Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kako mozes tako da lazes i da se pretvaras da ne razumes?

Dakle, ne radi se jedino o ''postu'' nego ih on optuzuje za ''Svetkovanje subote''.

Ali ne za odmaranje subotom. Zašto bi to uopće povijest zabilježila kao spor oko posta subotom, da je riječ bila o ovome što ti insinuiraš. Pitaj malo pravoslavne.

Zatim tu je i odgovor legata na dvoru u Lisabonu 1054. koji je rekao:

"Pošto se Bog posle savršenog stvaranja odmorio u sedmi dan, slavljenje toga dana je po Božjoj volji i pre će propasti i zemlja i nebo nego li reč zakona o tome danu. Mi ne slavimo subotu podržavajući Jevreje nego na osnovu naše poslušnosti prema Hristu i apostolima."

Iznosim ti istoriju.
Koga ti pokusavas da prevaris, tvrdnjom da nije rec o ''svetkovanju''.

Nije riječ o odmaranju subotom kod kršćana.

A kako je onda katolicka crkva mogla zameniti subotu na nedelju, evo sta rade:

''Katolička crkva… [je] prenela svetost sa subote na nedelju." (The Convert's Catechism of Catholic Doctrin, 50, izdanje 1957) .

Dakle itekako su oni svesni da smo subotu imali ranije, zato su je i zamenili..
E sad lepo otidji tvojim katolickim svestenicima pa ih upitaj o razlozima zamene...

Tko to mi? Kako su to oni koji su postajali kršćani iz nežidovstva mogli imati subotu, kada je subota na Sinaju zapovjeđena samo Židovima?? Daj i ti napravi rupicu u toj crvenoj krpi.

Pa naravno da sam nasao u Bibliji, o ''senkama'' pise Apostol Pavle bas tamo u kolosanima 2:16, to stalno citiras:

''koje je sve bilo SEN, od onoga sto je trebalo da dodje i telo je Hristovo''

:roll::roll::roll: I što sveti Pavao u Kol 2,16 ubraja u sjenu?

A te ''senke'' moraju biti uvedene nakon pada u greh, a ne pre toga, jer su ''telo Hristovo'' i na njega su ukazivale.. Ne moze pre toga.

Piše li ovo u Bibliji ili na "onim sajtovima"?

Nadji mi neku senku da je uvedena pre pojave greha, pa dokazi tvrdnju da se mogu uvoditi pre toga?

Vidiš kuda te odvede kada ti mjerilo postanu besmislice sa "onih sajtova". I svetog Pavla praviš i proglašavaš lažovom. Pavao u Kol 2,16 jasno kaže da je i subota sjena, a ti kažeš, "To nije moguće". Ti nisi krenuo od Biblije i Pavla pa zaključio kako nešto ne štima sa onim što tvrde adventisti, nego si konstrukciju i tvrdnju adventista prihvatio kao ispravan kriterij, pa si zaključio kako nešto ne štima sa onim što piše sveti Pavao. Bolje i da je Pavao lažov, samo neka je proročica Jelena u pravu.

Kao prvo, ja ''tacnost izvora ne merim istim tim izvorom'' nego uporedjujuci taj izvor sa drugim izvorima i proveravajuci da li su istorijski tacni.
Ispostavilo se da su svi tekstovi tacni, i ti ne mozes da poreknes da nisu.
Dakle, sve sto sam ja izneo je istorijski validno, i ti ih nisi porekao.
Koji god sajt da ima tacne informacije, ja cu ih postaviti..

Vrati se pa ponovo pročitaj što si tvrdio i pisao. Napisao si kako si ti točnost o "biblijskoj tipologiji" provjeravao na adventističkim sajtovima. Slikovito, to je kao da staneš vagu i ona ti pokaže da si težak 1328 kg. Malo čudno, ali OK. Onda ti staneš još 14 puta na tu istu vagu, i ona svih 14 puta pokaže da si težak 1328 kg, pa ti onda zaključiš da si zaista težak 1328 kg.

I sta se smejes gore valjajuci se po podu...

Oprosti, ali i rođeni brat bi ti se smijao da vidi kako se 14 puta penješ na vagu.

Kako i sam rece: drzis se ''stuba i uporista istine''(katolicke crkve).

Pavao u Svetom Pismu piše da je Crkva stup i uporište istine.

A kome su dostupni tvoji odgovori?
Jel to samo grupi ''zamlacenih' clanova?

Strgni tu "Jeleninu krpu", možda i tebi budu dostupni.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne treba previše ni pameti ni logike, vrlo lako se provjeri tko tvrdi da je Adamu zapovjeđen subotni odmor i da Je Adam subotom odmarao. Dakle, tvrdi li to Sveto Pismo ili proročica Jelena? Možete tisuću puta pročitati Bibliju, i ni slovce nećete naći o tome da je Adamu zapovjeđen subotni odmor, kao što nećete naći ni slovce o tome da su Adam i Eva subotom odmarali. S druge strane, tu tvrdnju ćete naći u spisima proročice Jelene kao i u mnoštvu adventističke literature. Sve je jasno. Najprije se proročica narugala i Bogu i njegovu Pismu, a onda i svi adventisti, stajući na stranu svoje proročice, okrenuli Bogu leđa.
Daj malom djetetu da ti provjeri i pronađe Adama kako odmara subotom.

Ne, ti si okrenuo Bogu ledja i sramotis ga jer mu se ne predajes da te on sam osvedoci u istinu koja je tako jasno zapisana u bibliji, a ona upravo kaze "da je Bog u pocetku stvarao svet sest dana - a u sedmi dan Subotu pocinuo i taj dan posvetio i blagoslovio ga odvojivsi ga od ostalih dana za svetu upotrebu i na blagoslov coveku"

Reci da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan Subotu koja potom za Adama i njegove potomke nije imala nikakvu upotrebnu svrhu - je upravo ljudska logika i zakljucivanje onoga ko ne poznaje biblijski kontekst greha i pravde, jer biblija jasno upucuje da je greh "HAMATIJA ANOMIJA" prekrsaj jedne od deset Bozjih zapovesti, na cijem ispitu je Adam i pao, i zbog koga je Bog i kaznjavao prepotopni svet, a za verne Bozje ljude poput Avrama govori "da su drzali zapovesti i zakone"

Coveku koji je krenuo putem subjektivne samoobmane prihvatajuci svoja licna misljenja koja su mu milija od jasnih biblijskih istina - tesko je je da prihvati istinu onakvu kakva ona jeste.

Ne kažem ja da je to Isus rekao, to piše u Svetom Pismu. Evo: Mt 5,18: Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Vidiš da ja nisam ništa izmislio, već točno tako piše u Svetom Pismu.

Onda ti slobodno primeni ove Hristove reci, pocni da prinosis zrtve, da se obrezujes, da praznujes starozavetne praznike, jer smatras da je ovde Isus zapovedio da se drzi SVE ovo iz starog zaveta i da se drugi uce da ovo drze.

Ja postujem deset zapovesti i uskladjujem svoj zivot sa nacelima zapisanim u njemu tezeci za svakodnevnom zajednicom i potpunim posvecenjem u Gospodu Isusu.

Nemoj meni podmetati što ja "nesvjesno tvrdim". Ništa ja od ovoga ne tvrdim ni svjesno ni nesvjesno. I ovo nije moj problem, jer mene kao kršćanina ne obvezuje ništa iz Zakona. Problem imate vi adventisti koji nakon ovih Isusovih riječi proglašavate nevažećim 99.664 % Zakona. Objašnjavajte vi Bogu odakle vam vlast da ovako kasapite i kljaštrite njegov Zakon.

Ova tvoja opaska je proistekla iz tvog nepoznavanja pojma zakona u bibliji, kao i tipologije starozavetnih elemenata ispunjenih u novom zavetu.

Odgovor sam vec dao.

Zakon se deli na:

1. deset zapovesti koje je Bog napisao svojim prstom na dve kamene ploce koje su bile stavljene u kovceg zaveta u drugi odeljak Svetinje - takozvanu Svetinju nad Svetinjama, u koju niko od ljudi nije smeo da pristupi osim prvosvestenik jednom godisnje na praznik Jom kipur, sto pokazuje njegovu vecnu vaznost i svetost.

2. Obredni zakon koji je Mojsije napisao u knjigu obrednih zakona a koji je sadrzavao obredna pravila o prinosenju zrtava, obrednim ritualima i praznicima, gradjanskim pravilima i propisima, i zdravstvenim pravilima, koji je bio TIPOS ili predslika, odnosno - dat je za jedno vreme dok se ne pojavi onaj koji treba da dodje, a to je Hristos u kome ce ovaj obredni zakon pronaci svoje ispunjenje.

