Dijabetes

Član
Učlanjen(a)
07.01.2011
Poruka
8
Pojavio mi poviseni secer, cim sam promenio ishranu, secer se vrati na normalu. Pravilan sistem ishrane sirovom hranom, cini cuda ne samo oko dijabetisa vec i svega ostalog u organizmu. To sam doziveo na svojoj kozi. I znam da je velika istina.
 
Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
Pojavio mi poviseni secer, cim sam promenio ishranu, secer se vrati na normalu. Pravilan sistem ishrane sirovom hranom, cini cuda ne samo oko dijabetisa vec i svega ostalog u organizmu. To sam doziveo na svojoj kozi. I znam da je velika istina.
Apsolutno. Znamo od čega dolazi do dijabetesa....nezdravom ishranom (kao i 90% bolesti)...ako se vratimo u normalu, tj. na hranu koja nam odgovara, lako ćemo se rešiti bilo koje druge bolesti.
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2011
Poruka
343
Dijabetis - šećerna bolest

kategorija: Ostale bolesti

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom, tj. trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Uglavnom je uslovljen naslednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora. Taj nedostatak ometa razmenu ugljenih hidrata, masti i belančevinau organizmu (što se ispoljava tipičnim tegobama), a nakon dužeg vremena utiče i na strukturu i funkciju krvnih sudova, živaca i drugih vitalnih organa i organskih sistema.


Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka obolenja, sa prevalencom u stalnom porastu (naročito u razvijenim zemljama sveta). To je posledica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost. Šećerna bolest se najčešće javlja u starijem životnom dobu kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu (koja zahvataju i pankreas, a kod mladih osoba može nastati usled genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa kod određenih zaraznih oboljenja.


Lečenje - recepti:


  • Veliki švajcarski prirodnjak paroh Kincle kaže: "Šećerna bolest prilično brzo može da se izleči upotrebom sledećih biljaka: 3 dela zečje stope (Geum urbanum), po jedan deo lista kupine i borovnice, 3 dela žute steže (Ro1ep Šaaigea), 2 dela suvih zelenih mahuna pasulja. "Sa četvrt litre vode popariti punu malu kašiku ove mešavine i tri minuta ostaviti da odstoji; dnevna količina je 1,5 do 2 litre.
  • Lekovito dejstvo lista borovnice zavisi od načina skupljanja. On sme da se skuplja samo pre nego što plod sazre. List borovnice, ukoliko se bere u pravo vreme, predstavlja klinički provereno sredstvo protiv šećerne bolesti. Smatra se dokazanim da mirtilin, koji se nalazi u listu borovnice pre nego što njen plod sazre, ne samo da smanjuje izlučivanje šećera nego može sasvim da izleči bolest. Zato se mirtilin iz lista borovnice s pravom naziva "biljnim insulinom". Uprkos ovim izvanrednim osobinama, lečenje čajem od lista borovnice ne sme se sprovoditi bez lekarske kontrole.
  • Za snižavanje nivoa šećera u krvi preporučuje se i celer. Stari narodni lek je i rasol od sirovog kiselog kupusa, kao i sveža mrkva, koju treba jesti svakoga dana. U iste svrhe može daposluže crni i beli luk, kada se stave na hleb.
  • Još jedan narodni lek: četiri velike kašike lista borovnice (list ubran pre nego što plod sazre!) pristavi se u dve litre hladne vode, pa se napola skuva. Pije se po jedna šolja triput dnevno.
  • I kopriva izvanredno utiče na gušteraču i svojim dejstvom snižava nivo šećera u krvi. Uzima se ekstrakt koprive, koji se može kupiti u apotekama, drogerijama i bio-radnjama.
  • S obzirom na to da korenom iđirota mogu da se izleče sva oboljenja gušterače, on pomaže i kod šećerne bolesti. Preko noći se u šolju hladne vode stavi ravna mala kašika korena iđirota, ujutro se lako ugreje, zatim procedi i pije po jedan gutljaj pre i posle jela, što je ukupno šest gutljaja dnevno. Svih ovih šest gutljaja čaja od korena iđirota veoma prijaju dijabetičaru.
  • Čaj od lista i izdanaka zove takođe može da se preporuči obolelima od šećerne bolesti. Zova spada među najstarije lekovite biljke koje se upotrebljavaju u narodnoj medicini.
  • Maslačak se na livadama i njivama bere u rano proleće, čim nikne.Treba ga odseći do korena, dobro oprati i upotrebiti kao prvu prolećnu salatu. Postoji maslačak sa sokom karakterističnim za zelenu travu i, druga vrsta, sa žućkastim mlečnim sokom. Ovaj drugi je prijatnijeg ukusa i topljiviji. U proleće, dijabetičari bi svakodnevno, u podne i uveče, trebalo da jedu ovu salatu. A onda, kada je krajem aprila i početkom maja maslačak u punom cvatu, za svakog dijabetičara je vreme da otpočne četvoronedeljnu kuru za snižavanje nivoa šećera u krvi. Stabljiku treba brati zajedno sa cvetom, oprati, i tek posle pranja odbaciti cvet. Ako dijabetičar jede 10 do 15 stabljika maslačka dnevno, može računati na potpuno normalizovanje nivoa šećera. U početku,stabljike imaju nagorak ukus, ali on kasnije nestaje.
  • Bela imela takođe pozitivno utiče na gušteraču, te stalnom upotrebom čaja od ove biljke postepeno nestaje uzrok nastanka šećerne bolesti. Imela se preko noći drži potopljena u hladnoj vodi. U početku, potrebna je količina od tri šolje hladne vode i tri pune male kašike imele. Posle nekoliko nedelja, dovoljne su dve šolje, a nakon izvesnog vremena, jedna sa jednom kašičicom imele. U jednom razdoblju proleća, kada za dijabetičare ima i drugog svežeg povrća, čaj od imele uopšte ne treba piti. Ovu lekovitu biljku treba skupljati od početka oktobra do početka decembra, u aprilu i maju, jer je samo tada lekovita. Najlekovitija je ona koja raste na hrastu i na topoli, ali su delotvorne i imele sa jela i sa voćaka. Stabljiku i cvet iseći nasitno. Bele bobice imele se ne smeju upotrebiti za čaj! Pošto i naš mnogo hvaljen šveden biter pozitivno utiče na gušteraču, pa čak je može i izlečiti, dijabetičari treba da koriste i ove kapi. Uzimaju se tri puta na dan - po jedna puna mala kašika, s malo biljnog čaja. Zbog njihovog dubinskogdelovanja, poželjno je jednom mesečno upotrebitiih i za oblog, koji se na gušterači drži četiri sata.
  • Koren vodopije dijabetičari mogu da koriste kao odlično dijetalno povrće. On se, slično endiviji, dobro opere pod mlazom vode, jer se time ublažava gorčina njegovog ukusa. Uostalom, čaj od cvetova i stabljika vodopije daje dobre rezultate i kod gojaznosti. Za mršavljenje, dnevno piti dve šolje ovoga čaja.
