Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
P.S. Zadovolji jednu sitnu moju znatiželju. Reci mi zašto toliko ističeš kako nisi adventist i kako ničim nisi vezan uz Ellen White?

Zato sto nisam.
E, a na ono gore sto se tice teksta koji si izvadio iz konteksta sam ja sam dokazao da izmisljas.
I necu se vise nastavljati jer to ne vodi nicemu...

Za promenu, pozabavi se malo ovom temom.. I umesto da citiras E.G.White zamolio bih te da ovog puta ne citiras Ljudsku vec Bozju Rec!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Tema je o slavljenu subote ili nedelje.
Subotu Bog nije dao da se slavi već da se odmara i seti ko je sve stvorio.
Nedelja po Jevrejskom vreme kao dan vaskrsenja može se slaviti jer je to radostan događaj.
Nedelja nije data kao odmor već kao praznik Pedesetnice ali ne svaka nedelja već ona kad je padao praznik.
Ako čovek želi slaviti svaku nedelju kao dan kad je Isus po Jevrejskom vremenu vaskrsao ko mu brani.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nedelja nije data kao odmor već kao praznik Pedesetnice ali ne svaka nedelja već ona kad je padao praznik.
---------------------------------------------------------

Kako nije data kao odmor kada se ne radi nedeljom? I ljudi se okupljaju u crkvama nedeljom kada najviše ljudi može da dođe. Pa svake nedelje se ljudi okupljaju u crkvama.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zato sto nisam.
E, a na ono gore sto se tice teksta koji si izvadio iz konteksta sam ja sam dokazao da izmisljas.
I necu se vise nastavljati jer to ne vodi nicemu...

Kome si dokazao? A nemoj ni nastavljati, tvoje dokazivanje zaista i ne vodi ničemu.

Za promenu, pozabavi se malo ovom temom.. I umesto da citiras E.G.White zamolio bih te da ovog puta ne citiras Ljudsku vec Bozju Rec!

Ti i ja se na ovoj temi i ne možemo sporiti. I tebi pravoslavcu i meni nedjelja je Dan Gospodnji, dan okupljanja na Euharistiju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kome si dokazao? A nemoj ni nastavljati, tvoje dokazivanje zaista i ne vodi ničemu.

Ti i ja se na ovoj temi i ne možemo sporiti. I tebi pravoslavcu i meni nedjelja je Dan Gospodnji, dan okupljanja na Euharistiju.

Jeste nedelja je dan Gospodnji, s tim sto ja i subotu slavim kao dan odmora, jer je Bog blagoslovio i ''posvetio'' taj dan jos u raju pre pojave ijednog jevrejina, zato subota ne moze nikako biti ''jevrejska ustanova'' i ne moze biti ukinuta.
Da ne govorim sad o tekstovima kojima se manipulise da bi se dokazalo ukidanje subote.
Zato tu mora biti spora. Ali oko nedelje kao danu Hristovog uskrsenja nema spora...
I ja nikoga ne teram da slavi subotu, ali ja smatram da treba..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jeste nedelja je dan Gospodnji, s tim sto ja i subotu slavim kao dan odmora, jer je Bog blagoslovio i ''posvetio'' taj dan jos u raju pre pojave ijednog jevrejina, zato subota ne moze nikako biti ''jevrejska ustanova'' i ne moze biti ukinuta.
Da ne govorim sad o tekstovima kojima se manipulise da bi se dokazalo ukidanje subote.
Zato tu mora biti spora. Ali oko nedelje kao danu Hristovog uskrsenja nema spora...

Prvo, trebao si se onda deklarirati "pravoslavnim adventistom".
Drugo, Bog je "blagoslovio i posvetio" telad, pa kako se odnosiš prema njima.
Treće, Bog je zapovjedio da se pogubi svakoga tko ne bi odmarao u subotu, kako stojiš s ispunjavanjem te Božje zapovijedi, kamenuješ li one koji ne odmaraju u subotu ili kršiš Božju zapovijed?
Četvrto, Pavao piše kako je subota sjena, jednako kao jelo i piće, držiš li ti što do onoga što piše sveti Pavao?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698

Subota nije data za slavljenje već za odmor.
Tačno je da je Bog blagoslovio taj dan subotu ali je i prvi dan dao kao praznik Pedesetnice.
Nisam znao da Pravoslavni odmaraju subotom.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Prvo, trebao si se onda deklarirati "pravoslavnim adventistom".
Drugo, Bog je "blagoslovio i posvetio" telad, pa kako se odnosiš prema njima.

Ne mozes ti porediti ''telad'' i ''zrtve'' sa subotom -jer su one uvedene nakon pada u greh kao senka ili 'sen' onoga sto je ukazivalo na Hrista.
Dok je subota data pre pojave greha i stoga je vecna. Sa nje ne mozes skinuti blagoslov -kao da je ona 'senka' koja se ispunila na Hristu. Jer ona u sebi nema nista sto ukazuje na 'Hristovu Zrtvu'.
Zato i svi tekstovi koji govore o navodnom ''ukidanju subote'' se ne odnose na ovu sedmicnu subotu, vec na 'godisnje subote' koje su uvedene kao senka , i to ''nakon pojave greha'' one su 'sen'.
Sedmicna subota ne moze biti 'sen' jer je uspostavljena pre covekovog pada.

