Dali postoji raj?i dali postoji pakao?sta vi mislite o tome?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
peko71 Drago mi je da i u Papinoj gardi ima ovakvih dusa. Ali moras izaci iz te crkve :dtyste:

:lol: E, baš me nasmija.
Sve kad bih i izišla iz Katoličke crkve, ona ne bi iz mene. Ah, te predrasude...
Ja sam ortodoxna katolkinja i nema tu pomoći. sm007.gif

Postoji problem u tradicionalnim crkvama što zbog mnogoljudnosti članova zanemaruju pojedinca. Barem je tako bilo u Katoličkoj, ali zatim su se počele osnivati manje zajednice ( unutar Katoličke crkve) koje imaju određenu misiju i svoje aktivnosti, a njihovi članovi su uglavnom mlađi ljudi. Takvoj jednoj i ja pripadam i mogu reći da sam vrlo zadovoljna.
Dobro, i što bi s paklom? Da li postoji ili ne?

starstuff: Draga Isabeleta, poznato mi je znacenje reci sekularno. Nisu bile potrebne sve one definicije ali hvala. Poenta mog komentara je bila tvoja izjava u kojoj tvrdis da sekularizacija kriva za lose drustvo i da je neprijatelj drustva. Tu nam se misljenja razlikuju. Uporedi sekularna drustva i uporedi religiozna. Losiji uslovi, kraci zivotni vek, nizi stepen dostupnosti obrazovanja, nepostovanje ljudskih prava, pogotovu zena, vrlo cesta slaba dostupnost osnovnih medicinskih potreba veca sklonost ka nasilju i niz drgih parametra koje govore o zdravlju drustva. Sto je religija zastupljenija u drustvu i drzavi, gore navedeni primeri vise dolaze do izrazaja.

Pojašnjenje pojmova sekularizacija i sekularizam je bilo namjenjeno za haryybonnota. I nije bilo suvišno, jer vidim da se mi još uvijek ne razumijemo. Ja sam sam spomenula sekularizaciju koja je isključivo vezana za vjeru, ne društvo.Mogla sam reći i materijalizam, koji je isto tako štetan za vjeru, za duhovni život, konačno, za mentalno zdravlje.
Jednostavno, ili živimo po Duhu ili po tijelu. Tjelesni smo, naravno, ne možemo i ne smijemo zanemariti tijelo, ali ne možemo samo njega "hraniti" a zaboraviti na duh i dušu.
Kažu, tako sam pročitala, da je Marylin Monroe rekla: "U Hollywoodu, jedan poljubac vrijedi 500 dolara, a duša ni jedan cent."

To imaš objašnjeno kod sv. Pavla, koji su plodovi tijela, a koji Duha, ali, ne da mi se tražiti citat, pa pogledaj sam. :dtyste:
Dakle, gotovo sve zemlje su sekularzirane, nešto malo manje islamske države. Primjeri napretka i blagostanja u sekulariziranim zemljama, koje si naveo, točno je, no, nije sve tako savršeno. npr. prema anketama u tim zemljama je najveći broj samoubojstava.

Prilozi

• DD.gif
    DD.gif
    1,5 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Dakle, gotovo sve zemlje su sekularzirane, nešto malo manje islamske države. Primjeri napretka i blagostanja u sekulariziranim zemljama, koje si naveo, točno je, no, nije sve tako savršeno. npr. prema anketama u tim zemljama je najveći broj samoubojstava.
Suicid najviše praktikuju vjernici raznih vrsta. To je zbog toga što žele da se što prije presele u carsvo nebesko! Nemaju strpaljena da čekaju da to priroda uradi:)

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573

Pojašnjenje pojmova sekularizacija i sekularizam je bilo namjenjeno za haryybonnota. I nije bilo suvišno, jer vidim da se mi još uvijek ne razumijemo. Ja sam sam spomenula sekularizaciju koja je isključivo vezana za vjeru, ne društvo.

