Izvini Stvarnoslape, ali spomenuti Kanon ne govori o Mojsijevom zakon, nego o Bozjem. Pobrkao si pojmove.
Hoćeš reći da postoje dva starozavjetna Zakona? Jedan Mojsijev i jedan Božji? Hoćeš reći da Mojsijev zakon nije Božji zakon!? A što onda spada u Mojsijev zakon a što spada u Božji zakon? I na koncu, gdje je u Bibliji podjela na Mojsijev zakon i na Božji zakon.
E Marko, pogledaj kakve vratolomije morate izvoditi vi adventisti. Božji Zakon ste spremni kasapiti i falsificirati samo zbog toga da opravdate svoju "proročicu". Ne postoje
dva Zakona, samo je
jedan. On je
Božji zakon, zato što ga je
Bog dao Izraelcima, a Sveto Pismo ga naziva i
Mojsijev zakon, zato što su ga Izraelci preko Mojsija primili od Boga. Sveto Pismo ga također naziva jedostavno
Zakon - Tora, i u taj Zakon (Božji zakon = Mojsijev zakon) spada sve ono što nalazimo u prvih
pet knjiga Biblije. Zato se taj Zakon još imenuje
Pentetauh (Petoknjižje). Jesi li kada čuo za ove nazive Božjeg zakona?
Znam ja na što ti pikiraš, ti bi kasapljenjem i falsificiranjem Božjeg zakona ljudima htio poturiti kako je Božji zakon
samo Dekalog, a sve ono ostalo je "nekakav Mojsijev zakon".
Jedan je Zakon. Kada ga Sveto Pismo naziva
Božji zakon, hoće nam priopćiti kako ga je
Bog dao Izraelcima. Kada ga Sveto Pismo naziva
Mojsijev zakon, hoće nam priopćiti kako su ga Izraelci od Boga dobili
preko Mojsija. Dekalog je
samo dio Božjeg ili Mojsijevog zakona, a ne nešto što je izvan i iznad Mojsijevog zakona.
Dakle, pojmove si pobrkao ti, a ne ja. Najjadnije i najstrašnije u ovakvom "brkanju" pojmova kod adventista je njihov motiv. Oni sve ovo čine, kasape i falsificiraju Bibliju, samo zbog toga ne bi li obranili svoju "proročicu" Jelenu.
O kojoj ODLUCI APOSTOLA govoris? Zar te nije sramota da to kazes i poslle tolikih poziva da nam das tu apostolsku ODLUKU. Sad si sam sebi natovario jos jedan pogresnu izjavu. Do sada si tvrdio da su apostoli dali odredbu za prznovanje nedelje, koju sedmicama trazimo da nam je prilozis, a ti na veliku sramotu sam sebe uvaljujes jos u vecu kaljugu nego sto si do sada bio. Gde tije ta odredba?
Ja sam tebi dobronamjerno savjetovao, Jelenine knjige ustranu i čitaj Sveto Pismo. Ti nećeš, ili ti se Sveto Pismo gadi, pa idemo zajedno vidjeti:
Dj 15,4-5:
Kada pak stigoše u Jeruzalem, primi ih Crkva, apostoli i starješine. Ispripovjediše što sve Bog učini po njima. Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev."
Dakle,
ne bilo koji Židovi, nego Židovi
koji su „prigrlili vjeru“ – postali kršćani, inzistiraju na
obrezanju i opsluživanju Mojsijeva Zakona. Jasno je, neki kršćani regrutirani iz židovstva nastavljaju praksu obrezivanja,
obvezuje li to i nas? Kršćani nastavljaju praksu odlaska u Hram na redovitu molitvu,
obvezuje li to i nas? Neki su nastavili praksu prinošenja žrtava,
obvezuje li to i nas? Sigurno su neki nastavili praksu prikazivanja muških prvorođenčadi,
obvezuje li to i nas? Jednako tako, neki su nastavili praksu subotnjeg počinka, ali
obvezuje li to i nas?
Što bi to značilo "
opsluživati Zakon Mojsijev"? Nema dvojbe, to jednostavno znači u svemu se ponašati onako kako to nalaže Mojsijev zakon. Dakle, trebaju
prinositi žrtve, trebaju
paziti na čisto i nečisto, trebaju
svetkovati subote, mlađake, sve godišnje blagdane i sve ostalo što uključuje Mojsijev zakon. Pogledajmo kako su to razriješili
apostoli i Crkva kad su se s ovim suočili:
Dj 15,6-29:
Nato se apostoli i starješine sastanu da to razmotre. Nakon duge raspre ustade Petar i reče im: "Braćo, vi znate kako me Bog od najprvih dana između vas izabra da iz mojih usta pogani čuju riječ evanđelja i uzvjeruju. ....... Šaljemo vam dakle Judu i Silu. Oni će vam i usmeno priopćiti to isto. Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno: uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete učiniti. Živjeli!"
