Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, napisao si da se izraz zakon u bibliji iskljucivo koristi za knjigu stari zavet, i zato sam i napomenuo da ono sto pises je neozbiljno, kao da se namerno salis, ili stvarno ne poznajes pismo.

Ne, nisam napisao da se izraz ''zakon'' koristi ''iskljucivo za knjigu SZ'' , vec sam rekao da se izraz ''ZAKON I PROROCI'' ODNOSI ISKLJUCIVO NA SZ. To su dva razlicita termina ako nisi primetio.

Moj odgovor je glasio - da se izraz "zakon" ili "Tora" u opstem smislu kod Jevreja odnosi na pet knjiga Mojsijevih, ali da je i taj naziv dat po zakonu deset zapovesti, jer u knjizi staroga zaveta upravo se za deset zapovesti kaze da je to zakon, i to jedan od prvih koji je Bog zapisao svojim prstom, i koji je bio stavljen u kovceg zaveta.

Kakav je to odgovor?
Ja ne govorim o izrazu ''ZAKON'' vec o izrazu ''ZAKON I PROROCI'' i taj se izraz u NOVOM ZAVETU UVEK ODNOSI NA PISMO! Jevreji su delili Bibliju na ''ZAKON PISMA I PROROKE'' i tako ih i Isus deli.

Istina - Bog je nakon davanja ovog zakona Mojsiju dao i druge zakone po svojim vrstama, i tom prilikom za davanje tih vrsta zakona naglasio "

NE POSTOJE "ZAKONI PO VRSTAMA" JEVREJI NE DELE ZAKON. TO JE ''JEDAN ZAKON''.
TI PRAVIS VESTACKU PODELU ZAKONA!

Nadji mi mesto gde su to apostoli ''delili zakon''? Gde je Mojsije ''delio zakon''?
ISUS JE NA MESTU GDE TI TVRDIS DA GOVORI O DEKALOGU -ZAJEDNO SPOMENUO I "GRADJANSKE" I "OBREDNE" ZAKONE. TO JE DOKAZ DA ON NIJE PRAVIO PODELU.

Za deset zapovesti se kaze da je to zakon, i ako si ti tvrdio da se za deset zapovesti ne kaze u bibliji da e to zakon.

Ja nigde nisam rekao da se za 10 zapovesti ''ne kaze da je to zakon''.
Istina je da su one u ''sastavu Mojsijevog zakona'' kojeg apostoli spominju, ali kada kazu ''zakon'' ne misle ''iskljucivo na 10 zapovesti'', jer kao i svi Jevreji oni ''nisu delili zakon'' vec sve zapovesti spominju zajedno.
Taramana ti je postavio stih, gde je apostol pored ostalih zakona takodje i dekalog nazvao ''slovom koje ubija''.

A ovo su zakoni koje ćeš im postaviti: Ako kupiš roba Jevrejina, šest godina neka ti služi, a sedme nek otide slobodan bez otkupa" ( 2 Mojsijeva 21. 1 - 2 )

Mnozina ''zakoni'' ne dokazuje da se tu radi o nekim ''izdvojenim zapovestima'' i da su one vani, van ostalog zakona..
Radi se o ''jednom zakonu'' koji ima ''mnostvo zapovesti u sebi''..

"I reče Gospod Mojsiju: Popni se k meni na goru, i ostani ovde, i daću ti ploče od kamena, zakon i zapovesti, koje sam napisao da ih učiš" ( 2 Mojsijeva 24. 12 )

Ako pokusavas da izrazom ''zakon i zapovesti'' razdvojis, i da kazes da je ''zakon - dekalog'' a ''zapovesti - su ostali zakon'' to ne mozes uraditi, jer se radi o istom.
Za ''oboje'' se kaze da ih je Bog ''NAPISAO'' u tekstu, a sta je to napisao?
NAPISAO JE DEKALOG> dakle to znaci da se i izraz ''zapovesti'' odnosi na ''DEKALOG'' a ne da on ovde pravi nekakvu podelu sa tim izrazom!

Ceo stari zavet upucuje na drzanje zakona deset zapovesti.
Ako poznajes stari zavet - to bi trebao da znas.

