Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
> Zapazite riječ zato. Bog Izraelu šabat nije dao kao podsjetnik na stvaranje, nego kako bi se sjećali svoga ropstva u Egiptu i Jahvina izbavljenja.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

To nije tačno. Sam smisao šestodnevnog rada i odmora sedmog dana je slika stvaranja i Božjeg počinka sedmog dana. U prvom otkrivenju dekaloga se citiraju stihove koji otkrivaju da je subota uspomena na stvaranje:

"Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. ... Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga." (2.Mojsijeva 20,8-11)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Medjutim, onaj koji je primio dar vecnoga zivota, ne nastavlja da zivi kao bezakonik, jer zna da je prepotopni svet, mnogo pre Sinaja, bio unisten zbog bezakonja. Tako pravi hriscanin ce se uvek truditi da bude zahvalan Bogu za ponudjeni dar i zivece u skladu sa Bozjim zakonom. Bezakonici nikad nece naslediti carstvo Bozje.

A hoćete li carstvo Božje naslijediti vi adventisti koji nevažećim proglasište 99.664 % Božjeg zakona?

Kao sto je Laodikeja rekao, do sada smo izneli vecinu bibolijskih dokaza koji jasno i nedvosmisleno dokazuju da je Subota deo Bozjeg zakona i da Dekalog nikada nije bio promenjen niti ce ikada biti.

A 99.664 % Božjeg zakona je promjenjeno, i zato ga vi smatrate nevažećim??? Tko ga je promijenio i tko vas ovome naučio?

Drugo, Biblija isto tako jasno potvtrdjuje da Bozji zakon ne postoji samo od Sinaja, nego postoji od STVARANJA. Jer da nije bilo zakon, Adam i Eva ne bi izgubili Edem i postali smrtni,

Lijepo ti i jasno u Bibliji piše zašto su Adam i Eva postali smrtni. Čak ti je točno navedena zapovijed koju su prekršili, i ne pripada Dekalogu.

Kajin ne bi znao da je kriv zbog bratoubistva, prepotopni svet bi bez postojanja zakona bio NEPRAVEDNO unisten, jer ko moze biti kriv za bezakonaje ako nema zakona koji to potvrdjuje.

Kajin je upravo po grijehu roditelja (Adama i Eve) postao svjestan razlike između dobra i zla. I po tome je Kajin spoznao svoju krivnju. Jednako vrijedi i za sav prepotopni svijet koji ti navodiš.

Izrailujci su Subotu praznoval i pre primanja ploca Zakona. To ne tvrde adventisti, nego Sveto pismo koje nadam se da ga svi vi hriscani prihvatate kao vodic hriscanskog zivotsa.

A gdje piše da su Izraelci praznovali subotu prije Sinaja i izlaska iz egipatskog ropstva? Naravno, ne računajući "Jelenino biserje".

Tako neosnovano je reci da od stvaranja do Mojsija nije postojao Bozji zakon.

Upravo vidjesmo da je neosnovano baš sve ovo što ti tvrdiš.

Trece, Subota nije deo obrednog zakona, nego je deo SEDMICE STVARANJA. Nisu Jevreji uspostavili sedmicu, nego Bog. Pa ni On to njije ucinio na Sinaju, nego u Edemu, prilikom stvsaranja. Bog je Subotu na Sinaju samo ponovio i ukljucio je u Dekalog. Tako je Subota postala i deo Njegovog zakona.

Očito je da si ti opčinjen ovom "Jeleninom elaboracijom" Adamova praznovanja subote, ali ljudima valja reći istinu. Ona nema baš nikakve veze s Biblijom, dapače, potpuno je suprotna onome što u Bibliji piše.

Nadam se da cete se sloziti sa mnom, da covek nije pao u greh, zakon o zrtvama nikad ne bi ni postoijao, zrtve se ne bi ni prinosile, ali to nije slucaji i sa Bozjim moralnim zakonom Dekalogom ciji deo je i Suboita.

