VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Spedy obrati paznju Izaija 42:21)
On je rekao: »Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke.« Dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjeg slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.« A Isus kaza na krstu (SVRSI SE) i umre!!
Pozdrav od Gere.
Gero, namerno si prekrajao ovaj tekst koji sam ja vec objasnio, i on je upravo najveca potvrda da zakom kao takav - celovit, ostaje do kraja istorije sveta.
Isus u ovom tekstu jasno kaze da nije dosao da pokvari zakon - odnosno da ga ukine, vec da ga ispuni.
Ovaj izraz ISPUNI, znaci da je on licno dosao da ga odrzi i da sprovede svaku zapovest u licni zivot, a to dokazuje njegova izjava koju je izrekao na poslednjoj veceri sa ucenicima pred svoju smrt, da je on odrzao zapovesti Oca svojega:
"Ако заповести моје уздржите остаћете у љубави мојој, као што ја одржах заповести Оца свог и остајем у љубави Његовој" ( Jovan 15. 10 )
Takodje, on kaze da DOKLE NEBO I ZEMLJA STOJE nece nestati ni jedna zapovest ili titla iz zapovesti, sto znaci do kraja istorije sveta, i ako neko u novozavetnom periodu ukine bilo koju zapovest da ce se najmanji nazvati u carstvu nebeskom, a ko izvrsi i nauci da ce se taj veliki nazvati u carstvu nebeskom.
Ovde se ne govori o perodu od vremena kada je Isus izgovorio ove reci pa do njegove smrti kako si ti pretstavio, vec se govori o novozavetnom periodu od Isusove smrti do kraja istorije sveta i Isusovog drugog dolaska u slavi, kada ce se dogoditi da se zemlja uzdrma usled izlivanja sestog zla, period u kome ce mnogi biti pouceni zakonu i potrebi postovanja zapovesti, a drugi te iste zapovesti krsiti i ukidati ih zakonskim aktima.
"I videh kad otvori šesti pečat, i gle, zatrese se zemlja vrlo, i sunce posta crno kao vreća od kostreti, i mesec posta kao krv;
I zvezde nebeske padoše na zemlju kao što smokva odbacuje pupke svoje kad je veliki vetar zaljulja.
I nebo se izmače kao knjiga kad se savije, i svaka gora i ostrvo s mesta svojih pokrenuše se.
I carevi zemaljski, i boljari, i bogati, i vojvode, i silni, i svaki rob, i svaki slobodnjak, sakriše se po pećinama i po kamenjacima gorskim;
I govoriše gorama i kamenju: Padnite na nas, i sakrijte nas od lica Onog što sedi na prestolu, i od gneva Jagnjetovog.
Jer dođe veliki dan gneva Njegovog, i ko može ostati?" ( Otkrivenje 6. 12 - 17 )
Procitaj ponovo ovaj tekst i sagledaj ga u celom kontekstu iznetog.
"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji,neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome. ( Jevandjelje po Mateju 5. 17-19 ).
Stose tice teksta u Isaiji 42. 21 ja na taj tekst mogu da kazem samo AMIN!
Isus je upravo svojim dolaskom ucinio zakon VELIKIM i SLAVNIM, da ga uzvisi i pokaze njegovu trajnu vaznost
"Господу беше мио ради правде Његове, учини закон великим и славним" ( Isaija 42. 21 )
U psalmu 40. 7 - 8 za Isusa je proreceno:
"И по томе рекох: ево идем, као што је у књизи писано за мене,
Хоћу чинити вољу твоју, Боже мој, и закон је твој мени у срцу" ( psalam 40. 7 - 8 )
Isus ne da nije uklonio ili ukinuo zakon, vec je pokazao na njegovu trajnu vaznost, svojim licnim primerom i upucivanjem na drzanje zapovesti kao vecno merilo pravde.
[TABLE]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Poslednja izmena: