Dali postoji raj?i dali postoji pakao?sta vi mislite o tome?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
quote_icon.png
Prvobitno napisao Laodikeja

Po recima Svetog pisma, vernik koji danas primi Hrista za spasitelja, on vec u tom trenutku (улази у покој, починак) dobija vecni zivot, odnosno njegovo ime se upisuje u knjigu zivota na nebu u kojoj su upisana imena vernih.

Ти кажеш, али твој ум одбацује то што говориш. Зато стално и убацујеш материјал који су други припремили. А сам видиш и разумеш, зато ми и звучи невероватно како је могуће да човек своје истинито сведочанство после поклопи са лажном интерпретацијом (изврнутим смислом). Много истине и разумевања изнесеш, а онда све погазиш са адвентизмом. Нек ти Бог отвори ум ако Му дозволиш да увидиш како то изгледа "са стране". Када увидиш где сам грешиш узимајући науку која иде против првобитног хришћанства, а брани се са аргументом да је хришћанство неко мењао.

Dodao si nesto sto ja nisam napisao:

Evo sta sam napisao:

"Po recima Svetog pisma, vernik koji danas primi Hrista za spasitelja, on vec u tom trenutku dobija vecni zivot, odnosno njegovo ime se upisuje u knjigu zivota na nebu u kojoj su upisana imena vernih"

Ja sam ovde govorio o tome da covek vec danas zivi ostvarenu eshatologiju, odnosno ima zivot vecni, siguran je u spasenje koje ce primiti prilikom Hristovog dolaska, i vec danas uziva blagoslove zajednice sa Bogom.

Sve ovo ne daje slobodu coveku da od trenutka kada je primio Hrista za spasitelja krsi Bozanske principe zapisane u njegovim zapovestima.
Ne, on od tog trenutka treba da kroz prakticno primenjivanje svake zapovesti u svom zivotu duhovno izgradi sebe za carstvo nebesko.
Covek u trenutku kada se predao Bogu nije savrsen, on je tek na pocetku puta ka vecnosti, on mora svakoga dana iznova da se predaje Bogu i da produzava zajednicu sa Bogom ziveci Bogougodno i primajuci silu svetoga Duha koja ce ga izgraditi duhovno i pomoci mu da dostigne savrsenstvo karaktera u visini mere rasta Hristova, da bude slican svom Gospodu.

Prema tome ulazak u pocinak ne znaci krsenje zapovesti, vec teznja da covek kroz svakodnevno predanje Bogu i izgradnje karaktera drzanjem njegovih zapovesti dostigne savrsenstvo i spremnost za Hristov dolazak i izgradi sebe za carstvo nebesko.

Da u Adventizmu ima neceg pogresnog Duh Sveti bi me u to sigurno osvedocio, ili direktno ili putem reci Bozje.
Prema tome, ja smatram svaki napad na Adventiste na ovom forumu napad na samu istinu i na samoga Boga, jer Adventisti imaju potpunu cistu istinu zasnovanu na reci Bozjoj a ne ljudskim filozofijama, tako da su tvoje optuzbe neosnovane.
Ti treba da ispitas svoja uverenja od kojih vecina nema dodirne tacke sa prvobitnim Hriscanstvom, vec sa cisto ljudskim teorijama koje se lako razotkriju pismom, jer gde je temelj truo tu je i gradjevina klimava..

VERA

''Jer Bogu tako omile svet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da ni jedan koji ga veruje ne pogine nego da ima zivot vecni'' Jovan 3. 16

POKAJANJE

''Покајте се дакле, и обратите се да се очистите од греха својих,
да дођу времена одмарања од лица Господњег,
И да пошаље унапред нареченог вам Христа Исуса,
Ког ваља дакле небо да прими до оног времена кад се све поправи, што
Бог говори устима свих светих пророка својих од постања света. Dela 3. 19 - 21

