Da li slaviti subotu ili nedelju

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dakle, opet ništa o Adamu i suboti. Niti imaš dokaz da Adamu subota zapovjeđena niti imaš dokaz da je Adam počivao u subotu. Mislio sam na dokaze u Bibliji, znam da imaš kod Jelene.

Biblija ti jasno kaze, a odgovor se nalazi u mom prethodnom komentaru.

Bog nije stvorio svet u vreme Mojsijevog zivota ( u njegvo vreme ) da bi onda posvetio Subotu za Mojsija i Jevreje, vec je on stvorio svet sa prvim covekom Adamom i posvetio i blagoslovio Subotu - mnogo pre Mojsija.
To znaci da Subota nije posvecena i data na blagoslov Mojsiju i Jevrejima - vec svim ljudima od Adama do danas.

"Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova.
I svrši Bog do sedmog dana dela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svih dela svojih, koja učini;

I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;
To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo"
( 1 Mojsijeva 2. 1 - 4 ).

"Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.

Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je
blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga"
( 2 mojsijeva 20. 8 - 11 )

Ono što je Bog uradio u početku blagoslovivsi i posvetivsi Subotu prvim ljudima - on je to ponovio kasnije u zapovestima.

"POSVETITI I BLAGOSLOVITI" znači "ODVOJITI ZA SVETU UPOTREBU I BLAGOSLOV LJUDIMA KOJE JE STVORIO"

Opet ćorak. Kao što nemaš ništa za Adama tako nemaš ništa ni za Abrahama.
Baš ti je velik dokaz.

Za tebe je kako ti kazes "corak" jer ti ne shvatas ozbiljno biblijske izjave - vec ih tumacis po svom nahodjenju a ne u kontekstu.

Nemoj raditi nikakva posla u subotu,
zapovjeda Bog, a Isus sam priznaje da je radio subotom. Isus je još dobro prošao sa Židovima i može zahvaliti Ocu što tu nije bilo adventista, s njima se baš ne bi dobro proveo.

Ako je Isus krsio zapovest o Suboti - onda je on slagao kada je rekao "da je odrzao zapovesti Oca svojega"

Isus je radio Subotom ono sto su Jevreji smatrali da ne treba raditi Subotom, i za to su ga osudjivali, za svoja licna pravila u pogledu Subote koja su uspostavili.

A gdje je vama adventistima zapovjeđena subota?

U deset Bozjih zapovesti koje su ispunjavali i Hristos i apostoli i na njih upucivali.

DESET ZAPOVESTI:

Tada reče Bog sve ove riječi govoreći:

1. Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga.
Nemoj imati drugih bogova uza me.

2. Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na
sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, onijeh koji mrze na mene;
A činim milost na tisućama onijeh koji me ljube i čuvaju zapovijesti moje.

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime njegovo uzalud.

4. Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je
blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.

5. Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti se produlje dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.

6. Ne ubij.

7. Ne čini preljube.

8. Ne kradi.

9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.

10. Ne poželi kuće bližnjega svojega, ne poželi žene bližnjega svojega, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvojega. ( 2 knjiga Mojsijeva 20 poglavlje ).

DRZANJE ZAPOVESTI USLOV SPASENJA:

`I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće.
( Jevandjelje po Mateju 19. 16-26 ).

DRZANJE ZAPOVESTI DOKAZ LJUBAVI PREMA ISUSU:

Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.
Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške.
(1 poslanica Jovanova 5. 2-3 )

DRZANJE ZAPOVESTI DOKAZ POZNANSTVA SA ISUSOM:

I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
(1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).

DRZANJE ZAPOVESTI USLOV USLISENJA MOLITVE:

Ljubazni! ako nam srce naše ne zazire, slobodu imamo pred Bogom;
I što god zaištemo, primićemo od njega, jer zapovijesti njegove držimo i činimo što je njemu ugodno.
I ovo je zapovijest njegova da vjerujemo u ime sina njegova Isusa Hrista, i da ljubimo jedan drugoga kao što nam je
dao zapovijest.
( 1 poslanica jovanova 3. 21-23 ).

DRZANJE ZAPOVESTI DOKAZ ISUSOVOG PRISUSTVA U SRCU POSREDSTVOM SVOGA DUHA:

I koji drži zapovijesti njegove u njemu stoji, i on u njemu. I po tom poznajemo da stoji u nama, po Duhu koga nam je dao. ( Jovanova poslanica 3. 24. ).

JEDINSTVO SVIH 10 ZAPOVESTI-NAZVAN ZAKON SLOBODE KOJIM CE SE SUDITI SVETU:

Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik
zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni;
( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

DRZANJE ZAPOVESTI OBELEZJE BOZJE CRKVE POSLEDNJEG VREMENA:

Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu. ( Otkrivenje Jovanovo 14. 12 ).

ISUS NIJE DOSAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:

Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne
izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome.
( Jevandjelje po Mateju 5. 17-19 ).

NE MENJATI PROROSTVO I ZAKON:

Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla
napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj.
( Otkrivenje Jovanovo 18-19 ).

Tko je govorio o nepoštivanju subote? Ti si tvrdio da u društvu koje nije teokratsko ne treba poštivati Božju zapovijed da se pogubi onoga tko radi kakav posao u subotu.

To nije bila Bozja zapovest u smislu "ZAPOVESTI" koje bi sluzile za izgradnju karaktera, vec je to bio sud Bozji u teokratskom drustvu u kome je Izrailj ziveo, gde je Bog bio car i sudija i gde su oni otvorenim ocima gledali njegovu slavu.

Kasnije, kada su Jevreji trazili zemaljskog cara - ova nazovi zapovest ili sud, vise nije bio u opticaju.

"U to vreme videh u Judeji gde gaze u kacama u subotu i nose snopove natovarivši na magarce, i vino, grožđe i smokve i svakojake tovare, i nose u Jerusalim u subotu, i prekorih ih onaj dan kad prodavahu žitak.
I Tirci koji življahu u Jerusalimu donošahu ribu i svakojaki trg i prodavahu u subotu sinovima Judinim u Jerusalimu.
Zato prekorih glavare judejske i rekoh im: Kakvo je to zlo što činite te skvrnite subotu?
Nisu li tako činili oci vaši, te Bog naš pusti na nas i na ovaj grad sve ovo zlo? I vi još umnožavate gnev na Izrailja skvrneći subotu.
I kad dođe sen na vrata jerusalimska uoči subote, zapovedih te zatvoriše vrata, i zapovedih da ih ne otvaraju do posle subote; i postavih nekoliko svojih momaka na vratima da se ne unosi nikakav tovar u subotu.
I prenoćiše trgovci i koji prodavahu svakojaki trg iza Jerusalima jednom i drugom.
I opomenuh ih i rekoh im: Zašto noćujete oko zida?
Ako još jednom to učinite, uložiću na vas. Od tada ne dolaziše u subotu.
A Levitima zapovedih da se očiste i da dođu i čuvaju vrata da bude svet dan subotni. I za ovo pomeni me, Bože moj, i oprosti mi po velikoj milosti svojoj" ( Nemija 13. 15 - 22 )

"И изведох их из земље мисирске, и доведох их у пустињу.
И дадох им уредбе своје, и објавих им законе своје, које ко врши, жив ће бити кроз њих.
И суботе своје дадох им да су знак између мене и њих да би знали да сам ја Господ који их посвећујем.

Али се одврже од мене дом Израиљев у пустињи; не ходише по мојим уредбама, и законе моје одбацише, које ко врши живи кроз њих, и суботе моје грдно оскврнише; зато рекох да ћу излити гнев свој на њих у пустињи да их истребим.
Али учиних, имена свог ради, да се не оскврни пред народима пред којима их изведох.

И ја им још подигох руку своју у пустињи да их нећу одвести у земљу коју им дадох, где тече млеко и мед, која је дика свим земљама;
Јер одбацише моје законе и по уредбама мојим не ходише, и суботе моје оскврнише, јер срце њихово иђаше за гадним боговима њиховим.
Али их пожали око моје, те их не истребих, и не затрх их у пустињи.

Него рекох синовима њиховим у пустињи: Не идите по уредбама отаца својих и не држите њихове законе, и не скврните се гадним боговима њиховим.
Ја сам Господ Бог ваш, по мојим уредбама ходите, и моје законе држите и извршујте;
И суботе моје светкујте да су знак између мене и вас, да знате да сам ја Господ Бог ваш.

Али се одвргоше од мене и синови, не ходише по мојим уредбама, и законе моје не држаше да их извршују, које ко врши живи кроз њих; суботе моје оскврнише; зато рекох да ћу излити јарост своју на њих и навршити гнев свој на њима у пустињи.
Али повратих руку своју и учиних имена свог ради да се не оскврни пред народима пред којима их изведох"
( Jezekilj 20. 15 - 22 )

Iz ovog drugog teksta mi vidimo da je Bog cak i za one koji su krsili Subotu - bio milostiv, sto se moze objasniti da
se sud ispoljava prema velicini prestupa.

Evo tebe ovdje živa i zdrava, i činiš što te volja. Dakle, ja tebi nisam nikakva zapreka. A što se tiče tvoga činjenja prema meni, sam si priznao da si Boga molio da me ukloni.

Velicina ucinjenog dela povlaci i velicinu suda, a Ilija je i kadija, i igrati se sa Bogom na taj nacin kako ti cinis - preziruci istinu i grubo ustajuci protiv nje - je vrlo opasno.

Tvoja je slobodna volja da li ces istinu prihvatiti i biti veran ili neveran, Bog u tom slucaju postuje tvoju odluku sa kojom ces na kraju izaci na sud.
Ali kada covek grubo ustane protiv istine blateci je kao i one koji je iznose - a cak sta vise progoni one koji u nju veruju, tada Bog izliva sudove i pre poslednjeg suda na kraju istorije sveta.

Onaj po Zakonu nije. Zakon ne rađa za slobodu nego za ropstvo.

Odnosi se na starozavetni zakon i pravila koja su bila Sen ili Tipos - predslika buducih stvari, i date u odredjenom istorijskom trenutku zaveta koji je Bog ucinio sa Izrailjem.

Biblija Bozji zakon - deset zapovesti naziva "zakon slobode"

Ropstvo je za onoga koji ga krsi.

DESET ZAPVESTI NAZVANE ZAKON SLOBODE:

Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik
zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni;
( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

ROPSTVO - OBREDNI ZAKON ( obrezanje )

"Stojte dakle u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajte se opet u jaram ropstva uhvatiti.
A opet svedočim svakom čoveku koji se obrezuje da je dužan sav zakon tvoriti"
( Galatima 5. 1 - 3 )

U ovom drugom tekstu jasno kaze da je "JARAM ROPSTVA" obredni zakon u koji spada i zakon o obrezanju kao znak Bozjeg zaveta sa Izrailjem.

Apostol Pavle napominje - da obrezanje ne predstavlja nista pred Bogom, i da je takav covek koji se obreze - u svakom slucaju duzan da tvori sve zapovesti zapisane u Bozjem zakonu, jer obrezanje ne donosi nikakve privilegije ili olaksice pred Bogom, vec se pravda ispljava u poslusnosti Bozjim zapovestima, a ne u obrezanju tela.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Dobro jutro prijatelju Stvarnoslipe,
neoboicno mi je drago sto si toliko uporan, jer da nije tebe ovdce ne bismo imali skim ni da diskutujemo.
Nije na odmet cak ni to sto iznosis svoje krivoverje, pametni su ljudi i razumeju sta Bog od nas svih trazi

Nego da te nesto upitam: Zar ti nisi primetio da si skoro sedmicama ostao sam na ovoj temi?

Zar ne vidis da su te tvoji sagovornici ostavili i pobegli. Pametni ljudi vide oni da to sto ti pokusavas da naturis drugima, suproti se ucenju Biblije, Bozjem zakonu i Hristovom primeru kao i primeru Njegovih ucenika.

Za svaku je pohvalu Laodikeja koji ti je izneo toliko biblijskih dokaza koje niko ne moze pobviuti. Slape, istina ti je u celosti izneta, a ti, sbog svog vlastitog spasenja, a ne zbog nas, pazi sta ces uciniti.

Slape je izjavio:
Gdje u Bibliji piše da je subota zapovjeđena Adamu? Gdje piše da je subota zapovjeđena nekome drugome prije nego što je zapovjeđena Židovima?

Slape, a gde pise da Subota nije data Adamu? NIGDE!

Zar ti zbilja mislis da je Bog kao krojac koji svakoj musteriji kroji odelu po meri?
Mislis li da Bog ima jedan zaikona za Jevreje, drugi za Arape, Grke, Srbe, Hrvate, Ruse, Kineze i druge? Ne budu det, Bog je dao samo jedan zakon i on se odnosi na sve ljude na zemlji. Postoji samo Jedan Bog i jedan Njegov zakon koji je merilo pravde i izraz Bozjeg karaktera. Dekalog nam otkriva Bozju volju.

Da vidimo sta Biblija kaze o tome:

"I svrsi Bpog do sedmoga dana dela svoja koja ucini i POCINU U SEDMI DAN...I BLAGOSLOVI BOG SEDMI DAN I POSVETI GA." 1. Mojsijeva 2,2.3.

Vidis, da je Bog uspostavio Subotu pre postanka nacija i naroda. Onda na nasoj Zemlji niko nije postojao osim Adama i Eve.

Drugo, za koga je Bog odredio Subotu?

Ako nije za Adama za koga je?
Nije valjda odredio je zbog sebe.
Ponovo pitam te: Za koga je Bog uspostavio prvu subotu?
Hristos ti je deo odgovor: "SUBOTA JE NACINJENA COVEDKA RADI."

Za coveka kojima je Adam bio prvi. Prema tome Biblija dokazuje da je Adam znao za subotu pre pojave greha i oko 2500 godina pre nastanka Jevrejske nacije. Eto Slape, sad si iz Bibloije dobio odgovor. Da li si zadovoljan?

Slape dalje pita: Gdje piše da je subota zapovjeđena nekome drugome nakon što je zapovjeđena Židovima?

A gde pise da zapovcesti Bozje nisu univerzalne? Jedan je Bog i za sve ima jedan isti zakon.
Svima je jasno da je Subota deo Dekaloga, pa prema tome ona je trajni deo zakon. Nemoguce je ukinuti subotu a zadrzati druge zapovesti.

Vratimo se Bibliji. Ako taj zakon nije bio poznat Adamu i njegovim sinovima, na osnovu cega je Kajin izjavio: "KRIVICA JE MOJA VELIKA DA MI SE NE MOZE OPROSTITI". Slape, moze li neko biti kriv za prestup za koji zapovest nije postojala? Na osnovu cega je onda Kajin znao da je kriv. Kajinu je bio poznat Dekalog.

Za prepotopni svet BOG JE IZJAVIO: "JER NAPUNISE ZEMLJU BEZAKONJA." 1. Mojsijeva 6,13.
Slape, moze li postojati bezakonje tamo gde nema zakona? Nemoize!
Ako prepotopni svet nije znao za zakon, na osnovu cega je proglasen krivim i bio unisten? Hoces li da dokazes da je Bog unistio svet zbog prestupa zakona koji pre toga nije im objavio? Ako je tako, ko je onda kriv?

I ovo je DOKAZ da je prepotopni svet bio upoznat sa Bozjim zakonom i da je po pravdi bio unisten zbog bezakonja.
Vidis, Slape, da pre posnaka Jevreja jeste postojao Bozji zsakon. Biblija tako tvrdi a ne ja.

Stvarmnoslap je u pravu da Bozji zakon u ono vreme NIJE BIO NAPISAN.
Kako su onda ljudi mogli da ga znaju?
Odgovor: Bog svedoci za Avrama: "Jer ZNAM DA CE ZAPOVEDITI SINOVIM SVOJIM i domu svojemu nakon sebe da se DRZE PUTOVA GOSPODNJIH I DA CINE STO JE PRAVO I DOBRO." 1, Mojsijeva 18,19. Upravo to je uloga zakona da nam kaze sta je pravedno i dobro.
To je nepobitan dokaz da je Bozji zakon od ADAMA DO SINAJA PRENOSEN USMENO OD POKOLENJA NA POKOILENJE. Tako nas Biblija uci.

Da je pre Sinaja postojao Bozji zakon i da je bio poznat ljudima, svedoci i ova Bozja izjava: "Zato sto je Avram slusao glas moj i cuvao NARDBU MOJU, ZAPOVESTI MOJE, I ZAKONE MOJE." 1. Mojsijeva 26,5.

Slape hoces li biti tako ljubazan da odgovoris na sledeca pitanja:

1. Ako nije postojao Bozji zakon, sta za tebe znaci "NAREDBA, Boizja?
2. Ako nije pre Sinaja postojao Bozji zakon, sta za tebe znace ZAPOVESTI koje su bile poznate Avramu?
3. Ako pre sinaja nije postojao Bozji zakon, KOJI ZAKONI SU BILI POZNATI AVRAMU?
Pazi, rec ZAKONI je u mnozini. To znaci da ne samo da je Avram znao za Dekalog, nego je znao i za obredni zakon koji je dat posle pada u greh. Zato su Kajin i Avelj, Noje i Avram prinaslai zrtve koje su deo obrednog zakona. To potvrdjuje da je Avram poznavao Dekalog i Obredni zakon.
Tako Bog nije pogresio kada je za Avrama izjavio, ne smao da je Avram znao za te zakone, nego ih je i drzao. Prema tome Avram je 400 godina pre Sinaj praznovao Subotu.

Slape, molim te obrati paznju na binblijski izvestaj:
Pre nego sto je primio ploce zakon Mojsije izjavljuje: "I rece Mojsije: jedite to danas, JER JE DANAS SUBOTA GOSPODNJA... SEST CETE DANA KUPITI (manu), a SEDMI JE DAN SUBOTA, tada ga nece biti." 2. Mojsijeva 16,25.26.

Ovom izjavom Mojsije tvrdi DA JE DAN GOSPODNJI SUBOTA, a ne nedelja.

Drugo, za 40 godina koliko su Izrailjci putovali kroz pustinju od Egipta do Palestine, svake SUBOITE, Bog je ucinio cudo, da je mana svaki dan padala sa neba, ali u SUBOTU NIJE! Tako je Bog pokazao koje je NJEGOV DAN.

Ovo potvrdjuje da su Izrailjci znali za Subotu i pre nego sto je Mojsije od Bog predao ploce pisanog Dekaloga.

Ovo nisu moji dokazi nego biblijski. Niko nije u stanju da to pobije.

Slape, ako, ipak, budes resio da ove biblijske tvrdnje pobijes, potrebno je da odgovoris na svaku biblijsku izjavu koju sam nave, a ne samo na neku od njih.

Sa velikom zeljom cekamo na Stvarnoslapov odgovor.

Svima zelim sve najboilje pa i Stvarnoslapu

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Prvpo, gde ti je odgovor na moje pitanje koje sedmicama ponavljam: IMAS LI ODREDBU ZA KOJU SI TVRDIPO DA SU NJOM APOSTOLI ODREDILI PRAZNOVANJE NEDELJE? Kada cemo dobiti odgovor na to pitanje?

Apostoli su uveli praksu okupljanja kršćana u nedjelju kako bi slavili Krista. Zbog toga se kršćani već dva tisućljeća okupljaju nedjeljom i slave Krista. A gdje je vama adventistima, ako se ubrajate u kršćane, zapovjeđen subotni počinak?

Drugo, prevario si se adsventisti nemaju dva tumacenja.
Gde ti je reference za to?

Upravo sada sam pogledao adventisticki Komentar Bibolije. i nigde nisam nasao izjavu da adventisti uce tako kako si naveo. Medjutim, u Komentaru je lepo navedeno: "Gr. kuriake hemera. Various attempts have been made to xplain this expression." Bible Commentary Vol. 7. p.735. Prevod: " Gr. kuriake hemera. Razliciti pokusaji su upotrebljeni u objasnjenju ovog izraza." To znaci, da svi oni koji pokusavcaju da objasne ovaj izraz, objasnjavaju ga na razlicite nacine.

Tu nije rec o adventistima. Svaki Komentar, pa i advnetisticki, iznosi vecinu nacina objasnjenja svih biblijskih tekstova, koje razliciti komentatori navode u svetu, ali to ni u kom slucaju ne znaci da adventisti tako razlicito uce i veruju.

Drugo, isti Komentar odbacuje tvrdnju da kuriake hemera znavci DAN SUDA.
"There are, howevwr, reason for rejecting this interpretation." (Isto)

"Medjutim, postoji razlog za podbacivanje te interpretacije."