  • I isceđeni sok svežeg krastavca utiče na snižavanje nivoa šećera u krvi, pa se i on preporučuje dijabetičarima.
  • Gavez takođe spada među izvanredno dijetalno povrće, isto kao i špargla. Zbog neznatne količine ugljenih hidrata, ovo povrće je idealna dijetalna hrana za dijabetičare. Može se pripremati s dosta masti i prezle a da to bolesniku ne naškodi. Crni koren se za upotrebu u kuhinji gaji u povrtnjaku i nije identičan sa gavezom, koji je poznat i pod ovim nazivom.
  • Zeleni praziluk je veoma dobar za dijabetičare. Treba ga jesti svakoga dana za večeru, sitno isečenog sve do vrhova perja, na hlebu. Salatu od praziluka poželjno je služiti i uz ručak. Napitak veoma prijatnog ukusa može se pripremiti na sledeći način: 500 g praziluka, sitno isečenog sve do zelenih vrhova, preliti sa 0,7 l suvog belog vina, poklopiti i ostaviti da stoji 24 sata. Posle toga procediti i usuti u bocu, pa ujutro i uveče piti po jedan gutljaj. Čvrsti ostaci mogu da se jedu namazani na hleb.
  • Tri velike glavice belog luka izgnječiti i staviti u litarsku bocu, nasuti prirodne rakije od žita i ostaviti da odstoji 10 do 14 dana. Svakoga jutra, pre doručka, uzeti jednu malu kašiku ovoga vina.
  • List crnog duda, ljuske od mahuna (naročito konci), dragušac, list koprive - u podjednakim delovima, dobro pomešati i od te mešavine 1 kašiku kuvati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju pre jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne sme se sladiti.
  • Koren maslačka – jedna kašika, brezovog lišća – 3 kašike, bele gorušice (slačica) – jedna kašičica, ljuske od mahune - 2 kašike. Sve se dobro pomeša i od te mešavine jedna kašika se prelije sa 3 decilitra ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji pola sata. Nakon toga dnevno piti po nekoliko šolja.
  • Kantarion, ljuske od mahuna, list crnog duda – u jednakim delovima dobro pomešati i od te mešavine1 kašiku kuvati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju pre jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne sme se sladiti.
  • Kukuruzna svila - 5 kašika, đurđevak – jedna kašika, list breze - 6 kašika. Sve dobro pomešati i od te mešavine nepunu kašiku staviti u 3 decilitra vode i 2 minute kuvati. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta, zatim ocediti i piti triput dnevno pre jela.
  • U proleće sve dok dragušac (Nasturtium officinale) ne ostari, treba ga jesti u obliku salate uz svako jelo.
  • Četvrt litre vina pomešati sa četrvt litre vode i u tu tekućinu staviti 20 g usitnjenog korena od steže (Potentitla anserina) . To neka stoji 12 sati. Zatim kuvati 15 minuta, procediti i piti svakih pola ili sat - po jednu kašiku.
  • Plod divlje ruže (šipka) - 30 g, pržiti (ali ne i prepržiti). Zatim samleti ili u avanu stući i preliti litrom vode. To kuvati tiho dok se ne ukuva na polovinu. U taj čaj staviti malo meda i soka od jednog limuna. Taj se čaj pije pomalo preko celog dana. Kod glavnog obroka, u podne, piti cijelu šolju i leći u krevet; toplo se pokriti. Ako se bolesnik oznoji, treba u pola vode i pola sirća namočiti lanenu krpu ili sunđer pa istrljati i oprati gornji deo tela. Ne brisati se. Obući rublje pa opet malo prileći. Kao dijetu treba jesti: kuvanu pšenicu, prekrupu od zobi, ječam, krto meso, hleb od oraha ili lešnika. Od voća: višnje, zrele plodove zove - mogu se uzimati sa čašom jabukovače. Grožđe ne jesti.
  • Korijen i list peršuna dobro oprati, koren naribati kao ren, a lišće sitno izrezati i sve zajedno sa šoljom kiselog mleka ili jogurta pomešati i popiti. Pije se svake večeri pre spavanja.
  • Kod šećerne bolesti uzmu se 4 kašike lišća borovnice na pola litre vode i kuva dok se ne ukuva do polovine. Pola se popije pre obroka, a druga polovina uveče pre spavanja.
  • 50 g lista crnog duda (smrvljenog) preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 8-10 sati uz češće mešanje. Pije se umesto vode.
  • Dobro izmešati 60 g borovnice (list) i 100 g ljuske od pasulja. Od toga uzeti 2 kašike i kuvati u 3 decilitra vode. Kuvati dok se voda ne smanji na 1 trećinu. Pije se po jedna čašica u dva navrata pre jela.
Izvor : ifastanet
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Nova nada za obolele od dijabetesa