NOVORODJENJE - OBRACENJE

''Одговори Исус и рече му: Заиста, заиста ти кажем: ако се ко наново не роди, не може видети царство Божије.
Рече Никодим Њему: Како се може човек родити кад је стар? Еда ли може
по други пут ући у утробу матере своје и родити се?
Одговори Исус: Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије.
Шта је рођено од тела, тело је; а шта је рођено од Духа, дух је.
Не чуди се што ти рекох; ваља вам се наново родити.
Дух дише где хоће, и глас његов чујеш, а не знаш откуда долази и куда иде; тако је сваки човек који је рођен од Духа'' Jovan 3. 8

''I pokropiću vas vodom čistom, i bićete čisti; ja ću vas očistiti od svih nečistota vaših i od svih gadnih bogova vaših.
I daću vam novo srce, i nov ću duh metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tela vašeg, i daću vam srce mesno.
I duh svoj metnuću u vas, i učiniću da hodite po mojim uredbama i zakone moje da držite i izvršujete
'' Jezekilj 36. 26 - 27

POSVECENJE - SVETOST

''Зато, љубазни, запрегнувши бедра својега ума будите тријезни, и зацијело се надајте благодати која ће вам се принијети кад дође Исус Христос.

Као послушна дјеца, не владајући се по првијем жељама у својему незнању,
Него по свецу који вас је позвао, и ви будите свети у свему живљењу.
Јер је писано: будите свети, јер сам ја свет'' 1 Petrova 1. 13 - 16

POSLUSNOST ZAPOVESTIMA

''Tako i vera ako nema dela, mrtva je po sebi'' Jakov 2. 17

''Овдје је трпљење светијех, који држе заповијести Божије и вјеру Исусову'' otkrivenje 14. 12

''I zapita ga jedan knez govoreći:
učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu:
još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće'' ( Jevandjelje po Mateju 19. 16-26 ).

''Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.

Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti
njegove nijesu teške'' (1 poslanica Jovanova 5. 2-3 )

''I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.

Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema; (1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).

''Ljubazni! ako nam srce naše ne zazire, slobodu imamo pred Bogom;
I što god zaištemo, primićemo od njega,
jer zapovijesti njegove držimo i činimo što je njemu ugodno.
( 1 poslanica jovanova 3. 21-23 ).

''I koji drži zapovijesti njegove u njemu stoji, i on u njemu. I po tom poznajemo da stoji u nama, po Duhu koga nam je dao
'' ( Jovanova poslanica 3. 24. )

Pozdrav i sve najbolje

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
......
Da u Adventizmu ima neceg pogresnog Duh Sveti bi me u to sigurno osvedocio, ili direktno ili putem reci Bozje.
Prema tome, ja smatram svaki napad na Adventiste na ovom forumu napad na samu istinu i na samoga Boga, jer Adventisti imaju potpunu cistu istinu zasnovanu na reci Bozjoj a ne ljudskim filozofijama, tako da su tvoje optuzbe neosnovane.
Ti treba da ispitas svoja uverenja od kojih vecina nema dodirne tacke sa prvobitnim Hriscanstvom, vec sa cisto ljudskim teorijama koje se lako razotkriju pismom, jer gde je temelj truo tu je i gradjevina klimava..

VERA

''Jer Bogu tako omile svet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da ni jedan koji ga veruje ne pogine nego da ima zivot vecni'' Jovan 3. 16

POKAJANJE

''Покајте се дакле, и обратите се да се очистите од греха својих,
да дођу времена одмарања од лица Господњег,
И да пошаље унапред нареченог вам Христа Исуса,
Ког ваља дакле небо да прими до оног времена кад се све поправи, што
Бог говори устима свих светих пророка својих од постања света. Dela 3. 19 - 21

NOVORODJENJE - OBRACENJE

''Одговори Исус и рече му: Заиста, заиста ти кажем: ако се ко наново не роди, не може видети царство Божије.
Рече Никодим Њему: Како се може човек родити кад је стар? Еда ли може
по други пут ући у утробу матере своје и родити се?
Одговори Исус: Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије.
Шта је рођено од тела, тело је; а шта је рођено од Духа, дух је.
Не чуди се што ти рекох; ваља вам се наново родити.
Дух дише где хоће, и глас његов чујеш, а не знаш откуда долази и куда иде; тако је сваки човек који је рођен од Духа'' Jovan 3. 8

