Jurivaka, ja imam dokaz za falsifikovanje gde originali pojedinih poslanica crkvenih otaca govori jedno a falsifikovani tekst nesto drugo i to upravo po pitanju Nedelje.
Gde to?
Ako imas te dokumente, bilo bi dobro da ih skeniras i postavis..
Imam i dokaz da je Ellen Vajt Bozji vesnik, meni licno je Bog to objavio i pozvao me kao vesnika poslednjeg vremena - naslednika Elen Vajt.
Licno iskustvo je dobro i pozitivno, ali se ne moze ocekivati da drugi veruju u to.
Meni je neke stvari sam Bog ucinio i odgovorio kada sam trazio, ali to drugi nece verovati...
Prvo, znam ja razliku između subote (dana) i teladi (mladih i dragih životinja), nisam toliko lud. Dakle, nisam ih poredio miješajući ih i zamjenjujući. Poredio sam ih po tome što je Bog "posvetio i blagoslovio" telad jednako kao i subotu, a to mogu jer upravo to i tako piše u Svetom Pismu.
Drugo, znam ja da tebi nije moguće dokazati puno toga. Ne može ti dokazati i nije ti autoritet ni sveti Pavao, pa kako bih ja mogao umišljati da ću ti nešto dokazati. Subote u Kol 2,16 nisu nikakve "godišnje subote", kako si ti preuzeo terminologiju i tumačenje adventista, nego su tjedne subote. Kada bi subote u Kol 2,16 bile nekakve "godišnje subote", Pavla bi morali smatrati neznalicom, jer bi navodeći "blagdane, mlađake i subote" izgledao kao kakav osnovnoškolac koji laprdanjem pokušava dobiti dvojku.
"Teokratska država Izrael"!? Tako dakle! Jesi li ti pohađao kakav tečaj kod Miroljuba? Vrijede li onda zapovijedi iz SZ ili ne vrijede? Koje vrijede a koje ne vrijede? Citiraj mi iz Svetog Pisma gdje je ukinuta zapovijed da se pogubi onoga tko ne bi odmarao subotom. Ako ne možeš pokazati Svetim Pismom, a tvrdiš baš onako kako je tvrdila Ellen i kako tvrde adventisti, što ja mogu misliti o tvojim saznanjima i uvjerenjima?
Eto, između onoga što kaže sveti Pavao i onoga što tvrde adventisti sedmog dana ti si izabrao ovo drugo. Za Pavla su i godišnje subote (blagdani) i mlađaci i tjedne subote i jelo i piće, sve zajedno sjena, a ti se priklanjaš oprečnom tumačenju adventista sedmog dana. Rekao bi sveti Pavao, sve ti je slobodno, pa i ovakav izbor.
Vidi prijatelju nemam ja nameru tebe uveravati ni u sta.
Ti jednostvno ne znas sta je 'sen'. 'Sen' je senka koja upucuje na Isusa Hrista , kao sto je 'tele' koje si spomenuo ukazivalo na Isusa Hrista i na njemu se 'ispunilo' i time ukinulo, jer je 'sen' doziveo svoje 'ispunjenje' u Hristu koji je predstavljao tu zrtvu.
Subota nema ispunjenje na Hristu i ne moze imati jer je data ''jos raju'' pre uvodjenja svih tih 'senki' i simbola koji su ukazivali na Hrista zbog greha.
Ona je data ''pre pojave greha'' i stoga ne moze biti 'sen' jer te senke su uvedene nakon greha zbog posledica koje su nastupile i nasle svoje ispunjenje.
Ako je subota 'posvecena u raju' pre pojave greha logicno je da ona nikako ne moze biti 'sen' jer su senke uvedene nakon pojave greha.
Sada ti meni moras dokazati da je subota uvedena 'nakon pojave greha' jer samo tako moze biti 'sen'.
Problem je sto je ona 'posvecena' jos u raju i stoga blagoslov ostaje na njoj, a ti ga silom pokusavas skinuti.
Kolosanima poslanicu koju navodis, taj tekst se odnosi na 'godisnje subote' koje su se na Hristu Ispunile, ali nema dokaza kako niti na koji nacin se 'sedmicna subota' ispunila, zato sto i nije..
Druga stvar mnogo vaznija je sto je subota sastavni deo 10 zapovesti i kao takvu nemoguce ju je izbaciti iz zakona jer je to osnovni zakon. Da bi to uradio ti moras ukinuti svih deset zapovesti, a zasto ti ostavljas ovih devet a samo subotu ukidas?
Ako je ona nesto drugo i ako je 'senka' otkud ona u ''moralnom zakonu uopste''?
Zasto nije u odvojenom zakonu gde su sve ostale zapovesti i 'senke' bile?