Nova nada za obolele od dijabetesa

Više od 200 miliona ljudi širom sveta pati od dijabetesa tipa 2, ozbiljnog i potencijalno fatalnog poremećaja koji ograničava sposobnost tela da šećer u krvi pretvara u energiju.


v199864p0.jpg

Predviđanje Svetske zdravstvene organizacije da će se broj smrtnih slučajeva povezanih sa dijabetesom udvostručiti do 2030. godine, moglo bi da opovrgne otkriće važnog proteina i njegovu defektnost kod dijabetičara, tvrde stručnjaci.

Gen koji stvara ovaj protein zove se HMGA-1 i značajan je zbog toga što prihvata insulin i omogućava mu da se priključi na ćelije jetre i pretvara šećer u energiju, preneo je "Glas Amerike".

Više od 200 miliona ljudi širom sveta pati od dijabetesa tipa 2, ozbiljnog i potencijalno fatalnog poremećaja koji ograničava sposobnost tela da šećer u krvi pretvara u energiju.

Dijabetes pogađa ljude i u bogatim i u siromašnim zemljama, a statistike Svetske zdravstvene organizacije pokazuju, ipak, da je više od 80 procenata smrtnih slučajeva od dijabetesa u zemljama sa niskim ili srednjim prihodima.

Godine i gojaznost su dva faktora rizika za dijabetes tipa 2, a porodično nasleđe je još jedan takav faktor.

Sa dijabetesom tipa 2, telo jednostavno ne može šećer iz krvi da pretvori u energiju. Kad se tako šećer nagomila u krvi, to može da dovede do ozbiljnih komplikacija uključujući i smrt. Zato ljudi sa ovom bolešću treba da prate nivo šećera u krvi, kaže dr Ira Goldfin koji istražuje DNK kod ljudi sa ili bez dijabetesa.

U svom istraživanju DNK, dr Goldfin i njegove kolege su pronašli jedan važan protein i utvrdili defektivnost tog proteina kod dijabetičara. Gen koji stvara ovaj protein zove se HMGA-1. Sam protein je značajan jer on prihvata insulin, odnosno omogućava insulinu da se priključi na ćelije jetre i pretvara šećer u energiju.

Ako nemate gen HMGA-1, onda ne možete napraviti ni receptor inzulina, a ako nemate taj receptor insulin ne deluje dovoljno efikasno, navodi dr Goldfin, jedan od koautora studije koja je pronašla mutaciju gena HMGA-1 kod nekih dijabetičara Italijana.

Istraživači su zatim ponovili testove na američkim i francuskim pacijentima. Svi su pacijenti bili takozvane kavkaske rase, odnosno - belci. Istraživači su utvrdili da oko 10 procenata dijabetičara tipa 2 u Americi i Evropi, opet svi belci, imaju defekte u tom genu. "Sad imamo kontrolni test da identifikujemo te ljude i one koji su s njima u rodbinskoj vezi, tako da ranije možemo početi da ih lečimo", navodi se u studiji.

Rana intervencija za ljude sa mutacijom HMGA-1 uključuje promene u stilu života - dovoljno rekreacije, održavanje težine u normali i kontrola šećera u krvi može sprečiti da neki ljudi dobiju dijabetes tipa 2.

Istraživači, takođe, kažu da razumevanje ove genetske komponente može i lekarima pomoći da osiguraju bolji tretman pacijentima koji već imaju dijabetes tipa 2, a jednog dana će biti moguće i korigovati taj genetski poremećaj i tako preduprediti bolest.

Ova je studija objavljena u Američkom medicinskom žurnalu.

(Tanjug)
 
Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
10
Diabetes- poznat kao bolest tihi ubica. Iz prva izgleda bezazlena jer se simptomi ne vide odmah. I ljudi je ne uzimaju ozbiljno.
Povišen šećer u krvi oštećuje krvne sudove i to male : kr.sudove srca, oka, bubrega,mozga, ekstremiteta... Kada dođe do trajnih oštećenja bolest napreduje i ne može se zaustaviti.
Različiti faktori utiču na nastanak bolesti: pozitivna porodična anamneza, stres, nepravilna ishrana, gojaznost, pušenje...
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Registrovan novi lek protiv dijabetesa 2

Registrovan novi lek protiv dijabetesa 2

Prvi inovativni antidijabetik sitagliptin, koji se primenjuje u lečenju dijabetesa tipa 2 u Sjedinjenim Američkim Državama, registrovan je i u Srbiji.​

thumbnail.php

Lek sitagliptin, koji odlaže prelazak na insulin kod dijabetesa tipa 2, primenjuje se jednom dnevno i sprečava smanjenje lučenja prirodnog hormona koji signalizira pankreasu da oslobodi insulin, saopštilo je Američko udruženje farmaceutskih proizvođača i istraživača preko svojih predstavnika u Srbiji.

U Srbiji od dijabetesa boluje oko 630.000 osoba, a smatra se da je ta bolest peti uzrok smrtnosti u zemlji.