''I pokropiću vas vodom čistom, i bićete čisti; ja ću vas očistiti od svih nečistota vaših i od svih gadnih bogova vaših.
I daću vam novo srce, i nov ću duh metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tela vašeg, i daću vam srce mesno.
I duh svoj metnuću u vas, i učiniću da hodite po mojim uredbama i zakone moje da držite i izvršujete
'' Jezekilj 36. 26 - 27

POSVECENJE - SVETOST

''Зато, љубазни, запрегнувши бедра својега ума будите тријезни, и зацијело се надајте благодати која ће вам се принијети кад дође Исус Христос.

Као послушна дјеца, не владајући се по првијем жељама у својему незнању,
Него по свецу који вас је позвао, и ви будите свети у свему живљењу.
Јер је писано: будите свети, јер сам ја свет'' 1 Petrova 1. 13 - 16

POSLUSNOST ZAPOVESTIMA

''Tako i vera ako nema dela, mrtva je po sebi'' Jakov 2. 17

''Овдје је трпљење светијех, који држе заповијести Божије и вјеру Исусову'' otkrivenje 14. 12

''I zapita ga jedan knez govoreći:
učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu:
još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće'' ( Jevandjelje po Mateju 19. 16-26 ).

''Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.

Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti
njegove nijesu teške'' (1 poslanica Jovanova 5. 2-3 )

''I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.

Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema; (1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).

''Ljubazni! ako nam srce naše ne zazire, slobodu imamo pred Bogom;
I što god zaištemo, primićemo od njega,
jer zapovijesti njegove držimo i činimo što je njemu ugodno.
( 1 poslanica jovanova 3. 21-23 ).

''I koji drži zapovijesti njegove u njemu stoji, i on u njemu. I po tom poznajemo da stoji u nama, po Duhu koga nam je dao
'' ( Jovanova poslanica 3. 24. )

Pozdrav i sve najbolje

Kakve sve ovo ima veze sa RAJEM i PAKLOM !?
Da nije sve ovo neki Crkveni marketing zarad punjenja Crkvene kase ?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Svako pitanje iziskuje i odgovor, a Adrijan je postavio pitanje.

"BUDITE SPREMNI NA ODGOVOR SVAKOME KOJI VAS PITA ZA VASE NADANJE" kaze rec Bozja..

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Svako pitanje iziskuje i odgovor, a Adrijan je postavio pitanje.

"BUDITE SPREMNI NA ODGOVOR SVAKOME KOJI VAS PITA ZA VASE NADANJE" kaze rec Bozja..
Pa nije ti ovo gora Horiv, ili Karmel !
Ovo ti je forum sf ! A on ima drugačija pravila - Da kada neko nešto pita, konstatuje, propagira, piše,......... što nije u vezi teme - Odgovoriš mu da je SPAM ili se pozoveš na urednika da interveniše !
A ne ti jedva dočekao nečiji spam, da propagiraš svoju Crkvu !?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Kada se god govori o nekoj pojavi, pogotovu kada se ona želi analizirati, greška je polaziti od njenih mikro dijelova, nego treba njen uticaj uvijek posmatrati u makro planu, kao glavnu rezultantu.
Hoću da kažem, zanemari jedinku u kontekstu ove rasprave. "Ako neki čovjek ugnjetava drugog, zagorčava mu život, nanosi nepravdu i bol,..." Pakao je i to, ali sveden na mikro pojavu. Takođe je vrlo diskutabilna tvoja teza da je onaj kome se nanosi bol i patnja mučenik, a da pakao vlada u duši onoga koji drugome čini zlo. Eh, šta kažeš, recimo, za svjetske ratove? Šta kažeš za pojave koje su ubile desetina miliona ljudi i uništile neprocjenjiva ekonomska dobra? Misliš li da su te žrtve bili samo mučenici? Oni uistinu jesu bili i mučenici (zar to nisu svi koji se nađu u paklu?), ali njima je nametnut pravi pakao u kome se pretrpjeli i muke i stradanja.
Kažeš, Bog ne zaboravlja. Po tome ispada da nam je otac, jer ni čovjek ne zaboravlja!:dtyste: Ali onim umom koji je "Božija kreacija", čovjek je zaključio da kazna koja nije izvršena na vrijeme, gubi svoj smisao. Zato su sve moderne države u svoje zakone ugradile instituciju zastare.

