- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Reci mi koji je razlog da apostoli u prvom veku tako slatkim imenom Vavilon oslove Rim?
Opet ni slovca o poganima koji su imali praksu okupljanja nedjeljom.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Reci mi koji je razlog da apostoli u prvom veku tako slatkim imenom Vavilon oslove Rim?
Opet ni slovca o poganima koji su imali praksu okupljanja nedjeljom.
Hrvatski prijevod:
"Uzvišeni car Konstantin Helpidiju: U časni dan Sunca svi suci, gradski službenici i ljudi u gradovima se trebaju odmarati, a sve radionice trebaju biti zatvorene. Na selu, međutim, oni koji se bave zemljoradnjom mogu slobodno i zakonito nastaviti sa svojim običnim poslom, jer često se dogodi da drugi dan nije tako pogodan za sijanje ili rad u vinogradu, pa bi zanemarivanjem iskorištavanja pogodnih trenutaka mogli propasti darovi koje nam nebo daje."
Već sam citirao četiri povjesničara, ali povodom ovog tvog pitanja, evo još jednom odgovora jednog od njih.
W. H. WESTERMAN, University of Wisconsin
U Konstantinovu Ustavu iz 321. god., u kojem se govori o "časnom danu sunca," Konstantin se osvrće na nedjelju kao nesumnjivo časnu s kršćanskog stajališta. Kršćani su je takvom smatrali kao dan uskrsnuća. Moglo bi biti da je časna i za Konstantina, s obzirom da je već prije legalizirao kršćansku religiju. Ako je na bilo koji način nedjelja bila časna ili dan odmora poganima, koliko moje informacije govore, pogani su tu praksu morali preuzeti od kršćana.
Baš te je lijepo Miroljub poučio. Dakle, kad niste u "teokratskoj državi" ni Božje zapovijedi vas ne obvezuju!? Možete ih i kršiti.
Koje nakaradno zaključivanje. Po ovome se i vidi da ti uopće ne razumiješ što ja tvrdim, pa ću ti ja reći. Ja tvrdim da mene kao kršćanina ne obvezuju zapovijedi Zakona (Tore, Mojsijeva zakona), pa me prema tome ne obvezuje ni zapovijed da se kamenuje preljubnike.
Vi adventisti pak tvrdite da kršćane obvezuju i zapovijedi Zakona, k'o papagaji ponavljate - "ni slovce neće nestati" - zato biste onda morali poštivati Božju zapovijed i kamenovati one koji rade kakav posao u subotu. To što vi jedno tvrdite a suprotno tome se ponašate, samo otkriva i pokazuje koliki ste licemjeri.
Ja Zakon ne ukidam, Zakon mene kao kršćanina uopće ne obvezuje. A vi adventisti samo pokazujete svoje licemjerstvo. Kažete da Zakon (Tora) obvezuje kršćane, a istovremeno tražite alibi za kršenje zapovijedi iz Zakona.
Niko ne govori o krsenju zakona(ti govoris o njegovom krsenju a mi o drzanju), radi se o nacinu kaznjavanja po tim istim zapovestima. Covek nema prava kaznjavati, jer niko vise ne zivi u teokratskoj drzavi.
Nema ni osnove po tom zakonu vise suditi, jer nedostaje celokupno sudsko teokratsko uredjenje koje taj zakon sprovodi, pa kako ces ti onda suditi kad nemas te elemente?
A ko je rekao da taj zakon obavezuje adventiste? To si rekao ti!
Adventisti dele zakon kao i ti na ''moralne''(one koje obavezuju sve Hriscane), i one koje su bile ''sen'' i koje su Hristovom zrtvom ''izgubile znacaj''.
Zasto ih ti prozivas za nesto sto oni ne tvrde?
Ti lepo dokazi da ''je zakon o preljubi ukinut'' a onda ''ponovo uspostavljen novi zakon o preljubi koji ne zahteva kaznjavanje''. Pa ko bi to radio? Ukinuo isto da bi uspostavio isto?
Cekam tvoj dokaz stihovima iz NZ za ovu tvrdnju!?
Adventisti ne tvrde da ih obavezuju ''zapovesti Mojsijevog Zakona(Tore)'' , to tvrdis ti!
Nema tu ni govora o ''10 zapovesti'', to je adventisticko tumacenje i tvoja zelja da im doskocis.
A ti ako hoces da dokazes, ''nepodeljivost Jevrejskog zakona'' , onda to moras da dokazes Biblijom, i stihovima a ne praznom pricom..
NIGDE ADVENTISTI NE KAZU DA TORA OBAVEZUJE HRISCANE! TO TVRDIS TI!
Adventisti nisu licemerni!
Tvrde da ih obavezuje samo 10 zapovesti.
Zasto im ti pripisujes nesto sto oni ne tvrde, zasto to radis?
Kazes 'zakon te ne obavezuje', -a protiv tebe govori Apostol Pavle jer kaze: ''Ukidamo li zakon verom, Boze sacuvaj nego ga jos utvrdjujemo''- tamo je govorio o obrezanju, a to je cista Tora.
Nema ukidanja zakona, ''nista nije ukinuto'' , nego je ''ispunjeno'' na Isusu Hristu, a to je velika razlika.
Sta je to ''ispunjeno''(u ova tri dela Biblije), i kako je ''subota nasla ispunjenje na Hristu'' o tome treba da se prica.. A ove doskocice o zakonu i tvrdnje da je neko tvrdio nesto sto nije , me ne interesuje da slusam...
Subota je sjena, kaže sveti Pavao.
Slape....rekoh ti da zaboraviš na te plagijate smešni su i ne istiniti.
Kažeš Kole je od hrićana preuzeo nedelju...čuj iznova jel to hrišćani tako uče:
"Uzvišeni car Konstantin Helpidiju: U časni dan Sunca svi suci, gradski službenici i ljudi u gradovima se trebaju odmarati,,
Po tebi su hrišćani obožavali sunce i slavilidan časnog sunca...šta ti je?
Kole je bio paganin koji je mrzeo Jevrejea želeo je da vlada i primenio sve religije i ostvarivanju svog cilja.
Kažeš dalje hrišćanisu nedelju smatrali časnim danom sunca ...joj rakijo šta radiš...
Hajde tiprilegni pa kad oktani izvetre onda piši jer ovo nema smisla.
Jel ti te info prenela konobarica?
Stvarnoslap, govoris iz neznanja o biblijskoj tipologiji.