Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Brate Adriane kao sto ti je vec poznato Bog je Duh i u duhu mu se treba klanjati,ni andjelima ni svecima,ni bilo kom drugom osim Bogu jedinom u Duhu se treba klanjati, zato nas Bog i stalno upozorava.Hvala Bogu ja sam davno stim raskrstio i neklanjam se nicemu i nikome osim Bogu svetome,cak kada se covek klanja i krstu s likom Gospoda to je idolopoklonizam jer taj lik necuje,negovori,ne vidi,ne oseca.

Bog je dao zapoved :ne cini sebi IDOLA niti kakva LIKA i nemoj im se KLANJATI niti SLUZITI-MOLITI!!!!

Ukratko slazem se s tobom brate Adriane.

Mi se ne klanjamo drvetu i platnu vec onome na nebesima i to je vazno kome su misli upucene i asocirane ako je ikona tu da nas podseca to nije idolopoklonstvo

Bog je dozvolio unosenje kipova i slika u sator i hram sto znaci da ako imamo kipove i ikone to ne znaci da im se klanjamo

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Mi se ne klanjamo drvetu i platnu vec onome na nebesima i to je vazno kome su misli upucene i asocirane ako je ikona tu da nas podseca to nije idolopoklonstvo

Bog je dozvolio unosenje kipova i slika u sator i hram sto znaci da ako imamo kipove i ikone to ne znaci da im se klanjamo

Tum5 brate nisam bas ubedjen da si razumeo drugu zapoved:Bog je dao zapoved :ne cini sebi IDOLA niti kakva LIKA i nemoj im se KLANJATI niti SLUZITI-MOLITI!!!!

Znaci nikakvi likovi i idoli!!!!!! do treceg veka nisu bile ni ikone ni drveni krst to su uveli rimokatolici u crkvi!!!

Sam apostol pavle upozorava da Bogu netrebaju ljudske rukotvorine,Bog je Duh i u Duhu mu se treba moliti.Biblija je tu da nas podseca na Boga!!

Pozdrav brate tum5 od Gere.

P.S

Ja sam takodje pravoslavni ali sam sve to izbacio iz upotrebe,savetujem i tebi.Ako zelis mogu te uputiti gde u bibliji pise tj u novom zavetu da je Bog apsolutno protiv i mrzi bilo kakav vid idolopoklonstva i sluzenje tj obozavanje likova ,slika??

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Tum5 brate nisam bas ubedjen da si razumeo drugu zapoved:Bog je dao zapoved :ne cini sebi IDOLA niti kakva LIKA i nemoj im se KLANJATI niti SLUZITI-MOLITI!!!!

Znaci nikakvi likovi i idoli!!!!!! do treceg veka nisu bile ni ikone ni drveni krst to su uveli rimokatolici u crkvi!!!

Sam apostol pavle upozorava da Bogu netrebaju ljudske rukotvorine,Bog je Duh i u Duhu mu se treba moliti.Biblija je tu da nas podseca na Boga!!

P.S

Ja sam takodje pravoslavni ali sam sve to izbacio iz upotrebe,savetujem i tebi.Ako zelis mogu te uputiti gde u bibliji pise tj u novom zavetu da je Bog apsolutno protiv i mrzi bilo kakav vid idolopoklonstva i sluzenje tj obozavanje likova ,slika??

Znam

ali to ne znaci da nam je zabranjeno crtati lik ili dogadjaj u SZ Bog je to dozvolio sta vise naredio mojsiju da pravi slike i kipove heruvima

Katolici nisu uveli ikone oni su uveli Idolopoklonstvo(jupiter) navodno sv Petar
Ikone su nastale ranije a prvi ih je slikao sv apostol i jevandjelist Luka ostale su slikane po uzoru na njegove i vecine ikona ne prikazuju sliku neciju vec simbol jer niko nezna kako je neki sv izgledao osim ako nema portret

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Znam

ali to ne znaci da nam je zabranjeno crtati lik ili dogadjaj u SZ Bog je to dozvolio sta vise naredio mojsiju da pravi slike i kipove heruvima

Katolici nisu uveli ikone oni su uveli Idolopoklonstvo(jupiter) navodno sv Petar
Ikone su nastale ranije a prvi ih je slikao sv apostol i jevandjelist Luka ostale su slikane po uzoru na njegove i vecine ikona ne prikazuju sliku neciju vec simbol jer niko nezna kako je neki sv izgledao osim ako nema portret

Brate moj tum5 ja te neosudjujem sto branis ikone i kipove na neki nacin vazno je (Nemoj im se klanjati i sluziti im).