Idemo redom.:dtyste:
Napisala sam čovjek, ali,naravno, mislila sam na ljude, općenito na čovječanstvo. Ne događa se nama nešto što se već nije dogodilo drugima.
Trebalo bi najprijerazlikovati kronološki slijed povijesnih zbivanja i povijest koju ima/zauzima svaki pojedinac u tim povijesnim događanjima. To je povijest spasenja, mogli bismo reći, Božja povijest u duši svakog čovjeka i njegov odgovor na date okolnosti.
Dakle, u tom smislu nije važno da li govorimo o čovjeku ili čovječanstvu. Čovjek (ljudi) se rađaju, rastu, nešto rade, raduju se, trpe i umiru. Svima je isti početak i kraj. Ne znamo od kuda smo doći ni kamo odlazimo. Kako proživjeti taj život i koji mu smisao dati je ono u čemu se razlikujemo. Vjernici vjeruju u Boga i Bogu. On je po vjeri ( ljubavi i nadi) otvoren Vječnom životu.
"Stih nekog psalma kaže: "Čovjek koji neaumno živi, sličan je stoci koja ugiba."
Možda bi trebalo otvoriti novu temu o sekularizaciji današnjeg društva, no, ja ću samo reći da je ona najveći problem današnjeg vremena. Ne kapitalizam, komunizam, ateizam...
Čovjek koji je sebe stavio u centar i potisnuo Boga, ostao je samo čovjek. Napustio je vječne vrijednosti da bi prigrlio prolazne. Čovjek ne može izići iz okvira svoga vremena, ograničenosti tijelom i umiranjem. Čovjek može nadodati svom životu 20, 30, 50 godina, ali uvijek ostaje u granicama vremena. I tako se na pozornici redaju carstva, kraljevi, predsjednici, moćnici...i svi ostaju u svom vremenu.
Dakle, nije diskutabilno da oni koji su umrli zbog pravde, istine, ljubavi, zbog dobra svojih bližnjih,zbog nekog dobra...od ruku svojih progonitelja, silnika, mrzitelja koji su bez sumnje vođeni zlim duhom, jer nikoga Božji duh ne potiče na zlo. Govoriš o ratovima, reći ćeš da su vjernici međusobno ratovali...ja u to ne ulazim, fanatici postoje u svim religijama. Budući da mi povijest nije jača strana, a i ne zanima me, o tome neću.
Postoji razlika između trpljenja i trpljenja. Koji su činili zlo, trpe zasluženo, a pravednici trpe, prihvaćaju patnju ako su prinuđeni na to, iz ljubavi prema Kristu. Ne može se tražiti ni naći Krista bez križa. O smislu kršćanske patnje bi se također dalo govoriti, ali sad nije ta tema.
Dakle, Isusove riječi" Tko želi život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti." To je ključ, u tome se sastoji glavna istina o čovjeku. Jer ako čovjek sam sebi pokušava dati smisao života, on je već mrtav. Nema ušća. Nema nade, nema perspektive, ostaje mu samo ovaj kratki život. Tako malo!

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Dodao si nesto sto ja nisam napisao:

Evo sta sam napisao:

"Po recima Svetog pisma, vernik koji danas primi Hrista za spasitelja, on vec u tom trenutku dobija vecni zivot, odnosno njegovo ime se upisuje u knjigu zivota na nebu u kojoj su upisana imena vernih"

Ja sam ovde govorio o tome da covek vec danas zivi ostvarenu eshatologiju, odnosno ima zivot vecni, siguran je u spasenje koje ce primiti prilikom Hristovog dolaska, i vec danas uziva blagoslove zajednice sa Bogom.

