Rekoh strpi se malo ovoti nudim da prvo naučiš od kad se i šta radi kod pagana da bi potom sve tovideo idanas u Vavilonskom nasleđu zajedno sa danom sunca.
Već ti rekoh više puta, ne trebaju mi tvoja snoviđenja, nego navedi:
koji pogani, kada i gdje su imali praksu nedjeljnog bogoštovlja nekom od svojih bogova i božanstava. Ako to nemaš, eno ti Mirko pa njemu proslijedi ova svoja snoviđenja. On bi ih mogao dalje lifrati kao maglu.
Zar ti to govoriš kako je Kole oglasio časni DAN SUNCA kao Hrišćanski dan odmora?
Što je Konstantin intimno mislio i htio meni je potpuno nebitno, a nebitno je i za našu temu. Za ovu diskusiju jedino je bitno što je nedjelja kršćanima, jesu li praksu okupljanja nedjeljom preuzeli od pogana i od kada postoji praksa kršćana da se okupljaju nedjeljom. A što se ovoga tiče stvari stoje ovako.
1. Kršćanima je nedjelja dan u koji se okupljaju slaviti Krista.
2. Tu praksu nisu preuzeli od pogana, jer nitko od pogana prije kršćana nije ni imao tu praksu.
3. Praksa kršćana na okupljanje nedjeljom kako bi slavili Krista seže u apostolska vremena.
Iz ovoga je ponovo jasno, kao što sam već rekao, da je smiještanje priče o nedjelji
u 4. stoljeće i vezivanje uz Konstantina smiješno i bezpredmetno. Kakve veze ima Konstantin, i što me briga o motivima Konstantina u 4. stoljeću, ako je onaj događaj iz Dj 20,7 bio okupljanje kršćana na lomljenje kruha u nedjelju (prvi dan u tjednu)? Što me briga kako je Konstantin tretirao nedjelju, ako sveti Pavao kaže:
Svakoga prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne da se ne sabire istom kada dođem. (1 Kor 16,2), upravo zbog toga što su se kršćani i okupljali svakog prvog dana u tjednu? Zbog čega su se mogli okupljati baš svakog prvog dana u tjednu? Da nisu možda imali "nedjeljne turnire u šahu"? Briga me za Konstantinov osobni stav prema nedjelji, ako Ivan u Otk 1,10 govori o
danu Gospodnjem, koristeći baš izraz kojim se nedjelja naziva u mnoštvu ranokršćanskih spisa od kojih su neki i iz Ivanova vremena.
OK.možemo svakog dana slaviti Isusa ali gde ti jedan koji Bog odredi za odmor...daj mi citat gde Bog daje nedelju umesto subote za odmor?
Nije uopće riječ o zamjeni. Kako su kršćani mogli zamijeniti subotu nedjeljom kada subota kršćanima nikada nije ni zapovjeđena.
Subota je zapovjeđena samo Židovima. A zašto su kršćani, iako nema izričite zapovijedi za nedjelju kakvu su dobili Židovi za subotu, počeli praksu okupljanja u nedjelju, pitanje je koje moraš uputiti apostolima jer je ta praksa počela još u njihovo vrijeme.
Eno je kao
dan Gospodnji u Ivanovu Otkrivenju.
Nek si ti meni živ i zdrav a ova konstatacija je neistinita jer pagani od Vavilona imaju dan sunca i isto se nalazi u oltaru i na leđima katoličkih sveštenika pri pogrebu ovamo.Polako,nemoj žuriti sa tim plagijatima slušaj malo sve što ću ti odraznih istoričara prepisati.
Tebi samo nedostaju dokazi da su neki pogani prije kršćana imali redovita nedjeljna bogoštovlja. Sitnica, šta ima veze što nema dokaza.
Pozadina tih zbivanja nedeljom je iz više razloga:
1.Nedeljom su mogli putovati.
2.Nedeljom su mogli odvojiti vreme za pagane.
3Nedeljom su propvedali paganima Isusa.
4.U Jevrejsku nedelju Hrist vaskrsnu.
Najprije si "secirao" Konstantina i njegove motive vezane uz nedjelju, a sada vidim da si i apostole podvrgnuo istom takvom "seciranju". Ja ne bih preuzimao ulogu odvjetnika apostola, to ti sam s njima riješi.
Dobro,ti slaviš Hrista nedeljoma možeš i svakog dana a koji je dan Bog za ODMOR posvetio?
Šabat, dan odmora, ali ga je zapovjedio samo Židovima.