Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Daj biblijski dokaz da je Jovan velicao Nedelju i u otkrivenju ukazao na postovanje nedelje.

Ako je nedelja bitna - to bi moralo u otkrivenju da bude naglaseno.

Nazvao je danom Gospodnjim, kud ćeš više.

Ona govori o Hristovoj pojavi prilikom svog drugog dolaska iz pravca Oriona, i Bozji glas koji se cuo u tom trenutku iz tog pravca.

Vidiš da i ja nešto znam o Jeleni. Dobro je da si konačno priznao da joj je ipak dolazio Božji glas od Oriona.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pobjegao si iz pravoslavlja, ali valjda još uvijek možeš doći do nekog pravoslavnog poznavatelja ovih pitanja, pa ga upitaj neka ti on kaže jesu li pravoslavni na Istoku odmarali subotom. Pitaj njega tko je i kada počeo okupljati kršćane nedjeljom na Euharistiju. Pitaj ga je li to počelo na Istoku, tamo gdje je Crkva i rođena, pa je ta praksa prenešena na Zapad, ili je, kako tvrdite vi adventisti, to izmišljotina Rima koja je onda nametnuta i prenešena i na Istok.

Sta cemo ako ovde dovedem Pravoslavnog teologa i on potvrdi ono sto ja pricam?
Znas da nije problem..

A pravoslavni ''jesu odmarali subotom'' i ti tu ne mozes apsolutno nista.

Koliko li je tek opasno Isusa proglasiti pustošnikom?

Ovo samo pokazuje koliko se ti bojis Boga, nisi u stanju da zastanes i razmislis sta pricas..
Ja Isusa nisam nazvao ''pustosnikom'', a to sto ti izvrces tekst, to je tvoj problem.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Slape bi najradije pricao o magli, svezdama i svojoj masti, ali nema odgovora na mnoga pitanja:

Kada ces odgovoriti na ova vava pitanja:

Katehizam:

Pitanje: Odkada je pocelo svetkovanje suboite
?
Odgovor: Od stvaranja sveta, jer tada je Bog blagoslovio sedmi dan i pocinuo od svih dela svojih (1. Mojsoijeva 2,3).

Pitanje: Kada je ta ZAPOVEST BILA OBNOVLJENA? (Slape, OBNOVLJENA, a ne tek na Sinaju prvi put data, kao sto ti tvrdis.)

Odgovor: U starom zavetu, onda kada je Bog dao zapovesti Mojsiju na Sinaju pisane Njegovim prstom na dve ploce kamene. (2. Mojsijeva 20) (Dakle tada je BILA OBNOVLJENA, a ne data)

Slape, sta mislis da autor toga Kkatehizma mozda nije adventista?

Posto si poceo da pravis cirkos sa svima formasima, sad cu ti postaviti pitanje, koje si lako mogao zaobici, a to je:

Slape, zasto si nas mesecima ovde na forumu LAGAO?

Biblijom smo ti odavno dokazali da ti iznosis ovde samo svoje fantazije, ismejavas Crkvu, apostole, Boga i Njegov zakon i lupas kao Maksim po trnju. Sada smo ti pokazali iz tvoga Katehizma, koji na srecu potvrdjuje biblijske izjave koje mesecima navodimo, a ti si ih samo ismejavao. Ako nisam da nisam u pravu, dajemo ti priliku da nam to na delu pokazes
.

Sta kazes na ovo pitanje iz tvoga Katehizma:

Pitanje: Kako mozemo dokazati da Crkva ima vlast da odredjuje praznike i slavlja?
Odgovor: Upravo tim delom sto je promenila subotu u nedelju.”
Manuel of Christian Doctrine of Catholoc Belife (1916) pp. 67.68.

Slape, mozes li iz ciste savesti ponovo stati na forumu i pred ovim ljudima i dalje tvrditi kao sto si to do dans cini, "da Crkva nije izvrsila nikakvu zamenu od Subote na nedelju, jer Subotu nikad nije ni imala?"

(Slape, reci nam sada da li je to istina da je Katolicka crkva ucinila tu zamenu?
Ko iznosi nestinu, Slape ili Katehizam? Jedan od njih iznosi neistinu.
)

“Posto je NEMOGUCE PPRONACI JEDNO JEDINO MESTO U SVETOM PISMU, koje bi potvrdilo da je Gospod Isus ili da su apostoli naredili tu promenu od subote na nedelju,onda nije lako odgovoiriti na pitanje; Ko je promenio Subotu u nedelju i ko je imao pravo da to ucini?” George Sverdrup, BC9 p. 891.

“Rimokatolicka crkva je promenula cetvrtu zapovest odbacivanjem subote iz Reci Gospoodnje i uspostavila svetkovanje nedelje..”
Nedelja i Njeno svetkovanje, (1879) str. 342.

Slape, cekamo na tvoje objasnjenje. Do sad si nam nudio maglu i salo nas na zvezde mozda cemo tamo naci odgovore, ali mi bismo zeleli odgovor, sada i ovde.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Slape bi najradije pricao o magli, svezdama i svojoj masti, ali nema odgovora na mnoga pitanja:

Kada ces odgovoriti na ova vava pitanja:

Katehizam:

Pitanje: Odkada je pocelo svetkovanje suboite?
Odgovor: Od stvaranja sveta, jer tada je Bog blagoslovio sedmi dan i pocinuo od svih dela svojih (1. Mojsoijeva 2,3).

Pitanje: Kada je ta ZAPOVEST BILA OBNOVLJENA? (Slape, OBNOVLJENA, a ne tek na Sinaju prvi put data, kao sto ti tvrdis.)