А ја ти кажем да си погодио у центар. То је управо оно о чему се ради у Јеврејима 4.
Такође сам и ја погодио у центар да ти кажеш истину, па онда себе и своје сведочанство поклопиш секташким материјалом. Све се види из приложеног.

7. Опет одреди један дан, данас, говорећи у Давиду по толиком времену, као што се пре каза: Данас ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца. 8. Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом.
14. Имајући, дакле, великог Поглавара свештеничког, који је прошао небеса, Исуса сина Божијег, да се држимо признања. 15. Јер немамо Поглавара свештеничког који не може пострадати с нашим слабостима, него који је у свачему искушан као и ми, осим греха.

16. Да приступимо, дакле, слободно к престолу благодати, да примимо милост и нађемо благодат за време кад нам затреба помоћ.

А "спавање" душе је још једна од тих секташких глупости. Колико секти има за ових 2000 година, мислим да је глупости (јереси) било бар по 10 "тешких" од сваке секте. То је минимум који узимам, мада је било и има много, много више. Дакле, јереси има на претек, а ваше нису ништа боље од осталих. Можда су неке оригиналније, и то баш оне које издвајају одређену секту од осталих хришћана.

Хадес (пакао) је реална ствар, довољно је прочитати Луку 16. главу јер Господ јесте говорио у причама (параболама), али није причао бајке. Ви управо то тврдите.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Ne, tu se radi i o svetkovanju sedmicne subote, jer tekst kaze da ne idemo primerom iste neposlusnosti kao sto su to cinili Jevreji krseci subotu, vec da udjemo u subotni pocinak koja je simbol ulaska u Bozji mir..

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919

Ne, tu se radi i o svetkovanju sedmicne subote, jer tekst kaze da ne idemo primerom iste neposlusnosti kao sto su to cinili Jevreji krseci subotu, vec da udjemo u subotni pocinak koja je simbol ulaska u Bozji mir..

Кажем ја, ти потпуно схваташ, али касније додаш адвентизам и "зачиниш". Само да нагласим кључне речи и видећеш зашто је субота дата Јеврејима и који је то други дан (данас) о коме Господ говори:

• Ne, tu se radi i o svetkovanju sedmicne subote, jer tekst kaze da ne idemo primerom iste neposlusnosti kao sto su to cinili Jevreji krseci subotu
Ово је апсолутно нетачно, овде се не ради о несветковању суботе, већ о томе да они који бејаху суботари упадоше у гатку НЕВЕРСТВА јер не повероваше у Христа. Нигде се не каже да кришише суботу у тој глави. Зато Господ и говори за ДРУГИ ДАН - ДАНАС, а не о суботи више.

• vec da udjemo u subotni pocinak koja je simbol ulaska u Bozji mir.. (
Алелуја! О томе говорим већ пар месеци, суботарење је било симболично најава за улазак у покој и починак вером у Месију Божијег који нас уводи у покој и починак.

Опет извртање Писма без трунке образа! Како само можеш? Јасно стоји у тексту да улазимо у покој вером, а ко улази у покој, он почива од дела својих, а ти овако ЛАЖЕШ! По ко зна који пут ћу убацити текст и ти ако си стварно хипнотисан па не видиш, немој мислити да су други слепи и виде исто као што ти пишеш и бесомучно ЛАЖЕШ:

Јеврејима, глава 4

1. Да се бојимо, дакле, да како док је још остављено обећање да се улази у покој Његов, не закасни који од вас.
2. Јер је нама објављено као и онима; али онима не помаже чувена реч, јер не вероваше они који чуше.
3. Јер ми који веровасмо улазимо у покој, као што рече: Зато се заклех у гневу свом да неће ући у покој мој, ако су дела и била готова од постања света.
4. Јер негде рече за седми дан овако: и почину Бог у дан седми од свих дела својих.
5. И на овом месту опет: Неће ући у покој мој.
6. Будући, пак, да неки имају да уђу у њега, и они којима је најпре јављено не уђоше за непослушање;
7. Опет одреди један дан, данас, говорећи у Давиду по толиком времену, као што се пре каза: Данас ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца.
8. Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом.
9. Дакле је остављено још почивање народу Божијем.
10. Јер који уђе у покој Његов, и он почива од дела својих, као и Бог од својих.

