Duh,duša i telo

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
To je bas "pravo lice njegovog Hriscanstva"!

Nisam ja kriv što samog sebe osporavaš i što te osporavaju Nelsim i Adrian.

Mire Kontradikcija. Ostalo ti je samo da bežiš, da zabiješ glavu u pesak kao noj.

Čovek ima 2 ili 3 komponente.

Mire kaže 3.
Pravi se distinkcija i razdvaja se "Duh , Dusa i telo" u bibliji, jer imas tri komponente.

Mire kaže 2.

mire000 said:

TELO + DUH = DUSA!

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Nisam ja kriv što samog sebe osporavaš i što te osporavaju Nelsim i Adrian.

Mire Kontradikcija. Ostalo ti je samo da bežiš, da zabiješ glavu u pesak kao noj.

Čovek ima 2 ili 3 komponente.

Mire kaže 3.
Pravi se distinkcija i razdvaja se "Duh , Dusa i telo" u bibliji, jer imas tri komponente.

Mire kaže 2.

mire000 said:

TELO + DUH = DUSA!

Pa oni vjeruju onda kad covjem umre, ode duh Bogu, a ode i dusa u raj ili pakao? Samo me zanima kako se neseto bestjelesno moze prziti u vatri...misterija kao i trojstvo...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Pa oni vjeruju onda kad covjem umre, ode duh Bogu, a ode i dusa u raj ili pakao? Samo me zanima kako se neseto bestjelesno moze prziti u vatri...misterija kao i trojstvo...

Da bi dokazali jednu glupost (što nije moguće) oni upadaju u sve veće kontradikcije.

Eno sam dao Nelsim i Adrian direktno protiv Mireta, a Mire još dodatno sam protiv sebe.

Dakle oni će izvaliti svaku besmislicu samo da ostanu u lažima i u svojoj religiji koju obožavaju.

Nelsim said:

NE, duh zivotni i prah ne daju dusu.

Adrian
Дакле:

дух + душа + тело = човек

Никако:

дух + тело = душа

Mire

mire000 said:

TELO + DUH = DUSA!

Konfuzija.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mire Kontradikcija.

Sinkronizirao se "Duo Rafflesia". Jedini argument i nada ovog "smrdljivog dua" je iskamčiti od urednika da im banira oponente. :)

P.S. Rafflesia, (kraljica parazita) - Parazitira isključivo na lijanama iz roda Tetrastigma. Njezin crveni cvijet promjera do 1m i težak do 10 kilograma najveći je među biljkama, a miris trulog mesa privlači muhe koje ga oprašuju.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Sinkronizirao se "Duo Rafflesia". Jedini argument i nada ovog "smrdljivog dua" je iskamčiti od urednika da im banira oponente. :)

P.S. Rafflesia, (kraljica parazita) - Parazitira isključivo na lijanama iz roda Tetrastigma. Njezin crveni cvijet promjera do 1m i težak do 10 kilograma najveći je među biljkama, a miris trulog mesa privlači muhe koje ga oprašuju.

Oni su oduvek u sinkronoj simbiozi. No, ne vidim (iako nosim naočare sa jakom dioptrijom) ikakvih ispunjenih uslova za baniranje. Osim ako adventistički zaverenici nemaju saradnika na forumu.

Dakle, ovoj dvojici će biti potrebno mnogo više od triangular fire da ukloni one koji iznose činjenice o svim budalaštinama, blasfemijama, apostazama Čekalaca Sedmog Dana. Iako im je to možda uspelo sa Taramamom.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Po Bibliji, čovekova duša je zajednica duha i tela: "A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa." (1.Mojsijeva 2,7)

Posle smrti duša se rastavlja na elemente od kojih je sastavljena: "I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao." (Propovednik 12,7)

Zapazimo da Pismo ne kaže: "Jer si duh i u nebo ćeš se vratiti!", već "jer si prah, i u prah ćeš se vratiti" (1.Mojsijeva 3,19). Sveto pismo kaže:

"Kad bi na nj okrenuo srce svoje, uzeo bi k sebi duh njegov i dihanje njegovo; izginulo bi svako telo, i čovek bi se povratio u prah."(O Jovu 34,14-15)

Da gubitkom krvi (smrću tela) duša prestaje da postoji, vidi se na osnovu veze koju Božja reč pravi između pojma duše i pojma krvi:

"Jer je duša svakoga tela krv njegova, to mu je duša." (3.Mojsijeva 17,14)

Za razliku od čovečje duše, čiji je opstanak i karakter definisan prahom zemaljskim (materijom), duh predstavlja Božju životodavnu energiju:

"Uzmeš im duh svoj, ginu, i u prah svoj povraćaju se. Pošalješ duh svoj, postaju, i ponavljaš lice zemlji." (Psalam 104,29-30)

Duh ne sadrži u sebi karakterne osobine ličnosti, jer je isti za sva živa bića:

"Jer što biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona, tako ginu i oni
, i svi imaju isti duh; a čovek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština. Sve ide na jedno mesto; sve je od praha i sve se vraća u prah." (Propovednik 3,19-20)

Zar vi ne tvrdite da čovek ide na nebo kao duh.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Bogu važni siromasi i svi koji trpe tlačenja (uostalom jedan od epiteta Boga u Starom Zavetu je i Onaj koji štiti udovice i sirote) nego i to da duša nadživljava telesnu smrt.

