Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Marko, isto sto sam rekao i Laodikeji, ovi dokazi ne govore o "svetkovanju subote" vec o "sastajanju radi euharistije.." i to je poznato odavno da su se oni sastajali subotom.

Mire, Kad Popovic izricito kaze da su se dsastajali subotom na bogosuzenju, ti kazes da to nije dokaz. Prevatrio si se.
To jeste jedan od odkaza, covek koji je napisao jednu od najboljih crkvenih istorija zakljucio je da su praznovali dsuboti bogosluzenjem. Za mene to jeste dokaz.

Vidi sta kaze tamo: "prvi Hriscani su bili jevreji i zato su svetkovali subotu"!?
Tako je. Oni i jesu bili Jevreji, ali u isto vreme bili su i HRISCANI i kao hriuscani svetkovali su Subotu. To jesno kao beli dan.

Terkst koga sam naveo nema ZATO, nego citaj ponovo: "I PRBVI HRISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJSTVA, PRAZNOVALI SU GA U TOLIKO, STO SU GA I ONI KAO I OSTALI JUDEJI SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM," (Jjevsevije Popovic, Opca Crkvena istorija I. str,424)

Vudus, Mire danema reci ZATO, nego jednostavno bili su judejci sto su ga i oni svetkovali bogosluzenjem.

To sto kaze "ostase na miru po zakonu" tamo nije nikakav dokaz, jer oni nisu verovali da ce on vaskrsnuti, bili su razocarani, ucveljeni, i normalno je da su kao jevreji nastavili da slave subotu, jer nisu verovali da ce vaskrsnuti..

Takav zakljucak je proizvoljan, i ne ukalpa se u evandjeoski izvestaj. Zar ti hoces da dokazes time da oni nisu bili htriscani?
Bili su hriscani i po Hriustovom primeru SVETKOVALI SU SUBOTU. To je za svakaoga dokaz, ako ti to ne priznajes to je tvoj problem.

Da su kojim slucajem prineli zrtvu u Hramu nakon Hristove smrti, zar bi ti tvrdio da i mi treba da prinosimo zrtve?

Odgovor: "Bezveze ti je argumenat." Ne zelim da odgovaram na tvoje pretpostavke, samo iznosim evandjeroslku istinu i to je sve![/QUOTE]

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Odgovoricu prvo Laodikeji kratko:

Laodikeja, Bog zna da sam ja iskren i ne moram to dokazivati ovde..
Ovi vasi dokazi jednostavno nisu dovoljni, ne zato sto ja to zelim ignorisati, nego sto ovi dokazi nisu eksplicitni , niti govore o svetkovanju subote...
Ja nigde nisam tvrdio da se nisu sastajali subotom radi euharistije, to su tvrdili drugi...

Prevideo si deo Markovih dokaza.

Tu se govori o svetkovanju Subote.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Prevideo si deo Markovih dokaza.

Tu se govori o svetkovanju Subote.

Na sve to, evo odgovaram , nema tu nikakvih dokaza na zalost, sem mozda Origena, ipak Marko je skrenuo sa price o njemu.. Tripo je dao Euzebija, pa cu i to da proverim, i cekam video sto je obecao...

Mire, Kad Popovic izricito kaze da su se dsastajali subotom na bogosuzenju, ti kazes da to nije dokaz. Prevatrio si se.
To jeste jedan od odkaza, covek koji je napisao jednu od najboljih crkvenih istorija zakljucio je da su praznovali dsuboti bogosluzenjem. Za mene to jeste dokaz.

Nije to dokaz, jer on donosi ''svoje zakljucke'', nije postavio dokaze za tu tvrdnju niti si ga ti citirao gde je on postavio dokaz za to.. Zato je to cisto nagadjanje odnosno ''iznosenje teorija'', i to i vi radite kada tvrdite ovakve stvari..
Bez dokaza, on moze reci sta god zeli..

Covek mozda i jeste strucnjak na tom polju, ali kao sto rekoh njegovi licni zakljucci bez dokaza NISTA NE VREDE!

Tako je. Oni i jesu bili Jevreji, ali u isto vreme bili su i HRISCANI i kao hriuscani svetkovali su Subotu. To jesno kao beli dan.

NARAVNO DA CE JEVREJI SVETKOVATI SUBOTU!
Njegov zakljucak je ispravan(da je vecina svetkovala), ali TO NIJE DOKAZ DA TREBA SVETKOVATI, to je SAMO ZAKLJUCAK, i mi NE MOZEMO BITI SIGURNI da su svi Hriscani UKLJUCUJUCI TU I JEVREJE I ONE IZ MNOGOBOSTVA svetkovali subotu, za takve tvrdnje nam vec trebaju dokazi! Pogotovo sto je Pavle bio protiv obicaja Jevreja(pa moguce da nisu ni svi Jevreji svetkovali), uzimajuci tako Kolosanima 2:16, vidimo da je tamo govorio protiv subote(naravno vi cete tvrditi da se tu radi o ''godisnjim subotama'' ali mi u to ne mozemo biti sigurni)..
Dakle nama trebaju dokazi ''van Biblije'', da potvrde tu vasu pricu, A VI NAM DAJETE NAGADJANJA i puko teolosko tumacenje istorije, sto nama nije potrebno...

Terkst koga sam naveo nema ZATO, nego citaj ponovo: "I PRBVI HRISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJSTVA, PRAZNOVALI SU GA U TOLIKO, STO SU GA I ONI KAO I OSTALI JUDEJI SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM," (Jjevsevije Popovic, Opca Crkvena istorija I. str,424)

Znam ja da nema reci ''zato'', ja sam ispravno razumeo njegove reci i tako sam ih i citirao malo izmenjene(da bi se razumelo):

ON TVRDI DA SU: HRISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJSTVA(DAKLE JEVREJI) PRAZNOVALI ZATO STO SU BILI JEVREJI> A NE ZATO STO SU I SVI OSTALI HRISCANI IZ MNOGOBOSTVA SVETKOVALI ZAJEDNO SA NJIMA. >
ON NE GOVORI ZA ONE HRISCANE IZ MNOGOBOSTVA KOJI VEROVATNO NISU NI DRZALI TAJ DAN!

Boldovacu reci koje to dokazuju:

"I PRVI HRISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJSTVA, PRAZNOVALI SU GA U TOLIKO, STO SU GA I ONI KAO I OSTALI JUDEJI SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM,"

Dakle on tvrdi da: ZATO STO SU BILI JEVREJI ONI SU NASTAVILI TAJ OBICAJ!

Hoces li ti da kazes da je Popovic govorio protiv ucenja crkve?
Ti dobro znas da on nije govorio protiv ucenja crkve, a ovim nije ni mislio da potvrdi svetkovanje subote, i nije ni potvrdio!
Ti si svestan toga da on govori samo o Jevrejima, stoga su i citati ovakve vrste po meni, namerna manipulacija i vadjenje iz konteksta!

Vudus, Mire danema reci ZATO, nego jednostavno bili su judejci sto su ga i oni svetkovali bogosluzenjem.

Naravno Marko, vidis da si svestan: DA ZATO STO SU BILI JEVREJI - NASTAVLJAJU SVETKOVATI SUBOTU, to ''ne dokazuje da su Hriscani iz mnogobostva drzali jevrejske obicaje ukljucujuci i subotu''!

I nemoj mi sad onu pricu - ''subota nije jevrejska ustanova i obicaj'', ''data je jos u raju'', o tome mozemo do sutra..
Nama trebaju istorijski dokazi, i ja sam to trazio, a ne teolosko nadmudrivanje...

Takav zakljucak je proizvoljan, i ne ukalpa se u evandjeoski izvestaj. Zar ti hoces da dokazes time da oni nisu bili htriscani?
Bili su hriscani i po Hriustovom primeru SVETKOVALI SU SUBOTU. To je za svakaoga dokaz, ako ti to ne priznajes to je tvoj problem.

MARKO ONI NISU NI BILI HRISCANI TADA, BILI SU SKRHANI OD BOLA, MISLECI DA JE CELA TA PRICA LAZNA.
SHODNO TOME SU I POSTUPALI, TE NASTAVLJAJU DRZATI SVOJE JEVREJSKE OBICAJE.
NARAVNO DA TO NIJE DOKAZ DA HRISCANI TREBAJU SVETKOVATI SUBOTU..
ONI TADA NISU NI BILI HRISCANI, TO POSTAJU TEK KASNIJE!

Odgovor: Ne zelim da odgovaram na tvoje pretpostavke, samo iznosim evandjeroslku istinu i to je sve!

Zar moje ''pretpostavke''?
Marko ovo je ''cinjenica''!

Pa zar je to odgovor na moje pisanje: ''ne zanima me sta ti imas reci, ja cu nastaviti verovati sta moja crkva kaze''?
Ja nisam takav, i na zalost osecam se krajnje usamljen kao covek kojem je stalo do Bozje reci..
Vi ste ovde svi robovi dogmi, i ''dosli ste braniti svoje crkve''..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, Mire, dobri covece.
Budi blagosloven, to ti zelim i pored neverstva.

Pozdrav!

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Na sve to, evo odgovaram , nema tu nikakvih dokaza na zalost, sem mozda Origena, ipak Marko je skrenuo sa price o njemu.. Tripo je dao Euzebija, pa cu i to da proverim, i cekam video sto je obecao...Nije to dokaz, jer on donosi ''svoje zakljucke''.

Mire, zbog cega ti odbacujes istorijske i biblijske dokaze? Dokazi su toi izneti, a tvoja je slobodna volja sta ces sa njima uciniti.

NARAVNO DA CE JEVREJI SVETKOVATI SUBOTU!
Njegov zakljucak je ispravan(da je vecina svetkovala), ali TO NIJE DOKAZ DA TREBA SVETKOVATI, to je SAMO ZAKLJUCAK, i mi NE MOZEMO BITI SIGURNI da su svi Hriscani UKLJUCUJUCI TU I JEVREJE I ONE IZ MNOGOBOSTVA svetkovali subotu, za takve tvrdnje nam vec trebaju dokazi! Pogotovo sto je Pavle bio protiv obicaja Jevreja(pa moguce da nisu ni svi Jevreji svetkovali), uzimajuci tako Kolosanima 2:16, vidimo da je tamo govorio protiv subote(naravno vi cete tvrditi da se tu radi o ''godisnjim subotama'' ali mi u to ne mozemo biti sigurni).

Vidis Mire, Ti se zucno boris protiv istorijskih i biblijskih dokaz, i odjednom nam postavljas Kolosanima 2,16. i tvrdis da je Pavle pisao protiv subote i da mozda ni svi jevreji koji su hriscani nisu svetkovali subotu. Gde ti je dokaz za to? Pavle nikad nigde nije pisao protiv Bozjeg zakona i subote, a eto za tebe to jeste "dokaz" jer ti tako zelis da bude iako si svestan da nije tako.

Kako se nisi setio i ove Pavlove izjave: "Ovo ti pak priznajem da u putu koji ovi nazivaju jeres, tako sluzim Bogu otackome, VERUJUVCI SVE STO JE NAPISANO U ZAKONU I U PROROCIMA." Dela 24,14.

ON TVRDI DA SU: HRISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJSTVA(DAKLE JEVREJI) PRAZNOVALI ZATO STO SU BILI JEVREJI> A NE ZATO STO SU I SVI OSTALI HRISCANI

Popovic to uopste ne tvrdi. On jasno kaze da su prvi hriscani koji su bili Judejci praznovali subotu bogosluzenjem. Zbog cega bi ti sdada zeleo da izvuces pogresan zakljucak?
Molim te, procitaj paznjivo Popovicevu izjavu. Zar ne vidis da vcovek pocinje sa: "I PRVI HRISCANI..."

"I PRVI HRISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJSTVA, PRAZNOVALI SU GA U TOLIKO, STO SU GA I ONI KAO I OSTALI JUDEJI SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM,"

Zar nisi primetio da Popovic jasno kaze da su HRISCANI...I ONI KAO I OSTALI JUDEJCI SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM."[/QUOTE]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
NEVEROVATNO!
Necu ja gubiti vreme, rekao sam dokaze niste postavili, ocekujete besmislenu raspravu, ja ne gubim vreme na besmislene price. Popovic nije tvrdio ''da su svi Hriscani svetkovali subotu'' vec samo Jevreji, sta sad treba i oko toga da se dokazujemo, pa vi ste nemoguci...

Kad budete postavili nedvosmislene dokaze, onda cemo pricati, ovo mozete macku o rep okaciti, ovo je smesno svakom ozbiljnom izucavaocu...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Dakle on tvrdi da: ZATO STO SU BILI JEVREJI ONI SU NASTAVILI TAJ OBICAJ!

Subota je namjenjena svim ljudima.

"Subota je načinjena radi čovjeka". I to nije nikakav arg. jer prvi hrišćani jesu bili Jevreji. Pavl kaže paganima da se ugledaju na njega kao on na Hrista.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Mire, zbog cega ti odbacujes istorijske i biblijske dokaze? Dokazi su toi izneti, a tvoja je slobodna volja sta ces sa njima uciniti.

Pa mora da odbaci jer bi morao inače da mijenja vjeru. A to mu se ne da. Šta god da mu daš on će to odbaciti.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Mire, mi smo odpocetka lepo i logicno diskutovali. Ja ni ne ocekujem da neko uvek prihvati moje shvatanje i tumacenje, zato je diskusija.

Ti kazes: "Popovic nije tvrdio ''da su svi Hriscani svetkovali subotu''
Mire, zasto si ponovo dodao revc "SVI"? Ko je rerkao da su svi svetkovali?
Popovic ne kaze svi niti samo nerki, mnego vcitsaj dsta jer covek trekao:

"I PRBVI HRISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJSTVA, PRAZNOVALI SU GA U TOLIKO, STO SU GA I ONI KAO I OSTALI JUDEJI SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM," (Jjevsevije Popovic, Opca Crkvena istorija I. str,424)

Tekst je sam po sebi jasan i za ovu diskusiju dovoljan.

Drago mi je da smo se ipak na kraju sporazumeli, da je ovakva diskusija besmislena. Ako neko odbavcuje biblijske i istorijske dokaze, onda o cemu da diskutujemo. Neces valjda poverovati onome sto ti ja kazem?
Zato slazem se sa tobom, prekidamo diskusiju o istoriji i teologiji.

Zelim ti sve najbolje

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Čim Adventista kaže da nekom želi sve najbolje beži od takvog jer je licemer jedno misli drugo govori.
Mire Adventistički guru dobila viziju kao i Tito i saopštila je istu da je subota pečat Božji i ko ODMARA SUBOTOM taj prima pečat za večni život jako lepa poruka od gurua i sad čujmo ko sve prima pečat jer odmara subotom:
5:14 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; nemoj raditi nikakav posao ni ti ni sin tvoj ni kći tvoja ni sluga tvoj ni sluškinja tvoja, ni vo tvoj ni magarac tvoj, niti koje živinče tvoje, ni došljak koji je kod tebe, da bi se odmorio sluga tvoj i sluškinja tvoja kao i ti.

Natrag