Ti dokazao? Ako si ti dokazao onda tako mora biti.
Naravno da je tako, a to sto ti zatvaras oci pred dokazima, to je greh pred Bogom...
Ovo je Cerularijev odgovor na primjedbe zašto ne poste subotom, a ne zašto odmaraju subotom.
Kako mozes tako da lazes i da se pretvaras da ne razumes?
Kao prvo ovo nije Kerularijev odgovor Humbertu, nego pismo upuceno crkvi u Antiohiji , u kojem im on navodi ''razloge spora izmedju istocne i zapadne crkve''.
Drugo sam Humbert(katolicki kardinal) ih u raspravi ''osudjuje za svetkovanje subote'' recima:
ONI SVAKAKO SVETKUJU SUBOTU I VI JE SVETKUJETE; oni poste, i uvek prekidaju post u subotu.
Zato što VI SVETKUJETE SUBOTU s Zidovima I S NAMA DAN GOSPODNJI(nedelju) vi izgleda da takvim svetkovanjem imitirate SEKTU NAZARENA...''
[Humbert. adversus Calamnias graecorum, chap. 6, in migne s patrologia latina „ vol CXLII, sols 777-778]
Dakle, ne radi se jedino o ''postu'' nego ih on optuzuje za ''Svetkovanje subote''.
Zatim tu je i odgovor legata na dvoru u Lisabonu 1054. koji je rekao:
"
Pošto se Bog posle savršenog stvaranja odmorio u sedmi dan, slavljenje toga dana je po Božjoj volji i pre će propasti i zemlja i nebo nego li reč zakona o tome danu. Mi ne slavimo subotu podržavajući Jevreje nego na osnovu naše poslušnosti prema Hristu i apostolima."
Iznosim ti istoriju.
Koga ti pokusavas da prevaris, tvrdnjom da nije rec o ''svetkovanju''.
Jedini mogući koji odgovara činjenicama.
Daleko si ti od cinjenica..
Zapravo znas ih ti dobro, ali ih skrivas...
Zašto, to ćeš morati pitati apostole, jer meni ne vjeruješ. A je li zamjena? Ne, kako bi bila zamjena? Kako ćeš subotu zamijeniti nedjeljom kad subotu nisi ni imao.
Slazem se sa tobom.
kako da zamenimo subotu nedeljom, kada jedna s drugom nemaju veze, i subotu nismo imali?
A kako je onda katolicka crkva mogla zameniti subotu na nedelju, evo sta rade:
''Katolička crkva… [je] prenela svetost sa subote na nedelju."
(The Convert's Catechism of Catholic Doctrin, 50, izdanje 1957) .
Dakle itekako su oni svesni da smo subotu imali ranije, zato su je i zamenili..
E sad lepo otidji tvojim katolickim svestenicima pa ih upitaj o razlozima zamene...
A da nisi u Bibliji možda našao one "umotvorine" - sjenke uvedene nakon pada u hrijeh, posvećenje prije pojave grijeha, biblijska tipologija? Ako si ovakvo što našao u Bibliji, daj citiraj pa da i drugi ljudi nešto nauče. Ako nisi našao, reci onda gdje si našao.
Pa naravno da sam nasao u Bibliji, o ''senkama'' pise Apostol Pavle bas tamo u kolosanima 2:16, to stalno citiras:
''
koje je sve bilo SEN, od onoga sto je trebalo da dodje i telo je Hristovo''
''Senka'' je slika buduce stvarnosti.
A te ''senke'' moraju biti uvedene nakon pada u greh, a ne pre toga, jer su ''telo Hristovo'' i na njega su ukazivale..
Ne moze pre toga.
Nadji mi neku senku da je uvedena pre pojave greha, pa dokazi tvrdnju da se mogu uvoditi pre toga?
Kako ćeš
točnost izvora mjeriti i dokazivati
istim tim izvorom?
Točnost adventističkog učenja provjeravaš češljajući adventističke apologetske sajtove!?
To je isto kao da jednu vagu
baždariš istom tom vagom. Naravno, onda je ta vaga do u desetu decimalu točna.
Kao prvo, ja ''tacnost izvora ne merim istim tim izvorom'' nego uporedjujuci taj izvor sa drugim izvorima i proveravajuci da li su istorijski tacni.
Ispostavilo se da su svi tekstovi tacni, i ti ne mozes da poreknes da nisu.
Dakle, sve sto sam ja izneo je istorijski validno, i ti ih nisi porekao.
Koji god sajt da ima tacne informacije, ja cu ih postaviti..
I sta se smejes gore valjajuci se po podu...
Za razliku od tebe, ja koristim sve raspolozive informacije, na taj nacin vagajuci stvari, a ti se drzis ''katolickog sajta'' ''ko pijan polota''.
Kako i sam rece: drzis se ''stuba i uporista istine''(katolicke crkve).
Pa drzi se onda ''stuba'' taj ti je vec odavno klimav...
Nema na katoličkim sajtovima ništa ni o tome kako je Adam odmarao subotom. Ako tebe golicaju stvari kojih nema u Bibliji, ti samo ostani na adventističkim sajtovima, oni su prava riznica takvih besmislica.
A ti samo ostani na katolickim sajtovima, oni su prava riznica ''istinitih'' informacija.
Imam ja odgovore, nego tebi nisu dostupni. A ovo pak itekako ima veze s tim jesi li ti zamlaćen ili nisi.
A kome su dostupni tvoji odgovori?
Jel to samo grupi ''zamlacenih' clanova?