U židovsku sinagogu je Pavao otišao, a ne u Hram. Da je Pavao došao u Hram (Jeruzalemski), i da je naviještao Krista, Židovi bi ga "skratili za glavu" kao što su skratili Stjepana i Jakova u Jeruzalemu.
To sam i mislio pod izrazom hram.
Točno Laodikeja, neznabošci su ga molili. Razumiješ li ti ono što čitaš? Neznabošci (pogani) nisu kršćani. Dakle, sveti Pavao je u židovskoj sinagogi zatekao Židove nekršćane, kojima je tek došao navijestiti Krista, i tamo su se još našli neki neznabošci (pogani), koji također nisu kršćani. Dakle, nema u ovoj "Pavlovoj subotnoj epizodi" ni spomena o kršćanima..
To ne menja stvari, apostoli su Subotom još uvek išli u hram i sinagoge, kao i Hristos.
Laodikeja, zaista je neprobojna ta "adventistička koprena" preko očiju i uma. Pavao se sutradan (u nedjelju) sastao s kršćanima na lomljenje kruha (Euharistiju), ali nije mogao pozvati neznabošce (pogane) da dođu tamo gdje će se on s kršćanima sastati. Na lomljenje kruha (Euharistiju) sastajali su se samo kršćani, oni koji su već kršteni..
Ne menja stvari, ako je nedelja u novom zavetu dan za okupljanje i reč Božju - onda bi se apostol sa njima sastao na bilo kom mestu a ne tek u sledeću Subotu.
To pokazuje da je apostol Pavle smatrao Subotu posebnim danom za bogosluženje i iznošenje reči Božje.
Ja sam već rekao da je tekst
prejasan. A zašto ga ti ne razumiješ sada je potpuno jasno. Ti si mislio kako su
neznabošci koji se spominju nekakvi
kršćani . Neznabošci, a tebi kršćani, nevjerojatno...
Ne menja smisao teksta.
Niti ja pravim grešku niti što dodajem smislu teksta. U Bibliji (Pnz 5,1-3) jasno piše da je Bog sklopio Savez samo sa onim Izraelcima koji su tada bili na Sinaju i njihovim potomstvom...
Tvoj princip je uglavnom da nikada ne odgovaraš na postavljene dokaze.
Praviš grešku jer vadiš pojedinačne tekstove a ne tumačiš ih u kontekstu.
Ja sam ti priložio kontekst gde Bog u taj savez ubraja i neznabošce koji počnu da poštuju Subotu i drže taj savez koji je Bog učinio i sa njima jer Bog i njih prihvata kao deo svog naroda.
"Овако вели Господ: пазите на суд, и творите правду, јер ће скоро доћи спасење моје, и правда ће се моја објавити.
Благо човјеку који тако чини, и сину човјечијему који се држи тога чувајући суботу да је не оскврни, чувајући руку своју да не учини зла.
И нека не говори туђин који пристане уз Господа: Господ ме је одлучио од свога народа; и нека не говори ушкопљеник: гле, ја сам сухо дрво.
Јер овако вели Господ за ушкопљенике: који држе суботе моје и избирају што је мени угодно, и држе завјет мој,
Њима ћу дати у дому свом и међу зидовима својим мјесто и име боље него синова и кћери, име вјечно даћу свакоме од њих, које се неће затрти.
А туђине који пристану уз Господа да му служе и да љубе име Господње, да му буду слуге, који год држе суботу да је не оскврне и држе завјет мој,
Њих ћу довести на свету гору своју и развеселићу их у дому својем молитвеном; жртве њихове паљенице и друге жртве биће угодне на олтару мом, јер ће се дом мој звати дом молитве свијем народима" ( Isaija 56. 1 - 8 )
Dakle, kao sto vidimo - Bog se ovde obraća neznabošcima i kaže:
1.
И нека не говори туђин који пристане уз Господа: Господ ме је одлучио од свога народа;
Drugim rečima ovde Bog kaže: "Neka ne govori "Gospod me je ovojio od svog naroda - ja nisam njegov deo"
2. Јер овако вели Господ за ушкопљенике: који држе суботе моје и избирају што је мени угодно, и држе завјет мој,
Њима ћу дати у дому свом и међу зидовима својим мјесто и име боље него синова и кћери, име вјечно даћу свакоме од њих, које се неће затрти.
Drugim rečima "Bog i neznabošce ubraja u svoj narod i govori da se i na njih odnosi Božji zavet i da oni treba da ga drže i da poštuju Subotu, i da će dobiti mesto i ime Bolje u carstvu nebeskom od sinova i kćeri Izrailjevih.
3. Њих ћу довести на свету гору своју и развеселићу их у дому својем молитвеном; жртве њихове паљенице и друге жртве биће угодне на олтару мом, јер ће се дом мој звати дом молитве свијем народима"
I na kraju ' Bog kaže da će se njegov dom zvati "Dom svim narodima"
Odgovori na pitanje:
"Da li u gornjem tekstu piše da su i neznabošci deo Božjeg naroda, da treba da drže Subotu i zavet Božji?
Naglasio je Isus sve zapovijedi osim subote, samo ti to zbog "adventističke koprene" nisi mogao vidjeti. Evo na primjer Isusovih riječi: Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. Na što tebi ovo liči? A sada i razumijem zašto si ti tako slijep za ono što piše u Svetom Pismu. Ako se tebi, zbog "adventističe koprene" preko očiju i uma, neznabošci pričinjaju kršćanima, posve je jasno da sve vidiš iskrivljeno....
Vešto izbegavaš moja pitanja jer shvataš da ono što iznosiš ne stoji na čvrstim temeljima.
Ja sam pitao, zašto Isus nije naglasio prve četiri zapovesti u zakonu, i da li to znači da mi imamo slobodu da ih kršimo?
Ako odgovoriš da ne trebamo - to automatski znači da tu spada i Subota, i ako ona nije izričito naglašena, mi nemamo slobodu da je kršimo, kao ni prve tri.
Upravo je suprotno, da ti imaš koprenu preko očiju koju si svesno sebi stavio, i zato i ne vidiš ovako jasne biblijske istine, već si omađijan ljudskom dogmom.
Sastajali su se apostoli s kršćanima i u druge dane, tako piše i u Svetom Pismu, ali okupljanja u prvi dan (nedjelju) bila su svečanija i brojnija. Prvi kršćani su radili sve što su radili i prije nego što su postali kršćani, nisu oni mogli sedam dana u tjednu po 24 sata biti zajedno okupljeni. Valjda ti ta "adventistička koprena" dopušta bar ovo razumijeti?.
Zahvaljujem.
Znači, što se tiče tih običnih susreta - nisu se okupljali isključivo u nedelju niti ukazivali na nedelju kao na poseban dan u odnosu na druge dane.
Jednostavno - okupljali su se kada su to prilike omogućavale, a to su bili različiti dani u sedmici.
Subotu su poštovali i držali svetom onako kako nalaže četvrta Božja zapovest.
Hajde.
"А у први дан недеље, кад се сабраше ученици да ломе хлеб, говораше им Павле, јер хтеде сутрадан да пође, и протеже беседу до поноћи" ( dela 20. 7 )
Kontekst se traži kada nam tekst nije do kraja jasan i jednoznačan. Što će nam bilo kakav kontekst u ovom slučaju kada je ovaj tekst kristalno jasan i jednoznačan. Imamo tri elementa koji su potpuno jasni i jednoznačni, evo ih:
1. Apostol Pavao se okupio s kršćanima - jasno i jednoznačno iznešena činjenica okupljanja Pavla s kršćanima.
2. U prvi dan tjedna - jasno i jednoznačno iznešeno vrijeme okupljanja.
3. Sabrasmo se lomiti kruh - jasno i jednoznačno iznešena namjera okupljanja.
Sve je jasno i jednoznačno izrečeno. Hvala Bogu i hvala svetom Luki za ovo svjedočenje.
Samo da još biblijom dokažeš da je ovo bila ustaljena praksa i gde su Hristos i apostoli zapovedili po crkvama rečju ili poslanicom da se Hrišćani okupljaju u nedelju i slave Hristovo vaskrsenje.
Na jednom mestu u svojim poslanicama apostol Pavle govoreći o određenoj stvari kaže "OVO UZAPOVEDAM PO SVIM CRKVAMA"
Ako je nedelja bila bitna za Hrista, apostole i prvu crkvu - tada bi oni morali ovako nešto da izreknu, da daju zapovest ili bar savet.
Ali na žalost ili na sreću - toga nema.