Ja nisam napisao da "Adventistički biblijski komentar" ima dva tumačenja, nego adventisti, i u pravu sam. Evo, ti tvrdiš da je u Otk 1,10 riječ o suboti, a mire tvrdi da je riječ o Danu suda. Vidiš da imate dva tumačenja.

Zato Stvarnoslape, dugujes nam izvinjenje. Vidis, ja ni ovoga puta necu tebe nazvati imenom kojim si ti u revoltu nazvao advetiste, ali nije lepo da pripisujes drugima ono sto nije istinito.

Ništa ja nisam rekao u revoltu, nego ti pišeš u neznanju. Evo, i sada si od mene tražio da se ispričam vama adventistima zbog istine koju sam napisao. Kada bih slučajno napisao neistinu, vjerojatno bi tražio da me se pogubi.

Stvarnoslipe, mnogo ti hvala sto si i ovo naveo.
Sada molim te da odgovoris na sledece pitanje:
Na koliko mesta u Svetom pismu Subota se naziva DAN GOSPODNJI?

Danom Gospodnjim (grčki: κυριακῇ ἡμέρᾳ), kako je Ivan nazvao nedjelju u Otk 1,10, subota nije nikada nazvana. Ako meni ne vjeruješ, otvori grčki Novi zavjet i Septuagintu (grčki Stari zavjet) i sam provjeri.

Da ti pomognem: "A sedmi je dan subota, pociunak posvecen Jahvi, Bogu tvojemu." 2. Mojsijeva 20,10.
Bog je izjavio: "Subote MOJE postujte, JER JE ZNAK izmedju mene i vas... Sest dana neka se radi a sedmi je dAN sUBOTA."2. Mojsijeva 31,12-15.

"Dan subotni obdtrzavaj i svestku, kako ti je naredio Jahve Bog tvoj,. Sest dana radi i obavljaj sav svoj posao, A SEDMI JE DAN SUBOTA POSVECEN JAHVI BOGU TVOJEMU." 5. Mojsijeva 5,12-14.

Prema tome, u Bibliji je jasno napisano da je SUBOTA DAN GOSPODNJI.

Nema potrebe da ti meni pomažeš, a još je manje potrebe da se nas dvojica nadmudrujemo. Evo, citiraj ove gornje retke iz Biblije iz Septuaginte, pa ćemo točno vidjeti je li subota u njima nazvana κυριακῇ ἡμέρᾳ - dan Gospodnji.

Nemam vremena da prepisujem bibloijske izvestaj, ali jasno se vidi da u 166 puta koliko se Subota spominje u Bibliji, uvek je to sedmi dan i dan Gospodnji, dan koji je posvecen Bogu i uspomena na stvaranje.

I da imaš vremena ništa ti ne bi vrijedilo niti pomoglo. Točno je, 166 puta se subota pojavljuje u Svetom Pismu i nikada nije nazvana κυριακῇ ἡμέρᾳ - dan Gospodnji. Uvijek je nazvana subota, a i sam Ivan u svom Evanđelju spominje je 11 puta i svaki put je naziva subotom.

Vec smo ranije nakeli da u celoj Bibliji nedelja nikad nije nazvana DAN GOSPODNJI neg obicvno PRVI DAN SEDMICE.

A onda je sveti Ivan u Otk 1,10 prvi put naziva κυριακῇ ἡμέρᾳ - dan Gospodnji. A nakon Ivana, njegovi učenici i sljedbenici upravo nedjelju nazivaju tim imenom. Tako se već 19 stoljeća nedjelja u grčkom jeziku naziva kirjake.

Drugo, on neprekidno daje pogr4ersne izjave o adventistima, na pitanja zbog cega to r adi, on nikad nije odgovorio.

Odgovorio sam stotinu puta. Činim to zbog istine, a zdravorazumni i istinoljubivi ljudi će sami procijeniti čije su izjave pogrešne.

Trece, i posle tolikoh dokaza gde se u Biboliji Subota naziva DAN GOSPODNJI, on neprestano ponavlja d aje Jovan nedelju nazvao danom gospodnjim:

Koji su ti to "toliki dokazi"? Navedi samo jedno mjesto iz Svetog Pisma gdje je subota nazvana κυριακῇ ἡμέρᾳ - dan Gospodnji, i ja ću ti priznati da sam drsko lagao i obmanjivao ljude. A da ponavljam da je Ivan nedjelju u Otk 1,10 nazvao danom Gospodnjim - κυριακῇ ἡμέρᾳ, to je točno i u pravu sam. Da nije tako, onda Ivanovi učenici i sljedbenici ne bi tim izrazom nazivali upravo nedjelju, i ne bi se nedjelja već 19 stoljeća u grčkom jeziku nazivala kirjake.

Da si ti u pravu, onda bi Ivanovi učenici i sljedbenici subotu nazivali kirjake, i onda bismo već 19 stoljeća u grčkom jeziku izraz kirjake imali za subotu. Da je mire u pravu, onda bi Ivanovi učenici i sljedbenici Dan suda nazivali kirjake, i onda bismo već 19 stoljeća u grčkom jeziku izraz kirjake imali za Dan suda.

Slape, da li si ti uopste svestan sta govoris?
Gde je Jovan u navedenom tekstu spomenuo nedelju? NIGDE!
Slape, ti pokosavas celo vreme da svoje izkrivljeno i netacno verovanje nametnes svima nama. Kada mi ne bismo poznavali Bibliju, mozda bi i uspeo, ali i sam vidis da je to Siuzifov posao.

Kada ne bismo imali baš ništa osim Ivanove rečenice iz Otk 1,10, zaista bi bilo neozbiljno reći i tvrditi da ovaj, od Ivana prvi put upotrijebljen, izraz κυριακῇ ἡμέρᾳ (dan Gospodnji) označava nedjelju. Međutim, kada tim izrazom Ivanovi učenici i sljedbenici nazivaju upravo nedjelju i kada se nedjelja u grčkom jeziku već 19 stoljeća naziva kirjake, onda je drsko i besramno nijekati kako je to upravo nedjelja.

Jovan u tom trkstu nije spomenuo ni subotu ni nedelju, nego je spomenuo dan Gospodnji. Sa kojim pravom mozes i smes da korigujes Jovanovu izjavu?

Ja ništa nisam korigirao. Nego ti drsko i besramno Ivanove učenike praviš lažovima. Ivanovi učenici, a ne ja, potvrđuju nam da se Ivanov κυριακῇ ἡμέρᾳ (dan Gospodnji) odnosi na nedjelju. Ivanovi učenici tim izrazom nazivaju nedjelju. Nije ti dosta Ivanove učenike praviti lažovima, nego još tražiš i od mene da ne vjerujem njima nego tebi. Čovječe, što je tebi?

Drugo, Taramana je dobro objasnio, ako ti hoces da dokazes da je Jovan nazvao nedelju dnaom Gospodnjim moras nam objasniti, zbog cega ju je u svom Jevadjelju nazvao pri dan, a ne dan Gospodnji?

Pitanje ti je poprilično besmisleno. Ipak, ja sam i Laviću prije odgovorio na ovo pitanje. Za našu diskusiju važno je jedino da otkrijemo je li Ivan u Otk 1,10 nedjelju nazvao danom Gospodnjim. Ivanovi učenici nam svjedoče da je baš nedjelju Ivan nazvao danom Gospodnjim (κυριακῇ ἡμέρᾳ), a ako tebe ne zadovoljava moj odgovor "zašto" je to Ivan učinio, onda ti sam "mućaj" glavom zašto je to učinio.

JOVAN TU SVAKAKO NE GOVORI O NEDELJI, to mogu da tvrde samo oni koji ne poznaju Bibliju ili koiji ne zele da je poznaju i slede njeno ucenje.

A Ivanovi učenici svjedoče da je Ivan govorio baš o nedjelji. Ali što su Ivanovi učenici, što bi oni uopće mogli znati. Pa tek ste vi adventisti u 19. stoljeću dobili "jedini nepogrešivi tumač biblijskih principa" - spise Ellen White, tako da jedino vi možete razumijeti Bibliju pa i Ivanove spise.

Biblija ti jasno kaze, a odgovor se nalazi u mom prethodnom komentaru.

Bog nije stvorio svet u vreme Mojsijevog zivota ( u njegvo vreme ) da bi onda posvetio Subotu za Mojsija i Jevreje, vec je on stvorio svet sa prvim covekom Adamom i posvetio i blagoslovio Subotu - mnogo pre Mojsija.
To znaci da Subota nije posvecena i data na blagoslov Mojsiju i Jevrejima - vec svim ljudima od Adama do danas.

Znači, opet nemaš ništa iz Biblije o Adamu i njegovu subotnjem počivanju, nego nam ovdje prepričavaš ono što je Jelena napisala. Jelenu i njezine spise možete vi adventisti koristiti za svoja međusobna nadmudrivanja, a ovdje bi, ako želiš imati dozu ozbiljnosti, svoje tvrdnje ipak trebao Biblijom argumentirati.

Ono što je Bog uradio u početku blagoslovivsi i posvetivsi Subotu prvim ljudima - on je to ponovio kasnije u zapovestima.

"POSVETITI I BLAGOSLOVITI" znači "ODVOJITI ZA SVETU UPOTREBU I BLAGOSLOV LJUDIMA KOJE JE STVORIO"

Bog je blagoslovio i posvetio i telad. Znači li to da je Bog ljudima ostavio da prave zlatnu telad i da im se klanjaju.

Ako je Isus krsio zapovest o Suboti - onda je on slagao kada je rekao "da je odrzao zapovesti Oca svojega"

Kako, ako je kršio subotu!? Pa sam Isus na prigovor Židova da radi subotom, odgovara: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim." A Židovima je Bog zapovjedio: "Nikakva posla nemoj raditi ...".

Isus je radio Subotom ono sto su Jevreji smatrali da ne treba raditi Subotom, i za to su ga osudjivali, za svoja licna pravila u pogledu Subote koja su uspostavili.

Bog je Židovima zapovjedio: "Nikakva posla nemoj raditi ...", nisu to ničija "lična pravila".

To nije bila Bozja zapovest u smislu "ZAPOVESTI" koje bi sluzile za izgradnju karaktera, vec je to bio sud Bozji u teokratskom drustvu u kome je Izrailj ziveo, gde je Bog bio car i sudija i gde su oni otvorenim ocima gledali njegovu slavu.