Kao što vidimo, od svega što su neki tražili da se zapovjedi kršćanima koji dolaze iz poganstva, a tražili su da
opslužuju Mojsijev zakon, apostoli skupljeni na jednom mjestu odlučuju ovako. Točno nabrajaju
četiri stvari, uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva.
Nema obrezanja, nema čistog i nečistog jela, nema blagdana, mlađaka i subota. Zato će Pavao i moći u poslanici Kološanima sve ovo nazvati
sjenom. Dakle, one koji su Kristovi (u Kristu-kršćani)
sjena ne obvezuje.
Sad si toj lazi dodao jos jednu, nazvavsi je APOSTOLSKOM ODLUKOM.
Ako si hriscanin i pravi covek, prilozi nam TU APOSTOLSKU ODREDBU I ODLUKU, ako to ne ucinis, sam si sebe proglasio lazovom.
Citirao sam ti dio te odluke gore - Dj 15,6-29.
Slape, mnogo si se nanervirao pa od besa neznas ni sta govoris.
Zar ti zbilja mislis da samo adventisti veruju da je Bog savrsen?
Zar ti ne verujes u Bozje savrsenstvo?
Nisam ja dovodio u pitanje Božju savršenost, nego samo pokazao licemjerstvo adventista.
Drugo, zar ti zbilja verujes da je Bog napisao nesavrsen, pogresan ZAKON?
Zar zbilja verujes da ljudi treba da ga lektorisu i dodaju ono sto oni misle?
To vi adventisti mislite i vjerujete. Vi kažete da u Božjem zakonu valja i da vi uzimate samo 0,336% od Božjeg zakona, a sve ostalo vam ne treba.
Ako u to verujes, onda nam je sve jasno. i mi vise nema o cemu da sa tobom diskutujemo.
Ako je tako, onda od tebe s pravom mozemo ocekivati i drugi niz zablluda i zastranjenja od istine.
Ne kasapim ja Božji zakon, nego vi adventisti. Vi ste našli da vam 99.664 % Božjeg zakona ne vrijedi i ne treba.
Ti si otisao toliko daleko da si poceo da kritikujes i Boga i Njegovu rec.
Izgleda da si toliko gord, da javno prezires, ne samo ljude, nego i Boga i Njegov zakon, ali i pored toga navescu nekoliko biblijskih dokaza kao odgovor na tvoju besmiislicu.
"Ucini ZAKON velikim i slavnim." Isaija 42,21.
Slape, za koga je to prorok Isaija prorekao da ce ucinoiti Zakon velikim i slavnim?
Da li ti je poznato da je to proreceno za Hrista da ce uciniti Zakon velikim i slavnim?
A kako to vi adventisti Zakon činite velikim i slavnim? Tako što 99.664 % Božjeg zakona otklanjate jer vam ne paše i ne treba?
Na laznu izjavu fariseja da menja Bozji zakon, Isus je odgovorio:
"NE MISLITE DA SAM DOSAO DA POKVARIM ZAKON I PROROKE, NISAM DOSAO DA POKVARIM, NEGO DA IZPUNIM,... DOKLE NEBO I ZEMLJA STOJE NECE NESTATI NI NAJMANJEG SLOVCA ILI JEDNE TITLE IZ ZAKONA." Matej 5,17.18. Isus je zaista uzdigao Bozji zakon vise nego iko drugi.
Ovo je vaša adventistička "
pozicija A" - "
ni slovce neće nestati". Čemu onda vratolomija i skok na vašu "
poziciju B", na kojoj tvrdite da je
samo Dekalog vječan, proglašavajući pri tome 99.664 % Božjeg zakona
nevažećim??? Strašno je koliko su adventisti spremni kasapiti i falsificirati Božji zakon samo zbog toga da bi obranili "proročicu".
"Ljubav ne cini zla bliznjima, dakle je ljubav izvrsenje zakona." Rimljanima 13,10.
"Potom znamo da ljubimo decu Bozju, kad BOGA LJUBIMO I ZAPOVESTI NJEGOVE DRZIMO. JER JE OVO LJUBAV BOZJA DA ZAPOVESTI NJEGOVE DRZIMO..." 1. Jovanova 5,2.3.
"TAKO JE DAKLE ZAKON SVET I ZAPOVEST SVETA I PRAVEDNA I DOBRA." Rimljanima 7, 12.
Što si uopće htio dokazati ovim citatima? Nigdje ti se ovdje Dekalog ne spominje.
Moze li ono sto je Savrseni Bog napisao da bude neispravno i pogresno?
Naravno da ne može. Zato bih ja i volio čuti od tebe zašto adventisti, u svojoj poziciji B, 99.664 % Božjeg zakona proglašavaju nevažećim.
