Dali postoji raj?i dali postoji pakao?sta vi mislite o tome?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573

Ne, tu se radi i o svetkovanju sedmicne subote, jer tekst kaze da ne idemo primerom iste neposlusnosti kao sto su to cinili Jevreji krseci subotu, vec da udjemo u subotni pocinak koja je simbol ulaska u Bozji mir..

Interesantno je da u Kuzr'anu pise da su kaznjeni oni koji su se ogrijesili o subotu, a koliko je poznato muslimani ne drze do subote.
To je jedno od mojih cudjenja vezanih za islam.

Doduse, subota je ime jednom danu, i mozemo svaki dan nazvati subotom ako mislimo da tako treba, ali je bitno da se zna znacenje subote koju Bog naredjuje.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Interesantno je da u Kuzr'anu pise da su kaznjeni oni koji su se ogrijesili o subotu, a koliko je poznato muslimani ne drze do subote.

Doduse, subota je ime jednom danu, i mozemo svaki dan nazvati subotom ako mislimo da tako treba, ali je bitno da se zna znacenje subote koju Bog naredjuje.

Adrian mene naziva lazovom zato sto upravo govorim onako kako pise u starom zavetu i to je objasnjeno u Jevrejima poslanici 4 poglavlju, da Izrailj upravo nije mogao uci u obecanu zemlju i Bozji mir koji bi takvo uvodjenje proizvelo, iz razloga sto je izrailj bio neveran i krsio je Bozje zapovesti i subotu kao cetvrtu zapovest.

Tekst u 4 poglavlju Jevrejima jasno kaze da mi ne krenemo primerom te neposlusnosti Jevreja, vec da postujemo subotu kao cetvrtu zapovest kako bi vec danas mogli uci u Bozji mir, a konacno i u nebo na kraju istorije sveta.
Dakle uslov koji biblija i stari i novi zavet postavljaju za ulazak u Bozji mir odnosno u spasenje i vecnost je postovanje subote kao sedmicnog dana, ali ne samo subote vec i svih Bozjih zapovesti, i ako je ovde akcenat posebno na suboti, jer je ona simbol vecnog pocinka koji ce se ostvariti na kraju istorije sveta kada verni udju u nebo.

Iz jednog drugog teksta u Isaiji koji sam prilozio se moze videti da ce se sedmicna subota slaviti i na nebu:

"Jer kao što će nova nebesa i nova zemlja, što ću ja načiniti, stajati preda mnom, veli Gospod, tako će stajati sjeme vaše i ime vaše.
I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako tijelo da se pokloni preda mnom, veli Gospod.
I izlaziće i gledaće mrtva tjelesa onijeh ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umrijeti i oganj njihov neće se ugasiti, i
biće gad svakom tijelu' ( knjiga proroka Isaije 66. 22-24 ).

Da su apostoli ovde u 4 poglavlju Jevrejima poslanice ili bilo gde na drugom mestu govorili protiv postovanja subote, to bi izazvalo nacionalni skandal, ali mi u jevandjeljima nigde ne mozemo naci da su Jevreji dolazili u sukob sa apostolima oko pitanja svetkovanja subote.

Pitam se kako covek moze biti zaslepljen da ne shvati ovu jednostavnu istinu, kao sto je to Adrian

Inace, objasnjenje Jevrejima poslanice 4 poglavlja sam upravo prilozio na temi Adventisti.

Izvinjavam se, napravio sam izmenu jer sam greškom umesto Adrijan napisao Hary na pocetku ovog komentara.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Hvala Isabeleta!
Vrlo lijepo napisano (pod lijepo smatram i mudro, odmjereno, njezno itd)
Ima samo jedna recenica koju bih zelio komentirati, a to je sekularizam.

Ja mislim da je sekularizam drustva neophodan da bi se postigao mir medju vjernicima i omogucio razvoj drustva.

Sta pod tim podrazumijevam?

Pod sekularizmom drustva prvo ne podrazumijevam sekularizam pojedinca, jer duhovno odredjenje svakoga pojedinacno je njegovo neotudjivo, sveto pravo (Dao sam vas razlicitih (ne)religija da biste se u dobru takmicili - Kur'an)

Pod sekularizmom drustva podrazumijevam ne zabranu religija, nego njihovo izmjestanje u privatne sfere pojedinaca i grupa.