Kako možeš ustvrditi da Božja zapovijed "nije služila za izgradnju karaktera"? Kako možeš tvrditi da obvezuje Božja zapovijed o subotnjem počinku, a ignoriraš zapovijed koju je Bog dao i njome propisao što činiti sa onima koji krše zapovijed o subotnjem počinku? Tvoj pokušaj obrane ovakve teze zaista je smiješan. Pokušavaš dokazati kako je Bog zapovijed o suboti dao u nekakvom "vječnom i nepromjenjivom zakonu", a zapovijed o tome što treba učiniti sa onima koji bi radili kakav posao u subotu u nekakvom "nevječnom i privremenom zakonu". Desetine puta sam tražio od tebe da mi u Bibliji pronađeš i pokažeš gdje je to Zakon tako podjeljen. Naravno, niti si to pronašao niti pokazao. A kako bi i pronašao i pokazao kada takvo što u Svetom Pismu uopće ne postoji? A sada pogledaj koliko je smiješna tvoja teza i njena elaboracija:

Izl 31,15: Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.

Pogledaj!? U samo jednom biblijskom retku (Izl 31,15) Bog zapovjeda subotu kao dan odmora, i zapovjeda kako treba postupiti sa onima koji krše zapovijed o suboti. U koji zakon bi ti "utrpao" gore citirani redak - Izl 31,15? "Vječni", "nevječni", "moralni", "obredni", "građanski", "teokratski", "neteokratski", ....??? U koji god ga utrpao, ovaj citat najbolje pokazuje koliko je smiješna i besmislena ova tvoja i adventistička teza. Ne možete, a i otkuda vam pravo, da pred Bogom kažete kako mu je prvi dio zapovijedi dobar i prihvatljiv, a drugi dio zapovijedi mu je "pregazilo vrijeme". Kako Bogu možete reći - "Bože, mi nismo u teokratskom društvu, ti sada nisi "car i sudija", i zato nas ne obvezuje ovaj drugi dio koji si nam zapovjedio". Zaista, ne zna se je li vam ova teza smiješnija ili besmislenija.

Kasnije, kada su Jevreji trazili zemaljskog cara - ova nazovi zapovest ili sud, vise nije bio u opticaju.

"U to vreme videh u Judeji gde gaze u kacama u subotu i nose snopove natovarivši na magarce, i vino, grožđe i smokve i svakojake tovare, i nose u Jerusalim u subotu, i prekorih ih onaj dan kad prodavahu žitak.
I Tirci koji življahu u Jerusalimu donošahu ribu i svakojaki trg i prodavahu u subotu sinovima Judinim u Jerusalimu.
Zato prekorih glavare judejske i rekoh im: Kakvo je to zlo što činite te skvrnite subotu?

Nisu li tako činili oci vaši, te Bog naš pusti na nas i na ovaj grad sve ovo zlo? I vi još umnožavate gnev na Izrailja skvrneći subotu.( Nemija 13. 15 - 22 )

"И изведох их из земље мисирске, и доведох их у пустињу.
И дадох им уредбе своје, и објавих им законе своје, које ко врши, жив ће бити кроз њих.
И суботе своје дадох им да су знак између мене и њих да би знали да сам ја Господ који их посвећујем.

Али се одврже од мене дом Израиљев у пустињи; не ходише по мојим уредбама, и законе моје одбацише, које ко врши живи кроз њих, и суботе моје грдно оскврнише; зато рекох да ћу излити гнев свој на њих у пустињи да их истребим.( Jezekilj 20. 15 - 22 )

Nevjerojatno!? Ti Božju zapovijed nazivaš "nazovi zapovest". A što drugo i očekivati od onih koji "proročicu" Jelenu, koja je nevještim plagiranjem napisala hrpu nebuloza, nazivaju "Božjom vjesnicom"?

A pogledaj i citate koje si naveo i kojima si htio potkrijepiti svoju tezu. Citati svjedoče koliko su Židovi kršili Božje zapovijedi, ali nigdje u njima ne nalazimo da bi Židovi zbog toga bili oslobođeni nekih od Božjih zapovijedi, pa tako ni one da pogube onoga tko krši subotu. Dapače, i iz Nehemije i iz Ezekijela iščitavamao kako Bog inzistira da Židovi poštuju njegove zapovijedi.

Velicina ucinjenog dela povlaci i velicinu suda, a Ilija je i kadija, i igrati se sa Bogom na taj nacin kako ti cinis - preziruci istinu i grubo ustajuci protiv nje - je vrlo opasno.

Ja se "igram s Bogom", a kako je tvoje djelo ravno Ilijinu, onda ti možeš mene i tužiti i suditi. Krasno.

Odnosi se na starozavetni zakon i pravila koja su bila Sen ili Tipos - predslika buducih stvari, i date u odredjenom istorijskom trenutku zaveta koji je Bog ucinio sa Izrailjem.

A sveti Pavao kaže da je i tjedna subota sjena.

"Stojte dakle u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajte se opet u jaram ropstva uhvatiti.
A opet svedočim svakom čoveku koji se obrezuje da je dužan sav zakon tvoriti"
( Galatima 5. 1 - 3 )

U ovom drugom tekstu jasno kaze da je "JARAM ROPSTVA" obredni zakon u koji spada i zakon o obrezanju kao znak Bozjeg zaveta sa Izrailjem.

Kakav obredni zakon? Gdje je ovdje Pavao spomenuo "obredni zakon". Pavao piše da je Stari zavjet u Kristu prestao (2 Kor 3,14).

Nije na odmet cak ni to sto iznosis svoje krivoverje, pametni su ljudi i razumeju sta Bog od nas svih trazi

Ne bih ni ja pisao da ne vjerujem u ljudski razum.

Za svaku je pohvalu Laodikeja koji ti je izneo toliko biblijskih dokaza koje niko ne moze pobviuti. Slape, istina ti je u celosti izneta, a ti, sbog svog vlastitog spasenja, a ne zbog nas, pazi sta ces uciniti.

Je, Laodikeja je za svaku pohvalu, pogotovo kad Božju zapovijed nazove "nazovi zapovest". Pridruži mu se i ti u tome, možda i ti dobiješ "pohvala".

Slape je izjavio:
Gdje u Bibliji piše da je subota zapovjeđena Adamu? Gdje piše da je subota zapovjeđena nekome drugome prije nego što je zapovjeđena Židovima?

Slape, a gde pise da Subota nije data Adamu? NIGDE!

Zar ti zbilja mislis da je Bog kao krojac koji svakoj musteriji kroji odelu po meri?
Mislis li da Bog ima jedan zaikona za Jevreje, drugi za Arape, Grke, Srbe, Hrvate, Ruse, Kineze i druge? Ne budu det, Bog je dao samo jedan zakon i on se odnosi na sve ljude na zemlji. Postoji samo Jedan Bog i jedan Njegov zakon koji je merilo peravde i izraz Bozjeg karaktera. Dekalog nam otkriva Bozju volju.

Nimalo ti ne zaostaješ za Laodikejom u neozbiljnosti. Ni ti nemaš argumente iz Biblije pa nam, isto kao i Laodikeja, donosiš Jelenine besmislice.

Da vidimo sta Biblija kaze o tome:

"I svrsi Bpog do sedmoga dana dela svoja koja ucini i POCINU U SEDMI DAN...I BLAGOSLOVI BOG SEDMI DAN I POSVETI GA." 1. Mojsijeva 2,2.3.

Vidis, da je Bog uspostavio Subotu pre postanka nacija i naroda.

Ja zaista ne znam što ti znači "uspostavio subotu" niti sam tražio potvrdu za "uspostavu subote", pa ću ponoviti ono što sam tražio. Nađi u Bibliji gdje je Bog Adamu zapovjedio subotni odmor. A možeš, ako nađeš, citirati iz Biblije primjer da je netko prije Židova odmarao subotom.

Drugo, za koka ju je Bog uspostavio?
Ako nije za Adama za koga je?
Nije valjda odredio je zbog sebe.
Ponovo pitam te: Za koga je Bog uspostavio prvu subotu?
Hristos ti je deo odgovor: "SUBOTA JE NACINJENA COVEDKA RADI."
Za coveka kojima je Adam bio prvi. Prema tome Biblija dokazuje da je Adam znao za subotu i pre pojave greha.

Zapovijed subotnjeg odmora Marko, zapovijed. Nađi mi u Bibliji zapovijed. A rekoh kako ću ti priznati ako u Bibliji nađeš bar primjer da je netko prije Židova počivao u subotu. Pusti Jelenine tlapnje.

A gde pise da zapovcesti Bozje nisu univerzalne? Jedan je Bog i za sve ima jedan isti zakon.
Svima je jasno da je Subota deo Dekaloga, pa prema tome ona je trajni deo zakon. Nemoguce je ukinuti subotu a zadrzati druge zapovesti.

A gdje u Bibliji piše da je Dekalog "trajni dio Zakona", a ostalo nekakav "netrajni"?

Vratimo se Bibliji. Ako taj zakon nije bio poznat Adamu i njegovim sinovima, na osnovu cega je Kajin izjavio: "KRIVICA JE MOJA VELIKA DA MI SE NE MOZE OPROSTITI". Slape, moze li neko biti kriv za prestup za koji zapovest nije postojala? Na osnovu cega je onda Kajin znao da je kriv. Kajinu je bio poznat Dekalog.

Najprije kažeš, "vratimo se Bibliji", a onda nam iznosiš Jelenine bajke. Čovjek je padom u grijeh postao svjestan dobra i zla, i razlikovanja dobra i zla. Po toj svijesti Kajin je točno znao što je učinio ubivši brata.

Za prepotopni svet BOG JE IZJAVIO: "JER NAPUNISE ZEMLJU BEZAKONJA." 1. Mojsijeva 6,13.
Slape, moze li postojati bezakonje tamo gde nema zakona? Nemoize!
Ako prepotopni svet nije znao za zakon, na osnovu cega je proglasen krivim i bio unisten? Hoces li da dokazes da je Bog unistio svet zbog prestupa zakona koji pre toga nije im objavio? Ako je tako, ko je onda kriv?

Može! Kada čovjek razlikuje dobro i zlo, a razlikuje ga od pada u grijeh, onda je svako priklanjanje zlu ili činjenje zla bezakonje. Tako je i u prepotopnom svijetu bilo moguće činiti bezakonje, još prije nego što su Židovi primili Zakon.

