Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vi možete samod a popljuvavate ili da se rugate.

A ja ću da se bavim vašim arg. i da ih osporavam.

Baš se radujem tvojoj najavi da ćeš i nešto afirmativno napraviti. Evo za početak, vrlo lagano pitanje?

Izl 31,15: Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.

Je li ovo gore (Izl 31,15) Božja ili đavlija zapovijed. Ako je Božja, poštuju li je. Ako je đavlija, i oni je ne poštaju, ja ću im skinuti kapu. Zar nije pošteno s moje strane?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> Doista,koji god u Krista kršteni Kristom se zaodenuše (ne Zakonom se zaodenuše)Neme više :Židov-Grk!Nema više: rob-slobodnjak!Nema više:muško-žensko!SVI STE JEDAN U KRISTU ISUSU.

Pa to je važilo i u Starom zavetu. Evo šta kaže apostol Pavle:

”I svi se u Mojsija krstise u oblaku i moru; I svi jedno jelo duhovno jedose; I svi jedno pice duhovno piše; jer pijahu od duhovne stene koja idjase za njima: a stena bese Hristos.„ A ”Isus Hristos juče je i danas onaj isti i vavek„ (Jevrejima 13,8)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> Biblija kaže da je ''Isus svršetak zakona''. Da se razumemo, Dekalog je bio čuvar morala - do Hrista. Ali nakon silaska Svetoga Duha, nakon krštenja u Ime Gospoda Isusa Hrista, Sveti Duh je čuvar koji nas navodi na svako dobro delovanje.

Kao prvo, kako ćeš ispitivati duhove i znati da li imaš posla sa Svetim Duhom ako ne kroz zakon?

Po tvojoj logici ne treba propovedati jevandjelje, jer Sveti Duh može sam ljude da pohodi o osvedoči o istinu.

Kao drugo, nema razlike izmedju Starog i Novog zaveta. U Starom zavetu je takodje Sveti Duh davao ljudima novo srce:

“I sići će na tebe Duh Gospodnji i postaćeš drugi čovek.” (1.Samuilova 10,6)

A u Novom takodje apostol Pavle objašnjava da bez zakona ne može da bude svestan greha:

“Nego ja greha ne poznah osim kroz zakon; jer ne znadoh za želju dok zakon ne kaza: ne zaželi.” (Rimljanima 7,7)

Svrha zakona je “da bude greh odviše grešan zapovešću.” (Rimljanima 7,13)

“Jer kroz zakon dolazi poznanje greha.” (Rimljanima 3,20)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
> Biblija kaže da je ''Isus svršetak zakona''. Da se razumemo, Dekalog je bio čuvar morala - do Hrista. Ali nakon silaska Svetoga Duha, nakon krštenja u Ime Gospoda Isusa Hrista, Sveti Duh je čuvar koji nas navodi na svako dobro delovanje.

Kao prvo, kako ćeš ispitivati duhove i znati da li imaš posla sa Svetim Duhom ako ne kroz zakon?

Kupit ću "duh proroštva", on je jedini nepogrešivi tumač Biblije.

Po tvojoj logici ne treba propovedati jevandjelje, jer Sveti Duh može sam ljude da pohodi o osvedoči o istinu.

Baš je obrnuto. Vi pismolatri tvrdite da je Crkva nepotrebna i da svatko sam može čitati i razumijeti Bibliju.

Kao drugo, nema razlike izmedju Starog i Novog zaveta. U Starom zavetu je takodje Sveti Duh davao ljudima novo srce:

Ti se izruguješ i Novom zavjetu i njegovim piscima. U Starom zavjetu piše da se spašavaju oni koji se obrežu, a u Novom zavjetu piše da "onima koji se obrežu Krist neće značiti ništa".

P.S. Ogromna slova nisu argument. :)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> Kako možeš tvrditi da je Subota data pre davanja Zakona Mojsijevog?

Kako ti možeš tvrditi da je Bog svoj subotni blagoslov uskratio naraštajima pre Mojsijevog zakona?

Ona je data i samim Jevrejima pre Mojsijevog zakona:

"A on im reče: Ovo kaza Gospod: Sutra je subota, odmor svet Gospodu; šta ćete peći, pecite, i šta ćete kuvati, kuvajte danas; a šta preteče, ostavite i čuvajte za sutra. I ostaviše za sutra, kao što zapovedi Mojsije, i ne usmrde se niti beše crva u njemu. I reče Mojsije: Jedite to danas, jer je danas subota Gospodnja, danas nećete naći u polju. Šest ćete dana kupiti, a sedmi je dan subota, tada ga neće biti. I u sedmi dan iziđoše neki od naroda da kupe, ali ne nađoše. A Gospod reče Mojsiju: Dokle ćete se protiviti zapovestima mojim i zakonima mojim?" (2.Mojsijeva 16,23-28)

Šta kaže Isus, za koga je načinjena subota?

"Subota je načinjena čoveka radi." (Marko 2,27)

Dakle, za čoveka, a ne samo za Jevreje.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
I onda, šta kažeš? Je li zapovijed, da se pogubi onoga tko bi radio u subotu, Božja ili đavlija zapovijed. Ako je Božja, poštujete li je vi adventisti? Ako je đavlija, i ako je ne poštujete vi adventisti, ja ću vam skinuti kapu. Zar nije pošteno s moje strane?

I? Jeli odgovorio?

Ili je po običaju kulta mu, počeo da mantra o "formalnom" i "neformalnom"?

Kupit ću "duh proroštva", on je jedini nepogrešivi tumač Biblije.

Gde ćeš ga - ju kupiti kada je već 105 godina hrana crvima?

Baš je obrnuto. Vi pismolatri tvrdite da je Crkva nepotrebna i da svatko sam može čitati i razumijeti Bibliju.

Upravo tako, i čitavu su svoju "ideologiju" i izgradili na tome, pa ih je sada 50.000 samih sa sobom posvađanih oko tumačenja jednog te istog retka.

Ti se izruguješ i Novom zavjetu i njegovim piscima. U Starom zavjetu piše da se spašavaju oni koji se obrežu, a u Novom zavjetu piše da "onima koji se obrežu Krist neće značiti ništa".

Naravno da se izruguje kada mu kao i njegovom kultu Novi Zavet samo predstavlja smetnju da sebe proglase židovima iako ni kapi židovske krvi nemaju.

Uzgred, jeli on sunećen? Sve i da jeste, to ga ne čini židovom i obaveznim da shabatari. (Izrael je čak zbog takvih "pametnjakovića" i uveo kontrolu DNK za sve koji bi da se usele i postanu Izraelci)

P.S. Ogromna slova nisu argument.

Nikada nisu ni bila, ali on sada mora da se dere, jer njegove besmislice niko ne prihvata za ozbiljno.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Međutim, kakve veze imaju te subote sa sedmičnom subotom iz Četvrte Božje zapovesti?

Nikakve!

U sadržaju Četvrte Božje zapovesti se vidi sasvim drugi smisao njenog svetkovanja, uspomena na stvaranje, a ne proročko ukazanje na budući plan spasenja:

"Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijednog posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga." (2.Mojsijeva 20,8-11)

Zaista je besmisleno da na osnovu sadržaja Četvrte Božje zapovesti iko može da zaključi da sedmična "Subota predstavlja Hrista koji je u nebu na prestolu Božijem raširenih ruku i čeka da mu dođemo", a ne odmor od šestodnevnog stvaranja sveta.

Odmor od stvaranja je uspomena na stvaranje a ne odmor od greha.

Sedmična Subota ukazuje na odmor od radnih aktivnosti, a kada bi njena funkcija bila da predstavi odmor od greha, onda bi krivo predstavljala da je šestodnevni rad greh ili da je Bog grešio dok je šest dana stvarao svet, a u sedmi dan je našao mir u Hristu, kao da je tih šest dana grešio.

Sedmična subota je uspostavljena pre pada u greh i zato ne može biti ukinuta obrednim zakonima koji su se pojavili naknadno samo da ukažu na Hristovo iskupljenje.

Natrag