Dali postoji raj?i dali postoji pakao?sta vi mislite o tome?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
...u svom srcu? Mislio si da čovjek u svom životu već iskusi dio raja ili pakla ili da to stvara drugima? Rekla bih da je točno i jedno i drugo. " Kraljevstvo je Božje među vama", a kad jednom pronađemo Boga u sebi, imat ćemo već predokus neba u duši. Prema tome, zavisno od onoga što imamo u srcu, za druge možemo biti izvor blagoslova ili nesreće. U ovome moramo biti jako oprezni. Sve teške, svjesne i ustrajne povrede, sve zlo učinjeno bližnjemu, Bog će strogo kažnjavati.
Jedna ilustracija. Na nekom crtežu kojeg sam vidjela je prikazan Bog i sv. Petar. Pored njih čovjek ( s omčom oko vata) dakle, samoubojica. Petar kaže: Bože, ovaj samoubojica mora u pakao, a Bog odgovara: Ne, Petre, zar ne vidiš da ovaj dolazi iz pakla?
Da, raj i pakao stvara sam čovjek na ovoj Zemlji. To može uraditi i radi, kako sebi samom tako i drugima - tu se slažem sa tobom. Međutim, ako se čovjek nađe u paklu svojom krivicom, ako sam od svoga života napravi pakao, onda, po nekoj kosmičkoj pravdi, sam snosi odgovornost za to. Ali, problem je kada se čovjek nađe u paklu koji mu drugi prirede i projektuju taj pakao.
Kažeš da će Bog takve kažnjavati?! Te kazne su samo hipoteze, utjeha za žrtve i po pravilu uvijek dolaze kasno, naravno, pod pretpostavkom da uopšte i postoje. Znaš li zašto u pravu postoji institucija zastarijevanja? Zato što kazna, ako je previše zakasnila, gubi svoj smisao.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Po recima Svetog pisma, vernik koji danas primi Hrista za spasitelja, on vec u tom trenutku dobija vecni zivot, odnosno njegovo ime se upisuje u knjigu zivota na nebu u kojoj su upisana imena vernih.
To znaci jos vise, da takav covek vec u ovom zivotu prima Bozansku prirodu, Bog u njegovo bice usadjuje jedan Bozanski elemenat Duhom Svetim, koji se ispoljava u Duhovnim rodovima koje takav covek ispoljava a koji nisu deo njega samoga, vec su proizvod promene koju Bog cini u coveku tokom celog zivota od casa pokajanja i predanja do kraja zivota.

Sa druge strane, covek koji ne veruje, on je duhovno izgubljen covek koji vec danas zivi svoju smrt, njegovo ime se nalazi u knjizi smrti u kojoj se nalaze imena onih koji odbijaju Bozju milost i ponudjeni dar spasenja.
U tom smislu raj i pakao su vec na ovoj zemlji, i mi vec danas donosimo odluke gde ce mo se naci u dan suda, u grupi onih koji su izgubljeni za vecnost, ili u grupi onih koji su spaseni.

''Заиста, заиста вам кажем: Ко моју реч слуша и верује Ономе који је мене послао, има живот вечни, и не долази на суд, него је прешао из смрти у живот'' Jovan 5. 24

Dakle ovaj izraz ''IMA'' podrazumeva ostvarenu eshatologiju gde vernik vec danas uziva blagoslove zajednice sa Bogom, i ima predukus vecnoga zivota i carstva nebeskog koje ce primiti nakon Hristovog drugog dolaska.

Nasuprot tome, nevernici zive u beznadju, bez svetlosti jevandjeoske zive nade i radosti koju zjednica sa Bogom pruza, i nesvesno zive svoju smrt cekajuci i konacni dan svoje propasti prilikom Hristovog drugog dolaska.

Na jednom mestu Isus napominje ''JER JE PLATA ZA GREH SMRT, A DAR BOZJI JE ZIVOT VECNI''

Ovde je jasno objasnjeno da kazna gresnicima nije vecno mucenje u paklu, jer i u tom slucaju oni imaju vecni zivot muceci se u ognju, vec da je to smrt - vecno nepostojanje..
Za razliku od toga vecni zivot predstavlja zivot koji nece nikada prestati, u blazenstvu Bozje nove zemlje.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Da, raj i pakao stvara sam čovjek na ovoj Zemlji. To može uraditi i radi, kako sebi samom tako i drugima - tu se slažem sa tobom. Međutim, ako se čovjek nađe u paklu svojom krivicom, ako sam od svoga života napravi pakao, onda, po nekoj kosmičkoj pravdi, sam snosi odgovornost za to. Ali, problem je kada se čovjek nađe u paklu koji mu drugi prirede i projektuju taj pakao.
Kažeš da će Bog takve kažnjavati?! Te kazne su samo hipoteze, utjeha za žrtve i po pravilu uvijek dolaze kasno, naravno, pod pretpostavkom da uopšte i postoje. Znaš li zašto u pravu postoji institucija zastarijevanja? Zato što kazna, ako je previše zakasnila, gubi svoj smisao.

Vrlo dobro!
Ono sto "vjernici" sada ne znaju znace kada dodje vrijeme: sami ce otici na ono mjesto koje su zasluzili.

Sami su sebi stvorili to mjesto, ma kakvo da je. A igraju se vjerom kao djecurlija; zaneseni i nezahvalni.