U kontekstu Biblije Zakon je Zakon. Dakle, hebrejski Tora ili grčki Pentetauh. To je dakle sve ono što se nalazi u prvih pet knjiga Biblije (Petoknjižje).

Tacno, u opstem smislu "TORA" je naziv za pet knjiga Mojsijevih, ali je naziv za ovaj set od pet pocetnih biblijskih knjiga uzet od deset zapovesti - koje su Jevreji smatrali najsvetijim.

Dakle, u tom smislu moze se reci da su "Tora" ili zakn - deset zapovesti, i ovim pet knjiga Mojsijevih je dat naziv po deset zapovesti.

Niti je Isus kontradiktoran niti je Biblija kontradiktorna, nego vi adventisti uopće ne razumijete ono što u Bibliji piše.

Meni bi bilo drago ako ti razumes, ali se molim Bogu da ta tvoja subjektivna samouverenost ne bude vecno prepreka ili zid koji te odvaja od istine koja se nalazi u Bogu i njegovoj reci.

A gdje je to uopće i spomenuta sintagma "Deset zapovijedi"?

U kontekstu drugih tekstova.

Ne izmišljaj. Još ni jednom nisi citirao gdje je Isus spomenuo zapovijed o suboti, kao što je spomenuo, "ne ubij", "ne ukradi" ... .

Vec sam odgovorio.
Biblija jasno napominje da je prekrsaj i jedne zapovesti pred Bogom greh, i ako ko prekrsi i jednu zapovest od dest - on postaje prestupnik zakona, jer ne moze da drzi devet - vec svih deset.

"Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,
Jer Onaj koji je rekao: Ne čini preljube, rekao je i: Ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona" ( Jakovu poslanica 2. 10 - 11 )

U ovom tekstu je jasno da apostol Pavle govori iskljucivo o deset zapovesti jer citira neke od zapovesti.

Opet izmišljaš. Bog je rekao, "Nikakva posla nemoj raditi", nisu to izmislili farizeji.

Nema govora o mom izmisljanju.

Bog jeste rekao "nikakva posla nemoj raditi" ali nije rekao za mnoge stvari koje su Jevreji dodali kao pravila koja se navodno ne smeju raditi Subotom.

Recimo - da se ne sme jesti jaje koje bi kokoska snela u Subotu, ili da se u Subotu ne sme piti voda iz tekuce cesme jer i voda navodno radi Subotom, paliti vatra, itd..itd.

Jevreji su tako osudjivali Isusa i njegove ucenike za nesto sto su cinili a nije bilo deo onoga sto je Bog propisao u pogledu Subote, vec su bila njihova licna pravila sta treba a sta ne treba raditi Subotom.

Nebitno je što ja smatram. Po Bibliji je Zakon (Tora) sve ono što spada u prvih pet knjiga Biblije. Prema tome Isus govori o Zakonu, a ne o Deset zapovijedi (Dekalogu). Dekalog u Svetom Pismu nikada nije nazvan Zakon (Tora).

Vec sam odgovorio.
Asocijacija dolazi od deset zapovesti.

Opet izmišljaš. Navedi mi Isusove riječ gdje je Isus upotrijebio sintagmu "deset zapovijedi", u bilo kakvom kontekstu.

Ali je citirao te zapovesti i zapovedao da se srze i da ni jedna zapovest nece nestati do kraja istorije sveta i da Hriscani u novozavetnom periodu treba druge da nauce da ih drze.

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Zastani sada ovde i razmisli malo, ako kojim slucajem prihvatimo tvoju teoriju da Isus ovde govori o starozavetnom obrednom zakonu sa svim obrednim pravilima - prinosenju zrtava, obrezanju, praznovanju praznika..itd, onda bi u tom slucaju ovo znacilo - da Isus ovim tekstom zapoveda da Hriscani treba druge da izvrsavaju i druge uce da prinose zrtve, da se obrezuju, da praznuju starozavetne praznike..itd.

Dakle, jasno je da Isus u ovom tekstu govori o deset zapovesti - i zapoveda da Hriscani trebaju da izvrsavaju i drze ove zapovesti i da druge uce da ih drze i izvrsavaju, jer tekst jasno kaze "а ко изврши и научи"

Nadam se da ces sada uvideti svoju pogresku.

Idemo provjeriti:

Lev 23,1-: Jahve reče Mojsiju: "Kaži Izraelcima i reci im: Blagdani Jahvini koje imate sazivati jesu sveti zborovi. Ovo su moji blagdani: Šest dana neka se posao obavlja, a sedmi je dan subota - dan potpunog odmora, dan svetoga zbora, kad ne smijete raditi nikakva posla. .... A ovo su blagdani Jahvini - sveti zborovi - koje imate proglasiti u njihovo određeno vrijeme: U prvom mjesecu četrnaestoga dana u suton jest Pasha u čast Jahvi; ..... To je trajan zakon za vaše naraštaje gdje god vi boravili.' .... Onda na dan po sedmoj suboti, na Pedesetnicu, prinesite Jahvi novu žrtvu. .... To je trajan zakon za vaše naraštaje gdje god vi boravili. .... Govori Izraelcima i reci: 'Sedmoga mjeseca, prvoga dana u mjesecu, neka vam je potpun odmor, proglašen glasom trube, sveti zbor. ... Reče Jahve Mojsiju: Povrh toga, u deseti dan toga sedmog mjeseca pada Dan pomirenja. ..... Nikakva posla nemojte raditi. To je trajan zakon za vaše naraštaje gdje god vi boravili. ..... Jahve reče Mojsiju: "Reci Izraelcima: 'Od petnaestoga dana toga sedmog mjeseca neka se sedam dana drži Blagdan sjenica u čast Jahvi. ..... Neka je to trajan zakon za vaše naraštaje. .... I tako Mojsije objavi Izraelcima Jahvine blagdane.

Evo!? Gdje ovo gore citirano spada prema vašoj adventističkoj podjeli Biblije (adventističkom kasapljenju biblije)? Po onome što ti reče, reklo bi se da je ovo "nevječni i promjenjivi dio Zakona", ne spada u Deset zapovijedi. A Bog gore spominje i sedmi dan subotu? Što onda s njom? A što tek sa ovim Božjim riječima - "To je trajan zakon za vaše naraštaje"? Bog kaže Izraelcima da je to trajan zakon, a vi adventisti se drznuli proturiječiti Bogu i mijenjati ono što je Bog rekao. Bog kaže, to je trajan zakon, a eno ti reče da to više ne vrijedi jer ne spada u Deset zapovijedi. Od kuda vam ovlasti da ovako kasapite Zakon koji je Bog dao? Činite li to po autoritetu proročice?

Ovaj komentar je proistekao iz tvog nepoznavanja biblijskog konteksta koji govori o zavetu i uslovima pod kojima se zavet cini, kao i uslovnim prorocanstvima.

Odgovor je taj - da je Bog neke stvari u bibliji izgovorio kao uslovne, odnosno - da je nesto moglo biti tako da je Izrailj ispunio uslove zaveta koji je Bog ucinio sa ovim narodom.

U tom slucaju - Bog bi ovaj narod blagoslovio i zaista bi tako bilo kako je Bog i rekao, ovaj narod bi bio podignut vise svih naroda i VECNO izvrsavao sve navedene tacke sadrzane u zavetu koji je Bog sklopio sa ovim narodom.

Ali posto ovaj narod nije ispunio uslove - Bog je raskinuo zavet sa ovim narodom, i ono sto je izrekao u smislu VECNO - predstavlja USLOVNU vecnost.

Za razliku od toga - deset zapovesti su vecne u pravom smislu te reci jer predstavljaju Bozanski ustav vladanja i ponasanja u Bozjem carstvu.

Ništa ja nisam iskrivio. Sam si napisao da bi odvajanje novca za siromašne bilo "razmišljanje o novcu i sticanju materijalne dobiti", pa bi to oskvrnulo subotu.

Tako je ali ne u potpunom smislu jer ja nisam SAMO TO napisao, vec da je apostol Pavle upravo zapovedio da se NAKON SUBOTE koja predstavlja sveto vreme odmora i slavljenja tvorca - odvoji novac za siromasne, jer je to pocetak prvog radnog dana i prvi posao koji Hriscani treba da urade je taj - da odvoje novac za siromasne, ali i iz razloga da se razmisljanjem o novcu i materijalnim dobrima u Subotu - ne bi poremetio Subotni mir.

