Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Da li Biblija piše da je nedelja sotonin dan?

Biblija ne piše direktno da je nedelja sotonin dan, ali u četiri starozavetna stiha upućuje na to. Ti stihovi ne pišu direktno o nedelji, ali moramo se osvrnuti oko sebe, i videti gde se uklapa stih, pa će se odgovor pojaviti sam. Evo jednog primera za to. U Bibliji nalazimo stih „S muškarcem ne lezi kao sa ženom; gadno je.(3.Mojsijeva 18:22). Istovremeno u Bibliji ne možemo naći termin „homoseksualac“.

Ako pogledamo gde se uklapa taj stih u svetu oko nas dolazimo do spomenutog termina.

Evo Biblijskih stihova koji upućuju na to da je nedelja sotonin dan:
1.„I tako obori oltare i gajeve, i likove izlomi i satr, i sve likove sunčane isiječe po svoj zemlji Izrailjevoj; potom se vrati u Jerusalim.“ (2.Dnevnika 34:7)2.„Zato će se tijem očistiti bezakonje Jakovljevo i to će biti sva korist što će se uzeti grijeh njegov kad sve kamenje oltarno razmetne kao razdrobljeno krečno kamenje i ne bude više gajeva ni sunčanijeh likova,“ (Isaija 27:9)

3.„I vaši će se oltari raskopati, i sunčani likovi vaši izlomiće se, i povaljaću pobijene vaše pred gadnijem bogovima vašim.“ (Jezekilj 6:4)

4.„ Svuda gdje nastavate gradovi će se opustošiti i visine će opustjeti, i oltari će se vaši raskopati i opustjeti, i gadni bogovi vaši izlomiće se i neće ih više biti, i sunčani likovi vaši isjeći će se, i djela će se vaša uništiti.“ (Jezekilj 6:6)

U svim ovim stihovima se javlja idolopoklonstvo, paganizam, Božje gađenje na lažni sistem bogosluženja. U svim ovim stihovima se javlja i termin „sunčani lik“. Daničić nije najispravnije preveo ovaj termin, pa nam je na prvi pogled ovaj termin malo neprepoznatljiv. U jevrejskom tekstu je tu reč „םכינמח“ (chamman, kham-mawn), što znači „sunčev stub“. Sada stihovi postaju jasniji. Sunčevi stubovi su obeležje paganskih religija u kojima je glavno Božanstvo bilo „bog sunca“. Sad ostaje pitanje kako izgleda sunčev stub. Prilažem sliku o jednom koji je iz Egipta prenešen u Rim. Možda još da spomenemo kako je glasio prvi nedeljni zakon, donešen 321.godine, pa ćemo imati odgovor koji je dan dan „boga sunca“.

„Neka sve sudije i gradski ljudi i sve zanatlije počivaju na časni dan sunca”. (7. Mart 321 n. e. Corpus Juris Civilis Cod.)Sad vidimo da je nedelja dan sunca (boga sunca), i bilo bi zanimljivo znati poreklo nedelje u hrišćanstvu.
„Mi poštujemo nedelju umesto subote zato što je katolička crkva na saboru u Laodikeji premestila svetost subote na nedelju.” (The Convert's Catechism of Catholic Doctrine. Treće izdanje, strana 50).
„Nedelja je katolička ustanova i zahtev da se ona svetkuje može biti odbranjen jedino na katoličkim principima... Od početka do kraja Pisma ne postoji nijedan odsek koji nagoveštava prebacivanje sedmičnog dana za svetkovanje sa poslednjeg dana sedmice na prvi.” (25.Avgust 1900.)Ovo je poreklo nedelje, a da li ona nametnuta silom, i dali označava nečiji autoritet?
„Ne! Držite prvi dan sedmice, i gle celi civilizovani svet se poklanja, slušajući sa poštovanjem
zapovest svete katoličke crkve. To je žig našeg autoriteta da promenimo Božji zakon”
(Father Enright, History of the Sabbath, strana 802).Još da definišemo “boga sunca” i slika je kompletna.
“Lucifer je Bog, a nažalost i Adonaj je Bog, i suparnik je Luciferu i Valu” (Albert Pike, Morals and Dogma, p. 254)Uz ovaj poslednji citat je važno znati, da je Albert Pike bio mason 33.stepena, jedan od vodećih masona svih vremena, i njegova knjiga “Morali i dogme” otkriva mnoge tajne vezane za masoneriju. Između ostalog i to da je masonerija religija, čiji je bog sam Lucifer, kako u ovoj knjizi piše. Albert Pike spominje da je Adonaj (Biblijski Bog) suparnik Luciferu i Valu. Val je u drevnim paganskim religijama bio kralj neba, a njegov sin je bio bog sunca. Iza svih imena za “boga sunca” iza drevnih religija se krije Lucifer, koji je samo bio Lucifer (svetlonoša), a sada je sotona, to jest knez tame, pa i samo ime Lucifer mu više ne pripada.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Biblija ne piše direktno da je nedelja sotonin dan, ali u četiri starozavetna stiha upućuje na to.

Evo Biblijskih stihova koji upućuju na to da je nedelja sotonin dan:

Znači, Isus je uskrsnuo u sotonin dan. Apostoli okupljaju kršćane na Euharistiju u sotonin dan. Sveti Ivan sotonin dan naziva danom Gospodnjim.

P.S. Može li netko pomoći ovom čovjeku. Ima li čovjek bar kakvu rodbinu. Pomozite ovom čovjeku.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Zašto slape braniš Biblijom nešto kad ne možeš....to nije uspjelo ni većim skolarima da na osnovu tric citata oforme jednu doktirinu. Kad se Isus nakon uskrsnuća pojavio u gornjoj sobi - oni se bili zabarikadirali u toj sobi od straha - nikakve riječi o svetkovanju toga dana. Pavao Piše da se u prvi dan odvoji novac i sakuplja, nikakve riječi o bogoslužju tu.......zar stvarno misliš da se Bog mijenja pa je subotu promijenio u nedjelju....gdje to tačno rekao svetukujte prvi dan nedjelje jer je moj Sin u taj dan uskrsnuo....za jednu doktrinu potrebno je hrpa citata - a ti na osnovu tri citata braniš nedjelju....i da pored sto izjava da je katolička crkva promjenila taj dan ti ne priznaješ te izjave svojih otaca - svašta...reci Crkveno učiteljstvo i tradicija je to učinila i točka....ne pravi se vještim katoličkim apologetom koji na osnovu tri citata braniš svoje učenje.....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zašto slape braniš Biblijom nešto kad ne možeš....

Biblija svjedoči da se apostoli s kršćanima prve Crkve okupljaju na Euharistiju u prvi dan tjedna. Kod Ivana u Otkrivenju nalazimo da je nedjelja nazvana dan Gospodnji. Najraniji kršćanski spisi to također svjedoče. I sva povijest, crkvena i standardna, svjedoči o okupljanju kršćana na Euharistiju nedjeljom.

Kad se Isus nakon uskrsnuća pojavio u gornjoj sobi - oni se bili zabarikadirali u toj sobi od straha - nikakve riječi o svetkovanju toga dana.

Kršćani slave Boga, a ne svetkuju dan. Svetkovanje dana nakon Isusova uskrsnuća je idolopoklonstvo.

Pavao Piše da se u prvi dan odvoji novac i sakuplja, nikakve riječi o bogoslužju tu

Zato lijepo piše u Dj 20,7. A zašto Pavao određuje Crkvama skupljanje za siromašne baš u "svaki prvi dan u tjednu"? Jesu li kršćani nedjeljom imali malonogometne turnire pa se onda okupljali?

zar stvarno misliš da se Bog mijenja pa je subotu promijenio u nedjelju

Nije Bog subotu promijenio u nedjelju. Bog je Židovima zapovjedio da odmaraju subotom, a apostoli su odlučili kršćane okupljati na Euharistiju nedjeljom.

gdje to tačno rekao svetukujte prvi dan nedjelje jer je moj Sin u taj dan uskrsnuo

