Da li slaviti subotu ili nedelju

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sokrat Skolastik pise upravo o postovanju Subote do polovine 2 veka, kada su crkve u Rimu i Aleksandriji prestale da svetkuju subotu i prihvatile pagansku nedelju, napravivsi kompromis sa mnogobostvom..

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Ja sam trazio dokaze, tj. citate da su prvi Hriscani svetkovali subotu, toga nema pa nema. Ne treba meni 16. vek Marko , vec daj nesto bar iz 1 - 2. veka...
Mi imamo dokaze u istoriji da su slavili nedelju, a o suboti nista...

Mire, nemoj tako brzo da tverdis "Dokaze...Toga nema".

Ja mislim da ima dosta dokaza. Prvo Htristos i svi apostoli bili su Jevreji i svi su praznovali subotu u Hristovo vreme i posle njega. Ne postoji nikakav dokaz da je ijedan od njih svetkovao nedelju.

Evo sta pise Sokratos: "Iako vecina crkava sirom sveta slave svetu veceru svake sedmice u Subotu, hrisvani Aleksandrije i Rima, na osnovu neke stare tradivije, prestali su to da cine. Egipcani iz okoline Aleksandrije, kao i stanovnici Tebe odrzavaju svoje verske sastanke u SUBOTU." (Spcraterser, Ecclesiastical Histrory, 5,22)

Istoricar Sozomen takodje pise: "Narod Konstantinopolja i gotovo svuda drugde, SKUPLJAJU SE U SUBOTU, kao i u prvi dan nedelje sto nije obicaj u Rima i Aleksandtrije." (Sozomen, Ecclesiastical History, 7,19)

Origen je pisao: "U SUBOTU se ne smeju obavljati nikakvi svetovni poslovi." (Origin, Homilia 23)

"Imaj pred ocima strah Gospodnji, i uvek se secsaj deset zapovesti, SVETKUJ SUBOTU radi Onoga koji je prestao od svoga rada stvaranja."
(Apostolska konstitucija, 2m36)

Mire, vidis da postoje dokazi. A zasto nam ne rece nista o spaljivnju hriscana u Moskivi samo zato sto su jos uvek u 14.15.i 16. veku praznovali SUBOTU?

Mire, da te ne zbuni ovo sto sam naveo strane istoricare, evo da ti navedemi jednog Pravoslavca.

"Za javno zajednicko bogosluzenje, razume se, odredjena su posebna vremena i posebni dani, tako zvana sveta vremena. Kod Judejaca je bio odredjen U SVAKOJ SEDMICI SUBOTNI DAN, SEDMI DAN SEDMICE, dan, koga se Gospod odmarao posle sestodnevnog stvaranja, I PRBVI HRISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJSTVA, PRAZNOVALI SU GA U TOLIKO, STO SU GA I ONI KAO I OSTALI JUDEJI SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM,"
(Jjevsevije Popovic, Opca Crkvena istorija I. str,424)

Mire, zar za tebe ovo nije istorijski dokaz, ne nekakvog adventidste, nego pravoslavnog istoricara?

Sve najbolje

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, nemoj tako brzo da tverdis "Dokaze...Toga nema".

Ja mislim da ima dosta dokaza. Prvo Htristos i svi apostoli bili su Jevreji i svi su praznovali subotu u Hristovo vreme i posle njega. Nr postoji nikakav dokaz da je ijedan od njih svetkovao nedelju.

Evo sta pise Sokratos: "Iako vecina crkava sirom sveta slave svetu veceru svake sedmice u Subotu, hrisvani Aleksandrije i Rima, na osnovu neke stare tradivije, prestali su to da cine. Egipcani iz okoline Aleksandrije, kao i stanovnici Tebe odrzavaju svoje verske sastanke u SUBOTU." (Spcraterser, Ecclesiastical Histrory, 5,22)

Istoricar Socomen takodje pise: "Narod Konstantinopolja i gotovo svuda drugde, SKUPLJAJU SE U SUBOTU, kao i u prvi dan nedelje sto nije obicaj u Rima i Aleksandtrije." (Sozoomen, Ecclesiastical History, 7,19)

Origen je pisao: "U SUBOTU se ne smeju obavljati nikakvi svetovni poslovi." (Origin, Homilia 23)

"Imaj pred ocima strah Gospodnji, i uvek se secsaj deset zapovesti, SVETKUJ SUBOTU radi Onoga koji je prestao od svoga rada stvaranja."
(Apostolska konstitucija, 2m36)

Mire, vidis da postoje dokjazi. A zasto nam ne rece nista o spaljivnju hriscana u Moskivi samo zato sto su jos uvek i 14.15.i 16. veku praznovali SUBOTU?

