Dobro pročitajte pre nego što kažete ili napišete bilo šta!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Druze Jurivaka, hvala Bogu sto postoje ljudi poput tebe!
Hvala na tvom mišljenju o meni kao čovjeku, ali i ti si svjestan, kao i ja, da postoje ljudi koji imaju sasvim drugačije mišljenje o meni, a isto tako moramo biti svjesni da je to normalno i ljudski. Ja bih bio nešto poput Isusa, kada bi se svima dopadao.
Nego, kada ovdje pričamo o svemu, imam jednu dilemu, koja to u stvari i nije, ali volio bih da čujem vaša mišljenja o tome. Naime, nerijetko se mogu čuti mišljenja da forum Religije treba uređeivati čovjek koji je vjernik, a nikako ateista?! Šta mislite, kako bi to funkcionisalo? Da li bi pripadnik bilo koje vjere imao toliko tolerancije prema drugim vjerskim pripadnicima, a naročito kada ovi iznose negativna mišljenja, recimo, o njegovoj vjeri?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Hvala na tvom mišljenju o meni kao čovjeku, ali i ti si svjestan, kao i ja, da postoje ljudi koji imaju sasvim drugačije mišljenje o meni, a isto tako moramo biti svjesni da je to normalno i ljudski. Ja bih bio nešto poput Isusa, kada bi se svima dopadao.
Nego, kada ovdje pričamo o svemu, imam jednu dilemu, koja to u stvari i nije, ali volio bih da čujem vaša mišljenja o tome. Naime, nerijetko se mogu čuti mišljenja da forum Religije treba uređeivati čovjek koji je vjernik, a nikako ateista?! Šta mislite, kako bi to funkcionisalo? Da li bi pripadnik bilo koje vjere imao toliko tolerancije prema drugim vjerskim pripadnicima, a naročito kada ovi iznose negativna mišljenja, recimo, o njegovoj vjeri?

Svjesni smo svega obojica:). I da se trebamo boriti za ono sto je dobro a da pri tome ne predjemo granice covjecnosti i kulture.

Nekima ce mozda biti cudno, mozda najvise pripadnicima "muslimanskih sekti" sto se zalazem za socijalizam (iskreno! i to samoupravni, Titov) i sto se zalazem za sekularizam, smjestanje vjere u privatnu sferu, gdje joj i jeste mjesto.

Mislium da bi mogao takodje da uredjuje posten i ucen vjernik, ali se njegovo uredjivanje ne bi moglo smatrati nepristrasnim - sukob interesa.
Zato je ovo s tobom koji jesi posten i ucen, nabolja opcija, bez obzira na sve prigovore.

Ne znam da li sam do sada javno pohvalio najtolerantniji religijski forum na Balkanu u kojem se ipak ne pojavljuju brutalni medjuforumaski obracuni kao na svim drugim forumima bez obzira na njihove religijske predznake.

Jer tako se nalaze zatvoreni klanovi koji su upravo iz razloga zatvorenosti i netrpeljivosti prema razlicitim legla primitivizma i sovinizma. Vecina religijskih zajednica, ili najvece religisjke zajednice, su usko vezane za najgore fasiste i kriminalce, to je cinjenica. Da ne govorim o tijesnoj vezi sa dnevnom politikom.

Zato pohvaljujem ovaj forum gdje ljudi mogu upoznati jedni druge i njihova iskrena razmisljanja te na taj nacin u takvoj komunikaciji dobiti nova znanja ili bar nove postavke za razmisljanje. Kada nadju sebe sasvim, ostvarili su najveci zadatak u svom zivotu: da upoznaju sebe. bez obzira sta je to.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jurivaka:...Naime, nerijetko se mogu čuti mišljenja da forum Religije treba uređivati čovjek koji je vjernik, a nikako ateista?! Šta mislite, kako bi to funkcionisalo? Da li bi pripadnik bilo koje vjere imao toliko tolerancije prema drugim vjerskim pripadnicima, a naročito kada ovi iznose negativna mišljenja, recimo, o njegovoj vjeri?

