Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pavle je subotu iz dekaloga simbolicno povezao sa 'odmorom u obecanoj zemlji' i time je nacinio senkom!

Rekao Mire, da je subota iz Dekaloga ukazivala na žrtvu onda je Bog ne bi stavio u Dekalog.

Znači da je to neka druga subota. Ne iz Dekaloga.

Sveti Ivan piše da je Isus kršio subotu.

Slapova logika, kao da je napisao da je Luka kršio zakon kada su ubijeni Ananaija i Sapfira jer je on napisao taj slučaj u Delima.

Je, složio se je da krši subotu. Evo što je rekao: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim."

Ista logika kao i JS "što me zoveš dobrim, niko nije dobar osim Boga" i sa tim dokazuju da je Isus negirao da je Bog.

Citaj 3. i 4. poglavlje jevrejima gde je "sedmi dan" povezao sa "mestom pocinka" tj.

I nigdje tu nije ukinuta subota, nego čak naprotiv potvrđena sa spominjanjem stvaranja i vezivanjem za subotu.

u koji su jevreji trebali uci ali nisu zbog neverstva,

Pa ušli su oni koji su verovali.

Jevreji su trebali da se odmore od robovanja u egiptu (i duhovno i fizicki) a mi od robovanja grehu!

Znači oni su bili bezgrešni. I ko kaže da je subota odmor od greha? Šta trebaš 6 dana da kradeš, a 7. da ne kradeš.

Tako se sedmicna subota kao simbol ispunjava na Hristu!

U Isusovoj žrtvi se nije ispunila. Nema veze Dekalog sa žrtvom.

Zato je u ponovljenim zakonima sedmicna subota i povezana sa "odmorom od robovanja u egiptu" jer kaze - "seti se da si bio rob u zemlji egipatskoj.. zato ti je Gospod Bog tvoj zapovedio dan subotnji"!

I u 1. zapov. se spominje Egipat. Znači 1. zapov. važi od Izlaska.

U kolosanima 2:16 o istom govori! Tamo je subota isto simbol (senka) kao i u jevrejima. I na krstu se ispunjava!

A ne možeš konkretno da daš kako subota iz dekaloga ukazuje na žrtvu koja je bila na krstu.

Ali ti nisi cak ni primetio da je Pavle u jevrejima poslanici 'sedmicnu subotu' eksplicitno nacinio 'senkom' (simbolom)!

Naravno da nije iz dekaloga jer je povezana sa jelom i pićem koje ukazuju na Isusovu žrtvu, a toga nigdje nema u 4. zapov. iz Dekaloga.

Trebas teoloski da se obrazujes pa onda druge da ucis!

Obavezno ovo sve kopiram i šaljem dalje.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Rekao Mire, da je subota iz Dekaloga ukazivala na žrtvu onda je Bog ne bi stavio u Dekalog.

Rekao sveti Pavao da su godišnje subote (blagdani) i tjedne subote (subote) sjena. :)

Ne. Baš iz Dekaloga. Rekao Pavao.

Slapova logika, kao da je napisao da je Luka kršio zakon kada su ubijeni Ananaija i Sapfira jer je on napisao taj slučaj u Delima.

Tripina antilogika. Nisam ja tvrdio da je Ivan kršio subotu, Ivan je napisao da je Isus kršio subotu. :) To je jasno pučkoškolcu kad pročita rečenicu.

Ista logika kao i JS "što me zoveš dobrim, niko nije dobar osim Boga" i sa tim dokazuju da je Isus negirao da je Bog.

Hoćeš reći da je Isus lagao kad je rekao: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim."

I nigdje tu nije ukinuta subota, nego čak naprotiv potvrđena sa spominjanjem stvaranja i vezivanjem za subotu.

Potpuno ti je krivo i besmisleno gledanje na subotu. Jer je besmisleno govoriti o "ukidanju subote" kad su u pitanju kršćani. Naime, kršćanima subota nikada nije ni zapovjeđena, pa im ne može biti ni ukinuta.

A ne možeš konkretno da daš kako subota iz dekaloga ukazuje na žrtvu koja je bila na krstu.

Naravno da nije iz dekaloga jer je povezana sa jelom i pićem koje ukazuju na Isusovu žrtvu, a toga nigdje nema u 4. zapov. iz Dekaloga.

Pavao kršćanima kaže (Kol 2,16-17): Vas ne obvezuju ni godišnje ni tjedne židovske subote. Također ne obvezuju vas ni židovske odredbe o jelu i piću. Sve je to sjena.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> Zato sto je Isus mir nas.Isus je istinski shabat.

Ovo nema veze sa razumom.

Pa ne drži se zakon da bi se imao mir sa Bogom već iz ljubavi prema Bogu i bližnjem.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Potpuno ti je krivo i besmisleno gledanje na subotu. Jer je besmisleno govoriti o "ukidanju subote" kad su u pitanju kršćani. Naime, kršćanima subota nikada nije ni zapovjeđena, pa im ne može biti ni ukinuta.

Upravo tako. Sam Isus-Bog je ne zapoveda Njegovima, prvi sabor Crkve u Jerusalemu je ne zapoveda (u kanonu tog sabora se doslovno kaže: "Duh Sveti i mi") apostol Pavle je ne zapoveda.

Dakle, nema shabata za Hrišćane. To što se nekoj baptistkinji i njenom suprugu 19 stoleća kasnije, u njihovoj posednutosti Starim Zavetom učinilo da jeste, pa to preneli na "duha proroštva", a ona na njene zaluđene Milerite, nas ne obavezuje, jer mi Boga sledimo, a ne ljudske umotvorine i aparicije zaludnih umova.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A Kristova Crkva u 4. stoljeću, upravo Crkva koja desetak godina kasnije kanonizira Bibliju, određuje: Neka je odijeljen od Krista onaj tko subotari.