Odgovor: U starom zavetu, onda kada je Bog dao zapovesti Mojsiju na Sinaju pisane Njegovim prstom na dve ploce kamene. (2. Mojsijeva 20) (Dakle tada je BILA OBNOVLJENA, a ne data)

Slape, sta mislis da autor toga Kkatehizma mozda nije adventista?

E ovo mi je najbolje,

Katekizam:

Slap se izgleda ni sa katekizmom sopstvene crkve ne slaze, ali ipak tvrdi da je njegova crkva ''stub i uporiste istine'', pa ako je tako, onda valja poslusati sta oni kazu.

Zar ne Slape!?

Ti si ovde svo vreme tvrdio ''da svetkovanje subote nije pocelo od stvaranja sveta'' i da ''Adam nije svetkovao subotu'' , a tvoja crkva tvrdi da ''jeste''. Svo vreme ti neku drugu nauku propovedas a ne ucenje katolicke crkve..
Zasto to radis? Namerno!?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Posto Stvarnoslap ni ne misli da odgovori na tolika pitanja koja smo mu postavili, mene je izdalo strpljenje da visi i cekam.

Zato morsamo ici napred.

Prvo, iz katolickog Katehizma saznali smo da SUBOTA VODI SVOJE POREKLO OD STVARANSAJ, a ne od Sinaja kao sto nam je uzaludno tvrdio Slap. Isti izvor tvrdi da je ZAPOVEST O SUBOTI SAMO OBMNOVLJENA NA SINAJU.
Iz istog Katahizma sazna li smo da Hristos ni, apostoli, nisu dali nikave podatke u Novom zavetu za svetkovanje nedelje.

Posto je Slape mesecima trubio da hriscani nikad nisu ni svetkovali subotu niti im je ona tada, prema tome nisu ni imali sta da zamenjuju. Videli smo d ani to nije istina.

Slape je tvrdio da apostolska Crkva nije praznovala Subotu.

Evo, jos jedan dokaz da su Katolici u Irskoj u 6. veku jos praznovali Subotu.

Papa Grgur Veliki, 596. godine, poslao je monaha u Englesku, koji je posetio Keltdsku Crkvu, koja mu je izgledala drugacija po mnogo cemu... Kelti su upotrebljavali latinsku Bibliju koja je slicna Vulgati i DRZALI SU SOBOTU KAO DAN ODMORA, a u isto vreme imali bogosluzenje i u nedelju”. History of the Catholic Churc in Scottland, (1887) Vol 4 p. 86.

“Keltska Crkva u Irskoj, kad praznuju dan Gospodnji i kad vrse verske obrede, izgleda slede Jevreje PRAZNUJUCI SUBOTU.”
Isto.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Rimokatolicka crkva je promenula cetvrtu zapovest odbacivanjem subote iz Reci Gospoodnje i uspostavila svetkovanje nedelje..” Nedelja i Njeno svetkovanje, (1879) str. 342.

Odmah ćemo provjeriti tko je ovdje "maglaš" (prodavač magle). Citiraj mi neki zvanični dokument Katoličke Crkve u kojem se deklarira da je "Rimokatolicka crkva" to promijenila.

Slape, cekamo na tvoje objasnjenje. Do sad si nam nudio maglu i salo nas na zvezde mozda cemo tamo naci odgovore, ali mi bismo zeleli odgovor, sada i ovde.

Kada detektiramo "maglaše", tada i ovdje riješit ćemo sve. Dakle, citiraj mi ovo što sam gore tražio.

E ovo mi je najbolje,

Katekizam:

Slap se izgleda ni sa katekizmom sopstvene crkve ne slaze, ali ipak tvrdi da je njegova crkva ''stub i uporiste istine'', pa ako je tako, onda valja poslusati sta oni kazu.

Zar ne Slape!?

Ti si ovde svo vreme tvrdio ''da svetkovanje subote nije pocelo od stvaranja sveta'' i da ''Adam nije svetkovao subotu'' , a tvoja crkva tvrdi da ''jeste''. Svo vreme ti neku drugu nauku propovedas a ne ucenje katolicke crkve..
Zasto to radis? Namerno!?

Gdje moja Crkva tvrdi da je Adam svetkovao subotu?

Evo, jos jedan dokaz da su Katolici u Irskoj u 6. veku jos praznovali Subotu.

Papa Grgur Veliki, 596. godine, poslao je monaha u Englesku, koji je posetio Keltdsku Crkvu, koja mu je izgledala drugacija po mnogo cemu... Kelti su upotrebljavali latinsku Bibliju koja je slicna Vulgati i DRZALI SU SOBOTU KAO DAN ODMORA, a u isto vreme imali bogosluzenje i u nedelju”. History of the Catholic Churc in Scottland, (1887) Vol 4 p. 86.

“Keltska Crkva u Irskoj, kad praznuju dan Gospodnji i kad vrse verske obrede, izgleda slede Jevreje PRAZNUJUCI SUBOTU.”
Isto.

Ako pronađeš neke kršćane da su se drogirali, hoćeš li zastupati i tezu da se kršćani trebaju drogirati. Osim tooga, u zadnjoj rečenici ti lijepo stoji da su praznujući subotu "slijedili Jevreje", a ne nauk apostola i Crkve.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Šta mu vrijedi što je mislio na subotu, kada ti kažeš da su mu učenici bili gluhi i glupi pa nedjelju tako nazvali.

Nazvali su nedelju danom Gospodnjim oni koji su se i odrekli Subote i prihvatili mnogobozacku nedelju.

Subota u bibliji je i u starom i u novom zavetu nazvana "dan Gospodnji" i tu cinjenicu su poznavali i Hristos i apostoli, i nikada i ni na jednom mestu nisu Suboti oduzeli ovu titulu i pripisali je nekom drugom danu, za to ne postoji dokaz u bibliji.

Natrag