Kazem, kada se potpuno predas Gospodu i dopustis mu da on deluje u tvom zivotu - mozda ces shvatiti pojam svetosti u onom pravom duhovnom smislu.

Pa apostoli su to činili, okupljali se s kršćanima na Euharistiju nedjeljom. Zašto vi adventisti ne slijedite primjer apostola. Zašto vi adventisti ne skupljate prilog za siromašne svake nedjelje kako je to sveti Pavao odredio prvim kršćanima?

To misljenje si primio u Rimokatolickoj crkvi.

Biblijski i istorijski kontekst govori da su se apostoli okupljali SVAKI DAN i lomili hleb, i da su prvi Hriscani postovali Subotu a ne nedelju.

Sto se tice skupljanja priloga, ovo je licna stvar svakog coveka i on treba da cini po savesti onako kako mu Gospod svedoci.
Licno smatram da nije greh ostavljati i u druge dane u skladu sa okolnostima.

Dakle, kao što je i svaki drugi dan stvoren radi čovjeka.

Ovo je tvoja rec a ne biblijska.

Biblija jasno kaze da je SUBOTA stvorena radu coveka, odnosno na blagoslov coveku - ovo je izgovorio sam Gospod Isus koji je sam Subotu smatrao svetom, jer da nije on ovako nesto i ne bi izgovorio.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ali ne za odmaranje subotom. Zašto bi to uopće povijest zabilježila kao spor oko posta subotom, da je riječ bila o ovome što ti insinuiraš. Pitaj malo pravoslavne.

Nije riječ o odmaranju subotom kod kršćana.

Tko to mi? Kako su to oni koji su postajali kršćani iz nežidovstva mogli imati subotu, kada je subota na Sinaju zapovjeđena samo Židovima?? Daj i ti napravi rupicu u toj crvenoj krpi.

:roll::roll::roll: I što sveti Pavao u Kol 2,16 ubraja u sjenu?

Piše li ovo u Bibliji ili na "onim sajtovima"?

Vidiš kuda te odvede kada ti mjerilo postanu besmislice sa "onih sajtova". I svetog Pavla praviš i proglašavaš lažovom. Pavao u Kol 2,16 jasno kaže da je i subota sjena, a ti kažeš, "To nije moguće". Ti nisi krenuo od Biblije i Pavla pa zaključio kako nešto ne štima sa onim što tvrde adventisti, nego si konstrukciju i tvrdnju adventista prihvatio kao ispravan kriterij, pa si zaključio kako nešto ne štima sa onim što piše sveti Pavao. Bolje i da je Pavao lažov, samo neka je proročica Jelena u pravu.

Vrati se pa ponovo pročitaj što si tvrdio i pisao. Napisao si kako si ti točnost o "biblijskoj tipologiji" provjeravao na adventističkim sajtovima. Slikovito, to je kao da staneš vagu i ona ti pokaže da si težak 1328 kg. Malo čudno, ali OK. Onda ti staneš još 14 puta na tu istu vagu, i ona svih 14 puta pokaže da si težak 1328 kg, pa ti onda zaključiš da si zaista težak 1328 kg.

Oprosti, ali i rođeni brat bi ti se smijao da vidi kako se 14 puta penješ na vagu.

Pavao u Svetom Pismu piše da je Crkva stup i uporište istine.

Strgni tu "Jeleninu krpu", možda i tebi budu dostupni.

Slap je dokazao, da se smije. Tako on i shvata Božji zakon.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, ti si okrenuo Bogu ledja i sramotis ga jer mu se ne predajes da te on sam osvedoci u istinu koja je tako jasno zapisana u bibliji, a ona upravo kaze "da je Bog u pocetku stvarao svet sest dana - a u sedmi dan Subotu pocinuo i taj dan posvetio i blagoslovio ga odvojivsi ga od ostalih dana za svetu upotrebu i na blagoslov coveku"

I, saznajemo u Bibliji, subotni odmor Bog je zapovijedio prvi i jedini put Izraelcima na Sinaju.

Reci da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan Subotu koja potom za Adama i njegove potomke nije imala nikakvu upotrebnu svrhu - je upravo ljudska logika i zakljucivanje onoga ko ne poznaje biblijski kontekst greha i pravde,

Naravno, tko bi to mogao znati što je "biblijski kontekst grijeha i pravde" osim tebe i adventista?

jer biblija jasno upucuje da je greh "HAMATIJA ANOMIJA" prekrsaj jedne od deset Bozjih zapovesti, na cijem ispitu je Adam i pao, i zbog koga je Bog i kaznjavao prepotopni svet, a za verne Bozje ljude poput Avrama govori "da su drzali zapovesti i zakone"

Nema Dekaloga prije Sinaja. To se može naći samo u snoviđenjima i Jeleninim spisima.

Onda ti slobodno primeni ove Hristove reci, pocni da prinosis zrtve, da se obrezujes, da praznujes starozavetne praznike, jer smatras da je ovde Isus zapovedio da se drzi SVE ovo iz starog zaveta i da se drugi uce da ovo drze.

Jesi li ti i gluh i slijep. Ja tvrdim da mene kao kršćanina ne obvezuje Zakon niti bilo koja zapovijed iz Zakona. Ti i vi adventisti zastupate podložnost Zakonu, pa se onda vi obrezujte, prinosite žrtve, i svetkujte sve blagdane iz Zakona.

Ja postujem deset zapovesti i uskladjujem svoj zivot sa nacelima zapisanim u njemu tezeci za svakodnevnom zajednicom i potpunim posvecenjem u Gospodu Isusu.

A tko te je naučio da iz Zakona vrijedi samo Deset Zapovijedi. Gdje si to pročitao u Bibliji? Citirao sam ti tekst iz 23. poglavlja Levitskog zakona, i nisi mi odgovorio jeli ono vrijedi ili ne vrijedi. Po tebi ne vrijedi, kažeš vrijedi samo Dekalog, a Bog tamo lijepo i jasno kaže: "Ovo je trajan zakon za vas". Tko si ti i tko ste vi adventisti da kažete kako ne vrijedi ono za što je Bog rekao da je "trajan zakon". I ne samo ovo, vi adventisti ste 99.664 % Zakona proglasili nevažećim. Zar samo po autoritetu proročice?

Zakon se deli na:

1. deset zapovesti ....

2. Obredni zakon ....

U Bibliji mi pronađi i pokaži ovu podjelu, pusti Jelenina snoviđenja.

Tacno, u opstem smislu "TORA" je naziv za pet knjiga Mojsijevih, ali je naziv za ovaj set od pet pocetnih biblijskih knjiga uzet od deset zapovesti - koje su Jevreji smatrali najsvetijim.

Dakle, u tom smislu moze se reci da su "Tora" ili zakn - deset zapovesti, i ovim pet knjiga Mojsijevih je dat naziv po deset zapovesti.

Izmišljaš, zašto izmišljaš? Evo što je Tora Židovima:

Pisana Tora je prvi i najvažniji pisani izvor židovske literature. Sva kasnija književnost oslanja se na pisanu Toru. Sve što je napisano u Tori, njezini odsječci, riječi, slova i znakovi najpoznatiji su i najautoritativniji izvor židovske literature, a osobito literature židovskog prava. Sve proročke knjige i Spisi, te usmena Tora, oslanjaju se na nju. Pisana Tora ili Mojsijeva Tora ( תורת משה ) poznata je i kao Petoknjižje. Ona ima najvišu svetost u hijerarhiji svetih spisa.

Kao izvor židovskih vjerskih propisa, pisana i usmena Tora dane su Mojsiju na Sinaju. To je vjersko načelo, jer kasniji proroci nisu imali ovlasti na području židovskog prava. Tora je Mojsiju dana u cijelosti i ne smije joj se ništa dodati ili od nje oduzeti.
(Rabin Kotel Da-Don, Židovstvo)

Evo što je Tora Židovima, kada se već pozivaš na to. Tora je cjelina, kojoj se ne smije niti dodavati niti oduzimati. A ti i adventisti se istovremeno i pozivate na Toru i kažete da 99.664 % Tore ne vrijedi. Lako što se vi ne slažete sa rabinom Da-Donom koji kaže da se Tori (Zakonu) ne smije ništa dodati niti oduzeti, nego vi najdrskije nasrćete na Isusove riječi da "ni slovce iz Zakona (Tore) neće nestati". I samo zato da obranite nebuloze svoje proročice.