Dobrodošao! :dtyste:

Za očekivati je da religiozna osoba uređuje ili vodi forum Religije, ali ako nije tako, onda jako puno zavisi od osobe koja je postavljena za urednika. Budući da se danas naglasak stavlja na slobodu govora i da ovo nije isključivo religiozni forum, tipa Pravoslavlje ili Svetosavlje, ne vidim ništa loše u tome ako je urednik ateist i da na forumu sudjeluje veći broj ateista.
Ali, ali...vrlo je važno s kojim namjerama dolazimo na forum Religije, tj. koji nam je pravi motiv.
Da li je razlog sudjelovanja da se izmjene vjernička iskustva, eventualno i obogati s onim što se pročita od drugih članova ili uvjeravanje i "propaganda" vlastite religije ili pak, samo zabava.
Na forumima ima svega po malo od ovoga što sam navela, zato urednik mora biti jako inteligentan da bi bio pravedan jer upravo on treba razlučiti i "pročitati" namjere forumaša da bi se tako sačuvala prvenstvena uloga foruma, a ta je razmjena mišljenja (bez vrijeđanja, omalovažavanja, forsiranja, nametanja vlastitih mišljenja...itd).
U tom smislu meni je drago što si ti urednik. Dakle, ne smeta me nimalo što nisi vjernik. Dapače.
Mislim da zato nepristranost u ovom slučaju nije presudna, važniji je karakter čovjeka.

Drugim riječima, razgovor mi teže pada s nekim ludim vjerskim fanatikom nego li s razboritim ateistom.
To sam baš ovdje shvatila.
Kao što ja ne mogu razumjeti razloge zbog kojih jedan ateist ne vjeruje u Boga, uza svu svoju pamet, obrazovanje i moral koji može posjedovati, tako zaključujem da ću i ja njemu, kao vjernik, biti zagonetka. Budući da je vjera duhovna dimenzija, i ako je ateist ne posjeduje, ipak nam peostaje ova ljudska dimenzija po kojoj se može uspostaviti dobra komunikacija.

S ovim hoću reći: najprije treba biti čovjek, onda vjernik, ne obrnuto.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Vjernik ne smije biti necovjek, iako je cesto tako.

Ukoliko razgovaramo o ljudima i njihovim vjerama necemo otici nigdje, ja se zalazem da se razgovara o knjigama, a ne o duhovnim izletima.

Knjige su dostupne i ne smatram progandom ukoliko u matematici pise 2+2=4. Ja na to kazem: amin! Ja se slazem s tim, bez obzira ko to kaze.
Ali ako kaze 2+2=6, ja mu ne vjerujem! bez obzira na sva izmotavanja!
Jer ako govori o sinergijama, onda treba zestoko da odbrani da samo u tom slucaju (ili u skupu slucajeva 2 s+2s=6ss) vazi ta formula. Ako povjerujem u to reci cu takodje: amin!

Ako u bilo kojoj knjizi pise: ner ubij! ja kazem: amin! bez obzira na vojna muftisjtva i vojne ordinarijatre (odakle li ih samo?) bez obzira na pricesti i oproste grijeha. Kada se zagrebe ispod zlatnog filma moze se nalaziti djubre (obicno i jeste).

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Ali, ali...vrlo je važno s kojim namjerama dolazimo na forum Religije, tj. koji nam je pravi motiv.

Eh, misliš li da bi trebalo oformiti neku komisiju koja bi svakog ko se pojavi na ovom forumu, prethodno propitala koje su mu namjere?!
Kao što sam već rekao, svako ovdje ostavlja sliku o sebi, pa i o svojim namjerama. Da bi ta slika bila potpuna, vrlo je važno svakome omogućiti da slobodno izražava svoje mišljenje, naravno, u granicama uljudnosti i poštovanja sagovornika. Samo na taj način možemo i znati za što je ko zainteresovan i s kakvim je namjerama ovdje. Ali, kakvo god to saznanje bilo, ono nam samo može poslužiti kao motiv, ili želja, da se pozitivno ili negativno odredimo prema nekome, odnosno, da stupimo u polemiku ili raspravu, ili da da ignorišemo.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Vidim da su se neki obradovali da mi "pogledaju u leđa", drugi su me hvalili, treći su bili ravonodušni...