Uz uvođenje posebne dijete u ishrani, bavljenje sportskim aktivnostima, inovativni lekovi su jedna od najvećih potreba današnjice u kontroli dijabetesa i smanjenju komplikacija, navodi u saopštenju.

Za otkriće ovog leka naučnice dr Nensi Tornberi i dr En Veber su dobile nagradu američkog Udruženja farmaceutskih proizvođača i istraživača.

"Proces istraživanja u kliničkim studijama je kompleksan i dugo traje. Samo je poslednja, treća faza studije za lek 'sitagliptin' uključivala hiljade pacijenata iz SAD, Kanade, Novog Zelanda, Australije, Evrope i Azije. Lek se danas propisuje milionima pacijenata koji imaju tip 2 dijabetesa", rekla je de Veber.

Od dijabetesa boluje više od 285 miliona ljudi, a skoro 26 miliona su Amerikanci.

(Tanjug)
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Sprečite komplikacije DIJABETESA

Sprečite komplikacije DIJABETESA

Redovnom kontrolom šećera i masnoće u krvi, održavanjem optimalne telesne težine i fizičkom aktivnošću, može se preduprediti pojava dijabetičke polineuropatije​

dijabetis_1.gif

Dijabetična polineuropatija jedna je od najčešćih komplikacija dijabetesa. Kod čak 50% obolelih javlja se oštećenje perifernog nervnog sistema, čiji stepen i klinička slika zavise od dužine trajanja osnovne bolesti, terapije koju pacijent primenjuje i nivoa šećera u krvi. Najčešće oboljevaju išijadični živci, odnosno njihovi ogranci, ali stradaju i nervi u drugim delovima tela (ruke, noge, lice). Polineuropatija se uglavnom javlja nakon pedesete godine života, ali se može ispoljiti i ranije, pa čak i pre nego što se dijagnostikuje metabolički poremećaj. Podjednako obolevaju i muškarci i žene, a u vrlo malom procentu (oko 2%) i deca.


Uzrok nastanka
Do danas nije precizno ustanovljen tačan uzrok nastanka dijabetične polineuropatije, ali se zna koji faktori utiču na njen nastanak i razvoj:
-Poremećaj cirkulacije koji dovodi do oštećenja malih krvnih sudova
-Nagomilavanje masti u ćelijama nervnog omotača, što remeti njihovu normalnu aktivnost
-Metabolički poremećaji koji ometaju dotok belančevina, transmitera (prenosilaca) i drugih hranljivih materija u završne delove nerava
-Pušenje, konzumiranje alkohola i nepravilna ishrana imaju značajan uticaj na razvoj dijabetične polineuropatije.

dijabetis_2.jpg

Kako prepoznati poremećaj?
Polineuropatija nastaje postepeno pa u početnom stadijumu ne daje nikakve simptome. U asimptomatskoj fazi jedino lekar prilikom pregleda može primetiti oslabljen senzibilitet i snižene reflekse kod pacijenata. Najčešći simptomi koji karakterišu ovo oboljenje jesu sevanje ili mravinjanje po nogama, naročito tabanima, povremeni ili konstantni osećaj utrnulosti, utisak da su noge u čizmama ili čarapama. Mogu biti prisutni i stalni žareći nadražaji, pa čak i jaki bolovi.

Ređe se javljaju bolovi u listovima, stopalima ili rukama. Pacijent hodanje opisuje kao vrlo neprijatno ili mučno. Nakon prvih simptoma javljaju se i ostali znaci bolesti: gube se tetivni refleksi, dolazi do utrnulosti stopala, koja se dalje širi na potkolenice, šake i celo telo. Mogu da se jave promene na koži stopala (suva, tanka koža sklona pucanju) i ranice.
Takođe, javljaju se promene na zenicama oka, koži, dlakama, noktima, poremećaj znojenja, otežana regulacija krvnog pritiska...

dijabetis_3.jpg

Prevencija
S obzirom na to da se polineuropatija prvenstveno javlja kao posledica hiperglikemije, jasno je da je jedan od najvažnijih načina prevencije održavanje normalnih vrednosti šećera u krvi. Na pojavu komplikacija uopšte kod dijabetesa, a posebno na razvoj dijabetične polineuropatije, utiču i drugi, takođe vrlo značajni faktori, kao što su pušenje, visok krvni pritisak, holesterol i nepravilna ishrana.