Ja se secam kao mali pa i do pre 5 god.ljudi su u nasim SPC-ma klecali,molili se,celivali!!

Koga oni to celivaju,mole se,klece,sluze??

Evo sta kaze biblija:

Mnogi vernici nisu nikada procitali Bibliju.

"Ne pravi sebi lika (kip) ni oblicja (slike) bilo sta sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im sluzi. Jer ja, gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kaznjavam greh otaca - onih koji me mrze - na deci do treceg i cetvrtog kolena, a iskazujem milosrdje hiljadama koji me vole i vrse moje zapovedi." (2 mojs. 20:4-6)

Da idolopoklonici nece imati udela u kraljevstvu Bozjem pise na vise mesta:

a) 1. Korincanima 5:10-[SUP]10[/SUP] I to ja ne rekoh za kurvare ovog sveta, ili tvrdice ili idolopoklonike; jer biste morali izići iz sveta.

b) 1. Korincanima 6:9-[SUP]9[/SUP] Ili ne znate da nepravednici neće naslediti carstvo Božije? Ne varajte se: ni kurvari, ni idolopoklonici, ni preljubočinci, ni adžuvani, ni muželožnici,

c) Galacanima 5:20-[SUP]20[/SUP] Idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, pakosti, srdnje, prkosi, raspre, sablazni, jeresi,

d) Efezanima 5:5-[SUP]5[/SUP] Jer ovo da znate da nijedan kurvar, ili nečist, ili tvrdica (koji je idolopoklonik), neće imati dela u carstvu Hrista i Boga.
e) Otkrivenje 21:8-[SUP]8[/SUP] A strašljivima i nevernima i poganima i krvnicima, i kurvarima, i vračarima, i idolopoklonicima, i svima lažama, njima je deo u jezeru što gori ognjem i sumporom; koje je smrt druga.

f) Otkrivenje 22:15-[SUP]15[/SUP] A napolju su psi i vračari i kurvari i krvnici i idolopoklonici i svaki koji ljubi i čini laž.

Kao sto vidis ima jos mnogo stihova ali drugi put Bog
"STRASNO MRZI OBOZAVANJE LIKOVA(SLIKA) I IDOLOPOKLONSTVO!!!

Stoga nije neuobicajeno da nas Pavle poziva da bezimo od idolopoklonstva –

„Stoga ljubazna braco, bezite od idolopoklonstva“ (1. Kor 10:14)

„Sta ima hram Bozji sa idolima?“ (2. Kor 6:16)

„Decice cuvajte se idola“ (1. jovanova 5:21)

Bog naime nije nigde dao niti najmanju naznaku da zeli da mu iskazujemo postovanje na nacin da se klanjamo ispraznim kipovima (delima ljudskih ruku), zato jer je 'Bog Duh, i koji mu se klanjaju, moraju mu se klanjati u duhu i istini (jovan 4:24).

"Pazite dobro! Onoga dana kada vam je gospod, Bog vas, govorio isred ognja na Horebu, niste videli nikakvog lika, da se ne biste pokvarili, te da ne biste pravili sebi kakvog klesanog lika, kipa muskog ili zenskog oblicja ... ne daj se zavesti, da padnes pred njima i da im se poklonis, jer ih Gospod, Bog tvoj, prepusti svima drugim narodima pod celim nebom." (Peta mojs. 4:15,16,19)

"Ja, gospod mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti casti svoje kipovima" (Isaija 42:8 )

Dakle Bog strogo zabranjuje bilo kakvo poklanjanje kipovima tj idolima slikama tj ikonama i svakoj rukotvorevini coveka. TO JE FAKT!!!!!

A ti kad ides u crkvu ti sam resavaj dali ces se klanjati,celivati,sluziti,davati novac ikoni Sv Djordja itd???

Moras sam da resavas brate tum5 kao sto sam ja to resio kao i mnogi na primer:Adrian BG,Sarrdy,tripo 41,ja itd.

Nase je da ti ukazemo pomoc da shvatis a ne da predjes u neku drugu crkvu ili jeres,mi smo i dalje Ortodoxni samo bez ikono,idolopoklonstva.Biti pravoslavni to nemora da znaci da treba slusati popove u svemu,isus je bio Jevrein,ali nije slusao sta kazu svestenici u sinedrionu-hramu jer je znao zakon-toru na pamet!!