Sada više ne pozivaš ljude da se slože s onim što piše u Bibliji, nego ih pozivaš da se slože s tobom i povjeruju tebi. Naravno, što ti drugo preostaje kad tvoje tvrdnje nemaju veze s Biblijom i onim što u Bibliji piše.

Cetvrto, istina je da je Bog svoj zakon poverio Jevrejima, cak je i ploce svoga zakona predao Mojsiju, ali Dekalog nije Mojsijev zakon, nego Boziji.

:mig: Hoćeš reći da je samo Dekalog od Boga!? Od koga je onih 99.664 %? Nije od Boga? Zar i od bogohuljenja ne zazireš u žaru nastojanja da obraniš "proročicu"?

Peto. postoji i Mojsijev zakon u kome su propisi koje je Mojsije takodje primio od Boga i on, a ne Bog, zapisivao ih je u knjigu. Posto je Izrael bio poseban narod, a posle dugogodisnjeg ropstva nisu imali skole ni pravnike, Bog je Mojsiju davao i uputstva kako da se resavaju sporovi, neporavde, prestupi. To su gradjanski propisi o kojima danas nijedna crkva ne vodi brigu, jer je to duznost drzave.

Ne postoje dva Zakona, Božji i Mojsijev. To je jedan jedini Zakon, i sveto Pismo ga nekad naziva Božjim zakonom a nekada Mojsijevim zakonom, ili jednostavno Zakonom. Dekalog je samo tristoti dio tog Zakona, i nikada u Svetom Pismu nije nazvan ni Božji zakon, ni Mojsijev zakon ni Zakon. Dekalog ima svoje jednoznačno ime - "Deset riječi", "δεκα λογους".

Sesto, juce sam naveo tekst iz Isaije, gde kaze za Hrista "I UCINI ZAKON VELIKIM I SLAVNIM".
......
Na optuzbu fariuseja, da rusi zakon i proroke Isus je izjavio: "NISAM DOSAO DA POKVARIM ZAKON I PROROKE... DOKLE NEBO I ZEMLJA STOJE NECE NESTATI NIJEDNOIGA SLOVCA IZ ZAKON..."

Ovim je Isus naglasio da je zakon Bozji vecan i da nikada nece biti vreme kada ce biti ukinut.

A onda, 18 stoljeća nakon Krista, dođoste vi adventisti i ukinuste 99.664 % Božjeg Zakona. Kažete, "od Božjeg zakona vrijedi samo Dekalog, samo je Dekalog vječan".

U SVETOM PISMU, NE POSTOJI ZAPOVEST O UKIUDANJU SUBOTE I ODREDJIBVANJU NEDELJE ZA PRAZNIK.

Kršćani su sljedbenici Isusa Krista i apostola, a ne podanici ili robovi. I tako slobodnima, kršćanima ne treba zapovijed. Nije ni Isus apostolima zapovjedio da se u prvi dan okupljaju na lomljenje kruha, ali apostoli to ipak čine zajedno s kršćanima.

Zbog tog ja svetkujem Subotu i nastojim da iz zahvalnosti za dar Bozje milosti zivim u skladu sa Bozjim zakonom. A sta CETE VI IZABRATI?

Samo, kako ćeš Bogu objasniti zašto si 99.664 % njegova zakona proglasio nevažećim?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
U svim ovim pričama oko subote i nedelje, Božijih zakona i njihovog važenja, izabrabog naroda..., za objektivnog posmatrača, ima mnogo nedoumica, nelogičnosti i sumnji, koje dovode u pitanje i sam Božiji autoritet, odnosno, Božije atribute sveznajućeg, nepogrešivog i svemoćnog tvorca neba i Zemlje i života na Zemlji.
Ono što posebno pada u oči i što se nameće kao pitanje, jeste kako je Bog mogao tako pogriješiti izabravši izraeljski narod kao narod kome će se objaviti, kome će dati svoje zakone i kome će povjeriti misiju širenja istine o njemu među ostalim narodima ondašnjeg svijeta? Izraeljski narod ne samo da nije izvršio tu Božiju zapovijest, nego nije priznao i prihvatio ni samog Božijeg sina i njegovo učenje, kada ga je Bog utjelovljenog poslao među njih! Šta više, ubili su ga! Postavlja se pitanje:zar sveznajući Bog to nije mogao predviditi? Ako nije, onda nije ni sveznajući, a ako jeste, onda je namjerno izložio neviđenim patnjama i svoga sina i mnoge druge koji su ga slijedili, - što opet povlači pitanje o Božijoj dobronamjernosti?!
Subota i nedelja, u kontekstu gore rečenog, su najmanje bitne i dilema koji dan slaviti kao dan Gospodnji je ustvari lažna dilema, - jer, ako je Bog sveznajući mogao je predviti i tu zavrzlamu koja će nastati među hrićanima, a budući da ništa nije uradio da to spriječi, znači da i njemu samome nije bitno koga dana mu se odaje počast.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
> Obratite pažnju na naloge za držanje šabata: onaj koji je bio pod šabatnim zakonom nije mogao napustiti svoj dom na šabat (Izlazak 16,29), nije smio naložiti vatru (Izlazak 35,3) i nije smio dati povoda nikome drugom da radi (Ponovljeni zakon 5,14). Onaj koji bi se ogriješio o zakon o šabatu bio bi usmrćen (Izlazak 31,15; Brojevi 15,32–35).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jevreji su te zahteve shvatali bukvalno, pa Isus u kritici te bukvalnosti ne dovodi u pitanje sam zahtev Četvrte Božje zapovesti, već otkriva jasan smisao tih zahteva, citirajući starozavetne primere da bi pokazao da ne donosi neku novu nauku. Isus naziva nauku fariseja ljudskim zapovestima i tvrdi da Jevreji ne drže zakon:

"Ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene, no zaludu me poštuju učeći naukama, zapovestima ljudskim. Jer ostaviste zapovesti Božje, a držite običaje ljudske." (Marko 7,68)

"Ne dade li vama Mojsije zakon i niko od vas ne živi po zakonu." (Jovan 7,19)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Subota i nedelja, u kontekstu gore rečenog, su najmanje bitne i dilema koji dan slaviti kao dan Gospodnji je ustvari lažna dilema, - jer, ako je Bog sveznajući mogao je predviti i tu zavrzlamu koja će nastati među hrićanima, a budući da ništa nije uradio da to spriječi, znači da i njemu samome nije bitno koga dana mu se odaje počast.

Među kršćanima ne postoji nikakva "zavrzlama" o danu okupljanja kršćana na lomljenje kruha (Euharistiju). U Novom zavjetu imamo izvještaj o okupljenim kršćanima zajedno s Pavlom i pri tome je istaknut dan (prvi dan u tjednu) u koji su se okupili. Pavao, pišući kršćanima da skupljaju pomoć za siromašne, određuje da to čine "svakog prvog dana u tjednu". Pazite, Pavao piše kršćanima u Korintu, u poganskoj Grčkoj, koja ima kalendar neusporediv sa židovskim sedmodnevnim tjednom, a Pavao im piše imenujući taj dan po židovskom računanju dana u tjednu. Piše im da to čine "svakog prvog dana u tjednu". Zašto "svakog prvog dana u tjednu"? Korinćani taj "Pavlov prvi dan u tjednu" uopće ne mogu identificirati prema tadašnjem kalendaru u Grčkoj i Korintu. A Židovima, nekršćanima, što njima znači "prvi dan u tjednu"? Baš ništa. Kome je onda mogao nešto značiti prvi dan u tjednu, i uz koga je taj dan mogao biti vezan? Značio je samo kršćanima, i samo su kršćani bili vezani uz taj dan (prvi dan u tjednu). Kršćani su se redovito okupljali u prvi dan tjedna na Euharistiju (lomljenje kruha). Zašto sveti Pavao koristi židovsko brojanje i nazivanje dana kada kršćanima određuje kada će to činiti. Iz vrlo jednostavnog razloga. Apostoli se s kršćanima od samih početaka okupljaju u dan u koji je Isus uskrsnuo, a to je bio "dan po suboti", dakle, prvi dan u tjednu po židovskom računanju dana. Dakle, poganima taj "prvi dan u tjednu" ništa ne znači, oni su imali potpuno drugačiji kalendar. Židovima taj dan ništa ne znači, oni su svetkovali samo subotu. Prvi dan u tjednu ostaje samo kršćanima, kršćani se sastaju na Euharistiju u prvi dan tjedna. I pazite slijedeće, Pavao piše Korinćanima - "svakog prvog dana u tjednu". Nisu to nasumce "neki prvi dani u tjednu", nego svaki prvi dan u tjednu. Prema tome, potpuno je jasno odakle dolazi praksa okupljanja kršćana u prvi dan tjedna. Dolazi od apostola i prve Crkve.