A posle toga razbole se sin ženi domaćici, i bolest njegova bi vrlo teška, tako da izdahnu.
I ona reče Iliji: Šta je tebi do mene, čoveče Božji? Jesi li došao k meni da spomeneš bezakonje moje i da mi umoriš sina?
A on joj reče: Daj mi sina svog. I uzevši ga iz naručja njenog odnese ga u gornju klet, gde on seđaše, i položi ga na postelju svoju.
Tada zavapi ka Gospodu i reče: Gospode Bože moj, zar si i ovu udovicu kod koje sam gost tako ucvelio umorivši joj sina?
I pruživši se nad detetom tri puta zavapi ka Gospodu govoreći: Gospode Bože moj, neka se povrati u dete duša njegova.
I Gospod usliši glas Ilijin, te se povrati u dete duša njegova, i ožive.
A Ilija uzevši dete snese ga iz gornje kleti u kuću, i dade ga materi njegovoj, i reče Ilija: Vidi, živ je tvoj sin.
A žena reče Iliji: Sada znam da si čovek Božji i da je reč Gospodnja u tvojim ustima istina.

1. Carevima, glava 17

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Po Bibliji, čovekova duša (1.Mojsijeva 2,7)

Posle smrti duša (Propovednik 12,7)

Zapazimo (1.Mojsijeva 3,19).

"Kad bi (O Jovu 34,14-15)

"Jer je duša (3.Mojsijeva 17,14)

"Uzmeš im (Psalam 104,29-30)

Duh ne sadrži u sebi karakterne osobine ličnosti, jer je isti za sva živa bića:

"Jer što
(Propovednik 3,19-20)

Ostavi adresu, ja ću ti poslati jednu Bibliju koja ima i Novi zavjet. :)

Zar vi ne tvrdite da čovek ide na nebo kao duh.

Isus tvrdi kazujući razbojniku na križu: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!"

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A posle toga razbole se sin ženi domaćici, i bolest njegova bi vrlo teška, tako da izdahnu.
I ona reče Iliji: Šta je tebi do mene, čoveče Božji? Jesi li došao k meni da spomeneš bezakonje moje i da mi umoriš sina?
A on joj reče: Daj mi sina svog. I uzevši ga iz naručja njenog odnese ga u gornju klet, gde on seđaše, i položi ga na postelju svoju.
Tada zavapi ka Gospodu i reče: Gospode Bože moj, zar si i ovu udovicu kod koje sam gost tako ucvelio umorivši joj sina?
I pruživši se nad detetom tri puta zavapi ka Gospodu govoreći: Gospode Bože moj, neka se povrati u dete duša njegova.
A Ilija uzevši dete snese ga iz gornje kleti u kuću, i dade ga materi njegovoj, i reče Ilija: Vidi, živ je tvoj sin.
A žena reče Iliji: Sada znam da si čovek Božji i da je reč Gospodnja u tvojim ustima istina.

1. Carevima, glava 17

Kao i sve, i ovo bi pojedine "zajednice" da protumače metaforički, pa tako ono što Eliyahu - Ilija moli Gospoda, po njima znači da se ili telo vrati u telo udovičinog sina, ili život da se vrati, mada ima i onih koji tvrde da je prorok molio "Jehovu" da se u dečaka vrati krv njegova....

A sve to samo da se ne bi potvrdilo ono što Crkva Božija uči već dva milenijuma, da duša nadživljava telesnu smrt.

A ovaj stih to doslovno tvrdi:

Nekoliko stvari se ovde primećuju. Prvo, Bog uslišava molitvu, tačnije vapaj Ilijin, posebno jer se radi o udovici, dakle osobi koja je u ono vreme bila sve samo ne povlašćena u društvu, Tu vidimo ne samo da je Ilija zaista prorok po volji Božijoj, nego i svu Milost Božiju. Drugo, prorok ovde doslovno moli Boga da vrati u dete. šta? Nešto čijim odlaskom telo umire. Da li je to život? Život nigde ne odlazi. Dakle, šta je onda Bog uzeo iz udovičinog sina?
Naravno odgovor znamo i ti i Mire i Slap i Antonija, i ja, svako ko je vernik Hristov to zna.

Dušu mu je uzeo, Za dušu ilija moli. Ne za život, ne za krv, ne za ovo ili ono. Za dušu, i Bog ga uslišava, u dečaka se vraća duša njegova, i on oživljava. Vaskrsava

Čak i Ilija ove mortaliste ruši. čak i on.

Ostavi adresu, ja ću ti poslati jednu Bibliju koja ima i Novi zavjet. :)

Pošalji mu Jeronimovu Vulgatu na latinskom ili Istočni kanon na grčkom..... naučiće nešto, valjda. :)

Isus tvrdi kazujući razbojniku na križu: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!"

Da Slape, ali oni i njihova "braća" po ćaći Mileru tvrde da je redosled reči koje je Isus izrekao razbojniku drugačiji, da fale nekakvi zarezi, dvotačke, šta li.

Sve će u svojoj mortalističkoj blasfemiji uraditi, sve, Iliju izvrtati, reči Boga živoga seći na komadiće tražeći nekakve znakove interpunkcije.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Dokaz da negiraju da je duša spoj duha i tela.

Св. Јован Дамаскин: "Душа је суштина жива, проста, бестелесна, бесмртна, служи се органским телом... променљива с обзиром на вољу, јер је створена. Све је то душа по природи добила од благодати Створитеља, од које благодати је добила и биће и нарочиту врсту природе." (Тачно изложење Православне вере 11,12)

Dakle Jovan Damaskin negira Mireta, a Mire samog sebe.

Natrag