Ti bi još i Bogu određivao što mu je razumno a što nerazumno. Ako se ne slaže s proročicom onda mu je to nerazumno.
Ja ti iznosim rec Bozju a ne reci prorocice, a ti upravo koristis svoju ljudsku mudrost i logiku i pobijas sve sto biblija jasno govori.
Ti bi i samom Bogu nametao svoje misljenje i govorio mu da nije u pravu ono sto je otkrio u reci Bozjoj.
Ne, ja tvrdim da subota u Novom zavjetu nije zapovjeđena kršćanima.
To je upravo posledica onoga sto sam vec naveo - tvog ne poznavanja pojma greha i pravde, plana spasenja, tipologije, pojma zakona i zaveta. a sto je najbitnije - ti pobijas sve one jasno uocljive istine koje bi shvatilo i malo dete, jer su one vidljive kao kuca, tako da je ne moguce coveku da ih ne uoci i shvati - osim ako nece namerno, sto je tvoj slucaj.
Ne samo iz Deset zapovijedi. Isus kaže da "ni slovce neće nestati iz Zakona", a vi adventisti kažete da 99.664 % Zakona više ne vrijedi, kažete kako iz Zakona vrijedi samo Dekalog. Mi kršćani kažemo kako je Zakon cjelovit, ništa iz njega ne može nestati, samo što se na nas odnose zapovijedi koje Isus daje u Novom zavjetu sklapajući Novi savez..
Ako je Isus rekao - kako ti kazes
"da nece nestati ni jedno slovce iz zakona" sto po tebi znaci "ceo stari zavet sa deset zapovesti i obrednim zakonom" onda ti nesvesno tvrdis da je Isus rekao "da mi u novom zavetu trebamo da drzimo sve iz starog zaveta - da prinosimo zrtve, praznujemo praznike, da se obrezujemo..itd"
Ovo je tvoja kontradikcija i predstavlja apsurd.
U kontekstu biblije - Isus ovde govori o deset zapovesti koje su vecne i ne promenjive za sva vremena, ali i o tipologiji starozavetnih elemenata u novom zavetu.
Ne samo "ovom Jevrejinu", nego u čitavom Novom Zavjetu Isus nije zapovijed o suboti afirmirao kao zapovijed koja bi vrijedila za kršćane..
Onda su Isus i biblija kontradiktorni, jer oni kazu "da ko sagresi I JEDNU zapovest - postaje prestupnik zakona" i "da ko pokvari i jednu najmanju zapovest - da ce se najmanji nazvati u carstvu nebeskom" odnosno - u njega nece ni uci.
Isusa i apostole predstavljas kao one koji su kontradiktorni i iznose neistine.
Samo ti citiraj tekst gdje su Isus ili apostoli spomenuli riječ Dekalog. Sve ćemo mi zajedno razmotriti.
Ne pominju rec "dekalog" ali svuda upucuju na drzanje SVIH deset zapovesti
Izvrsno. Onda ti samo nađi i citiraj Isusove riječi gdje spominje zapovijed o suboti kao što je spomenuo, "ne ubij", "ne laži", ... . Ili, nađi i citiraj Isusove riječi ili riječi apostoli gdje se kaže da vrijede sve zapovijedi iz Dekaloga.
Ja pisah sve vreme ali ne vredi.
Ako su farizeji po slovu zakona bili bez mane, onda su oni i ispravno zaključili kako je Isus "kršio subotu po slovu Zakona". Čak im i Isus to ne spori, samo domeće: "Otac moj sve do sada radi, pa i ja radim". To što farizeji tada nisu ovu novost razumijeli, i to što je ne razumijete ni vi adventisti danas, to je samo problem farizeja i vas adventista.
Ne razume onaj ko ne poznaje biblijski i istorijski kontekst.
Fariseji su optuzivali Isusa da u Subotu radi ono sto su oni nametnuli kao svoja licna pravila sta treba raditi a sta ne u Subotu, na primer - da leci Subotom.
Isus je Subotu postovao i to je posvedocio rekavsi "ja odrzah zapovesti Oca svojega" i "Boze moj zakon je tvoj meni u srcu"
Vidiš da ste po pitanju subote jednaki farizejima.
Kada se budes potpuno predao Bogu i dopustio mu da on u tebi deluje svojim Svetim Duhom na istinskom posvecenju - tada ces razumeti Isusov odnos prema Suboti i doziveti istinske blagoslove ovog dana koje on donosi sa sobom onome koji udje u Subotni mir i odmor.
Naravno, nije Isus kontradiktoran, kontradiktorni ste vi adventisti. Vi ponavljate Isusove riječi, "ni slovce neće nestati iz Zakona", a onda odbacite 99.664 % Zakona i kažete kako je vječan i kako vrijedi samo Dekalog.
Ako ti smatras da Isus ovde govori o celom starom zavetu - onda slobodno ispunjavaj ceo stari zavet - obrezuj se, prinosi zrtve, praznuj praznike..itd.
U biblijskom konteksti Isus ovde govori o deset zapovesti.
Čitaj u Novom zavjetu koje su zapovijedi Isusova Oca. Evo što Isus kaže svojim apostolima:
Iv 15,14-15: Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga.
Evo, Isus kaže apostolima da im je "priopćio sve što je čuo od Oca" po pitanju onoga što im zapovjeda. Dakle, čitaj Novi zavjet i vidi što je Isus zapovjedio apostolima i nama kršćanima.
Naravno da Isus ovde govori i o zapovestima i o svemu onome sto je ucio dok je bio sa njima i narodom koji ga je pratio slusajuci njegove govore.
Da je u ovom slucaju mislio i na deset zapovesti - potvrdjuju Isusove reci koje sam vec citirao, gde on upucuje slusaoce da se zivot vecni nalazi u drzanju deset zapovesti.
Ovo su ucili i Hristos i apostoli.
Puno se toga nalazi u Tori (Zakonu), i zato ne možeš miješati i Toru (Zakon) i Deset zapovijedi (Dekalog).
SVE sto nisu deset zapovesti koje su stavljene u kovceg zaveta u Svetinji nad Svetinjama - je deo obrednog zakona i dato je za vreme kao Tipoloski elementi koji pronalaze svoje ispunjenje u dolasku Mesije Isusa Hrista.
Za razliku od toga - deset zapovesti su vecne i nepromenjive za sva vremena i predstavljaju ustav Bozjeg carstva i na zemlji i na nebu i jedan od osnovnih uslova spasenja.
Tako je, zato se kršćani po primjeru apostola nedjeljom na Euharistiju okupljaju već dva tisućljeća.
Kako bi Bog bio grešnik!? Vi adventisti griješite. Odbacili ste ono što su činili apostoli u prvoj Crkvi, a uzeli ste ono što je Bog zapovjedio samo Židovima.
Ne po primeru apostola ( jer apostoli i prvi Hriscani su postovali Subotu, a citirao sam ranohriscanske istoricare koji to potvrdjuju ), vec po primeru Rimske crkve koja je ukinula biblijsku Subotu i na njeno mesto postavila pagansku nedelju - simbol Boga sunca Mitre, polovinom 2 veka nove ere, a zvanicno ustanovljena u crkvi ediktom cara Konstantina 300 godine nove ere.
Laodikeja, pa nije Pavao kršćanima odredio da "
razmišljaju o novcu i sticanju materijalne dobiti". Odredio im je da
izdvoje koliko mogu za one
koji su u potrebi. Ima li išta uzvišenije od toga da iz ljubavi učinimo za drugoga koliko možemo? Zar i čin ljubavi prema drugome subotom oskvrnjuje subotu. Prijatelju, ti si sto puta dublje zaglavio od onih farizeja.
Kao po starom.
Iskrivio si moje reci i pogresno ih predstavio kao da sam ja nesto rekao - i ako nisasm.
Ja znam sta sam napisao, a tvoje podmuklo iskrivljavanje je tebi na stetu, ja se od toga ogradjujem.
Što, biblijski redak Dj 20,7 ti je neozbiljan? Naravno, kad je nekome proročica Jelena ozbiljna, onda mu je sve u Bibliji neozbiljno.
Ne, nego ti si neozbiljan jer druge osudjujes da ponavljaju kao papagaj - a to ti upravo cinis ponavljajuci jedno pitanje po stotinu puta i ako je na njega odgovoreno.
Moj odgovor je glasio "da su se apostoli okupljali SVAKI DAN po kucama, a ti nisi jos uvek prilozio dokaze da su Hristos i apostoli ukinuli Subotu i postavili nedelju kao dan za pricest i slavljenje Hristovog vaskrsenja.
Točno, samo su okupljanja u prvi dan (nedjelju) bila brojnija i svečanija.
Mozda u odpaloj Rimskoj crkvi nakon polovine 2 veka, u prvoj apostolskoj crkvi to nije bio slucaj - jer su prvi Hriscani postovali Subotu.
Dakle, postaje kao i svaki drugi dan, jer su i svi drugi dani radi čovjeka.
Subota je stvorena radi coveka - to su Isusove reci.
Da Isus nije smatrao Subotu Svetom on ove reci ne bi izgovorio.
Pravi farizej. Subota se krši i kada se bježanjem
čovjekov život spašava. Vrijednijim Isus smatra život jednog vola, nego ti čovjekov život.
Izokrenuo si smisao.
Naravno da i Subotom treba spasiti zivot, ali Isus daje savet Hriscanima da se mole da bezanje njihovo pred progoniteljima ne bude u ovaj dan, jer je Subota sveto vreme odmora i proslavljanja tvorca, i to je Isus znao i zato je i dao ovaj savet, jer ako se Hriscani mole za ovo sa svescu o velicini i svetosti Subote - Bog je spreman radi ovakvog stava i odnosa prema Suboti da uslisi ovu molitvu i ucini da ne bude progonstvo u ovaj dan.
U ovome se pokazuje Bozji i Isusov odnos prema Suboti.