Dakle, nema nikakve "zavrzlame" među kršćanima po pitanju nedjelje. Zavrzlamu su sami sebi napravili oni koji su se pojavili skoro dva tisućljeća nakon Krista, i odbacili ono što su apostoli ustanovili u prvoj Crkvi na samim počecima kršćanstva.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Među kršćanima ne postoji nikakva "zavrzlama" o danu okupljanja kršćana na lomljenje kruha (Euharistiju).
Zavrzlama o suboti i nedelji među hrišćanima je činjenica koju je besmisleno negirati, sem ukoliko, recimo, adventiste i neke druge protestantske frakcije ne ubrajaš među hrišćane, a to bi bila još veća besmislica. Nisam imao namjeru (niti je imam) da se opredjeljujem o ispravnosti jednog ili drugog stava, samo sam u prethodnom postu iznio neka moja razmišljanja i dileme koje se nameću čitanjem, ne samo ovaih vaših rasprava, nego i Biblije.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zavrzlama o suboti i nedelji među hrišćanima je činjenica koju je besmisleno negirati, sem ukoliko, recimo, adventiste i neke druge protestantske frakcije ne ubrajaš među hrišćane, a to bi bila još veća besmislica. Nisam imao namjeru (niti je imam) da se opredjeljujem o ispravnosti jednog ili drugog stava, samo sam u prethodnom postu iznio neka moja razmišljanja i dileme koje se nameću čitanjem, ne samo ovaih vaših rasprava, nego i Biblije.

Imaš nesreću.:) Forum ti "opsjedaju" oni koji donositelje apostolskih spisa, vjerovanja i tradicije prve apostolske Crkve, pa i Svetog Pisma, smatraju otpadnicima, a svoje razumijevanje, iščitavajući "otpadničku Bibliju" dva tisućljeća kasnije, nude okolo kao vrhunac znanja i Božje istine. Naravno, niti znaju riječi hebrejskog niti grčkog, a i što će to njima. Eto, u ovakvom okruženju potpuno mi je razumljiv ovaj tvoj stav i o kršćanima i o Bibliji.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
U svim ovim pričama oko subote i nedelje, Božijih zakona i njihovog važenja, izabrabog naroda..., za objektivnog posmatrača, ima mnogo nedoumica, nelogičnosti i sumnji, koje dovode u pitanje i sam Božiji autoritet, odnosno, Božije atribute sveznajućeg, nepogrešivog i svemoćnog tvorca neba i Zemlje i života na Zemlji..

Postovanje urednice,
neobicno mi je drago da si se prikljuciuo nasoj diskusiji, koja zaista ne odvija se kako treba.
Pitanja o Bozjem sveznanju i providjenju uporedjena sa svi zlima koja se nalaze u nasem svetu, je vec davno postavio i Volter. On je postavio pitanje, ako je Bog svemocan, zasto ne ukloni zlo sa zemlje? Ako ne moze, onda nije svemocan, a ako moze a nece, onda je zloiban..."

