Pavao piše da je subota sjena.
Kol 2,16-17.
Dj 20,7.
Postovanje Stvarnoslape, izgleda da smo najzad prisli konstruktivnoj diskusiji.
Veoma sam ti zahvalan sto si naveo ova dva tekst, ali jos bi prciznije bilo da si naveo tekst kako pise a ne samo reference.
Medjutim, posto ti nisi to ucinioi, evo ja cu umesto tebe:
"Prema tome, neka vas niko ne osudjuje ZBOG JELA ILI PICS, ILI ZBOG GODISNJIH BLAGDANA, ILI MLADJAKA, ILI SUBOTA! To je smo sjen stvarnosti koja je imala doci, a stvarnost je KRIST." Kolosanima 2,16.17. Stvarnost
Istrazivaci Biblije i prave teologije ovako studiraju Bibliju a ne pricama.
Molim te da odgovoris na sledeca pitanja koja proisticu iz teksta koji si navo:
1. O kakvim praznicima Pavle govori, o sedmicnim ili godisnjim?
2. O kakvim jelima je tu rec?
3. Sta za tebe znaci izraz: "Godisnjih blagdana?"
4. Sta mislis zbog ceka je Pavle upotrebio izraz "SUBOOTE" (mnozinu) umesto jednoine, "SUBOTIU"?
Sa velikom paznjom cekamo na toje odgovore na ova pitanja.
-----------------
Drugi tekst koji si naveo glasi: "A U PRVI DAN NEDELJE, kada se sabirahu ucenici da lome hleb, govorase im Pavle, jer scase sutradan da podje, i proteze besedu do ponoci." Dela 20,1.
Slape, sta si ovim tekstom hteo da nam kazes?
1.Da je ovo bio vanredni sastanak novcu, jer je Pavle zelo da im uputi jos nekoliko saveta posto je sutradan isao na put.
2. Da li ti ovim tekstom zelis da nam kazes da se verski sastanci i "lomljenje hleba" mogu odrzavati samo nocu, a ne i danju?
3. Da li za tebe znaci da su Hriscani tada svetkovali nedelju zbog toga sto su imali lomljenje hleba i molitvu?
Da bih ti pomoigao da das pravilan odgovor navescu samo jos jedan tekst:
"I SVAKI DAN BIJAHU JEDNODUSNO U CRKVI, I LOMLJAHU HLEB PO KUCAMA I PRIMAHU HRANU SA RADOISTI I U PROSTOTI SRCA." De;la 2,46.
Posto smo poceli ozbiljno da razgovaramno kako i treba da se odgovara na teoloska pitanja, molim te da uradis sledece:
1, Odgovori na svako moje pitanje.
2. Za svaki tvoj odgovor prilozi Biblijski dokaz.
Unapred hvala
Poslednja izmena: