Da li slaviti subotu ili nedelju

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Imaš nesreću.:) Forum ti "opsjedaju" oni koji donositelje apostolskih spisa, vjerovanja i tradicije prve apostolske Crkve, pa i Svetog Pisma, smatraju otpadnicima, a svoje razumijevanje, iščitavajući "otpadničku Bibliju" dva tisućljeća kasnije, nude okolo kao vrhunac znanja i Božje istine. Naravno, niti znaju riječi hebrejskog niti grčkog, a i što će to njima. Eto, u ovakvom okruženju potpuno mi je razumljiv ovaj tvoj stav i o kršćanima i o Bibliji.

Da si riječ "nesreću" stavio ovako pod navodnike, tvoja opaska bi se mogla smatrati dobronamjernom šalom, ali ovako ona to nije. Ovo je otvoreni forum i svako je dobrodošao i slobodno može iznosti svoja mišljenja o svim aspektima vjere i vjera, ako se pri tome pridržava pravila ovog foruma - da ne vrijeđa i ne omalovažava druge u raspravama.
S druge strane, prava je sreća (ako ćemo već govoriti o sreći i nesreći), što se na ovom forumu okupljaju neistomišljenici, jer da nije tako, ne bi bilo ni rasprava niti bi forum ličio na forum, nego na klub istomišljnika. Uz to, moram to istaknuti, vi ovdje često vodite veoma klavalitetne rasprave o doktrinarnim pitanjima vjere, tako da se povremene zajedljivosti i svađalačka raspoloženja što se javljaju u raspravama, moraju zanemariti, upravo zarad pomenutog kvaliteta vaših rasprava, pa i vašeg potencijala u tom smislu.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
U jednom od svojih komentara, Stvarnoslap je blago stavi primedbu na istorisjku izjavu Laodikejskog sabora, koju sam ja prilozio, tvrdeci da to i nije bio saabor, nego sinod.

Slape je u pravu! Posto je to bio sinod za istocnu Crkvu, ne bi ni trebalo da se sove sabor,nego sinod.
Medjutim, u istoriji on se naizmenicno zove sabor ili sinod. Zasto je to tako?
Ako je rec o njegovom sazivanju i radu, onda i jeste sinod. Medjutim, veoma je zanimljivo da je Rimska crkva usvojila sve Kanone toga sinoda, onda izgleda da ga zbog toga nazivaoju saborom
.

Slape je izjaviuo:
"Imaš nesreću. Forum ti "opsjedaju" oni koji donositelje apostolskih spisa, vjerovanja i tradicije prve apostolske Crkve, pa i Svetog Pisma, smatraju otpadnicima."

Uprvu si kad govoris o nekakvoj tradiciji, to je istina, nju iznosis umesto apostolskog ucenja. Da si ti pripdnik PRVR APOSTOLSKE CRKVE, svi bismo mi to primetili, nego po tvojim izjavam svio lako moze da ustanovi da joj ti jos ne priupadas.

Stvarnoslapje izjavio:
A hoćete li carstvo Božje naslijediti vi adventisti koji nevažećim proglasište 99.664 % Božjeg zakona?

Prvo, ova izjava je lazna.
Drugo, ova izjava pokazuje da Splape ne razume koji zakon u Bibliji je nazvan Bozjim zakonom.
Trece, neka nam Slape kaze koliko od BOZJEG ZAKONA drzi on i njegova crkva, ili su ih zamenili tradicijom?

Marko1932 je napisao(la):
Kao sto je Laodikeja rekao, do sada smo izneli vecinu bibolijskih dokaza koji jasno i nedvosmisleno dokazuju da je Subota deo Bozjeg zakona i da Dekalog nikada nije bio promenjen niti ce ikada biti.

A 99.664 % Božjeg zakona je promjenjeno, i zato ga vi smatrate nevažećim??? Tko ga je promijenio i tko vas ovome naučio?

Ni ova izjava nije istinitsa. Bozji zakon nije promenje, niti ce ikada biti promenjen. I to pokazuje da Slape ne zna razliku izmedju Bojeg zakona i drugih zakona.

Drugo, Biblija isto tako jasno potvtrdjuje da Bozji zakon ne postoji samo od Sinaja, nego postoji od STVARANJA. Jer da nije bilo zakon, Adam i Eva ne bi izgubili Edem i postali smrtni,

Lijepo ti i jasno u Bibliji piše zašto su Adam i Eva postali smrtni. Čak ti je točno navedena zapovijed koju su prekršili, i ne pripada Dekalogu.

Zapovesti koje su prestupili svakako da pripadaju Dekalogu.

Odbacili su da postuju Boga iznad svega, a to je prestup Prve zapovesti Dekaloga.
Prisvojili su tudje sto im nije pripadalo, a to je KRADJA, prestup osme zapovesti, Ne kradi.
Pozeleli su tudje, a to je prestup desete zapovesti.

Prema tome Adam i Eva prestupili su vise nego jednu od deset Bozjih zapovesti i zbog toga su izgubili Edem i postali smrtni.

Kajin ne bi znao da je kriv zbog bratoubistva, prepotopni svet bi bez postojanja zakona bio NEPRAVEDNO unisten, jer ko moze biti kriv za bezakonaje ako nema zakona koji to potvrdjuje.

Kajin je upravo po grijehu roditelja (Adama i Eve) postao svjestan razlike između dobra i zla. I po tome je Kajin spoznao svoju krivnju. Jednako vrijedi i za sav prepotopni svijet koji ti navodiš.

