Duh,dusa i sveti duh

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Manuskript 139, 24. srpnja 1906. par. 15. Kada ih pokrstite, pa vidite da su u zabludi u bilo kojem pogledu, da li vi, bilo tko od vas koji osjeća da imate poruku od Boga, otiđite do njih ljubazno i recite im, između njih i vas samih, gdje je nevolja i gdje će doći do njihove poteškoće ako ne promijene smjer svog djelovanja? Ovo je djelo koje će počivati na nama. I što onda? Zašto, kaže se, "krstiti ih U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA." TRI LIČNOSTI; A OVE TRI OSOBNOSTI SU ZAKLJUČENA MOĆ OD BOGA KOJU ĆE IMATI NJEGOV NAROD, AKO JE KRŠTEN U IME OCA, I SINA, I DUHA SVETOGA. Sada nema isprike da duše budu ostavljene u neznanju i slabosti ako žele biti vjernici evanđelja ako će provoditi ova načela i znati da su TRI VELIKE VRIJEDNE, MOĆI NA NEBU, zavjetovane Crkvi Božjoj koja će djelovati u skladu s Kristovim učenjima.
 
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
tripo 41, Sveti Duh je treće lice Božanstva, izvoli i lijepo pročitaj šta piše tvoj adventista o tome:

A. T. Jones, Medicinski misionar stranica 98, 1907

KRŠĆANSTVO u svemu što po sebi jest, promišlja samo Osobu. Svoje podrijetlo ima samo u Osobi. Dolazi ljudima samo od osobe. Daje ga samo Osoba. U vjernicima ga podržava i održava samo Osoba.
Kršćanska odanost, dakle, jest i može biti samo odanost toj Osobi. Odanost kršćana nikada ne može biti nikome, a još manje bilo kojoj stvari, osim samo toj jednoj Osobi. A ta osoba je Bog – Bog, u Kristu, po Duhu Svetom i po njemu.

Kršćanska odanost, dakle, jest i može biti samo odanost toj Osobi. Odanost kršćana nikada ne može biti prema bilo kome, a još manje prema bilo čemu, osim samo toj jednoj Osobi. A ta je Osoba Bog – Bog, u Kristu, kroz i po Duhu Svetome.

Bog je osoba - živa, inteligentna osoba: osoba koja razmišlja, koja voli, koja sažalijeva, koja govori, koja je dobra, koja je istinita, koja je vjerna, koja ulazi u savez s ljudima, i koja drži savez i milost ljudima zauvijek.

A Krist Isus je osoba. U ovom osobnom Kristu osobni se Bog očituje svijetu i osobno obznanjuje vjernicima. Krist, bio je osoba prije nego je došao na svijet; da, on je bio osoba prije nego što je svijet postojao. Bio je Božja osoba prije nego što je svijet postojao; a što se tiče Božje osobe, on je "bio Riječ," i rekao je riječ koja je stvorila svijet i sve svjetove. Ta ista Osoba koja je bila prije svijeta i koja je stvorila svijet i stvorila čovjeka, došla je na svijet i k čovjeku. Bio je osoba u svijetu i s čovječanstvom. U toj istoj osobi napustio je svijet i uzašao na nebo i k osobnom Bogu neba. U toj istoj Osobi, i kako je ta ista Osoba proslavljena, on je s desne strane prijestolja osobnog Boga na Nebu.
I u ovoj istoj Osobi, i kako je ta ista Osoba proslavljena, on uskoro ponovno raste u svoj slavi da proslavi i odnese sebi i osobnom Bogu slave, sve koji su njegovi osobnom vjerom po vlastitom osobnom izboru.

I Duh Sveti je osoba. Ovu veliku istinu ne prepoznaje, dapače u nju ne vjeruje, više od vrlo malog broja kršćana. Jer svatko zna da se gotovo uvijek, s vrlo, vrlo rijetkim iznimkama, kršćani pozivaju na Duha Svetoga i o njemu govore kao na "to".

Ali riječ "to" nikada se ne odnosi na osobu. Riječ "to", u samom geniju našeg jezika, odnosi se samo na stvari, nikada na osobe; na stvari nežive tvari, kao kamen, konj, drvo; ili stvarima koncepta, ili iskustva, kao prostor, visina, širina, mir, radost, tuga, dojam, utjecaj. Ali Duh Sveti nije ništa od toga: Duh Sveti nije utjecaj; niti dojam, ni mir, ni radost, ni bilo što. Duh Sveti daje mir i daje radost, uvjerava u tuzi, ostavlja dojam, vrši utjecaj; ali Duh Sveti nije ništa od toga, niti bilo koja druga stvar.
Ne, zauvijek ne! Duh Sveti je Osoba, vječno božanska Osoba. I uvijek ga se mora prepoznavati i govoriti o njemu kao o osobi, ili ga se istinski ne priznaje niti se o njemu uopće govori.
Pogledajte kako je Sveto pismo jasno i naglašeno iznijelo ovu istinu da je Duh Sveti samo Osoba: i kako bismo pomogli čitatelju da vidi ovu istinu, tiskat ćemo velikim slovima kurziv, riječi koje označavaju Duha Svetoga:—

Ivan 14:16, 17: “Ja ću moliti Oca, i on će vam dati drugog tješitelja da ON ostane s vama zauvijek; čak i Duh istine; KOGA svijet ne može primiti jer GA (svijet) ne vidi, niti GA poznaje; ali vi poznajete NJEGA; jer ON prebiva s vama i bit će u vama

Ivan 14:26: “Tješitelj, Duh Sveti, KOGA će Otac poslati u moje ime, ON će vas poučiti o svemu i podsjetiti vas na sve što sam vam rekao.”

Ivan 15:26: “Kad dođe Utješitelj, KOGA ću vam poslati od Oca, točnije Duh Istine, koji (KOJI, Revidirana verzija i drugi) dolazi od Oca, ON će svjedočiti za mene.”

Ivan 6:7-15: “Ako ja ne odem, Utješitelj neće doći k vama; A kada ON dođe, ON će ukoriti svijet od grijeha, i od pravednosti, i od suda.) ... Imam vam još mnogo toga za reći, ali to sada ne možete podnijeti. Međutim, kada ON, Duh Istine, dođe, ON će vas voditi u svu istinu; jer ON neće govoriti za SEBE; ali što god ON čuje, to će ON govoriti; i ON će vam pokazati stvari koje dolaze. ON će me proslaviti; jer ON će primiti od mojega i pokazat će vam. Sve što ima Otac moje je; stoga, rekao sam, da će ON uzeti od mojega i pokazat će vam.”

Tako u kratkom razmaku od nekoliko redaka Gospodin Isus govori dvadeset i četiri puta o Duhu Svetom kao osobi; i ne govori o njemu ni na koji drugi način osim onog koji na grčkom označava doslovno "tu osobu tamo".

Ipak, to nije svojstveno Novom zavjetu. David je rekao: "Duh je Gospodnji govorio preko mene, a NJEGOVA riječ bila je na mom jeziku." [sic.] 2. Samuelova 23:2.

Imajte na umu da ova potonja riječ uvodi još jedan element osobnosti - "Duh Gospodnji je govorio." To je također rečeno o Duhu Svetomu u Novom zavjetu. Čitati:-

“Tada je Duh rekao Filipu: Priđi i pridruži se ovim kolima.” Djela apostolska 8:29.

“Duh Sveti reče: Odvojite me Barnabu i Savla za djelo na koje sam ih pozvao.” Djela apostolska 13:2.

“Kako Sveti Duh kaže.” Hebrejima 3:7.

Dobro je rekao Duh Sveti po proroku Izaiji.” Djela apostolska 28:25.

Stoga Sveto pismo savršeno razjašnjava istinu da je Duh Sveti nitko drugi nego živa, božanska i vječna osoba koja govori. Baš kao što je Krist osoba i kao što je Bog osoba. Doista, Isus govori o Duhu Svetom da izlazi od Oca, baš kao što govori o sebi da izlazi od Oca.

O sebi Isus kaže: “Izišao sam i došao od Boga.” Ivan 8:4 Za Duha Svetoga, Isus kaže da "proizlazi od Oca". Ivan 15:26.

