Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Jos jednom zahvaljujem se Stvarnoslapu na odgovorima iu usrdnoj saradnjiu.

Stvarnoslap pise:
Piše li gore da su se u prvi dan tjedna sastali na "lomljenje kruha" - Euharistiju? Piše.
Svakako d apise. Ali zasto si izostsavio i ovoi: "
"I SVAKI DAN BEJAHU JEDNODUSNO U CRKVI." PREMA TOME OTPAD ATVOJE TUMERCENJE STO SU SE SASTAJALI PO KUCAMA.

2. Zasto si izostavio i ovo: "I LOMLJENJU HLEBA PO KUCAMA." Zar nisi primetio da se tu govo0ri odvojeno o dve vrste, o CRKVI, a posebno PO KUCAM?

3. Pokusaj d aprimetis: "I lomljenju heleba PO KUCAMA, I PRIMAHU HRANU." Delaa 2,46
To pokazuje da "Lomljenje hleba i primanje hrane poo kucam, nema veze sa Svetom vecerom.

Na pitanje, KOJI DAN U SEDMICI JE HRISTOS IMAO EVHARISTIJU, Stvarnoslap nista nije odgovorio. Izgleda da se umorio i pobegao.

Biblija ovako odgovara na to pitanje:

"U PRVI DAN PRESNIH HLEBOVA." Matej 26, 17.
Jovan kaze pred praznik pashe. Jovan 13,1.
Jevandjelisti tvrde da je to bilo vreme kad su se pripremali da klali pashu.

Svi komentatori slazu se da je to bio CETVRTAK.
Jer je odmah posle Svete veceri Isus otisao u Getsemaniju i bio uhvacven, sudjen i razapet.

Ako je zbog Evhariustije trebalo praznovati prvi dan nedelju, zasto Isus nije imao Svetu veceru u nedelju, nego ju je imo u crtvrtak?

Drugo, posto je jasno da je Isus imao Evharistiju u CETVRTAK, da li je to dokaz da treba svake sedmice da svetkujemo i cegtvrtak?

Deljenje i primanje Svete vecere nema nikakvce veze sa przanovanjem nijednoga dana u sedmiuciu.
Ovim Biblija dokasuje, da sve Slapove predpostavke padaju u vodu

ZAHVALNOST

U ime svih ucesnika na forumu, ZAHVALJUJEM SE POSTOVANOM I UVAZENOM PRIJATELJU STVAROSLAPU, sto se nesebiuvno zalozio u ovoj diskusiji i sto je izdrzao do kraja.

Posebno mu se sahvaljujem, sto nam je svojim napadimna i izazovima pruzio priliku da na forumu iznensemo biblijsku istinu. Priznajem, da nije bilo Stvarnoslapovih izazova i napada, ja nikad ne bih odvojho toliko vremnena da vam iznosim ove detalje kjoji su sami po sebi jasni onima koji traze istinu.

Zato jos jednom, MNOGO HVALA PRIJATERLJU SLAPE NA USRDNOJ SARADNJI!

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Brate Mire,
gde si? Nije te bilo nekoliko dana pa sam se bio zabrinuo za tebe.

Posle ovog tvoga komentara, ja bih mogao mirne duse i ciste savesti na sve to da stavim svoj potpis.
Potpuno si u pravu.

Nego, smem li nesto da te upitam? Kako si se usudio da Slapu izneses ove istine iz Biblije, znas da ce te on ponovo nazvati adventistom? ha ha. Znas da on je ubedjen da samo advenbtisti poznaju Bibliju a drugi izgleda ne.

Nadam se da ste svi videli onog vestaka koji na sportskom stadionu pred razjarenim bikom stavi ctrvenu krpu, i umesto da ga bvik udari rogovima, on ga krpom usmeri u drugom pravcu.
To ovde Stvarnoslap neprestano radi. Nije on neuk, zna on sta je istina. Razume on sve sto mi iznosimo iz Biblije, ali i pored toga, on brani interese Riuna, i posle svake biblijske interese, on pred sve nas ovde stavlja svoju crvenu krpu i pokusava da nas usmeri tamo gde on zeli. Slape, zao mi je, izgleda da ti ta uloga ovde pada u vodu. Jos ti se nije javio nijedan pristalica koga si obratio.

A kada Slape udari glavom u zid, od besa ne zna sta da uradi po onda vadi najjaci svoij argumenat kojhi ovako izgleda:

:roll::roll::roll::roll: A tko ti je rekao da sam ja katolički svećenik? :roll::roll::roll::roll:

Sta vi kazete za ovakvu "ozbiljnost" u diskusiji na forumu religije?
Imam unoka star 4 godine, on to jako voli.
Eto Slape, pridobio si jednog velikog postovaoca sa tim tvojim vragolijama.

Slape, jos jednom hvala i na humoru

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
> 2) Od Djela apostolskih do Otkrivenja šabat se spominje isključivo u evangelizacijske svrhe sa Židovima, a pozadina je obično sinagoga (Djela poglavlja 13–18).
-------------------------------------------------------------------------------------

Nije tačno. Govori se i o neznabošcima:

"A kad izlažahu iz zbornice jevrejske, moljahu neznabošci da im se ove reči u drugu subotu govore." (Dela 13,42)

Da su apostoli svetkovali nedelju, ne bi li im rekli "Dođite sutra u nedelju, to je novi dan od odmora?" Umesto toga, čitamo:

"A u drugu subotu sabra se gotovo sav grad da čuju reči Božje." (Dela 13,44)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da osmotrimo sada jednu po jednu Slapovu tvrdnju:

1.) Subota nije data coveku u Raju, vec je bila data Jevrejima neposredno nakon izlaska iz egipta.

Prvo, ovo bi moglo biti istina, da nije sledeceg problema:

-Bog je jos u Raju ''posvetio i Blagoslovio subotu''.
Zasto je to ucinio, jel to ucinio radi sebe, da bi se on odmorio? (Treba li Bogu odmor?)
Ili to cini zbog coveka?

-Da je Bog subotu ''namenio samo jevrejima'' , ne bi bilo razloga da je on ''posvecuje jos u raju'' , vec bi to mogao da ucini mnogo kasnije(u vreme Mojsija).

Gdje sam ja osporavao da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan? Da te podsjetim, ja sam tvrdio i tvrdim da Bog nije Adamu i Evi zapovjedio subotni odmor. Također, tvrdio sam i tvrdim da Adam i Eva nisu počivali u subotu. Subotni počinak nije zapovjeđen, niti je bilo tko počivao u subotu od potomstva Adama i Eve sve do Izraelaca na Sinaju, nakon njihova izlaska iz egipatskog ropstva.

Evo mire, ovo sam ja tvrdio i ovo i dalje tvrdim. Meni ne trebaju tvoje "misaone vratolomije", ako hoćeš opovrgnuti moje tvrdnje, onda Bibliju u ruke i citiraj mi gdje je nekome zapovjeđen subotni odmor ili gdje je netko počivao u subotu prije Izraelaca na Sinaju.

Drugo, sta ovde znaci izraz ''posvetiti i blagosloviti''?
Kada bi na vestima izaslo obavestenje: ''Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve je posvetio i blagoslovio danasnji dan''. Sta bi to znacilo?
To bi znacilo da ''od sada'' svaki vernik Pravoslavne Crkve mora posebno da se odnosi prema tom danu, jer taj dan je od sada poseban ''sveti dan'' , i nije dozvoljena nikakva neposvecena aktivnost u tom danu. On vise nije ''obican dan'', jer ga je crkva proglasila ''svetim''..

Nemaš ti pojma o pravoslavlju, i zaista je ružno i degutantno da pravoslavlje pokušavaš uvući u svoju smiješnu i apsurdnu apologiju adventizma.

2.) Ljudi pre Mojsija ''nisu poznavali Bozji(Mojsijev) zakon''.

Da je ovo istina, Bog nikako ne bi mogao da kazni Kajina zbog ubistva.
Kako su znali da je ''ubistvo greh'', da je ''preljuba greh''. Da je ''sodomija greh''? Da je ''prevara greh''?
Ne bi postojalo ni merilo ''za ispravno i pogresno'' , i Bog ne bi imao osnova da kazni i osudi predpotopni svet.
Kako su ljudi pre Mojsija znali da grese, ako zakona nije bilo?

Ja sam to već objasnio, ali evo još jednom "samo za tvoje uši". Čovjek je padom u grijeh postao svjestan dobra i zla. Nije postao svjestan samo postojanja dobra i zla, nego je postao svjestan i posljedica činjenja zla.

Sta vise kako su znali osnovna pravila iz Mojsijevog zakona i pre nego sto je on dat u pismenoj formi.
Kako je Noje mogao znati razliku izmedju ''cistih i necistih zivotinja'' sto je posebno ustanovljeno tek pismenom Mojsijevim izjavom? Bog nalaze Noju i kaze ''uzmi od necistih zivotinja po dvoje... a od cistih zivotinja uzmi po sedmoro''.
Kako je on mogao znati razliku izmedju ''cistih i necistih zivotinja'' ako zakon pre Mojsija nije bio poznat?

I na ovo tvoje pitanje Biblija nam daje odgovor, evo: Post 6,9: Ovo je povijest Noina: Noa je bio čovjek pravedan i neporočan u svom vremenu. S Bogom je Noa hodio. Znaš li ti što znači "s Bogom hoditi"? Onaj tko s Bogom hodi "čuje i razumije Boga". Tako je Noa znao i razumio što mu je Bog govorio.

Dakle mi iz ovoga mozemo bez dvoumljenja zakljuciti, da je ''citav Mojsijev zakon bio poznat predpotopnim ljudima(ukljucujuci tu i subotu)'', kako Noju tako i Avramu i svim ljudima nakon njih, a da je samo ponovljen na Sinaju.
Ovde vidimo da tvrdnja o ''nepostojanju Bozjeg zakona pre Mojsija, takodje pada u vodu''.

Možeš ti zaključiti što te volja, ali ja od tebe nisam tražio tvoj zaključak. Ja tražim dokaz iz Biblije da je nekome, prije Izraelaca na Sinaju, zapovjeđen subotni odmor ili da je netko odmarao u subotu.

3.) Subota je bila ''sen'', ''slika buduce stvarnosti'' i ispunila se na Isusu Hristu.

Za ovo nema apsolutno nikakvih dokaza.

Za tebe nema, jer tebi ono što piše u Bibliji nije nikakav dokaz. Evo ipak zbog drugih:

Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo.

Evo, sveti Pavao piše da je subota sjena. Mire, ti se ne obaziri na ono što piše Pavao.

Upravo zbog cinjenica iznetih gore, jasno je da je 'sedmicna subota' posvecena u raju, i zato nikako ne moze biti 'sen', jer su sve 'senke koje su ukazivale na Hrista' uvedene nakon pada u greh, a subota je uspostavljena jos u raju, pre pojave greha.
Stoga ''subota sa grehom nema nista'', a ''sve senke su poradi greha date''.
Sedmicna subota zato nije sen.