Znaci ti ovde meni moras prvo da dokazes da je subota 'sen' da je data nakon pojave greha i da je 'ukazivala na Hrista' i stoga mogla biti ukinuta -pa onda sve ostalo...
Problem je sto ti to ne mozes dokazati nikako!

Treće, Bog je zapovjedio da se pogubi svakoga tko ne bi odmarao u subotu, kako stojiš s ispunjavanjem te Božje zapovijedi, kamenuješ li one koji ne odmaraju u subotu ili kršiš Božju zapovijed?

Nema kamenovanja po Hristovom zakonu vise.
Po evandjelju ne sudi vise covek u 'teokratskom uredjenju' jer vise nema teokratske drzave Izrael, vec ce suditi Bog po uskrsenju i sudu. To moras da shvatis kada postavljas takva pitanja.

Četvrto, Pavao piše kako je subota sjena, jednako kao jelo i piće, držiš li ti što do onoga što piše sveti Pavao?

Rekao sam prvo dokazi da je subota 'sen'.
Ali ti to ne mozes uciniti...
Ovde se radi o godisnjim subotama...

Subota nije data za slavljenje već za odmor.
Tačno je da je Bog blagoslovio taj dan subotu ali je i prvi dan dao kao praznik Pedesetnice.
Nisam znao da Pravoslavni odmaraju subotom.

Ne subota je data i za odmor i za slavljenje Boga jer je to dan njegovog stvaranja, kada se covek seca tog dogadjaja i stoga proslavlja Boga za sve dobro sto je ucinio za nas..

Niko tebi ne brani da ti slavis cak i pashu, to je dozvoljeno iako je pasha ispunjena kao 'sen' na Hristu...

To pitaj tvog Miroljuba Petrovica Pravoslavca koji isto odmara subotom...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne mozes ti porediti ''telad'' i ''zrtve'' sa subotom -jer su one uvedene nakon pada u greh kao senka ili 'sen' onoga sto je ukazivalo na Hrista.
Dok je subota data pre pojave greha i stoga je vecna. Sa nje ne mozes skinuti blagoslov -kao da je ona 'senka' koja se ispunila na Hristu. Jer ona u sebi nema nista sto ukazuje na 'Hristovu Zrtvu'.
Zato i svi tekstovi koji govore o navodnom ''ukidanju subote'' se ne odnose na ovu sedmicnu subotu, vec na 'godisnje subote' koje su uvedene kao senka , i to ''nakon pojave greha'' one su 'sen'.
Sedmicna subota ne moze biti 'sen' jer je uspostavljena pre covekovog pada.

Znaci ti ovde meni moras prvo da dokazes da je subota 'sen' da je data nakon pojave greha i da je 'ukazivala na Hrista' i stoga mogla biti ukinuta -pa onda sve ostalo...
Problem je sto ti to ne mozes dokazati nikako!

Prvo, znam ja razliku između subote (dana) i teladi (mladih i dragih životinja), nisam toliko lud. Dakle, nisam ih poredio miješajući ih i zamjenjujući. Poredio sam ih po tome što je Bog "posvetio i blagoslovio" telad jednako kao i subotu, a to mogu jer upravo to i tako piše u Svetom Pismu.

Drugo, znam ja da tebi nije moguće dokazati puno toga. Ne može ti dokazati i nije ti autoritet ni sveti Pavao, pa kako bih ja mogao umišljati da ću ti nešto dokazati. Subote u Kol 2,16 nisu nikakve "godišnje subote", kako si ti preuzeo terminologiju i tumačenje adventista, nego su tjedne subote. Kada bi subote u Kol 2,16 bile nekakve "godišnje subote", Pavla bi morali smatrati neznalicom, jer bi navodeći "blagdane, mlađake i subote" izgledao kao kakav osnovnoškolac koji laprdanjem pokušava dobiti dvojku.

Nema kamenovanja po Hristovom zakonu vise.
Po evandjelju ne sudi vise covek u 'teokratskom uredjenju' jer vise nema teokratske drzave Izrael, vec ce suditi Bog po uskrsenju i sudu. To moras da shvatis kada postavljas takva pitanja.

"Teokratska država Izrael"!? Tako dakle! Jesi li ti pohađao kakav tečaj kod Miroljuba? Vrijede li onda zapovijedi iz SZ ili ne vrijede? Koje vrijede a koje ne vrijede? Citiraj mi iz Svetog Pisma gdje je ukinuta zapovijed da se pogubi onoga tko ne bi odmarao subotom. Ako ne možeš pokazati Svetim Pismom, a tvrdiš baš onako kako je tvrdila Ellen i kako tvrde adventisti, što ja mogu misliti o tvojim saznanjima i uvjerenjima?

Rekao sam prvo dokazi da je subota 'sen'.
Ali ti to ne mozes uciniti...
Ovde se radi o godisnjim subotama...

Eto, između onoga što kaže sveti Pavao i onoga što tvrde adventisti sedmog dana ti si izabrao ovo drugo. Za Pavla su i godišnje subote (blagdani) i mlađaci i tjedne subote i jelo i piće, sve zajedno sjena, a ti se priklanjaš oprečnom tumačenju adventista sedmog dana. Rekao bi sveti Pavao, sve ti je slobodno, pa i ovakav izbor.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jurivaka, ja imam dokaz za falsifikovanje gde originali pojedinih poslanica crkvenih otaca govori jedno a falsifikovani tekst nesto drugo i to upravo po pitanju Nedelje.

Natrag