Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Stvarnoslap.
Tvoja pitanja koja si postavuio pokazuju tvoje nepoznavanje konteksta biblije po pitanju zakona i greha u bibliji.

Na tvoje pitanje o kamenovanju za prekrsaj subote je vec odgovoreno.
U starom zavetu Bog je zapovedao da se kamenuje za prekrsaj ove zapovesti, ali ne samo nje - vec i zapovesti o preljubi ( sto ti vesto izbegavas ), jer ako je Subota ukinuta u novom zavetu zato sto se za njen prekrsaj u starom zavetu kamenovalo, onda to mora biti slucaj i sa drugim zapovestima.
U tom slucaju mi danas ne samo da imamo slobodu da krsimo Subotu, vec i da cinimo preljube, krademo, ubijamo, ne postujemo Boga i bliznje..itd.

Ja sam bio posve jasan, i sada i svaki put kada sam o ovome pisao. Da te podsjetim, ja sam tvrdio i sada tako tvrdim, da subota kršćanima nikada nije ni zapovjeđena. Zašto bih ja govorio o ukidanju subote kršćanima kada tvrdim da kršćanima subota nije nikada ni zapovjeđena. Kako ćeš nekome nešto ukinuti, ako mu to nisi ni dao?

Ali vi adventisti tvrdite da vas obvezuje zapovijed o suboti. Ako vas obvezuje zapovijed o suboti, onda vas obvezuje i zapovijed da pogubite onoga tko bi radio kakav posao u subotu. Vidjeli smo da vas ona vaša priča o "ukidanju obrednog zakona" ne abolira od sankcija za kršenje subote, jer sankcije za kršenje subote nisu bile u domeni obrednog zakona. Prekršaj za kršenje subote nije se mogao opravdati prinošenjem žrtve, obdržavanjem obrednog zakona kako si ti sam napisao.

Dakle, takvo sagledavanje nije logicno ni biblijski - vec kao sto je vec i odgovoreno - da je u starom zavetu vladalo Teokratsko drustvo u kome je Bog bio i car i sudija.

Hoćeš reći, kada nismo u teokratskom društvu ne obvezuju nas Božje zapovijedi!? Možemo ih slobodno kršiti!?

U tom kontekstu mi vidimo da je kasnije u vreme starozavetnih careva i proroka - kada je Izrailj trazio zemaljskog cara ovaj propis o kamenovanju onoga ko bi radio posao u Subotu ili cinio preljube - bio manje izrazen.

Čekaj, jesu li ljudi Božju zapovijed djelomično derogirali ili je to Bog učinio?

U novom zavetu vise ne postoji ovakva vrsta propis, jer Bog u novom zavetu sagledava poredak greha kroz milost koja se ispoljila u zrtvi Gospoda Isusa Hrista na krstu, sto ne znaci da mi imamo slobodu da krsimo bilo koju zapovest u novom zavetu.

Točno, konačno si došao u Novi zavjet. U Novom zavjetu nema ni zapovjedi o suboti. U Novom zavjetu nalazimo zapovijed da se ljubi Boga i bližnjega, da se ne krade, ne laže, ne ubije, ne čini preljub, poštuje oca i majku, samo nigdje u Novom zavjetu ne nalazimo zapovijed da počivamo u subotu. Samo ti nastavi čitati Novi zavjet.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja sam bio posve jasan, i sada i svaki put kada sam o ovome pisao. Da te podsjetim, ja sam tvrdio i sada tako tvrdim, da subota kršćanima nikada nije ni zapovjeđena. Zašto bih ja govorio o ukidanju subote kršćanima kada tvrdim da kršćanima subota nije nikada ni zapovjeđena. Kako ćeš nekome nešto ukinuti, ako mu to nisi ni dao?.

Zapoveđeno je svim ljudima od Adama do kraja istorije sveta i to jasno piše u bibliji.
U starom zavetu je zapovedio i TUĐINIMA a ne samo Jevrejima.
U novom svim ljudima.

Ali vi adventisti tvrdite da vas obvezuje zapovijed o suboti. Ako vas obvezuje zapovijed o suboti, onda vas obvezuje i zapovijed da pogubite onoga tko bi radio kakav posao u subotu. Vidjeli smo da vas ona vaša priča o "ukidanju obrednog zakona" ne abolira od sankcija za kršenje subote, jer sankcije za kršenje subote nisu bile u domeni obrednog zakona. Prekršaj za kršenje subote nije se mogao opravdati prinošenjem žrtve, obdržavanjem obrednog zakona kako si ti sam napisao..

Ne obavezuje nikoga da pogubi bilo koga zbog kršenja zapovesti, jer odredba o pogubljenja je bila data u Teokratskom društvu u kome je Izrailj živeo gledajući otvorenim očima slavu Božju.
To je bio sud Božji koji se ispoljavao u tom i takvom istorijskom trenutku.

Hoćeš reći, kada nismo u teokratskom društvu ne obvezuju nas Božje zapovijedi!? Možemo ih slobodno kršiti!?.

Naravno da ne, ja to nikada nisam tvrdio, već da Bog na greh u današnjem vremenu gleda kroz milost prema čoveku koja je ispoljena u žrtvi Gospoda Isusa koji je umro umesto nas - na njega je pala krivica, on je kažnjen umesto nas, i u njemu imamo život ako ga prihvatimo za ličnog spasitelja, ostavimo greh i počnemo da živimo u pravdi.

To ti upravo tvrdiš - da se Bog promenio, greh nazvao pravdom, opravdao i legalizovao ga, i dopustio ljudima da krše zapovesti.

Čekaj, jesu li ljudi Božju zapovijed djelomično derogirali ili je to Bog učinio?.

Ljudi, a to upravo činiš i ti, i ako je dato prokletstvo za onoga ko ukida i jednu najmanju zapovest.

Točno, konačno si došao u Novi zavjet. U Novom zavjetu nema ni zapovjedi o suboti. U Novom zavjetu nalazimo zapovijed da se ljubi Boga i bližnjega, da se ne krade, ne laže, ne ubije, ne čini preljub, poštuje oca i majku, samo nigdje u Novom zavjetu ne nalazimo zapovijed da počivamo u subotu. Samo ti nastavi čitati Novi zavjet.

Zakon je nedeljiv.
Ne možeš reći "JA ĆU OD SAD DRŽATI SAMO DEVET ZAPOVESTI" jer biblija kaže "KO SAGREŠI U JEDNOM KRIV JE ZA SVE" postao je prestupnik zakona.

Osim toga - Jevrejima poslanica jasno kaže da ne krenemo primerom Jevreja koji su kršili zapovest o Suboti, već da se vratimo Subotnjem odmoru po primeru Boga koji je počinuo u sedmi dan Subotu.

Isus kaže da se Hrišćani mole da ne bude bežanje pred progoniteljima u Subotu.
Bogatom mladiću kaže da ako želi da dobije život većni "da drži zapovesti.
Mladić je na ovo odgovorio da je te zapovesti sačuvao od mladosti svoje - što zači i Subotu, jewr mu Isus nije odgovorio da sačuva sve osim Subote...

Itd, itd.. ima mnoštvo drugih tekstova o držanju Božjih zapovesti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zapoveđeno je svim ljudima od Adama do kraja istorije sveta i to jasno piše u bibliji.

Gdje u Bibliji piše da je subota zapovjeđena Adamu? Gdje piše da je subota zapovjeđena nekome drugome prije nego što je zapovjeđena Židovima? Gdje piše da je subota zapovjeđena nekome drugome nakon što je zapovjeđena Židovima?

U starom zavetu je zapovedio i TUĐINIMA a ne samo Jevrejima.

Ovo je dokaz upravo protiv tvoje teze. Da je Bog subotu zapovjedio svim ljudima, onda ne bi naložio Židovima da paze da i tuđinac kada dođe kod njih odmara u subotu. Da je Bog zapovjedio subotu i tom tuđincu, onda bi to znao i taj tuđinac, i Bog ne bi imao potrebe zadužiti Židove da vode brigu o odmaranju tuđinca kada se nađe kod njih. Jasno je, samo je Židovima zapovjeđena subota.

U novom svim ljudima.

A gdje je to u Novom zavjetu zapovjeđena subota? Znam za više mjesta u Novom zavjetu gdje su Židovi gledali da ubiju Isusa zbog kršenja subote, jesu li to tebi mjesta gdje je u Novom zavjetu zapovjeđena subota? Moglo bi biti, ako Isusu nisu dopuštali da krši subotu, tko smo to mi ljudi da nama bude dopušteno?

Ne obavezuje nikoga da pogubi bilo koga zbog kršenja zapovesti, jer odredba o pogubljenja je bila data u Teokratskom društvu u kome je Izrailj živeo gledajući otvorenim očima slavu Božju.
To je bio sud Božji koji se ispoljavao u tom i takvom istorijskom trenutku.

Mani se ti Miroljubovog tumačenja. Citiraj mi Bibliju gdje je Bog rekao: "Kada niste u teokratskom društvu, ne morate poštivati moje zapovijedi".

Naravno da ne, ja to nikada nisam tvrdio, već da Bog na greh u današnjem vremenu gleda kroz milost prema čoveku koja je ispoljena u žrtvi Gospoda Isusa koji je umro umesto nas - na njega je pala krivica, on je kažnjen umesto nas, i u njemu imamo život ako ga prihvatimo za ličnog spasitelja, ostavimo greh i počnemo da živimo u pravdi.

Da, ako netko prihvati Isusa ostavi grijeh i počne živjeti u pravdi, kako ti reče. Ali, što ako netko ne ostavi grijeh pa prekrši subotu, obavlja kakav posao u subotu, on ne spada u ove tvoje koji ostave grijeh i počnu živjeti po pravdi. Takve bi znači ipak trebalo pogubiti? Zar ne?

Zakon je nedeljiv.
Ne možeš reći "JA ĆU OD SAD DRŽATI SAMO DEVET ZAPOVESTI" jer biblija kaže "KO SAGREŠI U JEDNOM KRIV JE ZA SVE" postao je prestupnik zakona.

Dva su Zakona. Onaj sa brda Sinaja koji rađa za ropstvo i Kristov zakon. Kristov zakon koji nam je objelodanjen u Novom zavjetu nama kršćanima nigdje ne zapovjeda subotni počinak.

Osim toga - Jevrejima poslanica jasno kaže da ne krenemo primerom Jevreja koji su kršili zapovest o Suboti, već da se vratimo Subotnjem odmoru po primeru Boga koji je počinuo u sedmi dan Subotu.

I u zimu. Što ćemo sa zimom? Moramo li možda spavati "zimski san", ko medvjedi?

Mladić je na ovo odgovorio da je te zapovesti sačuvao od mladosti svoje - što zači i Subotu, jewr mu Isus nije odgovorio da sačuva sve osim Subote...

Hoćeš reći da je taj mladić i kamenovao one koji su radili kakav posao u subotu? I to je Božja zapovijed koja je obvezivala tog mladića kao Židova.

Ali imate i vi adventisti mnoštvo smiješnih opravdanja za vaša kršenja Božjih zapovijedi.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Dobro,Slape ti kažeš da se Jovan Grcima obraća Otkrivenjem na njihovom jeziku i tamo prvi dan oslovljava nedeljom što je novi pojam za Judaizam i pitanje je šta sad jedan Jevrejin treba da radi da prvi dan oslovljava danmomGospodnjim a ostale dane ne?
Ako je Jovan taj prvi dan predstavio Gospodnjim da bi objasnio kako je imao viziju u dan uskrsnuća zar isto tako nije mogao koristiti Jevrejski izraz prvi dan...mogao je ali nije,zašto?

Ni jedan prorok nije smatrao vžnim da napomene u kom danu je imao viziju a Jovan pominje dan ....zbog čega i kome je to važno?

Slažem se ja sa tobom da Hrišćani nisu primili subotu kao obavezu i slažem se da je Isus ustao u Jevrejsku nedelju (prvi dan) ali to nikako ne menja niti potire sedmi dan koji Bog stvaranjem izdvoji za odmor jer je to Njegovo vreme koje je darovao Izrailju da se sete ko je sve stvorio i oslobodio ih iz ropstva kako nebi više išli za paganskim božanstvima.

Pošto je tema o danu za odmor i ti gore reče da nigde u NZ nema govora o suboti podsetiću te da ima:

Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, ne zakasni koji od vas.
4:2 Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše.
4:3 Jer mi koji verovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta.
4:4 Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih.
4:5 I na ovom mestu opet: Neće ući u pokoj moj.

4:6 Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje;
4:7 Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca.
4:8 Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.
4:9 Dakle je ostavljeno još počivanje narodu Božijem.
4:10 Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.
4:11 Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.

Jošua nije uveo u subotni odmor narod jer ni Mojsije nije uspeo jer narod izađe da kupi manu iako je rečeno da je tog dana neće biti i zbog tog ne verstva ne uđoše u odmor,potom ide upozorenje JEVREJIMA da ne budu kao očevi tvrdovrati i neverni već da paze da uđu u odmor u dan koji je Bog dao i to će verni učiniti.

Sem toga i proroštva koja opisuju kraj i milenijum pominju subotu i praznike što znači da Bog ništa nije ukinuo već postavio smisleno do kraja i suda da stoji naloženo:

66:23 I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako telo da se pokloni preda mnom, veli Gospod.
66:24 I izlaziće i gledaće mrtva telesa onih ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umreti i oganj njihov neće se ugasiti, i biće gad svakom telu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Gdje u Bibliji piše da je subota zapovjeđena Adamu? Gdje piše da je subota zapovjeđena nekome drugome prije nego što je zapovjeđena Židovima? Gdje piše da je subota zapovjeđena nekome drugome nakon što je zapovjeđena Židovima?

"Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova.
I svrši Bog do sedmog dana dela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svih dela svojih, koja učini;

I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;
To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo"
( 1 Mojsijeva 2. 1 - 4 ).

"I umnožiću seme tvoje da ga bude kao zvezda na nebu, i daću semenu tvom sve ove zemlje; i u semenu tvom blagosloviće se svi narodi na zemlji,
Zato što je Avram slušao glas moj i čuvao naredbu moju,
zapovesti moje i pravila moja i zakone moje" ( 1 Mojsijeva 26. 4 - 5 )

Dakle, Bog je sest dana stvarao nebo i zemlju i COVEKA na njoj.
Ovo je bitno, jer da je Bog stvorio odmah u pocetku Jevrejsku naciju - tada bi MOZDA ti bio u pravu, jer bi tvrdnja da je Bog dao Subotu iskljucivo Jevrejima bila istinita.
Ali biblija kaze suprotno "da je Subota stvorena COVEKA radi" ne radi Jevrejske nacije - vec radi svih ljudi na planeti, da se secaju da je Bog stvoritelj SVIH ljudi.
On je u pocetku subotu BLAGOSLOVIO i POSVETIO - sto znaci odvojio za svetu upotrebu i blagoslov ljudima.

Ovo je dokaz upravo protiv tvoje teze. Da je Bog subotu zapovjedio svim ljudima, onda ne bi naložio Židovima da paze da i tuđinac kada dođe kod njih odmara u subotu. Da je Bog zapovjedio subotu i tom tuđincu, onda bi to znao i taj tuđinac, i Bog ne bi imao potrebe zadužiti Židove da vode brigu o odmaranju tuđinca kada se nađe kod njih. Jasno je, samo je Židovima zapovjeđena subota.

Ne, ovo je upravo dokaz protiv tvoje teze i neznanja.

Bog jeste izabrao Jevrejski narod i dao mu svoj zakon, ali to ne znaci da je Subota namenjena SAMO Jevrejima, vec je Bog upravo preko Jevrejskog naroda zeleo da istinu o Bogu i njegov zakon prenese svim okolnim narodima:

"Ovako veli Gospod: pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje moje, i pravda će se moja objaviti.

Blago čovjeku koji tako čini, i sinu čovječijemu koji se drži toga čuvajući subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla.
I neka ne govori
tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavjet moj,
Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom,
jer će se dom moj zvati dom molitve svijem narodima" ( knjiga proroka Isaije 56. 1-7 )

"У то ће се време Јерусалим звати престо Господњи, и сви ће се народи сабрати у њ, к имену Господњем у Јерусалиму, и неће више ићи по мисли срца свог злог" ( Jeremija 3. 17 ).

"Устани, светли се, јер дође светлост твоја, и слава Господња обасја те.
Јер, гле, мрак ће покрити земљу и тама народе; а тебе ће обасјати Господ и слава Његова показаће се над тобом.

И народи ће доћи к виделу твом и ка светлости која ће те обасјати.
Подигни очи своје унаоколо, и види: сви се скупљају и иду к теби, синови ће твоји из далека доћи и кћери твоје носиће се у наручју.
Тада ћеш видети, и обрадоваћеш се, и срце ће ти се удивити и раширити, јер ће се к теби окренути мноштво морско
и сила народа доћи ће к теби.
Мноштво камила прекрилиће те, дромедари из Мадијана и Ефе; сви из Саве доћи ће, злато и кад донеће, и славу Господњу јављаће.
Сва стада кидарска скупиће се к теби, овнови навајотски биће ти за потребу; принесени на олтару мом биће угодни, и дом славе своје прославићу"
( Isaija 60. 1 - 7 )

A gdje je to u Novom zavjetu zapovjeđena subota? Znam za više mjesta u Novom zavjetu gdje su Židovi gledali da ubiju Isusa zbog kršenja subote, jesu li to tebi mjesta gdje je u Novom zavjetu zapovjeđena subota? Moglo bi biti, ako Isusu nisu dopuštali da krši subotu, tko smo to mi ljudi da nama bude dopušteno?

Jevreji nisu gledali da ubiju Isusa zbog krsenje Subote, vec zbog krsenja njihovih licnih pravila koja su uspostavili a koja propisuju sta se sme a sta ne sme raditi Subotom.

Isus je drzao SVE zapovesti i to je sam posvedocio recima "JA ODRZAH ZAPOVESTI OCA SVOJEGA"

Prevideo si moj odgovor iz prethodnog komentara.

Zapovedjeno je da drzimo SVE bozje zapovesti dekaloga ne ukidajuci ni jednu.

Zakon je nedeljiv.

Mani se ti Miroljubovog tumačenja. Citiraj mi Bibliju gdje je Bog rekao: "Kada niste u teokratskom društvu, ne morate poštivati moje zapovijedi".

Vec sam odgovorio kontekstom plana spasenja koji ti nazalost ne poznajes.

Ja to nikada nisam tvrdio - da ne trebamo postovati Bozje zapovesti, već da Bog na greh u današnjem vremenu gleda kroz milost prema čoveku koja je ispoljena u žrtvi Gospoda Isusa koji je umro umesto nas - na njega je pala krivica, on je kažnjen umesto nas, i u njemu imamo život ako ga prihvatimo za ličnog spasitelja, ostavimo greh i počnemo da živimo u pravdi.

