Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape,vidi ovako...
Hrišćani ostanu kao spašeni u milenijumu ali i Jevreji takođe i stiže subota da se ide pokloniti Bogu Jevreji odreda idu po zakonu kao što Isaija u 66 gl.reče a šta će hrišćani raditi kad tamo nema biskupa sa mitrom kojeg dana će oni odmarati?

Ima valjda tamo svetog Pavla. Pavao će ih uvesti i reći, "Ja sam im rekao da je subota sjena".

I onda Jevrejin pita Boga koji dan da odmara Rimski ili Božji i dolazi do pobune...ili je Isaijina 66 gl pogrešno proroštvo?

Ti bi u Počinak, a kada si moga Sina slavio, mogao bi mu Bog odgovoriti.

Zašto zaboravi reći da je Isus rekao kako trebaju moliti da subotom ne moraju bežati iz grada?

Znao je Isus, isti onakvi kakvi su njega "koštali glave", i ovim Židovima bi zabranili subotom bježati pa bi tako i njih mogli "koštati glave". Jednako kao što bi ih moglo "koštati glave" bježanje u vremenskim nepogodama. Zato ih Isus upozorava.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Židovima nitko, a kršćanima nije ni zapovjeđena. Subota je sjena, kaže sveti Pavao, jednako kao i svi ostali praznici koji su bili zapovjeđeni Židovima.

Ako im subota nije zapovedjena, zasto crkve ukljucujuci tu i katolicku(iz istorije to vidimo), dugo vremena nakon Hristove smrti drze subotu?
Vidis da nisu poslusali Pavla, jer on to nije ni rekao.
Ti se pravis da ne vidis.

Potpuno je pogrešno pa i besmisleno govoriti o zamjeni, jer su i forma i sadržaj onoga što je vezano uz ta dva dana različiti. Židovi su trebali subotom odmarati kako bi se sjećali da ih je Bog izbavio iz egipatskog ropstva. Kršćani su se nedjeljom počeli okupljati kako bi slavili Krista i zahvaljivali mu.

Tvoja crkva kaze da su ''zamenili'', lepo ti pise:

''Katolička crkva… [je] prenela svetost sa subote na nedelju." (The Convert's Catechism of Catholic Doctrin, 50, izdanje 1957) .

Dzabe ti izmisljas, kad tvoja crkva tvrdi drugacije..
Rekao sam ti, ako se ti ne slazes sa katekizmom sopstvene crkve idi pa reci njima..

Ne postoji odgovor za one koji preko očiju i uma imaju prijevjes gusto protkan Jeleninim besmislicama.

Ne znam zasto se svaka tema dotice te zene..
Ti nemas odgovor i ne umes da objasnis tipologiju, prosto zato sto tvoja crkva nema na svojim sajtovima nista o tome...
Ovo sto ti pises je zamlacivanje lakovernih...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako im subota nije zapovedjena, zasto crkve ukljucujuci tu i katolicku(iz istorije to vidimo), dugo vremena nakon Hristove smrti drze subotu?

Hoćeš reći "odmaraju subotom"? Ne odmaraju subotom, nego su i subotom imali Euharistiju, jednako kao ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom ili petkom.

Vidis da nisu poslusali Pavla, jer on to nije ni rekao.
Ti se pravis da ne vidis.

Vidiš da su ipak slušali svetog Pavla.

Tvoja crkva kaze da su ''zamenili'', lepo ti pise:

''Katolička crkva… [je] prenela svetost sa subote na nedelju." (The Convert's Catechism of Catholic Doctrin, 50, izdanje 1957) .

Dzabe ti izmisljas, kad tvoja crkva tvrdi drugacije..
Rekao sam ti, ako se ti ne slazes sa katekizmom sopstvene crkve idi pa reci njima..

Naravno da je katolička. Crkva je katolička (sveopća, jedna) od dana Pedesetnice, dakle od svog prvog dana.