Prvo, kršćani ne svetkuju dan, nego nedjeljom zahvaljuju Bogu i slave ga. Drugo, gdje je zapovijed za nedjeljnu Euharistiju morat ćeš pitati apostole, jer oni tu praksu uvedoše.

za jednu doktrinu potrebno je hrpa citata - a ti na osnovu tri citata braniš nedjelju

Tri citata i dvije tisuće godina prakse još od vremena apostola, kršćanima dosta.

i da pored sto izjava da je katolička crkva promjenila taj dan ti ne priznaješ te izjave svojih otaca - svašta

Naravno da je katolička Crkva uvela praksu okupljanja kršćana na nedjeljnu Euharistiju. Kristova Crkva je katolička od dana Pedesetnice, silaska Duha Svetoga. Apostoli su od prvog dana pripadnici katoličke Crkve. Apostoli su uveli okupljanje kršćana na nedjeljnu Euharistiju, zato kažemo da je to učinila katolička Crkva.

reci Crkveno učiteljstvo i tradicija je to učinila i točka....ne pravi se vještim katoličkim apologetom koji na osnovu tri citata braniš svoje učenje

Ti si zapravo u pravu. Apostoli su prvo učiteljstvo Crkve, i apostoli su uveli praksu okupljanja kršćana na nedjeljnu Euharistiju.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Slape je nizjavio:

Biblija svjedoči da se apostoli s kršćanima prve Crkve okupljaju na Euharistiju u prvi dan tjedna. Kod Ivana u Otkrivenju nalazimo da je nedjelja nazvana dan Gospodnji. Najraniji kršćanski spisi to također svjedoče. I sva povijest, crkvena i standardna, svjedoči o okupljanju kršćana na Euharistiju nedjeljom.

Slape, GDE U BIBLIJI PISE DA SU SE APOSTOLI U NEDELJU SAKUPLJALI NA EUHARISTIJU

Evo sta pise u mojoj Biubliji: "Oni su bili postojani u apostolskoj nuci ZAJEDNICKIM ZIVOTOM, LMLJENJU KRUHA I U MOLITVI. Kao sto su SVAKI DAN postojano kqao po dogovoru bili u hramu, tako su PO KOCAMA LOMILI KRUH I ZAJEDNO UZIMALI HRANU VESELA I PRIPROSTA SRCE." Dela 2,42.46. Stvarnost

Gde si ti ovde nasao Euharistiju?

Gde pise da su se satajaliu u PRVI DAN TJEDNA?
Ako su svaki dan po kosam imali Euharistiju da li su svaki dan svetkovali zboig Hristovog vaskrsenja?

Ti ovde neporestano ponavljas neistinu i mozes da zavedes stramputisom svoje katolike, ali ne i adventiste/.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
DRAGI MOJI PRIJATELJI PO PITANJU SEDMICNOG DAN ODMORA JA OVAKO VIDIM I VERUJEM OVO STO JASNO PISE U BIBLIJI:

Prvo, Bog je na kraju sedmice stvaranja odredio sedmi dan subtu za odmor coveku i duhovno uzdizanje i razmisljanje.

"I svrsi Bog do sedmoga dana dela svoja koja ucini; i POCINU U SEDMI DAN od svih dela svojih koja ucini. I BLAGOSLOVI BOG SEDMI DAN I POSVETI GA, jer u taj dan POCINU od svih dela svojih koja ucini.." 1. Mojsijeva 2,2.3.

Za mene je ovo znacajno, da se BOG ODMARAO U SUBOTU. BLAGOSLOVIO JE I POSVETIO. Posvetiti znaci odvojiti za posebnu sluzbu. Dakle, prilikom stvaranja Bog je odredio SUBOTU za Bogosluzenje.

Drugo,
Sve ovo je Bog licno ukljucio u svoj zakon Derkalog: Cetvrta Bozja zapovest glasi: "Secaj se da svetkujes dan subotni. Sest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A SEDMI JE DAN SUBOTA. POCINAK POSVECEN JAHVI BOGU TVOJEMU. TADA NIKAKVA POSLA NEMOJ RADITIU NI TI NI....TA I JAHVE JE SEST DANA STVARAO NEBO ZEMLJU MORE I STO JE U NJIMA,A SEDMI JE DAN POCINUO. STOGA JE JAHVE BLAGOSLOVUI I POSVETIO DAN SUBOTNI." Mojsijeva 20,8-11. Stvarnost.