I ovo je DOKAZ da je prepotopni svet bio upoznat sa Bozjim zakonom i da je po pravdi bio unisten zbog bezakonja.
Vidis, Slape, da pre posnaka Jevreja jeste postojao Bozji zsakon. Biblija tako tvrdi a ne ja.

Nisi ti ovo niti pronašao niti naučio iz Biblije, sve si ovo preuzeo od Jelene.

Da je pre Sinaja postojao Bozji zakon i da je bio poznat ljudima, svedoci i ova Bozja izjava: "Zato sto je Avram slusao glas moj i cuvao NARDBU MOJU, ZAPOVESTI MOJE, I ZAKONE MOJE." 1. Mojsijeva 26,5.

Samo ti citiraj Bibliju gdje se vidi da je Abraham počivao u subotu. Vidiš, ne tražim uopće mjesto gdje je Bog Abrahamu zapovjedio subotu, daj samo primjer da je Abraham odmarao u subotu.

Slape hoces li biti tako ljubazan da odgovoris na sledeca pitanja:

1. Ako nije postojao Bozji zakon, sta za tebe znaci "NAAREDBA, Boizja?
2. Ako nije pre Sinaja postojao Bozji zakon, sta za tebe znace ZAPOVESTI koje su bile poznate Avramu?
3. Ako pre sinaja nije postojao Bozji zakon, KOJI ZAKONI SU BILI POZNATI AVRAMU?
Pazi, rec ZAKONI je u mnozini. To znaci da ne samo da je Avram znao za Dekalog, nego je znao i za obredni zakon koji je dat posle pada u greh. Zato su Kajin i Avelj, Noje i Avram prinaslai zrtve koje su deo obrednog zakona. To potvrdjuje da je Avram poznavao Dekalog i Obredni zakon.
Tako Bog nije pogresio kada je za Avrama izjavio, ne smao da je Avram znao za te zakone, nego ih je i drzao. Prema tome Avram je 400 godina pre Sinaj praznovao Subotu.

Sve naredbe Božje čovjeku mogu se svesti u jedan najkraći izričaj - "Prikloni se dobru i čini dobro". A što je dobro a što zlo, čovjeku je otkriveno, nažalost, padom u grijeh. Tako je i Abraham znao što je dobro a što zlo, a da je bilo tko odmarao subotom od Adama do Židova Biblija bi to zabilježila i prenijela nam.

Slape, molim te obrati paznju na binblijski izvestaj:
Pre nego sto je primio ploce zakon Mojsije izjavljuje: "I rece Mojsije: jedite to danas, JER JE DANAS SUBOTA GOSPODNJA... SEST CETE DANA KUPITI (manu), a SEDMI JE DAN SUBOTA, tada ga nece biti." 2. Mojsijeva 16,25.26.

Ovom izjavom Mojsije tvrdi DA JE DAN GOSPODNJI SUBOTA, a ne nedelja.

Krivo, ovo je samo potvrda da je Bog Židovima odredio i zapovjedio subotni počinak. A što je dan Gospodnji iz Ivanova Otkrivenja to smo vidjeli gore.

Drugo, za 40 godina koliko su Izrailjci putovali kroz pustinju od Egipta do Palestine, svake SUBOITE, Bog je ucinio cudo, da je mana svaki dan padala sa neba, ali u SUBOTU NIJE! Tako je Bog pokazao koje je NJEGOV DAN.

Svi su dani Božji, a ne samo subota. Istina je da je Bog Židovima zapovjedio da odmaraju u subotu, ali je i istina da su apostoli uveli praksu okupljanja kršćana u nedjelju, koju će Ivan nazvati dan Gospodnji. Mene kao kršćanina (nežidova) ne obvezuje ono što je zapovjeđeno Židovima, nego ono što su vjerovali i učili apostoli.

Ovo potvrdjuje da su Izrailjci znali za Subotu i pre nego sto je Mpojsije primio ploce zakonaBog Mojsiju predao ploce pisanog Dekaloga.

Saznali su, ali ne prije izlaska iz egipatskog ropstva. I još važnije, nitko prije Židova nije ni znao za subotni počinak niti je tko prije Židova počivao u subotu.

Ovo nisu moji dokazi nego biblijski. Niko nije u stanju da to pobije.

Tvoja priča o Adamu i suboti, Abrahamu i suboti, nema baš nikakve veze s Biblijom. To si pronašao u Jeleninim bajkama i sada to pokušavaš uvaliti pod "biblijsko". Ostavi se Jelene, nađi nam u Bibliji zapovijed o suboti datu Adamu ili primjer da je netko od Adamova potomstva prije Židova počivao u subotu.

Slape, ako, ipak, budes resio da ove biblijske tvrdnje pobijes, potrebno je da odgovoris na svaku biblijsku izjavu koju sam nave, a ne samo na neku od njih.

Ja od tebe ne tražim stotine primjera da je netko prije Židova dobio zapovijed o suboti ili odmarao subotom, nađi samo jedan primjer. Naravno, mislim u Bibliji, a ne u Jeleninim bajkama.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Apostoli su uveli praksu okupljanja kršćana u nedjelju kako bi slavili Krista. Zbog toga se kršćani već dva tisućljeća okupljaju nedjeljom i slave Krista. A gdje je vama adventistima, ako se ubrajate u kršćane, zapovjeđen subotni počinak?

Zasto ponavljas pitanje na koje ti je dat odgovor.

Zapovedjeno je u deset zapovesti koje su i Hristos i apostoli u potpunosti ispunjavali, i u Hristovim i apostolovim izjavama u vezi Subote sto ukazuje na njenu vaznost u novozavetnom periodu.

Moje pitanje i dalje glasi:

"Prilozi biblijski dokaz da su apostoli uveli nedelju nasmesto Subote i da su se okupljali ISKLJUCIVO SAMO u prvi dan i nedelju proglasili kao sveti dan"

Ja sam ti vec prilozio dokaze da su se okupljali SVAKI DAN, i da su prvi Hriscani u Jerusalimu postovali Subotu, a da je nedelja dosla sa otpadom polovinom 2 veka.

Znači, opet nemaš ništa iz Biblije o Adamu i njegovu subotnjem počivanju, nego nam ovdje prepričavaš ono što je Jelena napisala. Jelenu i njezine spise možete vi adventisti koristiti za svoja međusobna nadmudrivanja, a ovdje bi, ako želiš imati dozu ozbiljnosti, svoje tvrdnje ipak trebao Biblijom argumentirati.

Prijatelju, tvoje insinuacije su odavno razotkrivene.

Ja upravo sve vreme iznosim biblijske dokaze, a ti svoja licna misljenja - tako da tvoja opaska o mojoj neozbiljnosti nema osnove, i moze se uputiti tebi.

Bog je blagoslovio i posvetio i telad. Znači li to da je Bog ljudima ostavio da prave zlatnu telad i da im se klanjaju.

Ne znam o cemu pricas.

Bog je blagoslovio i posvetio Subotu koja je deo njegovih zapovesti.

Zlatna telad je mnogobostvo i to Bog nikada nije blagoslovio.

Kako, ako je kršio subotu!? Pa sam Isus na prigovor Židova da radi subotom, odgovara: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim." A Židovima je Bog zapovjedio: "Nikakva posla nemoj raditi ...".
Bog je Židovima zapovjedio: "Nikakva posla nemoj raditi ...", nisu to ničija "lična pravila".

Isus je lecio Subotom i ova njegova izjava je bila vezana za optuzbu Jevreja da on leci Subotom, jer su oni uveli pravilo da ne treba leciti Subotom.
Dakle, Isus je cinio ono sto je dopusteno ciniti u Subotu, a po Jevrejskom pravilu ne.

Kako možeš ustvrditi da Božja zapovijed "nije služila za izgradnju karaktera"?

Ovde se ispreturao moje izjave i prikazao ih u pogresnom svetlu.
Nemam potrebe komentarisati sve tvoje navode, i ostajem pri onome sto sam napisao.

A sveti Pavao kaže da je i tjedna subota sjena.

I na ovo je odgovoreno najmanje deset puta, tako da nema potrebe ponavljati.

Kakav obredni zakon? Gdje je ovdje Pavao spomenuo "obredni zakon". Pavao piše da je Stari zavjet u Kristu prestao (2 Kor 3,14).

Ne poznajes pojam zaveta u bibliji.
Stari zavet koji je Bog ucinio sa Izrailjem je prestao - ali on nema veze sa zakonom, vec je to bio ugovor Boga sa Izrailjem da ce ih on dovesti u obecanu zemlju pod uslovom da oni drze sve Bozje zapovesti.

Bog je zbog njihovog neverstva ukinuo i obecao da ce u novozavetnom periodu uciniti nov zavet sa svim ljudima.
Uslovi ovog zaveta su isti kao i u starom zavetu - a to je drzanje Bozjih zapovesti.

"A svedoči nam i Duh Sveti; jer kao što je napred kazano:
Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;
I greha njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati.
A gde je oproštenje ovih onde više nema priloga za grehe"
( Jevrejima 10. 15 - 18 )

A gdje u Bibliji piše da je Dekalog "trajni dio Zakona", a ostalo nekakav "netrajni"?

Ovo pitanje je odraz tvog nepoznavanja Tipologije zakona u kontekstu starog i novog zaveta, kao i Bozjeg plana spasenja coveka, sta je bilo predslika, sta se ispunilo, sta ostaje, sta su uslovi spasenja..itd.

To je posledica tvog ljudskog - telesnog sagledavanja, sto dovodi do toga da su ti dubine istine i duhovno prozimanje i razumevanje nedostupni, jer ne dozvoljavas Bogu da te povede putem razumevanja i osvedocenja.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zasto ponavljas pitanje na koje ti je dat odgovor.

Zapovedjeno je u deset zapovesti koje su i Hristos i apostoli u potpunosti ispunjavali,

To je Bog zapovjedio samo Židovima, i naravno da su i apostoli i Isus to poštivali. Pa oni su Židovi. Oni su i obrezani, oni su i hramski porez plaćali, znači li to da i mi kršćani trebamo to činiti?

i u Hristovim i apostolovim izjavama u vezi Subote sto ukazuje na njenu vaznost u novozavetnom periodu.
Koje su to Isusove i izjave apostola koje govore o suboti. Sva mjesta u Novom zavjetu gdje se govori o važnosti subote karakteristična su po tome što su Židovi Isusa htjeli čak pogubiti zbog kršenja subote.

