Ne, ti si okrenuo Bogu ledja i sramotis ga jer mu se ne predajes da te on sam osvedoci u istinu koja je tako jasno zapisana u bibliji, a ona upravo kaze "da je Bog u pocetku stvarao svet sest dana - a u sedmi dan Subotu pocinuo i taj dan posvetio i blagoslovio ga odvojivsi ga od ostalih dana za svetu upotrebu i na blagoslov coveku"
I, saznajemo u Bibliji, subotni odmor Bog je zapovijedio prvi i jedini put Izraelcima na Sinaju.
Reci da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan Subotu koja potom za Adama i njegove potomke nije imala nikakvu upotrebnu svrhu - je upravo ljudska logika i zakljucivanje onoga ko ne poznaje biblijski kontekst greha i pravde,
Naravno, tko bi to mogao znati što je "
biblijski kontekst grijeha i pravde" osim tebe i adventista?
jer biblija jasno upucuje da je greh "HAMATIJA ANOMIJA" prekrsaj jedne od deset Bozjih zapovesti, na cijem ispitu je Adam i pao, i zbog koga je Bog i kaznjavao prepotopni svet, a za verne Bozje ljude poput Avrama govori "da su drzali zapovesti i zakone"
Nema Dekaloga prije Sinaja. To se može naći samo u snoviđenjima i Jeleninim spisima.
Onda ti slobodno primeni ove Hristove reci, pocni da prinosis zrtve, da se obrezujes, da praznujes starozavetne praznike, jer smatras da je ovde Isus zapovedio da se drzi SVE ovo iz starog zaveta i da se drugi uce da ovo drze.
Jesi li ti i gluh i slijep. Ja tvrdim da mene kao kršćanina
ne obvezuje Zakon niti bilo koja zapovijed iz Zakona. Ti i vi adventisti zastupate podložnost Zakonu, pa se onda vi obrezujte, prinosite žrtve, i svetkujte sve blagdane iz Zakona.
Ja postujem deset zapovesti i uskladjujem svoj zivot sa nacelima zapisanim u njemu tezeci za svakodnevnom zajednicom i potpunim posvecenjem u Gospodu Isusu.
A tko te je naučio da iz Zakona vrijedi
samo Deset Zapovijedi. Gdje si to pročitao u Bibliji? Citirao sam ti tekst iz 23. poglavlja Levitskog zakona, i nisi mi odgovorio jeli ono vrijedi ili ne vrijedi. Po tebi ne vrijedi, kažeš vrijedi samo Dekalog, a Bog tamo lijepo i jasno kaže: "
Ovo je trajan zakon za vas". Tko si ti i tko ste vi adventisti da kažete kako ne vrijedi ono za što je Bog rekao da je "
trajan zakon". I ne samo ovo, vi adventisti ste
99.664 % Zakona proglasili nevažećim. Zar samo po autoritetu proročice?
Zakon se deli na:
1. deset zapovesti ....
2. Obredni zakon ....
U Bibliji mi pronađi i pokaži ovu podjelu, pusti Jelenina snoviđenja.
Tacno, u opstem smislu "TORA" je naziv za pet knjiga Mojsijevih, ali je naziv za ovaj set od pet pocetnih biblijskih knjiga uzet od deset zapovesti - koje su Jevreji smatrali najsvetijim.
Dakle, u tom smislu moze se reci da su "Tora" ili zakn - deset zapovesti, i ovim pet knjiga Mojsijevih je dat naziv po deset zapovesti.
Izmišljaš, zašto izmišljaš? Evo što je Tora Židovima:
Pisana Tora je prvi i najvažniji pisani izvor židovske literature. Sva kasnija književnost oslanja se na pisanu Toru. Sve što je napisano u Tori, njezini odsječci, riječi, slova i znakovi najpoznatiji su i najautoritativniji izvor židovske literature, a osobito literature židovskog prava. Sve proročke knjige i Spisi, te usmena Tora, oslanjaju se na nju. Pisana Tora ili Mojsijeva Tora ( תורת משה ) poznata je i kao Petoknjižje. Ona ima najvišu svetost u hijerarhiji svetih spisa.
