Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
1. Dan Gospodnji je Subota i u starom i u novom zavetu:

"Ja Jovan, brat vaš i drug u trpljenju, u kraljevstvu i u postojanosti u Isusu, bejah na ostrvu koje se zove Patmos, za reč Božju i za svedočanstvo Isusovo. Bejah u duhu u
dan Gospodnji.." ( Jovan 1. 10 )

Veliš, dan Gospodnji je subota, i onda to dokazuješ citatom Otk 1,10. Baš prelijepo. Sveti Ivan ovdje koristi grčku sintagmu κυριακῇ ἡμέρᾳ - dan Gospodnji. A nakon Ivana, njegovi učenici i sljedbenici upravo nedjelju nazivaju tim imenom. Tako se već 19 stoljeća nedjelja u grčkom jeziku naziva kirjake (κυριακῇ). Eto, prema Laodikeji i adventistima, očito su Ivanovi učenici i sljedbenici bili gluhi ili glupi, ili i gluhi i slijepi. Ivan subotu nazvao κυριακῇ ἡμέρᾳ - dan Gospodnji, kažu adventisti, a Ivanovi učenici i sljedbenici u svojoj gluhoći i glupoći čuli i mislili da je Ivan tako nazvao nedjelju, i već 19 stoljeća tako nazivaju nedjelju. Da se 18 stoljeća kasnije ne pojaviše adventisti, nikada ne bismo saznali da je Ivan ipak subotu nazvao κυριακῇ ἡμέρᾳ - dan Gospodnji. I što je još važnije, da ne bude adventista nikada ne bismo saznali da su Ivanovi učenici i sljedbenici bili gluhi i glupi.

Govoreci o Crkvi u Konstantinopolju u vreme Jovana Krizostoma, ON JE DRZAO SUBOTU I DAN GOSPODNJ, DVA VELIKA SLAVLJA SVAKE SEDMICE U KOJIMA SU IMALI BOGOSLUZENJA

Egipatske crkve uvekj su imale bogosluzenja subotom i nedeljom.
U manastirima u Egiptu, nisu imali drugim danima Bogosluzenja, osim navece, izuzev subotom i u
dan Gospodnji.” BC Vol 9 p. 864.865

Marko, znam što je subota, ali što ti je ovo crveno - dan Gospodnji, u ovim citatima koje ti sam navodiš kao prilog i argument svojim tvrdnjama? Stvarno, što ti je ovaj dan Gospodnji koji se dva puta uz subotu ponavlja u tvojim citatima?

Slape, da li si najzad shvatio istinu koju je i tvoj kardinal potvrdioi,
da "ADVENTISTI SEDMOG DANA IMAJU SVE DOKAZE (Iz Biblije) NA SVOJOJ STRANI.

Lako je vama adventistima, kad ste samom Bogu preoteli monopol u tumačenju Biblije. Imate "jedini i nepogrešivi tumač biblijskih principa" (Jelenine spise), tko vam može biti ravan?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ovo su tekstovi koje sam dao Slapu da o njo,a diskutijemo; a dole cete videti kako Slap odgovara:"

“Sta od nas zahterva treca Bozja zapovest?
Odgovor: Na osnovu trece zapovesti duzni smo da slavimo Gospoda na poseban nacin u Nedelju, Dan Gospodnji.
(Za dokaz toga navodi se terkst:)Zato morate praznovati Subotu kao nesto sto je sveto.” 2. Mojsijeva 31,14.

Pitanje: Kako nam je Crkva odredila da slavimo Gospoda u nedelju?

VIDIS SLAPE, CRKVA JE ODREDILA PRAZNOVANJE NEDELJE, NIJE HRISTOS NITI SU TO UCINILI APOSTOLI.
Odgovor: Crkva nam je naredila da slavimo Boga u nedelju, prisutnoscu na svetoj zrtvi Mise.

Pitanje: Sta zabranjuje treca Bozja zapovest?
Odgovor: Trecom zapovesti Bog zabranjuje svaki ropski posao. Pre davanja Zakona na Sinaju obavezno svetkovanje Subote bilo je poznsto. Kada su neki ljudi izasli da kupe manu, nisu je nasli toga dana. Bog je rekao Mojsiju: “Jer je danas Subota Gospodnja.” 2. Mojsijeva 16,25. Subota je dan Gospodnji a nije nedelja.

Mi takodje u Svetom pismu nalazimo da su se ljudi u Starom zavetu, u subotu ili sedmom danu, sakupljali na Bogosluzenja, koje je bila jevrejska subota.