Posto jedino sekularna drustva u danasnjem svijetu mogu biti istinski demokratska, to znaci da ce svaki pojedinac na glasackom listicu ili u svom obracanju u parlamentu ili u radu u predsjednstvu ili vladi iznositi svoje sposobnosti koje je stekao svojom naobrazbom, moralom i svojom (ne)vjerom, na dobrobit svih, inace nece biti biran.
Od jednog katolika se na primjer ocekuje da ce glasati sukladno svojim katolickim nacelima, potpuno postujuci da drugi glasaju po svojim duhovnimnacelima. Rezultate glasovanja ce postivati, iako ce nastaviti da se bori svim demokratskim sredstvima za usvajanje onih zakona koji odgovaraju njegpvimkatolickim nacelima. To ce dopustiti i ostalima. I kao kulturni ljudi oni u parlamentima nece isticati svoju religiju a ponizavati druge.
Ima mnogo vrlo vaznih zakona gdje ce posteni ljudi bez obzira na (ne)vjeru lako dogovoriti, i mozda bas tome i treba posvetiti najvise paznje: slobodi i blagostanju svakog pojedinca.
To mogu omoguciti samo drustva koja religije drze podaleko od politike i skolstva.

Tvoja primjedba je sasvim na mjestu, no, moramo to još malo razjasniti da budemo sigurni da li govorimo o istom. Kad sam pisala post pretpostavljala sam da se razumije pojam sekularizacije koji je vezan uz religiju, budući da pišemo na forumu Religije. Sekularizacija o kojoj govorim je jednostavno svjetovnost, posvjetovnjačenje, odbacivanje Boga i pojma svetosti i transcendencije.

Sekularizacija je prisutna u skoro svim zemljama svijeta. Govorim o sekularizacija društva, i to je u redu. Država i Crkva moraju biti odvojene, ali, ali...tu je problem. Ako je država liberalnih načela, tj. ako u njoj prevladaju zakoni koji se kose s moralnim i etičkim principima vjernika ( npr. ozakonjenje istospolnih brakova, eutanazija, abortusi, itd) onda su vjernici na velikoj muci. Ali, to je drugi problem.
Da pojasnim ono što sam željela reći i što u stvari mene zanima, ostavit ću dolje jedan tekst o
sekularizaciji i sekularizmu.

Pricas o prolaznosti coveka a zaboravljas na prolaznost bogova. Bilo ih je mnogo a sad su samo delovi istorije, tako ce biti i sa ovim bogom.
:lol:
Bogovima i bogićima je bio suđeno da umru, a Onaj koji je Vječan je mlađi od svih nas.

Nego, znaš ti ovo?

Bog je mrtav.
Niche

Niche je mrtav.
Bog

Latinski saeculum - razdoblje, svijet, ovosvjetovno, posvjetoviti i učiniti nešto svjetovnim. U srednjovjekovnoj literaturi označavala je ovozemaljski, svjetovni život, za razliku od onostranog. Kasnije dobiva značenje posvjetovljenje; pretvaranje svetog u svjetovno, pri čemu religija gubi svoj društveni utjecaj.“ (Cvitković, 2005:406)
Za sekularizaciju se koristi i termin desakralizacija ili dekristijanizacija jer je kršćanstvo, odnosno protestantizam u Zapadnoj Europi imao najviše iskustva sa sekularizacijom. U protestantizmu je odbačena razlika između svećenika i vjernika i Biblija je približena svima jer su je počeli prevoditi sa svetog jezika na svjetovni koji su svi poznavali. Zbog toga se smatra da je protestantizam sekularizirao Crkvu iznutra, a reformacija je ojačala religijski pluralizam i samim tim Crkva više nije posjedovala religijski monopol u jednoj državi što je svakako narušavalo i slabilo njen položaj i utjecaj na društvo u cjelini.
Postupno će se sekularizacija početi koristiti da označi odvajanje osobnog života od religijskih pravila ponašanja, označavaće ono što je građansko, svjetovno za razliku od svetog i religijskog.Iz ovoga proizlazi da „sekulariziranost podrazumijeva da građani nisu ni pod dikataturom države ni religiske zajednice. Oni su slobodni postupati u skladu sa svojim svjetonazorom i etičkim načelima. Iz toga proilazi da sekulariziranost vodi u otvoreno i tolerantno društvo u kojem se građani mogu slagati ili neslagati s religijom. To podrazumijeva i neutralnost države u pitanjima religije, a to nije isto što i poricanje religije.“ (Cvitković, 2004:379)