Mire, da te ne zbuni ovo sto sam naveo strane istoricare, evo da ti navedemi jednog Strbina:

"Za javno zajednicko bogosluzenje, razume se, odredjena su posebna vremena i posebni dani, tako zvana sveta vremena. Kod Judejaca je bio odredjena U SVAKOJ SEDMICI SUBOTNI DAN, SEDMI DAN SEDMICE, dan, koga se Gospod odmarao posle sestodnevnog stvaranja, I PRBVI HROISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJDSTVA, PRAZNOVALI SU GA U TOLIKO, STO SU GA I ONI KAO I OSTALI JUDEJI SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM,"
(Jjevsevije Popovic, Opca Crkvena istorija I. str,424)

Mire, zar za tebe ovo nije istorijski dokaz, ne nekakvog adventidste, nego pravoslavnog istoricara?

Sve najbolje

Kakve veze imaju ''aposotlske konstitucije'' koju donosi Papa sa onim o cemu mi pricamo?
Kakav ti je to dokaz, i jos si izvukao ko zna odakle i iz kog konteksta?

Kakve veze ima Jevsevije Popovic koji iznosi svoja misljenja tumaceci istoriju, a bez ijednog valjanog dokaza to tvrdi???

Sokrat Sozomen je ziveo u 4-5 veku, za mene taj istorijski tekst ne ide dovoljno daleko u proslost, da bi smo mi mogli na osnovu toga reci da su prvi Hriscani svetkovali subotu od pocetka.. A sem toga taj tekst ne govori o ''svetkovanju subote'' vec o ''euharistiji subotom'' i to verovatno u periodu njegovog zivota, a ne pre...

Origen je anatemisan i izbacen iz crkve..
Ne smatram da je moguce uzeti njegove reci kao validne, jer je on svakakve fantazije ucio kao na primer ''preegzistenciju duse''..
Ali ajde da to osmotrimo sa istorijskog stanovista, postavi nam kontekst, da vidimo da nije izvuceno van konteksta i utvrdimo o cemu je on zapravo pisao?

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Istorijske cinjenice govore i o postovanju Subote i o uzimanju Euharistije Subotom, i o sastajanju Subotom od strane prvih Hriscana, a vi ste sve vreme tvrdili da su prvi Hriscani uzimali Euharistiju Nedeljom.

Mire Mire, Govoris o neiskrenima, a ne uvidjas svoju neiskrenost da odbacis ljudske dogme i izmisljanja, i prihvatis istorijske i biblijske cinjenice.

Bog s tobom brate..

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
To je 4.vek Tripo(mozda cak i 5.), nema nista o suboti pre toga.
Sem toga euharistija subotom nije i svetkovanje subote.

Ima. Samo ne znaš. Sokrat Skolastik je pisao kasnije, a odnosi se na 2. vijek.

Već sam ti davao o tome emisiju koju nisi ni pogledao.

Jer prvo si rekao da nema izvora, pa sada kada ti je dan onda pomjeraš vremensku distancu. Tako da ti ne bi vjrovao šta god da ti se da Sada kada ti dam opt nešto, ti ćeš opet naći neki izgovor. I sve tako.

Euzebije "istorija crkve".

Euzebije Cezarejski (oko 265.-340.) bio je biskup u Cezareji Primorskoj, glavnom gradu tadašnje Palestine (danas u Izraelu). Autor je djela na grčkom jeziku.

Citiram "Onda je duhovno potomstvo Avrama (hrišćani) pobjeglo u Pelu (izlazak iz Jerusalima i bijeg) s druge strane Jordana, gdje su našli sigurno mjesto i mogli služiti Gospodaru i držati Njegovu subotu. Eusebius "Ecclesiastical History", b, 3, chap. 5.

Još je i arheologija potvrdila da se subota držala u Peli 4. vijeka nakon Hrista.

I sada ćeš opet naći neki izgovor. Mora još ranije. A Euzbija opisuje događaj iz 70. god. nakon opsade Jerusalima.