Stoga, da budemo dosljedni, oni ljudi koji ustraju u govoru o Duhu Svetom kao o "tome", također bi trebali govoriti o Kristu kao "tome", a o Bogu kao "tomu". Ali kao što bilo tko govori o Bogu kao ON i o Kristu kao ON, on također mora govoriti o Duhu Svetom kao ON.

MEDM 27. ožujka 1907., stranica 98.22

Svako dobro i lijep pozdrav!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Ti lupaš gluposti pošto izmišljaš da ja to tvrdim. Ja tvrdim da je Bog svemoguć, zato je tvoja primjedba glupa i besmislena.

A sta je tebi Duh nego STRUJA! To si tvrdio da je energija!

Znaci, Bogu NEDOSTAJE STRUJE pa treba da mu se vrati, jer nema dovoljno struje kod sebe!

A to da je SVEMOGUC, ti ne razumes sta to znaci! To ne znaci da je on neki "madjionicar" da izvodi neki "hokus pokus", vec znaci da "njegove namere uvek postaju stvarnost"!

Kad bi bio "madjionicar" onda Isus ne bi morao umreti za grehe, niti doci na zemlju! A Bog svakako nije zeleo da njegov Sin strada, ali je MORAO da ga zrtvuje!

To znaci, da Bog mora imati SREDSTVO preko koga deluje i preokrece stvari, a ne neku "hokus pokus" (magiju) da izvodi, kako si ti zamislio!

Na kraju to znaci, da mora postojati i DUH (LICNOST) da bi coveka vratio u zivot!

Tvoje vaskrsenje uopste nije biblijsko! To o cemu ti pricas je PONOVNO STVARANJE umesto biblijskog OZIVLJAVANJA (doslovno hebrejski PODIZANJA U ZIVOT).

Biblija nigde ne govori o "ponovnom stvaranju", vec "ponovnom vracanju u zivot", inace bi imali KLONIRANJE!

Čim kažeš ovo znači da ti smatraš da Bog nije svemoguć.

Jeste Bog SVEMOGUC, ali ne u smislu "hokus pokus" magije! Vec se "njegove namere uvek ostvare" (to znaci i njegovo ime na hebrejskom), glagol HAVA znaci POSTATI, tako Bog uvek postize ono sto zeli, ali koristi razlicita sredstva da to ostvari!

Kad bi bilo tacno ovo sto ti pricas da Bogu ne treba nego SREDSTVO preko koga ce nesto uraditi, vec izvodi "hokus pokus" (magiju), onda Bog ne bi morao da zrtvovuje svog Sina, ne bi dopustio da on strada, vec bi nasao drugi nacin!

Ali nije postojao drugi nacin! Isus bas zato i kaze:

OCE AKO JE MOGUCE DA ME MIMOIDJE CASA OVA! - ALI NIJE BILO MOGUCE!

To znaci da nije moguce ni VASKRSENJE PO SECANJU, kako si ti zamislio!!!

Ti nisi Bog, zato je tvoj komentar besmislen.

A ti si Bog, pa je tvoj komentar smislen?

Veze s biblijom nemas, ti tumacis po svome nahodjenju kako ti odgovara..


Rekao si da je DUH ENERGIJA, hoces sad da te citiram?

Naravno da hoću nastaviti dalje i ne samo na FB, nego i u crkvi za govornicom.

Da se ismejavas i pljujes po drugima za govornicom kao sto radis tesko da bi te neko u crkvi trpeo. A ja ne ismejavam nikoga, vec tvoju teologiju, koja veze sa biblijom nema..

Naravno tvoju šuplju nauku je lako oboriti Biblijom, Bogu za STVARANJE, dobro čitaj STVARANJE nije bio potreban nikakav materijal.

Biblijski pisci ne objasnjavaju fiziku stvaranja kada pisu da je Bog "ni iz cega" stvorio svet, niti je biblija naucna knjiga! Oni iznose svoja opazanja..

Posto je nama nerazumljivo kako iz nevidljivog nastaje vidljivo oni pisu da mi to moramo prihvatiti "verom".