U svakom slučaju, samokontrola bolesnika jeste ono na čemu se insistira i podrazumeva redovnu kontrolu kod neurologa, najmanje jednom godišnje, a ukoliko postoje bilo kakvi simptomi, i više puta tokom godine.
Fizička aktivnost takođe ima važnu ulogu u prevenciji polineuropatije. Svakodnevno pešačenje srednjim intenzitetom ili vožnja biciklom dovoljni su za održavanje zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja i smanjenja rizika od obolevanja.
Pacijenti koji boluju od dijabetesa i polineuropatije, naročito treba da vode računa o nezi stopala. To podrazumeva redovno pranje, po mogućnosti u mineralnoj vodi i svakodnevni pregled kako bi se isključilo postojanje ranica, žuljeva, uraslih noktiju... Osim toga, preporučuje se nošenje udobne obuće i čarapa.

dijabetis_4.jpg

Dijagnostika i lečenje
Najjednostavniji način da se potvrdi dijagnoza dijabetične polineuropatije jeste podvrgavanje pacijenta EMNG-u kojom se proverava brzina provodljviosti živaca. Ovo je vrlo brza, jednostavna i precizna metoda. Najveći problem je u tome što je polineuropatija oboljenje koje u početnom stadijumu uglavnom ne daje nikakave simptome, pa se dijagnoza uspostavlja tek pošto bolest uzme maha. Zato je važno da pacijenti koji pate od dijabetesa redovno kontrolišu nivo šećera u krvi, i da jednom godišnje posete neurologa koji će uraditi neurološki i neurofiziološki pregled.

Lečenje se sastoji u kontroli šećera i masnoća u krvi, održavanju optimalne telesne težine, te primeni medikamentozne i fizikalne terapije. Kada je reč o lekovima, najčešće se sprovodi terapija infuzijom alfa - lipoinske kiseline, koja se kasnije uzima oralno, u obliku tablete. Za smirivanje bolova koriste se karabazepin i antidepresivi. Pacijentima sa blažim oblicima ovog oboljenja daje se i kompleks B vitamina. Od pomoći u lečenju i ublažavanju simptoma mogu biti i fizikalne procedure, a primat imaju primena TENS metode i kineziterapija - vežbe koje se prilagođavaju svakom pacijentu u zavisnosti od težine oboljenja.

Izvor: Top zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
7 biljaka za liječenje dijabetesa

7 biljaka za liječenje dijabetesa

dijabetes.jpg

Dijabetes uzima maha.
Prvo zabilježen u Drevnoj Grčkoj, dijabetes je sada jedna od najproširenijih bolesti u svijetu.
Broj osoba oboljelih od dijabetesa u zadnjih 10 godina se udvostručio.
Pretpostavlja se da će u idućih 20 godina dijabetes poprimiti razmjere prave epidemije.
Ali alternativna medicina i najnovija istraživanja daju nadu. Uz pravilan način života i ovih 7 biljaka možete reći "NE" dijabetesu.

1.Borovnica
Jedan od najboljih lijekova protiv dijabetesa je obična borovnica (Vaccinium myrtillus). Pokazalo se da lišće ove biljke smanjuje razinu šećera u krvi.
2-3 pregršti lišća borovnice kuhajte pola sata u 3-4 čaše vode. Uzimajte nekoliko čaša ovog čaja dnevno.

2.Srebrna svilenica (Gymnema sylvestre)
Srebrna svilenica je indijska biljka, koja se koristi u ayurvedi već nekoliko stotina godina. Glavni sastojak ove biljke je gimnemična kiselina, koja sprečava hiperglikemiju - previsoku razinu šećera u krvi.
Na jeziku Hindi ova biljka se zove gurmar - ta, koja uništava šećer.
Pokazalo se da srebrna svilenica obnavlja beta stanice gušterače i djeluje kao izulinotropik (regulira stvaranje inzulina).
Prema istraživanjima, 400 mg srebrne svilenice dnevno pomaže u smanjenju šećera.

3. Artiplex (jestiva loboda)
Izraelska istraživanja su potvrdila da biljka artiplex (salt brush) pomaže kod dijabetesa tip 2.
Preporučena doza je 3 grama jestive lobode dnevno.

