Istinu je tako lako pronaci, i takodje crkvu koja je poseduje, samo kada bi ljudi bili potpuno iskreni i otvoreni da je spoznaju i usvoje, ne dodajuci i ne oduzimajuci od reci nista, vec primeniti rec onakvu kakva je napisana i sagledavajuci je u kontekstu same reci Bozje.
Sama spoznaja istine se zasniva na dva nivoa.
To je fizicka spoznaja putem reci odnosno razuma, i duhovna spoznaja putem srca.
Ove dve spoznaje su usko povezane, sto ne znaci da ako neko upozna rec Bozju putem razuma, on mora u svakom slucaju imati i duhovnu spoznaju, jer to zavisi od samog coveka da li je otvoren da tu istinu primi i srcem a ne samo razumom.
Ova duhovna spoznaja podrazumeva, da covek koji je primo spoznaju putem razuma i ujedno je otvoren je za dublju duhovnu spoznaju, on ce je automatski i dobiti od samog Gospoda jer je to jedino tako i moguce, a to znaci da ce sam Bog delovati na njegovo srce da covek Duhom Svetim bude osvedocen i pokrenut da te istine sprovede u licni zivot, pri cemu mu sam Duh Sveti otkriva sve vece i potpunije razumevanje istine.
Takavom coveku ce se sam Bog objaviti, i povesti ga da pronadje zajednicu koja ove istine poseduje.
Kada bi svi ljudi zeleli da spoznaju ovu istinu, i bili potpuno otvoreni za Bozji uticaj u smislu Bozanskog osvedocenja i vodstva, tada bi svi ljudi postali Adventisti, jer jedino Adventisti danas poseduju ovu cistu celovitu Bozansku istinu.
Odredjene crkve imaju malo istine sa puno lazi - postoje procentualne razlike, ali Adventisticka crkva ima celovitu istinu, jer je tu istinu u njoj uspostavio sam Bog Duhom Svojim koji je dat njegovoj crkvi, a ne svetu i crkvama koje je osnovao covek a ne Bog.
Ко има заповести моје и држи их, он је онај што има љубав к мени; а који има љубав к мени имаће к њему љубав Отац мој; и ја ћу имати љубав к њему, и јавићу му се сам.
И рече Му Јуда, не Искариотски: Господе! Шта је то да ћеш се нама јавити а не свету?
Исус одговори и рече му: Ко има љубав к мени, држаће реч моју; и Отац мој имаће љубав к њему; и к њему ћемо доћи, и у њега ћемо се станити.
Који нема љубави к мени не држи моје речи; а реч што чујете није моја него Оца који ме посла" ( Jovan 14. 21 - 24 )
"Освети их истином својом: реч је Твоја истина" ( Jovan 17. 17 )
"A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh' ( Jovan 14. 26 )
"А кад дође он, Дух истине, упутиће вас на сваку истину; јер неће од себе говорити, него ће говорити што чује, и јавиће вам што ће бити унапредак.
Он ће ме прославити, јер ће од мојега узети, и јавиће вам:
Све што има отац моје је: зато рекох да ће од мојега узети, и јавити вам" ( Jovan 16. 13 - 15 )
Isus nije krsio Bozje zapovesti, vec su ga Fariseji osudjivali da krsi pravila koja su oni sami uspostavili i nametnuii ljudima u odnosu na zakon i Subotu.
Isus se borio protiv ovakvog odnosa prema zakonu i suboti, a ne protiv samog zakona i Subote, u tome je velika razlika.