Duh,dusa i sveti duh

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Duh, dusa i telo cine coveka, sve zivo ima dusu i neku vrstu tela.Isus nije dosao da spasi samo nasu dusu, On je doso da spasi celokupnog coveka, "Sto nije uzeto, nije ni spaseno", Hristos je imao celokupnu covecansku prirodu, sves to covek ima imao je i Isus, sa postavili bi ste pitanje da li je Hristos imao dve licnosti ljudsku i covecansku?
Naravno da nije, on je imao dve volje covecansku i ljudsku jer je imao dve prirode, ali Hristova licnost je licnost Logosa, a ne coveka.

Takticar je najnelogicnija osoba na ovom forumu, ne cita sto mu iznesemo i ne razmislja vec zivi u nekoj svojoj verziji Svetog Pisma, ja sam mu istinu izneo.

Što se tiče logičnosti ne sudi već čuj sebe:

,,Isus nije dosao da spasi samo nasu dusu, On je doso da spasi celokupnog coveka,,

Da li je duša nešto izvan čoveka?

,,...da li je Hristos imao dve licnosti ljudsku i covecansku?,, ,,Naravno da nije, on je imao dve volje...,,

I onda umrla volja umesto zemaljske prirode.AAko je zemaljska volja bila u skladu sa Božjom onda su obe umrle.
Sve njih ja razumemali tebe nikako...pitam jedno ti drugo nudiš...nije problem slažemo li se već zašto ništa ne odgovoriš razumjlivo.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
I onda umrla volja umesto zemaljske prirode.AAko je zemaljska volja bila u skladu sa Božjom onda su obe umrle.
Sve njih ja razumemali tebe nikako...pitam jedno ti drugo nudiš...nije problem slažemo li se već zašto ništa ne odgovoriš razumjlivo.
U Getsimanskom vrtu vidimo Hristovu covecansku volju, ali ne postoji osnova nigde da je Hristos imao dve licnosti ni u pismu ni u predanju.Volja i energija su oznake prirode, svaka priroda ima volju i energiju.Hristova covecanska priroda je stradala, ane Bozanska, sto znaci da je njegova covecanska volja stradala sa covecanskom prirodom.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
U Getsimanskom vrtu vidimo Hristovu covecansku volju, ali ne postoji osnova nigde da je Hristos imao dve licnosti ni u pismu ni u predanju.Volja i energija su oznake prirode, svaka priroda ima volju i energiju.Hristova covecanska priroda je stradala, ane Bozanska, sto znaci da je njegova covecanska volja stradala sa covecanskom prirodom.

Znači Isus nije umro već Njegova čovečanska volja a u kume nevalja ti posao.
Agde mu je stojala Božanska volja u telu ili izvan?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U velikom delu slažem se Slape sa gornjom izjavom.
Daj mi samo stih gde čitaš da je Isus došao da spasi našu dušu?

Ima ih dosta, čak sam se potrudio naći više redaka, evo:

Mt 10,28: "Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše (ψυχὴν) ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu (ψυχὴν) i tijelo pogubiti u paklu."

1 Sol 5,23: A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša (ψυχὴ) i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista.

Heb 6,19: Ona nam je kao pouzdano i čvrsto sidro duše (ψυχῆς) što ulazi u unutrašnjost iza zavjese

Heb 10,39: A mi nismo od onih koji otpadaju, sebi na propast, nego od onih koji vjeruju na spas duše (ψυχῆς).

Jak 1, 21: Zato odložite svaku prljavštinu i preostalu zloću i sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše (ψυχὰς) vaše.

Jak 5,19-20: Braćo moja, odluta li tko od vas od istine pa ga tkogod vrati, znajte: tko vrati grešnika s lutalačkog puta njegova, spasit će dušu (ψυχὴν) njegovu od smrti i pokriti mnoštvo grijeha.

1 Pt 1,8-9: Njega vi ljubite iako ga ne vidjeste; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša (ψυχῶν).

Otk 6,9: Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše (ψυχὰς) zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Znači Isus nije umro već Njegova čovečanska volja a u kume nevalja ti posao.
Agde mu je stojala Božanska volja u telu ili izvan?
Cekaj ti verujes da je bozanska priroda bila direktno u telu?
Mene su ucili da je Bog svuda.
Bozanske energije su prozimale coveka Isusa, On jeste bio covek ali Njegova bozanska priroda nije se spojila sa covecanskom vec sjedinila pri ovaplocenju.Ovaplocenje nije promenilo Boga jer "Bog se ne menja".Hristos kao licnost je stradao, ali je umrtla, odnosno stradala covecanska priroda.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ima ih dosta, čak sam se potrudio naći više redaka, evo:

Mt 10,28: "Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše (ψυχὴν) ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu (ψυχὴν) i tijelo pogubiti u paklu."

1 Sol 5,23: A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša (ψυχὴ) i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista.

Heb 6,19: Ona nam je kao pouzdano i čvrsto sidro duše (ψυχῆς) što ulazi u unutrašnjost iza zavjese

Heb 10,39: A mi nismo od onih koji otpadaju, sebi na propast, nego od onih koji vjeruju na spas duše (ψυχῆς).

Jak 1, 21: Zato odložite svaku prljavštinu i preostalu zloću i sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše (ψυχὰς) vaše.

Jak 5,19-20: Braćo moja, odluta li tko od vas od istine pa ga tkogod vrati, znajte: tko vrati grešnika s lutalačkog puta njegova, spasit će dušu (ψυχὴν) njegovu od smrti i pokriti mnoštvo grijeha.

1 Pt 1,8-9: Njega vi ljubite iako ga ne vidjeste; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša (ψυχῶν).

Otk 6,9: Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše (ψυχὰς) zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu.

Zahvalan na vremenu i trudu.
Nisam na te stihove mislio,tačno je da oni govore o duši kao elementu čoveka već me zanimao stih gde se govori kako Isus dođe dušu da spasi.Ako gledamo na dušu kao telo onda je u skladu sa tekstom iz Biblije a ako je to neki drugi element onda dolazimo u kontru jer čitamo da je Isus spasitelj tela.

5:23 Jer je muž glava ženi kao što je i Hristos glava crkvi, i on je spasitelj tela.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Hoces recida Hristos nije bio u potpunosti covek ili hoces reci da On nije spasao dusu?

Natrag