Ne znam zasto se svaka tema dotice te zene..
Ti nemas odgovor i ne umes da objasnis tipologiju, prosto zato sto tvoja crkva nema na svojim sajtovima nista o tome...

Uz Bibliju i zdrav razum se traže odgovori, a ne na adventističkim sajtovima. Zato ti i ne razumiješ ono što piše u Bibliji, jer si prošao "klistiranje" kroz adventističke sajtove. A posve je jasno zašto se onda uvijek dotiče "te žene". Njezini spisi su upravo "katalizator klistiranja".

Ovo sto ti pises je zamlacivanje lakovernih...

A ovo što ti pišeš je pisanje "zamlaćenih".

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Hoćeš reći "odmaraju subotom"? Ne odmaraju subotom, nego su i subotom imali Euharistiju, jednako kao ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom ili petkom.

Ja sam vec dokazao DA SU ODMARALI SUBOTOM, zato sto su taj dan smatrali svetim..
Ne pravi se lud.

''Jer nama je zapovedjeno da svetkujemo SUBOTU isto kao i dan Gospodnji NEDELJU I DA NE RADIMO NIKAKAV POSAO NA TAJ DAN
[Cerularius,Letter I, to the Patriarch of Antioch, chap. 24, in Migne's Patrologia Graeca, Vol. CXX, cols. 777,778.]

Vidiš da su ipak slušali svetog Pavla.

Jel se ti ovde igras komicara? :)

Naravno da je katolička. Crkva je katolička (sveopća, jedna) od dana Pedesetnice, dakle od svog prvog dana.

Kakav ti je ovo odgovor?
Ja sam pitao zasto je tvoja crkva ''prenela svetost sa subote na nedelju''?
Nije li to zamena?

Uz Bibliju i zdrav razum se traže odgovori, a ne na adventističkim sajtovima. Zato ti i ne razumiješ ono što piše u Bibliji, jer si prošao "klistiranje" kroz adventističke sajtove. A posve je jasno zašto se onda uvijek dotiče "te žene". Njezini spisi su upravo "katalizator klistiranja".

Ko je trazio odgovore na adventistickim sajtovima?
Meni izvor nije bitan sve dok je tacan..
Ja sam rekao da na katolickom sajtu nema nista o tome, bio sam i tamo..

A ovo što ti pišeš je pisanje "zamlaćenih".

Zamlacen ja bio ili ne, ti nemas odgovore na prosta pitanja...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja sam vec dokazao DA SU ODMARALI SUBOTOM, zato sto su taj dan smatrali svetim..
Ne pravi se lud.

Ti dokazao? Ako si ti dokazao onda tako mora biti.

''Jer nama je zapovedjeno da svetkujemo SUBOTU isto kao i dan Gospodnji NEDELJU I DA NE RADIMO NIKAKAV POSAO NA TAJ DAN
[Cerularius,Letter I, to the Patriarch of Antioch, chap. 24, in Migne's Patrologia Graeca, Vol. CXX, cols. 777,778.]

Ovo je Cerularijev odgovor na primjedbe zašto ne poste subotom, a ne zašto odmaraju subotom.

Kakav ti je ovo odgovor?

Jedini mogući koji odgovara činjenicama.

Ja sam pitao zasto je tvoja crkva ''prenela svetost sa subote na nedelju''?
Nije li to zamena?

Zašto, to ćeš morati pitati apostole, jer meni ne vjeruješ. A je li zamjena? Ne, kako bi bila zamjena? Kako ćeš subotu zamijeniti nedjeljom kad subotu nisi ni imao.

Ko je trazio odgovore na adventistickim sajtovima?

A da nisi u Bibliji možda našao one "umotvorine" - sjenke uvedene nakon pada u hrijeh, posvećenje prije pojave grijeha, biblijska tipologija? Ako si ovakvo što našao u Bibliji, daj citiraj pa da i drugi ljudi nešto nauče. Ako nisi našao, reci onda gdje si našao.

Meni izvor nije bitan sve dok je tacan..

