Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Jos nesto idoli su vecinom kipovi Bog je na kipove mislio a idoli su jednom recju stvari ili ljudi(papa)kojima se ljudi klanjaju vrujuci da imaju Boziju moc
Bog u drugoj zapovesti ne objašnjava šta su idoli, i šta mi verujemo da su oni, već kaže ne treba praviti lika rezana od onog što je..............
Prema tome ovo je ljudsko tumačenje, odnosno SPC.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Idolopoklonstvo je napustanje vjere u Jedinoga Boga - paganstvo.
Po onome sto je Bog odredio idolopoklnostvo psada u smrtni grijeh.
A svako ce odgovarati za sebe.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Idolopoklonstvo je napustanje vjere u Jedinoga Boga - paganstvo.
Po onome sto je Bog odredio idolopoklnostvo psada u smrtni grijeh.
A svako ce odgovarati za sebe.

harry nisam te duze vreme video da pises postove nema veze ionako su oborene sve tvoje tvrdnje o tome da isus nije Bog a sto je najlepse reci o tome da je isus Bog su izasle iz njegovih usta!da ne citiram ponovo
ove reci ne samo da su dokazale da je isus Bog vec su dokazale teoriju svetog trojstva

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
harry nisam te duze vreme video da pises postove nema veze ionako su oborene sve tvoje tvrdnje o tome da isus nije Bog a sto je najlepse reci o tome da je isus Bog su izasle iz njegovih usta!da ne citiram ponovo
ove reci ne samo da su dokazale da je isus Bog vec su dokazale teoriju svetog trojstva

Bio sam na putu brate moj.

Ne vidim da je iko oborio moje tvrdnje da Isus nije rekopa da je on Bog, i da trojsrtvo takodje nije reklo da je ono Big.

To sto neko izvlaci brze i netacne zakljucke koji su suprotni vecem dijelu knjige u kojoj je bez sumnje : Ja sam Koji Jesam, znaci da je Necastivi polucio "uspjeh" navodeci ih na smrtni grijeh - napustanje vjere koju je imao Abraham.

nedavno je na tV bilo objasnjenje o tome kada i kako su uvedene ikone (kipüovi) u crkve (cime se skrnavi na taj nacinm svaki hram u kojem se slavi Svemoguci Bog)

Ukratko, jedan od "svetaca" se naopravio pametab da napravi poredjnje sa satorom sastanka oko kojeg us bili kerubini, pa da umjesti kerubina stavi sliku svoju i sliku njemu slicnih.

Eto, nisi to znao.

A sad mi potvrdi da ti je vezanija rijec nekog usraniog tipa nego Bozja, jer tako i pises.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Bio sam na putu brate moj.

Ne vidim da je iko oborio moje tvrdnje da Isus nije rekopa da je on Bog, i da trojsrtvo takodje nije reklo da je ono Big.

To sto neko izvlaci brze i netacne zakljucke koji su suprotni vecem dijelu knjige u kojoj je bez sumnje : Ja sam Koji Jesam, znaci da je Necastivi polucio "uspjeh" navodeci ih na smrtni grijeh - napustanje vjere koju je imao Abraham.

nedavno je na tV bilo objasnjenje o tome kada i kako su uvedene ikone (kipüovi) u crkve (cime se skrnavi na taj nacinm svaki hram u kojem se slavi Svemoguci Bog)

Ukratko, jedan od "svetaca" se naopravio pametab da napravi poredjnje sa satorom sastanka oko kojeg us bili kerubini, pa da umjesti kerubina stavi sliku svoju i sliku njemu slicnih.

Eto, nisi to znao.

A sad mi potvrdi da ti je vezanija rijec nekog usraniog tipa nego Bozja, jer tako i pises.

Pokusavas da skrenes sa teme ja sad necu citirati reci svetaca i apostola vec isusa a ti cenis njegove reci nije mi jasno kako mi je ovo promaklo:
6 Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me.
Mt. 11:27, Jn. 1:4, Jn. 1:17, Jn. 10:9, Rim. 5:2, Jev. 9:8, Jev. 10:20, 2 Jn. 1:9, Otk. 5:8

7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.
Jn. 8:19, Filip. 3:8

8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.

9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?
Kol. 1:15, Jev. 1:3

10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.
Jn. 5:19, Jn. 10:38, 1 Jn. 5:7

11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.

12 Zaista, zaista vam kažem: koji veruje mene, dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti; jer ja idem k Ocu svom;
Dan. 11:33

13 I šta god zaištete u Oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.
Mt. 7:7, Mk. 11:24, Lk. 11:9, Jn. 15:7, Jn. 15:16, Jak. 1:5

14 I ako šta zaištete u ime moje, ja ću učiniti.

15 Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
Mt. 10:37, 1 Kor. 16:22, 1 Jn. 5:3

a da ne pominjem isusove reci ja i otac smo jedno

a sad sto se tice idolopoklonstva znas li ti uopste sustinu sta je to?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Naravno da ne treba, ceo Stari zavet je protiv Idolopoklonstva Bog ga osudjuje i mrzi , a sto je preuzeto i novim zavetom...
Sem IKONAMA!
Ikonama možeš da se moliš, da ih celivaš, da im klanjaš, kao i štokovima od vrata crkve. Jer to nisu IDOLI, već ikone i štokovi.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Sem IKONAMA!
Ikonama možeš da se moliš, da ih celivaš, da im klanjaš, kao i štokovima od vrata crkve. Jer to nisu IDOLI, već ikone i štokovi.

;) presli smo na humor?

Molimo se Hristu ili njegovoj majci, ili Jovanu ili bilo kome osim Bogu?

I hocemo reci da to nije idolopoklonstvo?

Grijesis veoma. to je sve idolopoklonstvo.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
A ti brzo iskoristi priliku da uniziš Hrista!
Jer ti je to važnije od bilo koje teme! I brže bolje iskoristi priliku i strpa ga u isti koš sa Jovanom, Marijom.................
Pa Hrist je Jedini Pravi i Svemogući Bog u Univerzumu, a ti tako!?
I sad, šta je gore - moj mali humor za opuštanje tenzije - ili tvoje unižavanje Boga?
A uostalom i mnogi smatraju da je ispravno moliti se, klanjati se i celivati ikone. Ja sam samo za trenutak hteo da ih oraspoložim.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.12.2011
Poruka
1
Sem IKONAMA!

Ikone su po definiciji IDOLI, jer su to LIKOVI napravljeni u svrhu Obozavanja.... Samo se Bog Obozava DUHOM I ISTINOM :)

Natrag