Ceo SZ upucuje na drzanje ''MOJSIJEVOG ZAKONA'' koji u sebi sadrzi mnogo vise od 10 zapovesti.
Zato jevreji citavo ''petoknizje'' nazivaju jednom recju ''ZAKON''.
To je valjda dovoljan dokaz da Jevreji nisu iz petoknizja vadili nesto napolje, i to nazivali ''zakonom'' kao vi!
Njima je ''ZAKON'' - ''TORA''(petoknizje) , a ne izdvojenih deset zapovesti..

Sta mislis, na koje zapovesti se odnose sledeci biblijski navodi kada kazu "Bozje zapovesti"?

Znaci ne govore o nekim navodnim "Histovim zapovestima" vec o "Bozjim zapovestima"
O kojim zapovestima se tu govori?
"Glavno je svemu što si čuo: Boga se boj, i zapovesti Njegove drži, jer to je sve čoveku.
Jer će svako delo Bog izneti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla"
( otkrivenje 12. 13 - 14 )

"Obrezanje je ništa, i neobrezanje je ništa; nego držanje zapovesti Božijih" ( 1 Korincanima 7. 19 )

Bozje zapovesti su i Hristove zapovesti jer je jedan Bog.
A kad mi nadjes ''podelu zakona'' u Bibliji , onda cu reci da si u pravu.
Tvoj problem je da toga nema..

Izvoli dokazi mi stihovima tu podelu? ..

Jos nesto bih te pitao vrlo bitno, sto pokazuje vase licemerstvo i dvolicnost.

Zasto osudjujete Adventiste za postovanje Subote - kada je sam bivsi Patrijarh Srpske Pravoslavne crkve gospodin Pavle postovao ovaj dan..

Ja cu odgovoriti na to pitanje da ne mora Adrijan..
Ne radi se ni o kakvom licemerstvu..
Patrijarh Pavle je bio licni prijatelj dekana adventistickog teoloskog fakulteta Radise Antica, i odatle u razgovoru sa njim je verovatno cuo i o suboti, i iz zelje da ne povredi neku od Bozjih zapovesti je postovao i subotu..

To vise govori o njemu kao osobi..

I niko vas ne osudjuje za drzanje subote, mi ovde razgovaramo da li je ta praksa potrebna...

То пише? Не видим уопште...

Ти си шампион над шампионима. Библија јасно каже шта су Јевреји радили, ти тврдиш да је проблем што нису суботарили. И опет вадим из контекста? Ископирам целу главу да ти то не би рекао, а ти ипак тако нешто напишеш.

Јасно стоји да су устима ласкали, а у срцу били неверни. Да су искушавали Бога и измишљали да им угађа. Павле пише да вером улазимо у мир, ти кажеш суботарењем. Види се све јасно када се прочита, не мора ту да се много објашњава. А ти прилепљуј суботу сам по својој вољи, твој проблем.

On ''subotu'' povezuje sa ''odmorom'' i ''ulaskom u obecanu zemlju'', gde ce se jevreji odmarati. Treba procitati i 3. i 4. poglavlje da bi bilo jasno..
Zato im je dao subotu, ''zato jer si bio rob u zemlji egipatskoj'' - DA BI SE LJUDI ODMORILI, od ropstva..
Ono sto pise Pavle, moze biti samo ''antitip'' ili isupnjenje subote u smislu tipologije, a nikako kao sto oni tvrde ''dokaz za njeno svetkovanje''.
Mi se ''odmaramo u Hristu'', to je smisao teksta i poziv koji im on upucuje ''da udju u pocinak'' a to je ''pocinak u Hristu'' jer Isus kaze ''hodite k meni svi umorni i natovareni I JA CU VAS ODMORITI''. A konacno ispunjenje ce biti ulaskom u vecni zivot tj. ''raj''.

Nema tu poziva za svetkovanje subote, to sam vec pokazao ranije, al nemam sad vremena za to poglavlje, mislim da je vaznije ovo o ''podeli zakona''..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
рече Трипко

6. Будући, пак, да неки имају да уђу у њега, и они којима је најпре јављено не уђоше за непослушање;

8. "Немојте да вам одрвени срце ваше као у Мериви, као у дан кушања у пустињи,
9. Где ме кушаше оци ваши, испиташе и видеше дело моје.
10. Четрдесет година срдих се на род онај, и рекох: Ови људи тумарају срцем, и не знају путеве моје;
11. И зато се заклех у гневу свом да неће ући у мир мој."

- каже Библија.

Ući u Njegov pokoj znači ući u Nebeski Hanan, Jevreji starijih generacija su slovom držali subotu i nisu vjerovali Bogu i zato nisu ušli u obećanu Zemlju. Što znači da se subota drži vjerom u Boga. A ne da je ukinuta.

Vidiš da je konktekst bio u vremenu Izlaska a primjenjuje ga Pavle na tadašnje hrišćane. Dakle nema ulaska u Nebeski Hanan (vječni život) bez držanja subote.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, dokaz sam dao.

Bog je rekao Mojsiju da se popne na goru da mu da zakon i zapovesti: "I reče Gospod Mojsiju: Popni se k meni na goru, i ostani ovde, i daću ti ploče od kamena, zakon i zapovesti, koje sam napisao da ih učiš" ( 2 Mojsijeva 24. 12 )

Bog je na gori dao Mojsiju SAMO ploce sa ispisanih deset zapovesti, tako da se izraz koji je Bog upotrebio "ZAKON I ZAPOVESTI KOJE SAM NAPISAO" odnose na deset zapovesti, koje je Bog napisao svojim prstom na dve kamene ploce i dao ih Mojsiju koje je zapovedio da se stave u kovceg zaveta u Svetinju nad Svetinjama..

Tek kasnije kada je Bog sisao pred narodom on je dao drugu vrstu zakona koje je zapovedio da se napisu u knjigu zakona, i ta knjiga je bila stavljena pored kovcega zaveta, ne u kovceg sa deset zapovesti.

Dajuci tu drugu vrstu zakona Bog je napomenuo: "A ovo su zakoni koje ćeš im postaviti: Ako kupiš roba Jevrejina, šest godina neka ti služi, a sedme nek otide slobodan bez otkupa" ( 2 Mojsijeva 21. 1 - 2 )

Dakle, postoji deset zapovesti - najsvetiji zakon kod Jevreja, i popstoji obredni zakon koji ima vaznost ali samo kao sredstvo opravdanja od greha prema krsenju deset svetih zapovesti.

U novom zavetu izraz "Bozje zapovesti" se odnose na deset zapovesti, kao i u starom zavetu, a ne na Hristov zakon.

To je cudna nauka koju vi propovedate i sagledacemo je kroz prizmu ocuvanja Bozjeg integriteta.

Recimo ako je Bog ukinuo deset zapovesti i Subotu u novom zavetu, a za krsenje deset zapovesti i Subote on je kaznjavao Izrailj u starom zavetu, i sada zamislimo da ljudi dodju na Sud Bozji, i Bog jedne koji su krsili zapovesti i Subotu u starom zavetu osudi da budu izgubljeni za vecnost, a druge koji su te zapovesti i Subotu krsili u novom zavetu spasi za vecnost.
Zar ovi sto su izgubljeni zbog krsenja zapovesti i Subote u starom zavetu - ne bi imali moralno pravo da upute prigovor Bogu za njegovo nepravedno postupanje i dvolicnost, i sta mislis - kako bi se Bog opravdao pred svemirom za takvu nepravdu koju cini jednima, a drugima ustupak.

Ovo je tako providna i kvarna nauka sto vi ucite.

Biblija tako nesto ne poznaje, vec su uslovi spasenja isti za sve ljude u svim vremenima, i greh je greh i u starom i u novom zavetu, i on nikada nece biti transformisan u pravdu, jer da je tako - Isus nikqda ne bi morao da umre za te grehe krsenja Bozjih zapovesti, vec bi jednostavno ukinuo zapovesti, i covek vise ne bi bio gresnik jer ga zakon vise ne bi osudjivao za greh, jer bi krsenje zapovesti u novom zavetu u tom slucaju bio blagoslov.