Kako ćeš točnost izvora mjeriti i dokazivati istim tim izvorom? :mig: Točnost adventističkog učenja provjeravaš češljajući adventističke apologetske sajtove!? :roll: To je isto kao da jednu vagu baždariš istom tom vagom. Naravno, onda je ta vaga do u desetu decimalu točna.

Ja sam rekao da na katolickom sajtu nema nista o tome, bio sam i tamo..

Nema na katoličkim sajtovima ništa ni o tome kako je Adam odmarao subotom. Ako tebe golicaju stvari kojih nema u Bibliji, ti samo ostani na adventističkim sajtovima, oni su prava riznica takvih besmislica.

Zamlacen ja bio ili ne, ti nemas odgovore na prosta pitanja...

Imam ja odgovore, nego tebi nisu dostupni. A ovo pak itekako ima veze s tim jesi li ti zamlaćen ili nisi.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postavio sam Stvarnoslapu ovo pitanje:

Marko1932 je napisao(la):
Slape, ne zelim da te mucim mnogim pitanjima zato cu ti postaviti samo jedno. Da li je ovo istina ili nije?

"Nedelju a ne subotu držimo zato što je Katolička crkva… prenela svetost sa subote na nedelju." (The Convert's Catechism of Catholic Doctrin, 50, izdanje 1957)

Evo sta je na tako vazno pitanje Slap odgovorio:

Da li je istina da je Katolicka crkva prenela Subotu u nedelju?

Ja sam već odgovorio na pitanje baš uz ovakav citat. Dakle, ako te baš interesira onda potrži moj odgovor.

Da li je ovo odgovor na tako vazno pitanje?

Posle svakog vaznog pitanja Slap obilazi okolo kao macak oko vruce kaze ili bezi glavom bezobzira.

Posto se ti nisi usudio da odgpovoris na to pitranje, evo ja cu to za tebe ucuniti:

Lideri tvoje Crkve, priznbaju da su ONI PROMENLONI SUBOTU U NEDELJE. To je potpuno jasno
ONI, a ne Bog, Hristos, niti apoistoli. Vidis Slape, da oni ni ne spominju apostole ni Bibliju.

Posto je tako, zasto ti mesecima na ovoj temi pred nas stavljas crvenu krpu, kao pred bikjovce, i pokusavas da nam dokazes da je Hristos, promenio Subotu, da su je promenili apostoli, i to stalno pokusavas da dokzes Biblijom kad tvoje vodje priznaju da su to one ucinile?

Pred celim forumom izjavio si DA SU NEDELJU ODREDILI APOSTOLI.
Meseciuma od tebe trazimo tu ODREDBU i jos nikad je nisi pronasao.
Ono sto od tebe traziumo ZAPOVESAT koju je dao Bog, Hristos ili apostroli u kojoj je jasno napisano da od tada... hriscani treba umesto subote da praznuju nedelju.
Dok nam to ne prilozis, hvala na dosadasnjoj magli ali ona nikome, cak ni tebi nije potrebna.

Sve najbolje

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Posto je tako, zasto ti mesecima na ovoj temi pred nas stavljas crvenu krpu, kao pred bikjovce, i pokusavas da nam dokazes da je Hristos, promenio Subotu, da su je promenili apostoli, i to stalno pokusavas da dokzes Biblijom kad tvoje vodje priznaju da su to one ucinile?

Vama adventistima ništa nije moguće dokazati Biblijom, baš zbog toga što vam je Jelena navukla crvenu krpu i preko očiju i preko uma.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Vama adventistima ništa nije moguće dokazati Biblijom, baš zbog toga što vam je Jelena navukla crvenu krpu i preko očiju i preko uma.

Naprotiv, nama adventistima je lako sve dokazati ako to jasno pise u Bibliji.
A ti i dalje nudi crvenu krpu, ako ce neki slepac da te poslusa, ali trba da znas da ljudi na ovom forumu nisu bikovi.