Volim ja da proucavam filozofiju i iz svega toga ponesto naucim.
Ovome bismo mogli jos dodati, ako je Bog znao da ce Adam zgresiti, zasto ga je stvorio?
Ako je Isus znao da ce Ga Juda izdati i da ce se sam obesiti, zasto ga je primiuo za svoga ucenika?

Od samog pocetka Bog je predvideo mogucnost pojave pobune i otpada, ali tome uvek vodi pravo izbora i slobodne volje.

Sve pojedinosti nama ljudima nisu pznate. Znamo samo ono sto nam je dato da znamo, ali ima detalja koji su nepoznati.

Bog jeste svemoca. Problem nije samo za nas nego i za Boga, koji ne zeli da bude despot ni tiranin, jer je njegovo carstrvo osnovano na ljubavi i dobroj volji. Najveci problem je PRAVO SLOBODNOIG IZBORA. Svoijim stvorenim bicima Bog je dao sloboidu. On ih poziva na poslusnost, ali ne zeli da ih primora ili silom natera na to.

Sotona, je tu slobodu zloupotrebio i na sebe i sve ljude navukao prokletstvo i greh koji vodi unistenju. Covek se udruzio s njim u pobuni protiv Boga.

Nismo mi jedina inteligentna bica u svemiru, postoje i drugi svetovi koji prate zalosnu istoriju nase Zemlje. Zato je Bog dao dovoljno vremena da bi ljudi na Zemlji kao i ostali svetovi mogli da shvate pravicnost Bozijeg delovanja i Njegovih sudova. Ipak, na kraju Bog ce morati da unisti greh sa svim njegovim nosiocima.

Nama je jos uvek dato da biramo koga cemo sledi, Boga ili uzrocnika zla. Zato se kaze da je svako "kovac svoje srece."

I svima nama danas, data je sloboda i mi biramo. Imamo pravo da stanemo na Bozju stranu, da cinimo i objavljujemo dobro, ili da se pridruzimu nosiocima zla. Na kraju svako ce primiti ono sto je izabrao.[/QUOTE]

Na pitanjhe i primedbu Jurivakje, Stvarnoslap je odgovorio:
"Među kršćanima ne postoji nikakva "zavrzlama".

Ili Stvarnoslap nije posten, ili samo sebe i svcojemisljenike smatra hriscanima, ili ne zeli da prizna istinu, ali Jurivaka je u pravu, ova nasa diskusija zaista otriva "zavrzlamu"

Stvarnoslap neprestano ponavlja privce, da su se apodstoli sakupljali u nedelju. Niko jos nije tvrdio da nisu. Medjutim, Biblija dokazuje da su se sakupljali svcakoga dana i da im je sve bilo zajednicko.
Da li to onda dokazuje da treba da svetkujemo sve dane u sedmici?

Od Stvarnoslapa. sedmicama nas nekoliko zahtevamo da nam postira APOSTOLSKUY ODREDBU, za koju je najavio da postoji i do danas jos nam je nije pokazao, jer svi znamo da su to samo price za obdaniste, a ne za teologe. Zato dok ne prilozi ono sto je najavio, sve price su neosnovane i zaista strvaraju samo zavrzlsamu.

Sve najbolje

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Stvarnoslap neprestano ponavlja privce, da su se apodstoli sakupljali u nedelju. Niko jos nije tvrdio da nisu.
Kako niste? Pa vi adventisti već 170 godina tvrdite kako je „otpala Rimska crkva“ nedjelju preuzela iz poganstva. Doduše, razilazite se u datiranju „otpadništva“. Nekad tvrdite da je to bilo koncem drugog stoljeća, nekada to smještate u 3. stoljeće, a proročica vam ponavlja kako je to bilo u 4. stoljeću.