Sto se tice heruvima on Bog jeste naredio da se naprave na kovcegu heruvimi, ali nikako za poklanjanje i sluzenje vesc za zastitu kovcega i 10 zapovedi koji su se nalazili u kovcegu.Asto se tice slika nesto se nesecam mozda sam zaboravio.

P.S

Ja se trudim zbog tebe i sve ovo pisem, meni to netreba ja sam vec davno izabrao moj put a tajput je Gospod Isus Hrist koji kaze,dodjite k meni i ja cu vas osloboditi.

Ja sam slobodan od svakog idolopoklonstva.
catholic_idolaters.jpgpogledaj kome se klanjaju ovi katolici??? celivanjemostijudo5.jpg pogledaj Kakvi se to svetim moscima klanjaju ovi pravoslavni???

To je kult obozavanja mrtvih!!,carici nebeskoj.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Gde su bile ikone do sedmog veka????Zasto ih sam Isus nikada nije pomenuo,apostoli?A takodje ih nisu crtali.Da se razumemo mogu da shvatim ikonu kao ilustraciju biblije, no nikako pokanjanje,sluzenje.

Ikonoklazam ili ikonoborstvo je izraz kojim se u užem smislu opisuje protivljenje postavljanju ili štovanju ikona unutar nečije kulture, najčešće iz vjerskih ili političkih motiva. Ikonoklazam je pokret koji se obično vezuje uz društvena previranja i revolucije. Ikonoklazam valja razlikovati od uništenja nečijih spomenika od strane pripadnika tuđe kulture (npr. špansko uništenje mezoameričkih spomenika) ili damnatio memoriae karakterističan za Drevni Egipat.

Izraz ikonoklazam potječe iz Bizanta. Izraz ikonoklazam odnosno ikonoklast ili ikonoklastik je kasnije postao sinonim za osobe i pokrete koje preziru uvriježene dogme i istine.

Ikonoborstvo je bilo religiozni pokret protiv ikona i relikvija u hrišćanstvu, koji se javio u 6. i 7. veku, da bi tokom jednog perioda u 8. veku postao državnom politikom Vizantije. Ikonoborci su smatrali da je klanjanje ikonama, a posebno ikonama careva, idolopoklonstvo. Na Sedmom Vaseljenskom Saboru 787. godine u Nikeji ikonoborstvo osuđeno kao jeres, a ikone su ponovo uvedene kao predmet poštovanja.

Lav III Isavrijanac je bio vizantijski car od 717 do 741. koji je prihvatio politiku ikonoborstva. Započeo je i seriju zakonodavnih reformi o religioznim pitanjima, posebno o ikonoborstvu. Izdaje seriju edikata protiv klanjanja ikonama (726-729). Carigradski patrijarh German I je dao ostavku na mesto patrijarha, jer nije mogao da potpiše taj dekret o ikonama. Car Lav III ga je zamenio patrijarhom Anastazijem, koji je bio carev istomišljenik.

Car Konstantin V Kopronim je u februaru 754. sazvao ikonoborski sabor u Carigradu, na kome su prisustvovali samo ikonoborački episkopi. Sabor je osudio ikone kao idolopoklonstvo i izbrao novoga patrijarha, koji je bio protivnik ikona. Nakon toga je usledila je obimna akcija uklanjanja slika sa zidova crkvava i čistka dvora i administracija od ikonodula, tj. pobornika ikona. Pošto su manastiri bili posebno vezani za ikone, Konstantin je ciljao na manastire vršeći veliku represiju na manastirima. Otimao je manastirsku imovinu u korist države ili vojske, prisiljavao je monahe da se žene. Mnogi monasi su zbog toga pobegli u južnu Italiju i Siciliju. Do kraja Konstantinove vlasti ikonoborstvo je išlo do toga stupnja da su proglašavali jeretičkim relikvije i molitve svecima.

Na Sedmom Vaseljenskom Saboru, održan tokom septembra i oktobra 787. godine u Nikeji, ikone su ponovo uvedene kao predmet poštovanja.Stav iznesen na Saboru je bio da treba praviti razliku između obožavanja, koje je usmereno Bogu, i poštovanja koje je usmereno prema Svecima.

Vizantijski car Lav V Jermenin (813-820) ponovo započinje, pod uticajem islama, kampanju protiv kulta ikona u hrišćanstvu; ovo gonjenje poznato je pod imenom ikonoklazam (rušenje ikona).