Ne daj se ti, pusti Pavla.

Medjutim ako Slap moze da obori ove moju tvrdnje gore, i da ''Biblijom dokaze da je subota 'sen' '' i gde to u Bibliji pise , mene ce veoma radovati da ga saslusam, a dotle sve ono sto on prica ovde , nije vredno paznje i cista je laz..

Ne može tvoje tvrdnje oboriti ni sveti Pavao, kako ću onda ja.

Stvarnoslap pise:
Piše li gore da su se u prvi dan tjedna sastali na "lomljenje kruha" - Euharistiju? Piše.
Svakako d apise. Ali zasto si izostsavio i ovoi: "
"I SVAKI DAN BEJAHU JEDNODUSNO
U CRKVI." PREMA TOME OTPAD ATVOJE TUMERCENJE STO SU SE SASTAJALI PO KUCAMA.

2. Zasto si izostavio i ovo: "I LOMLJENJU HLEBA PO KUCAMA." Zar nisi primetio da se tu govo0ri odvojeno o dve vrste, o
CRKVI, a posebno PO KUCAM?

3. Pokusaj d aprimetis: "I lomljenju heleba PO KUCAMA, I PRIMAHU HRANU." Delaa 2,46
To pokazuje da "Lomljenje hleba i primanje hrane poo kucam, nema veze sa Svetom vecerom.

:roll::roll::roll: Marko, Marko. Ti si sam i svojevoljno odlučio brukati se. Ja te ne mogu u tome spriječiti.
Gdje si pronašao ono
U CRKVI? Evo što ti piše u Djelima apostolskim:

Dj 2,46 (grčki): καθ’ ἡμέραν τε προσκαρτεροῦντες ὁμοθυμαδὸν ἐν τῷ ἱερῷ, κλῶντές τε κατ’ οἶκον ἄρτον, μετελάμβανον τροφῆς ἐν ἀγαλλιάσει καὶ ἀφελότητι καρδίας,

Dj 2,46: Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu

Vidiš Marko. Nije riječ o CRKVI, nego o HRAMU (Jeruzalemskom hramu). Misliš da su Židovi iznajmili apostolima i kršćanima dio Hrama u Jeruzalemu, i da su oni tamo imali "lomljenje kruha" - Euharistiju??? :mig: E, Marko, Marko. Vidiš zašto sam ja spominjao kako je vrijedno znati bar nešto grčkog i hebrejskog kad se čovjek upušta u ovo u što se upuštaš i ti i drugi adventisti ovdje. Bar se ne bi brukali.

Da, privatne kuće su bile jedino mjesto gdje su se kršćani mogli sastajati na "lomljenje kruha" - Euharistiju. Ti si Marko vjerojatno iz mog posljednjeg posta shvatio da Bog ipak nije na dan Pedesetnice sagradio katedrale, a sada sam probaj zamisliti "krš i lom" koji bi napravili Židovi, da im je sveti Petar doveo "svoje društvo" na "lomljenje kruha" u Jeruzalemski hram.

Na pitanje, KOJI DAN U SEDMICI JE HRISTOS IMAO EVHARISTIJU, Stvarnoslap nista nije odgovorio. Izgleda da se umorio i pobegao.

Kakve to ima veze s našom diskusijom?

Biblija ovako odgovara na to pitanje:

"U PRVI DAN PRESNIH HLEBOVA." Matej 26, 17.
Jovan kaze pred praznik pashe. Jovan 13,1.
Jevandjelisti tvrde da je to bilo vreme kad su se pripremali da klali pashu.

Svi komentatori slazu se da je to bio CETVRTAK.
Jer je odmah posle Svete veceri Isus otisao u Getsemaniju i bio uhvacven, sudjen i razapet.

Ako je zbog Evhariustije trebalo praznovati prvi dan nedelju, zasto Isus nije imao Svetu veceru u nedelju, nego ju je imo u crtvrtak?
[/QUOTE]

:mig: Pređite vi adventisti s Gospodnjom večerom na četvrtak. Kada znate u koji dan bi trebalo imati Euharistiju, zašto druge nagovarate da tako čine a vi ne činite? Au, kako ste podmukli.

Drugo, posto je jasno da je Isus imao Evharistiju u CETVRTAK, da li je to dokaz da treba svake sedmice da svetkujemo i cegtvrtak?
Katolici čine baš onako kako su činili apostoli i prva Crkva. Euharistiju slave svaki dan, a ona u nedjelju je brojnija i svečanija.

ZAHVALNOST

Posebno mu se sahvaljujem, sto nam je svojim napadimna i izazovima pruzio priliku da na forumu iznensemo biblijsku istinu. Priznajem, da nije bilo Stvarnoslapovih izazova i napada, ja nikad ne bih odvojho toliko vremnena da vam iznosim ove detalje kjoji su sami po sebi jasni onima koji traze istinu.

Još samo da se nisi ovoliko obrukao. Nauči bar nekoliko grčkih riječi, moglo bi ti pomoći.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Brate Mire,
gde si? Nije te bilo nekoliko dana pa sam se bio zabrinuo za tebe.

Posle ovog tvoga komentara, ja bih mogao mirne duse i ciste savesti na sve to da stavim svoj potpis.
Potpuno si u pravu.

Pozdrav Brate, ne stizem, radim i onda dodjem kuci umoran..
Ne brini dobro sam.

