Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Ja sam trazio dokaze, tj. citate da su prvi Hriscani svetkovali subotu, toga nema pa nema. Ne treba meni 16. vek Marko , vec daj nesto bar iz 1 - 2. veka...
Mi imamo dokaze u istoriji da su slavili nedelju, a o suboti nista...
Mire, nemoj tako brzo da tverdis "Dokaze...Toga nema".
Ja mislim da ima dosta dokaza. Prvo Htristos i svi apostoli bili su Jevreji i svi su praznovali subotu u Hristovo vreme i posle njega. Nr postoji nikakav dokaz da je ijedan od njih svetkovao nedelju.
Evo sta pise Sokratos: "Iako vecina crkava sirom sveta slave svetu veceru svake sedmice u Subotu, hrisvani Aleksandrije i Rima, na osnovu neke stare tradivije, prestali su to da cine. Egipcani iz okoline Aleksandrije, kao i stanovnici Tebe odrzavaju svoje verske sastanke u SUBOTU." (Spcraterser, Ecclesiastical Histrory, 5,22)
Istoricar Socomen takodje pise: "Narod Konstantinopolja i gotovo svuda drugde, SKUPLJAJU SE U SUBOTU, kao i u prvi dan nedelje sto nije obicaj u Rima i Aleksandtrije." (Sozoomen, Ecclesiastical History, 7,19)
Origen je pisao: "U SUBOTU se ne smeju obavljati nikakvi svetovni poslovi." (Origin, Homilia 23)
"Imaj pred ocima strah Gospodnji, i uvek se secsaj deset zapovesti, SVETKUJ SUBOTU radi Onoga koji je prestao od svoga rada stvaranja." (Apostolska konstitucija, 2m36)
Mire, vidis da postoje dokjazi. A zasto nam ne rece nista o spaljivnju hriscana u Moskivi samo zato sto su jos uvek i 14.15.i 16. veku praznovali SUBOTU?
Mire, da te ne zbuni ovo sto sam naveo strane istoricare, evo da ti navedemi jednog Strbina:
"Za javno zajednicko bogosluzenje, razume se, odredjena su posebna vremena i posebni dani, tako zvana sveta vremena. Kod Judejaca je bio odredjena U SVAKOJ SEDMICI SUBOTNI DAN, SEDMI DAN SEDMICE, dan, koga se Gospod odmarao posle sestodnevnog stvaranja, I PRBVI HROISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJDSTVA, PRAZNOVALI SU GA U TOLIKO, STO SU GA I ONI KAO I OSTALI JUDEJI SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM," (Jjevsevije Popovic, Opca Crkvena istorija I. str,424)
Mire, zar za tebe ovo nije istorijski dokaz, ne nekakvog adventidste, nego pravoslavnog istoricara?
Sve najbolje
To je 4.vek Tripo(mozda cak i 5.), nema nista o suboti pre toga.
Sem toga euharistija subotom nije i svetkovanje subote.
To je 4.vek Tripo(mozda cak i 5.), nema nista o suboti pre toga.
Sem toga euharistija subotom nije i svetkovanje subote.
Kakve veze imaju ''aposotlske konstitucije'' koju donosi Papa sa onim o cemu mi pricamo?
Kakav ti je to dokaz, i jos si izvukao ko zna odakle i iz kog konteksta?
Kakve veze ima Jevsevije Popovic koji iznosi svoja misljenja tumaceci istoriju, a bez ijednog valjanog dokaza to tvrdi???
Mire, gore si stavio primedbu na Sozomana, da je zeveo u 4. i 5. veku i da su to suvise dalerki dokazi za prvo Hristovu Crkvu.
Slazem se. Sozoma jeste pisao u 5. veku, ali time je njegovo svedocanstvo jos jace jer ono dokazuje da su i u 5. veku hriscani svetkovali Subotu.
Istoricar Socomen takodje pise: "Narod Konstantinopolja i gotovo svuda drugde, SKUPLJAJU SE U SUBOTU, kao i u prvi dan nedelje sto nije obicaj u Rima i Aleksandtrije." (Sozomen, Ecclesiastical History, 7,19)
Drugo, Sozoman je rodjen u hriscanskoj porodici i bio je hriscanin u Palestini, kolevci hriscanstvsa. Pa svakako da je on dobro poznavao istoriju svoje crkve na svome terenu.
Posto ti je tesko Mire, da prihvatis istorijske dokaze, mozda cete ti pomovci Evandjeoski koji tvrde: "I dan bese petak, i subota osvitase... Vrativsi se pak pripravi{e miriste i miro.I U SUBOTU OSTASE NA MIRU PO ZAKONU." Luka23,24-26. Verujes li Luki?
Zar nisu to bili prvi hriscani koji su po zakonu svetkovali Subotu?
.
Ima. Samo ne znaš. Sokrat Skolastik je pisao kasnije, a odnosi se na 2. vijek.
Već sam ti davao o tome emisiju koju nisi ni pogledao.
Jer prvo si rekao da nema izvora, pa sada kada ti je dan onda pomjeraš vremensku distancu. Tako da ti ne bi vjrovao šta god da ti se da Sada kada ti dam opt nešto, ti ćeš opet naći neki izgovor. I sve tako.
Euzebije "istorija crkve".
Euzebije Cezarejski (oko 265.-340.) bio je biskup u Cezareji Primorskoj, glavnom gradu tadašnje Palestine (danas u Izraelu). Autor je djela na grčkom jeziku.
Citiram "Onda je duhovno potomstvo Avrama (hrišćani) pobjeglo u Pelu (izlazak iz Jerusalima i bijeg) s druge strane Jordana, gdje su našli sigurno mjesto i mogli služiti Gospodaru i držati Njegovu subotu. Eusebius "Ecclesiastical History", b, 3, chap. 5.
Još je i arheologija potvrdila da se subota držala u Peli 4. vijeka nakon Hrista.
I sada ćeš opet naći neki izgovor. Mora još ranije. A Euzbija opisuje događaj iz 70. god. nakon opsade Jerusalima.