To ti upravo tvrdiš - da se Bog promenio, greh nazvao pravdom, opravdao i legalizovao ga, i dopustio ljudima da krše zapovesti.

Da, ako netko prihvati Isusa ostavi grijeh i počne živjeti u pravdi, kako ti reče. Ali, što ako netko ne ostavi grijeh pa prekrši subotu, obavlja kakav posao u subotu, on ne spada u ove tvoje koji ostave grijeh i počnu živjeti po pravdi. Takve bi znači ipak trebalo pogubiti? Zar ne?

Ne treba ga pogubiti jer sud dolazi na kraju nakon Hristovog drugog dolaska.
Niko nema pravo da danas sudi i izvrsava sud nad nikim, to ce Bog uciniti na kraju.

Dva su Zakona. Onaj sa brda Sinaja koji rađa za ropstvo i Kristov zakon. Kristov zakon koji nam je objelodanjen u Novom zavjetu nama kršćanima nigdje ne zapovjeda subotni počinak.

Obredni ( dat Jevrejima kao predslika u kojoj su simbolicno gledali Isusa koji ce se zrtvovati na krstu ) i moralni ( dat svim ljudima ).

U starom zavetu gresnik je krseci zapovesti morao da prinese zrtvu da bi mu taj greh bio oprosten, i on je tada odlazio i nastavljao da drzi zapovesti.

U novom ne prinosi zrtvu jer je zrtva vec prinesena a to je Isus, covek dolazi k njemu i on mu pripisuje zasluge svoje prolivene krvi i covek biva opravdan, i odlazi nastavljajuci da drzi zapovesti.

U novom zavetu je jasno zapovedjeno je da drzimo SVE bozje zapovesti dekaloga ne ukidajuci ni jednu.

Zakon je nedeljiv.

I u zimu. Što ćemo sa zimom? Moramo li možda spavati "zimski san", ko medvjedi?

Zimu je Isus pomenuo iz razloga zato sto je tada hladno za bezanje od progonitelja.

Subotu je pomenuo jer je to sveti dan odmora i dan kada se slavi tvorac.

Hoćeš reći da je taj mladić i kamenovao one koji su radili kakav posao u subotu? I to je Božja zapovijed koja je obvezivala tog mladića kao Židova.

Ne znam na koji slucaj mislis, ali u starom zavetu vidimo da je Bog sprovodio svoj sud preko svojih slugu - Mojsija, Arona, Ilije, Davida, Solomona..itd.

Ali imate i vi adventisti mnoštvo smiješnih opravdanja za vaša kršenja Božjih zapovijedi.

Insinuacija i izmisljanje.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dobro,Slape ti kažeš da se Jovan Grcima obraća Otkrivenjem na njihovom jeziku i tamo prvi dan oslovljava nedeljom što je novi pojam za Judaizam i pitanje je šta sad jedan Jevrejin treba da radi da prvi dan oslovljava danmomGospodnjim a ostale dane ne?

Ivan se svima obraća, ne samo Grcima. A da piše na grčkom jeziku, trebam li i to dokazivati. Kažeš, kako je dan Gospodnji - κυριακῇ ἡμέρᾳ, koji Ivan koristi u Otk 1,10, novi pojam za Judaizam. Pa što onda? Nije novi samo za Judaizam i Židove, novi je za sve kršćane. Novi je pojam, i za Židove i za sve druge, i Pavlov izraz κυριακὸν δεῖπνον - Gospodnja večera, evo pogledaj: 1 Kor 11,20: Kad se dakle tako zajedno sastajete, to nije blagovanje Gospodnje večere (grčki κυριακὸν δεῖπνον). Ovaj izraz sveti Pavao prvi put koristi kao sinonim za "lomljenje kruha". Kako je i ovaj Pavlov izraz bio "novi pojam za Judaizam", hoćemo li ga problemazirati i pitati se kako se jedan Židov treba prema njemu odnositi? Hoćemo li diskutirati o tome je li Pavao smio upotrijebiti ovu sintagmu za nešto što se do tada označavalo "lomljenjem kruha".

A kako će se sada jedan Židov snaći i kako će tretirati Ivanov dan Gospodnji i Pavlovu Gospodnju večeru, jer je to njemu bilo nepoznato, to je samo njegova stvar. Ja znam kako bi to trebali prihvatiti i kako su prihvatili kršćani. Nedjelju, dan u koji su se okupljali na lomljenje kruha (Gospodnju večeru) prihvatili su i do danas taj dan nazivaju danom Gospodnjim.

Ako je Jovan taj prvi dan predstavio Gospodnjim da bi objasnio kako je imao viziju u dan uskrsnuća zar isto tako nije mogao koristiti Jevrejski izraz prvi dan...mogao je ali nije,zašto?

Mogao je, ali nije. A zašto? Meni se nameće samo jedno objašnjenje, i posve mi je logično s obzirom na sve što o tome danu pišu upravo Ivanovi učenici i sljedbenici. Očito je i sveti Ivan htio naglasiti značaj okupljanja kršćana u taj dan (nedjelju). Ivanu i kršćanima je to okupljanje, koje Pavao naziva Gospodnjom večerom (κυριακὸν δεῖπνον) toliko značajno da dan u koji se kršćani okupljaju imenuje danom Gospodnjim (κυριακῇ ἡμέρᾳ).

Ni jedan prorok nije smatrao vžnim da napomene u kom danu je imao viziju a Jovan pominje dan ....zbog čega i kome je to važno?

:) Pa Ivanu. Nisam ja pisao Otkrivenje.

Slažem se ja sa tobom da Hrišćani nisu primili subotu kao obavezu i slažem se da je Isus ustao u Jevrejsku nedelju (prvi dan) ali to nikako ne menja niti potire sedmi dan koji Bog stvaranjem izdvoji za odmor jer je to Njegovo vreme koje je darovao Izrailju da se sete ko je sve stvorio i oslobodio ih iz ropstva kako nebi više išli za paganskim božanstvima.

Zato i kršćani odabraše prvi dan (nedjelju) u koji će slaviti Krista i zahvaljivati mu. Ako su Židovi subotnim počinkom zahvaljivali Bogu jer ih je izveo iz egipatskog ropstva, koliko još više kršćani trebaju zahvaljivati jer ih Isus svojom mukom i uskrsnućem u prvi dan oslobodi iz ropstva grijeha. Zbog toga se kršćani okupljaju u prvi dan, i zbog toga taj dan sveti Ivan nazva dan Gospodnji.