Nego proveri postu, ne znam jel citas poruke :)

Nego, smem li nesto da te upitam? Kako si se usudio da Slapu izneses ove istine iz Biblije, znas da ce te on ponovo nazvati adventistom? ha ha. Znas da on je ubedjen da samo advenbtisti poznaju Bibliju a drugi izgleda ne.

Nije mi problem, mene su odavno prozvali adventistom, iako znaju da nisam.
A da kojim slucajem jesam , ne bi se ustrucavao da to javno priznam..
Cinjenica je da adventisti najbolje poznaju bibliju, jer su uceniji od ostalih protestanata i to nije tajna, sistem obrazovanja im je kvalitetniji..
I onda nije cudo da ovde na forumu, nemamo baptiste, nazarene,evangeliste niti ostale...
Ostali protestanti su se manje-vise priklonili tradicionalnom ispovedanju vere, tu je ekumena i sl...
Sta se desava jeste da su adventisti jedini omrazeni jer se suprotstavljaju ustaljenom tradicionalnom verovanju i ekumeni...

Nadam se da ste svi videli onog vestaka koji na sportskom stadionu pred razjarenim bikom stavi ctrvenu krpu, i umesto da ga bvik udari rogovima, on ga krpom usmeri u drugom pravcu.
To ovde Stvarnoslap neprestano radi. Nije on neuk, zna on sta je istina. Razume on sve sto mi iznosimo iz Biblije, ali i pored toga, on brani interese Riuna...

Ovo je istina. Koliko god mi pisali i sta god rekli i pored nemogucnosti da se obori istina, skrece se tema da bi se sagovornik saterao u cosak, hvata se za izgovorene reci, a slabo se dotice tema. Sagovorniku se namece da je rekao nesto sto nije, i tako se vrti u krug, pokusavajuci da se diskredituje osoba, dok se glavna tema izbegava..
To je oprobana taktika a Stvarnoslap je koristi.

Ja sam u jednom trenutku pomislio da Stvarnoslap radi za ''one'', necu da ih imenujem koje, ali se zna ko takvu taktiku sprovodi, to im je u opisu posla..

A kada Slape udari glavom u zid, od besa ne zna sta da uradi po onda vadi najjaci svoij argumenat kojhi ovako izgleda:

:roll::roll::roll::roll: A tko ti je rekao da sam ja katolički svećenik? :roll::roll::roll::roll:

Sta vi kazete za ovakvu "ozbiljnost" u diskusiji na forumu religije?
Imam unoka star 4 godine, on to jako voli.
Eto Slape, pridobio si jednog velikog postovaoca sa tim tvojim vragolijama.

Slape, jos jednom hvala i na humoru

Nisam protiv smajlija, kada je to umesno, ali ovi sto se valjaju po podu nisu primereni na ovakvoj temi..
Moram priznati da sam i ja jednom postavio iste, i sad se kajem..
Ovo je vise za neku saljivu temu..

Gdje sam ja osporavao da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan? Da te podsjetim, ja sam tvrdio i tvrdim da Bog nije Adamu i Evi zapovjedio subotni odmor. Također, tvrdio sam i tvrdim da Adam i Eva nisu počivali u subotu. Subotni počinak nije zapovjeđen, niti je bilo tko počivao u subotu od potomstva Adama i Eve sve do Izraelaca na Sinaju, nakon njihova izlaska iz egipatskog ropstva.

Aha ''nije sija nego je vrat''?
Opet tvoja taktika ''rekla-kazala'' i ''igra reci''?

Dobro, znaci tvoja tvrdnja je da ''Bog Adamu i Evi nije zapovedio subotnji odmor''!
Da nije mozda on ''sam sebi posvetio Subotnji dan''?
Da ne treba mozda Bogu odmor?

''On se ne umara, niti sustaje, i um njegov je neizmjerljiv.'' Izaija 40,29

Molim te Slape za odgovor iz biblije a ne tvoje ismejavanje, to me ne zanima..
Za koga je onaj dan posvecen, jel Bogu treba dan da bi se odmorio???

Evo mire, ovo sam ja tvrdio i ovo i dalje tvrdim. Meni ne trebaju tvoje "misaone vratolomije", ako hoćeš opovrgnuti moje tvrdnje, onda Bibliju u ruke i citiraj mi gdje je nekome zapovjeđen subotni odmor ili gdje je netko počivao u subotu prije Izraelaca na Sinaju.

Ja sam rekao da takvog stiha o svetkovanju subote pre izlaska iz egipta nema..
Ali ti si ovde tvrdio da ''njima nije bio poznat Mojsijev zakon''.
Ovo nije tacno, citirao sam ti gde je Noju bilo zapovedjeno da prilikom sakupljanja zivotinja napravi razliku izmedju ''cistih i necistih'' , sto je Mojsijev zakon.
U tom zakonu je i zapovest o Suboti.
Treba da verujemo da su drzali sve ostalo a subotu nisu?
Ti se pravis da ne vidis..

Sta ces sa ovim, da li je i tamo Avram bio ''bez zakona'':

- ''Avram je slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovijesti moje, pravila moja i zakone moje''

Pazi ovo ''drzao zakon'' A ZAKONA NEMA?

Nemaš ti pojma o pravoslavlju, i zaista je ružno i degutantno da pravoslavlje pokušavaš uvući u svoju smiješnu i apsurdnu apologiju adventizma.