"OVDE JE TRPLJENJE SVETIH KOJI DRZE ZAPOVESTI BOZJE I VERU ISUSOVU."
"BLAGO ONIMA KOJI TVORE ZAPOVESTI NJEGOVE, DA IM BUDE VLAST NA DRVO ZIVOTA I DA UDJU NA VRATA U GRAD." Otkrivenje 14,12; 22,14.
Nema ovdje ni slovca od onoga što ti pokušavaš poturiti. Pogledajmo zajedno, evo grčkog teksta iz tvog gornjeg citata:
Otk 14,12: Ὧδε ἡ ὑπομονὴ τῶν ἁγίων ἐστίν, οἱ τηροῦντες τὰς
ἐντολὰς τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν πίστιν Ἰησοῦ.
Kao što vidiš, za
zapovijedi Božje Ivan koristi grčku sintagmu
ἐντολὰς τοῦ Θεοῦ. Da je Ivan mislio na Dekalog, onda bi Ivan i upotrijebio grčku riječ za
Dekalog - δεκα λογους. Grčka riječ
ἐντολὰς (zapovijedi) ima općenito značenje. Pogledajmo što sve znači i što sve može značiti:
Iv 11,57: A glavari svećenički i farizeji izdadoše
naredbu (
ἐντολὴν) ako tko sazna gdje je, neka dojavi da ga uhvate.
Iv 11,57 (grčki): δεδώκεισαν δὲ οἱ ἀρχιερεῖς καὶ οἱ Φαρισαῖοι
ἐντολὰς ἵνα ἐάν τις γνῷ ποῦ ἐστιν μηνύσῃ, ὅπως πιάσωσιν αὐτόν.
Pogledaj, Ivan grčku riječ
ἐντολὰς koristi i kada je riječ o naredbama (zapovijedima) glavara svećeničkih i farizeja. Kakve veze imaju zapovjedi glavara svećeničkih i farizeja sa zapovjedima iz Dekaloga? Naravno, nikakve. Pogledajmo što još može značiti grčka riječ
ἐντολὰς:
1 Iv 3,23:
I ovo je zapovijed (
ἐντολὴ)
njegova: da vjerujemo u ime Sina njegova Isusa Krista i da ljubimo jedni druge kao što nam je dao zapovijed.
1 Iv 3,23 (grčki): καὶ αὕτη ἐστὶν ἡ
ἐντολὴ αὐτοῦ, ἵνα πιστεύσωμεν τῷ ὀνόματι τοῦ Υἱοῦ αὐτοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ καὶ ἀγαπῶμεν ἀλλήλους καθὼς ἔδωκεν ἐντολὴν ἡμῖν.
I ovdje Ivan koristi grčku riječ
ἐντολὴ u značenju
zapovijed. I opet jasno vidimo kako je riječ o zapovijedi koja je izvan Dekaloga. I ne samo u ova dva slučaja, nego nikada u Svetom Pismu grčkom riječi
ἐντολὰς (zapovijedi) ili
ἐντολὰς τοῦ Θεοῦ (zapovijedi Božje) nije označen Dekalog. Nije označen iz vrlo jednostavnog razloga, za Dekalog postoji
originalni grčki izraz -
δεκα λογους.
Slape, ovo je napisao Jovan, isti onaj koji je napisao i kuriake hemera, verujes li i u ovo?
Na ove biblijske izjave nije potreban nikakav komentar.
Osim da ni ovdje nisi uspio pronaći Dekalog i izdvojiti ga iz Božjeg zakona.
Iako adventisti ne uce niti veruju da se spasavaju drzanjem zakona, ali ne uce niti veruju da se spasavaju u bezakonju, zbog koga je unisten prepotopni svet. Spasenje je dar Bozje milosti, a u znak zahvalnosti za taj dar, vernik ce izvrsavati volju Onoga koji ga je otkupio i pomilovao.
Kud ćeš većeg bezakonja od onoga kada 99.664 % Božjeg zakona proglasiš nevažećim. Oprosti im Bože što kasape i falsificiraju tvoj zakon, onih 0.336 % tvoga zakona adventistima je trebalo da mogu braniti svoju "proročicu".
Drugo,subota nije prolazna kako Slap tvrdi
Kršćanima subota nije ni prolazna ni dolazna. Ne može im to ni biti, jer im nikada nije ni zapovjeđena. Nisu je dobili (nije im došla), pa ne može ni proći. Kršćanima je subota baš ono i onako kako to piše sveti Pavao Kološanima, dakle,
sjena. Subota je kršćanima sjena potpuno isto i jednako kao što su to i jelo i piće, i blagdani i mlađaci.
Ja nisam autor teksta. ...... Autor teksta je Miloš Bogdanović.
Možeš ti tripo puno pametnije od ovog Miloša.