Zapovedjeno je da se drze svih deset zpovesti jer nije ni jedna ukinuta, a Jevrejima poslanica 4 poglavlje govori o uslovu drzanja Subote za ulazak u mir Bozji ili zajednicu sa Bogom i nebesko carstvo.
OBJASNJENJE JEVREJIMA 4 POGLAVLJE:
h ttp://serbianforum.org/threads/besmrtnost-ili-smrtnost-duse.17475/page-124#post-1873465
DESET BOŽJIH ZAPOVESTI
Bog je stvorio kosmos kao savršeni mehanizam u kome je uspostavio fizičke i duhovne zakone koji regulišu odnose između entiteta, kao i lične odnose među bićima koji u tom kosmosu žive.
Jedna od Božjih osnovnih karakternih osobina je ljubav, i njegova vladavina je zasnovana na ljubavi.
stvarajući život u kosmosu - Bog poklanja svojim stvorenjima tu ljubav, i očekuje da mu ona tu ljubav uzvrate, i da je ispoljavaju u ličnim međusobnim odnosima.
Iz te ljubavi - Bog je svojim stvorenjima dao svoj moralni zakon, koji je odraz njegove volje, i koji predstavlja temelj njegove vladavine i na nebu i na zemlji, i reguliše odnos između Boga i stvorenih bića, kao i lične međusobne odnose između samih stvorenih bića.
Kršenje ovog zakona ljubavi predstavlja greh, i padom prvog čoveka koji je prekršio ovaj zakon ljubavi - donelo je anarhiju i bezvlašće na planetu zemlju, i unelo haos u svet koji je Bog stvorio, i poremetilo savršeni Božji poredak i odnose koji su u njemu vladali.
Greh kao pojava se ne može u potpunosti objasniti.
On predstavlja kršenje moralnih principa zapisanih u Božjem zakonu, i rušenje moralne savesti koja postoji u samom čoveku.
Greh je sila koja je suprotna principu života, ona razara i vodi tvorevinu u stanje samouništenja i smrti.
Ova sila greha je u početku ovladala Luciferom, čija je neposlušnost i pobuna protiv Boga koju je pokrenuo na nebu aktivirala ovaj mehanizam, jer je Lucifer bio prvo biće u istoriji svemira koje je iskazalo neposlušnost prema Bogu, i u čijem srcu se pojavila klica greha.
Posredstvom Lucifera, a nakon njegovog pada i zbacivanja sa neba na planetu zemlju - greh je prenesen na ovaj svet i čoveka, koji je na nagovor sotone prekršio Božji zakon, i tim činom doživeo moralni pad i postao grešnik.
Ipak Bog je stvorio plan spasenja čoveka od greha i njegove sile, objavivši mu svoj zakon - kako bi čovek kroz zakon spoznao svoje pravo duhovno stanje, i razlikovao dobro od zla, i verom i prihvatanjem Božjeg plana spasenja i poslušnošću zapovestima - u sebi izgradio Božji porušeni moralni lik, i pripremio se za ulazak u Božje carstvo slave prilikom Hristovog slavnog dolaska, kada će on ukinuti greh i vratiti sve stvari u prvobitno stanje koje je vladalo u početku.
DESET ZAPOVESTI:
"Tada reče Bog sve ove riječi govoreći:
1. Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga.
Nemoj imati drugih bogova uza me.
2. Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na
sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, onijeh koji mrze na mene;
A činim milost na tisućama onijeh koji me ljube i čuvaju zapovijesti moje.
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime njegovo uzalud.
4. Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je
blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.
5. Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti se produlje dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.
6. Ne ubij.
7. Ne čini preljube.
8. Ne kradi.
9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.
10. Ne poželi kuće bližnjega svojega, ne poželi žene bližnjega svojega, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvojega" ( 2 knjiga Mojsijeva 20 poglavlje )
DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV SPASENJA:
"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće" ( Jevandjelje po Mateju 19. 16 - 26 )
DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ LJUBAVI PREMA ISUSU:
"Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.
Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške" (1 poslanica Jovanova 5. 2 - 3 )
DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ POZNANSTVA SA ISUSOM:
"I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema; (1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).
DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV USLIŠENJA MOLITVE:
"Ljubazni! ako nam srce naše ne zazire, slobodu imamo pred Bogom;
I što god zaištemo, primićemo od njega, jer zapovijesti njegove držimo i činimo što je njemu ugodno.
I ovo je zapovijest njegova da vjerujemo u ime sina njegova Isusa Hrista, i da ljubimo jedan drugoga kao što nam je
dao zapovijest" ( 1 poslanica jovanova 3. 21 - 23 )
DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ ISUSOVOG PRISUSTVA U SRCU POSREDSTVOM SVOGA DUHA:
"I koji drži zapovijesti njegove u njemu stoji, i on u njemu. I po tom poznajemo da stoji u nama, po Duhu koga nam je dao" ( Jovanova poslanica 3. 24 )
JEDINSTVO SVIH 10 ZAPOVESTI-NAZVAN ZAKON SLOBODE KOJIM ĆE SE SUDITI SVETU:
"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik
zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni" ( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).
DRŽANJE ZAPOVESTI OBELEZJE BOŽJE CRKVE POSLEDNJEG VREMENA:
"Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu" ( Otkrivenje Jovanovo 14. 12 )
ISUS NIJE DOŠAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:
"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne
izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome" ( Jevandjelje po Mateju 5. 17 - 19 )
NE MENJATI PROROSTVO I ZAKON:
"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( Otkrivenje Jovanovo 18-19 ).
Izvor: BLOG - VELIKE ISTINE BIBLIJE