A kako Kristova Crkva jeste Njegovo mistično telo ovde na zemlji, ta odredba dolazi od koga? Od Boga samoga. A odijeljiti se od Krista znači nemati udela u Spasenju, biti doslovno osuđen na šta? Na Pakao. Jer isto je rekla to Crkva ili rekao sam Bog. (Crkva govori u Njegovo ime, jer je vodi, na njoj je i u njoj je Sveti Duh)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> b/ Crkveni sabor u Jeruzalemu nikada nije niti spomenuo subotu u svojim preporukama za obraćenike iz neznaboštva.

A što bi spomenuo kada je sve već bilo otkriveno u Starom zavetu?

Apostoli su samo razgraničili razliku izmedju učenja Jevreja koji su raznim ljudskim zapovestima ljude opterećivali nepotrebnim bremenom od Božjih zapovesti, koje je trebalo držati a koje su utemeljene na Pismu Starog zaveta. Sabor je naveo samo primere zapovesti koje treba držati, a koje ne. Nisu navedene ni sve zapovesti dekaloga pa bi po logici ovog teksta sada mogli da krše i ostale zapovesti koje nisu spomenute (druga, treća, četvrta, peta, osma, deveta, deseta). Navedene su pojedine zapovesti dekaloga, što znači da dekalog nije ukinut, i navedena su pravila podele hrane na čistu i nečistu, što znači da ta podela nije ukinuta.

Autoritet crkve je tada bio Stari zavet, jer Novi još nije bio napisan. Zato je apostol pohvalio kao plemenite one koji su svaki dan istraživali po Starom zavetu da li je to tako što im oni propovedaju:

"Ovi pak bijahu plemenitiji od onih što žive u Solunu; oni primiše reč sa svim srcem, i svaki dan istraživahu po Pismu da li je to tako" (Dela 17,11)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Robovi su pod židovskim zakonom, a kršćani pod Kristovim. :) Tako kaže Židov Pavao.
I ne samo on, jer kroz njega, kroz Pavla progovara Sveti Duh, dakle Bog sam.

Ps. Pitam se samo kakav li će odgovor na svoje "umotvorine" EGWisti dobiti (posebno on, koji ih naziva bradonjama) kada se alahovi šetači budu namnožili po njemu dragom "prosvetljenom" zapadu? Hoće li ga poštovati, jer kao i oni ne jede krmetinu, ne pije "smrdljivi sok"? Ili će, što je najverovatnije, prvo ga ismejati, a onda i zbog toga što se kao kafiir usudio da govori o "veri" ili naterati da se pokori i izrekne (a to verujem njemu oportunisti gladnom hvaljenja, teško pasti neće) shadadu, ili će ga, ako su malo kratki sa nervima, skratiti za glavu...

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Rekao Pavle, sta da ti radim kada ne priznajes Pavla, sto kaze Slap on je za tebe 'laprdalo'!

Hahaha, ovo je da se smejes :) Cuj konstataciju molim te, a sve lepo Pavle objasnio, njemu se ne svidja! Neka druga subota a pise da je "sedmicna" :D

Mislis potvrdjena je vezivanjem za "mesto pocinka" i "odmorom u obecanoj zemlji"? Pavle ju je nacinio "simbolom" odmora u obecanoj zemlji, dakle sam Pavle ti dokazuje da je subota "senka"! Dokazao ti i Mojsije u ponovljenim zakonima da je subota data da bi se odmorili u obecanoj zemlji od robovanja! Pavle je dobro znao judaizam, a ti? Tebe biblija uopste ne zanima, i neces ni da je znas, tebi je biblija EGW!

Pa ušli su oni koji su verovali.

Pavle kaze da niko od njih nije usao! Ulazimo mi Hriscani, zato subota vise i ne vazi, jer se senka ispunila na Hristu! Njen smisao!

I u 1. zapov. se spominje Egipat. Znači 1. zapov. važi od Izlaska.

Kako glupa konstatacija..

Znači oni su bili bezgrešni. I ko kaže da je subota odmor od greha?

Ko je rako da su bezgresni trebali su oni da udju u pocinak od greha ali su propustili kaze Pavle. Pa ti ovo u zivotu nisi procitao, i sad pricas napamet!

Pa ti pojma nemas sa biblijom!

Rekoh da si ti teoloska nula!

Šta trebaš 6 dana da kradeš, a 7. da ne kradeš.

Ovo nema veze sa danima, vec ti pokazuje da treba da se pdmoris duhom kao i Bog, dao ti je primer! Bog se ne odmara fizicki! To je pravi smisao subote, pocinuti u Hristu!

Dao ti je Pavle konkretno! Jel se ti sprdas samnom?

Naravno da nije iz dekaloga jer je povezana sa jelom i pićem koje ukazuju na Isusovu žrtvu

Ovde je rekao "i rece Bog za sedmi dan - 'i pocinu Bog u sedmi dan od dela svojih i opet na drugom mestu 'nece uci u pocinak moj' ... Jer da je Isus Navin one doveo na mesto pocinka ne bi za drugi dan govorio potom..!"

Lepo Pavle sedmicnu subotu povezuje sa "mestom pocinka u obecanoj zemlji" i cini je simbolom (senkom)!

Obavezno ovo sve kopiram i šaljem dalje

Dokaz da s tobom ne vredi razgovarati ti se sprdas, ti si teoloska nula!

Poslednja izmena:
Natrag