Meni bi bilo drago ako ti razumes, ali se molim Bogu da ta tvoja subjektivna samouverenost ne bude vecno prepreka ili zid koji te odvaja od istine koja se nalazi u Bogu i njegovoj reci.

Onda konačno počni čitati Božju riječ, baci Jelenine knjige.

Nema govora o mom izmisljanju.

Bog jeste rekao "nikakva posla nemoj raditi" ali nije rekao za mnoge stvari koje su Jevreji dodali kao pravila koja se navodno ne smeju raditi Subotom.

Recimo - da se ne sme jesti jaje koje bi kokoska snela u Subotu, ili da se u Subotu ne sme piti voda iz tekuce cesme jer i voda navodno radi Subotom, paliti vatra, itd..itd.

Jevreji su tako osudjivali Isusa i njegove ucenike za nesto sto su cinili a nije bilo deo onoga sto je Bog propisao u pogledu Subote, vec su bila njihova licna pravila sta treba a sta ne treba raditi Subotom.

Ima ovdje bizarnih i smiješnih stvari, ali ovi Židovi ipak tebi nisu ni do gležnja. Objašnjavajući zašto Pavao piše kršćanima da skupljaju novac svakog prvog dana u tjednu, ti prekjučer napisa ovo:

Upravo zato što je to prvi posao koji Hrišćani treba da obave posle završetka Subote - recimo uveče kada se završi Subota, a potom nastavljaju sa svim drugim poslovima.
Subota ne služi da čovek razmišlja o novcu i sticanju materijalne dobiti, Subotom čovek ostavlja takve misli i posvećuje se razmišljanju Bogu.
Zato je Pavle napomenuo da se odmah nakon Subote, ostavi novac sa strane za siromašne, da ne bi došlo do zaborava u toku sedmice zbog obaveza i poslova.

Rekoh, smiješno je ono sa jejem koje je kokoš snijela u subotu, ali ovo, da bi skupljanje novca subotom za siromašne oskvrnulo subotu, je i smiješno i jadno, zapravo strašno. Žestina kojom su Židovi napadali Isusa zbog onoga što je radio subotom je sitnica, dječja igra, u odnosu na ono što bi mu vi adventisti napravili da vas je bilo u Isusovo vrijeme. Vi biste ga naglavačke razapeli.

Vec sam odgovorio.
Asocijacija dolazi od deset zapovesti.

Ne, Zakon (Tora) nije ni po asocijaciji ni po imenu Deset zapovijedi. Uostalom, točno ti i u hebrejskoj Bibliji piše - "Deset riječi", zato i je na grčki prevedeno sa "Dekalog".

Ali je citirao te zapovesti i zapovedao da se srze i da ni jedna zapovest nece nestati do kraja istorije sveta i da Hriscani u novozavetnom periodu treba druge da nauce da ih drze.

Nije Isus rekao da ništa neće nestati iz Dekaloga. Isus je rekao da ništa neće nestati iz Zakona (Tore).

Zastani sada ovde i razmisli malo, ako kojim slucajem prihvatimo tvoju teoriju da Isus ovde govori o starozavetnom obrednom zakonu sa svim obrednim pravilima - prinosenju zrtava, obrezanju, praznovanju praznika..itd, onda bi u tom slucaju ovo znacilo - da Isus ovim tekstom zapoveda da Hriscani treba druge da izvrsavaju i druge uce da prinose zrtve, da se obrezuju, da praznuju starozavetne praznike..itd.

Ja sam davno "zastao i razmislio". Zakon ostaje cjelovit (ni slovce iz Zakona neće nestati), ali nas kršćane ne obvezuje ni jedna zapovijed iz Zakona. Zato kršćani nemaju ništa ni sa obrezanjem, ni sa prinošenjem žrtava, ni sa svetkovanjem blagdana, ni sa subotom.

Ali vi adventisti stojite posve drugačije. Vi tvrdite da Zakon obvezuje i vas i tvrdite da obvezuje kršćane. Pustimo sada kršćane, ne brinite se vi za njih, pogledajmo kako stojite vi adventisti. Ako vas Zakon obvezuje, a Zakon ne smijete "kasapiti", jer Isus reče kako ni slovce iz Zakona neće nestati a i onaj rabin kaže da se Zakonu ne smije ni oduzimati ni dodavati, onda vas obvezuje cjelovit Zakon. Baš onako kako je i Pavao upozoravao one koji su se pozivali na Zakon ili na bilo koji dio Zakona. Dakle, ostaje vama adventistima podložiti se cjelovitom Zakonu. Prema tome, obrezujte se, prinosite žrtve, svetkujte blagdane, mlađake i subote.

Dakle, jasno je da Isus u ovom tekstu govori o deset zapovesti - i zapoveda da Hriscani trebaju da izvrsavaju i drze ove zapovesti i da druge uce da ih drze i izvrsavaju, jer tekst jasno kaze "а ко изврши и научи"

Onda je Matej evanđelist idiot. Isus rekao "Deset riječi" (δεκα λογους - Dekalog), a Matej zapisao Zakon (νομος). Misliš li ti zaista da je Matej krivotvorio Isusove riječi? A da ipak provjeriš proročicu, možda je ona krivotvoritelj a ne Matej.

Tako je ali ne u potpunom smislu jer ja nisam SAMO TO napisao, vec da je apostol Pavle upravo zapovedio da se NAKON SUBOTE koja predstavlja sveto vreme odmora i slavljenja tvorca - odvoji novac za siromasne, jer je to pocetak prvog radnog dana i prvi posao koji Hriscani treba da urade je taj - da odvoje novac za siromasne,

Ne bi li briga iskazana za one koji su u potrebi, pa onda i skupljanje pomoći za njih, bilo Bogu najugodniji prinos koji bi ljudi učinili slaveći ga u "sveto vrijeme"? A vidi što Izaija piše:

Iz 1,13-17: Prestanite mi nositi ništavne prinose, kad mi omrznu. Mlađaka, subote i sazive - ne podnosim zborovanja i opačine. Mlađake i svetkovine vaše iz sve duše mrzim - teški su mi, podnijet' ih ne mogu! Kad na molitvu ruke širite, je od vas oči odvraćam. Molitve samo množite, ja vas ne slušam. Ruke su vam u krvi ogrezle, operite se, očistite. Uklonite mi s očiju djela opaka, prestanite zlo činiti! Učite se dobrim djelima: pravdi težite, ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite."

Prepoznaješ li i sebi upućene ove riječi? I ti kažeš da bi skupljanje pomoći subotom oskvrnulo subotu? Je li ono čovjek radi subote, ili je subota radi čovjeka? Nevjerojatno je dokle seže licemjerje u koje je proročica zarobila adventiste.

ali i iz razloga da se razmisljanjem o novcu i materijalnim dobrima u Subotu - ne bi poremetio Subotni mir.

Nije im Pavao odredio da "razmišljaju o novcu i materijalnim dobrima", nego im je odredio da prikupljaju pomoć siromašnima. Zar ti ne razlikuješ ove dvije stvari. Kao što je Židovima rekao da "mrzi subote njihove", Bog bi i kršćanima rekao da "mrzi njihove dane Gospodnje" ako ne vide "ugnjetene i sirote". Zato sveti Pavao određuje kršćanima da "svakog prvog dana u tjednu", kada se okupljaju slaviti Krista, koliko tko uzmogne odvoji za "ugnjetene i sirote".

Sto se tice skupljanja priloga, ovo je licna stvar svakog coveka i on treba da cini po savesti onako kako mu Gospod svedoci.
Licno smatram da nije greh ostavljati i u druge dane u skladu sa okolnostima.

Naravno, briga tebe što je sveti Pavao odredio. Proročica je odredila drugačije, a "proročica je zakon".

Ovo je tvoja rec a ne biblijska.

Biblija jasno kaze da je SUBOTA stvorena radu coveka, odnosno na blagoslov coveku - ovo je izgovorio sam Gospod Isus koji je sam Subotu smatrao svetom, jer da nije on ovako nesto i ne bi izgovorio.

Jeli? A drugi dani? Jesu li drugi dani radi čovjeka, ili je čovjek radi njih? Šta kaže Biblija? Pardon, šta kaže proročica?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I, saznajemo u Bibliji, subotni odmor Bog je zapovijedio prvi i jedini put Izraelcima na Sinaju.

Greska.
Kao sto smo videli - Subotu je Bog uspostavio u raju, blagoslovio je i posvetio za coveka.
Covek je u prepotopnom periodu ziveo znatno duze, i po 900 godina, tako da se istina o Bogu prenosila usmenim utem.
Tek na Sinaju zakon je dat u pisanom obliku.

Naravno, tko bi to mogao znati što je "biblijski kontekst grijeha i pravde" osim tebe i adventista?

Onaj ko poznaje celinu i moli se Bogu da mu u proucavanju daje Bozansko prosvetljenje da razume istinu.

Nema Dekaloga prije Sinaja. To se može naći samo u snoviđenjima i Jeleninim spisima.

Onda Bog gresi kada je izjavio da je Avram odrzao zapovesti i zakone Bozje.

Jesi li ti i gluh i slijep. Ja tvrdim da mene kao kršćanina ne obvezuje Zakon niti bilo koja zapovijed iz Zakona. Ti i vi adventisti zastupate podložnost Zakonu, pa se onda vi obrezujte, prinosite žrtve, i svetkujte sve blagdane iz Zakona.

Onda si kontradiktoran, jer Isus zapoveda "da Hriscani drze zapovesti i da uce druge da ih drze" a ti kazes da Isus u tom tekstu govori o celom starom zavetu, sto znaci da Isus zapoveda da Hriscani ispunjavaju ceo starozavetni zakon.

Dakle, ti trebas da prinosis zrtve, da se obrezujes, praznujes praznike - jer Isus po tebi to zapoveda.

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из
закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко
изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Dakle, ovde se iskljucivo radi o deset zapovesti, Isus zapoveda da ga Hriscani drze i da uce druge da ih drze.

A tko te je naučio da iz Zakona vrijedi samo Deset Zapovijedi. Gdje si to pročitao u Bibliji? Citirao sam ti tekst iz 23. poglavlja Levitskog zakona, i nisi mi odgovorio jeli ono vrijedi ili ne vrijedi. Po tebi ne vrijedi, kažeš vrijedi samo Dekalog, a Bog tamo lijepo i jasno kaže: "Ovo je trajan zakon za vas". Tko si ti i tko ste vi adventisti da kažete kako ne vrijedi ono za što je Bog rekao da je "trajan zakon". I ne samo ovo, vi adventisti ste 99.664 % Zakona proglasili nevažećim. Zar samo po autoritetu proročice?

Ne, nego zato sto je obredni zakon TIPOLOSKOG karaktera koji je pronasao ispunjenje u Hristu.

Deset zapovesti nisu TIPOLOSKOG karaktera, vec je to Bozji ustav ponasanja u Bozjem carstvu.
Sve ostalo je navedeno u mom prethodnom odgovoru koji glasi:

Ovaj komentar je proistekao iz tvog nepoznavanja biblijskog konteksta koji govori o zavetu i uslovima pod kojima se zavet cini, kao i uslovnim prorocanstvima.

Odgovor je taj - da je Bog neke stvari u bibliji izgovorio kao uslovne, odnosno - da je nesto moglo biti tako da je Izrailj ispunio uslove zaveta koji je Bog ucinio sa ovim narodom.

U tom slucaju - Bog bi ovaj narod blagoslovio i zaista bi tako bilo kako je Bog i rekao, ovaj narod bi bio podignut vise svih naroda i VECNO izvrsavao sve navedene tacke sadrzane u zavetu koji je Bog sklopio sa ovim narodom.

Ali posto ovaj narod nije ispunio uslove - Bog je raskinuo zavet sa ovim narodom, i ono sto je izrekao u smislu VECNO - predstavlja USLOVNU vecnost.

Za razliku od toga - deset zapovesti su vecne u pravom smislu te reci jer predstavljaju Bozanski ustav vladanja i ponasanja u Bozjem carstvu.

U Bibliji mi pronađi i pokaži ovu podjelu, pusti Jelenina snoviđenja.

U starom zavetu postoji vise vrsta zakona u samom obrednom zakonu:

- zakon o prinesenju zrtava.
- praznicni zakoni.
- ydravstveni zakoni.
- gradjanski zakoni.

Bog prilikom uspostavljanja svakog od ovih zakona napominje: "A OVO SU ZAKONI.."

Znaci, u samom obrednom zakonu ima vise zakona ili zakonskih odredbi.

Izmišljaš, zašto izmišljaš? Evo što je Tora Židovima:

Pisana Tora je prvi i najvažniji pisani izvor židovske literature. Sva kasnija književnost oslanja se na pisanu Toru. Sve što je napisano u Tori, njezini odsječci, riječi, slova i znakovi najpoznatiji su i najautoritativniji izvor židovske literature, a osobito literature židovskog prava. Sve proročke knjige i Spisi, te usmena Tora, oslanjaju se na nju. Pisana Tora ili Mojsijeva Tora ( תורת משה ) poznata je i kao Petoknjižje. Ona ima najvišu svetost u hijerarhiji svetih spisa.

Kao izvor židovskih vjerskih propisa, pisana i usmena Tora dane su Mojsiju na Sinaju. To je vjersko načelo, jer kasniji proroci nisu imali ovlasti na području židovskog prava. Tora je Mojsiju dana u cijelosti i ne smije joj se ništa dodati ili od nje oduzeti.
(Rabin Kotel Da-Don, Židovstvo)

Evo što je Tora Židovima, kada se već pozivaš na to. Tora je cjelina, kojoj se ne smije niti dodavati niti oduzimati. A ti i adventisti se istovremeno i pozivate na Toru i kažete da 99.664 % Tore ne vrijedi. Lako što se vi ne slažete sa rabinom Da-Donom koji kaže da se Tori (Zakonu) ne smije ništa dodati niti oduzeti, nego vi najdrskije nasrćete na Isusove riječi da "ni slovce iz Zakona (Tore) neće nestati". I samo zato da obranite nebuloze svoje proročice.

Nema govora o izmisljanju, jer "tora" znaci zakon, i moj prethodni odgovor je jasan.
Tora se odnosi na petoknjizje, ali podrazumeva zakone koji se nalaze u Tori.

Onda konačno počni čitati Božju riječ, baci Jelenine knjige.

Ja bibliju proucavam 20 godina, tako da tvoja opaska nema smisla.
Pre se ovaj savet moze primeniti na one koji slusaju i usvajaju ljudska misljenja - poput tebe, a sami ne proveravaju u bibliji, vec zarobljavaju svoj um laznim ucenjima i tako zarobljenog uma iz tog razloga i ne razumeju rec Bozju, jer su vec u svom umu kreirali gledista koja pripisuju samom Bogu.

Ima ovdje bizarnih i smiješnih stvari, ali ovi Židovi ipak tebi nisu ni do gležnja. Objašnjavajući zašto Pavao piše kršćanima da skupljaju novac svakog prvog dana u tjednu, ti prekjučer napisa ovo:

Rekoh, smiješno je ono sa jejem koje je kokoš snijela u subotu, ali ovo, da bi skupljanje novca subotom za siromašne oskvrnulo subotu, je i smiješno i jadno, zapravo strašno. Žestina kojom su Židovi napadali Isusa zbog onoga što je radio subotom je sitnica, dječja igra, u odnosu na ono što bi mu vi adventisti napravili da vas je bilo u Isusovo vrijeme. Vi biste ga naglavačke razapeli.

Ne znam kakav covek moze da napise ovo poznavajuci istorijski kontekst mracnog srednjeg veka u kome je Rimska crkva progonila i ubijala sve one koji nisu prihvatali njene dogme - muskarce, zene, cak i malu decu.

Ne, Zakon (Tora) nije ni po asocijaciji ni po imenu Deset zapovijedi. Uostalom, točno ti i u hebrejskoj Bibliji piše - "Deset riječi", zato i je na grčki prevedeno sa "Dekalog".

Ti si tvrdio da dekalog ne postoji u bibliji, a sada kazes da postoji.
Sto se tice TORE - vec sam odgovorio.

Nije Isus rekao da ništa neće nestati iz Dekaloga. Isus je rekao da ništa neće nestati iz Zakona (Tore).

Po tvom tumacenju to znaci da Hriscani treba da drze celu TORU - da prinose zrtve, da se obrezuju, da praznuju praznike, i da druge uce da to cine, jer Isus kaze:

Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из
закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко
изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Jedino tumacenje je da se ovde radi iskljucivo o deset Bozjih zapovesti.

Ja sam davno "zastao i razmislio". Zakon ostaje cjelovit (ni slovce iz Zakona neće nestati), ali nas kršćane ne obvezuje ni jedna zapovijed iz Zakona. Zato kršćani nemaju ništa ni sa obrezanjem, ni sa prinošenjem žrtava, ni sa svetkovanjem blagdana, ni sa subotom.

Ali vi adventisti stojite posve drugačije. Vi tvrdite da Zakon obvezuje i vas i tvrdite da obvezuje kršćane. Pustimo sada kršćane, ne brinite se vi za njih, pogledajmo kako stojite vi adventisti. Ako vas Zakon obvezuje, a Zakon ne smijete "kasapiti", jer Isus reče kako ni slovce iz Zakona neće nestati a i onaj rabin kaže da se Zakonu ne smije ni oduzimati ni dodavati, onda vas obvezuje cjelovit Zakon. Baš onako kako je i Pavao upozoravao one koji su se pozivali na Zakon ili na bilo koji dio Zakona. Dakle, ostaje vama adventistima podložiti se cjelovitom Zakonu. Prema tome, obrezujte se, prinosite žrtve, svetkujte blagdane, mlađake i subote.

To obavezuje tebe u slucaju da se ovde radi o celoj Tori, jer Isus napominje "Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме"

Dakle, ti trebas da se obrezujes, prinosis zrtve, praznujes praznike..itd, jer smatras da Isus ovde govori o celoj Tori, a Isus zapoveda da se to navodno drzi i da se drugi uce da drze.

Adventisti sa ovim nemaju problema - jer veruju u ono sto je Isus i napomenuo, a to je "da se ovde govori o deset zapovesti, da se one ispunjavaju i da se drugi uce da ih ispunjavaju"

Onda je Matej evanđelist idiot. Isus rekao "Deset riječi" (
δεκα λογους - Dekalog), a Matej zapisao Zakon (νομος). Misliš li ti zaista da je Matej krivotvorio Isusove riječi? A da ipak provjeriš proročicu, možda je ona krivotvoritelj a ne Matej.

Biblija pod Dekalogom i misli o zakonu deset zapovesti, osim gde to nije naglaseno - da se radi o drugoj vrsti zakona.

Ne bi li briga iskazana za one koji su u potrebi, pa onda i skupljanje pomoći za njih, bilo Bogu najugodniji prinos koji bi ljudi učinili slaveći ga u "sveto vrijeme"? A vidi što Izaija piše:

Iz 1,13-17: Prestanite mi nositi ništavne prinose, kad mi omrznu. Mlađaka, subote i sazive - ne podnosim zborovanja i opačine. Mlađake i svetkovine vaše iz sve duše mrzim - teški su mi, podnijet' ih ne mogu! Kad na molitvu ruke širite, je od vas oči odvraćam. Molitve samo množite, ja vas ne slušam. Ruke su vam u krvi ogrezle, operite se, očistite. Uklonite mi s očiju djela opaka, prestanite zlo činiti! Učite se dobrim djelima: pravdi težite, ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite."

Ovde Bog ukazuje na licemerstvo Jevreja u formalnom ispunjavanju zakonskih odredbi, sto ne znaci da je time Bog ukidao zakon i Subotu.

Prepoznaješ li i sebi upućene ove riječi? I ti kažeš da bi skupljanje pomoći subotom oskvrnulo subotu? Je li ono čovjek radi subote, ili je subota radi čovjeka? Nevjerojatno je dokle seže licemjerje u koje je proročica zarobila adventiste.

Nije im Pavao odredio da "razmišljaju o novcu i materijalnim dobrima", nego im je odredio da prikupljaju pomoć siromašnima. Zar ti ne razlikuješ ove dvije stvari. Kao što je Židovima rekao da "mrzi subote njihove", Bog bi i kršćanima rekao da "mrzi njihove dane Gospodnje" ako ne vide "ugnjetene i sirote". Zato sveti Pavao određuje kršćanima da "svakog prvog dana u tjednu", kada se okupljaju slaviti Krista, koliko tko uzmogne odvoji za "ugnjetene i sirote".
Naravno, briga tebe što je sveti Pavao odredio. Proročica je odredila drugačije, a "proročica je zakon".

Ti sam nesvesno svedocis protiv nedelje a u korist Subote, jer u ovom tekstu o skupljanju priloga u prvi dan, jer da je okupljanje apostola i prvih Hriscana bilo u prvi dan - onda apostol Pavle ne bi rekao "Ostavljajte u prvi dan kod sebe da kad dodjem ne budu zbiranja" vec bi rekao sledece "ostavljajte u toku sedmice da ne budu zbiranja u nedelju jer je tada dan okupljanja i euharistije, pa kada ja dodjem u nedelju ja cu uzeti novac"

Apostol Pavle napominje "da se ostavi svaki prvi dan u nedelju za siromasne da ne budu sabiranja kada on dodje"

To znaci da on nije dolazio u prvi dan - nedelju, sto takodje znaci - da nedelja u vreme apostola nije bila dan okupljanja Hriscana iz bilo kog razloga, jer bi apostol Pavle tad dosao i uzeo novac.
Ali kontekst jasno kaze da je on dolazio u druge dane a ne u nedelju.

Jeli? A drugi dani? Jesu li drugi dani radi čovjeka, ili je čovjek radi njih? Šta kaže Biblija? Pardon, šta kaže proročica?

Povrsno sagledavas stvari - ljudskim ocima.

Kada biblija kaze "Subota je nacinjena coveka radi" to se odnosi na svrhu Subote, da je ona poseban dan

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kao sto smo videli - Subotu je Bog uspostavio u raju, blagoslovio je i posvetio za coveka.
Covek je u prepotopnom periodu ziveo znatno duze, i po 900 godina, tako da se istina o Bogu prenosila usmenim utem.

Što ti znači "uspostavio subotu"? Bog je sve dane uspostavio, još prije subote. Ako je Bog priopćio Adamu i Evi da odmaraju subotom, zašto nam to biblijski pisac taji? Još gore, ako su Adam i Eva odmarali subotom, zašto nam to biblijski pisac taji? Još gore, ako je potomstvo Adama i Eve odmaralo subotom, zašto nam biblijski pisac to taji? Ili su Adam i Eva bili gluhi, pa nisu čuli kada im je Bog zapovjedio subotni odmor pa nisu ni odmarali, ili je biblijski pisac imbecil i krivotvoritelj koji nam je tako važnu stvar zatajio? Samo su ove dvije varijante moguće ako ste vi adventisti u pravu. Dajte vi ipak protresite malo tu svoju proročicu.

Onaj ko poznaje celinu i moli se Bogu da mu u proucavanju daje Bozansko prosvetljenje da razume istinu.

Kojem bogu se ti moliš kad ti "otkriva" stvari suprotne onome što piše u Bibliji?

Ovo vam je "adventistička logika" - "Ako nismo u pravu mi adventisti, onda Bog griješi". Adventisti ovo baštine od proročice Jelene. Tako je Jelena "dala svjedočanstvo od Boga" prema kojem su morali skupljati novac i graditi Sanatorij. Novca i novca se skupilo i počelo se graditi. James White, muž Ellen White, vraća se sa liječenja i nezadovoljan što on nije vodio tu gradnju, naređuje da se sruši sve što je do tada bilo sagrađeno. Jelena dobiva "novo svjedočanstvo od Boga" u kojem piše da ono prvo "nije valjalo", i da treba krenuti iz početka. Tako se ponovo skuplja novac i gradnju Sanatorija vodi Jelenin muž James White. Pogledajte, nije pogriješila ni Jelena, nije pogriješio ni njezin muž James White, nego je pogriješio Bog, Bog je dao prvo svjedočanstvo koje nije valjalo.

Onda si kontradiktoran, jer Isus zapoveda "da Hriscani drze zapovesti i da uce druge da ih drze" a ti kazes da Isus u tom tekstu govori o celom starom zavetu, sto znaci da Isus zapoveda da Hriscani ispunjavaju ceo starozavetni zakon.

Dakle, ti trebas da prinosis zrtve, da se obrezujes, praznujes praznike - jer Isus po tebi to zapoveda.

:roll: Dosta valjanja. Kada diskutirate s adventistima i ne slažete se s njima, dvije su mogućnosti po njima. Prvo, ne znate i griješite vi, ili drugo, griješi Bog. Oni ne mogu griješiti, oni imaju spise svoje proročice, a ti spisi su "jedini i nepogrešivi tumač biblijskih principa". Točno ovako, adventisti za spise Ellen White deklariraju da je to "jedini i nepogrešivi tumač biblijskih principa" Zato je moguće da i Bog griješi prije njih.