Odgovori ti lepo sta znaci ''posvetiti'', a mani se ti izrugivanja.
Moj primer nije nimalo smesan vec pokazuje pravi smisao izrecenog... smesno je kako ti izbegavas odgovor..

Za tebe nema, jer tebi ono što piše u Bibliji nije nikakav dokaz. Evo ipak zbog drugih:

Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo.

Evo, sveti Pavao piše da je subota sjena. Mire, ti se ne obaziri na ono što piše Pavao.

Ma pusti ti Pavla, nama nije jasno da li je ovde rec o ''sedmicnoj suboti'' ili ''godisnjim subotama'' (Pavle je nejasan), objasni ti nama kako se 'sedmicna subota' ispunjava na Hristu?
Svima nama je poznato kako se na Hristu ispunjavaju ''godisnje subote'' , ali molim te nadji mi ispunjenje za ''sedmicnu subotu''?
Nemas naravno..
Hristos je ''u subotu lezao mrtav u grobu'' pa kako ju je onda mogao ispuniti???
Da cujem?

I kako ju je mogao ispuniti kada sedmicna subota ''nije sen'' sve senke su ''uvedene nakon pada u greh'' a ''sedmicna subota posvecena pre pada u greh'' , kako je onda ''sen''? kako to objasnjavas Slape? I da nije Bog sam sebi posvetio subotu, da bi je on drzao a ljudi ne moraju???
Kome se posvecuje ''sebi ili drugima''? Zbog koga se blagosilja ''za sebe'', ili ''za druge''?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Mire, od tebe odavno nisam nista dobio. to vazi i za Polebustera.

Nego ne mogu da odolim da jos malo porazgovaram sa Stvarnoslapom.

Evo stra on tvrdi:

Evo mire, ovo SAM ja tvrdio i ovo i dalje tvrdim. Meni ne trebaju tvoje "misaone vratolomije", ako hoćeš opovrgnuti moje tvrdnje, onda Bibliju u ruke i citiraj mi gdje je nekome zapovjeđen subotni odmor ili gdje je netko počivao u subotu prije Izraelaca na Sinaju.

Slape, ovo pitsnje mnogpo vredi.
Mi smo ti mnogo puta odgovorili na to pitanje, pa bih te zamolio da se makar malo priberes i da vodisa racuna sta pises. Vrati se gore odgovor si odavno primio.

Drugo, sto je mnogo vazniuje, PA MI SEDMICAMA OD TEBE JEDNAKO TRAZI0MO DA NAM U BIBLIJI PRONADJES GDE SU APOSTOLI "ODREDILI" NEDELJU KAO PRAZNIK ZA HRISCANE?

Sada, Bibliju u sake, po savetu koji si sam dao, i pronadji tu "ODREDBU" ZA KOJU SI TVRDIO DA SU JE APOSTOLI IZDALI, a mi smo vec objavili ono sto je Bog ucinio prilikom stvaranja i na Sinaju.

Sa velikim interesom cekamo da Stvarnoslap postupiti po savetu koga je dao.
CEKAMO NA ODGOVOR.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U svim ovim pričama oko subote i nedelje, Božijih zakona i njihovog važenja, izabrabog naroda..., za objektivnog posmatrača, ima mnogo nedoumica, nelogičnosti i sumnji, koje dovode u pitanje i sam Božiji autoritet, odnosno, Božije atribute sveznajućeg, nepogrešivog i svemoćnog tvorca neba i Zemlje i života na Zemlji.
Ono što posebno pada u oči i što se nameće kao pitanje, jeste kako je Bog mogao tako pogriješiti izabravši izraeljski narod kao narod kome će se objaviti, kome će dati svoje zakone i kome će povjeriti misiju širenja istine o njemu među ostalim narodima ondašnjeg svijeta? Izraeljski narod ne samo da nije izvršio tu Božiju zapovijest, nego nije priznao i prihvatio ni samog Božijeg sina i njegovo učenje, kada ga je Bog utjelovljenog poslao među njih! Šta više, ubili su ga! Postavlja se pitanje:zar sveznajući Bog to nije mogao predviditi? Ako nije, onda nije ni sveznajući, a ako jeste, onda je namjerno izložio neviđenim patnjama i svoga sina i mnoge druge koji su ga slijedili, - što opet povlači pitanje o Božijoj dobronamjernosti?!
Subota i nedelja, u kontekstu gore rečenog, su najmanje bitne i dilema koji dan slaviti kao dan Gospodnji je ustvari lažna dilema, - jer, ako je Bog sveznajući mogao je predviti i tu zavrzlamu koja će nastati među hrićanima, a budući da ništa nije uradio da to spriječi, znači da i njemu samome nije bitno koga dana mu se odaje počast.

Nelogicnosti i nedoumice koje dovode u sumnju su samo prividni efekti koji se javljaju u onima koji ne poznaju biblijski kontekst o Bozjoj licnosti i karakteru, i planu spasenja coveka.

Sto se tice Izrailjskog naroda kao izabranog naroda preko koga je Bog zeleo da objavi istinu svim ostalim narodima - u bibliji postoji jedan navod u kome Bog kaze "da je on izabrao Izrailjski narod ne zato sto je on bolji od ostalih naroda, vec upravo surotno" sto u biblijskom kontekstu o Bozjoj licnosti govori o tome - da je Bog onaj koji pred sebe samoga stavlja izazov, da od nesavrsenih i gresnih ljudi stvori savrsene, odnosno "jer se njegova sila u slabosti pokazuje" kako i kaze jedan drugi biblijski tekst.