To ne znaci da je bukvalno "ni iz cega" stvorio! Poznato je da iz energije nastaje materija! To nam je poznato danas, ali biblijskim piscima nije bilo poznato!

Ta tvoja "hokus pokus" magija, nema nikakvog smisla, ispada Bog neki "carobnjak" kao u crtanim filmovima.

Bog nije carobnjak, on deli zivot, kroz njega postojimo micemo se i jesmo, bez njega nema ni materije, energije.. ni bilo cega!

Mora dakle postoji neko SREDSTVO, nesto sto on upotrebljava da od toga nacini sve ostalo, bio to i neiscrpni izvor energije, ili bilo sta drugo... Ne stvara "ni iz cega" kako si zamislio, jer "zivo nastaje samo od zivog"..

Opet lupaš gluposti kada jasno piše da SVI IMAJU ISTI DUH. Dakle po tebi i duh životinja preživljava

Pise da "duh stoke ide dole pod zemlju" a "duh covecji se vrati gore ka Bogu".

Ispada po tebi da je Bog GADLJIV NA STRUJU STOKE!

Ako covecju STRUJU prima nazad, zasto STRUJU STOKE ODBIJA DA PRIMI???


Vidis po tome da nije rec samo o energiji, vec je DUH takodje i nosioc LICNOSTI! A zivotinje ne vaskrsavaju, pa mu zivotinjski DUH ne treba!

Zato Isus i kaze:


OCE PRIMI DUH MOJ!

Takodje apostol Stefan kad umire govori:

Gospode Isuse, PRIMI DUH MOJ!

---> Po tebi, svi su se oni molili da Bog PRIMI NJIHOVU STRUJU NATRAG!

To je besmisleno!

Zato ja dajem sve sa foruma, a ne ti.

Ja sam osporavao tvoju teologiju, a ne tebe. Kao licnost me ne zanimas, niti me tvoje ismejavanje zanima..
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
A sta je tebi Duh nego STRUJA! To si tvrdio da je energija!

Opet lupaš gluposti, napisao si duh velikim slovom, pa nije isto duh životni i Sveti Duh.

Naravno da je to energija koja oživljava. Duh životni i on je isti za sve.

Znaci, Bogu NEDOSTAJE STRUJE pa treba da mu se vrati, jer nema dovoljno struje kod sebe!

Opet lupaš gluposti jer te Solomon osporio, napisao je da SVI IMAJU ISTI DUH.

I onda uvodiš svoja glupa pravila kako bi sebi dokazao da si me osporio.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.409
A sta je tebi Duh nego STRUJA! To si tvrdio da je energija!

Znaci, Bogu NEDOSTAJE STRUJE pa treba da mu se vrati, jer nema dovoljno struje kod sebe!

A to da je SVEMOGUC, ti ne razumes sta to znaci! To ne znaci da je on neki "madjionicar" da izvodi neki "hokus pokus", vec znaci da "njegove namere uvek postaju stvarnost"!

Kad bi bio "madjionicar" onda Isus ne bi morao umreti za grehe, niti doci na zemlju! A Bog svakako nije zeleo da njegov Sin strada, ali je MORAO da ga zrtvuje!

To znaci, da Bog mora imati SREDSTVO preko koga deluje i preokrece stvari, a ne neku "hokus pokus" (magiju) da izvodi, kako si ti zamislio!

Na kraju to znaci, da mora postojati i DUH (LICNOST) da bi coveka vratio u zivot!

Tvoje vaskrsenje uopste nije biblijsko! To o cemu ti pricas je PONOVNO STVARANJE umesto biblijskog OZIVLJAVANJA (doslovno hebrejski PODIZANJA U ZIVOT).

Biblija nigde ne govori o "ponovnom stvaranju", vec "ponovnom vracanju u zivot", inace bi imali KLONIRANJE!



Jeste Bog SVEMOGUC, ali ne u smislu "hokus pokus" magije! Vec se "njegove namere uvek ostvare" (to znaci i njegovo ime na hebrejskom), glagol HAVA znaci POSTATI, tako Bog uvek postize ono sto zeli, ali koristi razlicita sredstva da to ostvari!

Kad bi bilo tacno ovo sto ti pricas da Bogu ne treba nego SREDSTVO preko koga ce nesto uraditi, vec izvodi "hokus pokus" (magiju), onda Bog ne bi morao da zrtvovuje svog Sina, ne bi dopustio da on strada, vec bi nasao drugi nacin!

Ali nije postojao drugi nacin! Isus bas zato i kaze:

OCE AKO JE MOGUCE DA ME MIMOIDJE CASA OVA! - ALI NIJE BILO MOGUCE!

To znaci da nije moguce ni VASKRSENJE PO SECANJU, kako si ti zamislio!!!



A ti si Bog, pa je tvoj komentar smislen?

Veze s biblijom nemas, ti tumacis po svome nahodjenju kako ti odgovara..



Rekao si da je DUH ENERGIJA, hoces sad da te citiram?



Da se ismejavas i pljujes po drugima za govornicom kao sto radis tesko da bi te neko u crkvi trpeo. A ja ne ismejavam nikoga, vec tvoju teologiju, koja veze sa biblijom nema..



Biblijski pisci ne objasnjavaju fiziku stvaranja kada pisu da je Bog "ni iz cega" stvorio svet, niti je biblija naucna knjiga! Oni iznose svoja opazanja..

Posto je nama nerazumljivo kako iz nevidljivog nastaje vidljivo oni pisu da mi to moramo prihvatiti "verom".

To ne znaci da je bukvalno "ni iz cega" stvorio! Poznato je da iz energije nastaje materija! To nam je poznato danas, ali biblijskim piscima nije bilo poznato!

Ta tvoja "hokus pokus" magija, nema nikakvog smisla, ispada Bog neki "carobnjak" kao u crtanim filmovima.

Bog nije carobnjak, on deli zivot, kroz njega postojimo micemo se i jesmo, bez njega nema ni materije, energije.. ni bilo cega!

Mora dakle postoji neko SREDSTVO, nesto sto on upotrebljava da od toga nacini sve ostalo, bio to i neiscrpni izvor energije, ili bilo sta drugo... Ne stvara "ni iz cega" kako si zamislio, jer "zivo nastaje samo od zivog"..



Pise da "duh stoke ide dole pod zemlju" a "duh covecji se vrati gore ka Bogu".

Ispada po tebi da je Bog GADLJIV NA STRUJU STOKE!

Ako covecju STRUJU prima nazad, zasto STRUJU STOKE ODBIJA DA PRIMI???


Vidis po tome da nije rec samo o energiji, vec je DUH takodje i nosioc LICNOSTI! A zivotinje ne vaskrsavaju, pa mu zivotinjski DUH ne treba!

Zato Isus i kaze:


OCE PRIMI DUH MOJ!

Takodje apostol Stefan kad umire govori:

Gospode Isuse, PRIMI DUH MOJ!

---> Po tebi, svi su se oni molili da Bog PRIMI NJIHOVU STRUJU NATRAG!

To je besmisleno!



Ja sam osporavao tvoju teologiju, a ne tebe. Kao licnost me ne zanimas, niti me tvoje ismejavanje zanima..
CRO Psalm 33:6 Jahvinom su riječju nebesa sazdana i dahom usta njegovih sva vojska njihova. (Ps. 33:6 CRO)
Taj Jehovin Dah ili Duh je nesto sveto,nesto sto je dobro da bi se razlikovao od zlih duhova kaze se da je (dobar)Sveti duh.
Zahvaljujuci tom Svetom duhu sve postoji pa i mi. i bez njega ne mozemo da zivimo.
Naravno zbog Adamovog greha mi starimo i jednog trenutka umremo izdahnuvsi. Ukratko receno telo nam je ograniceno,stari ,ima odredjeni rok trajanja .Tako da Sveti Duh nije nikakva osoba vec Bozje sredstvo kojim upravlja celim svemirom na pravedan nacin.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
tripo 41, Sveti Duh je treće lice Božanstva, izvoli i lijepo pročitaj šta piše tvoj adventista o tome:

Jesam li ja tebe spomenuo po ovoj temi da ti meni tako daješ ovo? Eto koliko si neobjektivna, ovdje su ti ovi članovi svašta nalupetali o meni i ti si to prihvatila, a da nisi uzela sa rezervom pa da i sa moje strane čuješ mišljenje. To znači da ti slijepo vjeruješ onima koji ti govore. Zato sa mnom nemoj da razgovaraš. Osim toga zadnjih nekoliko komentara nismo govorili o SD nego o duhu životnom. A Duh Sveti je usput spomenut

Eto koliko je tvoj komentar besmislen i koliko dokazuje da nisi pratila šta sam ja govorio i o Svetom Duhu i duhu životnom.

Zato se lijepo vrati na moje komentare i pročitaj ih, ovako ispadaš žalosna.
 
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Molitva Duhu Svetom

Ti si, Duše Sveti, onaj koji nas uči razumijevati Isusa.
Dođi, utjeho moja; dođi, radosti moja, moja snago, moje svjetlo, dođi, prosvijetli me da pronađem izvor gdje ću se moći osvježiti. Samo mi tvoja kaplja daje da kušam Isusa, takva kakav jest. Isus govori da on voli doći k onima koji mnogo toga ne znaju. Evo, ja sam jedna od tih neznalica. Ja te ne molim druge znanosti osim one da znam naći Isusa i sačuvati mudrost, i to onu u njemu.

Duše Sveti, prosvijetli me!
Što treba činiti da nađem Isusa? Učenici bijahu neuki; oni su bili uz Isusa, pa ipak ga nisu razumjeli. I ja sam također u Isusovoj kući, pa ga ne razumijem. I najmanja me stvar uzbuni; ja sam veoma osjetljiva, nisam dovoljno velikodušna da prinosim žrtve za Isusa. O, Duše Sveti, kada je tvoje svjetlo zahvatilo učenike? To se zbilo na Duhove; oni tada bijahu posve preobraženi; više nisu bili kao prije; njihova se snaga obnovila; žrtve su im postale lake, oni su bolje upoznali Isusa nego kada je bio kod nje. O, vrelo svjetla i mira, dođi i prosvijetli me! Gladna sam, dođi i nabrani me! Žedna sam, dođi i napoji me! Slijepa sam, dođi i prosvijetli me! Siromašna sam, dođi i obogati me!

Duše Sveti, nadahni me. Ljubavi Božja, sažeži me. Na pravi put izvedi me. Marijo, Majko moja, pogledaj me. S Isusom, blagoslovi me. Od svakoga zla, od svake obmane, od svake pogibelji, sačuvajte me.
 
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Jesam li ja tebe spomenuo po ovoj temi da ti meni tako daješ ovo? Eto koliko si neobjektivna, ovdje su ti ovi članovi svašta nalupetali o meni i ti si to prihvatila, a da nisi uzela sa rezervom pa da i sa moje strane čuješ mišljenje. To znači da ti slijepo vjeruješ onima koji ti govore. Zato sa mnom nemoj da razgovaraš. Osim toga zadnjih nekoliko komentara nismo govorili o SD nego o duhu životnom. A Duh Sveti je usput spomenut
Eto koliko je tvoj komentar besmislen i koliko dokazuje da nisi pratila šta sam ja govorio i o Svetom Duhu i duhu životnom.
Zato se lijepo vrati na moje komentare i pročitaj ih, ovako ispadaš žalosna.
Ispoštovati ću tvoju želju i više ti se neću obraćati. No, ovo što si napisao zaista nije istina. Da je baš tako odavno bi zapala u ruke nekih od lažnih učitelja, a moraš priznati i sam da ih u npr. adventizmu ima mnogo, velika većina žele biti učitelji pa čak i proroci.
Nisu uvijek stvari onakve kakve se čine i kako ti netko govori (ili kako ti kažeš "nalupeta"), a ako si zrela osoba to i sam znaš.
No, isto tako, velika je istina da Bog daje svakome slobodnu volju da prosudi za sebe.

Svako dobro i lijep pozdrav!
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top