Da li slaviti subotu ili nedelju

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Paganski nastrojeni Hrišćani uvek navrću vodu na svoju vodenicu, tako su i uneli Nedelju u Hrišćanstvo.
Konstantin je bio paganin koji je slavio Mitru Boga sunca i iz tog razloga je i preneo Nedelju u Hrišćanstvo - da bi i u novoj veri nastavio sa svojom mnogobožačkom praksom.
To je i osnovni razlog postojanja svih apokrifnih navoda koje su pisali oni koji su postali Hrišćani a ujedno čvrsto se držali paganstva.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Paganski nastrojeni Hrišćani uvek navrću vodu na svoju vodenicu, tako su i uneli Nedelju u Hrišćanstvo.

Kako će pogani unijeti nešto što nisu imali? Nitko od pogana prije kršćana nije imao nedjeljna bogoštovlja.

Konstantin je bio paganin koji je slavio Mitru Boga sunca i iz tog razloga je i preneo Nedelju u Hrišćanstvo - da bi i u novoj veri nastavio sa svojom mnogobožačkom praksom.

Konstantin je priča iz 4. stoljeća. Nisi li ti spominjao Barnabinu poslanicu i 130. godinu u kojoj se govori o nedjeljnom okupljanju kršćana. Ako je netko preuzimao nešto od nekoga, u ovom je slučaju Konstantin nedjelju mogao preuzeti samo od kršćana.

To je i osnovni razlog postojanja svih apokrifnih navoda koje su pisali oni koji su postali Hrišćani a ujedno čvrsto se držali paganstva.

Ja bih na mjestu vas adventista u Bibliju dodao i spise: "Magična zona", "bošnjaci.net" i "kroz prostor i vreme".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Greška.
Pagani su imali nedelju kao "DIES SOLIS" dan sunca.
Ovaj dan je prenesen u Hrišćanstvo kao dan Hristovog vaskrsenja.

Ti tvrdiš da pagani nisu održavali nikakvu službu u DAN SUNCA.
Ja tvrdim da jesu.

Ovo gore je sasvim nebitno da li je postojala služba u tom danu, činjenica je da je taj dan prenesen iz mnogoboštva i posvećen Hristovom vaskrsenju.

Još jedna greška.
Hrišćani su se okupljali svaki dan i Nedelju nisu smatrali svetim u odnosu na druge dane ' već Subotu po 4 zapovesti.
To je upravo bilo obeležje prvih Hrišćana u Jerusalimu nazvanim Nazareni.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Greška.
Pagani su imali nedelju kao "DIES SOLIS" dan sunca.

Samo ti citiraj. Koji pogani, kada su imali "dies solis" i gdje si to pronašao.

Ovaj dan je prenesen u Hrišćanstvo kao dan Hristovog vaskrsenja.

Sad si se potpuno pogubio. Nije ništa prenešeno kao dan Kristovog uskrsnuća, Krist je zaista uskrsnuo u nedjelju.

Ti tvrdiš da pagani nisu održavali nikakvu službu u DAN SUNCA.

Ne tvrdim ja, to tvrde ljudi koji su život proveli proučavajući te stvari. Dao sam ti i imena tih ljudi.

Ja tvrdim da jesu.

Ja tebi, za razliku od onih povjesničara, ne vjerujem. Ne zato što bi ti primarno bio lažov, nego zato što se ti tom temom nikada nisi bavio i nemaš pojma o tim stvarima.

Ovo gore je sasvim nebitno da li je postojala služba u tom danu,

Kako sad odjednom nebitno!? K'o papagaj ponavljaš da je praksa nedjeljnog bogoštovlja u kršćanstvu preuzeta iz poganstva, a sada kažeš da je nebitno jesu li pogani imali praksu (službu) bogoštovlja nedjeljom!? Zaista nevjerojatno. Kako je kršćanstvo moglo iz poganstva preuzeti nešto čega u poganstvu nije bilo!? "Bablji snovi", "magična zona", "bošnjaci.net", ... , nisu tebi ni do gležnja.

činjenica je da je taj dan prenesen iz mnogoboštva i posvećen Hristovom vaskrsenju.

Čak i ako nisu pogani imali službu bogoštovlja nedjeljom, ta je služba iz poganstva prenešena u kršćanstvo!?!?!? Ovo znaju i mogu samo velemajstori - bravo!

Još jedna greška.
Hrišćani su se okupljali svaki dan i Nedelju nisu smatrali svetim u odnosu na druge dane ' već Subotu po 4 zapovesti.
To je upravo bilo obeležje prvih Hrišćana u Jerusalimu nazvanim Nazareni.

Oni su se obrezivali, plaćali hramski porez, prikazivali prvorođence u Hramu i prinosili sve žrtve koje propisuje Stari zavjet. Zašto vi adventisti sve to ne činite danas, ako je to obilježje pravih kršćana?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ovo je samo tvoj sud, a o stvarnom njegovu prijestupništvu neka Bog sudi.
U onome što sam ja citirao potpuno je nebitno je li Canright uobražen ili nije. Za ovu našu temu bitni su jedino odgovori na pitanja onih gore citiranih povjesničara.

Postovanje Stvarnoslip,

Pre dva dana sam dao izvore knjige W.H. Btransona koji je odgovorio na Carihtove prigovore.
Da li si procitao Bransonov odgovor?

W. H. Branson je jasno objasnio da je Canriht odbaciuo osnovana biblijska ucenja i javno se suprotstavi Bozjem zakonu.
Stvarnoslip, da li se u tome i ti pridruzujes Conrihtu?

Dao sam vam link gde mozete naci Bransonpov odgovor na Canrihtove predpostavke.
Evo da vam ga ponovo dam:

http://maranathamedia.com/books/apologetics/general/60-in-defense-of-the-faith-wh-branson-1933/file

Nego da se vratimo ovoj temi.

OVO JE POSEBNO ZA NASEG POSTOVANOG PRIJATELJA STVARNOSLAPA

Evo sta o nedelji i verskim praznoicima pise pravoslavni istoricar Jevsevije Popovic:

Popovic ovako objsnjava kako je nedelja usla u hriscanstvo:

"I bogosluzenja ili sveta vremena se razvise u ovom periodu dalje. (312-622.posle Hrista)
Sto se tice praznovanja istih, moralna zapovest, da se nedelje i praznici posvete bogosluzenju, religioznom posmatranju i delima ljubavi, a ne radu za sticanje , postade naskoro posle pocetka ovog perioda (a pocetak je od 312. goodine) vec strog zakon koji je i drzava potvrdila I VEC JE KONSTANTIN VELIKI ZAPOVEDIO, DA SE NEDELJOM OBUSTAVI SVAKI RAD, i samo je seljacima dozvoljeno, da i nedeljom gledaju svoj posao, ako su to zahtervale zermaljske prilike.

KASNIJE SU CAREVI TE ZAKONE POOSTRILI. ... DOK SE SUBOTA NA ISTOKU JOS UVEK ODLIKOVALA OD OSTALIH SEDMICNIH DANA."
Jevsevije Popovic, Opca Crkvena Istorija, knjiga prva str. 656.657.

Popovic ne dosmisleno svedoci da su carski zakoni uspostavili nedelju na suprot Bozjoj zapovesyti koja glasi:

"SETI SE DA SVETKUJES DAN SUBOTNI. SEST DANA RADI I OBAVLJAJ SAV SVOJ POSAO, A SEDMI JE DAN SUBOTA, POCINAK POSVECEN JAHVI GOSPODU BOGU TVOJEMU.TADA NIKAKVA POSLA NEMOKJ RADITI, NI TI, NI TVOJ SIN, NI TVOJA KCI, NI TVOJ SLUGA, NI TVOJA SLUSKINJA, NI ZIVINCE TVOJE, NI STRANAC KOJI SE NADJE UNUTAR TVOJIH VRATA. TA I JAHVE JE SEST DANA STVARAO, NEBO, ZEMLJU I MORE, I SVE STO JE U NJIMA, A SEDMI JE DAN POCINUO,
STOIGA JE JAHVE BLAGOSLOVIO I POSVETIO DAN SUBOTNI." 2. Mojsijeva 20,8-11. Stvarnost

Ne mislim da je posle ovoga potreban ikakav komenbtar.
Jedino ostaje nam pitanje: DA LI CEMO VISE POSTOVATI I SLAVITI BOGA I DAN KOJI JE ON POSVETIO ILI CEMO SLEDITI I POSTOVATI LJUDSKE ZAPOVESTI?

Ko sta izabere to ce ga usmeriti na Gospodnji mut ili ljudski?

Sve najbolje

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
U bibliji jasno piše da je to sedmi dan Subota, da je to sveti dan Gospodnji, da je to dan Svetog sabora u hramu, i da predstavlja znak izmedju Boga i njegovog naroda.
Ja sam pročitao Bibliju (doduše, samo pročitao, nisam je izučavao kao ti), pa te pitam: spominjeli se negdje u Bibliji, osim subote i nedelja?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Slape otkud ti ideja da je Bog odredio nedelju kao prvi dan za ODMOR ?
Apostoli se okupljaše svakog dana i vakog subotom i nedeljom ali ne da kopaju luk već da uče a to nije ropski posao.
Nigde nemaš dokaz da su Jevreji držali nedelju kao dan odmora,drugo,sastajali su se često i to nije mera zapovesti odmora već težnja da se svakog dana propoveda ljudima.
To okupljanje nije zapovest za odmor kužiš?