Sam zakljuci sav promasaj i nebiblicnost ovakve kvarne i opasne Bogohulne nauke.

Jos nesto.

Nije Patrijarh Pavle cuo o Suboti od Adventista, jer to bi bilo nipodastavanje njegove licnosti, vec je to saznao iz biblije, kao i oni Pravoslavni Hriscani koji danas po manastirima postuju Subotu i Nedelju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Dakle, postoji deset zapovesti - najsvetiji zakon kod Jevreja, i popstoji obredni zakon koji ima vaznost ali samo kao sredstvo opravdanja od greha prema krsenju deset svetih zapovesti.

Samo u tvojoj masti, Biblija niti Jevreji ne priznaju takvu podelu.
Ti meni nista Biblijom nisi dokazao. To sto je zakon stavljen pored kovcega zaveta, ne dokazuje da postoji podela, jel vidimo da NIKO NIKAD NIJE PRAVIO TAKVU PODELU U BIBLIJI.

Da li je Isus pravio ''podelu zakona''?
Da vidimo sta on kaze:

Ali da se zbude reč napisana u zakonu njihovom: ‘Omrznuše na Mene ni za što ” (Jovan 15,25).

STA JE ISUS OVDE NAZVAO ZAKONOM???
JEL VIDIS DA JE SPOMENUO KOMPLETNU TORU???

DA LI JE ONDA PRAVIO PODELU???

*vidis ja svoje dokazujem Biblijom, za razliku od tebe..

U Judaizmu " Aseret ha-Dibrot"(naziv za deset zapovesti) nisu posebne zapovesti, nego kategorije, odnosno klasifikacija zapovesti. Svaka od 613 zapovesti moze se svrstati u jednu od tih deset kategorija, manje ili vise ocigledno. Na primer, zapovest da se subotom ne radi spada u kategoriju secanja dana subotnjeg i ocuvanja njegove svetosti. Zapovest o postu na praznik Yom Kipur takodje spada u tu kategoriju: svi praznici su u nekom smislu sabat i tu spadaju i sve zapovesti koje se odnose na osvecenje vremena. Dakle, ne postoji bilo kakva podela zakona, pa cak ni "Deset Zapovesti".

Sad Ako bi ti podelio zakon, i ostavio samo ''dekalog'', onda mozes slobodno da:

-Psujes (nije zabranjn pogrdan govor, ako ne vredjas nekog)
-Budes homoseksualac
-Maltretiras zivotinje
-Cinis Incest

itd...

Nijedna od deset reci to ne sankcionise!
Ali ako sagledas kompletan Mojsijev Zakon, to je zabranjeno.
Dakle potrebna je ''KOMPLETNA TORA(ZAKON)''[i kompletno sagledavanje] - a ne samo ''dekalog''.

U novom zavetu izraz "Bozje zapovesti" se odnose na deset zapovesti, kao i u starom zavetu, a ne na Hristov zakon.

Netacno!

Galatima 6,2: "Nosite bremena jedan drugoga pa ćete tako ispuniti Hristov zakon."

Ovde Pavle spominje Hristov Zakon da ''ljubimo jedni druge'' - koji je on upravo dao na gori u svom govoru.
Ti ces reci da je to stara zapovest, ali Hristos je tamo pored toga dao i mnoge druge nove zapovesti, kojih nema u Tori.

To je cudna nauka koju vi propovedate i sagledacemo je kroz prizmu ocuvanja Bozjeg integriteta.
Recimo ako je Bog ukinuo deset zapovesti i Subotu u novom zavetu, a za krsenje deset zapovesti i Subote on je kaznjavao Izrailj u starom zavetu, i sada zamislimo da ljudi dodju na Sud Bozji, i Bog jedne koji su krsili zapovesti i Subotu u starom zavetu osudi da budu izgubljeni za vecnost, a druge koji su te zapovesti i Subotu krsili u novom zavetu spasi za vecnost.
Zar ovi sto su izgubljeni zbog krsenja zapovesti i Subote u starom zavetu - ne bi imali moralno pravo da upute prigovor Bogu za njegovo nepravedno postupanje i dvolicnost, i sta mislis - kako bi se Bog opravdao pred svemirom za takvu nepravdu koju cini jednima, a drugima ustupak.

