Duh,duša i telo

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
ucenja biblije koja razdvaja "Duh, Dusu i Telo"!!!

Dakako da razdvaja i razlikuje.

Luka 1
46 Καὶ εἶπε Μαριάμ· Μεγαλύνει ἡ ψυχή μου τὸν Κύριον
47 καὶ ἠγαλλίασε τὸ πνεῦμά μου ἐπὶ τῷ Θεῷ τῷ σωτῆρί μου,

46. I reče Marija: Veliča duša moja Gospoda;
47. I obradova se duh moj Bogu Spasu mom

ψῡχή • (psūkhḗ) f (genitive ψῡχῆς); first declension- soul tj duša
πνεῦμα
• (pneûma) n (genitive πνεύματος); third declension- spirit tj duh

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Dakako da razdvaja i razlikuje.

Postanak 46,18 To su bili potomci Zilpe, koju je Laban darovao svojoj kćeri Lei. Ona je tako rodila Jakovu šesnaest duša

Postanak 46,27 I k tome dva sina Josipova što su mu se rodila u Egiptu. Prema tome, sve čeljadi Jakovljeva doma što se naseli u Egiptu bijaše sedamdeset duša

Izlazak 1,5 U svemu Jakovljevih potomaka bijaše sedamdeset duša. A Josip je već bio u Egiptu

Brojevi 31,35 a ljudskih duša - žena koje nisu poznale muškarca - bijaše u svemu trideset i dvije tisuće.

Brojevi 31,40 Ljudskih je duša bilo šesnaest tisuća, a njihov ujam za Jahvu trideset i dvije osobe.

Brojevi 31,46 a ljudskih duša šesnaest tisuća

Djela apostolska 27,22 Sada vas pak opominjem: razvedrite se jer ni živa duša između vas neće stradati, nego samo lađa.

Djela apostolska 27,37 A svih nas je u lađi bilo dvjesta sedamdeset i šest duša.

Rimljanima 13,1 Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene

46. I reče Marija: Veliča duša moja Gospoda;
47. I obradova se duh moj Bogu Spasu mom

Hoćeš reći da se u oba slučaja nije Marija, nego je duh Kasper.

Ovo nikako ne dokazuje da čovjek ima u sebi duhovnu osobu, samog sebe kada umre.

Duh znači UM, dakle u ovom stihu Marijin um, dakle Marija se obradovala Isusu, a ne Marija Duh Kasper.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Moliću se Bogu duhom, a moliću se i umom; hvaliću Boga duhom, a hvaliću i umom.
1. Korincanima 14

A Stefan budući pun Duha svetoga pogleda na nebo i vidje slavu Božiju i Isusa gdje stoji s desne strane Bogu;
I zasipahu kamenjem Stefana, koji se moljaše Bogu i govoraše: Gospode Isuse! primi duh moj.
Djela apostolska 7

Bog je duh; i koji mu se mole, duhom i istinom treba da se mole.
Jovan 4

Jer ko od ljudi zna šta je u čovjeku osim duha čovječijega koji živi u njemu? Tako i u Bogu što je niko ne zna osim Duha Božijega.
1. Korincanima 2

I podsmevahu Mu se znajući da je umrla.
A On izagnavši sve uze je za ruku, i zovnu govoreći: Devojko! Ustani!
I povrati se duh njen, i ustade odmah; i zapovedi da joj daju neka jede.
I diviše se roditelji njeni. A On im zapovedi da nikome ne kazuju šta je bilo.
Luka, glava 8

Šta je rođeno od tela, telo je; a šta je rođeno od Duha, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.
Duh diše gde hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovek koji je rođen od Duha.
Odgovori Nikodim i reče Mu: Kako može to biti?
Isus odgovori i reče mu: Ti si učitelj Izrailjev, i to li ne znaš?
Jovan, glava 3

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Moliću se Bogu duhom, a moliću se i umom; hvaliću Boga duhom, a hvaliću i umom.
1. Korincanima 14

Duhom Svetim, a ne duhom Kasperom.

Termin ’dusa’ u Bibliji oznacava celu osobu, zivot. Mozda je zbu

njujuce kada naidjemo na termin telo i dusa u istom stihu. Na primer, Knjiga o Jovu 14:22 nam kaze:

„Samo telo njegovo dok je ziv boluje, i dusa njegova u njemu tuzi“

Ovo je receno poetski. A i telo i dusa ovde oznacavaju ljudsko bice. Rec za dusu u ovom stihu je takodje oblik reci Nefes. Prvi deo stiha oznacava fizicku bol, dok drugi deo stiha oznacava psihicku bol. Kao sto smo rekli, Nefes moze oznacavati i emocije.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga
; muško i žensko stvori ih.
1. Mojsijeva, glava 1

A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog,
i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa.
1. Mojsijeva, glava 2

Šta je čovek, te ga se opominješ, ili sin čovečji, te ga polaziš?
Učinio si ga malo manjeg od anđela, slavom i čašću venčao si ga;
Postavio si ga gospodarem nad delima ruku svojih, sve si metnuo pod noge njegove, Ovce i volove sve, i divlje zverinje,
Ptice nebeske i ribe morske, šta god ide morskim putevima.

