Duh,dusa i sveti duh

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ja sam lepo rekao da mi nadjes ''dozvolu crkve da se to radi'' jer znam da ti to ne mozes naci.

Pa čim se o nečemu govori pohvalno onda je odobravanje. To si dao samo da bi umanjio odobravanje ovoga.

To nije ucenje crkve, ali ipak ti nas optuzujes za spiritizam..

Jeste ako ne osporavaju ovo iz knjige. A ne osporavaju.

''Cutanje ne znaci odobravanje''(odakle ti to uopste?)

Jeste ćutanje odobravanje. To je sasvim logičan zaključak.

Ja cu osuditi bilo kakvu komunikaciju sa mrtvima, a to ce uciniti i svaki vernik i svestenik.

Ovo niko je osudio ni od prav. vjernika ni sveštenika.

To nije nesto sto crkva uci.

PC zvanično ne uči, ali odobrava.

Dakle ne mozes ti meni navoditi knjige koje je pisao ko zna ko, a taj neko

Nije ko zna ko nego Jvan Šangajski. Imam knjigu kod kuće u kojoj je citiran Jovan Šangajski. Dakle izvor je autentičan. Knjigu koju imam je od Jovana Krestjakina "O besmrtnosti duše". Ti kažeš da je duh besmrtan, a crkva uči da je duša. Kod vas je prava konfuzija oko toga šta učite.

''ne navodi ucenje crkve''(ili ne zna nista o tom ucenju) pa ti to ''predstavljas ucenjem crkve'. To je njegovo licno misljenje i sta crkva ima to da komentarise?

Odobravanje je i učenje, pa to njegovo lično mišljenje niko nije napao. Naravno da ima da da komentar ako se ne slaže ali ne daje.

Jedno je ''praksa pojedinca'' a ''drugo je ucenje crkve''.
Kad ces nauciti to da razlikujes?

Pa crkvu i čine pojedinci, ako taj krši a PC to ne osporava onda znači da podržava.

Pa naravno da se hvatam formalizma, pa necu valjda da ''nagadjam'' sta crkva uci a sta ne, ona uci ono sto je ustanovila kao dogmu.

Pa ni ono što ti ovdje daješ nije u skladu sa učenjem crkve kojoj pripadaš. U osnovi jeste isto, ali nije potpuno. Hvatanje za formalizam je zabluda, fariseji su bili veliki formalisti (legalisti) to je licemjerstvo.

crkva uči da ne treba komunic. sa mrtvima a ovamo to odobrava.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Što onda piše u pravosl. knjigama da se razg. sa mrtvima, ne da se priziva, ali može da se razg. što i nije neka velika i bitna razlika.
Ne, ja ti kao onaj ko ima pravo i autoritet kazujem da pravoslavna crkva zabranjuje razgovor sa mrtvima, to se smatralo strasnim cak i u staroj slovenskoj religiji.Obracanje svecima i mrtvima je nesto druga, a direktan razgovor je nedopustiv.

Posle vaskrsenja Hristovog polozaj mrtvih se menja jer su u Hristu svi zivi i oni vise nisu u tamnici, nisu zarobljeni i obracanje jima je dozvoljeno jer se nalaze u blizini Bozijoj, a ne sataninoj.
Pa gdje će ti veća dozvola od odobravanja nekog ponašanja. Nemaš odg. na ovo što sam dao pa se hvataš formalizma kako eto toga nema u zvaničnom stavu crkve.

Nije dovoljno samo reći treba činiti dobro nego i reći ne treba loše. Niko nije napao ovo što je napisao Jovan Šangajski. Dakle odobravanje. Bog je rekao da se drže zapovijesti po tebi bi ne bi trebao da kaže i šta se ne smije raditi.

Dakle PC odobrava spiritizam.
Ja znam jednog adventistu koji je rekao da je Sveto Trojstvo poreklom pagansko i onda dodjohovamo i vi mi kazete da nije, pa ko sad tu laze?
Ovde je u pitanju direktan dogmat.

Iznesi mi detaljnije ovo od Jovana Sangajskog.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ne, ja ti kao onaj ko ima pravo i autoritet kazujem da pravoslavna crkva zabranjuje razgovor sa mrtvima, to se smatralo strasnim cak i u staroj slovenskoj religiji.Obracanje svecima i mrtvima je nesto druga, a direktan razgovor je nedopustiv.

Pa obraćanje je razg. šta je molitva nego razg. pa ovo što sam dao je direktan razg.

Ja znam jednog adventistu koji je rekao da je Sveto Trojstvo poreklom pagansko i onda dodjohovamo i vi mi kazete da nije, pa ko sad tu laze?
Ovde je u pitanju direktan dogmat.

Iznesi mi detaljnije ovo od Jovana Sangajskog.

Ovdje nije tema Trojstvo, ne skreći sa teme, ako nemaš arg. to obično tako biva.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Pa obraćanje je razg. šta je molitva nego razg. pa ovo što sam dao je direktan razg.
Ali mi se ne molimo svecima, mi ih molimo da se zastupe za nas jer su u blizini Bozijoj, mi sa njima ne razgovaramo vec njima govorimo, to nije isto.

Ovdje nije tema Trojstvo, ne skreći sa teme, ako nemaš arg. to obično tako biva.
:roll:

Zapravo ti nisi shvatio sta sam ja hteo da kazem, ja sam hteo da kazem da se vi medjusobno ne slazete oko najbitnijih stvari, a mi se ne slazemo oko sitnica.I to oko cegaa se mi ne slazemo nije dogmat dok ono oko cega se vi ne slazete jeste jedna od najbitnijih stvari.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Mitarstvo je takođe u sklopu nauke možda ne zvanično ali se tamo uči odušama koje prolaze kroz razne nivoe jazbina-carina đavoljih koje raspravljaju o duši, tvoje mišljenje?

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Mitarstvo je takođe u sklopu nauke možda ne zvanično ali se tamo uči odušama koje prolaze kroz razne nivoe jazbina-carina đavoljih koje raspravljaju o duši, tvoje mišljenje?
Ne ja i jos mnogi se protivimo tom sholostickom ucenju koje se uvuklo u pravoslavlje, mitarstva su gluposti i ona nisu deo kanona, bas sam pre neki dan citao "Putokaz u Carstvo Nebesko" gde se kaze da ce nam se suditi i za smeh i za koristenje parfema i kreme, to su brate gluposti koje nisu deo dogmata, ako zelis da znas sta je deo dogmata citaj svetootacka dela, a ne isfantazirane fikcije koje cesto imaju djavolsko poreklo.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ne ja i jos mnogi se protivimo tom sholostickom ucenju koje se uvuklo u pravoslavlje, mitarstva su gluposti i ona nisu deo kanona, bas sam pre neki dan citao "Putokaz u Carstvo Nebesko" gde se kaze da ce nam se suditi i za smeh i za koristenje parfema i kreme, to su brate gluposti koje nisu deo dogmata, ako zelis da znas sta je deo dogmata citaj svetootacka dela, a ne isfantazirane fikcije koje cesto imaju djavolsko poreklo.

Hvala bracika,delimo mišljenje po ovom pitanju u potpunosti.

Natrag