Ne, nego zato sto je obredni zakon TIPOLOSKOG karaktera koji je pronasao ispunjenje u Hristu.

Deset zapovesti nisu TIPOLOSKOG karaktera, vec je to Bozji ustav ponasanja u Bozjem carstvu.

Evo vam najboljeg primjera za ono što sam rekao gore, da će prije Bog pogriješiti nego adventisti. Bog je rekao, "Ovo je trajan zakon za vas", a onda dođu adventisti i kažu, "Nije tako, nije trajan". Bog može griješiti, ali adventisti ne.

- praznicni zakoni.
- ydravstveni zakoni.
- gradjanski zakoni.

Bog prilikom uspostavljanja svakog od ovih zakona napominje: "A OVO SU ZAKONI.."

Ovakve podjele nema u Bibliji, ali kada se ne slaže ono što je u Bibliji i ono što tvrde adventisti, vidjeli smo, treba vjerovati adventistima.

Nema govora o izmisljanju, jer "tora" znaci zakon, i moj prethodni odgovor je jasan.

Dakle, Tora (Zakon) nije Dekalog.

A tumačiš je i provjeravaš "jedinim i nepogrešivim tumačem biblijskih principa" - Jeleninim spisima. Lako je tebi.

Ne znam kakav covek moze da napise ovo poznavajuci istorijski kontekst mracnog srednjeg veka u kome je Rimska crkva progonila i ubijala sve one koji nisu prihvatali njene dogme - muskarce, zene, cak i malu decu.

Ja ipak ostajem pri svojoj tvrdnji. Vi adventisti bi Isusa zbog kršenja subote razapeli naglavačke.

Ja tvrdio da Dekalog ne postoji u Bibliji!? :roll::roll::roll::roll::roll:o_O :roll::roll::roll::roll:o_O

Po tvom tumacenju to znaci da Hriscani treba da drze celu TORU - da prinose zrtve, da se obrezuju, da praznuju praznike, i da druge uce da to cine, jer Isus kaze:

Po mom tumačenju ovo biste morali vi adventisti. Nas kršćane Zakon ničim ne obvezuje.

Biblija pod Dekalogom i misli o zakonu deset zapovesti, osim gde to nije naglaseno - da se radi o drugoj vrsti zakona.

Točno, samo Isus nije rekao da "neće nestati ni slovce iz Dekaloga", Isus je rekao da "neće nestati ni slovce iz Zakona".

Ovde Bog ukazuje na licemerstvo Jevreja u formalnom ispunjavanju zakonskih odredbi, sto ne znaci da je time Bog ukidao zakon i Subotu.

Ja sam govorio o licemjerju adventista. Ti si tvrdio da bi skupljanje novca za siromašne subotom oskvrnulo subotu.

Ti sam nesvesno svedocis protiv nedelje a u korist Subote, jer u ovom tekstu o skupljanju priloga u prvi dan, jer da je okupljanje apostola i prvih Hriscana bilo u prvi dan - onda apostol Pavle ne bi rekao "Ostavljajte u prvi dan kod sebe da kad dodjem ne budu zbiranja" vec bi rekao sledece "ostavljajte u toku sedmice da ne budu zbiranja u nedelju jer je tada dan okupljanja i euharistije, pa kada ja dodjem u nedelju ja cu uzeti novac"

Apostol Pavle napominje "da se ostavi svaki prvi dan u nedelju za siromasne da ne budu sabiranja kada on dodje"

:roll::roll::roll: Pa će onda Pavao "odkuće dokuće".

Nije Pavao dolazio svake nedjelje, zato im kaže da se skuplja na način da se ne mora skupljati kada on dođe, možda će doći tek za pola godine. Kako će se izbjeći skupljanje tek kada dođe Pavao, ako recimo Pavao dolazi tek za pola godine? Samo na jedan način. Ako sav novac koji se prikupi u pola godine bude na jednom mjestu. Zato Pavao piše da "svakog prvog dana u tjednu stavljaju na stranu koliko uzmognu". Zašto svakog prvog dana u tjednu? Što je to moglo biti posebno u tom "prvom danu u tjednu"? Jesu li kršćani svakog prvog dana u tjednu igrali balote? Zar bi zaista bilo skrnavljenje subote kada bi se na taj način subotom iskazala ljubav prema ugnjetenima i sirotima? Marko je predlagao da je to zbog toga što je to bio prvi radni dan u tjednu, ali i to pade u vodu, u Korintu su sva javna događanja bila vezana uz posve drugačiji kalendar.

Da, zašto sveti Pavao određuje da to čine "svakog prvog dana u tjednu"?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Što ti znači "uspostavio subotu"? Bog je sve dane uspostavio, još prije subote. Ako je Bog priopćio Adamu i Evi da odmaraju subotom, zašto nam to biblijski pisac taji? Još gore, ako su Adam i Eva odmarali subotom, zašto nam to biblijski pisac taji? Još gore, ako je potomstvo Adama i Eve odmaralo subotom, zašto nam biblijski pisac to taji? Ili su Adam i Eva bili gluhi, pa nisu čuli kada im je Bog zapovjedio subotni odmor pa nisu ni odmarali, ili je biblijski pisac imbecil i krivotvoritelj koji nam je tako važnu stvar zatajio? Samo su ove dvije varijante moguće ako ste vi adventisti u pravu. Dajte vi ipak protresite malo tu svoju proročicu.

Kojem bogu se ti moliš kad ti "otkriva" stvari suprotne onome što piše u Bibliji?

Ovo vam je "adventistička logika" - "Ako nismo u pravu mi adventisti, onda Bog griješi". Adventisti ovo baštine od proročice Jelene. Tako je Jelena "dala svjedočanstvo od Boga" prema kojem su morali skupljati novac i graditi Sanatorij. Novca i novca se skupilo i počelo se graditi. James White, muž Ellen White, vraća se sa liječenja i nezadovoljan što on nije vodio tu gradnju, naređuje da se sruši sve što je do tada bilo sagrađeno. Jelena dobiva "novo svjedočanstvo od Boga" u kojem piše da ono prvo "nije valjalo", i da treba krenuti iz početka. Tako se ponovo skuplja novac i gradnju Sanatorija vodi Jelenin muž James White. Pogledajte, nije pogriješila ni Jelena, nije pogriješio ni njezin muž James White, nego je pogriješio Bog, Bog je dao prvo svjedočanstvo koje nije valjalo.

:roll: Dosta valjanja. Kada diskutirate s adventistima i ne slažete se s njima, dvije su mogućnosti po njima. Prvo, ne znate i griješite vi, ili drugo, griješi Bog. Oni ne mogu griješiti, oni imaju spise svoje proročice, a ti spisi su "jedini i nepogrešivi tumač biblijskih principa". Točno ovako, adventisti za spise Ellen White deklariraju da je to "jedini i nepogrešivi tumač biblijskih principa" Zato je moguće da i Bog griješi prije njih.

Evo vam najboljeg primjera za ono što sam rekao gore, da će prije Bog pogriješiti nego adventisti. Bog je rekao, "Ovo je trajan zakon za vas", a onda dođu adventisti i kažu, "Nije tako, nije trajan". Bog može griješiti, ali adventisti ne.

- praznicni zakoni.
- ydravstveni zakoni.
- gradjanski zakoni.

Ovakve podjele nema u Bibliji, ali kada se ne slaže ono što je u Bibliji i ono što tvrde adventisti, vidjeli smo, treba vjerovati adventistima.

Dakle, Tora (Zakon) nije Dekalog.

A tumačiš je i provjeravaš "jedinim i nepogrešivim tumačem biblijskih principa" - Jeleninim spisima. Lako je tebi.

Ja ipak ostajem pri svojoj tvrdnji. Vi adventisti bi Isusa zbog kršenja subote razapeli naglavačke.

Ja tvrdio da Dekalog ne postoji u Bibliji!? :roll::roll::roll::roll::roll:o_O :roll::roll::roll::roll:o_O

Po mom tumačenju ovo biste morali vi adventisti. Nas kršćane Zakon ničim ne obvezuje.

Točno, samo Isus nije rekao da "neće nestati ni slovce iz Dekaloga", Isus je rekao da "neće nestati ni slovce iz Zakona".

Ja sam govorio o licemjerju adventista. Ti si tvrdio da bi skupljanje novca za siromašne subotom oskvrnulo subotu.

:roll::roll::roll: Pa će onda Pavao "odkuće dokuće".