Pozdrav Jurivaka.
Pošto je moja tema obrisana ponoviću prvu rečenicu iz nje: "Moderatori ne rade svoj posao". Dakle, govorio sam u množini nikoga ne kritikujući ponaosob. Namera mi je bila da se skrene pažnja na zaista neprimereno ponašanje pojedinaca na temama religije, jer je postalo očigledno da ih niko nekontroliše i da jedan moderator nije dovoljan da pokrije tolike teme i tekstove...

Ja sam npr odustao od čitanja mnogih tema, a verujem da ima mnogo onih koji odustaju, jer su se teme pretvorile u privatan čat, a sve pod uticajem namernog provociranja i "zabadanja prsta u oko" nekolicine forumaša...Znamo svi da forume ne posećuju samo registrovani članovi, nego i oni koji žele nešto da pročitaju, informišu se , saznaju...Ako je naznačeno da je forum Religija, a ne Muzika, Filmovi, torrenti...itd, onda pretpostavljaš da su posetioci mahom ZAINTERESOVANI za religijske teme...I zamisli sada neko direktno ili preko googla naleti na starstuffove postove gde pljuje po religiji, veri, Bogu, nazivajući Isusa šizofrenikom! A Stvoritelja ružičastim jednorogom, decoubicom itd...!?

Nego, kada ovdje pričamo o svemu, imam jednu dilemu, koja to u stvari i nije, ali volio bih da čujem vaša mišljenja o tome. Naime, nerijetko se mogu čuti mišljenja da forum Religije treba uređeivati čovjek koji je vjernik, a nikako ateista?! Šta mislite, kako bi to funkcionisalo?

To je bio logičan zaključak iz gore navedenih primera...Stekao se utisak da Moderator, ili urednik, gleda kroz prste određenoj grupaciji na forumu...Lično nemam ništa protiv da religijske teme uređuje ateista (iako mi nema logike), ali ako ih POZNAJE. Moderator koji uređuje teme o Muzici, verovatno se razume u muziku, moderator koji uređuje teme o istoriji, verovatno se i razume u iste..itd..

Ono što hoću da kažem je da uređivač neke teme mora da zna ponešto iz tih tema koje uređuje, i da bude naravno nepristrasan kada treba da radi gumica...Ako ne može da postigne zbog privatnih razloga(kao slučaj kod tebe) onda da zatraži od Admina pomoć u ljudstvu...

Neko je pisao o neozbiljnom forumu jer je plasirao tvrdnju da je Zemlja stara 5700 godina i da su dinosaurusi jeli ljudima iz ruke.

Ne znam kako bi trebalo odgovoriti takvom a da se ne nadje uvrijedjen?

Ima li nacina?

U skoli bi dobio jedinicu, na kraju godine bi propao, a vjerovatno bi izgubio pravo na skolovanje.....

A onda si napisao i ovo:

ja se zalazem da se razgovara o knjigama, a ne o duhovnim izletima.

Knjige su dostupne i ne smatram progandom ukoliko u matematici pise 2+2=4. Ja na to kazem: amin!

Da li vidiš licemerstvo u tvojim rečenicama?
Da li ti je poznato koliko je knjiga i naučnih radova napisano, od strane autoriteta (dr, mg, prof) iz ovih oblasti, na teme obaranja zvanične teorije evolucije i teze da je Zemlja mlada...?

Naravno ti češ sada da kažeš kako su to zlonamerni autoriteti koji žele nekakvu materijalnu korist...ali prenebegavaš činjenicu da su skoro svi oni degradirani u svojim poslovima zbog svojih naučnih istraživanja....o kakvoj koristi onda govorimo?