Poznavanje dobra i zla ne zabranbjuje nista. Kazi nam kako je Kajin zano da je ubistvo brata greh, a kada je ubio jelena znao je da nije greh. Kako?
Jos nikad nam nisi objasnio, kako je Bog mogao da kaze za prepotopni svet da je "NAPUNIO ZEMLJU BEZAKONJEM." MOZE LI BEZAKONJE DA POSTOJI TAMO GDE NEMA ZAKONA? I sam vidis kako su ti tvoji zakljucci pogresni.
Ti neprestano ponavljas svoje predpostavke iz tvojih panfleta, a ne uzimas u obzir Bozje izjave ni tvrdnje Njegove reci.

Izrailujci su Subotu praznoval i pre primanja ploca Zakona. To ne tvrde adventisti, nego Sveto pismo koje nadam se da ga svi vi hriscani prihvatate kao vodic hriscanskog zivotsa.

A gdje piše da su Izraelci praznovali subotu prije Sinaja i izlaska iz egipatskog ropstva?

Ponovo pokusavas da obmanes ljude. Vidis da ja nisam ni spomenuo Sinaj. Jasno sam ti naveo bibolijsku tvrdnju da su Izrailjvci svetkovaliu SUBOTU PRE NEGO STO JE MOJSIJE DOBIO PLOCE ZAKONA.

DRUGO, NE MOZES PORECI DA BOG SUBOTU KOJU JE USTANOVIO NA KRAJU SEDMUCE STVARANJA NIJE UKLJUCIO U DEKALOG. Da li to za tebe nesto znaci ili se to ne nalazi u tvojim panfletama i tradiciji?

Tako neosnovano je reci da od stvaranja do Mojsija nije postojao Bozji zakon.

Upravo vidjesmo da je neosnovano baš sve ovo što ti tvrdiš.

Naveo sam vise puta Biblijske dokaze, a ti neporestano zelis da dokazes da oni nisu istiniti.
Ti se ne suprotis meni, nego Bogu i Njegovoj reci.

Trece, Subota nije deo obrednog zakona, nego je deo SEDMICE STVARANJA. Nisu Jevreji uspostavili sedmicu, nego Bog. Pa ni On to njije ucinio na Sinaju, nego u Edemu, prilikom stvaranja. Bog je Subotu na Sinaju samo ponovio i ukljucio je u Dekalog. Tako je Subota postala i deo Njegovog pisanog zakona.

ljudima valja reći istinu. Ona (subota) nema baš nikakve veze s Biblijom, dapače, potpuno je suprotna onome što u Bibliji piše.

Bravo Slape. Sad si zaista zatarabio. Zar posle tolikih dokaza koje smo naveli iz Biblije ti i dalje tvrdeis da Subota nema veze sa Biblijom? Ako je to tako, onda ja se pitam sta je sa tvojim postenjem i iskrenosti?

Nadam se da cete se sloziti sa mnom, da covek nije pao u greh, zakon o zrtvama nikad ne bi ni postoijao, zrtve se ne bi ni prinosile, ali to nije slucaji i sa Bozjim moralnim zakonom Dekalogom ciji deo je i Suboita.

Sada više ne pozivaš ljude da se slože s onim što piše u Bibliji, nego ih pozivaš da se slože s tobom i povjeruju tebi.

Na ovo nije potreban nikakav odgovoir. Slape sve dublje tone i bezi od istine.

Cetvrto, istina je da je Bog svoj zakon poverio Jevrejima, cak je i ploce svoga zakona predao Mojsiju, ali Dekalog nije Mojsijev zakon, nego Boziji.

:mig: Hoćeš reći da je samo Dekalog od Boga!? Od koga je onih 99.664 %?

Slape ponovo izjavlkjuje neistinu. Gde sam ja upotrebio rec "SAMO"? nigde, TO SE NALAZI SAMO U ZAMUCENOJH MASTI sLAPAVOJ.
Drugo, gde se u Bibliji nalazi izvestaj da je 99.664 % zakona izdvojeno od Dekaloga? Ni to nigde u Biubliji nije napisano, nego je i to Slapoeova fantazija koju neprestano ponavlja da zavede ljude od istine.

Ova celava glava gore sa pokretnim naocarima pokazuje velicinu ozbiljnosti i dubinu Slapove teologije.
Jos mu samo nedostaje da prilozi majmunski rep i sve nam je dokazao.

Sve najbolje

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Slap nema odg. na ono što dajem.

> Proučavanje novozavjetnih odlomaka pokazuje nam četiri važne činjenice: 1) Kada god se Krist pojavio u svome uskrslom obliku a spominje se dan, uvijek se radi o prvome danu tjedna (Matej 28,1. 9. 10; Marko 16,9; Luka 24,1. 13. 15; Ivan 20,19. 26). ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vaskrsenje je ustajanje od počinka u subotu, i zaista bi bilo neprimereno Isusu da je ustao u subotu, koja je bila vreme Njegovog počinka i u prvobitnom stvaranju i u obnovljenom stvaranju. Za sedam sedmica se ispunjavao starozavetni praznik prvina, pa je prirodno da je sedmica pala u nedelju, kada je tako ukazivano starozavetnim proročanstvima. Pasha i svi ostali praznici koji jesu sen Hristove žrtve jesu godišnji praznici i nemaju veze sa sedmičnim ciklusom.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Postovanje urednice,
neobicno mi je drago da si se prikljuciuo nasoj diskusiji, koja zaista ne odvija se kako treba.
Pitanja o Bozjem sveznanju i providjenju uporedjena sa svi zlima koja se nalaze u nasem svetu, je vec davno postavio i Volter. On je postavio pitanje, ako je Bog svemocan, zasto ne ukloni zlo sa zemlje? Ako ne moze, onda nije svemocan, a ako moze a nece, onda je zloiban..."

Volim ja da proucavam filozofiju i iz svega toga ponesto naucim.
Ovome bismo mogli jos dodati, ako je Bog znao da ce Adam zgresiti, zasto ga je stvorio?
Ako je Isus znao da ce Ga Juda izdati i da ce se sam obesiti, zasto ga je primiuo za svoga ucenika?

Od samog pocetka Bog je predvideo mogucnost pojave pobune i otpada, ali tome uvek vodi pravo izbora i slobodne volje.

Sve pojedinosti nama ljudima nisu pznate. Znamo samo ono sto nam je dato da znamo, ali ima detalja koji su nepoznati.

Bog jeste svemoca. Problem nije samo za nas nego i za Boga, koji ne zeli da bude despot ni tiranin, jer je njegovo carstrvo osnovano na ljubavi i dobroj volji. Najveci problem je PRAVO SLOBODNOIG IZBORA. Svoijim stvorenim bicima Bog je dao sloboidu. On ih poziva na poslusnost, ali ne zeli da ih primora ili silom natera na to.
Da, slobodoumne ljude mnogo toga zbunjuje kada je u pitanju poimanje biblijskog Boga i njegovog karaktera, njegovih moći i njegovih namjera. Na sve dileme i paradokse, pa i ovu Volterovu koju si pomenuo, najčešći odgovor vjernika je upravo ovaj koji si ti napomenuo - nije nam dato da sve znamo i slobodna volja koju je Bog dao ljudima. Ja sam o tome problemu već pisao. Mi (ljudi) i svijet i Boga poimamo razumom, a razum je, kao uostalom i sve drugo, takođe Božija kreacija koju je Bog podario ljudima. Ako je tako, a vjera nas uči da jeste tako, onda se tek moramo zapitati, zašto je Bog u tu kreaciju (razum) projektovao i svoju sopsvenu negaciju?! Da budem jasniji: ljudi se ne rađaju sa spoznajom o Bogu, oni tu spoznaju siču kasnijom indoktrinacijom. S druge strane, dajuću ljudima slobodnu volju, ili slobodu izbora, Bog je morao znati, ako je sveznajući, šta će ljudi uraditi sa tom slobodnom voljom. Znači li to da ih je namjerno "gurnuo" u grijeh?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape, zasto jednako pokusavas da obmanes ljude?
Ja tvredim da niko od nas ne trvrdi da se prva Crkva okupoljala svakogh dana pa i nedeljom.

Pročitaj još jednom ovo što si napisao, pa reci znaš li i ti sam što ti tvrdiš.

Medjutimn, sakupljanja nermaju nikakve veze sa svtkovanjem prvog radnog dana u sedmici.

Ja nisam ni tvrdio da se kršćani okupljaju svetkovati dan, okupljali su se u prvi dan slaviti Krista i zahvaljivati mu.

A da je Katoliucka crkva preuzerla praznovanje nedelje od papgana koji su pre vas imali Dan sunca to je tacno.

Marko je u pravu, a dokaz će vam dostaviti naknadno. Upravo je za potrebe tog dokaza Marko kalemio lozu na vrbu.

Slape, ponovo muljas da zaobidjes konkretan odgovor. Ako se vi danas skuplajte "bas kao sto su cinili apostoli." da li onda praznujete svaki dan u sedmici ili samo Dan sunca?

Kršćani ne slave ni jedan dan, niti su to činili apostoli. Kršćani se okupljaju slaviti Krista. Vi adventisti to ne ne možete razumijeti, za vas je ipak "čovjek radi subote". Isusu nije pošlo za rukom objasniti onim Židovima koliko su u krivu, kako bih onda ja mogao objasniti tebi?

Slape, nije ovo obdaniste. Vrati se i procitsaj desetine mojih postova u kojima sam ti naveo doslovno ono sto si izjavio i ti to dobro znas, nego igras ovde nepostenu igru misleci da smo mi deca. Slape, suvise je to providno.

Još jednom te upozoravam. Citiraj me da točno vidimo što sam to ja najavio pa nisam napravio. Daj da konačno istjeramo na čistac da se vidi tko je ovdje najobičniji obmanjivač, ti ili ja.

Ja ti zelim sve najbolje

Od ljudi koji iznose notorne laži o meni ili o onome što sam ja pisao, ne prihvaćam ni najbolje želje.

Prvo, ova izjava je lazna.
Drugo, ova izjava pokazuje da Splape ne razume koji zakon u Bibliji je nazvan Bozjim zakonom.

Citiraj mi ti iz Biblije i pouči me što je to Božji zakon. A pokazat ćeš kako ti, za razliku od mene, znaš što je u Bibliji nazvano Božjim zakonom.

Trece, neka nam Slape kaze koliko od BOZJEG ZAKONA drzi on i njegova crkva, ili su ih zamenili tradicijom?