Nije Pavao dolazio svake nedjelje, zato im kaže da se skuplja na način da se ne mora skupljati kada on dođe, možda će doći tek za pola godine. Kako će se izbjeći skupljanje tek kada dođe Pavao, ako recimo Pavao dolazi tek za pola godine? Samo na jedan način. Ako sav novac koji se prikupi u pola godine bude na jednom mjestu. Zato Pavao piše da "svakog prvog dana u tjednu stavljaju na stranu koliko uzmognu". Zašto svakog prvog dana u tjednu? Što je to moglo biti posebno u tom "prvom danu u tjednu"? Jesu li kršćani svakog prvog dana u tjednu igrali balote? Zar bi zaista bilo skrnavljenje subote kada bi se na taj način subotom iskazala ljubav prema ugnjetenima i sirotima? Marko je predlagao da je to zbog toga što je to bio prvi radni dan u tjednu, ali i to pade u vodu, u Korintu su sva javna događanja bila vezana uz posve drugačiji kalendar.

Da, zašto sveti Pavao određuje da to čine "svakog prvog dana u tjednu"?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje prijatrelju Stvarnoslape!

Jos jednom u ime urednika i svih ucesnika na forumu, zahvaljujemo ti se na upornosti, iako si svestan da su svi oni koji su te podupirali pobegli sa ove teme, a ti eto upoirno jos prosipas maglu.
Mnogo ti hvala na saradnji, jer da tebe nije ovde ova tema bi zanemila. Cinis nam veliku uslugu. Zato, jos jednom, mnogo hvala.

Vec nekoliko puta usudio si se da ismejavas i blamiras adventiste, ali jos nisi skupio snage da odgovoris na ovu izjavu tvojih prelata:
"Nedelju a ne subotu držimo zato što je Katolička crkva… prenela svetost sa subote na nedelju." (The Convert's Catechism of Catholic Doctrin, 50, izdanje 1957)

Slape, posto si ovde na forumu skoro sve oni koji iznose i brane istinu, proglasio adventiustima, iako od njih mnogi i nisu, sta mislis, da i ovaj katolicki istoricar nekim slucajem nije adventist? Jelda da i tebi izgleda malo sumnjiv?

Nekakav siromah iz Hrvatske presao preko Save u Bosno, i verovatno je bio gladan, pa su ga uhvatili Bosnjaci u kradji, i kao kaznu terali su ga da skoci u Savu, a on nije znao da pliva. Siromah je rekao: "Meni je neneruku da skocim u Savu sa ove strane, da je s one strane, verujte da bih skoci.

Tako izgleda da je i nasem Slapu "nenaruku" da odgovara na nasa pitasnja.

Mozda ce se, ipak, smilovati da nam objasni sledecu izjavu:
Nadbiskup Gaspar del Foso, nadbiskupo grada Redjija na tridentinskom sabor 18. I 1562. izjavio je:

“SUBOTA NAJISTAKNUTIJI DAN U ZAKONU, PROMENJEN JE U NEDELJU; OVAJ I SLICNI PROPISI NISU UKINUTI HRISTOVOM IZJAVOM, jer sma kaze da nije dosao da promeni zakon, vec da ga ispuni, NEGO SU PROMENJENi VLASVCU CRKVE.” Prorocka vera nasih otaca, sv I str. 478.

Slape, da li je ovaj tvoj nadbiskup na zvanicnom mestu rekao istinu?

Sta je on to izjavio" Da Suboru NIJE ZA NEDELJU ZAMENIO HRISTOS NEGO CRKVA.

Verujes li ti u ovu izjavu. Iako nisam katolik, ja u to verujem.
Ni on se ne slaze sa tvojom maglom da su promenu subote ucinili Hristos, niti apostoli, nego tvrdi da je to Crkva uradila.

Slape, mi smo uvereni da ti ne smes diskutovati na ovako skakljive izjave, jer bi te moglii pozvati u centar da te "nagrade" za :"vernost centru" kao sto su pozvali Marika Evgenika.
Ako je tako, kazi istinu, pa cemo pokusati da te zastitimo.

Sve najbolje

PS. tek sad sam se vratio i vidim Slapovu diskusiju sa Laodiikejom.
Veomaje pouzdan i ima uverljive "dokaze" navodeci iste mnobobrojne smajlije.

Slape, moze li malo ,vis formi, a ne do besvesti upotrebljavas samo jednu vrstiu.
Moj unuk ceka na vise vrstsa. Posto nisi u stanju da das doktrinarne dokaze, daj makad udovolji zahtevu moga unuka. Znas da bi to u obdanistvu za njega bio veliki dokaz.

Unapred hvala

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Postovanje prijatrelju Stvarnoslape!

Jos jednom u ime urednika i svih ucesnika na forumu, zahvaljujemo ti se na upornosti,

Hvala Marko na zahvali.

Vec nekoliko puta usudio si se da ismejavas i blamiras adventiste, ali jos nisi skupio snage da odgovoris na ovu izjavu tvojih prelata:

Za ovo ti sto puta veća hvala. Ako sam ja uspio "ismijati i blamirati" adventiste više nego što oni sami sebe ismijavaju i blamiraju, onda si ti gore izrekao najveći kompliment koji sam ja doživio.

"Nedelju a ne subotu držimo zato što je Katolička crkva… prenela svetost sa subote na nedelju." (The Convert's Catechism of Catholic Doctrin, 50, izdanje 1957)

Slape, posto si ovde na forumu skoro sve oni koji iznose i brane istinu, proglasio adventiustima, iako od njih mnogi i nisu, sta mislis, da i ovaj katolicki istoricar nekim slucajem nije adventist? Jelda da i tebi izgleda malo sumnjiv?

A što tebi ovdje nije jasno?

Ni on se ne slaze sa tvojom maglom da su promenu subote ucinili Hristos, niti apostoli, nego tvrdi da je to Crkva uradila.

Ti to ne razumiješ, jer apostoli ne pripadaju tvojoj crkvi.

Slape, moze li malo ,vis formi, a ne do besvesti upotrebljavas samo jednu vrstiu.
Moj unuk ceka na vise vrstsa. Posto nisi u stanju da das doktrinarne dokaze, daj makad udovolji zahtevu moga unuka. Znas da bi to u obdanistvu za njega bio veliki dokaz.
Unapred hvala

Evo, ovaj će se sviditi tvom unuku, a i najbolje oslikava vaša adventistička argumentiranja. :bfghb::bfghb::bfghb:

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Hel Slape,
Mnogo ti havala za ove trubavce, oni predstavljau tvoju zrelost i visinu teologije koju ovde prosipas.
Da li je to krunisanje tvoje magle ili da cekamo jos i vise "mudrosti'?

U svakom slucaju, moj unok se zaista obradovao, samo nastavi.

Svi vide da sam u pravu, kad kazem da Slap ne sme da diskutuje o tim vrucim izjavama nadbiskupa i kardinala, jer bi u protivnom mogao biti "nagradjen? kao i Marko Evgenik.

Slape, izgleda da su te izdale i oci pa vise ni ne primecujes tako vazne izjave.
Gde ti je komentar na ovu izjavu:

Nadbiskup Gaspar del Foso, nadbiskupo grada Redjija na tridentinskom sabor 18. I 1562. izjavio je:
“SUBOTA NAJISTAKNUTIJI DAN U ZAKONU, PROMENJEN JE U NEDELJU; OVAJ I SLICNI PROPISI NISU UKINUTI HRISTOVOM IZJAVOM, jer sma kaze da nije dosao da promeni zakon, vec da ga ispuni, NEGO SU PROMENJENi VLASVCU CRKVE.” Prorocka vera nasih otaca, sv I str. 478.

Slape, da li je ovaj tvoj nadbiskup na zvanicnom mestu rekao istinu?

Sta mislis je li to istina da Hristos nije ukinuo SUBOTU?
Sta mislis, ako su je apostoli promenili, zar to taj tvj nadbiskup ne zna?
A ako on zna, sto je u svakom slucaju tacno da on zna, sta se deslilo sa tvojim izjavam da su APOSTOLI ODREDILI NEDELJU UMESTO SUBOTE?

Posto to tvoji zvaniucnivci javno priznaju, zasto si pokusao da nas izvaras sirenjem magle, umesto da si to lepo i istinito rekao kao sto su to i oni izjavili "KATOLICKA CRKVA NAPRAVILA JE TU PROMENU."

Breatko, kazi istinu pa koliko god da te to kostalu, a nemoj muljati po forumu i umesto istine delis trubace.

Nadam se da si shvatio u cemu je problem i da ces napokon odgovoriti na iznete istoriijske zapise.

Natrag