Gde ti je odgovor na ovu izjavu:

"Nedelju a ne subotu držimo zato što je Katolička crkva… prenela svetost sa subote na nedelju." (The Convert's Catechism of Catholic Doctrin, 50, izdanje 1957)

Akoi je tako, ti mora da to dobro znas onda reci nam cemu ono glumljenje da nam iz Bibolije "dokazujes":
"Pavao je NAREDIO da svako kod svoje kuce sakuplja darove za siromasne?" I to ti je "dokaz" za praznovanje nedelje. A ono "Mi smo svetost Subote preneli na nedelju" pokusao si da sakrijes, jer i sam znas da su to besmislice. Pravis smejuriju umesto argumenata kojim ces zaista makar pokusati da dokazes ono sto vrdius.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Naprotiv, nama adventistima je lako sve dokazati ako to jasno pise u Bibliji.

Vama adventistima je moguće dokazati i ako ništa ne piše u Bibliji. Na primjer, dobro vam stegnu onu "Jeleninu crvenu krpu" oko očiju, i dokažu vam da u Bibliji piše da je Adam odmarao subozom.

A ti i dalje nudi crvenu krpu, ako ce neki slepac da te poslusa, ali trba da znas da ljudi na ovom forumu nisu bikovi.

Tako je, šta će vama još jedna crvena krpa, kad vam je Jelena svoju navukla i u "mrtvi čvor" svezala.

Gde ti je odgovor na ovu izjavu:

Eno ga na nekoliko mjesta.

Akoi je tako, ti mora da to dobro znas onda reci nam cemu ono glumljenje da nam iz Bibolije "dokazujes":
"Pavao je NAREDIO da svako kod svoje kuce sakuplja darove za siromasne?" I to ti je "dokaz" za praznovanje nedelje.

A jeli sveti Pavao odredio kršćanima da "svakog prvog dana u tjednu ostavljaju novac na stranu za siromašne"? Zašto im je Pavao odredio da to čine svakog prvog dana u tjednu? Napravi bar malu rupicu u toj "jeleninoj krpi" i upitaj se sam.

A ono "Mi smo svetost Subote preneli na nedelju" pokusao si da sakrijes, jer i sam znas da su to besmislice.

Niti su u pitanju besmislice niti ja što skrivam, samo je to vama s crvenom krpom nedostupno.

Pravis smejuriju umesto argumenata kojim ces zaista makar pokusati da dokazes ono sto vrdius.

Kome dokazati, onima s krpom preko očiju i uma?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ti dokazao? Ako si ti dokazao onda tako mora biti.

Naravno da je tako, a to sto ti zatvaras oci pred dokazima, to je greh pred Bogom...

Ovo je Cerularijev odgovor na primjedbe zašto ne poste subotom, a ne zašto odmaraju subotom.

Kako mozes tako da lazes i da se pretvaras da ne razumes?

Kao prvo ovo nije Kerularijev odgovor Humbertu, nego pismo upuceno crkvi u Antiohiji , u kojem im on navodi ''razloge spora izmedju istocne i zapadne crkve''.

Drugo sam Humbert(katolicki kardinal) ih u raspravi ''osudjuje za svetkovanje subote'' recima:

ONI SVAKAKO SVETKUJU SUBOTU I VI JE SVETKUJETE; oni poste, i uvek prekidaju post u subotu.
Zato što VI SVETKUJETE SUBOTU s Zidovima I S NAMA DAN GOSPODNJI(nedelju) vi izgleda da takvim svetkovanjem imitirate SEKTU NAZARENA...''

[Humbert. adversus Calamnias graecorum, chap. 6, in migne s patrologia latina „ vol CXLII, sols 777-778]

Dakle, ne radi se jedino o ''postu'' nego ih on optuzuje za ''Svetkovanje subote''.