Koliko tko drži pitanje je svakog pojedinca i njegova odnosa s Bogom. Mi razgovaramo o tome što obvezuje onoga tko se deklarira kršćaninom i tko kršćanstvo zaista želi živjeti. I što se Svetog Pisma tiče, kršćane obvezuje sve ono što nalaze u Novom zavjetu i novozavjetnoj objavi.

Ni ova izjava nije istinitsa. Bozji zakon nije promenje, niti ce ikada biti promenjen. I to pokazuje da Slape ne zna razliku izmedju Bojeg zakona i drugih zakona.

Pa pouči me ti. Evo:

Izl 31,15: Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.

Reci ti meni sada, u koji zakon spada ovaj gornji biblijski redak? Spada li on u Božji zakon ili "neki drugi zakon"?

Zapovesti koje su prestupili svakako da pripadaju Dekalogu.

Da su Adam i Eva "kroz crveno prošli" adventisti bi to sa subotom povezali.

Poznavanje dobra i zla ne zabranbjuje nista. Kazi nam kako je Kajin zano da je ubistvo brata greh, a kada je ubio jelena znao je da nije greh. Kako?

Razlikovati dobro i zlo ne znači "samo razlikovati". To podrazumijeva i svjesnost vrednovanja dobra i zla, a onda i odgovornosti za činjenje zla. Pa nije čovjek stoka, na Božju sliku je stvoren.

Ponovo pokusavas da obmanes ljude. Vidis da ja nisam ni spomenuo Sinaj. Jasno sam ti naveo bibolijsku tvrdnju da su Izrailjvci svetkovaliu SUBOTU PRE NEGO STO JE MOJSIJE DOBIO PLOCE ZAKONA.

Ne ja, nego ti pokušavaš obmanuti ljude. Izraelci su na Sinaju, nakon izlaska iz egipatskog ropstva, najprije usmeno dobili zapovijed o subotnom odmoru, a naknadno su dobili kamene ploče. Odmarali su Izraelci subotom nakon usmeno primljene zapovijedi pa do primanja kamenih ploča, ali činjenica iz Biblije ostaje. Nitko prije Izraelaca na Sinaju niti je dobio zapovijed o subotnom odmoru niti je subotom odmarao.

DRUGO, NE MOZES PORECI DA BOG SUBOTU KOJU JE USTANOVIO NA KRAJU SEDMUCE STVARANJA NIJE UKLJUCIO U DEKALOG. Da li to za tebe nesto znaci ili se to ne nalazi u tvojim panfletama i tradiciji?

Znači onima kojima je to dato i zapovjeđeno, dakle, samo Židovima.

Naveo sam vise puta Biblijske dokaze, a ti neporestano zelis da dokazes da oni nisu istiniti.
Ti se ne suprotis meni, nego Bogu i Njegovoj reci.

Ništa ti iz Biblije nisi naveo. Jesi li naveo citat iz Biblije gdje Bog Adamu zapovjeda subotni odmor? Nisi! Jesi li naveo citat iz Biblije iz kojeg saznajemo da Adam odmara subotom? Nisi! Jesi li naveo citat iz Biblije gdje Bog Abrahamu zapovjeda subotni odmor? Nisi! Jesi li naveo citat iz Biblije iz kojeg saznajemo da Abraham odmara subotom? Nisi! Jesi li naveo citat iz Biblije gdje Bog bilo kome prije Mojsija zapovjeda subotni odmor? Nisi! Jesi li naveo citat iz Biblije iz kojeg saznajemo da bilo tko prije Izraelaca na Sinaju odmara subotom? Nisi! A što si to ti onda naveo iz Biblije? Baš ništa. Navodiš i ponavljaš Jelenine besmislice.

Bravo Slape. Sad si zaista zatarabio. Zar posle tolikih dokaza koje smo naveli iz Biblije ti i dalje tvrdeis da Subota nema veze sa Biblijom? Ako je to tako, onda ja se pitam sta je sa tvojim postenjem i iskrenosti?

Znam ja da vi adventisti ne razlikujete Sveto Pismo od Jeleninih besmislica, ali nemoj drugim ljudima vrijeđati zdrav razum.

Slape ponovo izjavlkjuje neistinu. Gde sam ja upotrebio rec "SAMO"? nigde, TO SE NALAZI SAMO U ZAMUCENOJH MASTI sLAPAVOJ.

To je tvoja krivnja. Što konačno ne navedeš što je po tebi Božji zakon? Bar ste vi adventisti stručnjaci za kasapljenje i sortiranje Zakona.

Drugo, gde se u Bibliji nalazi izvestaj da je 99.664 % zakona izdvojeno od Dekaloga? Ni to nigde u Biubliji nije napisano, nego je i to Slapoeova fantazija koju neprestano ponavlja da zavede ljude od istine.

:mig: Marko, Marko, to ti je najprostija matematika.

Ova celava glava gore sa pokretnim naocarima pokazuje velicinu ozbiljnosti i dubinu Slapove teologije.
Jos mu samo nedostaje da prilozi majmunski rep i sve nam je dokazao.

Evo jedna prikladna ilustracija za tvoje argumentacije - :bfghb:

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Da, slobodoumne ljude mnogo toga zbunjuje kada je u pitanju poimanje biblijskog Boga i njegovog karaktera, njegovih moći i njegovih namjera. Na sve dileme i paradokse, pa i ovu Volterovu koju si pomenuo, najčešći odgovor vjernika je upravo ovaj koji si ti napomenuo - nije nam dato da sve znamo i slobodna volja koju je Bog dao ljudima. Ja sam o tome problemu već pisao. Mi (ljudi) i svijet i Boga poimamo razumom, a razum je, kao uostalom i sve drugo, takođe Božija kreacija koju je Bog podario ljudima. Ako je tako, a vjera nas uči da jeste tako, onda se tek moramo zapitati, zašto je Bog u tu kreaciju (razum) projektovao i svoju sopsvenu negaciju?! Da budem jasniji: ljudi se ne rađaju sa spoznajom o Bogu, oni tu spoznaju siču kasnijom indoktrinacijom. S druge strane, dajuću ljudima slobodnu volju, ili slobodu izbora, Bog je morao znati, ako je sveznajući, šta će ljudi uraditi sa tom slobodnom voljom. Znači li to da ih je namjerno "gurnuo" u grijeh?

Postovanje urednice,

tvoj komentar je zaista dobar i potreban za diskusiju o religiji, ali i sam ces se sloziti sa mnom, ako pocnemo o tome izgubicemo se na ovoj temi, zbog toga mislim da nismo u stanju i to da ukljucimo za sada.

Hvala na razumevanju i saradnji

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Postovanje urednice,

tvoj komentar je zaista dobar i potreban za diskusiju o religiji, ali i sam ces se sloziti sa mnom, ako pocnemo o tome izgubicemo se na ovoj temi, zbog toga mislim da nismo u stanju i to da ukljucimo za sada.

Hvala na razumevanju i saradnji
Naravno, Marko, da moja priča nije za ovu temu, ali ja pomalo zloupotrebljavam svoju funkciju, pa kada me nešto "zagolica", onda napišem komentar bilo gdje, jer znam da mi ga urednik neće pobrisati!:)

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Nekoliko puta je Stvarnoslap izjavio da "HRISCANI NE SVETKUJU NIJEDAN DAN U SEDMICI, NEGO DA PRVOGA DANA SLAVE HRIST".
U ime kojih hriscana on govori? Molio bih da se jave ti hriscani koji nijedan dan u sedmici ne svetkuju.

Drugo, molim da odgovorite na pitanje, da li ti hriscani koji ne slave nijedan dan, Hrista slave samo prvoga dana u sedmici, kao sto tvrdi Slape, a ne i ostalim danima?

Trece, kako se to verovanje slaze sa BIBLIJSKIM IZVESTAJOM I ONO STO JE BOG PRILIKOM STVARANJA UCINIO?
"Sest dana radi i svrsuj sve poslove svoje, A SEEDMI JE DAN ODMOR GOSPODU BOGU TVOJEMU." 2. Mojsijeva 20,9.10. Bog kaze sedmi dan, A SLAPE KAZE, NIJE ISTINA. KO JE U PRAVU?

Da li je Bog pogresio sto je prilikom stvaranja ustanovio subotu kao sedmicni dan odmora?
"I SVRSI BOG DO SEDMOGA DANA DELA SVOJA KOJA UCINI; I POCINU U SEDMI DAN OD SVIH DELA SVOJIH." 1. Mojsijeva 2,2.

Da li je Bog pogresio sto je: "I BLAGOSLOVI BOG SEDMI DAN I POSVETI GA."? Posvetiti znaci odvojiti za svetu sluzbu. Pazite, Bog je to ovcinio prilikom stvaranja sto nema nikakve veze sa Jevrejima koji su nastali posle 25 vekova.

Prema ovim jasnim biblijskim izvestajima, kako se slaze Stvarnoslapova izjava da hriuscani ne praazniuju ni jedan dan u sedmici? Zar ta izjava nije u suprotnosti sa Bozjom izjavom?

Ja sam za sebe odlucio da, ipak, slusam savrsenog Boga radije nego one koji lutraju u magli neznanja.
Sta cete vi izabrati? Kome cete se carstvu privoljeti?

-----------------------

Stvarnoslap je izjavio:
Među kršćanima ne postoji nikakva "zavrzlama" o danu okupljanja kršćana na lomljenje kruha (Euharistiju). U Novom zavjetu imamo izvještaj o okupljenim kršćanima zajedno s Pavlom i pri tome je istaknut dan (prvi dan u tjednu) u koji su se okupili.

Prvo, da li su se prvi hriuscani sakupljali samo PRVOGA DANA U SEDMICI? NISU!

"I SVAKI DAN BEJAHU JEDNAKO JEDNODUSNO U CRKVI I LOMLJENJU HLEBA PO KUVCSMS I PRIMAHU HRANU S RADOSCU." Dela 2, 46.

Drugo, da li Lomljenje hleba" samo oznacava evhariustiju?
Ne oznacava. Jer navedeni tekst kaze :"I LOMLJAHU HLEB PO KUCAMA".

Posto je Stvarnoslap katolicki svecenik, neka nam on kaze da li katolici dele vernicima Evharistiju po kucsama ili obicno za vreme mise u crkvi?
To pokzuje da ni katolici ne veruju u ono sto Slape tvredi.

Trerce, u jednom komentaru napravio sam lapsus, izvinjavam se, i sada zelim da ga isporavim.
Adventisti ne tvrde da prvi hriscani nisu se okupljali svakoga dan pa porema tome i u subotiu i nedelju, jer to znaci svaki dan. Adventisti ne negiraju da su prvi hriscani mogli imati i Evhriustiju i u nedelj.
I mi adventisti imamo Svetu veceru ili pricest u subotu pre podne, ali imamo je i na nekim posebnim sastancima, a ti sastanci mogu biti u bilo komi danu u sedmici, i sluzenje Svete vecer nema nikakve veze sa sedmicnim danom odmora koji je Bog postavio za vreme stvaranja.

