Duh,duša i telo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Što je to besmrtna duša?

Obično se kaže da je čovjek sastavljen od dva elementa: duhovnog i materijalnog, odnosno da je on jedinstvo duše i tijela.

Za tijelo je jasno o čemu se radi, ali u vezi s dušom ne misle svi ljudi isto. Istu riječ upotrebljavaju, a na različite stvari misle. Jedni misle da je duša samo psiha, odnosno „cjelina svjesno-nesvjesnih sadržaja”. A budući da je i psiha nematerijalni element u čovjeku, onda i za psihu mnogi upotrebljavaju izraz „duša”, ali ne misle na besmrtnu dušu, nego na svijest i podsvijest i na sve životne funkcije, koje osim čovjeka posjeduju i životinje. Ta vrsta životinjske „duše”, ili bolje rečeno psihe umire skupa s tijelom i nestaje. To nije ona besmrtna duša, o kojoj mi ovdje govorimo.

Kad govorimo o besmrtnoj duši mi ne mislimo na psihu, niti na onaj sadržaj života po kojemu smo slični životinjama. Jer, čovjek nije životinja! On jest živo biće, ali se bitno razlikuje od životinje. Po čemu? – Upravo po svojoj besmrtnoj duši, po kojoj smo slični Bogu, koji nas je stvorio na svoju sliku i priliku (usp. Post 1, 27).

Čovjek je, dakle, jedinstvo duha, duše i tijela, pri čemu je samo duh besmrtan. Ili, prema tradicionalnom načinu izražavanja: čovjek je jedinstvo besmrtne duše, psihe i tijela. Prema ovom načinu izražavanja duša je besmrtni i neprolazni element u čovjeku, dok su psiha i tijelo smrtni i prolazni.

Samo je Bog vječan (aeternus), tj. nema ni početka, ni svršetka, nego samo vječito postojanje. To je smisao i Božjeg imena, kojim se Bog objavio Mojsiju: JAHVE – JA JESAM (usp. Izl 3, 14-16). Dakle, Bog je vječno postojanje, vječna egzistencija, apsolutni bitak. On jednostavno vječito JEST. Sve drugo su vremenita stvorenja: neka smrtna i prolazna (ona materijalna), a druga besmrtna (ona duhovna). Ova duhovna imaju svoj početak u stvaranju, ali nemaju svršetka, jer su besmrtna (sempiterna).

fra Lovro Gavran

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Kad govorimo o besmrtnoj duši mi ne mislimo na psihu, niti na onaj sadržaj života po kojemu smo slični životinjama. Jer, čovjek nije životinja! On jest živo biće, ali se bitno razlikuje od životinje. Po čemu? – Upravo po svojoj besmrtnoj duši, po kojoj smo slični Bogu, koji nas je stvorio na svoju sliku i priliku (usp. Post 1, 27).

Čovjek je, dakle, jedinstvo duha, duše i tijela, pri čemu je samo duh besmrtan. Ili, prema tradicionalnom načinu izražavanja: čovjek je jedinstvo besmrtne duše, psihe i tijela. Prema ovom načinu izražavanja duša je besmrtni i neprolazni element u čovjeku, dok su psiha i tijelo smrtni i prolazni.

Ljudska duša je besmrtna i to je jedno od temeljnih, sabornih ispovedanja Hrišćanske Crkve, princip vere, jedan od osnovnih dogmata a prema tom učenju Crkva je izgradila svoju eshatologiju i sotiriologiju. To ispovedanje nije nikim i ničim do sada osporeno a i ubudeće neće biti jer je isto nepromeljivo pod bilo kojim okolnostima i uslovima ovozemaljskim i ljudskom ili sotonskom voljom nametanih, jer ne samo da onaj ko se spori i pod sumnju dovodi učenje Crkve samim tim definiše svoj odnos kao otvoren sukob sa Crkvom i sa njenim celokupnim Naukom otuđujući se i otpadajući od nje i nikako se ne može na bilo koji način povezati sa njom niti biti njen deo, već i zato što je samo učenje ispravno i neoborivo.
Učenje Crkve o duši, kao i svako drugo uostalom, je svakom dostupno, razumno i zasnovano na Svetom Predanju, Jevandjelju i delima Svetih Otaca a nepromenljivost i hiljadugodišnja doslednost usprkos svim izazovima ne bi bila moguća bez učešća Svetog Duha u očuvanju i širenju ovog bogomnadahnutog Nauka.