Često pojam sekularizacije izaziva konfuziju oko svog određenja i smatra se negacijom religije i potpunim oslobođenjem društva od religijskog utjecaja, ali ovakav radikalan stav nazivamo sekularizam.
Sekularizam podrazumijeva radikalno odbacivanje svake povezanosti ljudskog djelovanja s religioznošću; ima za cilj oslobađanje čovjeka od religije i religijske zajednice.“ (Cvitković, 2005:407)
Sekularizam je ideologizacija sekularizacije i kao takvog ga treba razlikovati od sekularizacije. Sekularizacija označava historijski proces prepoznavanja i priznavanja društva u njegovoj svjetovnoj zbiljnosti, dok sekularizam označava zatvaranje društva u njegovu potpunu ideološku dovoljnost. (Jukić, 1997)

Sekularizacija je kompleksan i višedimenzionalan fenomen i ona se može raščlaniti i tumačiti na mnogo načina, ali je u suštini uvijek riječ o istoj društvenoj pojavi. Tako Shiner navodi nekoliko značenja i upotreba termina sekularizacije.
1. Sekularizacija jeste nestajanje religije. Ovdje se sekularizacija shvata kao gubitak društvene i političke važnosti religije.
2. Prilagođavanje „ovom svijetu“. Gubi se razlika između religijskih i društvenih pitanja.
3. Sekularizacije kao oslobođenje društva od religije. Religija se povlači u sopstvene okvire i postaje pitanje ličnog života.
4. Moguće mijenjanje religijskih uvjerenja i institucija u nereligijske. Spoznaja, ponašanje i institucije, za koje se nekad samtralo da su izraz božanske moći, postaju pojave koje stvara i za koje preuzima odgovornost čovjek.
5. Desakralizacija svijeta. Svijet gubi karakter svetosti, jer čovjek i priroda postaju predmet racionalnog uzročnoposljedičnog objašnjenja i funkcionisanja, u čemu nema mjesta za natprirodno.
6. Najzad, sekularizacija može da znači i jednostavno prelaženje od „svetog“ na svjetovno društvo, u smislu napuštanja tradicionalniih vrijednosti, prihvatanja promjena i zasnivanja svih odluka i djelovanja na racionalnoj osnovi. (Hamilton, 2003)

Prvi uzrok sekularizacije je u društvenoj diferencijaciji, njome se označava napuštanje mnogih funkcija od strane religijskih skupina i njihovo prenošenje na svjetovne ustanove. Funkcije Crkve i religije danas preuzimaju druge svjetovne ustanove – škole, bolnice, kulturni centri itd. Iz društvene diferencijacije odmah proizlaze i drugi faktori sekularizacije poput privatizacije religije i pluralizma religija.

Drugi uzrok sekularizacije je racionalizacija društva i života. Moderno društvo je ustrojeno po modelu racionalnosti, a ne moralne kreposti. I upravo je moralni život najviše zahvaćen svjetovnošću jer ono što je moralno biva zamijenjeno onim sto je racionalno i tehničko.

Treći i četvrti uzrok sekularizacije su procesi urbanizacije i industrijalizacije. Starija sociologija religije je ove uzroke smtrala bitnima, a danas većina autora smatra da oni proizlaze iz društvene diferencijacije. Rezultati dobijeni istraživanjima upućuju da je grad sekularniji od sela, iako u njemu samom ima razlika, središta su ta koja su sekularnija za razliku od predgrađa. U gradu Crkva se poziva prilikom rođenja, vjenčanja, umiranja ali rijetko u svakodnevnim životnim prilikama.

Za peti uzrok sekularizacije ćemo uzeti individualizaciju ljudi u modernom društvu. Individualizacija se očituje u povećanoj privatizacija ljudskih života i odluka, i u traženju samoidentiteta. Individualzacija u društvu prelazi i u područje religije koja postaje predmetom osobnog izbora. Sveto se povlači u ljudsku intimu i postaje privatnom stvari a ne javnom brigom kao što je to bilo ranije.

Šesti uzrok sekularizacije je pluralizam. Američki sociolog Peter L. Berger zastupa tezu da je religijski pluralizam vodić sekularizacije, jer nekada na religijskom tržištu se nalazila samo jedna Crkva, dok se danas ta situacija potpuno promijenila jer je na religijskom tržištu prisutno mnoštvo religija, svjetonazora, ideologija i svaki pojedinac može izabrati za sebe što želi kao što to radi i na svakom drugom tržištu.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Draga Isabeleta,
poznato mi je znacenje reci sekularno. Nisu bile potrebne sve one definicije ali hvala. Poenta mog komentara je bila tvoja izjava u kojoj tvrdis da sekularizacija kriva za lose drustvo i da je neprijatelj drustva. Tu nam se misljenja razlikuju ali ne mora nesto preterano da se istrazi da bi videli da ti konstatacija nije na mestu. Uporedi sekularna drustva i uporedi religiozna. Losiji uslovi, kraci zivotni vek, nizi stepen dostupnosti obrazovanja, nepostovanje ljudskih prava, pogotovu zena, vrlo cesta slaba dostupnost osnovnih medicinskih potreba veca sklonost ka nasilju i niz drgih parametra koje govore o zdravlju drustva. Sto je religija zastupljenija u drustvu i drzavi, gore navedeni primeri vise dolaze do izrazaja.
Mozemo nas dvoje da diskutujemo o postojanju boga i ne mozemo da dokazemo jedno ili drugo ali sto se prakticnih stvari tice cinjenice su cinjenice.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246