Stvarnoslap je spomenuo apostola Pavla, njegpove satanke sa vernicima i tvrdi da su to bili sastanci u nedelju cime on zeli dokazati da je Pavle ca tadasnjim vernicima praznovao nedelju.

Da viudimo da li je Slape u pravu?

Najpre cemo uzeti biblijski tekst: "I U PRVI DAN NEDELJE KADA SE SABRAS UCENICI DA LOME HLEB GOVORASE IM PAVLE, JER SCASE SUTRADAN DA PODJE, I PROTEZE BESEDU DO PONOICI." Dela 20,7.

Pre svega, ovo je bio vanredni satsanak zbog Pavlovog odlaska i nema nikakve veze sa praznovanjem prvoga dana sedmice.

Drugo, lomljenje hleba ne znaci uvek imati Evharistiju, nego moze da znaci da su umali zajednicki obed.

Trece, i da su imali Evharistiju , imali su je svakiu dan pa nije nista posebno ako su je imali iu u nedelju, to ne znaci da sve dane kad su je imali treba da praznujemo.

Cetvrto, za Pavla i one koji su pisali Novi zavet, dan pocinje od zalaska sunca, onako kako je to Bog u sedmici stvaranja odredio. Poisto je Pavle govorio do PONOCI, to vise i nije bila nedelja nego PONEDELKJAK. Da li to znaci da su prvi hriscani svetkovali i ponedeljak?

Prema tome, sve te tvrdnje kojima Slape zeli da dokaze da treba da odbacimo Bozji zakon i da slusamo lutalice koje lutaju po mraku, padaju u vodu.

Ljudi, umesto lutanja po marku, drzimo se Reci Bozje i tada sigurno necemo pogresiti.

Peto, U KOJI DAN SEDMJICE JE ISUS IMAO I UST5ANOVIO EVHARISTIJU?

Ako na ovo pitanje traziumo odovor od Stvarnoslapa, postoji velika mogucnost da ce nas uputiti na pogresajn put. A nije sigurno ni mene da slusate, ali sigurno je da svi zajedno poslusamo sta Bozja rec kaze o tome.

"U PRVI DAN PRESNIH HLEBOVA." Matej 26, 17.
Jovan kaze pred praznik pashe. Jovan 13,1.
Jevandjelisti tvrde da je to bilo vreme kad su se pripremali da klali pashu.

Svi ikomentatori slazu se d aje to bio CETVRTAK.
Jer je odmah posle Svete veceri Isus otisao u Getsemaniju i bio uhvacven, sudjen i razapet.

Ako je zbog Evhariustije trebalo praznovati prvi dan nedelju, zasto Isus nije imao Svetu veceru u nedelju?

Drugo, posto je jasno da je Isus imao Evharistiju u CETVRTAK, da li je to dokaz da treba svake sedmice da svetkujemo i cegtvrtak?

Deljenje i primanje Svete vecere nema nikakvce veze sa przanovanjem nijednoga dana u sedmiuciu.
Ovim Biblija dokasuje, da sve Slapove predpostavke padaju u vodu

ZAHVALNOST

U ime svih ucesnika na forumu, ZAHVALJUJEM SE POSTOVANOM I UVAZENOM PRIJATELJU STVAROSLAPU, sto se nesebiuvno zalozio u ovoj diskusiji i sto je izdrzao do kraja.

Posebno mu se sahvaljujem, sto nam je svojim napadimna i izazovima pruzio priliku da na forumu iznensemo biblijsku istinu. Priznajem, da nije bilo Stvarnoslapovih izazova i napada, ja nikad ne bih odvojho toliko vremnena da vam iznosim ove detalje kjoji su sami po sebi jasni onima koji traze istinu.

Zato jos jednom, MNOGO HVALA PRIJATERLJU SLAPE NA USRDNOJ SARADNJI!

Zelim ti sve najbolje

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nekoliko puta je Stvarnoslap izjavio da "HRISCANI NE SVETKUJU NIUJEDAN DAN U SEDMICI, NEGO DA PRVOGA DANA SLAVE HRIST".
U ime kojih hriscana on govori? Molio bih da se jave ti hriscani koji nijhedan dan u sedmici ne svetkuju.

U ime onih koji slave Krista. Kršćani ne slave dan, nego Krista.

Drugo, molim da odgovorite na pitanje, d ali ti hriscani koji ne slave nijedan dan, Hrista slave samo prvoga dana u sedmici a ne i ostalim danima?

Kršćanin bi Krista trebao slaviti svojim životom. Dakle, kršćaninu je življenje slavljenje Krista, a to je neprekidno.

Trece, kako se to verovanje slaze sa BIUBLIJSKIM IZVESTAJOM I ONO STO JE BOG PRILIKOM STRBVARANJA UCINIO? "Sest dana radi i svrsuj sve poslove svoje, A SEEDMI JE DAN ODMOR GOSPODU BOGU TVOJEMU." 2. Mojsijeva 20,9.10. Bog kaze sedmi dan, A SLAPE KAZE, NIJE ISTINA. KO JE U PRAVU?

Citirao si ono što je zapovjeđeno Židovima, a ja sam gore naveo što je poziv kršćaninu.