Crkva je vekovima ispovedala - duša ljudska je besmrtna, netelesna, neprostorna i neuništiva, duša je stvorena voljom Božijom, zajedno sa telom, na način koji je samo Bogu poznat, tako da glavni subjekt duše ostaje zagonetan, neobjašnjiv i neizreciv - i taj Nauk će se držati do Konca vremena.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
U 2. Mojsijevoj 16:16 navedena su uputstva koje su Izraelci dobili u vezi sa sakupljanjem mane. Receno im je: ”Nakupite toga (...) svaki prema broju duša koje su mu u šatoru!“

Dakle, količina mane koju su trebali sakupiti zavisila je o broju clanova porodice.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Dok je duša moja u meni, i duh Božji u nozdrvama mojim,
Neće usne moje govoriti bezakonja, niti će jezik moj izricati prijevare.
Ne dao Bog da pristanem da imate pravo; dokle dišem, neću otstupiti od svoje dobrote.
Držaću se pravde svoje, niti ću je ostaviti; neće me prekoriti srce moje dokle sam živ.
Neprijatelj moj biće kao bezbožnik, i koji ustaje na me, kao bezakonik.
Jer kako je nadanje licemjeru, kad se lakomi a Bog će iščupati dušu njegovu?
Hoće li Bog uslišiti viku njegovu kad na nj dođe nevolja?

Jov 27

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

stvarnoslap said:

Kad govorimo o besmrtnoj duši mi ne mislimo na psihu, niti na onaj sadržaj života po kojemu smo slični životinjama. Jer, čovjek nije životinja! On jest živo biće, ali se bitno razlikuje od životinje. Po čemu? – Upravo po svojoj besmrtnoj duši, po kojoj smo slični Bogu, koji nas je stvorio na svoju sliku i priliku (usp. Post 1, 27).[/QUOTE]

Slape, tekst koji si naveo iz Biblije ne tvrdi da covek ima besmrtnu dusu. Da li si ikad procitao ovo: "Koja dusa zgresi, ona ce umnreti." Prema tome dusa nije besmrna nego umire sa telom.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Jer. Glava 52
(Knjige Staroga zaveta/Knjiga proroka Jeremije)
Judejaca sedam stotina i četrdeset i pet duša; svega četiri hiljade i šest stotina duša

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
podnaslov "Patrokolovi podvizi i smrt" strana 349. "Rekavši to UMRE Patroklo, NJEGOVA DUŠA tiho odlete u carstvo mračnog Hada, žalosna što je napustila mlado snažno telo.

Adrian BG said:

Душа напушта тело.

Dakle Adrian uči grčku (pagansku) mitologiju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
podnaslov "Patrokolovi podvizi i smrt" strana 349. "Rekavši to UMRE Patroklo, NJEGOVA DUŠA tiho odlete u carstvo mračnog Hada, žalosna što je napustila mlado snažno telo.

Adrian BG said:

Душа напушта тело.

Dakle Adrian uči grčku (pagansku) mitologiju.
I Hristos je po vama pricao mitove o raju i paklu! A biblija vam je po istom principu "slicnosti" sa paganskim ucenjem, knjiga puna mitova, jer u njoj se spominje i paganski potop, paganski tamjan, paganski koncept svete planine i hrama, paganska pricest, Logos je - Isus je iz grcke mitologije itd.. (ima toliko poveznica da se ne moze ni nabrojati).

Pa zasto onda bibliju ne bacite u djubre?

Pominje se i "raj i pakao" kod pagana? Pa kakve to veze ima? To ne znaci da je nasa nauka paganska!

Ovakve poveznice samo nerazuman covek moze izvlaciti! Jer onda mora poreci i samu bibliju!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A zar duša po toj "tvojoj bibliji" nije krv u žilama?

Dusa ziva nije nikakva materijalna ili nematerijalna tvar koja postoji van tela.

Tvar je telo ili prah.

To telo ozivljuje Duh zivotni ili Bozja ozivljujuca sila.

Ta manifestacija zivog je u bibliji nazvana "DUSA ZIVA"
Ziv covek je dusa ziva, zivo bice, sa svim zivim funkcijama u svom bicu.

To nije telo, i to nije duh zivotni, vec je to proizvod spajanja ta dva elementa.

DUSA ZIVA ili ZIV COVEK, to je jedno te isto.

Mrtav covek nije dusa ziva, vec mrtvo telo bez zivotodavne sile.

Dusa ziva bez zivotodavne sile ne postoji, jer dusa ziva je biblijski izraz za zivog coveka.

Jer ovako govori Visoki i uzvišeni, koji živi u večnosti, kome je ime Sveti: Na visini i u svetinji stanujem i s onim ko je skrušenog srca i smernog duha oživljujući duh smernih i oživljujući srce skrušenih.
Jer se neću jednako preti niti ću se doveka gneviti, jer bi iščezao preda mnom duh i duše koje sam stvorio.
Isaija, glava 57

"Ko je smernog duha... i zivljujuci duh smernih" njihove misli, srce, emocije, veru, nadanje, itd.. to sve pokrece ozivljujuca sila Bozja.

"jer bi iščezao preda mnom duh i duše koje sam stvorio" Iscezla bi ili nestala ozivljujuca sila koja bi se vratila Bogu, a duse kao zivi ljudi bi se pretvorili u prah.

Nema dakle ni duha koji zivi nakon smrti, ni duse, jer dusa je ziv covek koji umire i on kao dusa vise ne postoji, a duh ili ozivljujuca sila se vraca u nutrinu Boga.

Poslednja izmena:
Natrag