Pošto je tema o danu za odmor i ti gore reče da nigde u NZ nema govora o suboti podsetiću te da ima:

Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, ne zakasni koji od vas.
4:2 Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše.
4:3 Jer mi koji verovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta.
4:4 Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih.

4:6 Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje;
4:7 Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca.
4:10 Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.
4:11 Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.

Jošua nije uveo u subotni odmor narod jer ni Mojsije nije uspeo jer narod izađe da kupi manu iako je rečeno da je tog dana neće biti i zbog tog ne verstva ne uđoše u odmor,potom ide upozorenje JEVREJIMA da ne budu kao očevi tvrdovrati i neverni već da paze da uđu u odmor u dan koji je Bog dao i to će verni učiniti.

Počinak o kojem ovdje Pavao piše nije tjedni počinak.

Sem toga i proroštva koja opisuju kraj i milenijum pominju subotu i praznike što znači da Bog ništa nije ukinuo već postavio smisleno do kraja i suda da stoji naloženo:

66:23 I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako telo da se pokloni preda mnom, veli Gospod.
66:24 I izlaziće i gledaće mrtva telesa onih ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umreti i oganj njihov neće se ugasiti, i biće gad svakom telu.

Čitao je ovo i sveti Pavao, pa svejedno piše kako su i blagdani i mlađaci i subote sjena. Kako bih mogao i smio učiti drugačije?

I svrši Bog do sedmog dana dela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svih dela svojih, koja učini;

I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;
To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo"
( 1 Mojsijeva 2. 1 - 4 ).

I??? Gdje je ovdje Adamu zapovjeđen subotni počinak?

"I umnožiću seme tvoje da ga bude kao zvezda na nebu, i daću semenu tvom sve ove zemlje; i u semenu tvom blagosloviće se svi narodi na zemlji,
Zato što je Avram slušao glas moj i čuvao naredbu moju,
zapovesti moje i pravila moja i zakone moje" ( 1 Mojsijeva 26. 4 - 5 )

Evo, nije ni Abrahamu zapovjeđena subota.

Dakle, Bog je sest dana stvarao nebo i zemlju i COVEKA na njoj.
Ovo je bitno, jer da je Bog stvorio odmah u pocetku Jevrejsku naciju - tada bi MOZDA ti bio u pravu, jer bi tvrdnja da je Bog dao Subotu iskljucivo Jevrejima bila istinita.
Ali biblija kaze suprotno "da je Subota stvorena COVEKA radi" ne radi Jevrejske nacije - vec radi svih ljudi na planeti, da se secaju da je Bog stvoritelj SVIH ljudi.
On je u pocetku subotu BLAGOSLOVIO i POSVETIO - sto znaci odvojio za svetu upotrebu i blagoslov ljudima.

Kojom prigodom je Isus rekao: "Subota je radi čovjeka"? Je li se možda Isus "porječkao" sa Židovima zbog njihove tvrdnje da je subota samo radi njih, pa im ovdje odgovara da je subota data i zapovjeđena svim ljudima? Nemoj kasapiti biblijski tekst, on ti je spasonosniji i od tvoje najmudrije misli.

Bog jeste izabrao Jevrejski narod i dao mu svoj zakon, ali to ne znaci da je Subota namenjena SAMO Jevrejima, vec je Bog upravo preko Jevrejskog naroda zeleo da istinu o Bogu i njegov zakon prenese svim okolnim narodima:

Subota je data samo Židovima. Tako nalazimo u Svetom Pismu.

Jevreji nisu gledali da ubiju Isusa zbog krsenje Subote, vec zbog krsenja njihovih licnih pravila koja su uspostavili a koja propisuju sta se sme a sta ne sme raditi Subotom.

Jesu li ovo "njihova lična pravila": Izl 20,9-10: Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ...

Nikakva posla nemoj raditi! Jesu li ovo "lična židovska pravila"? Da je Isus samo čovjek, bespredmetno bi bilo diskutirati je li Isus prekršio subotu, naravno da je prekršio. Nikakva posla nemoj raditi, zapovjeda Bog Židovima, a sam Isus priznaje: Iv 5,17: Isus im odgovori: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim. Vidiš, sam Isus priznaje da radi, a to je po Božijem zakonu, a ne po "njihovim ličnim pravilima" kršenje zapovijedi o suboti.

Isus je drzao SVE zapovesti i to je sam posvedocio recima "JA ODRZAH ZAPOVESTI OCA SVOJEGA"

Zapovedjeno je da drzimo SVE bozje zapovesti dekaloga ne ukidajuci ni jednu.

Baš nigdje u Novom zavjetu ne nalazimo da je nama kršćanima zapovjeđena subota. Ostalih devet iz Dekaloga su afirmirane u Novom zavjetu, ali subote nema baš nigdje.

Zakon je nedeljiv.

Zašto ne bih mogao? Zašto bih držao subotu koja je u Starom zavjetu zapovjeđena samo Židovima, a nama kršćanima u Novom zavjetu baš nigdje.

Ovo baš nigdje ne kaže poslanica Hebrejima.

Ja to nikada nisam tvrdio - da ne trebamo postovati Bozje zapovesti, već da Bog na greh u današnjem vremenu gleda kroz milost prema čoveku koja je ispoljena u žrtvi Gospoda Isusa koji je umro umesto nas - na njega je pala krivica, on je kažnjen umesto nas, i u njemu imamo život ako ga prihvatimo za ličnog spasitelja, ostavimo greh i počnemo da živimo u pravdi.

Kako nisi tvrdio? Nisi li napisao da ne trebamo poštivati Božju zapovijed da se pogubi onoga tko bi radio kakav posao u subotu, kada ne živimo u teokratskom društvu? Hoćeš da potražim i točno citiram tvoje riječi pa da svi vide?

Ne treba ga pogubiti jer sud dolazi na kraju nakon Hristovog drugog dolaska.
Niko nema pravo da danas sudi i izvrsava sud nad nikim, to ce Bog uciniti na kraju.

Ne možeš zastupati i ovo i ono vaše "papagajsko" ponavljanje "ni slovce neće nestati".

Obredni ( dat Jevrejima kao predslika u kojoj su simbolicno gledali Isusa koji ce se zrtvovati na krstu ) i moralni ( dat svim ljudima ).

Po čemu bi zapovijed o suboti spadala u "moralni zakon"? Znaš li značenje riječi, moral, moralno, moralan?