"Stih nekog psalma kaže: "Čovjek koji neaumno živi, sličan je stoci koja ugiba."
Možda bi trebalo otvoriti novu temu o sekularizaciji današnjeg društva, no, ja ću samo reći da je ona najveći problem današnjeg vremena. Ne kapitalizam, komunizam, ateizam...
Čovjek koji je sebe stavio u centar i potisnuo Boga, ostao je samo čovjek. Napustio je vječne vrijednosti da bi prigrlio prolazne. Čovjek ne može izići iz okvira svoga vremena, ograničenosti tijelom i umiranjem. Čovjek može nadodati svom životu 20, 30, 50 godina, ali uvijek ostaje u granicama vremena. I tako se na pozornici redaju carstva, kraljevi, predsjednici, moćnici...i svi ostaju u svom vremenu.

Jer ako čovjek sam sebi pokušava dati smisao života, on je već mrtav. Nema ušća. Nema nade, nema perspektive, ostaje mu samo ovaj kratki život. Tako malo!

Drago mi je da i u Papinoj gardi ima ovakvih dusa. Ali moras izaci iz te crkve :dtyste:

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Tvoja primjedba je sasvim na mjestu, no, moramo to još malo razjasniti da budemo sigurni da li govorimo o istom. Kad sam pisala post pretpostavljala sam da se razumije pojam sekularizacije koji je vezan uz religiju, budući da pišemo na forumu Religije. Sekularizacija o kojoj govorim je jednostavno svjetovnost, posvjetovnjačenje, odbacivanje Boga i pojma svetosti i transcendencije.

Latinski saeculum - razdoblje, svijet, ovosvjetovno, posvjetoviti i učiniti nešto svjetovnim.

Često pojam sekularizacije izaziva konfuziju oko svog određenja i smatra se negacijom religije i potpunim oslobođenjem društva od religijskog utjecaja, ali ovakav radikalan stav nazivamo sekularizam.
Sekularizam podrazumijeva radikalno odbacivanje svake povezanosti ljudskog djelovanja s religioznošću; ima za cilj oslobađanje čovjeka od religije i religijske zajednice.“ (Cvitković, 2005:407)
Sekularizam je ideologizacija sekularizacije i kao takvog ga treba razlikovati od sekularizacije. Sekularizacija označava historijski proces prepoznavanja i priznavanja društva u njegovoj svjetovnoj zbiljnosti, dok sekularizam označava zatvaranje društva u njegovu potpunu ideološku dovoljnost. (Jukić, 1997)

Mozda je off-topic pa vas molim za strpljenje.

Mozemo uzeti bilo kakav termin koji nam odgovara ako to nije sekularizam ili sekularizacija.

Vrlo jednostavno:
1. treba odvojiti religiju od drzave. Potpuno.
2. niko ne smije zabraniti slobodu vjeroispovijedanja ukoliko ta vrsta ispovijednja ne prijeti javnom redu i miru u smislu nasilnog ponasanja
3. niko ne smije zabraniti slobodu propovijedanja i na javnim mjestima osim ukoliko provijedanje nije takvo da vrijedja druge ( u vrijedjanje ne spada velicanje svoje vjere) ili se provodi na nasilan nacin
4. sve javne izlaske religijskih zajednica treba ograniciti (neka koriste prostore svojih bogomolja)
itditd

odvojiti religije od drzave(politike) i skole - potpuno.

Sto ce reci: neka svecenici zaradjuju svoje novce od clanarina svojih clanova (i)ili donacija.

I neka znaju da nije crkvena i njihova imovina: crkva, manastir, poljana, dzamija itd nego pripada narodu koji je sagradio.

