@faky, gerakules: dobro ste im odgovorili, ali ne vrijedi. Meni ti subotari jako liče na farizeje, po svom stavu krutosti i slijepog obdržavanja Zakona, bez Duha. Neka se nitko ne ljuti, to je samo moj dojam.
Pročitajte, braćo ovu dikskusiju o suboti, pa ocijenite sami. Adventist se upinje da dokaže kako su prvi kršćani slavili subotu, ali nije znao da za sugovornika ima katolika koji, osim što poznaje Sveto Pismo je i vrlo duhovan.
Adventist: ISUS PO OBICAJU ODLAZI U HRAM U SUBOTU - `I dođe u Nazaret gdje bješe odrastao, i uđe po običaju svome u dan
subotni u zbornicu, i ustade da čita.
Katolik: Isusa su Josip i Marija u Hramu prikazali i po Zakonu ga obrezali. Jesu li tebe tvoji roditelji po Zakonu u Hramu prikazali i obrezali?
Adventist: PAVLE PO OBICAJU SVOME UDJE U HRAM U SUBOTU - `Prošavši pak Amfipolj i Apoloniju dođoše u Solun, gdje bješe zbornica Jevrejska. I Pavle po običaju svome uđe k njima, i tri subote razgovara se s njima iz pisma,
Pokazujući i dokazujući im da je trebalo Hristos da postrada i vaskrse iz mrtvijeh, i da ovaj Isus kojega ja, reče, propovijedam vama, jest Hristos. ( dela apostola 17. 1-3 ).
Katolik: Ne bi ti oči ispale da si još samo par rečenica pročitao u nastavku teksta, evo ga:
Dj 17,5-10:
Židove nato spopade zavist pa pridobiše neke opake uličnjake, potakoše ih i pobuniše grad te nahrupiše u kuću Jasonovu tražeći da se Pavao i Sila izvedu pred narod. .....Time uzbuniše svjetinu i glavare koji su to čuli te oni od Jasona i ostalih uzeše jamčevinu pa ih pustiše. Braća su pak brže-bolje noću odaslala Pavla i Silu u Bereju.
I??? Zar su ovo bili kršćani od kojih je sveti Pavao morao pobjeći pod okriljem noći?
Adventist: PAVLE PROPOVEDA U HRAMU U SUBOTU, NEZNABOSCI MOLE PAVLA DA IM PROPOVEDA I U DRUGU SUBOTU - `A oni otišavši iz Perge dođoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u zbornicu u dan subotni sjedoše.
......
A u drugu subotu sabra se gotovo sav grad da čuju riječi Božije. ( dela apostolska 13. 14-44 ).
Katolik: Pravi si adventist, uopće ne vidiš u Svetom Pismu ono što se ne uklapa u naučavanje
„duha proroštva“. Evo čitaj, odmah slijedi iza tvoga citata:
Dj 13,45-46:
Kad su Židovi ugledali mnoštvo, puni zavisti psujući suprotstavljali su se onomu što je Pavao govorio. Na to im Pavao i Barnaba smjelo rekoše: "Trebalo je da se najprije vama navijesti riječ Božja. Ali kad je odbacujete i sami sebe ne smatrate dostojnima života vječnoga, obraćamo se evo poganima.
I??? Bijaše li ovo Pavlovo okupljanje s kršćanima u subotu? Zar su se kršćani na svojim okupljanjima psovkama Pavlu suprotstavljali?
Adventist: PAVLE RADI SEST DANA A SUBOTOM A ODLAZI U HRAM I PROPOVEDA O HRISTU - Potom se odluči Pavle od Atine i dođe u Korint,........
A prepiraše se u zbornicama svake subote, i nadgovaraše Jevreje i Grke. ( dela apostola 18. 1-4 ).
Katolik: A što kažu Djela apostolska dalje? S obzirom da slabo vidiš pogledajmo zajedno:
Dj 18,5-6:
Kad iz Makedonije pristigoše Sila i Timotej, Pavao se potpuno posveti Riječi svjedočeći Židovima da Isus jest Krist. Kako se pak oni stadoše protiviti i huliti, otrese on haljine i reče im: "Krv vaša na glave vaše! Ja sam nedužan. Od sada idem k poganima."
I??? Bijaše li ovo Pavlovo okupljanje s kršćanima u subotu? Zar su se kršćani protivili Pavlovu naviještanju Evanđelja? Zar su kršćani hulili nakon što bi čuli Pavlovo svjedočenje?
Pokušaj ponovo, probaj u Svetom Pismu naći samo jedno mjesto gdje se govori o okupljanju kršćana u subotu i svetkovanju subote. Kao što si vidio, sve ovo što si navodio možeš slobodno mačku o rep, ništa ti ne vrijedi, dapače.
Očito je, zar ne? Adventisti čitaju i tumače Bibliju onako kako im paše, ali to neće priznati ni pod koju cijenu. Naprosto je smiješno kako smatraju da nitko nije razumio Bibliju dok se oni nisu pojavili.