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Kakve veze imaju ''aposotlske konstitucije'' koju donosi Papa sa onim o cemu mi pricamo?
Kakav ti je to dokaz, i jos si izvukao ko zna odakle i iz kog konteksta?

Kakve veze ima Jevsevije Popovic koji iznosi svoja misljenja tumaceci istoriju, a bez ijednog valjanog dokaza to tvrdi???

Mire, kada te ne bih poznavao, mozda bih pomislio da ti izneti dokazi nisu dovoljni. Medjutim, svi smo mi svedoci da ti dobro razumes iznete dokaze i da ti je poznata istina Bozje reci.
Izneo sam ti CETIRI istorijska dokaza, a ti se samo pravis da to nisi razumeo. Pa da bi umirio svoju savest kazes "uzeto iz konteksta" i slic
no.

Mire, mi smo do sada jako lepo i razumno kao odrasli ljudi diskutovali ,a ovo sada prelazi u decju diskusiju, za koju ja nemam vremena, jer imam mnogo pamenijih stvari koje moram uraditi na vreme. Istina ti je izneta u potpunosti, a tvoja je slobodna volja sta ces ti uciniti sa tom istinom.

Izneo sam ti istorijski dokaz pravoslavnog poznatog istoricara Jevsevija Popovica. Za mene on je najbolji crkveni istoricar, imam obe njegove knjige.
Covek je jasno napisao da su prvi hrisxani bili Judejvci i kao takvi da su praznovali Subotu dan uspomene na Stvaranje. Zatim jasno ti je napisao: "I PRBVI HRISCANI KOJI BEHU IZ JUDEJSTVA, PRAZNOVALI SU GA U TOLIKO, STO SU GA I ONI KAO I OSTALI JUDEJI SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM." (Jjevsevije Popovic, Opca Crkvena istorija I. str,424)

Dakle, istoroija jasno svedoci da su PRVI HRISCANI KOJI SU BILI JUDEJCI SUBOTU SVETKOVALI BOGOSLUZENJEM.
Mire, ako ti ne verujes ni pravoslavnom istoricaru, onda je svaka diskusija sa tobom, uzaludna.[/QUOTE]

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Mire, gore si stavio primedbu na Sozomana, da je zeveo u 4. i 5. veku i da su to suvise dalerki dokazi za prvo Hristovu Crkvu.
Slazem se. Sozoma jeste pisao u 5. veku, ali time je njegovo svedocanstvo jos jace jer ono dokazuje da su i u 5. veku hriscani svetkovali Subotu.

Istoricar Socomen takodje pise: "Narod Konstantinopolja i gotovo svuda drugde, SKUPLJAJU SE U SUBOTU, kao i u prvi dan nedelje sto nije obicaj u Rima i Aleksandtrije." (Sozomen, Ecclesiastical History, 7,19)

Drugo, Sozoman je rodjen u hriscanskoj porodici i bio je hriscanin u Palestini, kolevci hriscanstvsa. Pa svakako da je on dobro poznavao istoriju svoje crkve na svome terenu.

Posto ti je tesko Mire, da prihvatis istorijske dokaze, mozda cete ti pomovci Evandjeoski koji tvrde: "I dan bese petak, i subota osvitase... Vrativsi se pak pripravi{e miriste i miro.I U SUBOTU OSTASE NA MIRU PO ZAKONU." Luka23,24-26. Verujes li Luki?

Zar nisu to bili prvi hriscani koji su po zakonu svetkovali Subotu?
.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, gore si stavio primedbu na Sozomana, da je zeveo u 4. i 5. veku i da su to suvise dalerki dokazi za prvo Hristovu Crkvu.
Slazem se. Sozoma jeste pisao u 5. veku, ali time je njegovo svedocanstvo jos jace jer ono dokazuje da su i u 5. veku hriscani svetkovali Subotu.

Istoricar Socomen takodje pise: "Narod Konstantinopolja i gotovo svuda drugde, SKUPLJAJU SE U SUBOTU, kao i u prvi dan nedelje sto nije obicaj u Rima i Aleksandtrije." (Sozomen, Ecclesiastical History, 7,19)

Drugo, Sozoman je rodjen u hriscanskoj porodici i bio je hriscanin u Palestini, kolevci hriscanstvsa. Pa svakako da je on dobro poznavao istoriju svoje crkve na svome terenu.

Posto ti je tesko Mire, da prihvatis istorijske dokaze, mozda cete ti pomovci Evandjeoski koji tvrde: "I dan bese petak, i subota osvitase... Vrativsi se pak pripravi{e miriste i miro.I U SUBOTU OSTASE NA MIRU PO ZAKONU." Luka23,24-26. Verujes li Luki?

Zar nisu to bili prvi hriscani koji su po zakonu svetkovali Subotu?
.

Odgovoricu prvo Laodikeji kratko:

Laodikeja, Bog zna da sam ja iskren i ne moram to dokazivati ovde..
Ovi vasi dokazi jednostavno nisu dovoljni, ne zato sto ja to zelim ignorisati, nego sto ovi dokazi nisu eksplicitni , niti govore o svetkovanju subote...
Ja nigde nisam tvrdio da se nisu sastajali subotom radi euharistije, to su tvrdili drugi...

Marko, isto sto sam rekao i Laodikeji, ovi dokazi ne govore o "svetkovanju subote" vec o "sastajanju radi euharistije.." i to je poznato odavno da su se oni sastajali subotom..

Ja sam trazio eksplicitan navod i dokaz za svetkovanje..
To sto su se sastajali tog dana "ne dokazuje svetkovanje", kao sto ni sastajanje nedeljom ne dokazuje "njeno svetkovanje" - budimo posteni.
Ti si naveo jedan izvor , Origena, i to bi mozda jedino moglo posluziti kao dokaz, jer on ekspl. kaze, a ne ovo sto postavljas sada..

Sto se tice Jevsevija Popovica on moze da tvrdi sta hoce bez dokaza.. Gde su mu dokazi za te njegove tvrdnje? Nema ih!

On je sa bavljenja istorije presao na tumacenje i bavljenje teologijom, a to nepristrasan istoricar ne radi..

Vidi sta kaze tamo: "prvi Hriscani su bili jevreji i zato su svetkovali subotu"!?

Vidis li Marko, takve tvrdnje mozemo da iznosimo ti i ja koji se bavimo teologijom ovde, a ne jedan istoricar, koji treba da barata sa dokazima..
Teologiju nek ostavi teolozima..

To sto kaze "ostase na miru po zakonu" tamo nije nikakav dokaz, jer oni nisu verovali da ce on vaskrsnuti, bili su razocarani, ucveljeni, i normalno je da su kao jevreji nastavili da slave subotu, jer nisu verovali da ce vaskrsnuti..

Da su kojim slucajem prineli zrtvu u Hramu nakon Hristove smrti, zar bi ti tvrdio da i mi treba da prinosimo zrtve? Bezveze ti je argumenat..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ima. Samo ne znaš. Sokrat Skolastik je pisao kasnije, a odnosi se na 2. vijek.

Već sam ti davao o tome emisiju koju nisi ni pogledao.

Jer prvo si rekao da nema izvora, pa sada kada ti je dan onda pomjeraš vremensku distancu. Tako da ti ne bi vjrovao šta god da ti se da Sada kada ti dam opt nešto, ti ćeš opet naći neki izgovor. I sve tako.

Euzebije "istorija crkve".

Euzebije Cezarejski (oko 265.-340.) bio je biskup u Cezareji Primorskoj, glavnom gradu tadašnje Palestine (danas u Izraelu). Autor je djela na grčkom jeziku.

Citiram "Onda je duhovno potomstvo Avrama (hrišćani) pobjeglo u Pelu (izlazak iz Jerusalima i bijeg) s druge strane Jordana, gdje su našli sigurno mjesto i mogli služiti Gospodaru i držati Njegovu subotu. Eusebius "Ecclesiastical History", b, 3, chap. 5.

Još je i arheologija potvrdila da se subota držala u Peli 4. vijeka nakon Hrista.

I sada ćeš opet naći neki izgovor. Mora još ranije. A Euzbija opisuje događaj iz 70. god. nakon opsade Jerusalima.

Daj mi emisiju Tripo, ja sam posten, nikada neposten bio nisam, samo sto vi to za svakog ovde mislite..
I ovo sto je euzebije rekao cu da proverim, pa ako se ispostavi da je tacno naravno da cu istinu podrzati..

Natrag