Duh,dusa i sveti duh

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Sve ja ovo rekoh ali neces da cujes... ali dobro hajde jos jednom.

Rekoh li da je sveti Duh Bozija delujuca sila koja moze da uradi sve! To je ono nevidljivo sto se na razlicite nacine manifestuje u materijalnom svetu. Bog svojim Duhom razdvoji crveno more, pa posla Duh svoj u Mariju koja osta blagoslovena i ako ne pozna muskarca, pa Duhom napuni Veseleila i onda Bog svojim Duhom cini da on ima razne vestine... pa Bog posalje svoj duh koji u ovom slucaju deluje u ucenicima da pocnu da govore neke strane jezike... da li oni govore ili Boziji Duh iz njih, pitanje je sad... pa razni darovi poput proricanja, cudnovatnog iscelenja, podizanja mrtvih.... sve to Bog cini istim Duhom kroz svoje ljude.
Dakle, nisu to durasel baterije koje imaju samo jednu funkciju a ona moze biti da pokrenu bebinu lutku da place, i koje kasnije moras zameniti drugim.
Sve ovo sto nabrojah gore cini jedan isti Duh... Boziji Duh a kad je Boziji onda je i sveti!!!
Darovi su naravno uklonjeni, po Bozijoj volji. Ali Hrist rece da ce pomocnik doci... ne sam od sebe nego ce ga Otac poslati. I mi u sadasnjosti i te kako mozemo i pored toga sto su darovi ukinuti biti prepuni Bozijeg Duha. Istina necemo propricati u trenutku neki novi jezik a li tim duhom mozemo dobiti mnogo vrednije stvari, pogotovo u danasnjem vremenu.
Sve zavisi od nas koliko smo spremni Duha primiti!
Spoznajom zivoga Boga putem stranica njegove spasonosne reci preko koje nam se nas stvoritelj otkriva, mi vidimo sta treba a sta ne treba raditi. Vidimo zakon, pravila za nase i drustveno dobro. Mi tada kao sasvim slobodne jedinke donosimo odluku, hocemo ili necemo da slusamo svog Stvoritelja. Recimo hocemo i krenemo u svom zivotu da donosimo korenite promene, skidamo stare haljine(licnost) sa delima njenim i oblacimo novu sa delima njenim. Prosto receno, predali smo svoj zivot u sluzbu Bogu. I tek tada nas Otac nam daje pomocnika, svoj sveti Duh. Ne 'energiju' vec zivu silu koja u nama moze uciniti mnogo! Sta!? Pa plodove Duha. Znas i sam koji su.... ljubav, radost, mir.... Mi smo posle predanja svog zivota Bogu, u zajednici sa njim, 'njegov' Duh zivi u nama koji se i te kako odrazava u nasem zivotu kroz ponasanje u svakodnevnici i donosi dobre plodove, plodove Duha!

Dakle, Boziji Duh jeste njegova aktivna sila kojom izvrsava ono sto je naumio, ali nemoj da pomislis da ce ona u nama da bude sila tipa moc snaga u telesnom smislu, nikako ne. Moze ali u nasem slucaju danas ne. Sveti Duh zivi u nama i kao sto sam rekao donosi raznorazne plodove u duhovnom pogledu i mi vise nismo svoji vec Boziji jer ne zivimo po svom nahodjenju nego onako kako smo nauceni od Gospoda. Nasi duhovni plodovi su vidljivi na svakom koraku i svako ko nas sada posmatra hvalice Boga u dan pohodjenja.

Drugo.
Bog je duh kada pricamo iz nase zemaljske perspektive, nesto sto se ne moze videti kao recimo vazduh. Ali Bog ima svoju delujucu silu, koja se ponovo ne moze videti ali se u materijalnom svetu moze na raznorazne nacine manifestovati. To Bozansko sto je delovalo u materiji a mi ne mozemo videti je Boziji Duh, a vec rekoh ako je Duh Boziji onda je i sveti! Bog naravno jeste licnost i te kako, i on nije samo sila-energija kako ti kazes... ali njegova delujuca sila ili sveti Duh koji cini ono sto je Bog naumijo, nije.
Kako moze biti licnost sveti Duh u Veseleilu koji za cilj ima samo da ga ucini vestim u raznim poslovima!?
Licnost ima Onaj koji je Duh u njega poslao! Ne dolazi Duh sam od sebe vec ga Bog salje, na hiljadu se mesta to ponavlja.

