Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Imaš sada temu koju je otvorio mire, pa piši do mile volje o stvaranju svijeta i suboti, a na ovoj temi se raspravlja o dilemi: da li slaviti subotu ili nedelju?
Uzgred, nedoumice nisu moje, nego vaše!
Da ali ti kad raspravljaš o suboti moraš da pomeneš stvaranje,a opet sa druge strane to je priča za drugu temu, preimenuj temu, to bi bilo najbolje.Budi maštovit.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da ali ti kad raspravljaš o suboti moraš da pomeneš stvaranje,a opet sa druge strane to je priča za drugu temu, preimenuj temu, to bi bilo najbolje.Budi maštovit.
Ne treba ovdje mašta, nego "fakta". Ovo fakta sam stavio pod navodnike zbog toga što u metafizici nema fakata! A kada je riječ o ovoj temi, valjda je jasno kakva priča ovdje treba preovladavati. Znam da se ovdje mora pominjati i stvaranje, i takvih postova je ovdje mnogo, ali stvaranje ovdje ne treba biti dominantno, nego vaskrsenje!

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ne treba ovdje mašta, nego "fakta". Ovo fakta sam stavio pod navodnike zbog toga što u metafizici nema fakata! A kada je riječ o ovoj temi, valjda je jasno kakva priča ovdje treba preovladavati. Znam da se ovdje mora pominjati i stvaranje, i takvih postova je ovdje mnogo, ali stvaranje ovdje ne treba biti dominantno, nego vaskrsenje!
Vaskrsenje i stvaranje.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da se vaskrsenje nije desilo u nedelju, odnosno, da se uopšte nije desilo, ne bi ni postojala dilema: subota ili nedelja - kao dan Gospodnji. Stvaranje i nema neke direktne veze sa tim, osim nagađanja o prvom i sedmom danu, tj. danu Božijeg odmora; ali, zar hrišćanstvo nije produkt Isusovog nauka i Novog zavjeta, a Isusovo vaskrsenje centralni događaj toga Zavjeta?! Radi toga događaja je i nastala dilema: subota ili nedelja, a ne radi stvaranja.
Zar nije tako, gospodo, hrišćani?

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Da se vaskrsenje nije desilo u nedelju, odnosno, da se uopšte nije desilo, ne bi ni postojala dilema: subota ili nedelja - kao dan Gospodnji. Stvaranje i nema neke direktne veze sa tim, osim nagađanja o prvom i sedmom danu, tj. danu Božijeg odmora; ali, zar hrišćanstvo nije produkt Isusovog nauka i Novog zavjeta, a Isusovo vaskrsenje centralni događaj toga Zavjeta?! Radi toga događaja je i nastala dilema: subota ili nedelja, a ne radi stvaranja.
Zar nije tako, gospodo, hrišćani?
Svako ko ima i malo mozga i nije zaglupljen shvatiće par stvari:

1.kanon koji svi koriste sastavila je "Tradicionalna crkva", pa samim tim ako neko veruje da je kanon bogonadahnut on mora da prihvati da je crkva nadahnuta.
2.Isti čovek koji je sastavio kanon je rekao da su poslanice Ignatijeve,Klimentove Didahi i Poslanica Varnavina tačne i bogonadahnute, ali u kanon nisu ušle jer pisci nisu apostoli.
Sveto Pismo Novog Zaveta nas ne uči da je subota obavezna, čak piše "u prvi dan nedelje sabraše se učenici da lome hleb".Bogonadahnuti spisi koje sam naveo govore o poštovanju nedelje, kao i roimski spisi koji govore da su se hrišćani sabirali nedeljom.

Čovek koji ima i malo mozga će shvatiti da Sveto Pismo i voi spisi se ne suprostavljaju.Sektaši će naprotiv naći jadne argumente ili ih uopšte neće dati.

Nedelja se u Grčkom i Ruskom na primer ne zove ni dan sunca ni nedleja već vaskrsenje.Kako ti onda možeš da odbaciš vaskrsenje, ako si hrišćanin?

Adventisti donekle i imaju neka tumačenja i učenja koja je malo teže oboriti, ali njihovo glavno učenje je i najapsurdnije i najlakše ga je oboriti od svih.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nije potrebno da mene ubjeđuješ šta je ispravnije svetkovati - subotu ili nedelju, pa je ovakav tvoj odgovor mogao izostati, jer sam ja pokušao da objasnim zbog čega smatram da na ovoj temi treba više pisati o vaskrsenju nego o stvaranju.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nije potrebno da mene ubjeđuješ šta je ispravnije svetkovati - subotu ili nedelju, pa je ovakav tvoj odgovor mogao izostati, jer sam ja pokušao da objasnim zbog čega smatram da na ovoj temi treba više pisati o vaskrsenju nego o stvaranju.
Nisam te ja ubeđivao već izneo kakvo je stanje.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Šta ti radiš? Ili ne razumiješ, ili se praviš da ne razumiješ. Pitao sam: "zar nije tako, gospodo, hrišćani?" - u kontekstu onoga što sam napisao u tome postu, i to se pitanje nije odnosilo ni na što drugo. No, dobro..., izgleda da je nerazumjevanje konstanta u dijalozima između teiste i ateiste.

Natrag