Kao izvor židovskih vjerskih propisa, pisana i usmena Tora dane su Mojsiju na Sinaju. To je vjersko načelo, jer kasniji proroci nisu imali ovlasti na području židovskog prava. Tora je Mojsiju dana u cijelosti i ne smije joj se ništa dodati ili od nje oduzeti. (Rabin Kotel Da-Don, Židovstvo)
Evo što je Tora Židovima, kada se već pozivaš na to. Tora je
cjelina, kojoj se ne smije
niti dodavati niti oduzimati. A ti i adventisti se istovremeno i pozivate na Toru i kažete da 99.664 % Tore ne vrijedi. Lako što se vi ne slažete sa rabinom Da-Donom koji kaže da se Tori (Zakonu) ne smije ništa dodati niti oduzeti, nego vi najdrskije nasrćete na Isusove riječi da "
ni slovce iz Zakona (Tore) neće nestati". I samo zato da obranite nebuloze svoje proročice.
Meni bi bilo drago ako ti razumes, ali se molim Bogu da ta tvoja subjektivna samouverenost ne bude vecno prepreka ili zid koji te odvaja od istine koja se nalazi u Bogu i njegovoj reci.
Onda konačno počni čitati Božju riječ, baci Jelenine knjige.
Nema govora o mom izmisljanju.
Bog jeste rekao "nikakva posla nemoj raditi" ali nije rekao za mnoge stvari koje su Jevreji dodali kao pravila koja se navodno ne smeju raditi Subotom.
Recimo - da se ne sme jesti jaje koje bi kokoska snela u Subotu, ili da se u Subotu ne sme piti voda iz tekuce cesme jer i voda navodno radi Subotom, paliti vatra, itd..itd.
Jevreji su tako osudjivali Isusa i njegove ucenike za nesto sto su cinili a nije bilo deo onoga sto je Bog propisao u pogledu Subote, vec su bila njihova licna pravila sta treba a sta ne treba raditi Subotom.
Ima ovdje bizarnih i smiješnih stvari, ali ovi Židovi ipak tebi nisu ni do gležnja. Objašnjavajući zašto Pavao piše kršćanima da skupljaju novac svakog
prvog dana u tjednu, ti prekjučer napisa ovo:
Upravo zato što je to prvi posao koji Hrišćani treba da obave posle završetka Subote - recimo uveče kada se završi Subota, a potom nastavljaju sa svim drugim poslovima.
Subota ne služi da čovek razmišlja o novcu i sticanju materijalne dobiti, Subotom čovek ostavlja takve misli i posvećuje se razmišljanju Bogu.
Zato je Pavle napomenuo da se odmah nakon Subote, ostavi novac sa strane za siromašne, da ne bi došlo do zaborava u toku sedmice zbog obaveza i poslova.
Rekoh, smiješno je ono sa jejem koje je kokoš snijela u subotu, ali ovo, da bi skupljanje novca subotom za siromašne
oskvrnulo subotu, je i smiješno i jadno, zapravo strašno. Žestina kojom su Židovi napadali Isusa zbog onoga što je radio subotom je sitnica, dječja igra, u odnosu na ono što bi mu vi adventisti napravili da vas je bilo u Isusovo vrijeme. Vi biste ga naglavačke razapeli.
Vec sam odgovorio.
Asocijacija dolazi od deset zapovesti.
Ne, Zakon (Tora) nije ni po asocijaciji ni po imenu Deset zapovijedi. Uostalom, točno ti i u hebrejskoj Bibliji piše - "
Deset riječi", zato i je na grčki prevedeno sa "
Dekalog".
Ali je citirao te zapovesti i zapovedao da se srze i da ni jedna zapovest nece nestati do kraja istorije sveta i da Hriscani u novozavetnom periodu treba druge da nauce da ih drze.
Nije Isus rekao da ništa neće nestati iz
Dekaloga. Isus je rekao da ništa neće nestati iz
Zakona (Tore).
Zastani sada ovde i razmisli malo, ako kojim slucajem prihvatimo tvoju teoriju da Isus ovde govori o starozavetnom obrednom zakonu sa svim obrednim pravilima - prinosenju zrtava, obrezanju, praznovanju praznika..itd, onda bi u tom slucaju ovo znacilo - da Isus ovim tekstom zapoveda da Hriscani treba druge da izvrsavaju i druge uce da prinose zrtve, da se obrezuju, da praznuju starozavetne praznike..itd.
Ja sam davno "zastao i razmislio". Zakon ostaje
cjelovit (ni slovce iz Zakona neće nestati), ali nas kršćane ne obvezuje ni jedna zapovijed iz Zakona. Zato kršćani nemaju ništa ni sa obrezanjem, ni sa prinošenjem žrtava, ni sa svetkovanjem blagdana, ni sa subotom.