Da li je Bog pogresio sto je prilikom stvaranja ustanovio subotu kao sedmicni dan odmora?
"I SVRSI BOG DO SEDMOGA DANA DELA SVOJA KOJA UCINI; I POCINU U SEDMI DAN OD SVIH DELA SVOJIH." 1. Mojsijeva 2,2.

Kako bi Bog pogriješio? Pitao sam te još prije, ali ti po običaju nisi odgovorio, pa evo opet. Što ti znači "ustanovio subotu kao sedmični dan odmora"?

Da li je Bog pogresio sto je: "I BLAGOSLOVI BOG SEDMIDAN I POSVETI GA."? Posvetiti znaci odvojiti za svetu sluzbu. Pazite Bog je tu ovcinio prilikom stvaranja sto nema nikakve veze sa Jevrejima koji su nastali posle 25 vekova.

Točno ti u Svetom Pismu piše zašto je Bog blagoslovio i posvetio sedmi dan, evo: Post 1,3: I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od svega djela svoga koje učini. Ne piše da je Bog blagoslovio i posvetio sedmni dan zato da bi Adam i Eva i njihovo potomstvo u taj dan odmarali. A ne piše u Bibliji niti da je Bog naknadno Adamu i Evi zapovjedio subotni odmor. A ne piše u Bibliji niti da je netko od njihova potomstva dobio tu zapovijed ili da je subotom odmarao. Nitko prije Židova na Sinaju nije dobio zapovijed o subotnom odmoru, niti u Bibliji nalazimo da je netko prije njih subotom odmarao. Dakle, zapovijed o subotnom odmoru prvi put je dana Židovima na Sinaju i data je samo Židovima.

Prema ovim jasnim biblijskim izvestajima, kako se slaze Stvarnoslapova izjava da hriuscani ne praazniuju ni jedan dan u sedmici? Zar ta izjava nije u suprotnosti sa Bozjom izjavom?

Nije, kršćani su oni koji slave Krista a ne dan.

Ja sam za sebe odlucio da, ipak, slusam savrsenog Boga radije nego one koji lutraju u magli neznanja.
Sta cete vi izabrati? Kome cete se carstvu privoljeti?

Tvoj izbor, samo ti nastavi slaviti dane. Pavao kršćanima piše da je to samo sjena.

Stvarnoslap je izjavio:
Među kršćanima ne postoji nikakva "zavrzlama" o danu okupljanja kršćana na lomljenje kruha (Euharistiju). U Novom zavjetu imamo izvještaj o okupljenim kršćanima zajedno s Pavlom i pri tome je istaknut dan (prvi dan u tjednu) u koji su se okupili.

Prvo, da li su se prvi hriuscani sakupljali samo PRVOGA DANA U SEDMICI? NISU!

"I SVAKI DAN BEJAHU JEDNAKO JEDNODUSNO U CRKVI I LOMLJENJU HLEBA PO KUVCSMS I PRIMAHU HRANU S RADOSCU." Dela 2, 46.

Već sam ti lijepo objasnio. Katolici i danas slave Krista i okupljaju se na Euharistiju svaki dan, baš kao u vrijeme apostola. A okupljanja kršćana na Euharistiju u nedjelju su brojnija i svečanija, opet onako kako je to bilo i u vrijeme apostola.

Drugo, da li Lomljenje hleba" samo oznacava evhariustiju?
Ne oznacava. Jer navedeni tekst kaze :"I LOMLJAHU HLEB PO KUCAMA".

:roll::roll: A gdje su se to drugo mogli okupljati na "lomljenje kruha - Euharistiju"? Zar ti misliš da je Bog na Pedesetnicu (dan rođenja Crkve) na Zemlju spustio tisuće katedrala? Ili misliš da su kršćani od Židova iznajmili "ćošak sinagoge" pa se tu okupljali na lomljenje kruha? Marko, Marko, razmisli malo. Privatne kuće su bile jedino mjesto gdje su se apostoli i kršćani mogli okupljati na Euharistiju.

Posto je Stvarnoslap katolicki svecenik, neka nam on kaze da li katolici dele vernicima Evharistiju po kucsama ili obicno za vreme mise u crkvi?

:roll::roll::roll::roll: A tko ti je rekao da sam ja katolički svećenik? :roll::roll::roll::roll:

To pokzuje da ni katolici ne veruju u ono sto Slape tvredi.

Ove tvoje gornje izjave pokazuju da si ti trebao u poslu naslijediti Čkalju, a ne baviti se apologijom adventizma.

Stvarnoslap je spomenuo apostola Pavla, njegpove satanke sa vernicima i tvrdi da su to bili sastanci u nedelju cime on zeli dokazati da je Pavle ca tadasnjim vernicima praznovao nedelju.

Da viudimo da li e Slape u pravu?

Najpre cemo0 uzeti biblijski tekst: "I U PRVI DAN NEDELJE KADA SE SABRAS EUCENICI D ALOME HLEB GOVORASE IM PAVLE, JER SCASE SUTRADAN DA PODJE, I PROTEZE BESEDU DO PONOICI."

I

Ova izjava rusi sve Stvarnoslapove predpoostavke.
1. Doslovno nteks tvrdi da su se vernici onoga vremena SAKUPLJALI SVAKOGA Dan u crki.
dA LI ZBOG TOGA TREBA DA PRAZNOUJEMO SVAKI DAN?

