Duh,dusa i sveti duh

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Rekoh vec Danicic ne pravi razliku izmedju duse i duha, uzmi original ili neku englesku pa procitaj i videces.

On ne pravi zato što je pod uticajem crkve kojoj je pripadao. Razlika je jasna. Nije ni u originalu. Duša znači osoba, život a to ne znači duh.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
On ne pravi zato što je pod uticajem crkve kojoj je pripadao. Razlika je jasna. Nije ni u originalu. Duša znači osoba, život a to ne znači duh.
Danicic je prevodio za protestante samo da znas zato SZ i nema devterokanonske knjige.
Dusa je zivot i nju imaju i zivotinje, telo je materijalni oblik covekov, duh je lik Boziji u coveku.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa većina protestanata vjeruje da je to isto iako nije. Nije ni u originalnim riječima isto.

nephesh: a soul, living being, life, self, person, desire, passion, appetite, emotion
Original Word: נָ֫פֶשׁ
Part of Speech: Noun Feminine
Transliteration: nephesh
Phonetic Spelling: (neh'-fesh)
Short Definition: soul

ruach: breath, wind, spirit
Original Word: ר֫וּחַ
Part of Speech: Noun Feminine
Transliteration: ruach
Phonetic Spelling: (roo'-akh)
Short Definition: spirit

Dusa je zivot i nju imaju i zivotinje, telo je materijalni oblik covekov,

Duša je prije svega osoba ili se odnosi na osobu. Pa nije samo tijelo materijalni dio čovjeka nego i duša.

Postanak 46,18 To su bili potomci Zilpe, koju je Laban darovao svojoj kćeri Lei. Ona je tako rodila Jakovu šesnaest duša.

Pa i taj nematerijalni dio je u materiji. Duhovni dio. To je slika na koju je čovjek stvoren. Slika Božja.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
A bas je Danicic taj koji je za njih prevodio, neki protestanti su fundamentalisti,a neki kao evangelisti nisu, npr. ko bi danas prihvatio cinjenicu da dinosauri postoje?
Niko, adokazi su ocigledni, svet je fundamentalisticki nastrojen i to ga i vodi u propast.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A bas je Danicic taj koji je za njih prevodio, neki protestanti su fundamentalisti,a neki kao evangelisti nisu, npr. ko bi danas prihvatio cinjenicu da dinosauri postoje?
Niko, adokazi su ocigledni, svet je fundamentalisticki nastrojen i to ga i vodi u propast.

Mijenjaš temu. Pa biti fundamenatilsta je pozitivno. Kakve veze imaju dinosaurusi sa ovim? Znaš li ti šta znači biti hrišćanski fundamentalista. Svijet uopšte nije fundamentalistički nastrojen nego bezbožnički, fanatično, ateistički.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mijenjaš temu. Pa biti fundamenatilsta je pozitivno. Kakve veze imaju dinosaurusi sa ovim? Znaš li ti šta znači biti hrišćanski fundamentalista. Svijet uopšte nije fundamentalistički nastrojen nego bezbožnički, fanatično, ateistički.

Vjerski fanatizam može biti jednak pa i gori od ovoga što si nabrojao.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Vidis za nas mi smo fundamantalisti, a za njih mi smo budale, a oni su fundamentalisti.JA sam hteo da kazem da ljudi smatraju da je istina da su dinosauri izumrli(sto je netacno) kao sto su ljudi verovali da je istina da je zemlja ravna, ali se dokazalo da zemlja nije ravna i da samim tim to sto su oni smatrali istinom nije istina.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Niko pravoslavce i katolike ne smatra fundamen. To su ugl. proestanti. Pa jesu izumrli oni gigantski. Za Zemlju su vjerovali pod uticajem RKC. Ali kakve to ima veze sa temom. Ovdje pričamo o duhu, duši i tijelu? I u tome nema šta da napreduje saznanje kada je sve već jasno u Bibliji oko tih termina.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Postanak 2,7 prah (tijelo) + duh životni = duša živa.

Dopada mi se ovo sto si napisao 1.Moj 2:7 tel + duh zivota = dusa ziva

Ali kazi mi jedno.
Da li je Adam igde postojao pre nego mu je Jehova ,dunuo kroz nosnice dah zivota???
Jel Adam pre toga bio ziv kao duh kod Boga???,sta mislis???
Ili jeste ili nije?...ili pak nesto trece?

Natrag