Ali vi adventisti stojite
posve drugačije. Vi tvrdite da
Zakon obvezuje i vas i tvrdite da obvezuje kršćane. Pustimo sada kršćane, ne brinite se vi za njih, pogledajmo kako stojite vi adventisti. Ako vas Zakon obvezuje, a
Zakon ne smijete "kasapiti", jer Isus reče kako ni slovce iz Zakona neće nestati a i onaj rabin kaže da se Zakonu ne smije ni oduzimati ni dodavati, onda vas
obvezuje cjelovit Zakon. Baš onako kako je i Pavao upozoravao one koji su se pozivali na Zakon ili na bilo koji dio Zakona. Dakle, ostaje vama adventistima
podložiti se cjelovitom Zakonu. Prema tome, obrezujte se, prinosite žrtve, svetkujte blagdane, mlađake i subote.
Dakle, jasno je da Isus u ovom tekstu govori o deset zapovesti - i zapoveda da Hriscani trebaju da izvrsavaju i drze ove zapovesti i da druge uce da ih drze i izvrsavaju, jer tekst jasno kaze "а ко изврши и научи"
Onda je Matej evanđelist idiot. Isus rekao "Deset riječi" (δεκα λογους - Dekalog), a Matej zapisao Zakon (νομος). Misliš li ti zaista da je Matej krivotvorio Isusove riječi? A da ipak provjeriš proročicu, možda je ona krivotvoritelj a ne Matej.
Tako je ali ne u potpunom smislu jer ja nisam SAMO TO napisao, vec da je apostol Pavle upravo zapovedio da se NAKON SUBOTE koja predstavlja sveto vreme odmora i slavljenja tvorca - odvoji novac za siromasne, jer je to pocetak prvog radnog dana i prvi posao koji Hriscani treba da urade je taj - da odvoje novac za siromasne,
Ne bi li briga iskazana za one koji su u potrebi, pa onda i skupljanje pomoći za njih, bilo Bogu
najugodniji prinos koji bi ljudi učinili slaveći ga u "sveto vrijeme"? A vidi što Izaija piše:
Iz 1,13-17:
Prestanite mi nositi ništavne prinose, kad mi omrznu. Mlađaka, subote i sazive - ne podnosim zborovanja i opačine. Mlađake i svetkovine vaše iz sve duše mrzim - teški su mi, podnijet' ih ne mogu! Kad na molitvu ruke širite, je od vas oči odvraćam. Molitve samo množite, ja vas ne slušam. Ruke su vam u krvi ogrezle, operite se, očistite. Uklonite mi s očiju djela opaka, prestanite zlo činiti! Učite se dobrim djelima: pravdi težite, ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite."
Prepoznaješ li i sebi upućene ove riječi? I ti kažeš da bi skupljanje pomoći subotom
oskvrnulo subotu? Je li ono čovjek radi subote, ili je subota radi čovjeka? Nevjerojatno je dokle seže licemjerje u koje je proročica zarobila adventiste.
ali i iz razloga da se razmisljanjem o novcu i materijalnim dobrima u Subotu - ne bi poremetio Subotni mir.
Nije im Pavao odredio da "
razmišljaju o novcu i materijalnim dobrima", nego im je odredio da prikupljaju pomoć siromašnima. Zar ti ne razlikuješ ove dvije stvari. Kao što je Židovima rekao da "mrzi subote njihove", Bog bi i kršćanima rekao da "mrzi njihove dane Gospodnje" ako ne vide "
ugnjetene i sirote". Zato sveti Pavao određuje kršćanima da "
svakog prvog dana u tjednu", kada se okupljaju slaviti Krista, koliko tko uzmogne odvoji za "ugnjetene i sirote".
Sto se tice skupljanja priloga, ovo je licna stvar svakog coveka i on treba da cini po savesti onako kako mu Gospod svedoci.
Licno smatram da nije greh ostavljati i u druge dane u skladu sa okolnostima.
Naravno, briga tebe što je sveti Pavao odredio. Proročica je odredila drugačije, a "proročica je zakon".
Ovo je tvoja rec a ne biblijska.
Biblija jasno kaze da je SUBOTA stvorena radu coveka, odnosno na blagoslov coveku - ovo je izgovorio sam Gospod Isus koji je sam Subotu smatrao svetom, jer da nije on ovako nesto i ne bi izgovorio.
Jeli? A drugi dani? Jesu li drugi dani radi čovjeka, ili je čovjek radi njih? Šta kaže Biblija? Pardon, šta kaže proročica?