I mi smo Njegovi svedoci ovih reči i Duh Sveti kog Bog dade onima koji se Njemu pokoravaju. Dela 2:32

Kao sto Duh sveti Bog dade Veseleilu isto ga tako daje i svakom ko se njemu pokorava.

Izvini sto oduzih
Pozdrav
Bog kaze Adam ce umreti ti kazes Adam je ziv!

Pricas suprotno Bibliji i Bogu i hoces da ti verujem! Izvini ali kako!?

Ti udrobi sve vrste baterija...mene to ne zanima pitao sam te otkud energiji SVA ISTINA otkud joj glas da govori,otkud joj razum i kako pečati zaživot,otkud joj darovi gde ih našla,otkud zna za sud i pravdu?

I ovo si prekoračio:

Možeš li malo pojasniti kako sila živi u nama?
Rekao si da je Bog Duh a ličnost je kako to ovde duh nije ličnost a tamo jeste...da li je i Bog samo sila-energija?
Ako nije kako i zašto je onda isti Duh u čoveku samo sila?

Zaboravio si reći kako energija SVE ZNAsvu istinu i nosilac je života i zna šta je pravedno i zna za sud te ona odlučuje i pečati čoveka i GOVORI ČOVEKU nemoj ponovo prećutati.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
I sta sada ovde nije jasno?
Hoces li da kazes da duh sinova ljudskih ide na nebo,a duh stoke pod zemlju???
U cemu je problem?

"Duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke dole pod zemlju", kaze Biblijski tekst.
Citas li ti Bibliju ili samo Strazarsku Kulu?

Pa stvarno u cemu je problem?
Jasno ti pise da "iako imaju isti Duh, ne idu na isto mesto", jer covek zivi, a stoka ne.
Ti bi i stoku i coveka sveo na isto mesto. Strasno!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
"Duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke dole pod zemlju", kaze Biblijski tekst.

Jasno ti pise da "iako imaju isti Duh, ne idu na isto mesto", jer covek zivi, a stoka ne.

I ti puno tražiš,kako da još i tu razliku primete?
Rob im to nije rekao.
Kad čitaju šta sve Duh čini NE ČUJU.
Kad čitaju ko ne jede telo nema zajednicu oni NE ČUJU.
Kad Isus sebe Bogom predstavlja oni NE ČUJU.
A kad rob kaže da je belo crno oni tako prihvate jer nesluži glava svima za istu stvar nekome samo zbog frizera.

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Ti udrobi sve vrste baterija...mene to ne zanima pitao sam te otkud energiji SVA ISTINA otkud joj glas da govori,otkud joj razum i kako pečati zaživot,otkud joj darovi gde ih našla,otkud zna za sud i pravdu?
Je li Duh Boziji????
Pise li to na mnogo mesta!? Pise naravno samo treba pazljivo citati. Sta je onda problem da Duh koji je Boziji i koga Bog salje zna sve sto si pomenuo!? Nikakav.

Pise li negde 'Bog Duh'????
Ne pise naravno ni na jednom jedinom mestu, osim mozda izmedju redova gde ja ne citam.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
I ti puno tražiš,kako da još i tu razliku primete?
Rob im to nije rekao.
Kad čitaju šta sve Duh čini NE ČUJU.
Kad čitaju ko ne jede telo nema zajednicu oni NE ČUJU.
Kad Isus sebe Bogom predstavlja oni NE ČUJU.
A kad rob kaže da je belo crno oni tako prihvate jer nesluži glava svima za istu stvar nekome samo zbog frizera.

Zaista je neverovatno kad citaju da ne vide da Jovan na samom pocetku Isusa naziva "Bogom" i da ga na kraju tako naziva, kad Toma kaze "Gospod Moj i Bog moj". Zaista je cudno da ne vide mnostvo "namernih" gramatickih gresaka u svom prevodu, da su slepi da ne mogu da razumeju da su 144 000 jevreji, a "veliko mnostvo su pagani", da Isus nije "nevidljivo dosao" 1914. godine, da ce Avram i drugi patrijarsi biti u "nebeskom carstvu" a ne na zemlji kad vaskrsnu, kako oni uce, da je njihov prevod prepun lazi, da su "smisljeno preveli grcku rec parousija kao 'prisutnost' da bi podrzali svoje ucenje o 1914. gidini, da ne razumeju da je "duh" licnost kod coveka a tako i kod Boga, i jos 1000 drugih stvari.. Ja znam da neki ne vide jer im brane da citaju, ali ne razumem Risa. Godinama je na forumu i on i dalje brani ono sto se odbraniti ne moze.
Verovatno mu je tamo porodica, a on ne moze zbog njih, onda bi ostao sam, a mozda je i staresina, sto je jos gore...

I na kraju kad nije mogao da odgovori na sve sto se pisalo, onda je otvorio drugi nalog i sad je Zaokret. Ja stvarno mislio da "se on zaokrenuo" ali on "on se vrti u krug".
Tako je to kod Jehovinih Svedoka, da ste pricali sa njima kao ja, znali bi ste da je to uobicajeno ponasanje. Priznaju ti u lice da vide gresku u svom ucenju i da ste u pravu, a onda nastave po starom, kao da to nije vazno.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Zaista je neverovatno kad citaju da ne vide da Jovan na samom pocetku Isusa naziva "Bogom" i da ga na kraju tako naziva, kad Toma kaze "Gospod Moj i Bog moj".
Da malo preformulisemo.
Kaze Jovan za Hrista Bog ali kaze da je taj Bog bio kod Boga. Malo cudno zar ne!?

'Hrist bese u pocetku u Boga' Jovan 1:2

Ali jos je cudnije da ni jedan Apostol nije Hrista obozavao prema prvoj i najvecoj zapovesti kao Svevisnjeg Boga!!!
Zasto nisu ako je Hrist Bog!?

Pricasmo vec o tome i nisi uspeo iz Biblijom da pokazes da jesu.

Idi na temu pa tamo nesto reci zasto to ovde cinis gde mu nije mesto.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da malo preformulisemo.
Kaze Jovan za Hrista Bog ali kaze da je taj Bog bio kod Boga. Malo cudno zar ne!?

'Hrist bese u pocetku u Boga' Jovan 1:2

Ali jos je cudnije da ni jedan Apostol nije Hrista obozavao prema prvoj i najvecoj zapovesti kao Svevisnjeg Boga!!!
Zasto nisu ako je Hrist Bog!?

Pricasmo vec o tome i nisi uspeo iz Biblijom da pokazes da jesu.

Idi na temu pa tamo nesto reci zasto to ovde cinis gde mu nije mesto.

Zato sto "Bog nije samo Isus" Bog je i Otac, zato i kaze da je "bio kod drugog", zato vi nista ne razumete. Pitate gluposti: "kako je Bog istovremeno bio na nebu i na zemlji" i sl..
Bog nije "jednina" u tom smislu kako vi želite razumeti, pa da se ne moze odvojiti.
Bog nije ogranicen telom, on je sveprisutan.
Tajna Trojstva ti je objasnjena samim cinom stvaranja, kada Bog kaze "da nacinimo coveka kao sto smo mi?" "Na svoju sliku" A kakvog ga nacini? "NE JEDNOG" "NEGO NACINI DVOJE".
I tekst ti kaze: "stvori Bog coveka MUŠKO I ŽENSKO stvori ih" i "BICE DVOJE JEDNO TELO".
Brak je tajna, rece Pavle, i "slika Trojstva", gde su "covek i zena sa Bogom " ujedinjeni.
Kao sto zena moze da se odvoji od coveka i radi posao nezavisno od muza, tako moze i Otac od Sina.
I kao sto je zena "manja u tom odnosu" tako je i "Isus manji".Ali kao sto zena "iako manja, nije zato manji covek" tako i Hrist nije "manji Bog". Vi dakle nista ne razumete.

Da nije tema, ali je bitno odgovoriti.

---------------------------------------------------------------------------------------

Evo ti stihovi o dusi u skladu sa temom, pa odgovori:

''Duh'' u Bibliji nije ''sila'' ''energija'' kako to tvrde Adventisti i Jehovini Svedoci.
Vec je to ''licnost'', to vidimo iz stihova:

''Oce u ruke tvoje PREDAJEM DUH SVOJ''
-to kaze Isus na krstu dok je umirao, sta mu to predaje ''licnost'' ili ''vetar''???
Sta ce Bogu vetar?
I zasto mu on predaje vetar?
Zasto je taj vetar bitan?

Zasto ja Bogu da predajem ''struju''?
Jel on nema dovoljno ''struje'' kod sebe, pa ja moram da mu vratim tu ''struju'' koju mi je on dao?