U latinskoj Crkvi (izuzev u Milanu) drzan je post, doke je u celoj grckoj Crkvi bilo slavlje.
Oni su se sastajali subotom, ne zato sto su bili pod uticajem judajizma, vec da slave Gospoda Isusa, Gospodara od subote.
Govoreci o Crkvi u Konstantinopolju u vreme
Zahvala:Jovana Krizostoma, ON JE DRZAO SUBOTU I DAN GOSPODNJ, DVA VELIKA SLAVLJA SVAKE SEDMICE U KOJIMA SU IMALI BOGOSLUZENJA

Egipatske crkve uvekj su imale bogosluzenja subotom i nedeljom.
U manastirima u Egiptu, nisu imali drugim danima Bogosluzenja, osim navece, izuzev subotom i u dan Gospodnji.” BC Vol 9 p. 864.865

Kardinal Gibouns je izjavio:

Na kraju duge rasprasve koja je sedmicama trajala, kardinal Gibouns je izjavio: “DAKLE ZAKLJUCAK JE NEMINOVAN, A TO JE; da od onih koji slede sveto pismo kao svoga vodica, izrailjci i advebtisti sedmog dana IMAJU SVE DOKAZE NA SVOJOUJ STRANI, DOK PROTESTANTI NEMAJU NIJEDNE RECI U SVOJU ODBRANU ZA NJIHOVU ZAMENO NEDELJE UMESTO SUBOTE.”

Catholic Mirror of Sept. 16, 1893.

JA SAM NAVCEO DOKAZE DA SU HRISCANI U KASNIJIM VEKOVIMA JOS UVEK PRAZNOVALI SUBOTU I NEDELJU ZAJEDNO.

EVO KAKO SLAPE ODGOVARA NA NASA PITANJA I KOMENTARE:

Marko, znam što je subota, ali što ti je ovo crveno - dan Gospodnji, u ovim citatima koje ti sam navodiš kao prilog i argument svojim tvrdnjama? Stvarno, što ti je ovaj dan Gospodnji koji se dva puta uz subotu ponavlja u tvojim citatima?
Lako je vama adventistima, kad ste samom Bogu preoteli monopol u tumačenju Biblije. Imate "jedini i nepogrešivi tumač biblijskih principa" (Jelenine spise), tko vam može biti ravan?

OVO POKAZUJE DA SLAPE NE IZVODI CIRKUS SAMO SA NAMA KOJI DISKUTUJEMO, NEGO ON TO CINI SA BIBLIJOM, BOZJIMA ZAKONOM PA I SA SAMIM BOGOM. SECATE SE KAD SMO IZ BIBLIJE NAVELI, DA JE BOG POSVETIO I BLAGOSLOVIO SUBOTU U EDEMO, A ON SE NA TO SMEJAOI REKAVSI, BOG JE I TELE BLAGOSLOVIO.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
JA SAM NAVCEO DOKAZE DA SU HRISCANI U KASNIJIM VEKOVIMA JOS UVEK PRAZNOVALI SUBOTU I NEDELJU ZAJEDNO.

Hoćeš reći da su dva dana zaredom odmarali? Ovakvim forama vi adventisti u mrežu Jeleninih besmislica možete uloviti samo lakomislene i nepismene ljude. Pogledaj ovo što ti po stoti put ponavljaš. I kada se spominje subota vezana uz neke kršćane, uvijek je u pitanju "slavljenje Krista", dakle okupljanje kršćana na Euharistiju. Sve ovo što ti navodiš nema baš nikakve veze sa subotnim odmorom.

P.S. Stotine je mojih pitanja na koja ti nisi nikada ni pokušao odgovoriti, ali i ne moraš. Daj bar probaj odgovoriti na ono zadnje, što je onaj dan Gospodnji koji se pojavljuje i u citatima koje ti navodiš?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Hoćeš reći da su dva dana zaredom odmarali? Ovakvim forama vi adventisti u mrežu Jeleninih besmislica možete uloviti samo lakomislene i nepismene ljude. Pogledaj ovo što ti po stoti put ponavljaš. I kada se spominje subota vezana uz neke kršćane, uvijek je u pitanju "slavljenje Krista", dakle okupljanje kršćana na Euharistiju. Sve ovo što ti navodiš nema baš nikakve veze sa subotnim odmorom.

P.S. Stotine je mojih pitanja na koja ti nisi nikada ni pokušao odgovoriti, ali i ne moraš. Daj bar probaj odgovoriti na ono zadnje, što je onaj dan Gospodnji koji se pojavljuje i u citatima koje ti navodiš?

Slape ne pravi se lud, tvoj kardinal tamo optuzuje pravoslavne "da odmaraju subotom" tako kaže, i ti sad opet tvrdis da "nisu odmarali dva dana zaredom"? Pa mozes li ti biti neiskreniji?
Pred Bogom te molim da bar jednom budes iskren, ne prema nama, jer nama to nista ne znaci, vec prema Bogu kome sluzis, podaj mu slavu.
Veoma je opasno po sopstvenu dusu namerno poricati istinu, kaznu znas...