Zatim tu je i odgovor legata na dvoru u Lisabonu 1054. koji je rekao:

"Pošto se Bog posle savršenog stvaranja odmorio u sedmi dan, slavljenje toga dana je po Božjoj volji i pre će propasti i zemlja i nebo nego li reč zakona o tome danu. Mi ne slavimo subotu podržavajući Jevreje nego na osnovu naše poslušnosti prema Hristu i apostolima."

Iznosim ti istoriju.
Koga ti pokusavas da prevaris, tvrdnjom da nije rec o ''svetkovanju''.

Jedini mogući koji odgovara činjenicama.

Daleko si ti od cinjenica..
Zapravo znas ih ti dobro, ali ih skrivas...

Zašto, to ćeš morati pitati apostole, jer meni ne vjeruješ. A je li zamjena? Ne, kako bi bila zamjena? Kako ćeš subotu zamijeniti nedjeljom kad subotu nisi ni imao.

Slazem se sa tobom.
kako da zamenimo subotu nedeljom, kada jedna s drugom nemaju veze, i subotu nismo imali?
A kako je onda katolicka crkva mogla zameniti subotu na nedelju, evo sta rade:

Dakle itekako su oni svesni da smo subotu imali ranije, zato su je i zamenili..
E sad lepo otidji tvojim katolickim svestenicima pa ih upitaj o razlozima zamene...

A da nisi u Bibliji možda našao one "umotvorine" - sjenke uvedene nakon pada u hrijeh, posvećenje prije pojave grijeha, biblijska tipologija? Ako si ovakvo što našao u Bibliji, daj citiraj pa da i drugi ljudi nešto nauče. Ako nisi našao, reci onda gdje si našao.

Pa naravno da sam nasao u Bibliji, o ''senkama'' pise Apostol Pavle bas tamo u kolosanima 2:16, to stalno citiras:

''koje je sve bilo SEN, od onoga sto je trebalo da dodje i telo je Hristovo''

''Senka'' je slika buduce stvarnosti.
A te ''senke'' moraju biti uvedene nakon pada u greh, a ne pre toga, jer su ''telo Hristovo'' i na njega su ukazivale..
Ne moze pre toga.
Nadji mi neku senku da je uvedena pre pojave greha, pa dokazi tvrdnju da se mogu uvoditi pre toga?

Kako ćeš točnost izvora mjeriti i dokazivati istim tim izvorom? :mig: Točnost adventističkog učenja provjeravaš češljajući adventističke apologetske sajtove!? :roll: To je isto kao da jednu vagu baždariš istom tom vagom. Naravno, onda je ta vaga do u desetu decimalu točna.

Kao prvo, ja ''tacnost izvora ne merim istim tim izvorom'' nego uporedjujuci taj izvor sa drugim izvorima i proveravajuci da li su istorijski tacni.
Ispostavilo se da su svi tekstovi tacni, i ti ne mozes da poreknes da nisu.
Dakle, sve sto sam ja izneo je istorijski validno, i ti ih nisi porekao.
Koji god sajt da ima tacne informacije, ja cu ih postaviti..

I sta se smejes gore valjajuci se po podu...

Za razliku od tebe, ja koristim sve raspolozive informacije, na taj nacin vagajuci stvari, a ti se drzis ''katolickog sajta'' ''ko pijan polota''.
Kako i sam rece: drzis se ''stuba i uporista istine''(katolicke crkve).
Pa drzi se onda ''stuba'' taj ti je vec odavno klimav...

Nema na katoličkim sajtovima ništa ni o tome kako je Adam odmarao subotom. Ako tebe golicaju stvari kojih nema u Bibliji, ti samo ostani na adventističkim sajtovima, oni su prava riznica takvih besmislica.

A ti samo ostani na katolickim sajtovima, oni su prava riznica ''istinitih'' informacija.

Imam ja odgovore, nego tebi nisu dostupni. A ovo pak itekako ima veze s tim jesi li ti zamlaćen ili nisi.

A kome su dostupni tvoji odgovori?
Jel to samo grupi ''zamlacenih' clanova?

Poslednja izmena:
Natrag