Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Šta ti radiš? Ili ne razumiješ, ili se praviš da ne razumiješ. Pitao sam: "zar nije tako, gospodo, hrišćani?" - u kontekstu onoga što sam napisao u tome postu, i to se pitanje nije odnosilo ni na što drugo. No, dobro..., izgleda da je nerazumjevanje konstanta u dijalozima između teiste i ateiste.
A ja sam izneo stanje u kakvom se nalazimo iz čega si ti trebao da shvatiš da je to pitanj malo besmisleno jer će oni i dalje terati kontru.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
A ja sam izneo stanje u kakvom se nalazimo iz čega si ti trebao da shvatiš da je to pitanj malo besmisleno jer će oni i dalje terati kontru.
Naravno, i dalje se ne razumijemo. Pitanje nije bilo besmisleno ali ti ga i dalje ne razumiješ. Ono nema veze sa time ko kome tjera kontre.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Naravno, i dalje se ne razumijemo. Pitanje nije bilo besmisleno ali ti ga i dalje ne razumiješ. Ono nema veze sa time ko kome tjera kontre.
Koliko sam ja razumeo ti si postavio retoričko pitanje i ja sam ti objasnio da nema uopšte potrebe raspravljati da li treba slaviti subotu ili nedelju jer je očigledno da su još prvi hrišćani kao i ljudi koji su sastavili kanon koji oni smatraju bogonadahnutim praznovali nedelju.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Koliko sam ja razumeo ti si postavio retoričko pitanje i ja sam ti objasnio da nema uopšte potrebe raspravljati da li treba slaviti subotu ili nedelju jer je očigledno da su još prvi hrišćani kao i ljudi koji su sastavili kanon koji oni smatraju bogonadahnutim praznovali nedelju.
Ne, akcenat nije bio na tome - da li slaviti subotu ili nedelju, nego na tome o čemu više pisati na ovoj temi - stvaranju ili vaskrsenju? Oko toga je i počela rasprava. Sasvim je druga stvar pitanje ima li potrebe raspravljati o tome? Ti misliš da nema, drugi misle da ima...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, akcenat nije bio na tome - da li slaviti subotu ili nedelju, nego na tome o čemu više pisati na ovoj temi - stvaranju ili vaskrsenju? Oko toga je i počela rasprava. Sasvim je druga stvar pitanje ima li potrebe raspravljati o tome? Ti misliš da nema, drugi misle da ima...

Nekima je Kristovo uskrsnuće najradosnija vijest, pa zato Kristu zahvaljuju i slave ga nedjeljom, a nekima pak nije pa to ne čine. Naravno, i jedni i drugi imaju potrebu navesti razloge i "opravdati" ono što čine, pa zbog toga pišu i jedni i drugi.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nekima je Kristovo uskrsnuće najradosnija vijest, pa zato Kristu zahvaljuju i slave ga nedjeljom, a nekima pak nije pa to ne čine. Naravno, i jedni i drugi imaju potrebu navesti razloge i "opravdati" ono što čine, pa zbog toga pišu i jedni i drugi.
Vaskrsenje jeste centralni događaj Novoga zavjeta i ne samo to. To je poenta hrišćanske vjere - pobjeda života nad smrću - tako ja to razumijem. Zato sam insistirao da se na ovoj temi više o tome govori nego o stvaranju, i zato sam postove sa ove teme, koji su govorili isključivo o stvaranju, premještao na temu "Religija - rasprave o nedoumicama".

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vaskrsenje jeste centralni događaj Novoga zavjeta i ne samo to. To je poenta hrišćanske vjere - pobjeda života nad smrću - tako ja to razumijem. Zato sam insistirao da se na ovoj temi više o tome govori nego o stvaranju, i zato sam postove sa ove teme, koji su govorili isključivo o stvaranju, premještao na temu "Religija - rasprave o nedoumicama".

Ispravno. Vratimo se onda temi i meritumu pitanja koje je izrečeno u samom naslovu teme - "Da li slaviti subotu ili nedjelju". Kršćani se nedjeljom okupljaju na Euharistuju, kako bi zahvaljivali Kristu i slavili ga, upravo zbog toga što je Isus uskrsnuo u nedjelju. Apostoli još u prvoj Crkvi tako odabraše, a da su i "mene pitali" u koji dan to činiti i ja bih se složio da to bude u nedjelju. Adventisti sedmog dana tvrde da je to potpuno pogrešno. Najprije niječu da su ta nedjeljna okupljanja uveli apostoli, a onda dodaju kako se u Crkvi u prvoj polovici 2. stoljeća dogodio "otpad" i kako je "otpala Crkva" preuzela nedjelju od pogana.

Pozivam adventiste, i druge sektaše koji ovo zastupaju, da navedu samo jedan relevantan dokaz za ovu svoju tvrdnju. Dakle, neka navedu autora, knjigu i neka citiraju tog autora pa da točno vidimo koji su to pogani i kada su točno "svetkovali nedjelju" i kako se točno dogodio prelaz te "poganske nedjelje" u otpalu Crkvu i kršćanstvo. Izvolite.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Čudi me to nerazumevanje. Jer, svi smo mi ateisti. Neko manje, neko više. Ateisti ne veruju ni u jednog boga a teisti ne veruju ni u jednog boga, sa izuzetkom jednog koji "potvrđuje pravilo".
Za tvoje dobro da ti dam savet.Ovakve gluposti nemoj da pišeš.
Nonteizam je neverovanje u određene bogove ili Boga.
Antiteizam je negativan odnos prema Bogu, bogovima, negativan odnos prema Njemu ili njima kao da su postojeći.
Ateizam je odsustvo bilo kakve svesti o Bogu ili božanstvima, tj. ateista je čovek koji ne zna šta to znači Bog ili ko je to.
Atnireligioznost negativan odnos prema religijama.
Agnosticizam verovanje da se psotojanje Božije ne može dokazati.
Gnosticizam je verovanje, odnosno nije verovanje, gnostici su ljudi koji tvrde da poseduju znanje o Bogu i Njegovom postojanju
Deizam je verovanje da psotoji Bog, ali On se niakda nikome nije otkrio i On je samo stvoiro univerzum.

Učlanjen(a)
05.01.2011
Poruka
214
Nonteizam je neverovanje u određene bogove ili Boga.
Antiteizam je negativan odnos prema Bogu, bogovima, negativan odnos prema Njemu ili njima kao da su postojeći.
Ateizam je odsustvo bilo kakve svesti o Bogu ili božanstvima, tj. ateista je čovek koji ne zna šta to znači Bog ili ko je to.
Atnireligioznost negativan odnos prema religijama.
Agnosticizam verovanje da se psotojanje Božije ne može dokazati.
Gnosticizam je verovanje, odnosno nije verovanje, gnostici su ljudi koji tvrde da poseduju znanje o Bogu i Njegovom postojanju
Deizam je verovanje da psotoji Bog, ali On se niakda nikome nije otkrio i On je samo stvoiro univerzum.

Sve te definicije su glupost koju je izmislio menadžment, e ne bi li sebe pokazao, kao bar ravnopravnog, partnera nauci, filozofiji i drugim normalnim i korisnim ljudskim aktivnostima.

Ne kažem ja da od institucionalne religije nema koristi. Ima koristi vlast (pa ma bila i sekularna) jer menadžment širi maksimu "bogu božije, caru carevo a stadu šta ostane". I naravno, menadžment je u debelom plusu.

Natrag