Ne moras meni odgovoriti na ovaj post, vec se obrati Bogu u molitvi..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape ne pravi se lud, tvoj kardinal tamo optuzuje pravoslavne "da odmaraju subotom" tako kaže, i ti sad opet tvrdis da "nisu odmarali dva dana zaredom"? Pa mozes li ti biti neiskreniji?

Pobjegao si iz pravoslavlja, ali valjda još uvijek možeš doći do nekog pravoslavnog poznavatelja ovih pitanja, pa ga upitaj neka ti on kaže jesu li pravoslavni na Istoku odmarali subotom. Pitaj njega tko je i kada počeo okupljati kršćane nedjeljom na Euharistiju. Pitaj ga je li to počelo na Istoku, tamo gdje je Crkva i rođena, pa je ta praksa prenešena na Zapad, ili je, kako tvrdite vi adventisti, to izmišljotina Rima koja je onda nametnuta i prenešena i na Istok.

Pred Bogom te molim da bar jednom budes iskren, ne prema nama, jer nama to nista ne znaci, vec prema Bogu kome sluzis, podaj mu slavu.
Veoma je opasno po sopstvenu dusu namerno poricati istinu, kaznu znas...

Koliko li je tek opasno Isusa proglasiti pustošnikom?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To sto je Rimska crkva preuzela ovaj izraz "kirjake (κυριακῇ)" i pripisala je nedelji - ne znaci da Jovan tim izrazom misli na nedelju, vec upravo suprotno - na Subotu, jer nije bitno sta covek govori - vec sta biblija uci, a ona kaze da je "dan Gospodnji Subota.

Dakle, biblija je jasna po ovom pitanju, stvar je u onome sto je otpala Rimska crkva ucinila tokom istorije sa pocetkom polovine 2 veka, uspostavljajuci dogmu obucenu u biblijske termine da bi ona bila sto privlacnija, i ako nema nista zajednicko sa biblijom i Hriscanstvom koje su ustanovili Hristos i apostoli.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To sto je Rimska crkva preuzela ovaj izraz "kirjake (κυριακῇ)" i pripisala je nedelji - ne znaci da Jovan tim izrazom misli na nedelju, vec upravo suprotno - na Subotu, jer nije bitno sta covek govori - vec sta biblija uci, a ona kaze da je "dan Gospodnji Subota.

E, Laki, Laki. Ti, Marko i mire ste zaista odlučili do "posljednje kapi kapi krvi" boriti si za titulu "Jelenina Biserka". Veliš, Rimska crkva je preuzela izraz "kirjake" za nedjelju. Nije, Laodikeja, ovaj izraz za nedjelju nastao je na Istoku, i na Istoku (u grčkom jeziku) do dana današnjega nedjelja se tako naziva. Osim toga, Ivanovi učenici i sljedbenici koji dolaze s Istoka nedjelju nazivaju "Ivanovim izrazom "kirjake" (κυριακῇ).

Dakle, biblija je jasna po ovom pitanju, stvar je u onome sto je otpala Rimska crkva ucinila tokom istorije sa pocetkom polovine 2 veka, uspostavljajuci dogmu obucenu u biblijske termine da bi ona bila sto privlacnija, i ako nema nista zajednicko sa biblijom i Hriscanstvom koje su ustanovili Hristos i apostoli.

:roll::);)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, nazivaju je oni koji su krenuli primerom otpada Rimske crkve.
Nedelja kao dan Gospodnji se pojavljuje od polovine 2 veka u spisima takozvanih crkvenih otaca, i falsifikatimatih spisa.

U bibliji - dan Gospodnji je Subota.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da, nazivaju je oni koji su krenuli primerom otpada Rimske crkve.
Nedelja kao dan Gospodnji se pojavljuje od polovine 2 veka u spisima takozvanih crkvenih otaca, i falsifikatimatih spisa.

Je li? Ignacije Antiohijski, koji je mučeničku smrt podnio zbog vjere u Krista, je "takozvani crkveni otac" i "falsifikator"? Ignacije, Ivanov suvremenik i sljedbenik je "otpadnik", a Jelena koja kaže da Bog ima "rezidenciju" na Orionu je Božja vjesnica. Čovječe, bar se prestani brukati.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije Ignacije falsifikator, vec oni koji su prepravljali njegove spise.
O tome sam vec pisao.

Ti se brukas jer iznosis neistine.

Nigde Ellen White nije napisala "da se Bozja rezidencija nalazi na Orionu"

Ona je napisala "da ce Isus prilikom svog drugog dolaska pojaviti IZ PRAVCA Oriona, odnosno njegove magline.

Toliko o tome.

Natrag