Gdje u Bibliji piše da je subota zapovjeđena Adamu? Gdje piše da je subota zapovjeđena nekome drugome prije nego što je zapovjeđena Židovima? Gdje piše da je subota zapovjeđena nekome drugome nakon što je zapovjeđena Židovima?
"Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova.
I svrši Bog do sedmog dana dela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svih dela svojih, koja učini;
I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;
To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo" ( 1 Mojsijeva 2. 1 - 4 ).
"I umnožiću seme tvoje da ga bude kao zvezda na nebu, i daću semenu tvom sve ove zemlje; i u semenu tvom blagosloviće se svi narodi na zemlji,
Zato što je Avram slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovesti moje i pravila moja i zakone moje" ( 1 Mojsijeva 26. 4 - 5 )
Dakle, Bog je sest dana stvarao nebo i zemlju i COVEKA na njoj.
Ovo je bitno, jer da je Bog stvorio odmah u pocetku Jevrejsku naciju - tada bi MOZDA ti bio u pravu, jer bi tvrdnja da je Bog dao Subotu iskljucivo Jevrejima bila istinita.
Ali biblija kaze suprotno "da je Subota stvorena COVEKA radi" ne radi Jevrejske nacije - vec radi svih ljudi na planeti, da se secaju da je Bog stvoritelj SVIH ljudi.
On je u pocetku subotu BLAGOSLOVIO i POSVETIO - sto znaci odvojio za svetu upotrebu i blagoslov ljudima.
Ovo je dokaz upravo protiv tvoje teze. Da je Bog subotu zapovjedio svim ljudima, onda ne bi naložio Židovima da paze da i tuđinac kada dođe kod njih odmara u subotu. Da je Bog zapovjedio subotu i tom tuđincu, onda bi to znao i taj tuđinac, i Bog ne bi imao potrebe zadužiti Židove da vode brigu o odmaranju tuđinca kada se nađe kod njih. Jasno je, samo je Židovima zapovjeđena subota.
Ne, ovo je upravo dokaz protiv tvoje teze i neznanja.
Bog jeste izabrao Jevrejski narod i dao mu svoj zakon, ali to ne znaci da je Subota namenjena SAMO Jevrejima, vec je Bog upravo preko Jevrejskog naroda zeleo da istinu o Bogu i njegov zakon prenese svim okolnim narodima:
"Ovako veli Gospod: pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje moje, i pravda će se moja objaviti.
Blago čovjeku koji tako čini, i sinu čovječijemu koji se drži toga čuvajući subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla.
I neka ne govori tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavjet moj,
Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom, jer će se dom moj zvati dom molitve svijem narodima" ( knjiga proroka Isaije 56. 1-7 )
"У то ће се време Јерусалим звати престо Господњи, и сви ће се народи сабрати у њ, к имену Господњем у Јерусалиму, и неће више ићи по мисли срца свог злог" ( Jeremija 3. 17 ).
"Устани, светли се, јер дође светлост твоја, и слава Господња обасја те.
Јер, гле, мрак ће покрити земљу и тама народе; а тебе ће обасјати Господ и слава Његова показаће се над тобом.
И народи ће доћи к виделу твом и ка светлости која ће те обасјати.
Подигни очи своје унаоколо, и види: сви се скупљају и иду к теби, синови ће твоји из далека доћи и кћери твоје носиће се у наручју.
Тада ћеш видети, и обрадоваћеш се, и срце ће ти се удивити и раширити, јер ће се к теби окренути мноштво морско и сила народа доћи ће к теби.
Мноштво камила прекрилиће те, дромедари из Мадијана и Ефе; сви из Саве доћи ће, злато и кад донеће, и славу Господњу јављаће.
Сва стада кидарска скупиће се к теби, овнови навајотски биће ти за потребу; принесени на олтару мом биће угодни, и дом славе своје прославићу" ( Isaija 60. 1 - 7 )
A gdje je to u Novom zavjetu zapovjeđena subota? Znam za više mjesta u Novom zavjetu gdje su Židovi gledali da ubiju Isusa zbog kršenja subote, jesu li to tebi mjesta gdje je u Novom zavjetu zapovjeđena subota? Moglo bi biti, ako Isusu nisu dopuštali da krši subotu, tko smo to mi ljudi da nama bude dopušteno?
Jevreji nisu gledali da ubiju Isusa zbog krsenje Subote, vec zbog krsenja njihovih licnih pravila koja su uspostavili a koja propisuju sta se sme a sta ne sme raditi Subotom.
Isus je drzao SVE zapovesti i to je sam posvedocio recima "JA ODRZAH ZAPOVESTI OCA SVOJEGA"
Prevideo si moj odgovor iz prethodnog komentara.
Zapovedjeno je da drzimo SVE bozje zapovesti dekaloga ne ukidajuci ni jednu.
Zakon je nedeljiv.
Ne možeš reći "JA ĆU OD SAD DRŽATI SAMO DEVET ZAPOVESTI" jer biblija kaže "KO SAGREŠI U JEDNOM KRIV JE ZA SVE" postao je prestupnik zakona.
Osim toga - Jevrejima poslanica jasno kaže da ne krenemo primerom Jevreja koji su kršili zapovest o Suboti, već da se vratimo Subotnjem odmoru po primeru Boga koji je počinuo u sedmi dan Subotu.
Isus kaže da se Hrišćani mole da ne bude bežanje pred progoniteljima u Subotu.
Bogatom mladiću kaže da ako želi da dobije život većni "da drži zapovesti.
Mladić je na ovo odgovorio da je te zapovesti sačuvao od mladosti svoje - što zači i Subotu, jewr mu Isus nije odgovorio da sačuva sve osim Subote...
Itd, itd.. ima mnoštvo drugih tekstova o držanju Božjih zapovesti.
Mani se ti Miroljubovog tumačenja. Citiraj mi Bibliju gdje je Bog rekao: "Kada niste u teokratskom društvu, ne morate poštivati moje zapovijedi".
Vec sam odgovorio kontekstom plana spasenja koji ti nazalost ne poznajes.
Ja to nikada nisam tvrdio - da ne trebamo postovati Bozje zapovesti, već da Bog na greh u današnjem vremenu gleda kroz milost prema čoveku koja je ispoljena u žrtvi Gospoda Isusa koji je umro umesto nas - na njega je pala krivica, on je kažnjen umesto nas, i u njemu imamo život ako ga prihvatimo za ličnog spasitelja, ostavimo greh i počnemo da živimo u pravdi.
To ti upravo tvrdiš - da se Bog promenio, greh nazvao pravdom, opravdao i legalizovao ga, i dopustio ljudima da krše zapovesti.
Da, ako netko prihvati Isusa ostavi grijeh i počne živjeti u pravdi, kako ti reče. Ali, što ako netko ne ostavi grijeh pa prekrši subotu, obavlja kakav posao u subotu, on ne spada u ove tvoje koji ostave grijeh i počnu živjeti po pravdi. Takve bi znači ipak trebalo pogubiti? Zar ne?
Ne treba ga pogubiti jer sud dolazi na kraju nakon Hristovog drugog dolaska.
Niko nema pravo da danas sudi i izvrsava sud nad nikim, to ce Bog uciniti na kraju.
Dva su Zakona. Onaj sa brda Sinaja koji rađa za ropstvo i Kristov zakon. Kristov zakon koji nam je objelodanjen u Novom zavjetu nama kršćanima nigdje ne zapovjeda subotni počinak.
Obredni ( dat Jevrejima kao predslika u kojoj su simbolicno gledali Isusa koji ce se zrtvovati na krstu ) i moralni ( dat svim ljudima ).
U starom zavetu gresnik je krseci zapovesti morao da prinese zrtvu da bi mu taj greh bio oprosten, i on je tada odlazio i nastavljao da drzi zapovesti.
U novom ne prinosi zrtvu jer je zrtva vec prinesena a to je Isus, covek dolazi k njemu i on mu pripisuje zasluge svoje prolivene krvi i covek biva opravdan, i odlazi nastavljajuci da drzi zapovesti.
U novom zavetu je jasno zapovedjeno je da drzimo SVE bozje zapovesti dekaloga ne ukidajuci ni jednu.
Zakon je nedeljiv.
Ne možeš reći "JA ĆU OD SAD DRŽATI SAMO DEVET ZAPOVESTI" jer biblija kaže "KO SAGREŠI U JEDNOM KRIV JE ZA SVE" postao je prestupnik zakona.
Osim toga - Jevrejima poslanica jasno kaže da ne krenemo primerom Jevreja koji su kršili zapovest o Suboti, već da se vratimo Subotnjem odmoru po primeru Boga koji je počinuo u sedmi dan Subotu.
Isus kaže da se Hrišćani mole da ne bude bežanje pred progoniteljima u Subotu.
Bogatom mladiću kaže da ako želi da dobije život većni "da drži zapovesti.
Mladić je na ovo odgovorio da je te zapovesti sačuvao od mladosti svoje - što zači i Subotu, jewr mu Isus nije odgovorio da sačuva sve osim Subote...
Itd, itd.. ima mnoštvo drugih tekstova o držanju Božjih zapovesti.
I u zimu. Što ćemo sa zimom? Moramo li možda spavati "zimski san", ko medvjedi?
Zimu je Isus pomenuo iz razloga zato sto je tada hladno za bezanje od progonitelja.
Subotu je pomenuo jer je to sveti dan odmora i dan kada se slavi tvorac.
Hoćeš reći da je taj mladić i kamenovao one koji su radili kakav posao u subotu? I to je Božja zapovijed koja je obvezivala tog mladića kao Židova.
Ne znam na koji slucaj mislis, ali u starom zavetu vidimo da je Bog sprovodio svoj sud preko svojih slugu - Mojsija, Arona, Ilije, Davida, Solomona..itd.
Ali imate i vi adventisti mnoštvo smiješnih opravdanja za vaša kršenja Božjih zapovijedi.
Insinuacija i izmisljanje.