Vizantijska carica Teodora je sazvala sabor u Carigradu gde je konačno rešeno poštovanje ikona. Da bi se obeležilo obnavljanje poštovanja kulta ikona i kraj ikonoboračkog gonjenja, ustanovila je 11. marta 842. godine Praznik Pravoslavlja, koji se danas proslavlja prve nedelje Velikoga posta, kad se pravi "hod" odnosno crkvena litija sa sv ikonama.

Wikipedija!!

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
jedini covek kome bi ja kleknuo i poljubio ruku je bio patrijarh pavle, ne zato sto je patrijarh nego zato sto je to zasluzio kakva je osoba bio, a ovi ostali (cast izuzecima ali malo ih je) to su sve jajare, kome da se klanjam? onima sto se biju izmedju sebe? ili mozda ovima sto otimaju pare nesrecnom narodu?od mene mogu da dobiju samo cvrgu i da setaju.
sto se tice ikona, nemam stvarno nista protiv tog, ok ako se ti bolje osecak kad se molis pred ikonom ali ako se sigrunije osecas kad nosis ikonu u dzepu ili novcaniko, onda to radi zato sto to tebi odgovara i ti se bolje i sigurnije osecas

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
A da li u bibliji imamo primer da su se pravovernici klanjali ili molili ili celivali bilo kakvom predmetu napravljenom ljudskom rukom?
Valjda je biblija merodavnija od naše logike ili crkvene!

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
jedini covek kome bi ja kleknuo i poljubio ruku je bio patrijarh pavle, ne zato sto je patrijarh nego zato sto je to zasluzio kakva je osoba bio, a ovi ostali (cast izuzecima ali malo ih je) to su sve jajare, kome da se klanjam? onima sto se biju izmedju sebe? ili mozda ovima sto otimaju pare nesrecnom narodu?od mene mogu da dobiju samo cvrgu i da setaju.
sto se tice ikona, nemam stvarno nista protiv tog, ok ako se ti bolje osecak kad se molis pred ikonom ali ako se sigrunije osecas kad nosis ikonu u dzepu ili novcaniko, onda to radi zato sto to tebi odgovara i ti se bolje i sigurnije osecas

Ne mogu da te pdrzim krsi se s drugom zapovescu.

pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
pa biblija je isto napisana ljuckom rukom, isus nikad nije propovedao o bibliji niti o hriscanstvu, jedna stvar je cinjenica a druga stvar je verovati u nesto sto je napisano i gde pise da je to samo istina i nista drugo nije, verovati nesto samo zato sto negde pise da je to jedina istina, to je za mene glupost, pogotovu kad uzmemo u obzir da su je pisali smrtnici i kad imamo delove jevadjelja koji su svojevoljno dodati posle 200godina i imamo ja mislim tacno 4 lepo razlicite price o isusu u bibliji, tako da za mene ni biblija nije bas merodanvna u potpunosti i ne uzimam je zdravo za gotovo, moj mozak nije ispran i ja nisam fanatik.
ovo je licno moje misljenje

Ne mogu da te pdrzim krsi se s drugom zapovescu.

pozdrav od Gere.

ok onda i ne treba

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
pa biblija je isto napisana ljuckom rukom, isus nikad nije propovedao o bibliji niti o hriscanstvu, jedna stvar je cinjenica a druga stvar je verovati u nesto sto je napisano i gde pise da je to samo istina i nista drugo nije, verovati nesto samo zato sto negde pise da je to jedina istina, to je za mene glupost, pogotovu kad uzmemo u obzir da su je pisali smrtnici i kad imamo delove jevadjelja koji su svojevoljno dodati posle 200godina i imamo ja mislim tacno 4 lepo razlicite price o isusu u bibliji, tako da za mene ni biblija nije bas merodanvna u potpunosti i ne uzimam je zdravo za gotovo, moj mozak nije ispran i ja nisam fanatik.
ovo je licno moje misljenje

ok onda i ne treba
Nažalost Bog i biblija se spoznaju Duhom i verom, a ne matematikom, logikom, istorijom, eksperimentalnim dokazima............... tako da ako sumnjaš u Božanstvo biblije - uzalud stihovi i primeri iz biblije. Tu je jedini lek Bog! Ako te On ne osvedoči, ja sigurno neću još za 50 godina. Ostaćemo na suprotnim stranama sve do drugog Hristovog dolaska, ili dok te Bog ne potakne.

Natrag