Što ti to znači "obični sastanak"? Tebi je okupljanje kršćana na lomljenje kruha (Euharistiju, Gospodnju večeru) jednostavno "običan sastanak"? Hoćeš možda sve ovo relativizirati time kako se to dogodilo "kod nekoga u kući"? Pa naravno da su se kršćani u to vrijeme na Gospodnju večeru morali okupljati "u nečijoj kući". Izgrađene katedrale a ni prostrane crkvene zgrade nisu tada imali, jesu li možda najsvetiji čin, Euharistiju, trebali organizirati na ulici? Sva su okupljanja kršćana u to vrijeme na Gospodnju večeru bila po "privatnim kućama". Naravno, ništa ti od ovoga ne razumiješ zbog "adventističke koprene". Vama adventistima je dan svet, vi dan svetkujete, a najsvetiji čin kršćana, Euharistiju, nazivate "običnim sastankom"..
Izvadio si namerno moje reči iz konteksta.
Evo šta sam napisao:
Dakle - nema govora o nekom ustaljenom okupljanju isključivo u prvi dan radi slavljenja nedelje, već jednog običnog sastanka kod nekoga u kući, gde su lomili hleb.
Dakle, napisao sam "običan sastanak" u odnosu na dan u koji se sastanak odigrao, a ne u odnosu onoga što su činili tog dana.
Dakle, nije u pitanju svetost uzimanja hleba, već svetost dana.
Osim toga - pitanje je čak da li je to bila euharistija ili običan dnevni obrok u običnom prelasku iz Subote na nedelju, a ne čin Bogosluženja i sastanka sa određenom namerom.
Pa što onda? To ne mjenja činjenicu da se sveti Pavao sastao s kršćanima, da se sastao u prvi dan (nedjelju), i da je namjera okupljanja bila Gospodnja večera."
Namera nije bila proslavljanje nedelje, vec jednostavno okupljanje u jednom običnom danu koji su smatrali jednakim drugim danima u sedmici u kojima su se okupljali u skladu sa okolnostima.
Dakle, taj prvi dan su se okupili jer se tako potrefilo, a ne sa ustaljenim običajem i namerom da slave taj dan.
Točno, i ja sam gore napisao da su se okupljali svaki dan, samo su okupljanja u prvi dan (nedjelju) bila brojnija i svečanija. Jedino nisam našao u Djelima apostolskim da su se okupljali "u crkvi"."..
Nigde ne piše to što govoriš, da su okupljanja bila brojnija i svečanija u prvi dan.
Po bibliji - postoji samo jedan pojedinačni slučajni sastanak u nedelju iz razloga što je apostol Pavle planirao darano tog dana putuje, pa je iskoristio vreme da bude sa okupljenima u lomljenju hleba i duhovnom razgovoru.
Jesi li ti pri sebi? Okupljanje kršćana u prvi dan tjedna nije nikakva dogma, nego dvotisućljetna praksa Crkve koja je započela s apostolima.
To je izmišljena dogma Rimske crkve i nema veze sa apostolima.
Apostoli i prvi Hrišćani su poštovali Subotu, i te dokaze ranocrkvenih istoričara sam već priložio.
Rimokatolička crkva to čak i ne krije, jer kaže da je nedelja uvedena autoritetom Rima.
Dakle, oni sami priznaju da su uveli nedelju na mesto Subote.
Ako si ti Rimokatolik - ti treba da uvažiš ovu tvrdnju, a ne da staneš nasuprot.
Opet "adventistička koprena". Pa zašto Pavao piše Kološanima, "neka vas nitko ne sudi po subotama"? Ili je Pavao luđak koji ni ne zna što piše, ili je ipak netko kritizirao Kološane (kršćane koji su došli iz poganstva) zbog nedržanja subote? Što ti misliš? Vama adventistima bi više pasalo ovo prvo, više bi vam pasalo Pavla luđakom proglasiti.
Upravo je suprotno - da ti imaš koprenu, jer pogrešno tumačiš Kološanima 2 poglavlje, što je proizvod nepoznavanja biblijske tipologije starozavetnih elemenata i njihovo ispunjenje u novom zavetu.
Kološanima 2 poglavlje sam već objasnio, i tu Pavle ne govori o osudi za držanje Subote - već o osudi za ne prinošenje žrtava koje su se prinosile u vreme praznika, mladina i u vreme Subota.