Moje pitanje i dalje glasi:

"Prilozi biblijski dokaz da su apostoli uveli nedelju nasmesto Subote i da su se okupljali ISKLJUCIVO SAMO u prvi dan i nedelju proglasili kao sveti dan"
Nije nitko uveo nedjelju umjesto subote. Kako su kršćani mogli uvesti nešto umjesto subote, kad im subota nikada nije ni zapovjeđena.

Ja sam ti vec prilozio dokaze da su se okupljali SVAKI DAN, i da su prvi Hriscani u Jerusalimu postovali Subotu, a da je nedelja dosla sa otpadom polovinom 2 veka.

Pa naravno da su Židovi u Jeruzalemu koji su postali kršćani odmarali subotom. Kamenovali bi ih ostali Židovi da nisu odmarali subotom. Židovi u Jeruzalemu ubiše Stjepana i apostola Jakova zbog toga što su propovijedali Krista, pa probaj samo zamisliti kako bi se proveli Židovi kršćani koji bi kršili subotu. Osim toga, ti Židovi kršćani koji su odmarali subotom također su nastavili i praksu obrezivanja djece, odlaska u Hram na molitvu i praksu prinošenja žrtava. Ako za uzor, kakvi trebaju biti pravi pa i današnji kršćani, hoćeš uzeti baš tu skupinu židovskih kršćana, kako možeš istovremeno i omalovažavati te ljude? Kako možeš reći, ja od vas uzimam subotni odmor, a o obrezanju, prikazivanju prvorođenaca i prinošenju žrtava vi nemate pojma. Ako misliš da baš ta skupina kršćana treba biti uzor u svemu, onda moraš činiti sve što su činili i oni.

Ovo gore najbolje pokazuje koliko ste vi adventisti duboko u zabludama. A u zabludama ste jer mislite da se najprije mora postati Židov da bi se onda moglo postati kršćanin. Čak ni tu niste dosljedni. Vi ne tvrdite da se najprije mora postati Židov, nego nekakav "Polužidov". Pozivate se na Židove i židovstvo, ali vi ne gledate i ne slušate Židove, nego svoju "proročicu". Kažete da se kršćani trebaju ugledati na "Jeruzalemske židovske kršćane", a onda od njih uzimate i odbacujete onako kako se prohtjelo vašoj "proročici". Od tih "Jeruzalemskih židovskih kršćana" treba preuzeti subotu, a ostalo, obrezivanje, prinošenje žrtava, treba odbaciti jer oni o tome pojma nemaju. Pogledaj suludosti. "Proročica" vas naučila kako su baš ti "Jeruzalemski židovski kršćani" pravi uzor kršćanima za svetkovanje subote, i istovremeno vas uvjerila kako su oni krivovjernici po pitanju obrezivanja i prinošenja žrtava.

Zašto ovakve apsurdnosti nalazimo kod adventista? Iz vrlo jednostavnog razloga. Adventisti naprosto ne mogu razmišljati o meritumu stvari. A meritum stvari i ključno pitanje i odgovor na to pitanje je slijedeće. Mogu li nežidovi postati kršćani a da prije toga ne postanu Židovi ili "Polužidovi". Dakle, obvezuje li one koji u kršćanstvo dolaze izvan židovstva Mojsijev zakon i moraju li ga opsluživati. Ovo pitanje došlo je na dnevni red još prije dvije tisuće godina i apostoli su izrekli svoj stav o tome, čitamo u Djelima apostolskim. Odgovor je potpuno jasan. Kršćane koji dolaze izvan Židovskog naroda ne obvezuje Mojsijev zakon. Ne mora se postati ni Židov ni "Polužidov" da bi se postalo kršćanin. Ne obvezuje ih ni subota, ni obrezanje ni prinošenje žrtava. Kada to ne bi bilo tako, onda bi Pavao bio najveći krivovjernik. Kada bi kršćane zaista obvezivao bilo koji dio Zakona, onda bi jedino sotona mogao nadahnuti Pavla da napiše: "Subota je sjena" i "Evo ja, Pavao, velim vam: ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti".

Isus je lecio Subotom i ova njegova izjava je bila vezana za optuzbu Jevreja da on leci Subotom, jer su oni uveli pravilo da ne treba leciti Subotom.
Dakle, Isus je cinio ono sto je dopusteno ciniti u Subotu, a po Jevrejskom pravilu ne.

Židovi optužuju Isusa da radi subotom, a on im odgovara, otprilike: "Da, radim."

Ne poznajes pojam zaveta u bibliji.
Stari zavet koji je Bog ucinio sa Izrailjem je prestao - ali on nema veze sa zakonom, vec je to bio ugovor Boga sa Izrailjem da ce ih on dovesti u obecanu zemlju pod uslovom da oni drze sve Bozje zapovesti.

Bog je zbog njihovog neverstva ukinuo i obecao da ce u novozavetnom periodu uciniti nov zavet sa svim ljudima.
Uslovi ovog zaveta su isti kao i u starom zavetu - a to je drzanje Bozjih zapovesti.

Samo što ti uopće ne razumiješ što ovo "drzanje Bozjih zapovesti" uopće znači. Kada bi znao onda ne bi lutao od ponavljanja riječi, "ni slovce neće nestati" do teze "samo je Dekalog vječan". Ostanimo kod ove tvoje druge pozicije. Ako je točno da je "samo Dekalog vječan", pa onda kršćani moraju odmarati subotom, a sve drugo je "ispunjeno" pa ne obvezuje kršćane, promotrimo slijedeće. Isusa nekoliko puta pitaju koja je zapovijed u Zakonu najvažnija, i Isus niti jedan put ne navodi zapovijed iz Dekaloga. Što sada? Ti reče da je "samo Dekalog vječan", a da je sve drugo ispunjeno i prestalo važiti. Zar je prestala vrijediti zapovijed za koju je Isus rekao da je najveća u Zakonu? Da, vama adventistima očito je tako. Jer vi adventisti najvažnijom zapovijedi ne držite onu zapovijed za koju je Isus rekao da je najveća u Zakonu, za vas je najveća zapovijed ona za koju je Jelena rekla da je najveća. A Jelena je rekla da je zapovijed o suboti najveća zapovijed. Jelena čak u svojim spisima piše da zapovijed o suboti jače svijetli od svih ostalih zapovijedi, i piše da je ona to vidjela svojim vlastitim očima. Pogledajte, "proročica" vam čak Isusa pravi lažovom, Isus jednu drugu zapovijed navodi kao najveću, a vi se otklanjate od Isusa i priklanjate se i vjerujete ipak "proročici".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To je Bog zapovjedio samo Židovima, i naravno da su i apostoli i Isus to poštivali. Pa oni su Židovi. Oni su i obrezani, oni su i hramski porez plaćali, znači li to da i mi kršćani trebamo to činiti?

Ne, oni su držali sve zapovesti i upućivali druge da ih drže, jer su one večne i nepromenjive i jedan od osnovnih uslova spasenja.

Pogledaj postavljene tekstove o yakonu:

http://serbianforum.org/threads/da-li-slaviti-subotu-ili-nedelju.385689/page-72#post-1653238

Koje su to Isusove i izjave apostola koje govore o suboti. Sva mjesta u Novom zavjetu gdje se govori o važnosti subote karakteristična su po tome što su Židovi Isusa htjeli čak pogubiti zbog kršenja subote.

Opet postavljaš pitanja na koja je odgovoreno.

Jevreji nisu hteli da ubiju Isusa zbog kršenja Subote - već zbog kršenja njihovih pravila koja su uspostavili u pogledu šta treba a šta ne treba raditi Subotom.

Nije nitko uveo nedjelju umjesto subote. Kako su kršćani mogli uvesti nešto umjesto subote, kad im subota nikada nije ni zapovjeđena.

Subotu su držali prvi Hrišćani a nedelja je uvedena iz mnogoboštva i Hrišćani je nikada nisu držali, već oni navodni hrišćani koji su krenuli primerom otpada Rimske crkve sredinom 2 veka.
Već sam naveo istorijske podatke i izjave ranohrišćanskih istoričara koji to potvrđuju.

Ostalo što si napisao u nastavku su samo tvoja subjektivna mišljenja koja si obukao u ljudsku filozofiju - a ne reč Božja.

Židovi optužuju Isusa da radi subotom, a on im odgovara, otprilike: "Da, radim."

Ne, Jevreji su optužili Isusa što leči u Subotu, a Isus je odgovorio da Otac njegov radi ( održava svu tvorevinu ) pa i on radi lečeći bolesne ( što ne predstavlja kršenje Subote ).

Ostalo ( kao što sam napisao ) su samo tvoja subjektivna mišljenja i insinuacije koja si obukao u ljudsku filozofiju - a ne reč Božja koju bi mogao da izneseš kao kontraargumente.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Subotu su držali prvi Hrišćani a nedelja je uvedena iz mnogoboštva i Hrišćani je nikada nisu držali, već oni navodni hrišćani koji su krenuli primerom otpada Rimske crkve sredinom 2 veka.
Već sam naveo istorijske podatke i izjave ranohrišćanskih istoričara koji to potvrđuju.

Odakle si naveo? Iz "Magične zone"? Možeš i Marka i miru navesti kao izvor.

Ostalo što si napisao u nastavku su samo tvoja subjektivna mišljenja koja si obukao u ljudsku filozofiju - a ne reč Božja.

Ono što ti pišeš nije ni tvoje mišljenje, a nije ni obučeno. To su samo razgolićeni dijelovi Jeleninih besmislica.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Postovamnje Stvarnoslape,
Veoma sam ti zahvalan sto si ulozio truda da ODGOVORIS AAN NEKA moja pitanja, to je za pohvalu.

Odgovor, Vec smo odavno videli da apostoli nisu naredili sakupljanje u nedelju, a apostoli i vernoici sakupljali su se svakoga dana. Prema tome to nije odgovor na moje pitanje. Ti si tvrdio da su apostoli ODREDDILI nedelju za praznik. Imads li tu odredbu ili ne.

Drogo, adventisti zasigurno imaju zapovest o svetkovanju Subote, ako ne verujes vrati se gore i procitaj Laodikejin predhodni komerntar i mnostvo biblijskih izjava koje sam ja i drugi naveli.