Ако данас поверујемо улазимо у покој, а ко уђе у покој, он почива. Крај приче, нема СУБОТЕ! Овде долази на сцену ДРУГИ ДАН који је од часа признања Христа до доласка Христовог. Јер не смемо да закаснимо (стих 1.).

11. Да се постарамо, дакле, ући у тај покој, да не упадне ко у ону исту гатку неверства.
12. Јер је жива реч Божија, и јака, и оштрија од сваког мача оштрог с обе стране, и пролази тја до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди мислима и помислима срца.
13. И нема твари непознате пред Њиме, него је све голо и откривено пред очима Оног коме говоримо.
14. Имајући, дакле, великог Поглавара свештеничког, који је прошао небеса, Исуса сина Божијег, да се држимо признања.
15. Јер немамо Поглавара свештеничког који не може пострадати с нашим слабостима, него који је у свачему искушан као и ми, осим греха.16. Да приступимо, дакле, слободно к престолу благодати, да примимо милост и нађемо благодат за време кад нам затреба помоћ.

Мучно је већ како сами себе убеђујете, верујем да је скоро свима већ јасно да је ваша јерес потпуно разорена, бар на овом форуму. Узалуд се правите да ништа нисмо писали, јер сами себе лажете да сте у истини. Камо лепе среће да људи остављају коментаре када схвате да су били у вашем јеретичком учењу, а ослободили се. Ви јесте преплавили интернет, као и остали слични вама - амерички зли дух који изађе као жаба да лаже људе против истине. Али већ је провидно колико је култова и сектурина дошло из те Америке, да човек не може да изброји више. И сви сте скоро исти, само су неке специфичности одраз неке мале оригиналности.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Napisala sam čovjek, ali,naravno, mislila sam na ljude, općenito na čovječanstvo. Ne događa se nama nešto što se već nije dogodilo drugima.
Trebalo bi najprijerazlikovati kronološki slijed povijesnih zbivanja i povijest koju ima/zauzima svaki pojedinac u tim povijesnim događanjima. To je povijest spasenja, mogli bismo reći, Božja povijest u duši svakog čovjeka i njegov odgovor na date okolnosti.
Dakle, u tom smislu nije važno da li govorimo o čovjeku ili čovječanstvu. Čovjek (ljudi) se rađaju, rastu, nešto rade, raduju se, trpe i umiru. Svima je isti početak i kraj. Ne znamo od kuda smo doći ni kamo odlazimo. Kako proživjeti taj život i koji mu smisao dati je ono u čemu se razlikujemo. Vjernici vjeruju u Boga i Bogu. On je po vjeri ( ljubavi i nadi) otvoren Vječnom životu.
"Stih nekog psalma kaže: "Čovjek koji neaumno živi, sličan je stoci koja ugiba."
Možda bi trebalo otvoriti novu temu o sekularizaciji današnjeg društva, no, ja ću samo reći da je ona najveći problem današnjeg vremena. Ne kapitalizam, komunizam, ateizam...
Čovjek koji je sebe stavio u centar i potisnuo Boga, ostao je samo čovjek. Napustio je vječne vrijednosti da bi prigrlio prolazne. Čovjek ne može izići iz okvira svoga vremena, ograničenosti tijelom i umiranjem. Čovjek može nadodati svom životu 20, 30, 50 godina, ali uvijek ostaje u granicama vremena. I tako se na pozornici redaju carstva, kraljevi, predsjednici, moćnici...i svi ostaju u svom vremenu.
Dakle, nije diskutabilno da oni koji su umrli zbog pravde, istine, ljubavi, zbog dobra svojih bližnjih,zbog nekog dobra...od ruku svojih progonitelja, silnika, mrzitelja koji su bez sumnje vođeni zlim duhom, jer nikoga Božji duh ne potiče na zlo. Govoriš o ratovima, reći ćeš da su vjernici međusobno ratovali...ja u to ne ulazim, fanatici postoje u svim religijama. Budući da mi povijest nije jača strana, a i ne zanima me, o tome neću.
Postoji razlika između trpljenja i trpljenja. Koji su činili zlo, trpe zasluženo, a pravednici trpe, prihvaćaju patnju ako su prinuđeni na to, iz ljubavi prema Kristu. Ne može se tražiti ni naći Krista bez križa. O smislu kršćanske patnje bi se također dalo govoriti, ali sad nije ta tema.
Dakle, Isusove riječi" Tko želi život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti." To je ključ, u tome se sastoji glavna istina o čovjeku. Jer ako čovjek sam sebi pokušava dati smisao života, on je već mrtav. Nema ušća. Nema nade, nema perspektive, ostaje mu samo ovaj kratki život. Tako malo!

