Mire, naravno da su svetkovali subotu, ali je nedelja dosla sa otpadom
Kako moze otpad nastati 60 n.e.???
Tekst Didahi koji govori o nedelji pisu ucenici 60. n.e., ako ne i sami apostoli, kako nedelja koja je ''produkt rima'' po vasem ucenju i ''nametnut paganski praznik'' moze biti nametnut pre Konstantina???
Nedelja je zvanicno po vasem ucenju ''nametnuta voljom imperatora 325. godine''!
a nije proizvod ucenja Hrista i apostola, jer u bibliji nema ni jedne zapovesti ...
Kazes nije proizvod ucenja Hrista i apostola, a sami ti apostoli i njihovi ucenici pisu Didahi koji uci o drzanju nedelje!
Kako sad to?
Da ima, to bi bilo opravdano, ali nema, i ona prema tome nema nikakvu moralnu spasonosnu ulogu, niti je dat blagoslov niti prokletstvo ako se ona postuje ili ne postuje.
Dali su blagoslov ucenici Hristovi koji su pisali Didahe 60. n.e. , to je 30 godina nakon smrti Hrista.
Didahi ne otstupa od ucenja Biblije ni za milimetar, ja nista jereticko u njemu nisam nasao..
Rimska crkva je nedelju okarakterisala kao bitan uslov spasenja, i ona cije drzanje ili odbacivanje povlaci blagoslov ili prokletstvo, a to nigde u bibliji ne stoji.
Kakve veze ima Rimska crkva, koja tada nije ni postojala?
Sam sebi skaces u stomak ovom pricom..
Da bi se objasnilo ko je u to vreme sta svetkovao i zasto, mora se posteno sagledati istorija Hriscana do 70 godine, pa i posle nje.
Do 70 godine nove ere, u Jerusalimu i okolini su postojale dve grupe Judeo Hriscana - takozvani "Nazareni" ..
Na drugom mestu postojali su takozvani "Ebioniti" grupa gnostickih Hriscana koji su zeleli da zadrze SVE Jevrejske obicaje...
Netacno, istoricari obe grupe uglavnom poistovecuju i smatraju da one gnostickog porekla nastale iz istog izvora..
Prva je verovatno grupa koja je nastala od sledbenika Jovana krstitelja, koji je i sam bio Nazaren i zato su oni sebe tako identifikovali, lazno tvrdeci da vuku poreklo od apostola Jakova jer je on takodje bio Nazaren..
Obe grupe nisu bila zvanicne crkve uopste, vec su imale svoja verovanja, Pavla i njegova ucenja su odbacivali a imali su svoje evandjelje ''po Jevrejima''. Tacno svetkovali su subotu a buduci jevreji to apsolutno nista ne dokazuje jer su se oni suprotstavljali zvanicnom Hriacanstvu tj. Pavlovom ucenju.
Istorija koju prezentiras ti je fikcija, sa kojom se zvanicni istoricari nece i ne mogu se sloziti..
Sve sto iznosis ti si pokupio sa ''senzacionalistickih sajtova'' 'koji nagadjaju i iznose kojekakva mastanja, cak i to da grad Nazaet nikada nije postojao , pa spekulisu o imenu Nazaren da je vezano za Nazaret, da je Isus bio Nazaren i slicne gluposti..
Ovi Hriscani su takodje svetkovali Subotu, ali si sredinom 2 veka prihvatili nedelju i postali deo otpada,
Kako sad nedelja pre Konstantina?
Zar nije konstantin taj koji je ''nametnuo nedelju''?
Ti ovim i sam indirektno priznajes da ''Konstantin nista nije nametnuo'' vec je ''samo potvrdio postojece stanje'' radeci u korist Hriscana, sto sam ja i tvrdio..
i pojedini istoricari onoga vremena Ebionite nazivaju otpadom, i kao one koji su prihvatili mnogobostvo.
Oni i jesu otpadnici, ali otpadnici od Jevrejskog ucenja pomesanog sa ucenjem Jovana krstitelja, zvanicna istorija belezi da ih Hriscani nisu prihvatili a jevreji su uveli kletvu protiv ebionita, koja se izgovarala u sinagogama, koju oni nisu mogli da izgovore i zato su prestali da odlaze u sinagogu, dok su Hiscani takodje bili protiv njih, i zato im je sudbina bila nestanak, jer ih niko nije prihvatao...
Nije ovo nikakva Hriscanska crkva, imali su neverovatno mnogo smesnih ucenja koja nikakve veze sa Hriscanstvom nisu imala, da sad ne nabrajam, recimo nisu odrzavali euharistiju na uobicajen nacin vec im je euhristija bila ''hleb i voda'' umesto vina, jer su se krvi i krvnih zrtava u harmu grozili, a to je suprotno ucenju o otkupu Hristovom krvlju i najveca jeres.
Ti takvu jednu grupu koja porice Hristvo stradanje u krvi, protiv koje su se i sami apostoli borili kad kazu ''ne samo vodom nego i krvlju''[protiv njih govori] ti podrzavas i kazes da su oni bili prva crvka, pa to je smesno, ali vise je zalosno.
Molim te, malo se informisi..
Ja sam istoriju velikog otpada vec izneo, i to nije fikcija, vec istorijske cinjenice koje malo ljudi poznaje, jer postoji pokusaj da se one prikriju, jer se time rusi kredibilitet tradicionalnih crkava.
Ne postoje nikakve tendencija da se nesto prikriva, vec ti svoju istoriju iznosis pokupljenu sa gnostickih sajtova iz zapecka, koji ne znaju ni sta pricaju i kojima je Nazaret nepostojeci grad a Isus Nazaren, clan gnosticke sekte, a Nazareni prva Hriscanska crkva dok im je Marija Magdalena Isusova zena, kojima je pricest ''voda'' a ne ''vino'' , koji se suprotstavljaju ucenju Pavla a zapovest im je drzati sve Jevrejske praznike.
Pa stvarno Laodikeja, zar nam takvu istoriju nudis?
Daj molim te uozbilji se!
Za detaljno proucavanje biblijskog i istorijskog problema Subote i nedelje - predlazem jedno sveobuhvatno delo koje obradjuje ovu temu, od Mirka Golubica "Subota i nedelja u bibliji i istoriji"
Imam tu knjigu , ona nije ni vredna pomena, jer ne dokazuje ni jednim svojim navodom svetkovanje subote u periodu do 325. godine, zapravo dokaza za takvo nest i nema, ona govori o postojanju pojedinacnih svetkovanja tokom kasnijih perioda istorije, mnogo mnogo kasnije nakon 325. godine...