Ono što su pagani uradili je plagijat a to je prisvajanje jevrejske nedelje i zamena za pagansku nedelju o tome sam ti već pisao i ti si i tad pokušavao eskivirati dokaz.Radi se o tome da su pagani oddavnina imali prvi dan kao dan sunca za odmor i samo im je trebalo da svoju nedelju poklope Jevrejskom i mogu nastaviti slaviti sunce pod izgovoromda je oltar okrenut na istok jer će Isus tobož sa Istoka doći a to je tako providna neistina gde izvadiše primer gde Isus bjašnjava kako će biti VIDLJIV Njegov dolazak.

Paganima je dan počinjao IZLASKOM SUNCA a Jevrejima ZALASKOM SUNCA,i grob je PRE izlaska sunca već bio prazan i to vreme pada u Jevrejsku nedelju jer je Jevrejinu po zalasku sunca subotom počela nedelja a paganima će tek početi izlaskom sunca a grob je PRE tog izlaska već bio prazan.Pagani se sakriše iza naziva dana ne dozvoljavajući da se čuje kako oni NEMAJU osnovu da slave njihovu nedelju već Jevrejsku a ona počinje zalaskom sunca i traje do sledećeg zalaska sunca.

Tako pagani produžiše svoju mitarsku tradiciju imajući alibi koji se zove Jevrejska nedelja samo zamenjena paganskom i onda ide potvrda već viđenog slavljenja dana sunca i to je Kole pošteno rekao celom carstvu:

"Uzvišeni car Konstantin Helpidiju: U časni dan Sunca svi suci, gradski službenici i ljudi u gradovima se trebaju odmarati, a sve radionice trebaju biti zatvorene. Na selu, međutim, oni koji se bave zemljoradnjom mogu slobodno i zakonito nastaviti sa svojim običnim poslom, jer često se dogodi da drugi dan nije tako pogodan za sijanje ili rad u vinogradu, pa bi zanemarivanjem iskorištavanja pogodnih trenutaka mogli propasti darovi koje nam nebo daje."

Kole je samo verifikovao tradiciju i u novoj veri zvanoj Hrišćanstvo.
Što se tiče citata ja te knjige ne nalazim na netu i moram čitati iz knjige i kucati zato ću pomalo nuditi bar nešto samo zbog toga što se može desiti da neka iskrena duša pročita i bar malo razmisli osvemu.Ja ti samo neke naslove pomenuh i ti ne uze da čitaš knjige već ti lakše pokupiti sa neta ako ima šta bez obzira da li je to odobreno od stručnih osoba za tu oblast.
Stići će i prepisane stranice teksta ne brini.

spominjeli se negdje u Bibliji, osim subote i nedelja?

Naravno da se pominje ali nikad kao dan za odmor već usklopu praznika Pedesetnice jednom godišnje jer je taj praznik uvek padao na prvi dan nedelju i tog jednom prazničnog dana se nije radilo kao ni subotom što se ne radi svake sedmice.Poenta nije u tome kad je Isus vaskrsao jer to sa zapovešću o danu kad se odmara nema nikakve veze već je to povod da se tajdan proslavi zbog radosti kao što se i na Pedesetnicu JEDNOM GODIŠNJE toga dana slavilo tako se može svake godine u nedelju tog jednog dana proslaviti uskrs a vešto ubacivanje dana proslave na mesto dana za odmor i time ukinuti dan koji Bog blagoslovi i posveti za odmor je delo bezakonja.

Marko hvala ti za Jevsevija to je moj omiljeni pisac koji je odradio veliki posao.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Marko hvala ti za Jevsevija to je moj omiljeni pisac koji je odradio veliki posao.

Samo da istaknem ono sto je Marko napisao , posto se ne vidi:

Evo sta o nedelji i verskim praznoicima pise pravoslavni istoricar Jevsevije Popovic:

Popovic ovako objsnjava kako je nedelja usla u hriscanstvo:

"I bogosluzenja ili sveta vremena se razvise u ovom periodu dalje. (312-622.posle Hrista)
Sto se tice praznovanja istih, moralna zapovest, da se nedelje i praznici posvete bogosluzenju, religioznom posmatranju i delima ljubavi, a ne radu za sticanje , postade naskoro posle pocetka ovog perioda (a pocetak je od 312. goodine) vec strog zakon koji je i drzava potvrdila I
VEC JE KONSTANTIN VELIKI ZAPOVEDIO, DA SE NEDELJOM OBUSTAVI SVAKI RAD, i samo je seljacima dozvoljeno, da i nedeljom gledaju svoj posao, ako su to zahtervale zermaljske prilike.

KASNIJE SU CAREVI TE ZAKONE POOSTRILI. ... DOK SE SUBOTA NA ISTOKU JOS UVEK ODLIKOVALA OD OSTALIH SEDMICNIH DANA." Jevsevije Popovic, Opca Crkvena Istorija, knjiga prva str. 656.657.

Natrag