Koliko puta treba da ti ponovim da 'Duh zivotni' NIKAKO NIJE, ni strija ni energija niti je sila!!!
Ubuduce kada pricas o vetru, struji, energiji ili sili, a mislis na Duh zivotni... nemoj to meni pripisivati jer ja nikada nisam rekao da je On nesto od toga, niti je nesto od toga!!! Glupo ti je da mi nesto pripisujes sto nisam rekao, zapravo ja svo vreme tvrdim sasvim suprotno, ali ti ne slusas.
Da ponovim jos jednom.
Samo Svevisnji Gospod Bog moze nezivo uciniti zivim. Samo Svevisnji moze i niko vise, udahnuti u nezivo Duh zivotni i to nezivo tada pocinje da zivi. Je li Adama nacinio od kala zemaljskoga i u nosnice mu udahnuo Duh zivotni. Bog to sto je napravio od praha je morao da ozivi, kako?! Pa svojim zivotodajnim Duhom.
Duh ne pokrece Adama u smislu struje, energije ili nekakvih baterija ili sile i tome slicno. Adam ima ovozemaljsko telesno telo koje svoju energiju crpi znas vec iz cega. Nemoj jesti jedan dan a izlozi se teskom fizickom naporu pa ces da vidis. Dakle, ne treba tu 'zivotodajni Duh' da se obnavlja vec telo. Tako da ni govora nema da je zivotodajni Duh neka vrsta energije koja pokrece telo. Nikako!!!
On je ono sto nezivo cini zivim, On je ono sto samo Svevisnji moze da da nekom da bi taj ziveo i da bi se radovao na licu ove zemlje. To je zivotna iskra u svima nama, pa i u zivotinjama i u svemu sto je zivo. Bog nam daje zivot, samo iz zivota moze doci zivot i nikako drugacije.
Duh nije nikakva ''zivotna iskra'' u tom smislu kako je vi predstavljate(u smislu energije), to je ''lik Bozji u coveku''.
Nisi napisao ''energija'' ali u tvojim recima tako ispada. Jel ''zivotodavna sila'' moze biti samo nesto sto ''daje zivot'' sto ''pokrece zivot'', a Duh nije samo to, nije on ''samo energija''.
Tacno je da on nosi silu, ali on je takodje u povezanosti sa Bogom i deo je bica njegovog, zivot koji nam on predaje.
Taj duh takodje nosi i ''licnost covekovu'' u sebi i ja sam to pokazao citatima.
''Duh svedoci nasem Duhu da smo deca Bozja'' , ''Duh je licnost'' i ti ne mozes nista protiv toga.
Dusa je sasvim nesto drugo i to nije ''kompletni covek'' nego njegov deo, Dusa je ono sto sa Duhom i telom cini materijalni zivot. Dusa se jos naziva i ''krvlju''.
Gresis.
Bogu ne treba nikakav zapis da bi on moga bilo koga od nas da se priseti prilikom vaskrsenja.
Kazes da se ''priseti''?
Ne mozes se ti ''prisetiti'' svog crknutog kompjutera i onda ga vratiti, jer cak i da znas kako on ''funkcionise''(sta je sve od programa imao) , kada ga ponovo napravis ''to nece biti isti kompjuter'' vec ''njegova kopija''.
A Bog ''ne pravi kopije'', vec svaki covek je ''jedinstven'' i Bog nas takvima stvara kao ''licnosti'' i ''induvidue''.
Stoga mora nesto da ''prezivljava smrt'', neka ''informacija'' koja ostaje, a to je Duh, da bi ''istog coveka vratio''.
Ti bi ''klonirao coveka''. To se tako ne radi.
Nama da, ali Bogu nikako ne. Bog je svemocan jel tako, zasto bi mu trebali bilo kakvi zapisi!
Treba mu zapis i to vidimo po tome sto mu se ''Duh vraca''.
Da mu se ''ne vraca'' onda bi bilo jasno ''da mu nista ne treba''.
Ali vidimo suprotno.
Sto bi mu se ''nesto vracalo'' ako mu ta komponenta nije neophodna za ''vracanje'' u zivot?
Jov spava, kao i svi ostali i cekaju glas kada ce ih njihov Tvorac ponovo pozvati. Da li ce dobiti novo ili staro telo potpuno je nebitno, Oni ce biti Oni glavom i bradom. Zivotodajni Duh koji su izgubili ce se ponovo vratiti na nezivu materiju i uciniti je zivom.
Ne mozes ti vratiti ''istu licnost'' bez ''istog tela'', jer po vasoj teologiji ''telo je licnost'', a tekst kaze da cemo imati ''novo telo''. Shvatas li apsurd svoje teologije?
Znam da mislis da se moj i tvoj 'zivotodajni Duh' pa i bilo kog drugog coveka razlikuje, ali to je pogresno. Svi mi imamo 'isti' zivotodajni Duh jer on dolazi od nama svima zajednickog Oca. Tako da nece, recimo Jovov Duh da se vrati Jovu, jer Jov ima u potpunosti isti 'zivotodajni Duh' kao i bilo ko drugi. Kao sto si ti ziv i ja sam ziv i svako drugi, jer zivot je zivot i tu nema razlike... isti je slucaj i sa zivotodajnim Duhom... Duh je Duh i tu nema razlike, jer on dolazi od svima nama zajednickog Oca. Zato ti propovednik i kaze 'i svi imamo isti Duh'.
Ne tvrdim ja da se ''moj duh razlikuje od tvog'', vec da je taj Duh ''nosioc licnosti''.
Inace ako je to ''isti duh'', i ako mu se ''svaki duh vraca samo zato sto od njega potice'', zasto mu se i ''duh stoke ne vraca''?
Opet pitam, ''da nije on gadljiv na zivotinjski duh''?
Lepo ti pokazuje ''da mu je taj duh potreban za nesto'', a ne da mu se vraca ''tek tako'' ''bez razloga''.
''Da mu se vraca bez razloga'' vratio bi mu se i duh stoke. Ali vidimo da nije tako i zato vidimo da mu je ''duh potreban'' za vrcanje u zivot.
Drugo. Kada govorimo o zivotinjama. Ko je njima dao Duh!? Pa isti tvorac, Gospod Bog.
Gde onda njihov Duh odlazi nakon smrti?
Ako je to Duh koji Bog daje, a jeste zar je on smrtan i moze otici pod zemlju?
Naravno da ne. Ovo pokazuje da je vase verovanje pogresno.
Pravoslavno ucenje uci da je Duh smrtan.
Odnosno i Dusa i Duh i telo je smrtno.
Sve umire, ''ali zivi dok god Bog to zeli''.
Po Pravoslavnom ucenju dusa je ''uslovno besmrtna''.
Duh se vraca k Bogu radi vaskrsenja(zato je neophodno da prezivi).
Znaci kada se kaze, da ''dusa umire'' to je u potpunosti jasno, i kada se kaze da ''duh stoke ide pod zemlju'' i to je u potpunosti jasno, jer one nece vaskrsnuti. Ali covek hoce i ''zato se duh vrati k Bogu koji ga je dao'' , zbog vaskrsenja.
Duh je Duh i on nezivo cini zivim i zato je isti i kod zivotinja i kod nas, jer svi smo iz praha. Samo sto mi za razliku od njih imamo nadu da se ponovo iz tog praha i probudimo.
Koliko te shvatam ti tvrdis da je Adam bio kod Boga oduvek.
Pitam te za Adamov pocetak a mislim na njegov Duh.
Da li Adamov Duh ima pocetak?
Ko kaze da je Adam bio kod Boga oduvek?
Bog je Adamu dao Duh, koji je bio ''formirana licnost''(jer Adam je stvoren kao odrasla jedinka), i onda je Adam uceci oblikovao svoj duh.
Duh u coveku je ''lik Bozji'', i to je ''Bozji Duh'' ali on je i ''nosioc licnosti''.
To ti je kao kada zena radja coveka, predaje mu nesto svoje, ''krv, gene, telo..'', tako smo i mi dobili od Boga ''nesto'', a to nesto je ''Duh'' i on cini zivot ''mogucim''.
I ovde imas problem. Ali ako kazemo da je Duh Boziji a ne Adamov onda problema nema.
Nemam ja problem nigde, imas ti.
Duh je i Adamov i Bozji.