U starom zavetu gresnik je krseci zapovesti morao da prinese zrtvu da bi mu taj greh bio oprosten, i on je tada odlazio i nastavljao da drzi zapovesti.

A ako je prekršio subotu, trebalo ga je pogubiti. Nije se mogao opravdati prinošenjem žrtve.

U novom ne prinosi zrtvu jer je zrtva vec prinesena a to je Isus, covek dolazi k njemu i on mu pripisuje zasluge svoje prolivene krvi i covek biva opravdan, i odlazi nastavljajuci da drzi zapovesti.

Ako je Isusova žrtva samo zamjena za sve starozavjetne žrtvene prinose, onda ni Isusova žrtva ne može opravdati onoga tko bi kršio subotu, jer to nisu mogle ni starozavjetne žrtve. Vidiš koliko je besmislena, pa i bogohulna, vaša adventistička teorija kako je Isus ispunio samo dio Zakona, pa je onda taj ispunjeni dio uklonjen i prestao važiti, a dio u kojem je subota još i dalje važi. Isus je sve ispunio. I zato kršćani i nisu pod Zakonom (Mojsijevim), nego su pod Kristovim zakonom. Mojsijev zakon je "u Kristu prestao", evo ti: 2 Kor 3,14: Ali otvrdnu im pamet. Doista, do dana današnjega zastire taj prijevjes čitanje Staroga zavjeta: nije im otkriveno da je u Kristu prestao.

U novom zavetu je jasno zapovedjeno je da drzimo SVE bozje zapovesti dekaloga ne ukidajuci ni jednu.

Čuh ja ovo od tebe po stoti put, ali u Novom zavjetu ne nađoh ni na jednom mjestu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I??? Gdje je ovdje Adamu zapovjeđen subotni počinak?.

To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo" ( 1 Mojsijeva 2. 1 - 4 ).

"Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu;
zato je
blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga"
( 2 mojsijeva 20. 8 - 11 )

Ono što je Bog uradio u početku - on je to ponovio kasnije u zapovestima.

"POSVETITI I BLAGOSLOVITI" znači "ODVOJITI ZA SVETU UPOTREBU I BLAGOSLOV LJUDIMA KOJE JE STVORIO"

Zato što je Avram slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovesti moje i pravila moja i zakone moje" ( 1 Mojsijeva 26. 4 - 5 )

Evo, nije ni Abrahamu zapovjeđena subota..

Ako je tako - onda je Avram grešnik, jer kršenje zapovesti o Suboti je greh u starom zavetu, i u tom slučaju Avrama je trebao neko da kamenuje zbog kršenja Subote.

Zato je biblija jedini čuvar od ovakvih prevara, a ona jasno kaže:

Zato što je Avram slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovesti moje i pravila moja i zakone moje"

Kojom prigodom je Isus rekao: "Subota je radi čovjeka"? Je li se možda Isus "porječkao" sa Židovima zbog njihove tvrdnje da je subota samo radi njih, pa im ovdje odgovara da je subota data i zapovjeđena svim ljudima? Nemoj kasapiti biblijski tekst, on ti je spasonosniji i od tvoje najmudrije misli.

Subota je data samo Židovima. Tako nalazimo u Svetom Pismu...

Ne znam šta pišeš u ovom kontradiktornom komentaru.

Naravno da je Subota data svim ljudima i ovaj tekst je jedan od najvećih dokaza, jer Isus nije rekao "SUBOTA JE NAČINJENA JEVREJA RADI" već "ČOVEKA RADI"

Nigde u bibliji ne piše da je Subota data SAMO židovima, a tekstove sam već priložio gde se Isus obraća TUĐINIMA.

Jesu li ovo "njihova lična pravila": Izl 20,9-10: Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ...

Nikakva posla nemoj raditi! Jesu li ovo "lična židovska pravila"? Da je Isus samo čovjek, bespredmetno bi bilo diskutirati je li Isus prekršio subotu, naravno da je prekršio. Nikakva posla nemoj raditi, zapovjeda Bog Židovima, a sam Isus priznaje: Iv 5,17: Isus im odgovori: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim. Vidiš, sam Isus priznaje da radi, a to je po Božijem zakonu, a ne po "njihovim ličnim pravilima" kršenje zapovijedi o suboti..

Vešt si u izvrtanju.

Jevreji su osuđivali Isusa zbog kršenja njihovih ličnih pravila u vezi Subote a ne za kršenje zapovesti o Suboti kakva je zapisana u Božjem zakonu ' a to su: "zašto leči bolesne u subotu, zašto njegovi učenici trgaju klasje rukama prolazeći kroz jednu njivu u Subotu..itd.

Baš nigdje u Novom zavjetu ne nalazimo da je nama kršćanima zapovjeđena subota. Ostalih devet iz Dekaloga su afirmirane u Novom zavjetu, ali subote nema baš nigdje..

Ima, ali nažalost ti ne želiš da vidiš ma koji dokaz da ti se da.

Osim toga - ti nisi pošten.
Ja sam te pre izvesnog vremena pitao da mi daš jasan biblijski dokaz gde su hrist i apostoli zapovedili da se poštuje nedelja i da su oni promenili Subotu na nedelju - a ti si ostao bez odgovora.

Ovo baš nigdje ne kaže poslanica Hebrejima.

Kaže, pročitaj poslanicu Jevrejima uu kontekstu starog zaveta.
Tu jasno kaže da ne budemo neverni kao Jevreji koji su u vreme Isusa Navina i kasnije kršili zapovest o Suboti - već da uđemo u mir Subotnjeg dana.

"Daklem je ostavljeno još Subotnje počivanje narodu Božijemu.
Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh.
Da se postaramo dakle ući u taj pokoj,
da ne upadne ko u onu istu gatku nevjerstva.
Jer je živa riječ Božija, i jaka, i oštrija od svakoga mača oštra s obje strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srdačnijem" ( Jevrejima 4. 9 -12 )

Pročitaj celu Jevrejima poslanicu, ona jasno govori o neverstvu Jevreja u starom zavetu i kršenju Subote, i veri onih koji danas ulaze u Subotni počinak svake sedmice.

Kako nisi tvrdio? Nisi li napisao da ne trebamo poštivati Božju zapovijed da se pogubi onoga tko bi radio kakav posao u subotu, kada ne živimo u teokratskom društvu? Hoćeš da potražim i točno citiram tvoje riječi pa da svi vide?.
Ne možeš zastupati i ovo i ono vaše "papagajsko" ponavljanje "ni slovce neće nestati".