4. Ginkgo biloba
Ginkgo se pokazao učinkovitim u liječenju simptoma dijabetesa. Ginkgo povećava dotok krvi u oči i ekstremitete i koristi se za sprečavanje dijabetičke retinopatije.
Aktivni sastojak u ginkgu se zove flavoglikozid, a preporučena doza je 50-80 mg tri puta dnevno.

5. Crni kumin
Crni kumin ili nigella sativa je poznat kao "lijek za sve bolesti osim smrti". Crni kim posjeduje čudesna ljekovita svojstva i koristi se za mnoge bolesti od alergije do raka štitnjače.
Najnovija istraživanja potvrđuju da nigella sativa pomaže i kod dijabetesa.
Preporučena doza je 1 čajna žlica ulja crnog kumina 3 puta dnevno.

6. Lišće smokve
Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih ljekovitih svojstava - liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve.
Ali novost je da je lišće smokve također izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak.
Možete također prokuhati lišće smokve u pročišćenoj vodi i uzimati to kao čaj.

7. Cimet
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes Care, cimet pomaže u smanjenju razine šećera i kolesterola u krvi.
U istraživanju pacijenti su uzimali 6g cimeta dnevno tokom 40 dana. Svoj uobičajeni režim prehrane nisu mijenjali. Na kraju istraživanja razina šećera im je pala do 30 %.
Možete dodavati cimet u jela, uzimati ga sa medom ili napraviti čaj od cimeta.
Čajnu žlicu mljevenog cimeta prelijte vrelom vodom, te ostavite sa strane 5 minuta. Procijedite čaj i zasladite medom.

Zdrava dijeta i pravilan način života su najbitniji

Medicina konačno počine govoriti o tome, da se dijabetes može izliječiti uz pomoć dijete i zdravog načina života - to, o čemu alternativni liječnici govore već godinama.
U pravilu, od dijabetesa obolijevaju ljudi koji imaju višak kila, nezdravo se hrane i malo vježbaju.
Konvencionalno liječenje dijabetesa uključuje kontrolu razine šećera u krvi i dnevne injekcije inzulina - što nikako ne djeluje na uzrok bolesti.
Prema istraživanjima, koja je objavio CNN, poboljšanjem dijete, gubitkom kila i redovitom vježbom milijuni ljudi mogu se zauvijek riješiti dijabetesa.
"Vidjeli smo kako su se mnogi ljudi na takav način izborili za svoje zdravlje", - govori dr. Michelle Magee, direktor na fakultetu MedStar Diabetes u Washingtonu. "Ali morate biti odlučni da slijedite zdrave navike cijeli Vaš život".

Izvor: Alternativa



 
Član
Učlanjen(a)
07.07.2011
Poruka
4
Za mene su to sebicni i lijeni ljudi, narocito ovi sa tipom II. ne rijesavaju probleme kako treba pa se bacaju nekontrolisano ili na hranu ili na alkohol, pri tome dok sami "uzivaju" ne pitaju se, koliko zbog nji pati porodica i neke druge osebe u njihovoj blizini, dok ih onako zabrinuti posmatraju svakoga dana kako se polako i (ne)hotimicno "ubijaju"...

Reci cu ti BEZ ustezanja da ili i glupa ili si tupa??? Sto sebi umisljas da uopce smijes pomisliti a kamoli reci ovo na pocetku svoje recenice..PRIJAVLJENA...???? Da imas i malo pojma o dijabetesu kao bolesti a ne kao pojmu da nesto napises ne bi toliko mlatila gluposti u samo dvje recenice.Oosbe koje imaju dijabetes SAME pate a nemoj soliti pamet ovdje o patnji porodice jer covjek je covjeku vuk.Imam dijabetes vec 35 godina i nemoj se niti usuditi meni pokusati pametovati na temu.Samo tzi zelim reci da si ne smijes dozvoliti tako arogantno,bahato i bezobrazno nesto reci.Lako je zdravima srati i pricati o necemu o cemu nemaju pojma ali uvazavam one koji ne pametuju a ti si mi na zivce krenula vec sa prvim nepostivanjem same bolesti i svih osnih koji boluju od bilo cega.
 
Natrag
Top