Koji je sledeći tvoj argument?

Da su oni neznalice i da nemaju pojma?

Ali, ko si ti da to tvrdiš? Biolog? Geolog sa ašovom na terenu? Palentolog? Arheolog?

itd...itd...

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Prvobitno napisao Gardian
quote_icon.png
Prvobitno napisao harrybonnot

ja se zalazem da se razgovara o knjigama, a ne o duhovnim izletima.

Knjige su dostupne i ne smatram progandom ukoliko u matematici pise 2+2=4. Ja na to kazem: amin!
Da li vidiš licemerstvo u tvojim rečenicama?
Da li ti je poznato koliko je knjiga i naučnih radova napisano, od strane autoriteta (dr, mg, prof) iz ovih oblasti, na teme obaranja zvanične teorije evolucije i teze da je Zemlja mlada...?

Naravno ti češ sada da kažeš kako su to zlonamerni autoriteti koji žele nekakvu materijalnu korist...ali prenebegavaš činjenicu da su skoro svi oni degradirani u svojim poslovima zbog svojih naučnih istraživanja....o kakvoj koristi onda govorimo?

Koji je sledeći tvoj argument?

Da su oni neznalice i da nemaju pojma?

Ali, ko si ti da to tvrdiš? Biolog? Geolog sa ašovom na terenu? Palentolog? Arheolog?

itd...itd...

Ne vidim nikakvo licemjerstvo. U cemu ga ti vidis? Sto priznajem istinitim kada se napise jednacina 2+2=4?

Kada pricamo o religijama o kojima ovdje razgovara vecina, to su Biblija i Kur'an.

Mislim prvenstveno na te dvije knjige, i nastojim razgovorati o onme sto pise u njima.

Pri tome ocekujem bar prst obraza kod sagovornika da priznaju da pise ono sto vide tamo.

Prestao sam razgovore sa jednom od JS jer je prvo rekla da je Bibliju pisao Bog. Onda sam joj pokazao kontradikcije koje sadrzi, pe i neke logicki neodrzive price. Onda je rekla: to su greskice. I dodala: Bog ne gresi. Ja verujem sve sto tamo pise.

OK, onda, zbogom po pitanju svih razgovora u vezi vjere. Nemam sta s njom razgovarati, ako rezumijes.
Ona vjeruje sve sto tamo pise.
Meni je ta izjava dovoljna da obustavim svaki razgovor na temu vjere, bez da sam je uvrijedio ili joj nesto ruzno rekao.
Samo sam je zamolio da ne govorimo vise o vjeri.
Sve OK, ostali smo prijetlji.

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555

Čija se to mišljenja mogu čuti da forum Religije treba uređivati ovaj ili onaj? Ja uvek, najpre gledam ko priča pa tek onda šta priča. Često puta, kad vidim ko priča,više me i ne zanima šta ima za reći.
Super vi to ovde sve uređujete, i ti i Nostradamus i Crvendać (posebno Crvendać) i svi ostali redom da se ne uvrede što ih ne nabrajam, i ne dozvolite da vam itko kaže drugačije.
Nikada nećete biti adekvatno nagrađeni za ovde pokazani veliki trud i , uistinu, impresivan entuzijazam a što sve, opet, za sobom povlači i znatno samoodricanje. Ma kakva nagrada, ni priznanju se nemojte nadati -na žalost - ... i "taman" vam još trebaju dežurne cvilidrete da vas kritikuju.
Svi skupa možete biti ponosni na svoj rad ovde.
(sam sebi zvučim kao "uvlakač", a ima i takvih ovde,primetih)
I ja bih rađe da vas,kao vodstvo ovde, kritikujem i na tenane prckam, bilo bi mi zabavnije, ali stvarno, nemam obraza za to.
A dežurnim,ucviljenim kritikantima poručujem: Ovo je forum,bre. Nije vam ovo ćaletova prćija. A tko vam brani da osnujete sopstveni forum i da saznate šta uopšte kritikujete?

Natrag