Gospode, Gospode naš! Kako je veličanstveno ime Tvoje po svoj zemlji!
Psalam 8

Niti prima ugađanja od ruku čovečijih, kao da bi Onome trebalo šta koji sam daje svima život i dihanje i sve.
I učinio je da od jedne krvi sav rod čovečiji živi po svemu licu zemaljskom
, i postavio je unapred određena vremena
i međe njihovog življenja:

Da traže Gospoda, ne bi li Ga barem opipali i našli, premda nije daleko ni od jednog nas;
Jer kroz Njega živimo, i mičemo se, i jesmo; kao što i neki od vaših pevača rekoše: Jer smo i rod Njegov.
Dela apostolska, glava 17

Ili ne znate da su telesa vaša crkva Svetog Duha koji živi u vama, kog imate od Boga, i niste svoji?
Jer ste kupljeni skupo. Proslavite dakle Boga u telesima svojim i u dušama svojim, što je Božije.
1. Korinćanima, glava 6

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
2:7 Prva Mojsijeva knjiga:

„A stvori Gospod Bog coveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh

zivotni, i posta covek dusa

ziva.“

Iz ovog opisa stvaranja coveka, mozemo videti da je covek prvo formiran od praha zemaljskog, i nakon sto je formiran, Bog mu je u nos dunuo duh zivotni, i tek je onda covek postao dusa ziva. Covek nije dobio nesto sto je vec bilo zivo, vec spajanjem formiranog tela, praha zemaljskog sa duhom zivotnim, postaje dusa ziva.

Ne prima vec zivu dusu, nego postaje dusa ziva. I ovaj tekst to jasno potvrdjuje. Duh zivotni + prah zemaljski = dusa ziva. Za ono sto se kod nas prevodi kao duh, na Hebrejskom je

תַמ שִנ

(Nesamah). Nesamah oznacava dah, zivot, zivu osobu, onog koji dise. Covek je tada, poceo da dise, Bog mu je dao sposobnost da dise. Coveku je za disanje potreban kiseonik, te je disanje razmena kiseonika. Drugim recima, oznacava Metabolizam. Metabolizam potice od grcke reci

μεηαβολήζμός

(metavolismos) sto znaci promena. Jednostavnije receno, dobijanje duha zivotnog od Boga, ovde oznacava mogucnost razmene ili promene hemijskih jedinjena do celija u organizmu. To je duh zivotni. Prah zemaljski oznacava elemente koji su prisutni na Zemlji, uz pomoc kojih je Bog formirao covekovo telo. Danas se, usled napretka nauke, zna da 99% covekovog tela cine: kiseonik, vodonik, ugljenik, azot, kalcijum i fosfor. Covek je zaista prah zemaljski.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Hvalim Te, što sam divno sazdan. Divna su dela Tvoja, i duša moja to zna dobro.
Nijedna se kost moja nije sakrila od Tebe, ako i jesam sazdan tajno, otkan u dubini zemaljskoj.
Zametak moj videše oči Tvoje, u knjizi je Tvojoj sve to zapisano, i dani zabeleženi, kad ih još nije bilo nijednog.
Kako su mi nedokučive pomisli Tvoje
, Bože! Kako im je velik broj!
Psalam 139

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Post 9,4: Samo ne smijete jesti mesa u kojem je još duša, to jest njegova krv.

Evo, Biblija je jasna da ne može biti jasnija: duša = krv

Razjasnimo sada gornjom "biblijskom istinom" neka mjesta u Bibliji.

Djela apostolska 27,37 A svih nas je u lađi bilo dvjesta sedamdeset i šest duša.

Ovdje nas sveti Luka izvještava da je u lađi bilo, cca, 276 x 5 = 1.380 litara krvi

Postanak 46,18 To su bili potomci Zilpe, koju je Laban darovao svojoj kćeri Lei. Ona je tako rodila Jakovu šesnaest duša

Ovdje nas starozavjetni pisac izvještava kako je Zilpa Jakovu rodila cca 3.5 litara krvi.

Nastavit će se analiza najinteresantnijih dijelova iz Starog i Novog zavjeta.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Danas se, usled napretka nauke, zna da 99% covekovog tela cine: kiseonik, vodonik, ugljenik, azot, kalcijum i fosfor. Covek je zaista prah zemaljski. Bog je od tih komponenti stvorio dusu zivu. Hebrejska rec koja se koristi za ono sto je kod nas prevedeno kao dusa je

שֶפנ

( Nefes). Nefes oznacava zivot, zivo bice, emocije. Bog je uz pomoc ovih dvaju komponenti, stvorio celinu koja je kod nas prevedena kao dusa ziva. Dusa ziva je jedna celina, covek, osoba, koja je, kada je stvorena, pocela da oseca, ima emocije. S toga, ovde nema ni govora o duhovnoj komponenti koja nastavlja svoje postojanje, nakon covekove smrti, jer kada se razdvoje, ni jedna, ni druga nemaju sposobnost da samostalno i svesno funkcionisu.

Termin ’dusa’ u Bibliji oznacava celu osobu, zivot.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Jer ovako govori Visoki i uzvišeni, koji živi u večnosti, kome je ime Sveti: Na visini i u svetinji stanujem i s onim ko je skrušenog srca i smernog duha oživljujući duh smernih i oživljujući srce skrušenih.
Jer se neću jednako preti niti ću se doveka gneviti, jer bi iščezao preda mnom duh i duše koje sam stvorio.
Isaija, glava 57

Natrag