Ovo jasno pokazuje da je Bog u Svojim zapovestima spojio SEDMI dan iz sedmice stvaranja sa cetvrtom svojom zapovescu. Blagosloviuo je i posvetio samo subotiu, a ne i bilo koji drugi dan.

Da je trebalo menjati Bozji zakon, to bi ucinio sam BOG, ali On to nikada nije uciniuo.

Trece, U CELOM SVETOM PISMU NE POSTOJI ZAPOBVEST O SVETKOVANJU NEDELJE.

1.Mojsije niti ijedan od proroka Starog zaveta nisu Dali zapoves
t o praznovanju nedelje niti promenu od Subote u prvi radni dan Nedelju.

2. Hristos za tri i po godine doke je bio sa svojim ucenicima, unapred je objavio svoje stradanje, smrt, i uznesenje, ali nidsta nije rekao o praznovanju nedelje.

3. Posle svoga Vadskrsenje Hristos se javio nekih osam puta svojim ucenicima, putovao s njima, jeo, s njima, savetovao ih i upucivao sta treba da rade, pa ni tada nema nijedne reci o praznovanju nedelje.

4. Apostolski Sabor u Jerusalimu,
odrzan je oko 17 godina posle Hristovog vaskrsenja, pa ni on nijednu rec nije rekao vernicima o promeni Subote u nedelju, niti je izdao ZAPOVEST da se nedelja praznoje zato sto je u nedelju Hristos vaskrsao.

5.Novi zavet pisan je do kraja prvoga veka. Samatra se da je Jovan primio Otkrivenje 95. godine. Pa ni Jovan, niti ijedan od pisaca NOVOG ZAVETA neje dao zapovest o promeni Subote u nedelju, niti je naredo da se nedelja praznuje.

PREMA TOME, U CELOM SVETOM PISMU NE POSTOJI ZAPOVEST O PROMENI SUBOITE U NEDELJU NITI ZAPOVEST O SVETKOVANJU HEDELJE.

Zbog toga, ja se drzim onoga sto je Bog odredio, postavio, posvetio i blagoslovio. A Vi?

Medjutim, ipak, moram reci da postoje zapovesti o praznovanju nedelje.
Da spomenemo samo dve od njih:

1.Zakon cara Konstantina: „Neka sve sudije i gradski ljudi i sve zanatlije pocivaju na casni dan sunca”. (7. Mart 321 n. e. Corpus Juris Civilis Cod.)

Konstantin, kao mnogobozac izdao je ovaj zakon i normalno je da nedelju naziva Suncev dan.

Ja ne zamerim Konstantinu, jer je tako naucen i tako jer tada verovao
.
Samo ukazujem da je ova zapovest u suprotnosti sa Bozjom zapovesti o Suboti.

Katolici svedoce:
„Mi poštujemo nedelju umesto subote zato što je katolicka crkva na saboru u Laodikeji premestila svetost subote na nedelju.”
(The Convert's Catechism of Catholic Doctrine. Trece izdanje, strana 50).

Evo sta je taj “katolicki Sinod izjavio:
"Hriscani ne smeju svetkovati subotu, i odmarati se toga dana, vec treba da toga dana rade, a treba da svetkujiu dan Gospodnji, i kao hriscani, koliko je moguce, treba da se toga dana uzdrzavaju od rada. Ako budu dalje svetkovali subotu da budu prokleti."

Laodikejski Koncil 364. .29. kanon
"
KADA SAM JA OBVU LJUDSKU ZAPOVESTI UPOREDIO SA BOZJOM IZJAVOM, ZAKLJUCIO SAM DA SU SE SVETI OCU SUPROTSTAVILI BOGU I NJEGOVOM ZAKONU, A TO JE GREH I OTPAD OD VERE, TADA SAM DONEO ODLUKU DA ZIVIM ONAKO KAKO JE BOG REKAO I STO JE ZAPISANO U SVETOM PISMU.

Ne verujem da je one episkope na Sinodu u Laodikeji vodio Duh Sveti, jer su izjavili jeres koja se suproti Bogu i Njegovom zakonu . To je hula na Boga, i ja je kao takvu potpuno odbacujem.

Ukoliko mi ne mozete naci zapovest o poromeni Subote u nedelju, ili izricitu zapovesat da se nedelja svetkuje; a tu zapovest samo su merodavni da izdaju: Bog koji je napisapo svoj zakon, Hristos pre i posle vaskrsenja, Apostolski sabor u Jerusalimu ili makar jedan od apostola, onda je ovim nasa diskusija o ovom predmetu zavrsena.

On sto Slape iznosi, "sakupljali su se nedelju, imali su euharistiju i slicno, nema nikabve veze sa ovim pitanjem. Ako imate direktnu zapovest mozemo diskutovati o njoj, ako je nemate ,ovim je diskusija o promeni Subote u nedelju zavrsena.
Vi ste slobodni sa moje strane da verujete sta hocete i uvek cete biti moji prijatelji, ali u tome, zao mi je, ja vam se ne mogu pridruziti. Vise sam siguran da Boga slusam nego varljive ljude.

Svima prijateljima zelim sve najbolje

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape je nizjavio:

Slape, GDE U BIBLIJI PISE DA SU SE APOSTOLI U NEDELJU SAKUPLJALI NA EUHARISTIJU

Evo sta pise u mojoj Biubliji: "Oni su bili postojani u apostolskoj nuci ZAJEDNICKIM ZIVOTOM, LMLJENJU KRUHA I U MOLITVI. Kao sto su SVAKI DAN postojano kqao po dogovoru bili u hramu, tako su PO KOCAMA LOMILI KRUH I ZAJEDNO UZIMALI HRANU VESELA I PRIPROSTA SRCE." Dela 2,42.46. Stvarnost

Gde pise da su se satajaliu u PRVI DAN TJEDNA?

Evo gdje piše:

Dj 20,7 U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, Pavao im govoraše i kako je sutradan kanio otputovati, probesjedi sve do ponoći.

Vidiš, najprije piše točan dan (prvi dan u tjednu), a onda piše zbog čega su se sastali - "lomiti kruh".

Ako su svaki dan po kosam imali Euharistiju da li su svaki dan svetkovali zboig Hristovog vaskrsenja?

Crkva i danas svaki dan okuplja kršćane na Euharistiju, ali su nedjeljna okupljanja brojnija i svečanija. Tako su činili i apostoli u prvoj Crkvi. Mogli su u manjim grupama imati Euharistiju u bilo koji dan, ali su nedjeljna okupljanja na Euharistiju bila svečanija i svi kršćani su se okupljali na nedjeljnoj Euharistiji. I da, Euharistija uvijek, bez obzira na dan, slavi uskrslog Krista.

Ti ovde neporestano ponavljas neistinu i mozes da zavedes stramputisom svoje katolike, ali ne i adventiste/.

Katolike ja niti mogu niti hoću zavesti, jer katolici znaju za svakodnevne Euharistije. A što se tiče adventista, ni njih ne mogu zavesti, jer ih je zavela i stranputicom odvela Ellen White.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
"U prvi dan nedelje sebrase se ucenici da lome hleb".Nigde u Svetom pismu ne pise da su se sabirali svaki da da lome hleb vec da su svaki dan lomili hleb po kucama, a ovo nije isto, mesate babe i zabe.Sveti Ignatije koji je bio ucenik Jovana apostola oko 20 godina svedoci da se Evharistija vrsila svake nedelje.Didahi koji je stariji od Otkrovenja i andahnute je kao i sve knjige Svetog Pisma svedoci da su se hriscani okupljali nedeljom an Svetoj Evharistiji.Paganski beleznici su govorili da su se hriscani okupljali nedeljom.U Klimentovim Poslanicama pise da se hriscani okupljaju nedeljom.Zar vam treba jos dokaza?

Natrag