--------------------

Ja nisam napisao da "Adventistički biblijski komentar" ima dva tumačenja, nego adventisti, i u pravu sam. Evo, ti tvrdiš da je u Otk 1,10 riječ o suboti, a mire tvrdi da je riječ o Danu suda. Vidiš da imate dva tumačenja.

Slape, dokle ces govoriti neistinu? Ti nisi izjavio da Marko i Mire imaju razlkicita ucenja o Otkrivenju 1,10, nego si rekao da ADVENTISTI imaju razlicita ucenja. Kad sam ti dokazo da to nije istina ti pribegavas drugoj neistini.
Sa kakvim pravom si javno oklevetao Mirea da je advenbtista?
Ko te je izlagao da je Mire adventista.
Mire je odlican student Biblije od koga se ti mnogo mozes nauciti, ali bilo bi dobro da prvo ispitas pa onda da das izjavu. Dokle ces lutati kao guska u magli?

Danom Gospodnjim (grčki:[B je napisao(la):
κυριακῇ ἡμέρᾳ[/B]), kako je Ivan nazvao nedjelju u Otk 1,10, subota nije nikada nazvana. Ako meni ne vjeruješ, otvori grčki Novi zavjet i Septuagintu (grčki Stari zavjet) i sam provjeri.

Slape, zasto ponavljas isto? Naveli smo vise biblijskih izjava gde Bog licno naziva Subotu svojim danom, a ti nikad to nisi nasao za nedelju.

----------------
Nema potrebe da ti meni pomažeš je napisao(la):
κυριακῇ ἡμέρᾳ[/B] - dan Gospodnji.

Slape, ne budi det. Gde pise u Svetom pismu da je NEDELJA DAN GOSPODNJ? Nigde! Ti si vec izjavio: "Ja tvrdim da je KURIKE HEMERA, NEDELJA".
To jesam procitao ali u Bibliji ti to neces naci. Pre svega Jovan tu ne govori o nikakvom prazniku, on jednostavno kaze koga dana je dobio viziju, a ne kaze koji dan treba da svetkujeds. Za to su merodavne Bozje zapovesti, a ne ljudska nagadjanja. A u celoj Bibliji nedelja nigde nije nazvana dan Gospodnji.

Točno je je napisao(la):
nikada[/B] nije nazvana κυριακῇ ἡμέρᾳ - dan Gospodnji. Uvijek je nazvana subota, a i sam Ivan u svom Evanđelju spominje je 11 puta i svaki put je naziva subotom.

Slape, vec smo izneli tolike biblijske dokaze i uveren sam da si ti shvatio istinu samo ti oholost ne dozvoljava da je prihvatis. Gde u Bibliji pise da je nedelja dan Gospodnji? NIGDE!

A onda je sveti Ivan u Otk 1 je napisao(la):
prvi put[/B] naziva κυριακῇ ἡμέρᾳ - dan Gospodnji. A nakon Ivana, njegovi učenici i sljedbenici upravo nedjelju nazivaju tim imenom. Tako se već 19 stoljeća nedjelja u grčkom jeziku naziva kirjake.

Pre svega ova tvoja izjava nije istinita.
Nemamo dokaza da je apostol Ivan nedelju nazvao danom Gospodnjim, to su samo ptredpostavke. Ali imamo biblijski dokaz da je Ivan nazvao nedelju PRVI DAN POISLE SUBOTE. Za mene je to jasno i to mi je dosta da nemam potrebe da lutam za onima kji su odavno skrenuli sa puta istine Gospodnje.

A da ponavljam da je Ivan nedjelju u Otk 1 je napisao(la):
κυριακῇ ἡμέρᾳ[/B], to je točno i u pravu sam."

Slape, da li ti zelis da dokazes da je Ivan rekao neistinu, kada je nedelju nazvao prvi dan?
Drugo, koji dokaz imas iz BIBLIJE da je Ivan izrazom kuriake hemera nazvao nedelju? Ako imas taj podatak, daj nam ga, a ne pricaj price kao za obdaniste.

A to sto ti kaze "ja tvrdim" to za nas ne znaci nisata. Daj ti nama biblijske dokaze, a sve ostalo je luk ivoda.

Da si ti u pravu je napisao(la):
Nije tako. Da si ti u pravu, Jovan bi ispravio izjavu u svom Jevadjelju i umesto DAN PRVI, stavio bi kuriake hemera, ali on to nije ucinio.
Drugo, sto bi Joavan jasno izjavio da od tada NEDELJA JE kuriake hemera, ali on ni to nije rekao. Prema tome taj ti arumenat pada u vodu.

Za našu diskusiju važno je jedino da otkrijemo je li Ivan u Otk 1 je napisao(la):
Ponovo izjavljujem da je ta tvoja izjava lazna. Jovan to nije izjavio u Otkrivenju 1,10, To ti pokusavas da mu podvalis. A nista ne kazes o PRVOM DANU za koji Jovcan jeste izjavio da je nedelja. Slape, nismo mi deca.
Mani se tih tvojih glupih panfleta i izmisljenih predpostavki.

Bog je blagoslovio i posvetio i telad. Znači li to da je Bog ljudima ostavio da prave zlatnu telad i da im se klanjaju.[/QUOTE je napisao(la):

Slape, sta se to sa tobom desilo. Kada je Bog blagoslovio zlatno tele?

Ma ti si se nacisto izgubio!

Bog je Židovima zapovjedio:"[B je napisao(la):
Nikakva posla[/B] nemoj raditi ...",

Hoces li da kazes da je ceo Dekalog dat Jevrejima, a ne i hriscanima?
Pokusaj da zapamtis Hristovu izjavu: "NISAM DOSAO DA POKVARIM ZAKON I PrOROKE NEHGO DA ISPUNIM. Jer vam zaista kazem dokle nebo i zemlja stoje nece nestati nijednog slovca iz zakon..." Matej 5,17.18.

A Slape na to kaze, Nije istina, Hristos je promenio zakon.
Promenuo je Subotu u nedelju. Mozes i tako, ali onda se pridruzujes ferisejima koji su isto tako osudjivli Hrista da rusi Bozji zakon.

Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen.

Slape, mnogo ti hvala za ovaj tekst. Sam si potvrdio da je Subota dan Gospodnji, a ne pise da je nedelja. Vidis kako si sada dosao na pravo mesto. Samo nastavi.

SLAPE JOS NIJE USPEO DA PRONADJE "ODREDMBU" ZA KOJU JE TVRDIO DA SU NJOME APOSTOLI ODREDILI NEDELJU ZA PRAZNIK UMESTO SUBOTE.

JOS UVEK CEKAMO ODGOVOR [/QUOTE]

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Odgovor, Vec smo odavno videli da apostoli nisu naredili sakupljanje u nedelju, a apostoli i vernoici sakupljali su se svakoga dana. Prema tome to nije odgovor na moje pitanje. Ti si tvrdio da su apostoli ODREDDILI nedelju za praznik. Imads li tu odredbu ili ne.

Zašto izmišljaš i podmećeš? Idemo i ovo riješiti, evo tvog pitanja:

Stvatrnoslape, gde je odgovor na ovo moje pitanje:

Kad kazes da su "nedelju odredili apostoli". MOLIM TE DAJ POSTIRAJ NAM TU ODREDBU. Koliko je meni poznato, ona ne postoji, ali ako postoji postiraj je sada.
Cekamo da je vidimo.

Sta je bilo sa ODREDBOM? pojela je maca.
A evo i mog odgovora:

Robovi opslužuju iz poslušnosti zakonu, a slobodni zahvaljuju i slave Krista u svojoj slobodi. Kršćani nisu sljedbenici Zakona, nego sljedbenici Krista i njegovih apostola. Zbog toga im ne treba zapovijed apostola nego primjer apostola, a apostoli su okupljali zajednicu kršćana na lomljenje kruha u nedjelju.

Kao što vidiš, u ovom svom podmetanju iznio si dvije neistine. Neistina je da ti nisam odgovorio, i neistina je da sam ja tvrdio da su apostoli odredili (zapovjedili) nedjelju. Tvrdio sam, i ostajem pri tvrdnji, da okupljanje kršćana u nedjelju seže u vrijeme apostola.

Drogo, adventisti zasigurno imaju zapovest o svetkovanju Subote, ako ne verujes vrati se gore i procitaj Laodikejin predhodni komerntar i mnostvo biblijskih izjava koje sam ja i drugi naveli.

Misliš na zapovijed koju je Bog dao Židovima? OK, ali ta zapovijed nije data kršćanima. Zato Pavao pišući Kološanima i kaže da su i blagdani i mlađaci i subote sjena.

Slape, zasto ponavljas isto? Naveli smo vise biblijskih izjava gde Bog licno naziva Subotu svojim danom, a ti nikad to nisi nasao za nedelju.

Naveli ste vi hrpu toga, samo niste naveli niti jedno mjesto gdje je subota nazvana κυριακῇ ἡμέρᾳ (dan Gospodnji). Nemoj smetnuti s uma, diskutiramo o tome što je κυριακῇ ἡμέρᾳ u Otk 1,10.

Slape, ne budi det. Gde pise u Svetom pismu da je NEDELJA DAN GOSPODNJ? Nigde! Ti si vec izjavio: "Ja tvrdim da je KURIKE HEMERA, NEDELJA".

Ljudi koji tragaju za istinom moraju biti i detektivi. Vama adventistima to ne treba, vama su spisi "proročice" Jelene iznad istine.

Pre svega Jovan tu ne govori o nikakvom prazniku, on jednostavno kaze koga dana je dobio viziju, a ne kaze koji dan treba da svetkujeds.

Ne tvrdim ni ja ništa više. Ivan nam priopćava u koji dan je dobio viđenje, taj dan naziva danom Gospodnjim, i iz svega što nam je dostupno nedvojbeno saznajemo kako je to bila nedjelja.

Za to su merodavne Bozje zapovesti, a ne ljudska nagadjanja. A u celoj Bibliji nedelja nigde nije nazvana dan Gospodnji.

Upravo obrnuto. Da je Ivanov κυριακῇ ἡμέρᾳ (dan Gospodnji) nedjelja, nije rezultat nagađanja, nego promišljanja i čitanja svega što nam je dostupno. Opet, ja vas adventiste razumijem, vama nije potrebno ni čitanje ni promišljanje, vama je "proročica" sve "sažvakala" i ostavila u baštinu.

