Obminija literatura nije dokaz istine. Komunisti su imali najobimnije radove za svoju ideologiju i pokazalo se da nije tačna.
Ja se slažem sa komunističkom ideologijom, čak bih rekao da sam komunista, to je najbolja ideologija od svih koja govori o zajednici i međusobnom pomaganju, imali su dosta greški u ideologiji kao antiteizam jer su zbog pojedinih ljudi iz crkve stekli utisak da crkva propagira nejednakost i monarhiju, a SZ je najveći antimonarhistički spis.Oni su samo kriv pogled na crkvu imali i nisu shvatili da crkva u suštini takodje propagira slogu,bratstvo i jednakost.
Pa što se onda spominje stavranje ako je za budućnost. sjećanje može biti na nešto u prošlosti. A ne za našto buduće. Nema veze što se čovjek sjeća u budućnosti.
Ja hoću da kažem da je Bog rekao ne da slave subotu iz sećanaj na stvaranje već da u budućnosti slave subotu jer je ona sećanje na stvaranje, tj. nisu oni znali da je subota sećanje na stvaranje pa im je Bog rekao da je poštuju kao što ti misliš već im je Bog rekao da je subota sećanje na stvaranje, on im je otkrio nešto novo, a ne podsetio na staro.
Tvoja crkva kaže drugačije. Opet konfuzija.
Šta moja crkva kaže drugačije?
Pa šta je svetost nego moral. Bog je svet jer je moralan. Kako nema moralnog značaja u posebnom susretu sa Bogom?
Subota je doba kad čovek treba da bude sa Bogom u zajednici, a moral svaki dan treba da bude u upotrebi, ane 7. dana kad se čovek susreće sa Bogom.
To kažu JS. Apsurdno onda bi trebali duži vremenski period da radimo recimo 6000 gdoina, a onda 1000 godina da odmaramo.
Nije to apsurdno ima i to neke logike, svako ima neko svoje tumačenje.
Zakon je dat radi poznanja grijeha. Ali ko ne drži zakon neće biti spašen.
SZ zakon jeste dat za spoznanje greha, ali njime se čovek nije mogao sapsiti zato je Hristos i ispunio zakon.
A ko je rekao da je odmarao? zašto je BOg počinuo 7. dana nakon stvaranja je odg. Mojsije. Tako da to pitanje ima odg. u Izlasku.
Bog nije počinuo 7. dan sećaš se da je On ne promenljiv i vanvremen?
Kako je mogao da se odmara odredjeni vremenski period ako je On van vremena?
Jednostavno jer se ovaj odmor ne odnosi na Boga, ovaj odmor označava Njegovo delovanje odnosno delovanje Njegovih energija u materijalnom svetu, On ne odmara 24h posle šestodnevnog odmora, On ne da odmara već ne dela tj. ne stvara u materiji svojim energijama i to ne 24h već od završetka posla do kraja sveta i onda će On ponovo vaskrsnuti ceo svet to jest stvoriti novi svet i to je 1. dan tj. Nedelja i to je hrišćanima otkriveno vaskrsenjem tj. otkriven im je svetiji dan od Subote jer se od tada čovek može spasiti.
Vjerovatno se ne priznaje kao dokaz. Onda bi trebali da živimo 7000 godina,, 6000 da radimo i 1000 da odmaramo. Samim tim što je nešto posvećeno znači da je običan 24 časovni dan. Jer posvećeno ljduima.
Gdje stoji u Bibliji d aje nedelja svetija od subote?
Ne treba da ti piše nešto da bih to sam shvatio, takvi su bili jevreji i oni nisu poštovali onaj moralni zakon u sebi pa je Bog zato izneo taj zakon pred njih jer nisu slušali svoje srce is avest pa im je Bog to predočio.Mi hrišćani smo puni ljubavi i treba da shvatimo da je dan vaskrsenja tj. vaskrsenje Hristovo iznad dana stvaranja, to je najspasonosniji dan u istoriji i najveći, kako i sam Ignatije Bogonosac učenik apostola Jovana kaže u svojoj poslanici da oni koji i dalje praznuju subotu ne veruju da su primili milost tj. da su se spasili i vaskrsenje za njih samim tim nema nikakav značaj.
Pa zar se taj razlikuje od pisanog zakona? Jel Bog u pisanom zakonu donio nešto novo. U kako bi to voljeli homosekusalci.
Opet nije dokaz da nije bila subota. Nema odredbi na kašičicu pomalo, sve odmah se daje. To je mjerilo moralnosti.
Ne nije ponudio ništa novo u tome i jeste poenta jer ako umoralnom zakonu tj. savesti nema subote onda je to znak da ona nije deo moralnog zakona.
Pa vidiš da je sama konstatacija zakonima, odredbama i zapoviejstima dokaz dekaloga. Pa nije taj zakon u čovjeku drugačiji od onog pisanog. Piše da će Bog vjernima u SRCE upisati zakon. Koji? Pa dekalog.
opšti moralni zakon se ne razlikuje od dekaloga.
Ovo i jeste poenta, to svo vreme i pokušavam da kažem tj. da subota ako ne postoji u moralnom zakonu unutar čoveka ona i nije onda moralni zakon!
Pa nije sve što Jevreji kažu istina? Pa ti dovodiš SZ u pitanje negiranjem subote. Vjeruju da je Isus posztojao. Nemoj da izmišljaš.
Ja govorim da su upravu jevreji koji su živeli pre Hrista, ane ovi posle Hrista, ako ćemo već tako da govorimo zašto onda vi uzimate kanon SZ od tih otpadnika, a ne od naroda Božijeg koji je živeo pre Hrista?
