Slape, ako je slepac nekome " POTURIO HRAM UMESTO CRKVE", onda to je tebi poturio, jer ti tvrdis da je Hram a da nije crkva. Pre svega ja nisam tvrdioi da za rec Crkva ne bi moglo da znaci i Hram.
Ja razlikujem Crkvu od Hrama, za razliku od slijepca koji je tebi Hram poturio pod Crkvu. Naravno, ti to nisi mogao vidjeti, ne vidiš jednako kao ni taj slijepac.
Drugo, imamo izvestaje da su se prvi hriscani okupljali u Hramu u pocetku, ali da im je to posle izlivanja Svetog Duha bilo zabranjeno.
Marko, a gdje to imamo? Ja ne znam tko tebe "vodi", ili što ti čitaš, ali nama kršćanima u Svetom Pismu piše nešto drugačije. Vidi:
Dj 2,1-4: Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.
Evo Marko, sveti Luka 2. poglavlje Djela apostolskih upravo počinje događajem izlivanja Svetog Duha. Nastavlja Luka prenoseći ono što se dogodilo toga dana i što se događalo u periodu neposredno nakon toga. Između ostalog, na samom kraju 2. poglavlja Djela apostolskih, od Luke saznajemo i ovo:
Dj 2,46-47:
Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu hvaleći Boga i uživajući naklonost svega naroda. Gospodin je pak danomice zajednici pridruživao spasenike.
Vidi Marko, apostoli i prvi kršćani u Jeruzalemu "hrle u Hram", u danima nakon izlivanja Duha Svetog. Vidiš Marko da te, ili "slijepac vodi", ili čitaš krive knjige.
TRrece, predvorje Hrama bilo je otvoreno posetocima bez razlike. Tako da je moguce da su prvi hriscani isli na molitvu i u Hram u pocetku, a to ne znaci da se i privatno nisu sastajali.
Pa to ti i ja tvrdim, samo ti nećeš vjerovati Svetom Pismu. Išli su apostoli i Jeruzalemski kršćani u Hram, ali njihov čin okupljanja na "lomljenje kruha - Euharistiju, obavljao se
isključivo po privatnim kućama. Da su to pokušali napraviti u Hramu ili nekoj židovskoj sinagogi,
Židovi bi ih zatukli.
Cetvrto, posto je Hristos uspoistavio Euharistiju i imao je sa svojhim ucenicima u CETVRTAK, a nije u nedelju niti u subotu, to pokazuje da za njih Evharistija nije vezana striktno za sedmicni dan odmora.
Bravo Marko. A tko je tvrdio, jesam li ja tvrdio, da je okupljanje prvih kršćana s apostolima na lomljenje kruha - Euharistiju bilo vezano za "sedmični dan odmora"? Naravno da nije bilo vezano. Apostoli su s kršćanima brojnija i svečanija okupljanja na lomljenje kruha imali u prvi dan tjedna (nedjelju), a taj dan je svima njima bio radni dan. Čovjek bi trebao biti "udaren mokrom krpom po glavi", pa da pomisli kako su apostoli mogli odmor sa subote prebaciti na nedjelju. Završili bi od Židova isto kao i Isus. Međutim, apostolima i prvim kršćanima to nije bilo ni primarno, jer oni u prvi dan tjedna (nedjelju) nisu izvršavali Isusovu zapovjed o nekakvom danu tjednog odmora, nego su ispunjavali Isusovo uputstvo da se sastaju na lomljenje kruha - Euharistiju. Naravno, i tim prvim kršćanima itekako bi odgovaralo da ih je netko mogao osloboditi redovnih radnih obveza u taj dan kako bi se što dostojnije okupili slaviti Krista, ali u to vrijeme takvo nešto bilo bi iluzorno. Da su to tražili ili pokušali napraviti u Jeruzalemu, Židovi bi ih kamenovali, a u Rimu, znamo iz povijesti, vlast ih je stjerala u katakombe. Kako god, radili kršćani u nedjelju ili ne radili, oni svojim okupljanjem na Euharistiju u nedjelju nikada ne izvršavaju neku zapovijed o tjednom odmoru. Okupljanje kršćana u nedjelju na Euharistiju uvijek je slavljenje Krista. Ako su u nekim društvima dobili mogućnost da su nedjeljom oslobođeni od redovnih poslova, pa to slavljenje Krista može biti svečanije i potpunije, hvala Bogu. Ako u nekim društvima, na primjer u nekim arapskim zemljama, kršćani nisu u mogućnosti toga dana biti oslobođeni od redovitih poslova, ja bih rekao da su njihova nedjeljna euharistijska slavlja Bogu još ugodnija, jer je u ta slavlja unešena njihova dodatna žrtva.
Tako tvoj argument o sakupljanju u nedelju i primanje Evharistije gubi vrednpost.
Kad ti tako kažeš, onda tako mora biti.
Gde je odgoivor na moje pitanje? Da li sam u pravu da nisam ni spomenu Hram, ali ti jesi. Zasto o tome cutis, jer si se sam uvalio u kaljugu.
Dobro te je slijepac uglibio.
Slape, zbog cega siu izostavio iz teksta koji siu naveoi i ovo: "Produzi govor do ponoci." Stvarnost.
To pokazuje da za Luku to vise i nije bila nedelja, nego PONEDELJAK. Vidis da to nije nikakav argument kao sto si tvrdio.