Tebi je to nepravedno, da oni koji su u SZ krsili subotu budu kaznjeni smrcu, a mi smo danas slobodni od subote?

Pa sta ces sa zakonom o ''menstruaciji''?
Hriscani danas ne drze taj zakon, a u SZ covek koji spava sa zenom u vreme "necistoce" je bio ''ISTREBLJEN IZ NARODA''!

I ZAMISLI ONI IZGIBOSE NI ZASTA!
NIJE LI BOG NEPRAVEDAN???

Treba li da prigovore Bogu???

Ovo je tako providna i kvarna nauka sto vi ucite.
Biblija tako nesto ne poznaje, vec su uslovi spasenja isti za sve ljude u svim vremenima

Vidimo kako su ''isti uslovi spasenja'', kada Bog u SZ pogubi coveka samo zbog toga sto je spavao sa zenom u vreme ''menstruacije'' a danas taj zakon ''vise ne vazi''!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Svasta.. Ti ne odgovoris nista, ni jedan citat mi ne oboris, i onda kazes "svesno odbacujes istinu"...
Tebi nista ne znaci ni sto Isus ne pravi podelu Zakona na gori , niti sto izrazom "zakon" naziva celo petoknizje.. Lakse je ostati u okviru crkvene dogme..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pravi Mire podele, i upucuje na deset zapovesti kao merilo pravde, i to cine i apostoli.

Petoknjizje da, ali mora se sagledati gde u novom zavetu misli na petoknjizjem gde na obredni zakon, a gde na deset zapovesti.

Dakle, postoje tri klasifikacije, i meni je potpuno jasno gde i o cemu se u pojedinim tekstovima govori, a ti to mesas.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pravi Mire podele, i upucuje na deset zapovesti kao merilo pravde, i to cine i apostoli.

Jos samo da nam das stihove koji to potvrdjuju, gde bilo apostoli ili Isus dele zakon..

Petoknjizje da, ali mora se sagledati gde u novom zavetu misli na petoknjizjem gde na obredni zakon, a gde na deset zapovesti.
Kako moze da "misli na obredni zakon" kad takva ideja o podeli nije postojala u Jevrejskom umu, a pogotovo ne termin "obredni zakon".
Za njih je "jedan zakon" Tora.
Dakle, postoje tri klasifikacije, i meni je potpuno jasno gde i o cemu se u pojedinim tekstovima govori, a ti to mesas.

Naravno verovacemo ti na rec da je tako, bez dokaza...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Takva klasifikacija je postojala, i to su znali Jevreji staroga zaveta, kao i danasnji, koji zakon deset zapovesti smatraju za nesto najsvetije, i imaju razlicite nazive za deset zapovesti, i ostale zakone.

Apostol Pavle kaze "Obrezanje je nista i neobrezanje je nista, nego drzanje Bozjih zapovesti"

Ako apostoli nisu odvajali zakone i pravili razliku, kako onda apostol odvaja zakon o obrezanju od deset zapoovesti, i kaze da obrezanje nije nista, vec drzanje zapovesti Bozjih.

Ili kako Bog u starom zavetu kaze "poslusnost je meni milija od zrtve"

Ako nije delio obredni zakon od ostalih, kako moze da mu poslusnost zapovestima bude milije od zakona o prinosenju zrtava?

Apostol Jakov kaze sledece:

"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni" ( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

Ako apostoli nisu pravili razliku medju zakonima, zasto ona apostol Jakov nije rekao "Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: PRAZNUJ PASHU I PRINOSI ZRTVE. Ako dakle ne učiniš preljube a NE PRAZNUJES PASHU I NE PRINOSIS ZRTVE postao si prestupnik zakona"

Ne, on ovde pod zakonom smatra deset zapovesti i citira ih.

Ili zato aposto Pavle kaze "Postuj Oca svojega i mater svoju, ovo je prva zapovest sa obecanje"

Od cega prva ako nema podele na deset i ostale?

Natrag