U Jevrejskoj Judaistickoj - tradiciji postoji verovanje "da su Jevreji direktni potomci Adama, odnosno - da je Adam bio prvi stvoreni Jevrejin, i da od njega potice loza Jevreja i da je Bog iz tog razloga izabrao Izrailj kao poseban narod" sto je stvar biblijskog verovanja u predestinaciju.

Ovo je proizvoljno tumacenje i moze se uzeti kao istinito i ne mora.

Neosporna biblijska cinjenica je ta - da ovaj narod jeste izneverio i nije obavio misiju radi koje je odabran, na kraju odbacivsi Isusa ne prepoznavsi njemu izabranog Mesiju spasitelja.

I pored svih okolnosti koje su dovele do ovoga - Bog je jos u pocetku imao stvoren plan spasenja, i sve ove okolnosti vezane za njegov narod - nisu uticale da se ovaj plan spasenja ostvari po njegovom planu i providjenju.

Subota je u svemu ovome vrlo bitna - kao i svaka druga zapovest, jer Bozji zakon je temelj Bozje vladavine i na zemlji i na nebu.
U Bozjem carstvu i u kosmosu vladaju savrseni zakoni - kako fizicki tako i moralni, i sve zivo je podredjeno ovim Bozanskim zakonima i sve zivi u skladu sa Bozjom voljom zapisanim u njima.

Zakon je coveku dat kao sredstvo duhovne edukacije, kako bi covek vladajuci se po nacelima zapisanim u njemu - duhovno izgradio sebe karakterno za carstvo nebesko u kome je sve podlozno Bozjoj volji.

Kada bi covek krsio ove Bozanske principe (kako pojedini ovde i navode objavljujuci na sva vrata "da ih treba krsiti"), tada bi covek dosao u opasnost da u sebi legalizuje prestup i greh, sto bi ga iskljucilo iz mogucnosti da jednoga dana nasledi Bozje carstvo i da u njega udje, sto je i osnovni cilj Bozjeg neprijatelja sotne koji je on skovao, da napravi rupu u Bozjem zakonu, i da ukine ili ponisti bar i jednu zapovest - jer zna da je krsenje i jedne Bozje zapovesti greh (kako biblija i napominje), i tako onemoguci ostvarenje Bozjeg plana spasenja - da kroz duhovnu edukaciju ljudi postignu spremnost za Hristov dolazak i ulazak u Bozje carstvo slave.

Ma sta uradio po ovom pitanju - sotonin plan ce na kraju ipak doziveti potpuni krah, jer ce sam Bog objaviti istinu i potvrditi pred celim svetom vecnu vaznost svog zakona pa i subote kao njegov neotudjivi deo.. Amin!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nije tačno. Govori se i o neznabošcima:

"A kad izlažahu iz zbornice jevrejske, moljahu neznabošci da im se ove reči u drugu subotu govore." (Dela 13,42)

Da su apostoli svetkovali nedelju, ne bi li im rekli "Dođite sutra u nedelju, to je novi dan od odmora?" Umesto toga, čitamo:

"A u drugu subotu sabra se gotovo sav grad da čuju reči Božje." (Dela 13,44)

Ovo komentiram samo zbog toga što je ovo još jedan zgodan primjer koji pokazuje gdje se stigne "kada slijepac vodi slijepca". Vidjeli smo kako Marko "smjesti" apostole i kršćane u Jeruzalemski hram na "lomljenje kruha - Euharistiju. Nije Marko kriv, neki "slijepac" mu reče da je židovski Hram kršćanska crkva, pa tako onda i Marko drugima prenosi i druge uči.

Tripo, o neznabošcima je riječ, pročitaj gore ono što si sam citirao. Dakle, kada je sveti Pavao tražio Židove okupljene na jednom mjestu da im navijesti Evanđelje, otišao bi subotom u njihovu sinagogu i tamo im govorio o Kristu. Nije bilo zabranjeno doći i neznabošcima, pa su neki od njih, zainteresirani iz ovog ili onog razloga, došli čuti što to Pavao propovjeda. Očito se nekima svidjelo što su čuli od Pavla, pa ga "moljahu da im govori i druge subote". A onda slijedi tvoj biser, skoro ravan Markovu o "Euharistiji u Hramu": "Da su apostoli svetkovali nedelju, ne bi li im rekli "Dođite sutra u nedelju .." Bio je sveti Pavao sutradan u nedjelju s kršćanima na Euharistiji (lomljenju kruha), ali na Euharistiji se okupljaju isključivo kršćani - oni koji su prethodno kršteni. Zato sveti Pavao nije ni pozvao niti je mogao pozvati neznabošce (pogane) da dođu na Euharistiju na koju su se okupljali samo kršćani. Kada bi netko od pogana prihvatio Krista i krstio se, on bi se pridruživao zajednici kršćana i tada bi kao punopravan član zajednice (kršćanin) sudjelovao i u euharistijskom slavlju.

Cinjenica je da adventisti najbolje poznaju bibliju, jer su uceniji od ostalih protestanata i to nije tajna, sistem obrazovanja im je kvalitetniji..

Ma tko je kao adventisti? Evo, otkriše nam da su apostoli s kršćanima još u Jeruzalemskom hramu lomili kruh slaveći Krista.

Koliko god mi pisali i sta god rekli i pored nemogucnosti da se obori istina, skrece se tema da bi se sagovornik saterao u cosak, hvata se za izgovorene reci, a slabo se dotice tema.
A što bi ti htio? Da te netko "hvata za rogove"?