Ti si to namerno smutio da bi pogrešno predstavio moje reči - da sam ja nešto tvrdio i ako nisam.

Nigde ja nisam tvrdio da pošto ne živimo u teokratskom društvu - da ne trebamo poštovati Subotu, već da ne trebamo kamenovati one koji je danas krše, jer oni koji danas krše bilo koju zapovest biće osuđeni na kraju istorije nakon Hristovog dolaska kada zasedne Božji sud.

Ne, upravo ti ponavljaš kao papagaj ono što si naučio ko zna iz kojih izvora protivnika Adventizma.

Ja iznosim isključivo reč Božju.

Po čemu bi zapovijed o suboti spadala u "moralni zakon"? Znaš li značenje riječi, moral, moralno, moralan?.

Moralni zakon je ustaljen naziv koji se koristi da bi pokazao razliku između zakona u bibliji.

Moralno ili ne moralno - ne mora da se odnosi samo na zapovesti o preljubi ili slično, to je Izraz koji odaje celokupnu sliku čoveka koji je u potpunom skladu sa Božjom voljom zapisanom u Božjim zapovestima.

A ako je prekršio subotu, trebalo ga je pogubiti. Nije se mogao opravdati prinošenjem žrtve..

Bog je sudija, tako da ja ne mogu izreći bilo kakav sud.

Ako je Isusova žrtva samo zamjena za sve starozavjetne žrtvene prinose, onda ni Isusova žrtva ne može opravdati onoga tko bi kršio subotu, jer to nisu mogle ni starozavjetne žrtve. Vidiš koliko je besmislena, pa i bogohulna, vaša adventistička teorija kako je Isus ispunio samo dio Zakona, pa je onda taj ispunjeni dio uklonjen i prestao važiti, a dio u kojem je subota još i dalje važi. Isus je sve ispunio. I zato kršćani i nisu pod Zakonom (Mojsijevim), nego su pod Kristovim zakonom. Mojsijev zakon je "u Kristu prestao", evo ti: 2 Kor 3,14: Ali otvrdnu im pamet. Doista, do dana današnjega zastire taj prijevjes čitanje Staroga zavjeta: nije im otkriveno da je u Kristu prestao..

Onda uzmi makaze i iseci svoju bibliju i stari zavet baci u kantu za otpatke i odsad primeni satanistički princip "činite što vam je volja - to neka vam bude ceo zakon"

Imaš slobodnu volju i čini što ti je volja, a Adventiste ostavi na miru da čine ono što smatraju ispravnim.

Tebe niko ne progoni niti maltretira zbog tvojih uverenja, pa nemaš ni ti pravo da to činiš prema drugima.

Sve ti najbolje želim!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Počinak o kojem ovdje Pavao piše nije tjedni počinak.

A o kojem odmoru se ovde govori da neki imaju u njega ući?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ono što je Bog uradio u početku - on je to ponovio kasnije u zapovestima.

"POSVETITI I BLAGOSLOVITI" znači "ODVOJITI ZA SVETU UPOTREBU I BLAGOSLOV LJUDIMA KOJE JE STVORIO"

Dakle, opet ništa o Adamu i suboti. Niti imaš dokaz da Adamu subota zapovjeđena niti imaš dokaz da je Adam počivao u subotu. Mislio sam na dokaze u Bibliji, znam da imaš kod Jelene.

Ako je tako - onda je Avram grešnik, jer kršenje zapovesti o Suboti je greh u starom zavetu, i u tom slučaju Avrama je trebao neko da kamenuje zbog kršenja Subote.

Zato je biblija jedini čuvar od ovakvih prevara, a ona jasno kaže:

Zato što je Avram slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovesti moje i pravila moja i zakone moje"

Opet ćorak. Kao što nemaš ništa za Adama tako nemaš ništa ni za Abrahama.

Naravno da je Subota data svim ljudima i ovaj tekst je jedan od najvećih dokaza, jer Isus nije rekao "SUBOTA JE NAČINJENA JEVREJA RADI" već "ČOVEKA RADI"

Baš ti je velik dokaz.

Jevreji su osuđivali Isusa zbog kršenja njihovih ličnih pravila u vezi Subote a ne za kršenje zapovesti o Suboti kakva je zapisana u Božjem zakonu ' a to su: "zašto leči bolesne u subotu, zašto njegovi učenici trgaju klasje rukama prolazeći kroz jednu njivu u Subotu..itd.

Nemoj raditi nikakva posla u subotu, zapovjeda Bog, a Isus sam priznaje da je radio subotom. Isus je još dobro prošao sa Židovima i može zahvaliti Ocu što tu nije bilo adventista, s njima se baš ne bi dobro proveo.

Osim toga - ti nisi pošten.
Ja sam te pre izvesnog vremena pitao da mi daš jasan biblijski dokaz gde su hrist i apostoli zapovedili da se poštuje nedelja i da su oni promenili Subotu na nedelju - a ti si ostao bez odgovora.

A gdje je vama adventistima zapovjeđena subota?

Ti si to namerno smutio da bi pogrešno predstavio moje reči - da sam ja nešto tvrdio i ako nisam.

Nigde ja nisam tvrdio da pošto ne živimo u teokratskom društvu - da ne trebamo poštovati Subotu, već da ne trebamo kamenovati one koji je danas krše, jer oni koji danas krše bilo koju zapovest biće osuđeni na kraju istorije nakon Hristovog dolaska kada zasedne Božji sud.

Tko je govorio o nepoštivanju subote? Ti si tvrdio da u društvu koje nije teokratsko ne treba poštivati Božju zapovijed da se pogubi onoga tko radi kakav posao u subotu.

Moralno ili ne moralno - ne mora da se odnosi samo na zapovesti o preljubi ili slično, to je Izraz koji odaje celokupnu sliku čoveka koji je u potpunom skladu sa Božjom voljom zapisanom u Božjim zapovestima.

Kao i obično, ništa ti nisi odgovorio.

Imaš slobodnu volju i čini što ti je volja, a Adventiste ostavi na miru da čine ono što smatraju ispravnim.

Tebe niko ne progoni niti maltretira zbog tvojih uverenja, pa nemaš ni ti pravo da to činiš prema drugima.

Evo tebe ovdje živa i zdrava, i činiš što te volja. Dakle, ja tebi nisam nikakva zapreka. A što se tiče tvoga činjenja prema meni, sam si priznao da si Boga molio da me ukloni.