Ne izmišljam jevreji zaista veruju da Hristos nije postojao i tu su teoriju razvili zbog proročanstava jer ceo SZ ukazuje na Isusa i ono što su mu oni uradili, ako prihvate da je postojao onda prihvataju i sve što se s Njim desilo, a ako i to prihvate onda su automatski potvrdili da je On MEsija jer su se sva proroštva obistinila.Istina je da su oni jedno vreme verovali da je Isus sin rimskog vojnika, ali to je pogrešno, oni su zato ponovo prevodili SZ i preveli ono da će devojka zatrudneti na mlada žena.Pogrešna je teorija da je Isus sin rimskog vojnika i oni sus ami to uočili jer je rimska vojska bila disciplinovana i oni nisu silovali već ubijali, nisu bili van kasarne šetali po pustinji i silovali jevrejke, da jesu ne bi trajalo njihovo carstvo 2 000 godina, oni su morali da s epojave za kratko vreme da intervenišu pogotovo u Palestini gde su nemiri bili stalni.
Pa nije stvarao ništa, On jeste odmarao, ali ne zato što Njemu treba, nego kao primjer. Nisi shvatio kontekst koji sam dao. Inače Bog ne odmara.
Nije On mogao da odmara jer bi se to onda suprostavljalo ostalim delovima Svetog Pisma koji govore da je On vanvremen, ako je vanvremen onda za Njega ne postoji subota, kažem ti subota označavao period posle stvarnja do ponovnog stvaranja.
Pa sve sam ti oborio. Kako nema dobar prevod? Ima. Inače Biblija ne bi imala smisla da nema odličnog prevoda.
Pa i nema smisla u mnogim delovima baš zbog toga, razumem se veoma dobro u jezike i znam iz prakse, znam dobro šta govorim prevod u pravom smislu i ne postoji postoji samo neka vrsta prepričavanja sa jednog na drugi jezik.
Nisam ni rekao da si ti kazao da nije čovjek. Ali si rekao da njemu nije data subota, iako piše da je subota radi ČOVJEKA.
Subota je simbolika i njemu nije data subota, subota je data tek na SInaju.
Jesu. Bog se ne mijenja ni njegov zakon.
Bog je nepromenjiv(Jakov 1,17)Njegov zakon je nepromenjiv (Ps. 111,7.)
Ima li zakon početak i kraj?
Ima, znači zakon nije za Boga već za ljude, pogledajmalo da je Bog u NZ promenio odnos u odnosu na odnos iz SZ, Bog se ne menja, ali zakon da, Sve sem Boga se menja, a jedino se On ne menja.Niko i nije promenio zakon moralni niti će, zakon je ispunjen i dobio je novi oblik, a ne promenjen.
Nisu ugl. jeli meso, jer je bilo dovoljno biljne hrane. Kasnije se stvaraju pustinje i nema dovoljno hrane. istzo je i sa incestom. Kasnije je došlo do degradacije i zabrane uzimanja krvnih srodnika. To nije mijenjanje zakona, nego okolnosti.
Zakon je uvijek isti. Nije Kainu bio grijeh oženiti sestru.
Niti je to danas greh niti je nemoralno već nezdravo i fizički pogrešno i za to su ljudi krivi i degradacija ljudi.U Svetom Pismu piše da je Bog dozvolio Noju sve da jede tek posle potopa.Nije Bog u SZ hteo da kazni jevreje jer je loše jesti svinjetinu već zato što su bili bez ljubavi i nisu poštovali zakon uopšte.
Jel misliš sve bukvalno? Pa onda bi tu spadali i ljudi. Od Sinaja se zabranjuje uzimanje krvnih srodnika. To sam već objasnio, ne mijenja se zakon nego okolnosti. Došlo je do degradacije.
E prijatelju o tome i ja svo veeme govorim zakon se ne menja već menja oblik u skaldu sa okolnostima i čovekom jer se i čovek menja i samim tim norme menjaju oblik, isto je i sa subotom.Bog je rekao Noju da mu daje sve da jede kao zelenu travu, sve sem ljudi to se i iz rečenog može zaključiti.
Opet netačno. Zapovijeđeno mu je da radi vrt.
1. Mojsijeva 2,15I uzevši Gospod Bog čovjeka namjesti ga u vrtu Edemskom, da ga
radi i da ga čuva.
Nije to rad u današnjem smislu reči, Bog je rekao čoveku da se brine o vrtu i da mu bude gospodar, neki kažu da je vrt bio čitava planeta.
Oboreno da je svaki dan odmarao. Jeste svaki dan svetkovao Boga, a subotom posebno.
Ne nije, čoveku nije trebala subota, ona nema nikakvu svrhu za spasenje, a i da ima čoveku to nije bilo potrebno, čovek je u raju imao samo ejdnu zapovest koju je prekršio, a subota nije bila ta zapovest, pričaš glupsoti i nesvesno se ne slažeš ni sa Svetim Pismom.
Pa isus došao a hrišć. i dalje svetkovali subotu. ako misliš na prvi dolazak.
Da, sli nije spasao ljude, On je vaskrsenjem spasao ljude, stanje čovekovo je bilo isto i za vreme Isusovog boravka na zemlji sve do stradanja i vaskrsenja.Drugi dolazak je nedleja, a Hristos je simbolično vaskrsao toga dana da da predsliku da će Bog sve vaskrsnuti isto kao što je BOg simbolički rekao da je počinuo 7. dan da bi pokazao da više neće stvarati do drugog dolaska tj. 1. dana.
Sve daješ bez ijednog dokaza iz Biblije.
Sve ovo je podržano od strane Svetog Pisma i ne suprostavlja se sa njim, čovek ne treba samo slepo da veruje već i da donosi neke logičke zaključke.