Ono sto nije valjalo u YU jeste pojava novog, jugoslavenskoh nacionalizma koji nije bio manje odvratan od bilo kojeg drugog nacionalizma.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Draga Isabeleta,
poznato mi je znacenje reci sekularno. Nisu bile potrebne sve one definicije ali hvala. Poenta mog komentara je bila tvoja izjava u kojoj tvrdis da sekularizacija kriva za lose drustvo i da je neprijatelj drustva. Tu nam se misljenja razlikuju ali ne mora nesto preterano da se istrazi da bi videli da ti konstatacija nije na mestu. Uporedi sekularna drustva i uporedi religiozna. Losiji uslovi, kraci zivotni vek, nizi stepen dostupnosti obrazovanja, nepostovanje ljudskih prava, pogotovu zena, vrlo cesta slaba dostupnost osnovnih medicinskih potreba veca sklonost ka nasilju i niz drgih parametra koje govore o zdravlju drustva. Sto je religija zastupljenija u drustvu i drzavi, gore navedeni primeri vise dolaze do izrazaja.
Mozemo nas dvoje da diskutujemo o postojanju boga i ne mozemo da dokazemo jedno ili drugo ali sto se prakticnih stvari tice cinjenice su cinjenice.

Ja cu ti kazem sta je cinjenica u danasnje vreme, cinjenica je kad ti vidis to licno svojim ocima ili uradis to ti licno ili dozivis licno, rekla kazala danas nisu cinjenice, moze sad ovde neki paja patak (nucnik) da mi prica price o dusku dugousku, meni bi lakse bilo da sam majmun, barem bi se osecao kao visa rasa, nego ovako da me lazu non stop i da mi pricaju price za malu decu i svi oni lazu a svet cuti
pa imamo sad primer kony 2012 ne znam za koliko dana je imao ne znam koliko miliona gledanosti i svi pricaju o tom nekom ljudozderu mala deca zlocinac treba ga ubiti itd itd, to je jedna ratna propaganda kako bi se opravdali svi ti ratovi, promovisanje ovih dusebriznika (sektasa iz un-a) kao neke dobre i casne ljude
znaci u ovom svetu samo svoje iskustvo je cinjenica, sta ce ko satro da kaze ili satro da dokaze to je ne bitno, oni su izgubili svaki kredibilitet da im se veruje

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ja cu ti kazem sta je cinjenica u danasnje vreme, cinjenica je kad ti vidis to licno svojim ocima ili uradis to ti licno ili dozivis licno, rekla kazala danas nisu cinjenice, moze sad ovde neki paja patak (nucnik) da mi prica price o dusku dugousku, meni bi lakse bilo da sam majmun, barem bi se osecao kao visa rasa, nego ovako da me lazu non stop i da mi pricaju price za malu decu i svi oni lazu a svet cuti
pa imamo sad primer kony 2012 ne znam za koliko dana je imao ne znam koliko miliona gledanosti i svi pricaju o tom nekom ljudozderu mala deca zlocinac treba ga ubiti itd itd, to je jedna ratna propaganda kako bi se opravdali svi ti ratovi, promovisanje ovih dusebriznika (sektasa iz un-a) kao neke dobre i casne ljude
znaci u ovom svetu samo svoje iskustvo je cinjenica, sta ce ko satro da kaze ili satro da dokaze to je ne bitno, oni su izgubili svaki kredibilitet da im se veruje

Sektasi iz Un-a ili ne, u sekularnim drzavama se bolje zivi u odnosu na religiozna uredjenja. Pogledaj Skandinavce, uzmi bilo koju drzavu i pogledaj Iran, Avganistan, Pakistan. Svaki primer koji sam naveo ide u korist sekularnih uredjenja. Pa uporedi nas sa Iranom, Avganistanom i Pakistanom. Cak i mi smo za njih utopija. Cinjenice su cinjenice.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702

Pa kad je tako bratko Ladokeja sto ti onda smeta NEDELJA???

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Sektasi iz Un-a ili ne, u sekularnim drzavama se bolje zivi u odnosu na religiozna uredjenja. Pogledaj Skandinavce, uzmi bilo koju drzavu i pogledaj Iran, Avganistan, Pakistan. Svaki primer koji sam naveo ide u korist sekularnih uredjenja. Pa uporedi nas sa Iranom, Avganistanom i Pakistanom. Cak i mi smo za njih utopija. Cinjenice su cinjenice.

nisam ja pricao o tome, a kao drugo to kako se zivi u egiptu avganistanu ili na mesecu stvarno ne znam nikad nisam zive na tim mestima, sta ce da mi kazu i prikazu na televizoru stvarno me mnogo i ne interesuje, ali opet da ponovim nisam o tome pricao

Natrag