Pre nekoliko dan sam naveo da je Pavlov sastanak bio u nedelju navece, jer se jasno navodi da je Pavle propovedao do ponovci. Ako je tako, onda za prve hriscane i za Luku pisca Dela apostolskih, vise nije ni bila nedelja, nego ponedeljak.
Ti si zaista nenadmašan šaljivdžija. Mogao je sveti Pavao produljiti govor
još tri dana, i onda bi lomljenje kruha došlo na red
u srijedu. Ali to ništa ne mijenja, sveti Luka nam svjedoči da su se na lomljenje kruha sabrali
u prvi dan tjedna - nedjelju.
Tako i taj tvoj argument, pada u vodu i to nije nikakav dokaz praznovanja nijednog sedmicnog praznika.
Ništa ne pada u vodu, samo si ti dodao još jedan biser svojoj niski bisera. Sada ti se ta niska već vuče po zemlji.
Gore sam naveo biblijske dokaze da lomljenje hleba ne znaci i primanje pricesti, jer su to radili i po kucama i delili hranu.
Gde si ti u tekstu koji si naveo nasao rec Evharistija? Zasto dodajes tekstu ono sto on ne tvrdi?
Ti nasilno pokusavas da ubacis u tkst lomljenje hleba kao Evharistiju a to tekst ne tvrdi.
Ovo je tipični simptom po kojem točno znate da je adventist "
stjeran u ćošak". Tipični adventist priču počinje ovako:
"Ni slovce neće nestati". Malo ga pritisnite, pitajte ga na primjer zašto adventisti krše Božju zapovijed da pogube onoga tko radi kakav posao u subotu, adventist se već počinje
povlačiti na rezervni položaj. "Istrenirani" su da vam počnu priču o "
podjeli Zakona", o kojoj vam oni mogu danima pričati, iako o toj "njihovoj podjeli" u Svetom Pismu nema ni slovca. Nastavite li adventista još više gurati "u ćošak", stjerat ćete ga na "zadnju liniju" njihove obrane proročice. To je adventistička pozicija u kojoj oni tvrde i izjavljuju: "
Božji zakon je Dekalog, i samo je Dekalog vječan". Pogledajte vratolomiju koju adventist napravi kad ga malo vještije gurate u ćošak. Od pozicije, "
ni slovce neće nestati", evo ga u poziciji, "
samo je Dekalog vječan"!? Primjetite kako se adventist predstavio
najgorljivijim "braniteljem" Božjeg zakona - "
ni slovce neće nestati", a na kraju se potpuno ogolio i pokazao svu mizeriju "
apologije proročice". Deklaracijom "
samo je Dekalog vječan", adventist ne brani Boga i Božji zakon, on brani
samo proročicu Jelenu. Kada bi adventist zaista branio Božji zakon, morao bi ostati na poziciji - "
ni slovce neće nestati", jer tako zaista piše, međutim, napušta adventist i Boga i njegov zakon i
hita u obranu proročice. Proročica Jelena je rekla da je
zapovijed o suboti najveća zapovijed - "
svijetli jače od svih ostalih zapovijedi" - napisala je proročica. To što je Isus naveo
neke druge zapovijedi, kada su ga pitali koja je zapovijed u Zakonu najveća, adventistu ništa ne znači. Može na drugoj strani biti i sam Isus, ali adventist će uvijek stati na stranu Jelene.
Da se vratim na onaj simptom po kojem znate da je adventist "stjeran u ćošak". To vam je situacija kada adventista natjerate da
počne nijekati i ono što sami adventisti naučavaju. Pogledajte gore što je Marko, stjeran u ćošak, napisao.
Marko piše:
"Gore sam naveo biblijske dokaze da lomljenje hleba ne znaci i primanje pricesti, jer su to radili i po kucama i delili hranu."
A evo što sami adventisti deklariraju i naučavaju:
Međutim, posle Isusovog vaskrsenja, hrišćanske zajednice su počele slaviti Gospodnju večeru (Vidi Dela 2,42; 1. Korinćanima 11!). Gospodnja večera je postala značajan deo zajedničkog bogosluženja. (
Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana)
Citirajmo
Dj 2,42 da točno znamo na što se to poziva "
Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana" kada govori o "
slavljenju Gospodnje večere".
Dj 2,42:
Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama.
Pogledajte, "
Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana" navodi upravo Dj 2,42 (
lomljenje kruha) kao argument kršćanskog početka "
slavljenja Gospodnje večere", dakle Euharistije, a Marko evo ustvrdi kako je on "
naveo biblijske dokaze" da "
lomljenje kruha ne znači i primanje pričesti". Još gore, baš ono "lomljenje kruha" iz 2. poglavlja Djela apostolskih, koji je Adventistima argument za Gospodnju večeru, Marku je dokaz da "
lomljenje kruha ne znači i primanje pričesti" - Gospodnju večeru. Evo što je točno napisao Marko:
3. Pokusaj d aprimetis: "I lomljenju heleba PO KUCAMA, I PRIMAHU HRANU." Delaa 2,46
To pokazuje da "Lomljenje hleba i primanje hrane poo kucam, nema veze sa Svetom vecerom.
Evo, baš onim "
lomljenjem kruha" čime "
Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana"
dokazuje kada i kako kršćani počinju s praksom "
slavljenja Gospodnje večere", Marko
dokazuje da to "
lomljenje kruha nema veze sa Svetom večerom". Dakle, ovo je taj simptom koji pokazuje kada je adventist "stjeran u ćošak". Stjeran u ćošak i "grogiran",
adventist počinje nijekati i naučavanje vlastite crkve.