Sagovorniku se namece da je rekao nesto sto nije,
To zna iritirati, tako meni Marko imputira.

To je oprobana taktika a Stvarnoslap je koristi.
Ja sam u jednom trenutku pomislio da Stvarnoslap radi za ''one'', necu da ih imenujem koje, ali se zna ko takvu taktiku sprovodi, to im je u opisu posla..
Ja samo tražim da vi adventisti argumentirate Biblijom a ne Jeleninim biserima.

Aha ''nije sija nego je vrat''?
Opet tvoja taktika ''rekla-kazala'' i ''igra reci''?

Dobro, znaci tvoja tvrdnja je da ''Bog Adamu i Evi nije zapovedio subotnji odmor''!
Da nije mozda on ''sam sebi posvetio Subotnji dan''?
Da ne treba mozda Bogu odmor?

''On se ne umara, niti sustaje, i um njegov je neizmjerljiv.'' Izaija 40,29

Mire, što ćeš ti zaključiti mene uopće ne interesira. Ja od tebe samo tražim dokaz iz Biblije da je Adamu zapovjeđen subotni odmor ili dokaz da je Adam odmarao u subotu. Pobogu, ako nešto tvrdiš onda je na tebi da to dokazuješ. Tvoje pitanje, "što ja mislim zašto i zbog koga je subota posvećena", je posve besmisleno. Ja o tome na koncu mogu ne misliti ništa, i što onda? Ti si izrekao tvrdnju, i na tebi je red da svoju tvrdnju Biblijom dokažeš. Pitati drugoga, "a što ti misliš", nije dokaz nego besmislica.

Molim te Slape za odgovor iz biblije a ne tvoje ismejavanje, to me ne zanima..
Za koga je onaj dan posvecen, jel Bogu treba dan da bi se odmorio???

Što te briga što ja mislim. Ti si nešto tvrdio, pa ti to dokazuj Biblijom.

Ja sam rekao da takvog stiha o svetkovanju subote pre izlaska iz egipta nema..
Ali ti si ovde tvrdio da ''njima nije bio poznat Mojsijev zakon''.
Ovo nije tacno, citirao sam ti gde je Noju bilo zapovedjeno da prilikom sakupljanja zivotinja napravi razliku izmedju ''cistih i necistih'' , sto je Mojsijev zakon.
U tom zakonu je i zapovest o Suboti.
Treba da verujemo da su drzali sve ostalo a subotu nisu?
Ti se pravis da ne vidis..

Ne pravim se ja da ne vidim, nego se ti praviš da vidiš ono čega u Bibliji nema, a možda ti se i pričinja. Eto, ti se praviš da vidiš kako je Noa odmarao subotom, ili ti se samo pričinja, a ja ne vidim pa tvrdim da u Bibliji ne nalazimo da je Noa odmarao subotom.

Sta ces sa ovim, da li je i tamo Avram bio ''bez zakona'':

- ''Avram je slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovijesti moje, pravila moja i zakone moje''

Ako već ne možeš Biblijom argumentirati svoju tvrdnju, zašto navodiš citat koji obara tvoju tvrdnju. Lijepo ti gore piše: ''Avram je slušao glas moj ...''. Dakle, Abraham je direktno od Boga čuo što mu je činiti. Nisu do Abrahama došle neke zapovijedi i zakoni preko nekoga tko je još prije čuo za njih, nego ih je Bog Abrahamu osobno priopćio. Dakle, ovaj citat, kojim si htio dokazati svoju tvrdnju, upravo pobija tvoju tvrdnju kako je Zakon još od ranije.

Pazi ovo ''drzao zakon'' A ZAKONA NEMA?

Pazi ti, Abraham je držao ono što je od Boga čuo, a ne ono što su mu drugi prenijeli.

Ma pusti ti Pavla, nama nije jasno da li je ovde rec o ''sedmicnoj suboti'' ili ''godisnjim subotama'' (Pavle je nejasan),

To što vama nije jasno, to je vaš problem. Sveti Pavao je potpuno jasan. Pavao je posebno naveo "godišnje subote" (blagdani, heorte) i još posebno dodao subote (tjedne subote, sabton)

objasni ti nama kako se 'sedmicna subota' ispunjava na Hristu?
Svima nama je poznato kako se na Hristu ispunjavaju ''godisnje subote'' , ali molim te nadji mi ispunjenje za ''sedmicnu subotu''?
Nemas naravno..
Hristos je ''u subotu lezao mrtav u grobu'' pa kako ju je onda mogao ispuniti???
Da cujem?

Zašto ti to mene pitaš? Ne vjeruješ svetom Pavlu da je subota sjena, pa ćeš sada kao meni povjerovati!?

I kako ju je mogao ispuniti kada sedmicna subota ''nije sen'' sve senke su ''uvedene nakon pada u greh'' a ''sedmicna subota posvecena pre pada u greh'' , kako je onda ''sen''? kako to objasnjavas Slape?

Šta si na mene navalio? Sveti Pavao piše da je subota sjena, a ti se ovdje na meni iskaljuješ. I dok god ovako adventističkom logikom i adventističkom terminologijom o ovome govoriš, sveti Pavao će ti biti nerazumljiv i nejasan. Ja ti nažalost ne mogu pomoći. Sve je u tvojim rukama, vjeruj adventistima ili vjeruj svetom Pavlu.