Hvala Isabeleta!
Vrlo lijepo napisano (pod lijepo smatram i mudro, odmjereno, njezno itd)

Ima samo jedna recenica koju bih zelio komentirati, a to je sekularizam.

Ja mislim da je sekularizam drustva neophodan da bi se postigao mir medju vjernicima i omogucio razvoj drustva. Mozda je utopija, mozda ne....

Sta pod tim podrazumijevam?

Pod sekularizmom drustva prvo ne podrazumijevam sekularizam pojedinca, jer duhovno odredjenje svakoga pojedinacno je njegovo neotudjivo, sveto pravo (Dao sam vas razlicitih (ne)religija da biste se u dobru takmicili - Kur'an)

Pod sekularizmom drustva podrazumijevam ne zabranu religija, nego njihovo izmjestanje u privatne sfere pojedinaca i grupa.

Posto jedino sekularna drustva u danasnjem svijetu mogu biti istinski demokratska, to znaci da ce svaki pojedinac na glasackom listicu ili u svom obracanju u parlamentu ili u radu u predsjednstvu ili vladi iznositi svoje sposobnosti koje je stekao svojom naobrazbom, moralom i svojom (ne)vjerom, na dobrobit svih, inace nece biti biran.

Od jednog katolika se na primjer ocekuje da ce glasati sukladno svojim katolickim nacelima, potpuno postujuci da drugi glasaju po svojim duhovnimnacelima. Rezultate glasovanja ce postivati, iako ce nastaviti da se bori svim demokratskim sredstvima za usvajanje onih zakona koji odgovaraju njegpvimkatolickim nacelima. To ce dopustiti i ostalima. I kao kulturni ljudi oni u parlamentima nece isticati svoju religiju a ponizavati druge.
Ima mnogo vrlo vaznih zakona gdje ce posteni ljudi bez obzira na (ne)vjeru lako dogovoriti, i mozda bas tome i treba posvetiti najvise paznje: slobodi i blagostanju svakog pojedinca.
To mogu omoguciti samo drustva koja religije drze podaleko od politike i skolstva.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746

Kazes da ti istorija nije jaca strana i bez zelje da provociram, slazem se sa tobom.
Kritikujes sekularizaciju drustva, a zahvaljujuci njoj smes javno da izrazavas misljenje, mozes da radis, da das dobrinos drustvu i tvoj glas se racuna. Pricas o prolaznosti coveka a zaboravljas na prolaznost bogova. Bilo ih je mnogo a sad su samo delovi istorije, tako ce biti i sa ovim bogom. Sva bozanstva imaju jednu stvar zajednicku a to su ljudi, zato sto su ih ljudi stvorili. Proslo je vreme komunizma, proci ce i vreme kapitalizma, kao sto su i mnoge politicke ideologije prosle, a ostace covek i covecanstvo. Kad prelezimo decje bolesti poput politickih ideologija i religija (vrlo, vrlo slicne stvari), imacemo mogucnost da kao covecanstvo ispunimo pun potencijal.
Sada smo i dalje u pubertetu ali mislim da polako sazrevamo.

Natrag