2, sLAPE TVRDI DA SU NA TIM SASTANCIMA LOIMIULI HLEB A TOI ZNACI DA SU IMALI EVHARI

I??? Piše li gore da su se u prvi dan tjedna sastali na "lomljenje kruha" - Euharistiju? Piše.
A ovo ostalo što si napisao, razumiješ li ti sam što si tu htio reći?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ova tema se pretvorila u obicno prepucavanje i ne vodi nicemu.
Zato bi ja zamolio Slapa da konacno iznese argumentaciju za ono sto tvrdi.

Slapove tvrdnje:

1.) Subota nije data coveku u Raju, vec je bila data Jevrejima neposredno nakon izlaska iz egipta.

2.) Ljudi pre Mojsija ''nisu poznavali Bozji(Mojsijev) zakon''.

3.) Subota je bila ''sen'' i ''slika buduce stvarnosti'' koja se ispunila na Isusu Hristu.
(jos da nam Slap objasni kako se to ispunila)?

Da osmotrimo sada jednu po jednu Slapovu tvrdnju:

1.) Subota nije data coveku u Raju, vec je bila data Jevrejima neposredno nakon izlaska iz egipta.

Prvo, ovo bi moglo biti istina, da nije sledeceg problema:

-Bog je jos u Raju ''posvetio i Blagoslovio subotu''.
Zasto je to ucinio, jel to ucinio radi sebe, da bi se on odmorio? (Treba li Bogu odmor?)
Ili to cini zbog coveka?

-Da je Bog subotu ''namenio samo jevrejima'' , ne bi bilo razloga da je on ''posvecuje jos u raju'' , vec bi to mogao da ucini mnogo kasnije(u vreme Mojsija).

Drugo, sta ovde znaci izraz ''posvetiti i blagosloviti''?
Kada bi na vestima izaslo obavestenje: ''Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve je posvetio i blagoslovio danasnji dan''. Sta bi to znacilo?
To bi znacilo da ''od sada'' svaki vernik Pravoslavne Crkve mora posebno da se odnosi prema tom danu, jer taj dan je od sada poseban ''sveti dan'' , i nije dozvoljena nikakva neposvecena aktivnost u tom danu. On vise nije ''obican dan'', jer ga je crkva proglasila ''svetim''..

Isto je i sa subotom ovde.
Bog ''posvecuje subotu'' - Ne zbog ''sebe'' , vec ''zbog coveka''.
Stoga je pogresna svaka tvrdnja da je Bog ''subotu predao samo Jevrejima'' , jer da je to istina, on je ne bi ''posvetio i blagoslovio jos u raju'', vec bi to ucinio ''mnogo kasnije''.
Dakle on je 'subotu posvetio' ''pre pojave greha'', pa stoga ''subota nikako ne moze biti sen'', jer su ''sve senke i simboli koje su ukazivale na Hristovu zrtvu uvedene nakon pojave greha''.

Ovde padaju sve Slapove teze, tu bi smo mogli i da stanemo, ali ajmo dalje...

2.) Ljudi pre Mojsija ''nisu poznavali Bozji(Mojsijev) zakon''.

Da je ovo istina, Bog nikako ne bi mogao da kazni Kajina zbog ubistva.
Kako su znali da je ''ubistvo greh'', da je ''preljuba greh''. Da je ''sodomija greh''? Da je ''prevara greh''?
Ne bi postojalo ni merilo ''za ispravno i pogresno'' , i Bog ne bi imao osnova da kazni i osudi predpotopni svet.
Kako su ljudi pre Mojsija znali da grese, ako zakona nije bilo?

Sta vise kako su znali osnovna pravila iz Mojsijevog zakona i pre nego sto je on dat u pismenoj formi.
Kako je Noje mogao znati razliku izmedju ''cistih i necistih zivotinja'' sto je posebno ustanovljeno tek pismenom Mojsijevim izjavom? Bog nalaze Noju i kaze ''uzmi od necistih zivotinja po dvoje... a od cistih zivotinja uzmi po sedmoro''.
Kako je on mogao znati razliku izmedju ''cistih i necistih zivotinja'' ako zakon pre Mojsija nije bio poznat?

Dakle mi iz ovoga mozemo bez dvoumljenja zakljuciti, da je ''citav Mojsijev zakon bio poznat predpotopnim ljudima(ukljucujuci tu i subotu)'', kako Noju tako i Avramu i svim ljudima nakon njih, a da je samo ponovljen na Sinaju.
Ovde vidimo da tvrdnja o ''nepostojanju Bozjeg zakona pre Mojsija, takodje pada u vodu''.

3.) Subota je bila ''sen'', ''slika buduce stvarnosti'' i ispunila se na Isusu Hristu.

Za ovo nema apsolutno nikakvih dokaza.
Upravo zbog cinjenica iznetih gore, jasno je da je 'sedmicna subota' posvecena u raju, i zato nikako ne moze biti 'sen', jer su sve 'senke koje su ukazivale na Hrista' uvedene nakon pada u greh, a subota je uspostavljena jos u raju, pre pojave greha.
Stoga ''subota sa grehom nema nista'', a ''sve senke su poradi greha date''.
Sedmicna subota zato nije sen.

Medjutim ako Slap moze da obori ove moju tvrdnje gore, i da ''Biblijom dokaze da je subota 'sen' '' i gde to u Bibliji pise , mene ce veoma radovati da ga saslusam, a dotle sve ono sto on prica ovde , nije vredno paznje i cista je laz..

Poslednja izmena:
Natrag