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207

Kazna nikad ne zastarijeva. Čovjek je jak dok se na njemu lome nevolje, ali je najgore kada se nevolje lome na tvojoj djeci, unucima.. i da znaš da si ti kriv zbog toga. To je kazna.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ako se čovjek nađe u paklu svojom krivicom, ako sam od svoga života napravi pakao, onda, po nekoj kosmičkoj pravdi, sam snosi odgovornost za to. Ali, problem je kada se čovjek nađe u paklu koji mu drugi prirede i projektuju taj pakao.

Ako neki čovjek ugnjetava drugog, zagorčava mu život, nanosi nepravdu i bol, dakle stvara mu pakao, onda je taj čovjek koji trpi - mučenik. Ne znači da on u sebi ima pakao, naprotiv, već onaj koji mu zadaju trpljenje, u njemu vlada pakleni duh. Nevinih ljudi koji su stradali iz mržnje je bilo kroz svu povijest i onih koji su umarli za pravednu stvar. Mnogih se i danas sjećamo. "Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali ne mogu ubiti dušu. Umjesto toga, njega se bojte koji može uništiti i dušu i tijelo pogubiti u paklu."
Kazna svakako postoji, najčešće već i na ovom svijetu. Kod Boga kazna ne zastarjeva, niti je On zaboravlja, osim ako se bezbožnik ne ostavi svog zlog puta. Nije dovoljno ni samo moliti Boga za oproštenje, treba štetu nadoknaditi. Čovjek koji čini zlo, ne mareći ni za Boga niti za ljude, vrlo često sam sebe kazni, i svršetak mu je tragičan i sramotan.
U Bibliji je zapisano: Ovi vaši jedoše kiselo grožđe, a sinovima trnu zubi."
To ne znači da kazna očeva prelazi na djecu, nego da očevi/roditelji svojim bezbožnim životom najčešće djeci u naslijeđe ostavljaju patnju.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kada se god govori o nekoj pojavi, pogotovu kada se ona želi analizirati, greška je polaziti od njenih mikro dijelova, nego treba njen uticaj uvijek posmatrati u makro planu, kao glavnu rezultantu.
Hoću da kažem, zanemari jedinku u kontekstu ove rasprave. "Ako neki čovjek ugnjetava drugog, zagorčava mu život, nanosi nepravdu i bol,..." Pakao je i to, ali sveden na mikro pojavu. Takođe je vrlo diskutabilna tvoja teza da je onaj kome se nanosi bol i patnja mučenik, a da pakao vlada u duši onoga koji drugome čini zlo. Eh, šta kažeš, recimo, za svjetske ratove? Šta kažeš za pojave koje su ubile desetina miliona ljudi i uništile neprocjenjiva ekonomska dobra? Misliš li da su te žrtve bili samo mučenici? Oni uistinu jesu bili i mučenici (zar to nisu svi koji se nađu u paklu?), ali njima je nametnut pravi pakao u kome se pretrpjeli i muke i stradanja.
Kažeš, Bog ne zaboravlja. Po tome ispada da nam je otac, jer ni čovjek ne zaboravlja!:dtyste: Ali onim umom koji je "Božija kreacija", čovjek je zaključio da kazna koja nije izvršena na vrijeme, gubi svoj smisao. Zato su sve moderne države u svoje zakone ugradile instituciju zastare.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Po recima Svetog pisma, vernik koji danas primi Hrista za spasitelja, on vec u tom trenutku dobija vecni zivot, odnosno njegovo ime se upisuje u knjigu zivota na nebu u kojoj su upisana imena vernih.

to je za mene glupost, posto ljudi pre hrista nisu imali njega da prihvate igrom slucaja, i sta sad oni svi gore u paklu ili ko zna gde vec ili su unisteni u nekim vatrama?
covek je od svog rodjenja upisan u knjige vecnog zivota ali je na njemu da odluci kroz zivot da li ima zelju da zivi vecno ili nema
naravno ako uzmemo u obzir da postoji vecni zivot

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
quote_icon.png
Prvobitno napisao Laodikeja

Po recima Svetog pisma, vernik koji danas primi Hrista za spasitelja, on vec u tom trenutku (улази у покој, починак) dobija vecni zivot, odnosno njegovo ime se upisuje u knjigu zivota na nebu u kojoj su upisana imena vernih.

Ти кажеш, али твој ум одбацује то што говориш. Зато стално и убацујеш материјал који су други припремили. А сам видиш и разумеш, зато ми и звучи невероватно како је могуће да човек своје истинито сведочанство после поклопи са лажном интерпретацијом (изврнутим смислом). Много истине и разумевања изнесеш, а онда све погазиш са адвентизмом. Нек ти Бог отвори ум ако Му дозволиш да увидиш како то изгледа "са стране". Када увидиш где сам грешиш узимајући науку која иде против првобитног хришћанства, а брани се са аргументом да је хришћанство неко мењао.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
to je za mene glupost, posto ljudi pre hrista nisu imali njega da prihvate igrom slucaja, i sta sad oni svi gore u paklu ili ko zna gde vec ili su unisteni u nekim vatrama?
covek je od svog rodjenja upisan u knjige vecnog zivota ali je na njemu da odluci kroz zivot da li ima zelju da zivi vecno ili nema
naravno ako uzmemo u obzir da postoji vecni zivot
Kako god, ti, infamous u testamentu napiši, da ti, kada umreš obuku azbestno odijelo. Ako se nađeš u kazanu ili Ognjenoj rijeci, možeš mahati onima na obali:)

Natrag