''Ovaj Duh, svedoci nasem 'Duhu' , da smo deca Bozja''. -
Ako je duh=energija.
Kako onda moze da ''svedoci'' -''nasem Duhu''?
Jel to ''energija svedoci energiji''?
Vidis lepo da je to ''licnost''?

(Price 29:11):''Budala izliva sav svoj duh'' -u duhu je sadrzana ''namera'' i ''volja''.

(Isaija 19:3): ''I nestace duha Misiru'' -Da li to znaci da ce mu nestati ''vetra'' ''struje'', ''energije''?
Ne nego ce mu nestati ''volje''!

(Post 45,27) -duh patrijarha Jakova ozive kada je cuo da je Josif ziv. - ovde se njegova ''licnost'' raduje.

(Job 7,11) - govori o ''teskobi duha''.

(Izr 16,18) -covek moze biti ''oholog duha'' -sto znaci da mu je ''licnost'' ohola.

(Izr 29,23) -covek moze biti ''poniznog duha'' -sto znaci da mu je ''licnost'' ponizna.

Dat ću vam novo srce, i ''nov duh stavicu u vas''! Izvaditi ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj staviću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe” (Ez 36,26-27, usp. 11,19 sl.)

O cemu se ovde govori?
-Ovde se govori o ''duhu'' kao o ''novoj licnosti'' koja ce biti data coveku prilikom novorodjenja.

Ps 51:17 ''Zrtva Bogu duh je skrusen''
-Sta je to ''skruseno'' jel to ''energija''?

Mt 26:41 ''Duh je srcan, ali je telo slabo''
-Sta je ''srcano'' jel to energija?

1Ko 2:10 ''duh sve istrazuje, pa i dubine Bozje''
-Da li to ''energija istrazuje''?

Vidimo iz gornjeg da je ''duh licnost''..

--------------------------------------------

Kome je u ruci duša svega živog
i duh svakog tela čovečijeg.
(jov 12:10)

-Zasto se pravi razlika izmedju: 'duha' 'duse' i 'tela'?

Ps 104:29 ''Uzmes li im duh, umiru''

-Bez 'duha' telo je mrtvo.

Ps 146:4 ''Duh njegov izidje iz njega, i vrati se u zemlju svoju ''

-Kako 'duh' moze da izidje, i gde odlazi?

Pro 3:21 ''duh sinova ljudskih uzlazi gore''

Pro 12:7 ''duh se vraca Bogu koji ga je dao''

''Duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke ide dole pod zemlju''
-Zivotinje imaju ''isti duh'', ali one nemaju nadu u vaskrsenje, one zavrsavaju dole. Dok ''duh sinova ljudskih ide gore''.

Jov 32:8 ''Ali je duh u ljudima, i Duh Svemogućeg urazumljuje ih.''

-U ljudima je duh.

dela 7:59 ''I kamenovahu Stefana, koji se moljaše Bogu i govoraše: Gospode Isuse, primi duh moj!''

-Sta ga je molio -da primi energiju???

I na kraju, ako je tebi ''Duh covecji licnost''(kao sto mislim da tvrdis) , kako to da Duh Sveti nije licnost, nego ''energija''???

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465

Gde to pise u Bibliji srece ti?
Evo kod mene u DK prevodu pise ovo Propovednik 3:19-22
19 Jer šta biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština.
20 Sve ide na jedno mesto; sve je od praha i sve se vraća u prah.
21 Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dole pod zemlju?
Kako kod tebe u tvojoj Bibliji to pise???

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Gde to pise u Bibliji srece ti?
Evo kod mene u DK prevodu pise ovo Propovednik 3:19-22
19 Jer šta biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština.
20 Sve ide na jedno mesto; sve je od praha i sve se vraća u prah.
21 Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dole pod zemlju?
Kako kod tebe u tvojoj Bibliji to pise???

Nemoj nikoga zaklinjati ni u šta jer to nije dobro.
Valja li tebi neki prevod????

Prop.
12:7 I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Nemoj nikoga zaklinjati ni u šta jer to nije dobro.
Valja li tebi neki prevod????

Prop.
12:7 I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.
Isto kao sto se i struja vrati u termoelektranu,isto tako se i duh vraca Bogu,
Duh kao i struja nije nista sto je zivo,vec nezivo.
U svakom slucaju isti je duh sto sve pokrece i ne razlikuje se duh ljudi od duha stoke
i kao sto stih 19 kaze svi imaju isti duh i stoka i ljudi.

Natrag