A o kojem odmoru se ovde govori da neki imaju u njega ući?

Onaj po Zakonu nije. Zakon ne rađa za slobodu nego za ropstvo.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Najprije, zašto vi adventisti imate dva tumačenja za to što je "dan Gospodnji" (κυριακῇ ἡμέρᾳ) u Otk 1,10??? .

Postovcanje prijetelju Stvarnoslape.

Izvinjavam se ako si dugo cekao na odgovor.

Prvpo, gde ti je odgovor na moje pitanje koje sedmicama ponavljam: IMAS LI ODREDBU ZA KOJU SI TVRDIPO DA SU NJOM APOSTOLI ODREDILI PRAZNOVANJE NEDELJE? Kada cemo dobiti odgovor na to pitanje?

Drugo, prevario si se adsventisti nemaju dva tumacenja.
Gde ti je reference za to?

Upravo sada sam pogledao adventisticki Komentar Bibolije. i nigde nisam nasao izjavu da adventisti uce tako kako si naveo. Medjutim, u Komentaru je lepo navedeno: "Gr. kuriake hemera. Various attempts have been made to xplain this expression." Bible Commentary Vol. 7. p.735. Prevod: " Gr. kuriake hemera. Razliciti pokusaji su upotrebljeni u objasnjenju ovog izraza." To znaci, da svi oni koji pokusavcaju da objasne ovaj izraz, objasnjavaju ga na razlicite nacine.

Tu nije rec o adventistima. Svaki Komentar, pa i advnetisticki, iznosi vecinu nacina objasnjenja svih biblijskih tekstova, koje razliciti komentatori navode u svetu, ali to ni u kom slucaju ne znaci da adventisti tako razlicito uce i veruju.

Drugo, isti Komentar odbacuje tvrdnju da kuriake hemera znavci DAN SUDA.
"There are, howevwr, reason for rejecting this interpretation." (Isto)

"Medjutim, postoji razlog za podbacivanje te interpretacije."

Zato Stvarnoslape, dugujes nam izvinjenje. Vidis, ja ni ovoga puta necu tebe nazvati imenom kojim si ti u revoltu nazvao advetiste, ali nije lepo da pripisujes drugima ono sto nije istinito.

---------------------

Samo da se podsjetimo. Subota (sedmi dan u tjednu) pojavljuje se ukupno 166 puta u Svetom Pismu. 107 puta u Starom zavjetu i 59 puta u Novom zavjetu. I kako je nazvaše biblijski pisci? Svi odreda, 107 puta u Starom zavjetu i 59 puta u Novom zavjetu, nazvali su je naprosto subota – hebrejski šabat i grčki sabaton.

Stvarnoslipe, mnogo ti hvala sto si i ovo naveo.
Sada molim te da odgovoris na sledece pitanje:
Na koliko mesta u Svetom pismu Subota se naziva DAN GOSPODNJI?
Da ti pomognem: "A sedmi je dan subota, pociunak posvecen Jahvi, Bogu tvojemu." 2. Mojsijeva 20,10.
Bog je izjavio: "Subote MOJE postujte, JER JE ZNAK izmedju mene i vas... Sest dana neka se radi a sedmi je dAN sUBOTA."2. Mojsijeva 31,12-15.

"Dan subotni obdtrzavaj i svestku, kako ti je naredio Jahve Bog tvoj,. Sest dana radi i obavljaj sav svoj posao, A SEDMI JE DAN SUBOTA POSVECEN JAHVI BOGU TVOJEMU." 5. Mojsijeva 5,12-14.

Prema tome, u Bibliji je jasno napisano da je SUBOTA DAN GOSPODNJI.

Nemam vremena da prepisujem bibloijske izvestaj, ali jasno se vidi da u 166 puta koliko se Subota spominje u Bibliji, uvek je to sedmi dan i dan Gospodnji, dan koji je posvecen Bogu i uspomena na stvaranje.

Vec smo ranije nakeli da u celoj Bibliji nedelja nikad nije nazvana DAN GOSPODNJI neg obicvno PRVI DAN SEDMICE.

Sve najbolje

PS. Posto sam nekoliko dana bio odsuytan i nisam imao vremena da procitam sve poslednje komentare, sad sam ih ipak procitao.

Taramana, laodikeja i Mitre, zasta su dali dobra , biblijska onbjasnjenja. To je za sgvaku pohvalu.

Medjutim, za naseg sagovornika Slapa, dobijam utisak da je njemu poznato biblijsko ucenj, ono ni malo nije komplikovano, nego pon jednostavno terra svoje i ne zeli da primi istinu. Zaoi mi je, ali to je moj utisak.

Drugo, on neprekidno daje pogr4ersne izjave o adventistima, na pitanja zbog cega to r adi, on nikad nije odgovorio.

Trece, i posle tolikoh dokaza gde se u Biboliji Subota naziva DAN GOSPODNJI, on neprestano ponavlja d aje Jovan nedelju nazvao danom gospodnjim:

"Ivan opisuje događaje koje je vidio nakon što se jedne konkretne nedjelje zanio u duhu. Ivan ne opisuje događaje koji se događaju u ovaj ili onaj dan u tjednu ili nekom bezvremenskom okviru, Ivan nas samo informira da je toga dana kada se "zanio u duhu" bila nedjelja."

Slape, da li si ti uopste svestan sta govoris?

Gde je Jovan u navedenom tekstu spomenuo nedelju? NIGDE!
Slape, ti pokosavas celo vreme da svoje izkrivljeno i netacno verovanje nametnes svima nama. Kada mi ne bismo poznavali Bibliju, mozda bi i uspeo, ali i sam vidis da je to Siuzifov posao.

Jovan u tom trkstu nije spomenuo ni subotu ni nedelju, nego je spomenuo dan Gospodnji. Sa kojim pravom mozes i smes da korigujes Jovanovu izjavu?

Drugo, Taramana je dobro objasnio, ako ti hoces da dokazes da je Jovan nazvao nedelju dnaom Gospodnjim moras nam objasniti, zbog cega ju je u svom Jevadjelju nazvao pri dan, a ne dan Gospodnji?

JOVAN TU SVAKAKO NE GOVORI O NEDELJI, to mogu da tvrde samo oni koji ne poznaju Bibliju ili koiji ne zele da je poznaju i slede njeno ucenje.

Poslednja izmena:
Natrag