Medjutim, Biblija dokazuje da su se sakupljali svcakoga dana i da im je sve bilo zajednicko.
Da li to onda dokazuje da treba da svetkujemo sve dane u sedmici?

Katolici i danas svaki dan imaju Euharistiju, okupljaju se na lomljenje kruha, baš kao što su činili i apostoli s prvim kršćanima. Imate li vi adventisti svaki dan Gospodnju večeru. A u prvi dan (nedjelju) okupljanja kršćana na Euharistiju su svečanija i brojnija. Zašto je sveti Luka imao potrebu točno zabilježiti dan (nedjelju) kada se sveti Pavao s kršćanima okupio na lomljenje kruha? Dobro si rekao, činili su to apostoli svaki dan, ali zašto nigdje ne nalazimo, na primjer, četvrtak vezan uz lomljenje kruha? Zašto Pavao određuje kršćanima da svakog prvog dana u tjednu stavljaju novac na stranu kao prilog za siromašne? Što se to događalo svakog prvog dana u tjednu? Da nisu možda kršćani imali redovite šahovske ili nogometne turnire?

Od Stvarnoslapa. sedmicama nas nekoliko zahtevamo da nam postira APOSTOLSKUY ODREDBU, za koju je najavio da postoji i do danas jos nam je nije pokazao, jer svi znamo da su to samo price za obdaniste, a ne za teologe. Zato dok ne prilozi ono sto je najavio, sve price su neosnovane i zaista strvaraju samo zavrzlsamu.

Citiraj me da točno vidimo što sam to ja najavio pa nisam napravio. Daj da konačno istjeramo na čistac da se vidi tko je ovdje najobičniji obmanjivač, ti ili ja.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Kako niste? Pa vi adventisti već 170 godina tvrdite kako je „otpala Rimska crkva“ nedjelju preuzela iz poganstva.
[/QUOTE]

Slape, zasto jednako pokusavas da obmanes ljude?
Ja tvredim da niko od nas ne trvrdi da se prva Crkva okupoljala svakogh dana pa i nedeljom.
Medjutimn, sakupljanja nermaju nikakve veze sa svtkovanjem prvog radnog dana u sedmici.
A da je Katoliucka crkva preuzerla praznovanje nedelje od papgana koji su pre vas imali Dan sunca to je tacno.
[/QUOTE]

-------------------

Katolici i danas [B je napisao(la):
svaki dan[/B] imaju Euharistiju, okupljaju se na lomljenje kruha, baš kao što su činili i apostoli s prvim kršćanima.

Slape, ponovo muljas da zaobidjes konkretan odgovor. Ako se vi danas skuplajte "bas kao sto su cinili apostoli." da li onda praznujete svaki dan u sedmici ili samo Dan sunca?
Vidis kao je tvoja izjava nedosledna i ti vidis i znas da je ona netacna.

---------------------

Citiraj me da točno vidimo [B je napisao(la):
što sam to ja najavio[/B] pa nisam napravio. Daj da konačno istjeramo na čistac da se vidi tko je ovdje najobičniji obmanjivač, ti ili ja.

Slape, nije ovo obdaniste. Vrati se i procitsaj desetine mojih postova u kojima sam ti naveo doslovno ono sto si izjavio i ti to dobro znas, nego igras ovde nepostenu igru misleci da smo mi deca. Slape, suvise je to providno.

Od tebe ocekujemo "ODREDBU" ZA KOJU SI TVRDIO DA SU JE APOSTOLI IZDALI.
IMAS LI ODGOVOR ILI NE? Znamo mi da je nemas i znamo da je od tebe nikad necemo dobiti, jer si pokusao da obmanes ne samo nas nego i sve citaoce foruma. U to smo se svi uverili.

Neka ti milostivi Bog oiprosti.
[/QUOTE]

Ja ti zelim sve najbolje

Natrag