Onda smo se razumjeli, i ja sam msilio na neophodnu potrebu sekularizacije drustva, a ne pojedinca.
Pojedniac nosi svoju vjeru u sebi, ali je svo njegovo delanje sa stanovista njegove vjere.

Drzave su sekularizirine u onoj mjeri koliko mi smatramo, a ne koliko zaista jesu.

Ako napomenemo da je tekuci kalendar kalendar religije, kao i drzavni i ostali praznici po njemu, onda cemo vidjeti da su islamske drzave podjednako ili vise nesekularne kao i krscanske.

Bilo bi potrebno konsenzusom prihvatiti stepen do kojeg drustvo moze biti sekularno a da svi njegovi clanovi budu zaista i sasvim ravnopravni.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Suicid najviše praktikuju vjernici raznih vrsta. To je zbog toga što žele da se što prije presele u carsvo nebesko! Nemaju strpaljena da čekaju da to priroda uradi:)
Kao prvo mi nismo vrsta! kao zivotimje,a vec plemena od tri sina noaha!sto se tice prirode sta ti podrazumevas pod tim pitanjem?sta je priroda?mozda razum,um,stvoritelj ili...............sta?sta ti hoces da kazes pod slovom priroda a nesmes das se izjasnis do kraja?Ucite da je priroda sve stvorila ?a ko je priroda?mozda majka zemlja?mozda treba da pitamo druide?Jurka pametan si covek nije valjda da verujes u eksploziju posle toliko postova koji su izneseni na forumu koji jasno dokazuju da postoji Tvorac-sazdatelj?

Pozdrav od Gere.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kao prvo mi nismo vrsta! kao zivotimje,a vec plemena od tri sina noaha!sto se tice prirode sta ti podrazumevas pod tim pitanjem?sta je priroda?mozda razum,um,stvoritelj ili...............sta?sta ti hoces da kazes pod slovom priroda a nesmes das se izjasnis do kraja?Ucite da je priroda sve stvorila ?a ko je priroda?mozda majka zemlja?mozda treba da pitamo druide?Jurka pametan si covek nije valjda da verujes u eksploziju posle toliko postova koji su izneseni na forumu koji jasno dokazuju da postoji Tvorac-sazdatelj?

Pozdrav od Gere.
Stvarno je teško shvati način na koji ti razmišlješ. Vjernik si, vjeruješ u Boga kao tvorca svega postojećeg i to je OK. Ali, nije OK što misliš da ne postoji ništa izvan toga, - nikakva druga razmišljanja, nikakve druge ideje..., i da ima mnogo ljudi koji svijet i život vide na dijametralno suprotan način od tvoga viđenja.
Nevjerovatno je kako si siguran da ste vi vjernici, pišući ovdje na sekciji Religije, nekome nešto dokazali i promijenili nečije mišljenje. Način na koji rezonujete, pa i ova tvoja reakcija, samo potvrđuju stav ateista kako imate strašne probleme da malo izvirite iz svoje dogme. Niste nikome ništa dokazali, nego ste nevjerujuće samo više učvrstili u njihovoj nevjeri!
Imaš neke dileme u vezi prirode i vrsta. Uvredljivo ti je što sam ljude svrstao u vrste?! Pobogu, čovječe! Sva živa bića na ovoj planeti dijele se na vrste, uključujući i čovjeka. Dalje, vidio si neku zagonetku u onome što sam nazavo prirodom. Nema tu nikakve zagonetke.
Priroda je sve što vidiš svojim očima i što osjećaš ostalim čulima.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
mislio sam da li neko zna broj, koliko religija imao pakao u svojoj prici, ima ih vise

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
mislio sam da li neko zna broj, koliko religija imao pakao u svojoj prici, ima ih vise

Postavio si pitanje kao da postoje religije u kojima pakao nije izmisljen. Sad ce vernici da kazu u hriscanstvu pakao nije izmisljen ali u svim ostalim jeste.:D

Sta mi radi ovaj urednik, pomislio sam da sam ti odgovorio na pogresnoj temi.

Poslednja izmena:
Natrag