I da nije Bog sam sebi posvetio subotu, da bi je on drzao a ljudi ne moraju???
Kome se posvecuje ''sebi ili drugima''? Zbog koga se blagosilja ''za sebe'', ili ''za druge''?

Dokaz mire, dokaz iz Biblije da je Adamu zapovjeđen subotni odmor ili da je Adam odmarao u subotu.

CEKAMO NA ODGOVOR.

Tvoj vlak je prošao, imam samo nešto za tvog unuka - :roll::roll:

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Bio je sveti Pavao sutradan u nedjelju s kršćanima na Euharistiji (lomljenju kruha), ali na Euharistiji se okupljaju isključivo kršćani - oni koji su prethodno kršteni.

Šta znači "lomiti hleb"?

Ali, zar ovaj tekst ne kaže, kao što mnogi danas tvrde, da su učenici redovno održavali svoje skupove svakog prvog dana u nedelji? NI U KOM SLUČAJU! Na prvom mestu, tekst ne kaže ništa o tome da se bilo šta radilo svakog prvog dana u nedelji, već se odnosi na događaje koji su se zbili samo tog određenog prvog dana u nedelji. U njemu se ne govori ni o kakvim običajima, već o događajima koji su se desili dok su Pavle i njegovi saputnici zaključivali svoju sedmodnevnu posetu tom gradu.

Na početku godišnjih "Dana presnih hlebova", Isus je uveo Večeru Gospodnju kao deo Pashe. Ljudi više nisu morali da kolju i jedu pečenu Pashalnu jagnjad, nakon što je Hristos, NAŠA Pasha, bio zaklan za nas. Ipak uredba o držanju Pashe zauvek je zapoveđena (2. Mojsijeva 12:24). Tokom Svoje poslednje Pashalne večere Isus je zamenio vino kao amblem Svoje krvi, umesto krvi zaklanog jagnjeta, a beskvasni hleb je zamenio pečeno jagnje, kao simbol Njegovog tela koje se prelomilo za nas. Učenici su nastavili da drže Pashu svake godine, ali sada u obliku Večere Gospodnje, koristeći samo hleb i vino, kao sećanje (1. Korinćanima 11:24) na Hristovu smrt (1. Korinćanima 11:26), tako obznanjujući Njegovu smrt dok On ponovo ne dođe. Učenici su takođe nastavili da drže i Dane presnih hlebova (Dela apostolska 20:6).

Te godine, oni su svetkovali Dane presnih hlebova u lokalnoj Crkvi u Filipima, a nakon pet dana su došli u Troadu gde su se zadržali nedelju dana. Subotnji dan završio se zalaskom sunca "kad smo se u prvi dan nedelje sastali da prelomimo hleb". Ljudi pretpostavljaju da ovaj izraz podrazumeva da je reč o uzimanju pričešća. Ali pogledajte - Pavle propoveda i nastavlja da propoveda sve do ponoći. Do tog trenutka slušaoci nisu imali prilike da prekinu propoved i "prelome hleb". Kada se Pavle "zatim ponovo popeo gore", nakon što je povratio u život momka koji je pao sa trećeg sprata - "prelomi hleb i jede".

Obratite pažnju: "prelomi hleb i jede". Ovo lomljenje hleba nije označavalo Evharistiju, već uobičajeni obrok. Ovaj izraz se uobičajeno koristio kod starih za normalan obrok i u tom smislu se još uvek koristi ponegde u današnjem svetu.

Pogledajte u Jevanđelju po Luci 22:16, gde Isus uvodi Večeru Gospodnju koju jede sa Svojim učenicima. On reče: "Neću je više jesti dok se ne ispuni u Carstvu Božijem".

Doduše, dan nakon Svog Vaskrsenja, nakon što je otišao sa dva učenika u Emaus, dok je "ležao s njima za trpezom, uze hleb, blagoslovi, izlomi i davaše im" (Luka 24:30). Ovde je Isus "izlomio hleb", ali nije bila reč o Večeri Gospodnjoj, za koju je rekao da je neće ponovo jesti. To je bio svakidašnji obrok - "On je ležao za trpezom".

Pogledajte u Delima apostolskim 2:46. Učenici su "svakodnevno bili stalno i jednodušno u hramu, lomili su hleb po kućama, primali su hranu s radošću i prosta srca". Ovde ponovo "lomljenje hleba" znači obrok, koji se nije jeo samo u prvi dan nedelje, već svakodnevno.

Opet, kada je Pavle doživeo brodolom na putu za Rim, mornari su postili od straha. Ali "Pavle zamoli sve da jedu i reče: danas je četrnaesti dan kako iščekujete i bez jela provodite - ne okusivši ništa. Stoga vas molim da jedete, jer je to za vaše spasenje - To reče, uze hleb i zahvali Bogu pred svima, izlomi ga i stade jesti" (Dela apostolska 27:33-35). Ovde je Pavle prelomio hleb da bi ga dao gladnim nepreobraćenim mornarima.

Istina je da se izraz "prelomiti hleb" ne koristi nigde u Bibliji da označi držanje Večere Gospodnje. U svim ovim tekstovima, lomljenje hleba znači jednostavno obedovanje. Dakle, kada čitamo u Delima 20:7, 11: "sastali da prelomimo hleb" i kako Pavle "prelomi hleb i jede", znamo da se po tumačenju Pisma to odnosi samo na uzimanje hrane tokom svakodnevnog obroka, a ne na pričešće.

Koji je hrišćanski dan od odmora?

Znači svaki put kada se lomi kruh Slap misli da je PRIČEST.

Natrag