Slape, vec smo izneli tolike biblijske dokaze i uveren sam da si ti shvatio istinu samo ti oholost ne dozvoljava da je prihvatis. Gde u Bibliji pise da je nedelja dan Gospodnji? NIGDE!

U Otk 1,10.

Pre svega ova tvoja izjava nije istinita.
Nemamo dokaza da je apostol Ivan nedelju nazvao danom Gospodnjim, to su samo ptredpostavke. Ali imamo biblijski dokaz da je Ivan nazvao nedelju PRVI DAN POISLE SUBOTE. Za mene je to jasno i to mi je dosta da nemam potrebe da lutam za onima kji su odavno skrenuli sa puta istine Gospodnje.

Je li? Je li i Ignacije Antiohijski, Ivanov učenik, skrenuo i s pameti i s puta istine kada nedjelju naziva kirjake (κυριακῇ)?

Slape, da li ti zelis da dokazes da je Ivan rekao neistinu, kada je nedelju nazvao prvi dan?

Istina je i jedno i drugo. Zašto bi Ivanovo nazivanje nedjelje danom Gospodnjim (κυριακῇ ἡμέρᾳ) značilo da je ono prvo neistina. Nedjelja je i jedno i drugo. Po židovskom brojanju i nazivanju dana u tjednu nedjelja je prvi dan, a za kršćane nedjelja postaje dan Gospodnji.

Drugo, koji dokaz imas iz BIBLIJE da je Ivan izrazom kuriake hemera nazvao nedelju? Ako imas taj podatak, daj nam ga, a ne pricaj price kao za obdaniste.

A koji dokaz iz Biblije ti imaš da je Pavlova "Gospodnja večera" (κυριακὸν δεῖπνον) baš ono što su svi drugi novozavjetni pisci imenovali "lomljenjem kruha"? Želiš li ti dokazati da je netko od njih lažov. Želiš li ti dokazati da je lažov sveti Pavao ili da su lažovi ovi drugi koji pišu o "lomljenju kruha"?

Nije tako. Da si ti u pravu, Jovan bi ispravio izjavu u svom Jevadjelju i umesto DAN PERVI, stavio bi kuriake hemera, ali on to nije ucinio.

Zašto bi ispravljao kada ništa krivo nije napisao? Nedjelja je za Ivana i prvi dan i dan Gospodnji. Zašto Luka u svojim spisima nije ispravljao izraz "lomljenje kruha" kada je taj čin sveti Pavao nazvao Gospodnjom večerom?

Ponovo izjavljujerm da je ta tvoja izjava lazna. Jovan to nije izjavio u Otkrivenju 1,10, To ti pokusavas da mu podvalis. A nista ne kazes o PRVOM DANU za koji Jovcan jeste izjavio da je nedelja. Slape, nismo mi deca.
Mani se tih tvojih glupih panfleta i izmisljenih predpostavki.

:roll::roll: Pa nije Ivanovim imenovanjem nedjelje danom Gospodnjim nedjelja prestala biti i prvi dan u tjednu po židovskom računanju i imenovanju dana. Razmisli malo.

Slape, sta se to sa tobom desilo. Kada je Bog blagoslovio zlatno tele?
Ma ti si se nacisto izgubio!

:roll::roll: Ja sam napisao da je Bog blagoslovio i posvetio telad. Ja nigdje nisam rekao da je Bog "blagoslovio zlatno tele". Gurni na stranu te Jelenine knjige i čitaj malo Sveto Pismo, sve ti tamo piše.

Hoces li da kazes da je ceo Dekalog dat Jevrejima, a ne i hriscanima?

Ne kažem ja, tako kaže Sveto Pismo. I ne samo Dekalog, čitav Zakon je dat samo Židovima.

Pokusaj da zapamtis Hristovu izjavu: "NISAM DOSAO DA POKVARIM ZAKON I PrOROKE NEHGO DA ISPUNIM. Jer vam zaista kazem dokle nebo i zemlja stoje nece nestati nijednog slovca iz zakon..." Matej 5,17.18.

Zašto onda vi adventisti kršite Božju zapovijed? Zašto ne pogubite one koji rade kakav posao u subotu, kako je Bog zapovjedio u Zakonu?

A Slape na to kaze, Nije istina, Hristos je promenio zakon.
Promenuo je Subotu u nedelju. Mozes i tako, ali onda se pridruzujes ferisejima koji su isto tako osudjivli Hrista da rusi Bozji zakon.

Ja nigdje nisam napisao da je Krist promijenio Zakon (Mojsijev zakon). Ja samo tvrdim da kršćani nisu u ingerenciji tog Zakona. Točnije, ja samo prihvaćam ono što piše Pavao, kršćani su pod "Kristovim zakonom".

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Odakle si naveo? Iz "Magične zone"? Možeš i Marka i miru navesti kao izvor.

???

Ne, vec su to opstepoznati istorijski podatci.

Evo dela iz jednog mog prethodnog odgovora u kome sam ove podatke izneo a mozes ih pogledati na prilozenom linku teme:

http://serbianforum.org/threads/istorija-hriscanske-crkve-kratak-osvrt.427184/page-3#post-1220851

Posebno obrati paznju sta pisu crkveni istoricari onoga vremena o promeni koju je Rim napravio uspostavivsi pagansku nedelju namesto biblijske Subote koju su do tada postovali Hriscani.
Postavljeno je crvenom bojom u tekstu.

"U vreme nakon prvog ustanka jevreja 70 godine nove ere -dogodio se i drugi ustanak koji je 132 godine pokrenuo takozvani Bar Kohba ( zvezda ), koji je izazvao takozvano Rimsko negativno raspoloženje prema Jevrejima.Ustanak je imao za posledicu potpuno opustošenje Jerusalima i gubitak Palestine kao njihove domovine.
Car Hadrijan, pošto je ugušio ovaj Bar Kohbin ustanak - sagradio je na ruševinama Jerusalima novi Rimski grad, nazvan Aelija Kapitolina, i na mestu Jevrejskog hrama podigao hram posvećen Jupiteru.

U to vreme nametnute su Jevrejima opšte zabrane, bili su isterani iz grada i pod pretnjom smrću zabranjen im je povratak u grad.
Takodje zabranjeno im je ispovedanje njihove vere, svetkovanje subote i ostalih praznika, proučavanje Tore i obrezanje, nametniut im je poseban porez.

jevrejstvo koje je ranije bilo RELIGIO LICITA - dozvoljena religija - pod čijim okriljem je i pravo Hrišćanstvo u početku uživalo versku slobodu, postaje sada RELIGIO ILICITA - zabranjena religija.

Svesna ovih represija protiv Jevreja i antijevrejskog raspoloženja koje se osećalo narošito u Rimu - Rimska crkva je nastojala da pokaže svoju lojalnost Rimskim vlastima i da im se dodvori.
Taj su zadatak na sebe preuzele Hrišćanske apologete Kvadratus i Aristid.
Tako Rimska crkva pravi kompromis i uvodi održavanje Bogosluženja u nedelju umesto subotom kao do tada, zato što je svetkovanje Subote bilo zabranjeno.
Time je Rimska crkva želela da pokaže svoje odvajanje od Jevrejstva - kako bi izbegla progonstvo i plaćanje poreza.
Rimska crkva uvodi i neke druge novotarije unutar crkve da bi se dodvorila Rimu.

Crkveni istoričari Sokrat i Sozomen iz 5 veka svedoče - da promena dana Bogosluženja i slavljenja sa subote na nedelju, kao i druge novotarije - nisu bile svuda prihvaćene.

Sokrat Skolastin piše:

"I ako gotovo sve crkve širom sveta slave svete tajne subotom, Aleksandrija i Rim prestale su to da čine.

Izvori:

- Jevsevije Popovic - opsta crkvena istorija
- Sokrat Skolastik - crkvena istorija
- Sozomen - crkvena istorija
- Epiphanus - adversus Haereses

Ono što ti pišeš nije ni tvoje mišljenje, a nije ni obučeno. To su samo razgolićeni dijelovi Jeleninih besmislica.

Ne, ja iskljucivo pisem na osnovu reci Bozje i ne izlazim iz tih okvira kada su u pitanju jasne biblijske istine, a upravo ti iznosis svoja misljenja koja si kreirao citajuci sajtove protivnika Adventizma i Ellen Vhite, na kojima ne samo da si primio gomilu neistina, vec i sam negativan duh koji se ispoljava u negativnom odnosu prema drugima.

Izvini sto ti ovo kazem - ali ti jos uvek zivis u decackim snovima upraznjavajuci stereotipe.

Ti si svesno obmanuo samoga sebe i obmanjuje druge tvrdnjom ( koju upravo mozes pronaci na tim protivnickim sajtovima ) koju si duboko memorisao u podsvesti "da sve sto Adventisti iznesu kao tvrdnju - da to mora u svakom slucaju biti pogresno, jer su to izneli Adventisti, a sve sto je Adventisticko je "Lose i pogresno"" po tebi.

Ti ovo tvrdis a sam iznosis svoje licne teorije pokupljene ko zna gde i trazis da TEBI neko veruje a ne nekome drugom koji je svojim zivotom, poboznoscu, i odnosom prema drugima - pokazao istinitost onoga o cemu je pisao, konkretno mislim na Ellen Vhite.

Ja ti licno ne verujem - jer ti ne samo da ne govoris ono sto je u skladu sa pismom ( sto je ocigledno za svakoga ko poznaje pismo i istorijski kontekst ), vec nemas ni dela koja bi bar pokusala da potkrepe istinitost onoga sto iznosis, drugim recima - same tvoje reci i dela te odaju.
Neozbiljnost je osnova tvog karaktera, u kojoj se pokazuje sprdnja sa istinom i sagovornicima, i iz tog razloga i nemas licna iskustva gde bi te sam Duh Sveti osvedocio u istinu.

Istina se otkriva onome koji ima krutu ozbiljnost i posvecenost u traganju za istinom i zarko zeli da je spozna bez obzira na cenu.
Za razliku od toga - tebe istina ne zanima, vec lezerno opusteno, hladnokrvno sprdanje sa istinom i oborba protiv drugih koji ne razmisljaju kao ti.

Neka ti Gospod pomogne i bude ti milostiv.

Poslednja izmena:
Natrag